Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Datum objave 13.01.2023 - Sanja Ledinek

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Intel Unison je softver dizajniran za povezivanje telefona i računala. Za razliku od brojnih rješenja koja smo vidjeli od proizvođača osobnih računala tijekom godina (Dell Mobile Connect, Your Phone ) ili Microsoft Phone Link rješenja, radi s širokim izborom Android telefona, iPhoneom i gotovo svim Windows računalima.

Također Unison koristi višestruke bežične veze uključujući Bluetooth, WiFi, 5G ili čak veze s oblakom. Primjerice, ako su oba uređaja spojena na istu mrežu, tada će Unison koristiti tu mrežu za upravljanje komunikacijom između telefona i računala. Ali ako je prijenosno računalo spojeno na WiFI vezu u kafiću, a telefon povezan na mobilnu mrežu, tada Unison može koristiti vezu temeljenu na oblaku kako bi se uređaji sinkronizirali iako ne koristite istu mrežu.

U središtu Unisona je tehnologija izraelske tvrtke Screenovate, koju ju Intel kupio 2021.godine. Sve se temelji na otvorenim i standardnim API-jima i sučeljima.

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom _1

Dostupne funkcije s računala uključuju

 • slanje i primanje tekstualnih poruka s računala te postavljanje da budu vidljivi na računalu
 • vidjeti telefonske obavijesti kao što su iz instaliranih aplikacija poput WhatsAppa
 • primanje telefonskih poziva pomoću mikrofona i zvučnika (ili slušalica) računala
 • povlačenje i ispuštanje fotografija , dokumenata ili drugih datoteka kako bi se bežično prenosili
 • naručivanje hrane putem interneta s računala uz dvofaktorsku autentifikaciju putem SMS-a pristiglog s telefon kao uređaj za autentifikaciju

Međutim, to je prva faza i ništa ne sprječava tvrtku da se posveti razvoju više značajki u budućnosti.

Kako instalirati Intel Unison?

Ako želite isprobati aplikacija Intel Unison za Windows, imajte na umu da su službeno podržana samo računala s Intel Evo procesorima, ali kako otkriva Windows Central, kompatibilnost se proširila i uključuje starija prijenosna računala, kao i ona koja pokreću ARM čipovi. Sada za instalaciju i preuzimanje slijedite ove korake:

 • Preuzmite aplikaciju na svaki uređaj: Microsoft Store i Google Play Store ili Apple App Store 
 • Skenirajte QR kod pomoću telefona za uparivanje uređaja.
 • Otvorite Intel Unison na uređajima i dovršite proces integracije uključivanjem bežične veze kada se to od vas zatraži

Hoće li  Unison značajka doista raditi bolje  ili dobiti više privlačnosti od ostalih svih drugih pokušaja da se premosti jaz između osobnog računala i mobilnog, ostaje za vidjeti.

Više... Vaš Komentar Top
Apple se priprema koristiti vlastite zaslone od 2024.

Datum objave 13.01.2023

Apple se priprema koristiti vlastite zaslone od 2024.

Apple se priprema

Kako bi smanjio svoje oslanjanje na partnere kao što su Samsung i LG, Apple navodno želi koristiti vlastite zaslone na mobilnim i nosivim uređajima i satu počevši od  2024. godine.

Ovi zasloni bit će nadograđeni s trenutne tehnologije organske svjetleće diode (OLED) na tehnologiju zvanu MicroLED. Bit će rezultat vlastitog dizajna i razvoja, a vjerojatno će se kompanija osloniti na vanjske dobavljače za masovnu proizvodnju. Nudit će svjetlije, živopisnije boje od trenutnih zaslona i biti lakše vidljivi iz određenih kutova. Apple ih planira prvo koristiti za Watch Ultra sljedeće godine.

Provedu li svoj plan i razvoj se pokaže u konačnici uspješan, bit će to veliki udarac za Samsung Display i LG Display, glavne dobavljače zaslona za Appleov sat. Naravno, nakon pametnog sata MicroLED zasloni trebali bi se koristiti i na drugim uređajima uključujući iPhone. Podsjetimo, Appleovi trenutni dobavljači zaslona uključuju Japan Display (JDI), Sharp i BOE, uz Samsung i LG, a otkako su kupili 2014. godine LuxVue startup koji je uveo MicroLED tehnologiju, dio svojih zaslona na uređajima su prebacili na ovu tehnologiju.

Ranije je Financial Associated Press izvijestio da Apple planira postupno ukinuti Broadcomove Wi-Fi i Bluetooth čipove do 2025. godine. Broadcom je najveći dobavljač Apple WiFi/Bluetooth čipova. Osim toga, Apple se također nada da će imati svoj prvi mobilni modemski čip spreman do kraja 2024. do početka 2025. najranije, kako bi zamijenio Qualcommov modemski čip.

Više... Vaš Komentar Top
Google uvodi snimanje samo dijela zaslona

Datum objave 13.01.2023

Google uvodi snimanje samo dijela zaslona

Google uvodi snimanje

Buduća verzija Androida mogla bi omogućiti snimanje aplikacija sa zaslona umjesto cijelog zaslona.
Google je napravio nekoliko promjena u ekosustavu Android svojim kvartalnim izdanjima platforme na Pixel telefonima. Ova su izdanja izvrstan način za tvrtke da testiraju neke nove značajke koje dolaze, a dobra je vijest da su nove značajke koje smo pronašli prilično dobre. Ako ste upoznati sa snimanjem zaslona na Android telefonima, znat ćete da se snima cijeli zaslon, a ne samo sadržaj aplikacija. To znači da se sve moguće obavijesti, notifikacije, vrijeme, postotak baterije, povezivost itd. koje imate na telefonu također bilježe. U biti to ne bi trebao biti problem, ali moglo bi biti smetnja kada iz nekog razloga snimate zaslon.

Google se nada da će to promijeniti s budućim verzijama Androida, jer je dodao zgodnu malu značajku u najnoviji Android 13 QPR2 Beta 2 (stabilno izdanje bi se trebalo pojaviti u ožujku) koja omogućuje snimanje samo onog dijela aplikacija koje želite, a ne cijelog zaslona.

Više... Vaš Komentar Top
Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Datum objave 13.01.2023

Što je ChatGPT - trend koji će eksplodirati 2023.

Sto je ChatGPT

Uvođenje alata pod nazivom ChatGPT krajem studenog 2022., stvorilo je novu groznicu u tehnološkom svijetu, a slični generativni alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji zaslijepili su investicijske tvrtke i širu javnost.

Što je ChatGPT?

ChatGPT je razvila OpenAI, tvrtka za istraživanje i razvoj softvera sa sjedištem u San Franciscu. Suosnivači su izvršni direktor Tesla Inc. Elon Musk i investitor Sam Altman. GhatGPT je varijanta OpenAI GPT-3.5 jezičnog modela, dizajniranog za vođenje prirodnih razgovora s korisnicima. Obučen je na ogromnoj bazi tekstualnih podataka. OpenAI ne otkriva koji su točno podaci korišteni za treniranje samo općenito navode da se radi o indeksiranju weba, arhivama, digitalizirani knjigama i Wikipediji.  Stoga u usporedbi s prethodnim chatbot alatima, ističe se dubokim razumijevanjem u mnogim područjima te ima impresivnu sposobnost komunikacije i interakcije s pitanjima korisnika. Čak je i talentiran da može programirati ili ispravljati kod u svim vrstama popularnih programskih jezika ili pisati akademske radove ako je potrebno.

OpenAI je objavio na svom blogu da “format omogućuje alatu da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje pogreške, izazove netočne premise i odbije neprikladne zahtjeve.” I možda najbitnije, ChatGPT je dostupan besplatno, što mnogima omogućuje jednostavnu upotrebu bez ikakvih prepreka.

ChatGPT privlačeći milijarde dolara ulaganja unatoč recesiji

Dok tehnološke tvrtke diljem svijeta otpuštaju osoblje kako bi se smanjili troškovi, dionice padaju, ulaganja investitora u generativni AI s tipičnim imenom OpenAI, rastu. Međutim i mnogi AI startupi također imaju koristi od ovog novog vala i privlače pažnju investitora.

Inače, tvrtku su do sada uglavnom financirali suosnivači LinkedIna Reid Hoffman i Khosla Ventures i Microsoft. Potonji su u pregovorima o daljnjem ulaganju do 10 milijardi USD u OpenAI i spreman je uključiti i druge fondove rizičnog kapitala. Zapravo, suradnja između OpenAI-ja i Microsofta ima dugu povijest.  OpenAI su kao što smo napisali osnovali izvršni direktor Tesle Elon Musk i investitor Sam Altman. Musk je 2018. dao ostavku na mjesto u upravnom odboru tvrtke. OpenAI je 2019. primio investiciju od 1 milijarde američkih dolara od Microsofta, a zatim su dvije tvrtke surađivale nekoliko godina. OpenAI razvija svoju tehnologiju superračunala umjetne inteligencije na Microsoftovoj usluzi računalstva u oblaku Azure.

Microsoftovi planovi i  ChatGPT

Osim toga tehnološki div želi uključiti ChatGPT u svoju tražilicu Bing, jer rastuća popularnost alata pokazuje da dio korisnika više voli primati informacije putem pitanja i odgovora nego uobičajenom metodom pretraživanja. Drugi razlog je želja pronaći neku prednost nad uslugom pretraživanja kojom trenutno dominira Google.

Također Microsoft želi integrirati GPT-4, najnoviju verziju jezičnog modela u Office paket. Korisnicima bi time bilo omogućeno da svoje dokumente ili prezentacije popune velikom količinom automatski generiranog teksta prema upitu. Također kada se koriste Word ili PowerPoint dokumenti može omogućiti automatsko generiranje relevantnog tekstualnog sadržaja, kao što su izvješća o radu.

No to nije sve na popisu. Predviđena je integracija za e-poruke kako bi bile generirane umjetnom inteligencijom napisane za korisnike na temelju onoga što žele komunicirati sa primateljima.

Zapravo, Microsoft je već integrirao neodređenu verziju OpenAI GPT modela u Microsoft Word u svojoj značajki samodovršavanja. Navodno koriste OpenAI-jevu GPT tehnologiju za poboljšanje rezultata Outlook pretraživanja bez traženja ključnih riječi u e-pošti. Prije toga, Microsoft je u svojim Office aplikacijama koristio razne alate za umjetnu inteligenciju, uglavnom samorazvojne alate. Primjerice za automatsko predlaganje slike i opise pomoću AI algoritama u Wordu i PowerPointu ili u Microsoft Teamsu za poboljšanje kvalitete razgovora, ili Editoru za pomoć provjere pravopisa, gramatiku i predviđanje teksta.

Nije sve idealno, iako je jako zanimljivo

Dok kreatori i investitori modela umjetne inteligencije vjeruju da su oni snaga za promjenu na planetu, nisu svi u tom području uvjereni da su ovi alati najbolja opcija.

Još uvijek postoje određena ograničenja upotrebe poput provjere podataka, argumenata ili informacija.  Možda ChatGPT može riješiti neke projekte koji prije nisu bili uspješno osporeni, ali je još uvijek bespomoćan pred duljim i složenijim scenama. Primjerice, kad mu se postavi medicinsko pitanje, ili odbija odgovoriti ili povremeno izbacuje “gluposti” koje zvuče uvjerljivo, ali su opasne.

Ostaju otvorena pitanja vezana uz zaštita privatnosti jer modele umjetne inteligencije treba sigurno prilagoditi individualnim potrebama korisnika. Postavljaju se i etička pitanja o tome kako može kršiti intelektualno vlasništvo i treba li tvrtkama dopustiti da koriste podatke za treniranje svojih algoritama.

Ništa manje nije bitno kako će sami korisnici prihvatiti promijene koje sada izgledaju privlačno, jer ChatGPT može potpuno zamijeniti ljude i time mnogi ostati bez posla. No, za sada je to još prerano za analizu.

Više... Vaš Komentar Top
Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju

Datum objave 13.01.2023

Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju

Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju

Uz sve više i više web stranica koje koriste HTTPS, preglednik Google Chrome uskoro će uvesti novu sigurnosnu mjeru: blokiranje preuzimanje datoteka povezanih s HTTP-om.

U prošlosti su samo web stranice osjetljive na sigurnost i privatnost podatke poput banaka koristile HTTPS enkripciju. Danas je HTTPS postao standardna konfiguracija za većinu web stranica. No, ako korisnik posjeti http://  stranicu u pregledniku Google Chrome automatski upozorava i označava kao “nije sigurna”.  Sada Google planira podignuti ljestvicu zaštite. Ako se pokuša preuzeti neka datoteka sa takve web stranice ili putem nesigurnog preusmjeravanja, prikazati će se poruka “Blokirano”.

Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju_1

PROČITAJTE JOŠ

Google Chrome podržava ostavljati bilješke na web stranicama

OS Google Chrome nova ažuriranja svakog mjeseca

Procjenjuje se da će ovu značajku trebati opsežnije testirati prije nego što bude lansirana, a možda će biti službeno lansirana u verziji Chrome koja se očekuje u ožujku.

Više... Vaš Komentar Top
Kako nabaviti originalne Windowse 10 za samo 6,12 €, i doživotnu licencu MS Officea 2021 za samo 13,05 €?

Datum objave 10.01.2023

Kako nabaviti originalne Windowse 10 za samo 6,12 €, i doživotnu licencu MS Officea 2021 za samo 13,05 €?

Ako još uvijek koristite Windows 7 ili 8, možete besplatno nadograditi na Windows 10. Ali ako trebate instalirati Windows OS na novo računalo, prikladniji način je ponovno instalirati Windows 10 ili Windows 11. Ali Windows 10 Pro ima cijenu od 199,99 dolara na Microsoftovoj službenoj web stranici, što je možda potpuno izvan vašeg budžeta. Kako kupiti originalni Windows 10 Pro po najnižoj cijeni? Godeal24 rasprodaja uredskog softvera može vam pomoći riješiti vaše probleme. Najrašireniji Windows 10 Pro za samo 7,25 €. Ako kupite paket Windows 10 Pro 2 PC-a, to je samo 6,12 € svaki. Softver aktiviran originalnim ključem proizvoda ne samo da održava vaš uređaj ažuriranim i radi bolje nego nudi i veću zaštitu i sigurnost. Dobivate stalna ažuriranja i nadogradnje.

230105-720p-gd24-€(1)

Limited Time Sale: Genuine Windows 10 Pro from 6.12€!

Good news! Buy Lifetime Office 2021 Pro from 13.05€!

62% off on Bundles and more MS Office (coupon code “SGO62″)

>>> Nabavite još

Up to 50% off on More Windows! (coupon code ” SGO50″)

>>> Nabavite još

Annual best-selling list of PC tools

Još alata>>>

Godeal24 je preprodavač Microsoftovih licenci i glavnog IT sigurnosnog softvera, što vam omogućuje kupnju Windows OS-a i MS Officea po sniženim cijenama, kao i korisnih računalnih alata kao što su IOBIT serija, Ashampoo softver, Disk Drill i mnogi drugi. Uštedite do 90%! Licence su 100% originalne i autentične. Godeal24 zna “povijest” svake licence koju prodaje, a korisnici ih mogu koristiti bez problema. Iz tog razloga, licence koje se mogu kupiti na Godeal24 su “doživotne”, tj. mogu se koristiti bez ograničenja: operativni sustav će biti ažuriran i podržavan od strane Microsofta tijekom cijelog životnog vijeka.

Pouzdanost Godeal24 shopa uvelike je dokazana izvrsnom internetskom reputacijom koju uživa i mnogim pozitivnim recenzijama na TrustPilotu, gdje je tvrtka ocijenjena kao “Izvrsna i odlična” u 98% recenzija. To je zbog kvalitete iskustva kupnje i brojnih prednosti koje trgovina nudi: osim što možete birati između mnogih originalnih proizvoda sniženih do 90%, digitalizirana dostava omogućit će vam da svoj softver dobijete nakon nekoliko sekundi od kupnje izravno na svoju adresu e-pošte. Vrlo povoljan način distribucije za one koji kupuju, ali i izvrstan način zaštite okoliša, potpuno eliminirajući potrebu za fizičkim transportom i proizvodnjom nepotrebne ambalaže.

Godeal24 obećava 24/7 profesionalnu tehničku podršku i doživotnu uslugu nakon prodaje, možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA priprema driver koji povećava performanse grafičke kartice za 30%

Datum objave 10.01.2023

NVIDIA priprema driver koji povećava performanse grafičke kartice za 30%

NVIDIA priprema driver

Mnogi gameri koji koristi računalo za igranje žele uživati u najkvalitetnijoj grafici, ali hardver koji može pružiti visoke performanse u igrama nije jeftin.

Sada doznajemo da NVIDIA misli na sve one koji si ne mogu priuštiti moćne grafičke kartice i planira objaviti poseban upravljački program za Windows računala koji bi pružio do 30 posto bolju izvedbu igranja. Tako primjerice ako sada pri određenim postavkama grafike igra proizvodi samo 40 sličica u sekundi (FPS), ta vrijednost bi se moga povećati na 52 sličice u sekundi.

PROČITAJTE JOŠ

CES 2023: NVIDIA objavila mobilnu verziju GeForce RTX 40 i brojna tehnička ažuriranja

[Video] NVIDIA objašnjava problem pregorjelih kabela GeForce RTX 4090

NVIDIA DLSS podrška u više od 200 igara

Ovaj upravljački program temelji se na posebnoj optimizaciji umjetne inteligencije. Trebao bi biti dostupan prije kraja veljače 2023. u javnoj fazi testiranja. Međutim budući da NVIDIA nikada nije koristila AI za optimizaciju gaminga u cilju povećanja performansi do finaliziranja drivera moglo bi proći i nekoliko mjeseci. I na kraju bi samo još dodali da za uređivanja videa ili obavljanja drugih zadataka uz grafiku neće biti promjena.

Više... Vaš Komentar Top
Raspberry Pi ima nove module kamera

Datum objave 10.01.2023

Raspberry Pi ima nove module kamera

Raspberry Pi ima nove module kamera

Eben Upton, suosnivač Raspberry zaklade, rekao da neće tako brzo lansirati Raspberry Pi 5, ali očito ne gube vrijeme jer su upravo lansirali nove module kamera.

Prethodno korišteni Sony IMX219 senzor od 8 MP nadograđen je na Sony IMX708 od 12 MP ( 1,40 μm, Quad Bayer ) čija rezolucija 4.608 x 2.592 piksela omogućuje prikaz finijih detalja, a omjer slike 16:9 snimanje HD videa koristeći cijelo područje senzora.

Također ima u odnosu na prethodnike bolje HDR performanse (izlaz do 3 MP), 1080p snimanje videozapisa pri 50fps, autofokus s detekcijom faze (PDAF) i snimanje s minimalnom udaljenošću fokusa od 5 cm. Kako bi se zadovoljile različite potrebe snimanja moduli su opremljeni standardnom lećom sa 76° vidnim poljem (~28mm full-frame objektiv) ili širokokutnim sa 120° vidnim poljem (~14mm full-frame objektiv).

PROČITAJTE JOŠ

Raspberry Pi lansira čip mikrokontrolera RP2040 za 1 USD

Raspberry Pi 4 dobio modul za povezivanje do 4 SATA tvrdih diskova

Raspberry Pi Pico – mini recenzija i giveaway

Kao i kod prethodne generacije, i standardna i širokokutna kamera dolaze s opcijom bez IR filtera, pretvarajući modul kamere u kameru za noćno gledanje kada se koristi s infracrvenim osvjetljenjem.

Kamere koriste Raspberry Pi Open Source Camera System koji pokreće libcamera. Što se tiče ostalih specifikacija, dimenzije su 25 × 24 × 11,5 mm (visina 12,4 mm za široke varijante), dužina trakastog kabela 200 mm i kabelski konektor je 15 × 1 mm FPC. Cijena modula je od 25 USD do 35 USD.

Više... Vaš Komentar Top
Ne kupuj običan ograničeni ruter! Kupi ruter s proširivim dometom!

Datum objave 09.01.2023

Ne kupuj običan ograničeni ruter! Kupi ruter s proširivim dometom!

asus_prosirivi_routeri_1

Za spajanje na Internet u Vašim kućama, stanovima ili poslovnim prostorima potrebno je imati Wi-Fi usmjerivač ili usmjerivače (router) koji omogućuju pristup Internetu putem žične ili bežične veze, tj. zadaća routera je preusmjeravanje i distribucija internetskog signala koji dolazi od pružaoca usluga.

Danas većina klijentskih uređaja koje koristimo za pristup internetu koristi Wi-Fi vezu. Ovo je najpovoljniji način korištenja interneta, jer nismo “uvjetovani lokacijom” ili položajem u kojem želimo koristiti internet unutar objekta u kojem se nalazimo, te se možemo slobodno kretati npr. po stanu bez povlačenja kablova s ​​nama.

Routeri koji su danas u prodaji mogu se uvjetno podijeliti u dvije skupine – to su “obični” i ruteri s proširivim Wi-Fi dometom.

U ovom ćemo se članku pozabaviti temom koja, jednostavnim rječnikom, govori zašto biste obične routere trebali u potpunosti isključiti iz razmatranja pri kupnji, a jedini fokus ostati na kupnji routera s proširivim dometom.

Koji su razlozi zašto biste trebali kupiti proširive Wi-Fi usmjerivače s podrškom za mesh?

Na kvalitetu pokrivenosti Wi-Fi signalom u prostorijama vašeg doma ili ureda utječu mnogi čimbenici, kao što su: lokacija prostorija, broj i materijali od kojih su zidovi izgrađeni, debljina tih zidova, prisutnost bilo kakvih prepreka, položaja samog rutera itd. Jednostavno, mnogo čimbenika utječe na signal samog rutera, a u konačnici i na brzinu i propusnost koju ćete imati na svom uređaju.

Što se obično događa kada signal više ne “dopire” do vašeg uređaja i trebate proširiti Wi-Fi pokrivenost, a sve to uz korištenje “običnog” Wi-Fi routera? U biti, potrebno je dodati repetitor ili neki drugi router za prijenos jačeg signala. Ovo je jednostavan i u većini slučajeva najpovoljniji način da “pojačate” signal u svom objektu ili objektima, a ujedno povećate pokrivenost istim signalom. Međutim, postoje neki nedostaci, pa ćemo o njima govoriti.

asus_prosirivi_routeri_2

Ako ste npr. spojeni na Wi-Fi mrežu unutar objekta koji koristi repetitor za proširenje signala ili jednostavno ponavljate mrežu preko dodatnog rutera, nastaje problem jer u tom slučaju morate kreirati dvije mreže, s dva različita naziva za te mreže, jednom mrežom za glavni usmjerivač i jednom mrežom za repetitor (ili dodatni usmjerivač). Što znači da kada izgubite signal na jednoj mreži, morate spojiti svoj uređaj na drugu mrežu. Uglavnom, to može biti problem, jer ćete imati prekide u vezi, a samo o važnosti tih prekida će ovisiti koliko će vam smetati, a smetat će vam sigurno.

Još jedan problem s repetitorima je taj što kada izgubite mrežu s glavnim usmjerivačem, nećete biti prebačeni na najbrži Wi-Fi signal, tj. signal s najjačim rasponom. Vaš uređaj će jednostavno biti “spojen” na jedan izvor dok signal u potpunosti ne nestane, a zatim će se spojiti na drugi.

Čak i u udaljenim sobama i na različitim katovima, ako je kuća npr. velika, signal routera možda neće potpuno nestati, ali će biti jako oslabljen, što će također oslabiti brzinu internetskog protoka podataka na vašem uređaju. U tom će slučaju Wi-Fi klijent ostati povezan s usmjerivačem i njegovim slabim signalom, umjesto da se automatski poveže s najbližim usmjerivačem s najboljim signalom i propusnošću.

Postavke u usmjerivaču neće se automatski primijeniti na repetitor. U ovom slučaju usmjerivač i repetitor djeluju kao zasebni uređaji i zahtijevaju individualnu konfiguraciju. S obzirom na takve nedostatke, stvaranje bežične Wi-Fi mreže u kući temeljene na tradicionalnom ili običnom Wi-Fi routeru i repeateru (ili drugom routeru) nikako nije dobro rješenje.

Rješenje u ovoj i sličnim situacijama su tzv. Mesh sustavi. Prisutnost mrežnih uređaja koji podržavaju Mesh (proširivi Wi-Fi usmjerivači) u potpunosti će riješiti gore navedene probleme.

ASUS posvećuje iznimno veliku pozornost kada su u pitanju Mesh tehnologije, au svom portfelju ima Wi-Fi routere s Mesh podrškom (expandable routeri), tj. posebni uređaji dizajnirani za rad u Mesh mrežama.

Rješenje za sve gore navedene probleme riješit će ASUS-ova AiMesh tehnologija, gdje ruteri međusobno komuniciraju, ali na potpuno drugačiji način u odnosu na “obične” rutere. Osim toga, imajte na umu da svi ASUS routeri koji podržavaju AX standard (sada standard koji je ušao u široke mase) dolaze s besplatnom AiMesh podrškom bez iznimke, što nije slučaj s drugim proizvođačima sa sličnim rješenjima.

Koje su prednosti Mesh mreža temeljenih na ASUS uređajima?

Korištenjem ASUS proširivih routera dobit ćete Wi-Fi mrežu s “bešavnim” roamingom. Kada se krećete po kući, Wi-Fi klijent će se automatski i neprimjetno prebaciti na ruter s boljom razinom signala, a samim time i boljom brzinom interneta. I sve to bez odspajanja i potpuno automatski. Ako upućujete glasovni ili video poziv putem interneta ili igrate online igre na pametnom telefonu ili tabletu, neće biti prekida, gdje god se nalazili u svom domu, dok hodate i mijenjate lokaciju.

asus_prosirivi_routeri_3

Ako bilo koji uređaj u AiMesh sustavu padne, mreža će se automatski rekonfigurirati i nastaviti funkcionirati kroz preostale čvorove (proširivi dodatni usmjerivači) u punoj sinkronizaciji.

Za razliku od rješenja nekih konkurenata, ASUS-ov AiMesh sustav je fleksibilan, jer može jednostavno kombinirati neke posebne uređaje dizajnirane za rad u Mesh mrežama – u ovom slučaju uređaje iz ZenWiFi obitelji uređaja – i “tradicionalne” ASUS Wi-Fi usmjerivače zajedno, a glavno da imaju podršku za AiMesh. Još jednom, važno je napomenuti da svi ASUS routeri s AX standardom podržavaju AiMesh.

Možda je glavna draž to što uz ASUS AiMesh možete birati proširive rutere i širiti Mesh mrežu prema svojim preferencijama, financijskim mogućnostima i zahtjevima.

Primjerice, relativno pristupačni i nadasve popularni prošireni usmjerivači poput ASUS RT-AX53U, zatim RT-AX55 pružit će dobra rješenja kada je riječ o brzini interneta, što ujedno uključuje podršku za Wi-Fi 6 standard i vrlo dobar skup funkcija, a sve to opet po pristupačnoj cijeni.

Gaming modeli ASUS TUF Gaming AX5400 i TUF Gaming AX3000 V2 privući će pažnju igrača zahvaljujući svojoj funkcionalnosti i dizajnu.

A tu su i vrhunski modeli kao što su ROG Rapture GT-AX6000, ili ROG Rapture GT-AXE16000 koji će se lako nositi s najvećim radnim opterećenjem velikog broja klijenata i pokazati “leader” razinu performansi.

Kao dio AiMesh mreže, korisnik dobiva praktičnu centraliziranu kontrolu nad svim AiMesh uređajima s računala putem web sučelja ili pomoću pametnog telefona instaliranjem aplikacije ASUS Router.

AiMesh jednostavno nudi više sigurnosti samim mrežnim uređajima i povezanim klijentima zahvaljujući nizu tehnologija, uključujući integrirani potpuno besplatni AiProtection. Na taj način nije potrebno imati antivirusni softver na svom uređaju jer će on zaštititi vaš ASUS usmjerivač od bilo kakvih vanjskih zlonamjernih napada ili upada.

Rezultat svega

Kao što vidite, prednosti proširivih usmjerivača s podrškom za Mesh u usporedbi s “običnim” modelima više su nego očite, pogotovo ako intenzivno koristite internet na više uređaja i ne želite probleme s kvalitetom Wi-Fi signala u različitim kutovima vašeg doma.

Gdje kupiti?

ASUS RT-AX1800U: https://wb.rog.gg/OATQ46

ASUS RT-AX55: https://wb.rog.gg/etXZTF

ASUS TUF Gaming AX3000 V2:  https://wb.rog.gg/3HkrL4

ASUS TUF Gaming AX5400:  https://wb.rog.gg/18BXmS

ASUS ROG Rapture GT-AX6000:  https://wb.rog.gg/fcY4SD

ASUS GT-AXE11000:  https://wb.rog.gg/viz1As

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
CES 2023: Lexar pokazao novitete gaming i digitalne linije

Datum objave 09.01.2023

CES 2023: Lexar pokazao novitete gaming i digitalne linije

Lexar pokazao novitete gaming i digitalne linije

Lexar predstavljeni proizvodi uključuju profesionalne memorijske kartice, mobilne solid state diskove , M.2 solid state i DDR5 memorije, koji odgovaraju različitim skupinama korisnika.

Lexar NM800PRO PCIe4.0 solid-state hard disk

Dostupan je u kapacitetima od 2TB, 1TB i 512GB. Ima brzine čitanja i pisanja do 7.500 MB/s odnosno 6.500 MB/s. Lexar navodi da su namjenski izrađeni za okorjele igrače (spremni za PS5), profesionalce i kreatore te imaju integrirani hladnjak za održavanje stabilnih temperatura.

Lexar SL660 BLAZE

Gaming mobilni vanjski SSD u USB 3.2 Gen 2.2 ima metalno kućište koje pruža super antivibracijske i anti-shock mogućnosti, brzine čitanja i pisanja su 2.000 MB/s odnosno 1.900 MB/s. Bit će dostupan u verzijama od 512 GB i 1 TB.

ARES RGB DDR5 – memorije za stolna računala

Ove memorije s brzinama od 5600 i 6000 Mbps, dostupne su u kompletu od 32 GB (16 GBx2). Također imaju vrhunski dizajn raspršivača topline i Lexar RGB Sync, koji omogućuje prilagodbu RGB rasvjete kako bi mogli igrati sa stilom.

PROČITAJTE JOŠ

Lexar Media Crucial M225 SSD

CFexpress DIAMOND i GOLD serija profesionalnih kartica

CFexpress DIAMOND serija profesionalnih kartica Type B dostupna je u kapacitetima od 512 GB, 256 GB i 128 GB. Ima brzinu čitanja 1.900 MB/s i pisanja do 1.700 MB/s te podržava glatko 8K RAW video snimanje i VPG400 video razinu. Druga kartica je  CFexpress GOLD serije tipa B od 1TB/2TB također ima odlične brzine čitanja i pisanja , a izdržljivost joj je znatno poboljšana. Učinkovito je otporna na udarce i vibracije.

Treća, CFexpress kartica tipa A GOLD nudi velike brzine rada u kompaktnom dizajnu. Dostupna je u 320 GB, 160 GB i 80 GB kapacitetima. Pruža brzine do 900 MB/s čitanja i do 800 MB/s pisanja, a također ima VPG 400 specifikaciju za video profesionalne kvalitete.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 20 minuta

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Objavljeno prije 20 minuta

Dobra klima

Objavljeno prije 29 minuta

3D printeri

Objavljeno prije 36 minuta

Koji 27" monitor?

Objavljeno prije 42 minute

Automobili

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti