MacBook Pro od 14 i 16 inča s nabrijanim čipovima M2 Pro i M2 Max

Datum objave 18.01.2023 - MacBook Pro od 14 i 16 inča s nabrijanim čipovima M2 Pro i M2 Max

MacBook Pro od 14 i 16 inča s nabrijanim čipovima M2 Pro i M2 Max

MacBook Pro od 14 i 16 inča s nabrijanim čipovima M2 Pro i M2 Max

MacBook Pro (1)

Nakon što je Apple najavio M2 Pro i M2 Max čipove, istovremeno je ažurirao MacBook Pro od 14-inča i MacBook Pro od 16-inča prijenosna računala. Dok izgled ostaje nepromijenjen, osnovne specifikacije su nadograđene i performanse znatno poboljšane.

14-inčni MacBook Pro modeli imaju 14,2-inčni zaslon s izvornom rezolucijom 3024 x 1964 piksela , dok 16-inčni modeli imaju 3456 x 2234 piksela rezoluciju. Ovo su Appleovi Liquid Retina XDR LCD paneli, sa 120 Hz Promotion i do 1000 cd/m² kontinuirane svjetline, plus puna reprodukcija P3 raspona boja.

MacBook Pro s M2 Max

MacBook Pro opremljen s M2 Max čipom (12 jezgri, s do 8 jezgri visokih performansi i 4 jezgre visoke učinkovitosti) i 38-jezgreni GPU, koji guraju brzinu rada do ekstrema. S do 96 GB objedinjene memorije, MacBook Pro pomiče granice grafičke memorije prijenosnog računala za izvođenje složene obrade slike, kao što su složena 3D geometrija i teksture. RAM je minimalno 32 GB, a propusnost memorije 400 Gbps.

MacBook Pro (2)

MacBook Pro s M2 Pro

14-inčni MacBook Pro s M2 Pro CPU-om od 10 jezgri, od kojih je šest performansi i četiri jezgri učinkovitosti ima 16 aktivnih GPU jezgri i 16-jezgreni Neural Engine za AI ubrzanje. Standardno je 16 GB integriranog RAM-a, ali se može konfigurirati na 32 GB. Dobiva se i SSD od 512 GB, koji se može konfigurirati na 1 TB, 2 TB, 4 TB ili 8 TB. Snažni medijski mehanizam M2 Pro pokreće najpopularnije video kodeke, dramatično ubrzavajući video reprodukciju i kodiranje uz vrlo malu potrošnju energije.

 Baterije

Apple obećava do 22 sata trajanja baterije, što je najduže ikada za Mac prijenosno računalo. Ovisno o tome koju varijantu odaberete, dobit ćete USB Type-C punjač od 67 W, 96 W ili 140 W i odvojivi MagSafe 3 kabel.

Bolja povezanost

Sve nove MacBook Pro varijante imaju tri Thunderbolt 4 priključka, HDMI video izlaz koji po prvi put omogućuju 8K vanjske zaslone, utor za SDXC karticu, 3,5 mm audio priključak te Wi-Fi 6E za brže bežično povezivanje. Tu je i 1080p FaceTime HD kamera, zvučni sustav sa šest zvučnika i mikrofoni studijske kvalitete.

Modeli od 14 inča debljine su 15,5 mm i mase do 1,63 kilograma, dok su modeli od 16 inča debljine 16,8 mm i mase do 2,16 kilograma. Uz to su još uvijek dostupni u srebrnoj i svemirsko sivoj boji.

MacBook Pro (3)

PROČITAJTE JOŠ

Apple predstavlja iPad Pro 2022 s M2 čipom

Apple napušta ARM i prelazi u RISC-V kamp

Uskoro Linux kompatibilan s Apple M2 hardverom

Cijena i dostupnost

Predbilježbe za kupnju u službenim Appleovim trgovinama uključujući Appleovu internetsku trgovinu, a bit će u prodaji u 26 zemalja. Verzija od 14″ košta najmanje 2.449 eura, a od 16″ najmanje 3.049 eura.

Sada još pogledajte video s prezentacijom novih uređaja u trajanju od  18 minuta koja pokriva nove procesore, Mac mini i MacBook Pro prijenosna računala.

Pune specifikacije

Više... Vaš Komentar Top
Apple najavio M2 Pro i M2 Max moćne i energetski učinkovite procesore

Datum objave 18.01.2023

Apple najavio M2 Pro i M2 Max moćne i energetski učinkovite procesore

Apple najavio M2 Pro i M2 Max moćne procesore, ali energetski učinkovite (2)

Apple proširuje liniju brendiranih ARM procesora za Mac s dva modela: M2 Pro i M2 Max. Temelje se na 5-nm procesnoj tehnologiji druge generacije.

Apple M2 Pro

Apple-M2-chips-M2-Pro

M2 Pro čip dolazi s 40 milijardi tranzistora što je gotovo 20 posto više od M1 Pro i dvostruko više od M2. CPU ima opcije s 10 i 12 jezgri, koristeći kombinaciju 8 jezgri performansi i 4 jezgre učinkovitosti. GPU je 19-jezgreni.

Također ima do 32 GB objedinjene memorije s propusnošću do 200 GB/s i niskom latencijom. U usporedbi sa svojim prethodnikom pokazuje 20 posto bolje performanse u više niti. Također je 80 posto brži u Photoshopu i kompajlira se u Xcode do 2,5 puta brže od najsnažnijeg MacBook Pro-a temeljenog na Intelu.

Apple M2 Max

Apple-M2-chips-M2-Max

M2 Max sastoji se od 67 milijardi tranzistora. Koristi isti 12-jezgreni CPU kao i M2 Pro. GPU je još snažniji, s do 38 jezgri i većom L2 predmemorijom. Uključuje do 96 GB objedinjene memorije s propusnošću do 400 GB/s. Ovaj čip postao je najsnažniji i najučinkovitiji za prijenosna računala profesionalne klase na svijetu.

PROČITAJTE JOŠ

Apple se priprema koristiti vlastite zaslone od 2024.

Apple Watch 8 recenzija

Apple najavio M2 Pro i M2 Max moćne procesore, ali energetski učinkovite (3)

Prema specifikaciji, oba čipa imaju 16-jezgreni Neural Engine sposoban za 15,8 trilijuna operacija u sekundi, podržavaju hardverski ubrzano H.264, HEVC i ProRes video kodiranje i dekodiranje omogućujući reprodukciju više 4K i 8K ProRes video streamova. Osim toga, M2 Max pruža do 2x brže video kodiranje od M2 Pro. Navedeno trajanje baterije iznosi 22 sata, što zvuči nevjerojatno s obzirom na razinu profesionalnih mogućnosti hardverske platforme.

Više... Vaš Komentar Top
7 točaka na koje treba obratiti pažnju pri kupnji prijenosnog računala

Datum objave 17.01.2023

7 točaka na koje treba obratiti pažnju pri kupnji prijenosnog računala

7 točaka na koje treba obratiti pažnju pri kupnji prijenosnog računala-naslovnica

Suočeni s hibridnim uredskim potrebama koje su postupno postale mainstream zbog utjecaja pandemije, mnogi zamjenjuju stolna računala – prijenosnim računalima. Želite li i vi možda zamijeniti svoje stolno računalo novim i koristiti kao radnu platformu, pročitajte sedam ključnih točaka na koje treba obratiti pažnju prije nego krenete u kupnju.

1. Lakoća i prenosivost

Lakoća i prenosivost

Osim ako iznimno ne tražite moćne performanse ili planirate više od 80 posto vremena koristiti prijenosnik na fiksnim lokacijama, na prvom mjestu potrebno je uzeti u obzir “tankoću” i masu prijenosnika. Što tanji i lakši, bit će ugodniji za prenošenje.

2. Otpornost na udare i padove

Kada se prijenosno računalo često iznosi iz doma radi korištenja, moglo bi biti udareno ili ispušteno na tvrdu površinu tijekom putovanja na posao/ fakultet ili uslijed čestog vađenja i pohranjivanja u ruksak, odnosno torbu. Stoga, bilo bi mudro odabrati prijenosno računalo koje je izrađeno od kvalitetnih izdržljivih materijala.

3. Prikladnost zaslona

Prikladnost zaslona

Pod premisom zadovoljavajuće prenosivosti, što je veći zaslon, ​​to je prikladniji za dugotrajnu upotrebu i prikaz sadržaja. Vrijedno je napomenuti da su zasloni mnogih prijenosnih računala sada promijenjeni u format 16:10 s većim okomitim rasponom prikaza, što je korisno za pregledavanje podataka i obradu teksta. S druge strane zasloni omjera 16:9 bit će prikladniji za video sadržaje ili prikaz računalne grafike.

4. Specifikacije hardvera odabiru se prema stvarnim potrebama

Specifikacije hardvera odabiru se prema stvarnim potrebama

U ovoj fazi, funkcije i primjene prijenosnih računala klasificiraju se na vrlo detaljan način. Prema različitim potrebama, sastav internog hardvera prijenosnih računala također će varirati. Ne postoji konfiguracija hardvera koja je 100 posto prikladna za baš za sve. Zato predlažemo da razmislite za što će te najviše koristiti prijenosnik. Radi li se o općim uredskim primjenama, dizajnu, 3D aplikacijama ili gamingu. Nakon što odredite namjenu, odaberite odgovarajuću liniju hardvera. Osim toga, treba obratiti pažnju na to ima li prijenosno računalo odgovarajuću skalabilnost, poput memorije i SSD-a, koji se mogu nadograditi u budućnosti.

5. Video konferencije

Video konferencije i treninzi

Među najčešćom primjenom za rad s prijenosnim računalima su video konferencije, pa su relevantne specifikacije postale ključne pri kupnji. Primjerice razlučivost i kvaliteta video kamere, zvuka ugrađenih zvučnika i učinak hvatanja zvuka mikrofona. Pripazite na ove specifikacije.

6. Adekvatno trajanje baterije

Adekvatno trajanje baterije

Da biste se mirno suočili s cjelodnevnim radnim zadacima, trajanje baterije prijenosnog računala je ključno, posebno kod “rada bez fiksnog mjesta”. Treba imati na umu da u specifikacijama proizvođači navode trajanje baterije na jednom punjenju postignuti u nekim optimalnim i laboratorijskim uvjetima. Realno, to vrijeme je nešto kraće.

7. Sigurnosna razmatranja ne mogu se zanemariti

Sigurnosna razmatranja ne mogu se zanemariti

Većina prijenosnih računala pohranjuje veliku količinu radnih podataka i osobnih podataka o privatnosti, stoga se ne smiju zanemariti sigurnosni mehanizmi zaštite, kao što je prepoznavanje otiska prsta/prepoznavanje lica, funkcija maskiranja video objektiva, itd.

Na kraju, predlažemo vam da razmotrite neki od modela koji se uklapaju u većinu ovih točaka, a mi smo ih testirali u godini koja je iza nas.

To su:

Više... Vaš Komentar Top
MSI lansira Clutch GM31 Lightweight – praktičan i lagan gaming miš

Datum objave 17.01.2023

MSI lansira Clutch GM31 Lightweight - praktičan i lagan gaming miš

MSI CLUTCH GM31 Lightweight

MSI je najavio Clutch GM31 Lightweight Wireless i žičani Clutch GM31 Lightweight  miševe svojoj seriji  modela za igranje.

Clutch GM31 Lightweight modeli ergonomijom kućišta bolje pristaje igračima s malim do srednje velikim rukama te su prilagođen korištenju desnom rukom. Koristeći lagani crni mat plastični materijal s hrapavom površinom, Clutch GM31 Lightweight Wireless teži samo 73 grama, dok žičana verzija 58 grama.

Bočne strane imaju premaz nalik gumi s teksturiranim uzorkom koji pomaže sigurnijem držanju miša tijekom upotrebe. Kotačić je bez pozadinskog osvjetljenja, ugodne teksture i premaza poput gume. Glavne tipke opremljene su OMRON mehaničkim prekidačima koji mogu izdržati 60 milijuna klikova.

Na donjoj strani je optički senzor razlučivosti do 12000 DPI (PixArt PAW-3311 bežični model i PixArt PMW-3360 žični model). DPI se mijenja uz pomoć odgovarajuće tipke na dnu miša.

PROČITAJTE JOŠ

CES 2023: MSI najavljuje Spatium M570, SSD tipa PCIe 5.0

CES 2023: MSI računala nominirana za Innovation Award

MSI izdaje MEG Z690 GODLIKE matičnu ploču s LCD zaslonom

Uz 2.4G bežičnu tehnologiju, Clutch GM31 Lightweight Wireless prenosi ulaze brzinom od samo 1 ms što rezultira glatkim i stabilnim kretanjem miša. Priložena stanica za punjenje omogućuje praktično i jednostavno iskustvo punjenja postavljanjem miša na nju. Dovoljno je 10 minuta punjenja kako bi baterija trajala do 7 sati. Alternativno, može se nastaviti igranje spajanjem priloženog USB Type-C kabela izravno na miš.

Softver MSI Center može se koristiti za prilagodbu različitih postavki miša i prilagodbu RGB svjetla. CLUTCH GM31 Lightweight (i žičani i bežični) trebali bi se uskoro naći u maloprodaji i cijena ovisi o prodavatelju.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.31]

Datum objave 14.01.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.31]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Ovogodišnji CES International Consumer Electronics Show je zatvorio svoja vrata. Održava se u siječnju svake godine i može se smatrati putokazom za tehnološki razvoj i stil života u godini koja je pred nama, ali postao je i sajam automobila. No, i izvan CES-a bilo je zanimljivih vijesti vezanih za  Apple, Microsoft, Dell, Facebook itd.

Novi MacBook Pro M2 Pro i M2 Max bit će odgođeni do lipnja?

Očekuje se da će Appleova nova generacija 14-inčnih i 16-inčnih MacBook Pro modela opremljena procesorima M2 Pro i M2 Max biti ponovno odgođena. Bloombergov Mark Gurman rekao da Apple razmatra lansiranje novog MacBook Pro na WWDC konferenciji najkasnije u lipnju.

Trenutno testiraju Mac Pro s M2 Ultra, najsnažnijom verzijom Appleove M2 serije. M2 Ultra sadrži 24 CPU jezgre i 76 GPU jezgri što ukazuje da su performanse u odnosu M1 Ultra dodatno poboljšane. Osim toga, resursi Appleovog M2 Ultra mehanizma za obradu medija također će biti znatno povećani, a kapacitet protoka za obradu zadataka video kodeka u formatu ProRes bit će povećan na najvišu razinu svih vremena. Trenutno M1 Ultra može reproducirati 18 video streamova u 8K ProRes 422 formatu u isto vrijeme, M2 Ultra će biti samo viši od ovoga.

Međutim, još uvijek ostaje nejasno hoće li se procesori temeljiti na 3nm ili 5nm proizvodnom procesu, jer je Appleov partner TSMC počeo je proizvoditi 3nm procesore krajem prosinca prošle godine.

Microsoft planira ukinuti MSDT dijagnostički alat

Microsoft Support Diagnostic Tool (MSDT) je dijagnostički alat koji se koristi za slanje informacija odjelima za podršku kako bi locirali i riješili korisničke probleme u sustavu. Ali ovaj alat ima dvije opake ranjivosti: Follina i DogWalk, koje hakeri često koriste za daljinsko izvršavanje koda (RCE).

Na temelju istraživanja podataka Stardock inženjera Rafaela Rivere o pregledu Win11 Build 25276, čini se da Microsoft ne misli se ozbiljno pozabaviti zakrpama već ga planira odbaciti alat 2025. godine. Očito im je jednostavnije razviti nove alate iste vrste, nego popraviti zakrpe. Pomalo neobično, zar ne?

[Glasine] Dell će prestati koristiti dijelove proizvedene u Kini

Dell, trenutno treći najveći svjetski proizvođač osobnih računala (iza Lenova i HP-a), s otprilike 12 milijuna prodanih računala u trećem tromjesečju 2022. ( brojevi iz IDC -a ), navodno planira prestati koristiti čipove i komponente kineske proizvodnje do 2024. godine. Nikkei Asia izvještava da su počeo obavještavati dobavljače o svojim planovima.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.30]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.29]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.28]

Facebook i Instagram zabranjuju oglase zasnovane na spolu koji ciljaju tinejdžere

Meta platforme više neće dopuštati oglašivačima da ciljaju tinejdžere na Facebooku i Instagramu na temelju spola. To je dio šire reforme usmjerene na pooštravanje pravila oglašavanja tvrtke. Dob i lokacija bit će jedine informacije koje će Facebook ili Instagram koristiti za prikazivanje oglasa mladim ljudima.

NVIDIA GeForce Now će sletjeti na platformu automobila

NVIDIA je najavila da će surađivati s Hyundai Motor Group (Hyundai, Kia i Genesis) kako bi omogućili uslugu GeForce NOW streaming igara u oblaku na platformi u njihovim automobilima. Tako bi suputnik mogao igrati igrice na velikom zaslonu ili vozač dok čeka punjenje automobila, dok putnici na stražnjem sjedalu na dugim putovanjima više neće dosađivati ili spavati. Ali ovo korištenje zaslona u automobilu zahtijevaju stabilnu mrežu visoke kvalitete što je lako postići na fiksnoj točki, no u slučaju vožnje fluktuacija može biti od točke do točke.

LG UltraGear

LG UltraGear linija proizvoda za gaming, nadopunjuje se UltraGear 45GR95QE OLED monitorom koji donosi osjećaj vizualnog obavijanja. LG UltraGear 45GR95QE je 800R zakrivljenosti što je slično prirodnoj zakrivljenosti ljudskog oka. Opremljen je 44,5-inčnim zaslonom rezolucije 3440 x 1440 piksela u omjeru 21:9, brzine osvježavanja 240 Hz, GtG brzine odziva 0,03 ms, i 98,5% DCI-P3 i podršku HDR10. Ima FreeSync Premium i NVIDIA G-Sync kompatibilnu tehnologiju sinkronizacije, pruža 2 HDMI 2.1 ulaza, DisplayPort 1.4 te jedan do dva USB 3.0 priključka
Osim toga, LG je također istovremeno lansirao manji 27-inčni UltraGear 27GR95QE istih specifikacija.

Više... Vaš Komentar Top
Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Datum objave 13.01.2023

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Intel Unison je softver dizajniran za povezivanje telefona i računala. Za razliku od brojnih rješenja koja smo vidjeli od proizvođača osobnih računala tijekom godina (Dell Mobile Connect, Your Phone ) ili Microsoft Phone Link rješenja, radi s širokim izborom Android telefona, iPhoneom i gotovo svim Windows računalima.

Također Unison koristi višestruke bežične veze uključujući Bluetooth, WiFi, 5G ili čak veze s oblakom. Primjerice, ako su oba uređaja spojena na istu mrežu, tada će Unison koristiti tu mrežu za upravljanje komunikacijom između telefona i računala. Ali ako je prijenosno računalo spojeno na WiFI vezu u kafiću, a telefon povezan na mobilnu mrežu, tada Unison može koristiti vezu temeljenu na oblaku kako bi se uređaji sinkronizirali iako ne koristite istu mrežu.

U središtu Unisona je tehnologija izraelske tvrtke Screenovate, koju ju Intel kupio 2021.godine. Sve se temelji na otvorenim i standardnim API-jima i sučeljima.

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom _1

Dostupne funkcije s računala uključuju

 • slanje i primanje tekstualnih poruka s računala te postavljanje da budu vidljivi na računalu
 • vidjeti telefonske obavijesti kao što su iz instaliranih aplikacija poput WhatsAppa
 • primanje telefonskih poziva pomoću mikrofona i zvučnika (ili slušalica) računala
 • povlačenje i ispuštanje fotografija , dokumenata ili drugih datoteka kako bi se bežično prenosili
 • naručivanje hrane putem interneta s računala uz dvofaktorsku autentifikaciju putem SMS-a pristiglog s telefon kao uređaj za autentifikaciju

Međutim, to je prva faza i ništa ne sprječava tvrtku da se posveti razvoju više značajki u budućnosti.

Kako instalirati Intel Unison?

Ako želite isprobati aplikacija Intel Unison za Windows, imajte na umu da su službeno podržana samo računala s Intel Evo procesorima, ali kako otkriva Windows Central, kompatibilnost se proširila i uključuje starija prijenosna računala, kao i ona koja pokreću ARM čipovi. Sada za instalaciju i preuzimanje slijedite ove korake:

 • Preuzmite aplikaciju na svaki uređaj: Microsoft Store i Google Play Store ili Apple App Store 
 • Skenirajte QR kod pomoću telefona za uparivanje uređaja.
 • Otvorite Intel Unison na uređajima i dovršite proces integracije uključivanjem bežične veze kada se to od vas zatraži

Hoće li  Unison značajka doista raditi bolje  ili dobiti više privlačnosti od ostalih svih drugih pokušaja da se premosti jaz između osobnog računala i mobilnog, ostaje za vidjeti.

Više... Vaš Komentar Top
Apple se priprema koristiti vlastite zaslone od 2024.

Datum objave 13.01.2023

Apple se priprema koristiti vlastite zaslone od 2024.

Apple se priprema

Kako bi smanjio svoje oslanjanje na partnere kao što su Samsung i LG, Apple navodno želi koristiti vlastite zaslone na mobilnim i nosivim uređajima i satu počevši od  2024. godine.

Ovi zasloni bit će nadograđeni s trenutne tehnologije organske svjetleće diode (OLED) na tehnologiju zvanu MicroLED. Bit će rezultat vlastitog dizajna i razvoja, a vjerojatno će se kompanija osloniti na vanjske dobavljače za masovnu proizvodnju. Nudit će svjetlije, živopisnije boje od trenutnih zaslona i biti lakše vidljivi iz određenih kutova. Apple ih planira prvo koristiti za Watch Ultra sljedeće godine.

Provedu li svoj plan i razvoj se pokaže u konačnici uspješan, bit će to veliki udarac za Samsung Display i LG Display, glavne dobavljače zaslona za Appleov sat. Naravno, nakon pametnog sata MicroLED zasloni trebali bi se koristiti i na drugim uređajima uključujući iPhone. Podsjetimo, Appleovi trenutni dobavljači zaslona uključuju Japan Display (JDI), Sharp i BOE, uz Samsung i LG, a otkako su kupili 2014. godine LuxVue startup koji je uveo MicroLED tehnologiju, dio svojih zaslona na uređajima su prebacili na ovu tehnologiju.

Ranije je Financial Associated Press izvijestio da Apple planira postupno ukinuti Broadcomove Wi-Fi i Bluetooth čipove do 2025. godine. Broadcom je najveći dobavljač Apple WiFi/Bluetooth čipova. Osim toga, Apple se također nada da će imati svoj prvi mobilni modemski čip spreman do kraja 2024. do početka 2025. najranije, kako bi zamijenio Qualcommov modemski čip.

Više... Vaš Komentar Top
Google uvodi snimanje samo dijela zaslona

Datum objave 13.01.2023

Google uvodi snimanje samo dijela zaslona

Google uvodi snimanje

Buduća verzija Androida mogla bi omogućiti snimanje aplikacija sa zaslona umjesto cijelog zaslona.
Google je napravio nekoliko promjena u ekosustavu Android svojim kvartalnim izdanjima platforme na Pixel telefonima. Ova su izdanja izvrstan način za tvrtke da testiraju neke nove značajke koje dolaze, a dobra je vijest da su nove značajke koje smo pronašli prilično dobre. Ako ste upoznati sa snimanjem zaslona na Android telefonima, znat ćete da se snima cijeli zaslon, a ne samo sadržaj aplikacija. To znači da se sve moguće obavijesti, notifikacije, vrijeme, postotak baterije, povezivost itd. koje imate na telefonu također bilježe. U biti to ne bi trebao biti problem, ali moglo bi biti smetnja kada iz nekog razloga snimate zaslon.

Google se nada da će to promijeniti s budućim verzijama Androida, jer je dodao zgodnu malu značajku u najnoviji Android 13 QPR2 Beta 2 (stabilno izdanje bi se trebalo pojaviti u ožujku) koja omogućuje snimanje samo onog dijela aplikacija koje želite, a ne cijelog zaslona.

Više... Vaš Komentar Top
Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Datum objave 13.01.2023

Što je ChatGPT - trend koji će eksplodirati 2023.

Sto je ChatGPT

Uvođenje alata pod nazivom ChatGPT krajem studenog 2022., stvorilo je novu groznicu u tehnološkom svijetu, a slični generativni alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji zaslijepili su investicijske tvrtke i širu javnost.

Što je ChatGPT?

ChatGPT je razvila OpenAI, tvrtka za istraživanje i razvoj softvera sa sjedištem u San Franciscu. Suosnivači su izvršni direktor Tesla Inc. Elon Musk i investitor Sam Altman. GhatGPT je varijanta OpenAI GPT-3.5 jezičnog modela, dizajniranog za vođenje prirodnih razgovora s korisnicima. Obučen je na ogromnoj bazi tekstualnih podataka. OpenAI ne otkriva koji su točno podaci korišteni za treniranje samo općenito navode da se radi o indeksiranju weba, arhivama, digitalizirani knjigama i Wikipediji.  Stoga u usporedbi s prethodnim chatbot alatima, ističe se dubokim razumijevanjem u mnogim područjima te ima impresivnu sposobnost komunikacije i interakcije s pitanjima korisnika. Čak je i talentiran da može programirati ili ispravljati kod u svim vrstama popularnih programskih jezika ili pisati akademske radove ako je potrebno.

OpenAI je objavio na svom blogu da “format omogućuje alatu da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje pogreške, izazove netočne premise i odbije neprikladne zahtjeve.” I možda najbitnije, ChatGPT je dostupan besplatno, što mnogima omogućuje jednostavnu upotrebu bez ikakvih prepreka.

ChatGPT privlačeći milijarde dolara ulaganja unatoč recesiji

Dok tehnološke tvrtke diljem svijeta otpuštaju osoblje kako bi se smanjili troškovi, dionice padaju, ulaganja investitora u generativni AI s tipičnim imenom OpenAI, rastu. Međutim i mnogi AI startupi također imaju koristi od ovog novog vala i privlače pažnju investitora.

Inače, tvrtku su do sada uglavnom financirali suosnivači LinkedIna Reid Hoffman i Khosla Ventures i Microsoft. Potonji su u pregovorima o daljnjem ulaganju do 10 milijardi USD u OpenAI i spreman je uključiti i druge fondove rizičnog kapitala. Zapravo, suradnja između OpenAI-ja i Microsofta ima dugu povijest.  OpenAI su kao što smo napisali osnovali izvršni direktor Tesle Elon Musk i investitor Sam Altman. Musk je 2018. dao ostavku na mjesto u upravnom odboru tvrtke. OpenAI je 2019. primio investiciju od 1 milijarde američkih dolara od Microsofta, a zatim su dvije tvrtke surađivale nekoliko godina. OpenAI razvija svoju tehnologiju superračunala umjetne inteligencije na Microsoftovoj usluzi računalstva u oblaku Azure.

Microsoftovi planovi i  ChatGPT

Osim toga tehnološki div želi uključiti ChatGPT u svoju tražilicu Bing, jer rastuća popularnost alata pokazuje da dio korisnika više voli primati informacije putem pitanja i odgovora nego uobičajenom metodom pretraživanja. Drugi razlog je želja pronaći neku prednost nad uslugom pretraživanja kojom trenutno dominira Google.

Također Microsoft želi integrirati GPT-4, najnoviju verziju jezičnog modela u Office paket. Korisnicima bi time bilo omogućeno da svoje dokumente ili prezentacije popune velikom količinom automatski generiranog teksta prema upitu. Također kada se koriste Word ili PowerPoint dokumenti može omogućiti automatsko generiranje relevantnog tekstualnog sadržaja, kao što su izvješća o radu.

No to nije sve na popisu. Predviđena je integracija za e-poruke kako bi bile generirane umjetnom inteligencijom napisane za korisnike na temelju onoga što žele komunicirati sa primateljima.

Zapravo, Microsoft je već integrirao neodređenu verziju OpenAI GPT modela u Microsoft Word u svojoj značajki samodovršavanja. Navodno koriste OpenAI-jevu GPT tehnologiju za poboljšanje rezultata Outlook pretraživanja bez traženja ključnih riječi u e-pošti. Prije toga, Microsoft je u svojim Office aplikacijama koristio razne alate za umjetnu inteligenciju, uglavnom samorazvojne alate. Primjerice za automatsko predlaganje slike i opise pomoću AI algoritama u Wordu i PowerPointu ili u Microsoft Teamsu za poboljšanje kvalitete razgovora, ili Editoru za pomoć provjere pravopisa, gramatiku i predviđanje teksta.

Nije sve idealno, iako je jako zanimljivo

Dok kreatori i investitori modela umjetne inteligencije vjeruju da su oni snaga za promjenu na planetu, nisu svi u tom području uvjereni da su ovi alati najbolja opcija.

Još uvijek postoje određena ograničenja upotrebe poput provjere podataka, argumenata ili informacija.  Možda ChatGPT može riješiti neke projekte koji prije nisu bili uspješno osporeni, ali je još uvijek bespomoćan pred duljim i složenijim scenama. Primjerice, kad mu se postavi medicinsko pitanje, ili odbija odgovoriti ili povremeno izbacuje “gluposti” koje zvuče uvjerljivo, ali su opasne.

Ostaju otvorena pitanja vezana uz zaštita privatnosti jer modele umjetne inteligencije treba sigurno prilagoditi individualnim potrebama korisnika. Postavljaju se i etička pitanja o tome kako može kršiti intelektualno vlasništvo i treba li tvrtkama dopustiti da koriste podatke za treniranje svojih algoritama.

Ništa manje nije bitno kako će sami korisnici prihvatiti promijene koje sada izgledaju privlačno, jer ChatGPT može potpuno zamijeniti ljude i time mnogi ostati bez posla. No, za sada je to još prerano za analizu.

Više... Vaš Komentar Top
Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju

Datum objave 13.01.2023

Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju

Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju

Uz sve više i više web stranica koje koriste HTTPS, preglednik Google Chrome uskoro će uvesti novu sigurnosnu mjeru: blokiranje preuzimanje datoteka povezanih s HTTP-om.

U prošlosti su samo web stranice osjetljive na sigurnost i privatnost podatke poput banaka koristile HTTPS enkripciju. Danas je HTTPS postao standardna konfiguracija za većinu web stranica. No, ako korisnik posjeti http://  stranicu u pregledniku Google Chrome automatski upozorava i označava kao “nije sigurna”.  Sada Google planira podignuti ljestvicu zaštite. Ako se pokuša preuzeti neka datoteka sa takve web stranice ili putem nesigurnog preusmjeravanja, prikazati će se poruka “Blokirano”.

Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju_1

PROČITAJTE JOŠ

Google Chrome podržava ostavljati bilješke na web stranicama

OS Google Chrome nova ažuriranja svakog mjeseca

Procjenjuje se da će ovu značajku trebati opsežnije testirati prije nego što bude lansirana, a možda će biti službeno lansirana u verziji Chrome koja se očekuje u ožujku.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 6 minuta

Torrent trackeri (NE tražite pozivnice ovdje!)

Objavljeno prije 16 minuta

Dobra klima

Objavljeno prije 17 minuta

Prelazak na 2.5 GbE mrežu

Objavljeno prije 24 minute

Alibaba, AliExpress iskustva?

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti