OS Google Chrome nova ažuriranja svakog mjeseca

Datum objave 15.06.2021 - Sanja Ledinek

OS Google Chrome nova ažuriranja svakog mjeseca

OS Google Chrome nova ažuriranja svakog mjeseca

OS Google Chrome nova ažuriranja svakog mjeseca

Prema statistikama analitičkih institucija, prodaja Chromebook prijenosnih računala u Sjedinjenim Državama ove je godine izuzetno brzo rasla. Vrlo su popularni među učenicima, studentima i poslovnim korisnicima.

Kako bi zadržao ove odlične prodajne rezultate, Google je odlučio od četvrtog tromjesečja 2021. ubrzati učestalost ažuriranja Chrome OS-a. Ukratko, nadogradnje će se plasirati prema korisnicima svaka 4 tjedna . Prema službenom blogu, tako će OS-a Chrome omogućiti potrošačima da što prije iskuse nove značajke, istovremeno osiguravajući da uvijek održava sigurnost, stabilnost i jednostavnost.

Objavljen Snapdragon 7c Gen 2 CPU za prijenosna računala i Chromebook

Acer Chromebook Spin 514 u potpunosti se oslanja na AMD

Očekuje se da će ova promjena započeti u listopadu, kada će biti objavljena službena verzija Chrome OS 96 . Iz rasporeda ovog sustava, Google će preskočiti verziju Chrome OS 95 i izravno gurnuti verziju 96.

Više... Vaš Komentar Top
Android emulator postaje dio sljedeće verzije Windowsa

Datum objave 15.06.2021

Android emulator postaje dio sljedeće verzije Windowsa

Android emulator postaje dio sljedeće verzije Windowsa_1

Android sustav je prilično fleksibilan jer se osim na pametne telefone, može prenositi i na druge sustave. Najnovije vijesti nam otkrivaju da će Microsoft dodati funkciju Android emulatora u sljedeću verziju sustava Windows.

Postoji mnogo načina za pokretanje Android emulatora na sustavu Windows. Nedavno je otkriveno da je službeno Microsoftovo ažuriranje WSLg alata za pokretanje Linux GUI aplikacija spomenulo kako nova verzija rješava neke probleme s “Android emulatorom”, što znači da ova funkcija doista postoji.

Android emulator postaje dio sljedeće verzije Windowsa_2

Prema prethodnim vijestima, Microsoftov interni plan nazvan Project Latte omogućit će programerima da pakiraju Android aplikaciju kao MSIX za distribuciju u Microsoft Storeu i pokreću u sustavu Windows putem Android emulatora. Ovaj će pristup biti jednostavniji i omogućit će programerima Androida da dosegnu veću publiku .

Više... Vaš Komentar Top
Izloženost patenta arhitekture AMD CPU jezgre: dijeljenje L2 predmemorije

Datum objave 15.06.2021

Izloženost patenta arhitekture AMD CPU jezgre: dijeljenje L2 predmemorije

Izloženost patenta arhitekture AMD CPU jezgre_1

Potvrđeno je kako će Intel Core procesori 12. generacije usvojiti dizajn velike i male jezgre i 10-nm proizvodnu procesnu tehnologiju. Sljedeća generacija sustava Windows također će prilagoditi ovaj procesor kako bi udovoljio zahtjevima raspoređivanja između velikih i malih jezgri.

Izloženost patenta arhitekture AMD CPU jezgre_2

Prema pisanju Neowina, zviždač @Kepler_L2, je na Twitteru izložio patentni shematski prikaz AMD Big.Little arhitekture jezgre. Također je pokazao i metodu raspoređivanja zadataka.

AMD je lansirao RDNA2 pokretane Radeon PRO grafičke ubrzivače serije W6000

Insajderski info – AMD Ryzen 9 5950XT napokon na 5 GHz

Izloženost patenta arhitekture AMD CPU jezgre_3

Kao što se može vidjeti na slici, mala jezgra procesora imat će komponente poput tajmera i senzora za praćenje vremena potrebnog za pokretanje zadataka. Kada maksimalno vrijeme rada male jezgre prijeđe prag, zadatak će se prenijeti na veliku jezgru. Ova metoda zakazivanja slična je Android i Apple uređajima, a proizvođač mora prilagoditi određenu strategiju. Suprotno tome, ako radno opterećenje velike jezgre ne prijeđe prag, zadatak će se predati maloj jezgri na obradu.

Nije jedino jasno za koju će generaciju procesora AMD usvojiti ovu temeljnu arhitekturu.

Više... Vaš Komentar Top
Hakeri mogu iskoristiti unaprijed instalirane programe na Samsung pametnim telefonima

Datum objave 15.06.2021

Hakeri mogu iskoristiti unaprijed instalirane programe na Samsung pametnim telefonima

Samsung Galaxy S21 + dizajn  (4)

Kibernetski kriminalci mogu iskoristiti sigurnosne rupe koje postoje u unaprijed instaliranim aplikacijama na pametnim telefonima Samsung kako bi napadali i špijunirali korisnike.

Prema Thehackernewsu, mnoge su sigurnosne rupe otkrivene u unaprijed instaliranim Android aplikacijama na Samsung pametnim telefonima. Najnovije novootkrivene ranjivosti lako omogućuju zlonamjernicima pristup osobnim podacima, čak i upravljanje uređajima bez korisnikova znanja. Točnije, ranjivost omogućuje napadaču pristup i izmjenu žrtvinih kontakata, poziva, SMS / MMS-a, instaliranje proizvoljnih aplikacija s administratorskim pravima uređaja ili čitanje i pisanje proizvoljnih sistemskih datoteka, što rezultira promjenom postavki uređaja.

Hakeri mogu iskoristiti unaprijed instalirane programe na Samsung

U demonstracijskim dokazima se može vidjeti da će ranjivost u PhotoTableu i Insecure Folderu pristupiti aplikaciji putem SD kartice i očitati kontakte pohranjene na telefonu. Slično tome, ranjivosti poput CVE-2021-25397 i CVE-2021-25392 omogućuju napadačima da prepisuju datoteke SMS / MMS poruka sa zlonamjernim sadržajem i kradu podatke iz korisničkih obavijesti.

Sergey Toshin, osnivač pokretanja sigurnosne mreže za mobilne uređaje Over secured, podijelio je ove najnovije informacije o ranjivostima. Otkrio ih je u veljači 2021. godine, a Samsung radi na njihovom „krpanju“ najnovijim ažuriranjima firmvera koja su objavljena u travnju i svibnju. Inače, Toshin je do danas prijavio preko 550 ranjivosti i zaradio više od milijun američkih dolara od više tvrtki, putem platforme HackerOne i drugih programa za nagrađivanje pronađenih sigurnosnih bugova.

Hakeri ukrali Tesla automobil s pametnim telefonom

Kako prolaze hakeri u Europi?

Da bi se izbjegli ove sigurnosne prijetnje što prije instaliraju najnovije nadogradnje firmvera tvrtke.

Više... Vaš Komentar Top
Poznat je EOL datum za Windowse 10

Datum objave 15.06.2021

Poznat je EOL datum za Windowse 10

Windows_10_EOL_1

Prema službenom dokumentu  koji je nedavno objavio Microsoft, podrška za Windows 10 Home, Windows 10 i Windows 10 Pro, prestat će se pružati 14. listopada 2025. godine.

Datum zaustavljanja sigurnosnih ažuriranja nije objavljen. S druge strane, u ovoj najavi nisu spomenuti aranžmani sustava Windows 10 Enterprise i Windows Server, što znači da će životni vijek ove dvije platforme biti duži.

Microsoft priprema Cloud PC Windows 10

U svibnju ove godine izvršni direktor Microsofta Satya Nadella otkrio je da će uskoro objaviti sljedeću generaciju sustava Windows koji sadrži najvažnija ažuriranja u posljednjih 10 godina. Vjerojatno će to biti “Windows 11″. Predviđa se da će Microsoft objaviti novu generaciju operativnog sustava Windows 24. lipnja.

Više... Vaš Komentar Top
Noctua NH-P1 pasivni CPU hladnjak i LS-PWM ventilator

Datum objave 15.06.2021

Noctua NH-P1 pasivni CPU hladnjak i LS-PWM ventilator

nh_p1_1_1

Noctua je danas objavila svoj dugo očekivani procesorski hladnjak NH-P1, kao i opcijski ventilator NF-A12x25 LS-PWM od 120 mm. Specijjalno dizajniran za rad bez ventilatora od temelja, NH-P1 sposoban je potpuno pasivno hladiti moderne procesore s malim do umjerenim odvođenjem topline u kućištima s dobrom prirodnom konvekcijom (kretanjem zraka). Za daljnje poboljšane performanse ili polu-pasivne sisteme koji okreću svoje ventilatore samo kada je to potrebno, NH-P1 se može opremiti ultra tihim 120-milimetarskim ventilatorom, kao što je novi NF-A12x25 LS-PWM.

NH-P1 nije samo obični hladnjak bez ventilatora: sadrži puno deblje, mnogo šire razmaknute ploče, postiže visoku i masu i minimalni otpor protoku zraka koji su potrebni da bi se postiglo izvrsno hlađenje u prirodnoj konvekciji. U potpuno optimiziranim sustavima bez ventilatora, NH-P1 je sposoban hladiti procesore s malim do umjerenim odvođenjem topline koristeći samo prirodnu konvekciju (pogledajte smjernice za postavljanje i popis kompatibilnosti CPU-a). To ga čini idealnim za moćna računala koja nemaju pokretne dijelove i rade apsolutno tiho. Uz novi, sustav za ugradnju SecuFirm2 + koji se temelji na Torxu, nagrađivani Noctuin termalni spoj NT-H2 i 6-godišnje jamstvo proizvođača, NH-P1 idealan je kamen temeljac za gradnje bez ventilatora ili polu-pasivne gradnje.

Uz NH-P1, Noctua je objavila i dodatni ventilator NF-A12x25 LS-PWM 120 mm, varijantu nagrađivanog NF-A12x25 s omogućenim PWM-om koja je idealna za poboljšanje performansi NH-P1 u polupasivnim sustavima. Na maksimalnoj razini buke od samo 12,1 dB (A), NF-A12x25 LS-PWM gotovo se ne čuje, ali će i dalje značajno povećati učinak hladnjaka. Kako se ventilator zaustavlja na 0% PWM-a, lako se može postaviti za polu-pasivni rad tako da će se okretati samo kad je to potrebno. Na taj će način sustav većinu vremena raditi bez ventilatora, ali i dalje pruža fleksibilnost kako bi se bolje iskoristili turbo načini rada snažnijih procesora kojima je potreban dodatni protok zraka kako bi se mogao adekvatno hladiti u uvjetima punog opterećenja.

Više... Vaš Komentar Top
Hoće li postojati 7 novih verzija iPhonea 13?

Datum objave 15.06.2021

Hoće li postojati 7 novih verzija iPhonea 13?

Hoće li postojati 7 novih verzija iPhonea 13

Može li Apple ugurati još novih verzija iPhonea 13 osim 13 mini, 13, 13 Pro i 13 Pro Max?

Prema AppleInsideru, baza podataka Euroazijske ekonomske komisije EEZ-a dodala je katalog modela “novih Apple pametnih telefona”. Ovo je potrebno podnošenje prije puštanja novih uređaja. U skladu s tim, postoji do 7 novih iPhonea s kodnim imenima A2628, A2630, A2634, A2635, A2640, A2643 i A2645. Navodno su sve različite verzije nadolazećeg iPhonea 13.

Kod iPhone 11 i iPhone 12 modela Apple je lansirao 4 različite verzije, uključujući mini verziju, redovnu verziju i dvije verzije Pro. Pa koje su 3 nove verzije iPhonea 13? Trenutno nema podataka, niti ih je Apple potvrdio.

Brzi test – Apple iPhone 12 Pro

Prema nedavnom izvještaju iz lanca opskrbe, Appleove su se narudžbe za VCM komponente odjela kamera dramatično povećale, čak i veće nego što su narudžbe svih proizvođača Android pametnih telefona zajedno. Nije jasno što Apple ovdje planira raditi, no nešto spremaju.

Očekuje se i da će iPhone 13 modeli imati 120 Hz ProMotion zaslon, veći kapacitet baterije i A15 Bionic čip. Apple će kao i obično predstaviti novu iPhone seriju u rujnu, već 13-tu.

Više... Vaš Komentar Top
Huaweiu prodaja mobitela i dalje u padu, čak i u Kini

Datum objave 15.06.2021

Huaweiu prodaja mobitela i dalje u padu, čak i u Kini

Huaweiu prodaja mobitela i dalje u padu_1

Nakon što su Sjedinjene Države sankcionirale Huawei, prodaja mobitela im je pala u jednom dahu. Prema najnovijem izvješću Counterpoint Researcha za prvo tromjesečje 2021. godine, tržišni udio nije im samo pao ispod prvih pet u svim glavnim regijama, već im je ukupna prodaja dosegla samo četvrtinu Appleove prodaje iPhonea. Čak ni na kineskom tržištu više nisu među najomiljenijima. Primjerice, u trećem tromjesečju 2020. imali su 33% tržišnog udjela u Kini, a sada su na samo 15%.

Huaweiu prodaja mobitela i dalje u padu_2

Counterpoint Research istaknuo je da su u prvom tromjesečju 2021. Samsungove pošiljke činile 22%, zatim slijedi Apple sa 17%, Xiaomi sa 14%, Oppo sa 11% i Vivo sa 10%.

Huaweiu prodaja mobitela i dalje u padu_3

Što se tiče regija, Samsung dominira u Europi, Bliskom Istoku/Africi i posebno u Latinskoj Americi, gdje imaju 42% tržišta. Što se tiče Applea, oni imaju snažnu dominaciju u Sjevernoj Americi s nekih 55% tržišta. Azijom drmaju Vivo, Oppo i Xiaomi s tržišnim udjelom između 18- 16%. Slijede ih Apple i Samsung s oko 12% tržišnog udjela.

Više... Vaš Komentar Top
Detalji Realmeovog tajanstvenog novog mobitela

Datum objave 15.06.2021

Detalji Realmeovog tajanstvenog novog mobitela

Detalji Realmeovog tajanstvenog novog mobitela_1

Prije nekog vremena objavljeno je da će Realme u bliskoj budućnosti objaviti potpuno novi flagship opremljen mobilnom platformom Snapdragon 870. Nedavno je otkriveno više detalja o njegovoj konfiguraciji.

Ovaj novi Realme mobitel je opremljen i s 6/8 i 12 GB radne memorije. Stražnji modul s tri kamere je opremljen glavnom od 50 MP, dodatnom od 16 MP i pomoćnom od 2 MP. Sprijeda je 32 MP kamera. Uz to, ima bateriju od 4.400 mAh koja podržava brzo punjenje od 65W. U ostalim aspektima, prema prethodno procurjelim informacijama, uređaj prihvaća potpuno novi dizajn stilom donekle sličan OPPO Reno 5. Na prednjoj strani je 6,55-inčni hiperboloidni zaslon s brzinom osvježavanja od 90 Hz. Ovo je ujedno i drugi zakrivljeni zaslon Realme marke.

Detalji Realmeovog tajanstvenog novog mobitela_2

Objavljen Realme X7 Max 5G: Dimensity 1200, kamera od 64 MP

REALME C25 – baterija od 6.000 mAh i Helio G70

Kupcima će se uređaj nuditi u nekoliko boja. Trenutno je novi Realme prošao nekoliko certifikata tako da ga očekujemo u bliskoj budućnosti.

Više... Vaš Komentar Top
Samsungov novi foto senzor čini mobitele lakšima i tanjima

Datum objave 15.06.2021

Samsungov novi foto senzor čini mobitele lakšima i tanjima

Samsungov novi foto senzor čini mobitele lakšima i tanjima_1

Samsung je uvijek smatrao senzore ključnim dijelom svojih mobitela i pridavao pažnju mogućnostima kamere. Sada je korejski div najavio novi foto senzor od 50 MP koji koristi 4-u-1 tehnologiju spajanja piksela za dobivanje fotografija rezolucije 12,5 MP.

Prema Samsungu, JN1 ima veličinu jednog piksela od samo 0,64 μm. Može se koristiti ne samo kao glavni senzor u pametnim telefonima, već i kao selfie kamera. Uz to je 10 % tanji od trenutnog uobičajenog senzora za mobilni telefon.

Samsungov novi foto senzor čini mobitele lakšima i tanjima_2

Samsung JN1 također podržava poznatu IsoCell 2.0, koja povećava osjetljivost na svjetlost za 16% i ima dvostruke PD autofokusne funkcije. Samsung se hvali da JN1 može smanjiti ovisnost o svjetlu za 60% pri istoj brzini autofokusa kao senzor prethodne generacije. Također koristi AI izračune za povećanje ukupne osjetljivosti, podržava Smart-ISO tehnologiju za prilagodbu učinaka pojačanja pretvorbe fotoosjetljivog elementa u skladu s okolinom.

Loše Samsung Exynos GPU performanse odlaze u povijest

Samsung Tab S8 veći od laptopa? Tako se priča!

U okruženju s previše svjetla može koristiti način niskog ISO samo za očuvanje detalja na fotografijama ili ako nema dovoljno osvjetljenja povećati ISO s funkcijom smanjenja šuma. Nadamo se da ćemo isprobati ovaj senzor u nekom od Samsungovih budućih proizvoda.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 18 minuta

P: S23 Ultra 8/256

Objavljeno prije 4 sata

YouTube i slično

Objavljeno prije 4 sata

Lenovo ThinkPad kutak

Objavljeno prije 5 sati

P : Huawei Mate 50 Pro / Pentax objektivi / Samsung A54

Objavljeno prije 5 sati

3D printeri

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti