Windows 10 ili možda 11 – premijerno 24. lipnja

Datum objave 04.06.2021 - Sanja Ledinek

Windows 10 ili možda 11 – premijerno 24. lipnja

Windows 10 ili možda 11 - premijerno 24. lipnja

Windows 10 11 premijerno 24. lipnja_1

Microsoft je najavio za 24. lipnja, jedno od najvažnijih ažuriranja sustava Windows u posljednjem desetljeću. Već nekoliko mjeseci Microsoft pušta razne informacije o ažuriranju operativnog sustava Windows 10, ali sve ukazuje na to da se radi o verziju s brojem 11.

Prvi signalizirajući element o novoj verziji sustava je sama pozivnica. Ima dvije okomite trake vrlo nalik broju 11, a animirana verzija jasno pokazuje ignoriranje vodoravne trake. Microsoftov event također počinje u 11 sati po istočnom vremenu (17 sati u Hrvatskoj), što nije uobičajeno vrijeme početka za predstavljanje noviteta.

Ako će Microsoft zaista prijeći na Windows 11, veselimo se velikim vizualnim promjenama (kodni naziv “Sun Valley“), koje će to odražavati. Mnoge od tih vizualnih promjena proizlaze iz Windows 10X sustava na kome je tvrtka radila, i kao što smo pisali na portalu, poslala u povijest, ali najavila integraciju u Windows inačicu za stolna i prijenosna računala.

Windows 10 11 premijerno 24. lipnja_2

Integracija bi trebala obuhvatiti novi izbornik Start, poboljšanja u pretraživanju datoteka i novi stil ikona kojim završava era Windows 95. Osim vizualnih promjena, čini se da je Microsoft riješio dugotrajne probleme preslagivanja aplikacija na više zaslona, nadolazeću značajku Xbox Auto HDR i poboljšanja Bluetooth audio podrške.

Uz to, posljednjih mjeseci Microsoft razvija novu trgovinu aplikacija za Windows. Ona bi se trebala uvelike razlikovati od trenutne trgovine aplikacija. Nadella je obećao smanjiti proviziju za PC igre na 12 %, ponuditi programerima ostalih aplikacija bolje ekonomske mogućnosti i dopustiti drugim komercijalnim platformama da objavljuju aplikacije svojih programera.

Windows 10 11 premijerno 24. lipnja_3

Na kraju bi podsjetili da je Microsoft prethodno Windows 10 nazvao “posljednjom verzijom sustava” i promovirao ažuriranja, ali kako je vrijeme pokazala ona su bila na mjesečnoj bazi, međutim važnije promjene obično su stizale samo dva puta godišnje.

Uz to, Microsoft se samo mučio s imenovanjem ovih ažuriranja. Vidjeli smo Windows 10 Anniversary Update, Fall Creators Update, 20H1 ili 21H1, pa bi prelazak na Windows 11 mogao djelomično riješiti imenovanja. Također će biti proizvođači OEM-a biti sretni kada vide izlazak sustava Windows 11, jer uvijek može promovirati prodaju hardvera zbog pozornosti na novi operativni sustav.

Ako doista Microsoft s novim korisničkim sučeljem, izgledom i stilom sustava objavi Windows 11, to će biti tipičan način promoviranja Windowsa koji smo vidjeli desetljećima. Eto, nismo daleko od saznanja hoće li Microsoft okrenuti broj verzije sustava Windows na 11 ili ostaje Windows 10.

Windows event možete pratiti na ovoj poveznici.

Više... Vaš Komentar Top
Google Pixel Buds A nova je serija bežičnih slušalica

Datum objave 04.06.2021

Google Pixel Buds A nova je serija bežičnih slušalica

Google Pixel Buds A_1

Google je na svom Twitter računu objavio informacije o Pixel Buds A bežičnim slušalicama. U usporedbi sa standardnim Pixel slušalicama od 179 USD, cijena im je samo 99 USD. Dostupne su u maslinasto zelenoj, bijeloj ili sivoj boji. U prodaju stižu 17. lipnja.

Google Pixel Buds A_2

Najzanimljivije je da Google Pixel Buds A, bez obzira na nižu cijenu, nude istu kvalitetu zvuka kao Pixel Buds iz 2020. Mogu prihvatiti glasovne naredbe “Hey Google”, a IPX4 specifikacije vode i znoja nisu nestale. Štoviše, mogu biti i glasnija u ukupnoj glasnoći. Trajanje baterije  je 5 sati (24 sata uključujući vrijeme punjenja kućišta), a kroz 15 minuta brzog punjenja korisnici mogu dobiti do 3 sata slušanja glazbe.

Google Pixel Buds A_3

Google je malo prilagodio dizajn kako bi dodatno omekšao silikonske kukice za uši koje se koriste za učvršćivanje, povećao zakrivljenost i učinio ih nešto manjim.

Također su poduzeli korake kako bi izbjegli pogreške u povezivanju koji još uvijek utječu na neke korisnike slušalica prethodne generacije. U pogledu specifikacija jedino što je Google smanjio su kontrole glasnoće kliznih gesta i kapacitet baterije kutijice za punjenje.

Više... Vaš Komentar Top
AMD APU roadmap: izlazi 6nm Zen3 + i prvi podržava DDR5

Datum objave 04.06.2021

AMD APU roadmap: izlazi 6nm Zen3 + i prvi podržava DDR5

AMD APU roadmap_2021_1

Sljedeća stanica AMD CPU arhitekture mogla bi biti Zen3 +, ali možda i Zen4,  dok poboljšana Ryzen 6000 serija Zen3 + ili možda Zen3.

Sve su opcije otvorene, a postojeći odgovori  i curenja informacija širom Interneta nisu konzistentni. Sada su osvanule  još jedne informacije u nizu.  Vrte se oko Zen3 +. Konkretno, radi se o roadmapu APU procesora, koji pokriva razne mobilne platforme.

Među njima je Van Gogh za uređaje male snage poput tableta. CPU arhitektura je dalje Zen2, a GPU po prvi puta integrira drugu generaciju RDNA2 (Navi2). Proizvodni proces se nastavlja na 7nm, podržava LPDDR5 memoriju i potrošnja energije iznosi 9W. Drugim riječima, procesor je bliže poluprilagođenom rješenju na konzolama Xbox Series X / S i PS5, ali potrošnja energije je puno manja. Sljedeće godine Van Gogh procesor bit će nadograđen na Dragon Crest, ali osnovne se specifikacije nisu promijenile.

AMD APU roadmap_2021_2

Što se tiče Barcela, to je trenutna serija Cezanne 5000U. Lucienne je sličan generaciji serije Renoir 3000U. Nema se što puno reći.

Ranbrandt je nesumnjivo vrhunac. Uključuje 6nm proces, Zen3 + CPU arhitekturu, Navi2 GPU, podržava DDR5 / LPDDR5 memoriju, USB4, PCIe 4.0 itd. Dalje se dijele na verziju H visokih performansi i U male snage (TDP je 45W, 15W).

Ali, ovaj roadmap bi trebali ipak uzeti sa zrnom soli, jer nismo 100 posto sigurni u njegovu autentičnost. Pouzdana je samo informacija da će Rembrandt doista integrirati RDNA2 GPU arhitekturu, u potpunosti prekinuti neograničenu predmemoriju Infinity Cache i imati samo prvu i drugu predmemoriju.

Više... Vaš Komentar Top
Kingston FURY

Datum objave 04.06.2021

Kingston FURY

Kingston FURY Renegade DDR4 RGB

Kingston Technology Europe Co LLP, podružnica u okviru Kingston Technology Company, Inc., danas je objavio ime svojeg novog gaming branda visokih performansi za entuzijaste: Kingston FURY. Nadovezujući se na uspjeh svojih HyperX memorijskih proizvoda, Kingston je rebrendirao svoj DRAM, flash i SSD gaming asortiman u Kingston FURY, ulažući resurse i znanje iz svoje osnovne djelatnosti kako bi stvorio iduću generaciju proizvoda visokih performansi.

Kingston FURY nastavlja razvoj memorijskih proizvoda visokih performansi za entuzijaste i gamere od najvećeg nezavisnog proizvođača memorije na svijetu, koji svoje temelje ima u tri desetljeća Kingstonove stručnosti u razvoju, testiranju, proizvodnji i korisničkoj podršci.  Inženjerska stručnost Kingstona koja stoji iza brojnih sati provedenih u overclockingu i nagrada koje HyperX memorijska linija prikuplja od 2002. nastavlja se u novo doba DRAM i flash rješenja visokih performansi. Iza kulisa je uvijek stajao Kingston: Kingston razvoj, Kingston proizvodnja, Kingston testiranje i Kingstonova svjetski poznata služba za korisnike.

Kingston FURY sastojat će se od sljedećih kategorija proizvoda:

 • Kingston FURY RenegadeBrzine visokih performansi i male latencije. Lider u izvedbi (u RGB i ne-RGB) s DDR4 frekvencijama do 5.333MHz.
 • Kingston FURY Beast: Popularna Kingstonova gaming memorija za entuzijaste isplativa je nadogradnja visokih performansi (u DDR3 i DDR4 RGB i ne-RGB), s brzinama do 3.733MHz.
 • Kingston FURY ImpactSnažno poboljšanje performansi SO-DIMM-a za prijenosna računala, NUC-ove i druga računala malog oblika (u DDR3 i DDR4), s brzinama do 3.200MHz.
Više... Vaš Komentar Top
Epson se udružuje s National Geographicom

Datum objave 04.06.2021

Epson se udružuje s National Geographicom

ice-diamond-jgibson-8658

Epson je udružio snage s National Geographicom radi promicanja zaštite svjetskog permafrosta – smrznutog tla ispod polarnih dijelova zemlje – u nedavno pokrenutoj kampanji “Smanjite toplinu”.

Kampanja dolazi zajedno s predviđanjima znanstvenika da će se permafrost u potpunosti otopiti do 2100. godine, što će drastično promijeniti ekologiju, podignuti globalnu razinu mora te će u atmosferu ispustiti preko 950 milijardi tona metana. Epson i National Geographic žele zajedno povećati svijest o tome da tvrtke mogu smanjiti svoj utjecaj na globalno zatopljenje.

 Kampanju “Smanjite toplinu” predvodi istraživač National Geographica, dr. Katey Walter Anthony, koja nadgleda arktičke opservatorije na Aljasci i u Rusiji kako bi pratila dugotrajni utjecaj klimatskih promjena. Njezino pionirsko istraživanje zaštite permafrosta odlikuje se nizom videozapisa, infografika i internetskih sadržaja u suradnji s Epsonom i National Geographicom i može se naći na epson.hr/heat-free-technology.

 Dr. Anthony kaže: “Arktik se doslovno topi pred našim očima. Procjenjujemo da bi do 10% predviđenog globalnog zatopljenja u ovom stoljeću moglo doći uslijed otapanja permafrosta, a to utječe na cijelu Zemlju. Naš je izbor zaista važan u poslu i u životu. Kada tvrtke i ljudi budu donosili pametne odluke o tome koju ćemo tehnologiju koristiti, to će također pozitivno utjecati na naš okoliš.

 Ušteda energije bitna je u borbi protiv globalnog zatopljenja, ali brojne tehnologije troše značajnu količinu energije i svake su sekunde aktivne u poslovnom okruženju. Epsonova pionirska paleta pisača s tehnologijom bez topline suzbija ovaj trend jer treba manje energije, manje zamjenskih dijelova i manji je njezin utjecaj na okoliš.

Više... Vaš Komentar Top
Mozille Firefox 89 ima najveće ažuriranje sučelja u povijesti Firefoxa

Datum objave 03.06.2021

Mozille Firefox 89 ima najveće ažuriranje sučelja u povijesti Firefoxa

Mozille Firefox 89 (1) Mozille Firefox 89 (2)

Mozilla Firefox web preglednik donosi novo Proton sučelje u svom 89 izdanju i poboljšava integraciju s MacOS-om.

Prvo što se primijeti u ovom ažuriranju je sučelje nazvano Proton. Adresna i alatna traka preglednika su pojednostavljene. Uklonjene su suvišne i rjeđe korištene funkcije, promijenjen je izbornik, a najčešće korištene funkcije au istaknute dok vizualno ometajući elementi smanjeni. Proton je također ažurirao mehanizam obavijesti kako bi pružio čišći izgled. Nepotrebni alarmi i podaci su izbrisani, a priložene oznake zamijenjene plutajućim oznakama.

Mozille Firefox 89 (3) Mozille Firefox 89 (4)

Iako će gotovo svi podržati ovaj čišći dizajn izbornika, novi dizajn naljepnica zaobljenih kutova mogao bi izazvati određeno nezadovoljstvo potpunim odstupanjem tradicionalnog izgleda i stila. Prema Mozilli, ovaj dizajn “predviđa njihovo lakše pomicanja po potrebi”.

Privatnost

U Firefoxu 89 način privatnog pregledavanja sada je postao još privatniji. Omogućena je potpuna zaštita kolačića i strogo su ograničeni na web mjesto koje ih je stvorilo. To može spriječiti tvrtku da prati različite web stranice. Uz to postoji funkcija Total Cookie Protection, koja će se omogućiti tek kad se poboljšana zaštita od praćenja prebaci u strogi način.

Mozille Firefox 89 (5)

Za one koji koriste MacOS, Firefox 89 bit će bolje integriran s operativnim sustavom, uključujući podršku za efekte elastičnog pomicanja u drugim aplikacijama.

Konačno, Firefox 89 također je predstavio drugu verziju SmartBlocka, koja omogućuje neometano pregledavanje kada je tracker blokiran.

Ovdje možete preuzeti najnoviju verziju preglednika Firefox.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Edge uvodi automatsku HTTPS funkciju prebacivanja

Datum objave 03.06.2021

Microsoft Edge uvodi automatsku HTTPS funkciju prebacivanja

EDGE_HTTPS_0

U najnovijoj verziji Canary i Dev kanala za Edge pregled, Microsoft je počeo uvoditi funkciju “Auto HTTPS”.

Kao što samo ime govori, ova funkcija omogućava automatsko prebacivanje na sigurnu https vezu kada korisnik posjeti web stranicu putem konvencionalnog “protokola za prijenos hiperteksta” (http).

Na temelju Microsoftovih redovnih rezultata mrežne analize, ovaj protokol pomaže korisnicima da izbjegnu napade čovjeka / posrednika  i  neovlašteno miješanje prometa.  Također podaci (uključujući lozinke, o kreditnoj kartici i druge osjetljive podatke) poslani i primljeni putem uobičajenog “protokola za prijenos hiperteksta” ( http),  mogu uzrokovati da napadači pokreću zlonamjerne programe na računalu zaraženog korisnika.

EDGE_HTTPS_1

No nakon šifriranja komunikacije poslužitelja ovi podaci bit će bolje osigurani, a korisnici uvijek koristiti https za zaštitu podataka prilikom pregledavanja Interneta.

EDGE_HTTPS_2

Osim toga, kada zlonamjerni napadači pokušaju presresti mrežni promet, takvo ponašanje teško je petljati u podatke razmijenjene s internetskim stranicama, a da ih se ne otkrije.

EDGE_HTTPS_3

Želite li isprobati ove Edge sigurnosne promijene, unesite u adresnu traku preglednika edge: // settings / privacy, i zatim omogućite “Automatski HTTPS“.

EDGE_HTTPS_4

Ako ova eksperimentalna značajka nije uspješno omogućena, također možete prijeći na
edge: // flags / # edge-automatic-https i omogućiti zastavicu “Automatic HTTPS”.

EDGE_HTTPS_5

Prema zadanim postavkama značajka će omogućiti samo automatsko uključivanje web lokacija koje mogu podržavati https  protokol, ali također možete prisiliti sve web lokacije da omoguće https veze. Međutim, ako ciljana web lokacija ne podržava https, mogli biste naići na pogreške u povezivanju.

Više... Vaš Komentar Top
Canalys: nedostatak komponenata zapravo nije usporio stopu rasta isporuka računala u Europi

Datum objave 03.06.2021

Canalys: nedostatak komponenata zapravo nije usporio stopu rasta isporuka računala u Europi

Canalys -nedostatak komponenata (1)

Prema novom istraživanju Canalysa, unatoč nedostatku čipova, isporuke računala u zapadnoj Europi dosegle su 16,1 milijuna jedinica u prvom tromjesečju, što je porast od 48 postotna boda na godišnjoj razini.
Hewlett-Packard prodao je 4,1 milijuna jedinica, što čini 26 % tržišnog udjela, a Lenovo 4 milijuna jedinica, što čini 25 % tržišnog udjela. Sljedeća su tri mjesta Dell, Apple i Acer s tržišnim udjelom od 14%, 10% i 9%. Među njima, Apple ima najveću stopu rasta od 127 postotna boda na godišnjoj razini. Analitičari smatraju da je novi čip M1 glavna pokretačka snaga prodaje novih Mac računala.

Canalys -nedostatak komponenata (2) Canalys -nedostatak komponenata (4)

Komentirajući Appleov uspjeh u zapadnoj Europi, analitičar i Canalysa, Trang Pham rekao je: “Appleov uspjeh je opravdan, jer zapadna Europa ima bazu postojećih Mac korisnika, visok raspoloživi prihod i moćnu skupinu tehnoloških entuzijasta. Appleov nedavno razvijeni procesor pokazuje svoje ambicije. Također odražava Intelovo zaostajanje za 5nm i 3nm proizvodnim procesima.”

Canalys -nedostatak komponenata (3)

Kako se Europa i Sjedinjene Države počinju izvlačiti iz pandemije, Canalys vjeruje da se zapad neće vratiti u svijet prije COVID-19,   već naprotiv, vjeruje da će zaposlenici i dalje raditi posao od kuće, što će održavati visoko potražnju za osobnim računalima. U sljedećih 12 mjeseci Canalys predviđa da ponuda osobnih računala neće biti u skladu s “kontinuiranim porastom potražnje”.

Više... Vaš Komentar Top
Objavljen Realme X7 Max 5G: Dimensity 1200, kamera od 64 MP

Datum objave 03.06.2021

Objavljen Realme X7 Max 5G: Dimensity 1200, kamera od 64 MP

realme_x7_max

Nakon nekoliko tjedana curenja informacija, Realme X7 Max 5G službeno je debitirao.

X7 Max 5G ima isti dizajn i funkcije kao i GT Neo koji se prodaje u Kini, a srce mu je MediaTek Dimensity 1200 procesor. U sustavu trostrukih stražnjih kamera glavna ima Sony IMX682 senzor od 64 MP. Prate ju ultra širokokutna kamera od 8 MP i makro kamera od 2 MP.

Stopa osvježavanja zaslona od 6,43 inča pametnog telefona iznosi 120 Hz. U rupici u gornjem lijevom kutu zaslona nalazi se prednja kamera od 16 MP. Zaslon je prekriven staklom Dragontrail i skenerom otiska prsta.

Srce uređaja je MediaTek Dimensity 1200 u kombinaciji s 8 ili 12 GB RAM-a. Kapacitet interne flash memorije telefona je 128 GB ili 256 GB.  Ovaj telefon podržava Dolby Atmos priključak za zvuk i slušalice. Mobitelu daje potrebnu energiju baterije kapaciteta 45000 mAh s podrškom SuperDART brzog punjenja od 50 W.

REALME C25 – baterija od 6.000 mAh i Helio G70

Predstavljeni Realme 8 i Realme 8 Pro: 108 MP kamera i AMOLED zaslon

Realme je također obećao da će korisnicima dostaviti ažuriranje na Android 12 što je prije moguće.
Mobitelu daje potrebnu energiju baterije kapaciteta 45000 mAh s podrškom SuperDART brzog punjenja od 50 W.

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek objavljuje 64-bitni čip s v9 instrukcijama do kraja godine

Datum objave 02.06.2021

MediaTek objavljuje 64-bitni čip s v9 instrukcijama do kraja godine

MediaTek objavljuje 64 bitni cip

Nakon što se ARMv8.x set uputa koristio deset godina, u ožujku ove godine ARM je lansirao v9 64-bitni set, za koji se MediaTek odmah pohvalio da će biti korišten u njihovim nadolazećim sustavima na čipu.

Izvršni direktor ARM-a Simon Segars, potvrdio je ranije izjave iz MediaTeka i nadodao da će prvi čipseti s ARM v9 instrukcijama biti objavljeni krajem godine. AMD je ranije otkrio da Cortex-X2 poboljšava performanse X1 za 16 % i udvostručuje ML za strojno učenje u odnosu na sadašnja rješenja.

ARM lansirao tri CPU-a i GPU-a v9 arhitekture

MediaTek Dimensity 900 5G – glavne specifikacije mobilne platforme

U usporedbi s izvedba Cortex-A710 pod istom frekvencijom i istim proizvodnim postupkom poboljšana je za 10 %, energetska učinkovitost 30%, a ML strojno učenje je udvostručeno. U usporedbi s Cortex-A55, Cortex-A510 ima 35% veće performanse, 20% veću energetsku učinkovitost i trostruke ML performanse.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

PBZ net bankarstvo

Objavljeno prije 15 minuta

iPhone mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 18 minuta

Koju stolicu kupiti?

Objavljeno prije 21 minuta

Mozilla Firefox

Objavljeno prije 55 minuta

Matične ploče, metode popravka, najčešći kvarovi.

Novosti

Nabavite Windowse 10 za samo 7,35 € u jesenskoj rasprodaji na Godeal24.com

Microsoft je najavio da će Windows 11 službeno biti objavljen 5. listopada, a nadogradnja s Windows 10 na Windows 11 bit će besplatna. Stoga će za nadogradnju biti bitno imati 100% originalnu i izvornu licencu za Windows 10. Svjesni smo da... Pročitaj više

U Hrvatskoj otvorene rezervacije za iPhone 13 seriju. Poznate i cijene!

Jeste li odabrali model iPhone 13 koji želite kupiti? Ako se odmah predbilježite, primit će te ga u ruke već sljedećeg petka (24. rujna), kada stiže prva pošiljka. Ovogodišnja iPhone 13 serija, dolazi u nekoliko boja kućišta, ali plava bi m... Pročitaj više

RIP Sir Clive Sinclair

Karizmatični izumitelj Sir Clive Sinclair, najpoznatiji kao vlasnik engleske tvrtke Sinclair Research LTD, koja je razvila ZX 80 računalo, i dvije godine kasnije megapopularan ZX Spectrum, umro je u 81 godini nakon duge bolesti. Sir Clive S... Pročitaj više

Apple predstavio iPad 9. generacije

Apple je izdao iPad 9. generacije s istim dizajnom kao kod prethodnika. Ima 10,2-inčni zaslon rezolucije 2.160 × 1.620 piksela (264 ppi, maksimalne svjetline 500 nita), tipkom Touch ID Home i 8 MP stražnjom kamerom (F/2.4 , automatsko izošt... Pročitaj više

Apple Watch S7 - veći zakrivljen zaslon, brže punjenje i pet boja na izbor

Najavljeni Apple Watch Series 7 nema bombastičnu stopu ažuriranja,  koristi isti "t830" čip iz prethodne serije 6, ali poboljšanja ipak  ima. Apple Watch Series 7 zadržava tradicionalni oblik, ali više zaobljeniji i dimenzijama povećanim za... Pročitaj više

Sve novosti