Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.30]

Datum objave 02.01.2023 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.30]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.30]

U posljednjem tjednu godina koja odlazi imamo sažetak tjednih jesti koje uključuju ByteDance, Microsoft Office, Google, Oppo, Vulkan video….

ByteDance, matična tvrtka TikToka priznala špijuniranje novinara

ByteDance, matična tvrtka TikTok priznala špijuniranje novinara

ByteDance, matična tvrtka TikToka, priznala je da su njezini zaposlenici ilegalno pristupili podacima tri novinara Forbesa koji su prethodno radili za BuzzFeed News, novinara članova Financial Timesa i male grupe ljudi povezanih s njima, kao dio pokušaja da pronađu njihove izvore. Zaposlenici u Kini odgovorni za kršenje sada su otpušteni.

Iako je ByteDance špijunažu u početku negirao, sada nakon istrage i dokaza, morali su priznati problem. Međutim, sada im je dodatno narušen ugled TikToka. Također se suočavaju s nadzorom i zabranom instaliranja i korištenja aplikacije na uređajima koje koriste zaposlenici vlade u SAD-u zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.  Time oko 80 milijuna aktivnih korisnika mjesečno moglo bi ostati bez pristupa društvenoj mreži.

Microsoft Office App: “prijenos datoteka” odlazi u povijest!

Microsoft Office App prijenos datoteka odlazi u povijest!

Mnogi koristite funkciju dijeljenih datoteka u Microsoft Office Mobile App, koja može prenositi datoteke između mobilnih telefona i računala. Prikladna je za datoteke unutar 30 MB. Ali, Office mobilna aplikacija od 1. prosinca 2023., više neće podržavati ovu funkciju prijenosa datoteka. Biti će onemogućena. Microsoft savjetuje korištenje OneDrive cloud platforme za prijenos i pristup datotekama. Također su naglasili da OneDrive pruža bolje iskustvo dijeljenja datoteka.

Podsjetimo, Microsoft Office aplikacija je besplatna za korištenje i podržava Android i iOS. Integrira Word, Excel i PowerPoint, a također dodaje PDF funkcije. Primjerice, može pretvoriti PDF u Word datoteke, pružajući dosta praktičnih funkcija. Za one koji žele imati želite imati dodatne opcije, potrebna je nadogradnja uz novčanu naknadu.

Google ima novi korak u Chrome nadogradnjama

Google ima novi korak u Chrome nadogradnjama

Google je nedavno najavio veliku promjenu u rasporedu periodičnih ažuriranja platforme web preglednika Chrome. Počevši s Chromeom 110, Google je najavio nešto što se zove rana stabilna (Early Stable) verzija web preglednika. Bit će objavljena malom postotku korisnika tjedan ili dva prije zakazanog datuma konačnog stabilnog izdanja.

Glavni cilj u ovom planu je pokušati u potpunosti riješiti pogreške ili probleme otkrivene u ranom stabilnom izdanju, kako ne bi utjecali na široku bazu korisnika. Ima smisla, jer je Chrome platforma web preglednika s najvećim tržišnim udjelom. Google je objavio i raspored izdavanja za Chrome 110 verziju:

 • beta: 12. siječnja 2023.
 • rana stabilna verzija : 1. veljače 2023.
 • konačno stabilno izdanje : 7. veljače 2023

Drugo najveće tržište pametnih telefona na svijetu prisiljava Apple da koristi USB-C

Prema informacijama Business Standarda, elektronički proizvodi koji se prodaju u Indiji morat će koristiti USB Type-C kao standardni priključak za punjenje od ožujka 2025. Taj je potez sličan zakonu koji je nedavno usvojila Europska unija i počinje se primjenjivati od 28. prosinca 2024.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.27]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.28]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.29]

Vulkan video dobiva VP9 i AV1 dekodiranje 2023.

Vulkan video dobiva VP9 i AV1 dekodiranje 2023

Nedavno objavljen hardverski Vulkan Video API 1.0 fokusiran na H.264 i H.265/HEVC još uvijek nema VP9 i AV1 formate. Ali razvojni tim The Khronos Group, najavio je da će dodati podršku 2023. godine.

VP9 je besplatni format za kodiranje slike otvorenog koda koji je razvio Google kako bi zamijenio format za kodiranje slike VP8 i natjecao se s visokoučinkovitim video kodiranjem kojim dominira Motion Expert Image Group. Trenutno se VP9 koristi na YouTubeu i obično je upakiran u WebM format s Opus audio kodiranjem. AOMedia Video 1 (AV1) je otvoreni format video kodiranja bez patenta, dizajniran za streaming putem interneta. Format je razvio Savez za otvorene medije kako bi zamijenio svog prethodnika, VP9.

Oppo priprema vlastiti SoC za svoje telefone

Oppo priprema vlastiti SoC za svoje telefone

Poznati insajder Ice Universe najavio je da će Oppo slijediti put Googlea i početi koristiti vlastiti čip u mobilnim uređajima umjesto uobičajenih Qualcomm i Snapdragon SoC-ova. Nije poznato radi li se o flagship SoC-u ili možda o srednjem rangu. Oppo telefoni temeljeni na vlastitom SoC-u pojavit će se 2024. godine. Čini se da tvrtka već duže vrijeme radi na ovom projektu u kojem sudjeluje ogroman broj ljudi.

Podsjetimo se da je ranije Oppo obećao da će objaviti Android ažuriranja za neke od svojih pametnih telefona u roku od 4 godine. Također postoje dokazi da će čak i jeftini telefoni tvrtke imati periskopske leće s optičkim zumom.

Više... Vaš Komentar Top
Gubi li Samsung imidž premium brenda?

Datum objave 02.01.2023

Gubi li Samsung imidž premium brenda?

Gubi li Samsung imidž premium brenda

Očekivalo se da će serija pametnih telefona Galaxy S22 učvrstiti Samsungov položaj kao vodećeg proizvođača, ali prodaja planiranih 30 milijuna jedinica nije ispunjena. Osim toga Samsung je povećao ASP (Average Selling Price) uređaja samo za 2 posto, dok primjerice Apple, za 7 posto. Ova promjena u prosječnoj prodajnoj cijeni modela ukazuje da Samsung sve više gubi sposobnost da se natječe s Appleom u high-end segmentu.

Također, prema izvorima iz Koreje, Samsungov prihod pao je 4 postotna boda, a prodaja blago je smanjena za 2 postotna boda. Uzimajući kao primjer sklopivi Z Flip4, ponuda se održavala na 30 do 40 posto u početnoj fazi lansiranja u Južnoj Koreji i Europi, ali je udio na američkom tržištu naglo pao. DSCC je otkrio da najnoviji model sklopivog telefona zaostaje za prethodnikom Galaxy Z Flip3, a tržišni udio ne prelazi 10 posto u Sjevernoj Americi, kao ni u Japanu i Kini. Konačno, utjecaj na high-end segment i imidž Samsunga kao luksuznog brenda u odnosu na Apple, blijedi ogromnom prodajom izuzetno pristupačnog Galaxy A12.

PROČITAJTE JOŠ

Samsung Exynos 2300 ipak ima priliku da osvane u novom Galaxy Fan Edition (FE)

Samsung planira smanjiti proizvodnju mobitela

Nova strategija Samsunga: profit više nije glavni cilj

No, Samsung ima aduta u rukavu. Prema pouzdanim izvorima, nastojat će jačati konkurentnost proizvoda, posebice u ultra-premium cjenovnom segmentu iznad 1.000 dolara, tako da više neće se fokusirati na postizanju maksimalne troškovne učinkovitosti i viših profitnih marži. Dakle, profit više nije glavni cilj.

Više... Vaš Komentar Top
2023. važna godina za sklopive i preklopne telefone

Datum objave 02.01.2023

2023. važna godina za sklopive i preklopne telefone

2023. - važna godina za sklopive i preklopne telefone (1)

Prošlo je više od 4 godine pojave mobitela “sklopivih i preklopnih zaslona”, ali kao da su posljednjih mjeseci tek ušli u fazu interesa uobičajenih potrošača. Hoće li 2023. biti godina u kojoj će “uzletjeti”?

Dok je prodaja standardnih pametnih telefona bilježila pad nekoliko uzastopnih kvartala, modeli preklopnih zaslona zabilježili su rast čak 70 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu. Očito te četiri godine nisu bile uzaludne. Tehnologija se poboljšavala i cijene postupno regulirale. Također su se uređaji približili optimalnoj ravnoteži između unutarnjeg i vanjskog zaslona, a masa rasponu tradicionalnog mobilnog telefona. Postignut je i osjećaj kvalitete i pouzdanosti šarke, dok se “nabor” također može sve više eliminirati.

Samsung dobiva globalnu konkurenciju

Najveće ime na tržištu sklopivih zaslona od samog početka je Samsung. Ima gotovo monopolski tržišni udio u ovom segmentu. Ali dominantna pozicija ove godine mogla bi biti dovedena u pitanje jer sklopivi uređaji iz Kine se konačno šire na međunarodnu razinu. Primjerice OPPO Find N2 i Find N2 Flip, prilično su lagani, imaju gotovo nevidljive nabore i nema razmaka između dviju strana zaslona kada su presavijeni. Navedeno bi moglo imati prednost u nekim aspektima koje korisnici mogu lako uočiti.
Ne treba zanemariti niti Pixel Fold koji dolazi u prvoj polovici sljedeće godine, što je vrijeme vrlo blizu predstavljanja Galaxy Z Fold 5 i Z Flip 5 zakazanog za kolovoz. Iako je prerano reći je li Pixel Fold dovoljno dobar da izazove Galaxy Z Fold, no Google ima potrebne resurse da izvrši pritisak na Samsung. Pogotovo u SAD-u. Ako zbog Googlea izgubi još kupaca na ovom važnom tržištu, bit će prisiljen učiniti nešto po tom pitanju.

Važno je naglasiti da se ovdje ne radi o tome da će netko skinuti Samsung s trona, već ih natjerati da riješi neke od dugotrajnih problema sa svojim sklopivim uređajima. To koristi i Samsungu i posebno korisnicima.

2023. - važna godina za sklopive i preklopne telefone (2)

PROČITAJTE JOŠ

Samsung Galaxy Z Flip3 5G recenzija

Galaxy Z Fold 3 5G – prvi dio

Što još stoji na putu popularizacije sklopivih i preklopnih telefona?

Na putu popularizacije preklopnih mobitela postoji jedna kritična točka – prilagodba softvera. Većina programera jednostavno radi istezanje i zumiranje kada se prilagođava velikom zaslonu. Ali za korisnike pravo značenje povećanja zaslona je povećanje “informacijskog kapaciteta”. Ako se ovaj problem ne može riješiti, prirast iskustva koji donosi sklopivi zaslon uvijek će biti ograničeno.

Osim toga, proizvođači sklopivih i preklopnih telefona trebali bi održavati redovitu komunikaciju s Googleom kako bi usmjeravali programere na adaptivna sučelja” i aplikacije koje se prilagođavaju zaslonima s različitim omjerima slike.

Konačno, kada su cijene gotovo iste za sklopivi i standardni telefon, nije dovoljno da proizvođač ima najbolji sklopivi telefon, on mora biti i najbolji pametni telefon.

Više... Vaš Komentar Top
AMD istražuje problem visokih temperatura RX 7900 XTX grafičkih kartica

Datum objave 02.01.2023

AMD istražuje problem visokih temperatura RX 7900 XTX grafičkih kartica

AMD istražuje problem visokih temperatura RX 7900XTX grafičkih kartica

Grafička kartica AMD Radeon RX 7900 XTX može u nekim slučajevima lako generirati temperaturu višu od 100 do 110 stupnjeva Celzijevih pod radnim opterećenjima kao što su igre. Na ovim visokim temperaturama, automatski snižava  frekvenciju a time i performanse.

Korisnik Reddita to je iskoristio kao razloge da zatraži povrat novca od AMD-a, ali kompanija je odbila njegov zahtjev. U objavi je pisalo kako je normalno da RDNA3-ov vodeći proizvod prelazi 100 stupnjeva Celzijusa. Međutim, nakon nekoliko dana AMD je u potpunosti i službeno reagirao na situaciju s visokom temperaturom na Radeon RX 7900 grafičkim karticama. Tvrtka je pozvala sve korisnike koji se susreću s neočekivanim sniženjem performansi da kontaktiraju podršku i očito ne odbijaju riješiti problem. Poznati PowerColor ponudio je također svoju pomoć, istovremeno napominjući da AMD još uvijek istražuje problem i još nije jasno kako će priča završiti.

Podsjetimo da je visoka temperatura bila norma u danima RX 5700 i nije bilo tehničkih problema s karticama u ovoj pozadini. Osim toga, samo referentne kartice pate od problema, odnosno jednostavna zamjena jedne referentne kartice istom novom vjerojatno neće ništa riješiti.

U međuvremenu je i der8uer objavio jako zanimljiv video na tu temu, pa pogledajte njegova saznanja.

Više... Vaš Komentar Top
Ovako će se razvijati Windows 11 u 2023.

Datum objave 30.12.2022

Ovako će se razvijati Windows 11 u 2023.

Ovako će se razvijati Windows 11 u 2023

Koja će glavna ažuriranja Windows 11 operativni sustav dobiti tijekom sljedeće godine? Odgovor na pitanje dao je Zac Bowden, uvijek dobro upućen u zbivanja.

Naznake dane u nastavku temelje se na prikupljenim podacima i ocrtavaju evolucijsku sliku Microsoftovog operativnog sustava. Ukratko, Windows 11 22H2 Moment 2 nadogradnja dolazi u veljači/ožujku, Windows 11 22H2 Moment 3 u svibnju/lipnju dok Windows 11 23H2 Moment 4 u rujnu/listopadu.

Prvi termin uvodi nove značajke operativnog sustava i unosi daljnje promjene u korisničko sučelje. Glavne promjene uključuju ažuriranja programske trake, nove opcije u traci za pretraživanje, savjete za optimizaciju potrošnje energije (u postavkama), pretraživanja u upravitelju zadataka, widgete preko cijelog zaslona i poboljšanja značajki glasovnog pristupa.

PROČITAJTE JOŠ

Notepad dobiva kartice u sustavu Windows 11

Pet iritantnih značajki Windows 11 koje su frustrirajuće korisnicima

 Jedna od glavnih inovacija za sljedeće ažuriranje Moment 3, mogla bi se podudarati s optimizacijama za sklopiva računala, i s jednim i s dva zaslona zaslona.

Za posljednje jesensko ažuriranje još uvijek postoje nedoumice oko sadržaja istog. Ne zna se točno hoće li se podudarati s 23H2 verzijom Windowsa 11 ili će to biti zasebno ažuriranje koje stiže ubrzo nakon toga izdanje 23H2, kao što se dogodilo s ažuriranjem Moment 1 koje je postalo dostupno mjesec dana nakon izdavanja Windowsa 22H2.

Više... Vaš Komentar Top
GeForce RTX 4080 za prijenosna računala ima 20% veće performanse od RTX 3080

Datum objave 30.12.2022

GeForce RTX 4080 za prijenosna računala ima 20% veće performanse od RTX 3080

GeForce RTX 4080 Mobile_1

Rečeno je da će NVIDIA najaviti GeForce RTX 4070 Ti na CES-u, a također najaviti GPU proizvode za prijenosna računala generacije Ada Lovelace.

Nedavno je Geekbench baza podataka otkrila prijenosno računalo Acer Predator PH16-71, opremljen Intelovom novom generacijom procesora visokih performansi Core i9-13900HX (Raptor Lake-HX) , 32 GB DDR5 memorije i GeForce RTX 4080 GPU. Ukupne performanse su oko 20 posto veće od prethodne generacije GeForce RTX 3080.

GeForce RTX 4080 Mobile_2

PROČITAJTE JOŠ

NVIDIA DLSS podrška u više od 200 igara

NVIDIA lansira A5500 grafičku karticu

Međutim, ovo nije NVIDIA  najviši mobilni GPU u 2023. Rečeno je da NVIDIA također planira imati GeForce RTX 4090 mobilnu verziju, a očekuje se da će njezine performanse biti barem 30 posto veće od performansi GeForce RTX 3080 Ti mobilne verzije. Također, konačna izvedba mobilne verzije GPU-a i dalje će ovisiti o rasipanju topline i dizajnu napajanja samog prijenosnika.

Više... Vaš Komentar Top
vivo S16 – posljednja objavljena serija telefona ove godine

Datum objave 30.12.2022

vivo S16 - posljednja objavljena serija telefona ove godine

Uključuje vivo S16e s Exynos 1080 i ravnim zaslonom, S16 sa zakrivljenim zaslonom i Snapdragon 870 te S16 Pro sa zakrivljenim zaslonom i Dimensity 8200.

vivo S16

Cijela serija vivo S16 ima senzor otiska prsta integriran u zaslon, 5G, WiFi 6, Bluetooth 5.2, USB-C, GPS povezivost, bateriju od 4600 mAh s punjenjem do 66 W, a sa softverske strane je Android 13 s OriginOS 3.

Vrijedno je spomenuti i novi stil pod nazivom “Micro Slit Fill Light 2.0″ za portrete pri slabom osvjetljenju za prednju i stražnju kameru. Može učinkovito izbjeći neprirodno sjajnu kožu uzrokovanu direktnim jakim svjetlom i učiniti ton kože realističnijim te s bijelim svjetlom temperature boje od 6000K i ultra-visokim indeksom reprodukcije donijeti efekt ispunjenog svjetla sličnog prirodnom svjetlu.

vivo S16e

Vivo S16e dostupan je u tri boje: zumbul ljubičastoj, zelenoj morske pjene i crnoj. Debljine je 7,7 milimetara, mase 187,7 grama i ima ravan srednji okvir. Njegov zaslon je Samsung E4 AMOLED d 6,62 inča rezolucije 2400 x 1080 piksela s 120 Hz brzinom osvježavanja. Na prednjoj strani je 16 MP kamera ( f/2), dok na stražnjoj glavna 50 MP ( f/1,8, OIS) koju nadopunjuju 2MP dubine i 2MP makro, obje f/2.4 otvora.

Hardverska osnova je Exynos 1080 čipset u kombinaciji 8/12 GB LPDDR4x RAM-a i 128/256 GB interne UFS 3.1,

vivo S16

Zaslon je hiperbolični AMOLED, 6,78-inčni, 120 Hz brzine osvježavanja i 2400 x 1080 piksela rezolucije. Na njegovom vrhu je prednja kamera od 50 MP (f/2.45, AF). Opremljen je Snapdragonom 870 čipsetom ( 8/12 GB LPDDR4x RAM-a i 128/256/512 GB interne UFS 3.1 memorije) i VC sustavom za hlašenje od od 3001 mm². Što se tiče kamera na stražnjoj strani to su 64 MP glavna (f/1.89, OIS) + 8 MP (f/2.2) ultraširokokutna + 2 MP makro ( f/2,4). Dimenzije uređaja su 164.1 x 74.8 x 7.36 mm.

PROČITAJTE JOŠ

Vivo Y76 5G recenzija

vivo iQOO 11

vivo S16 Pro

vivo S16 Pro je 3D blago zakrivljenog dizajna kućišta debljine samo 7,36 mm. Pri tome zadržava masu 182 grama. Koristi 6,78-inčni AMOLED 2400 x 1080 pikselni zaslon s 120 Hz brzinom osvježavanja, HDR10+ podrškom, 360 Hz stopom uzorkovanja dodira i svjetlinom 1000 nita. Također u ovaj zaslon ima na vrhu prednju kameru od 50MP ( f/2.45, AF).

Na stražnjoj je strani modul s tri kamere koji se sastoji od Sony IMX766V 50 megapikselnog senzora (f/1,88, OIS), ultraširokokutne leće od 8 megapiksela ( f/2.2) i makro leće od 2 megapiksela ( f/2.4).

vivo S16 Pro pogoni Dimensity 8200 ( 4nm procesna tehnologija ) s 12 GB LPDDR5 RAM-a i 256/512 GB interne UFS 3.1 memorije. Zahvaljujući sustavu raspršivanja topline na razini e-sporta, super velikoj VC ploči i hladnjaku od grafena, kontrola temperature je dignuta na višu razinu.

Cijena i dostupnost

Za sada će se ovi vivo modeli prodavati isključivo u Kini s cijenama u rasponu od 283 eura do 486 eura. Očekuje se plasman i na europsko tržište.

Više... Vaš Komentar Top
Huaweijev inventar Kirin čipova za mobilne telefone je iscrpljen

Datum objave 30.12.2022

Huaweijev inventar Kirin čipova za mobilne telefone je iscrpljen

Huaweijev inventar Kirin čipova za mobilne telefone je iscrpljen (0)

Counterpoint Research objavio je izvješće o globalnom tržišnom udjelu isporuke aplikacijskih procesora za pametne telefone u trećem kvartalu 2022.

Huawei HiSilicon, koji je izvorno imao jedan posto udjela u 2022., pao je na 0,4 posto u drugom tromjesečju, da bi u trećem bio gotovo na nuli. Zbog zabrane u SAD-u, Huaweiju više nije moguće nabaviti čipove od TSMC-a, Samsunga itd. Drugim riječima, Huaweijev 5nm čip Kirin 9000 postao je labuđi pjev Kirin čipova. Uz sve to, Huaweijeva serije Mate50 može koristiti samo 4G verziju Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 procesora.

Huaweijev inventar Kirin čipova za mobilne telefone je iscrpljen (1)

Što se tiče ostalih proizvođača, MediaTek je zauzeo prvo mjesto s udjelom od 35 posto, ali je pao za 7 postotna boda u odnosu na prošlu godinu. Qualcomm je zauzeo drugo mjesto s udjelom od 31 posto, što je povećanje od 5 postotna boda u odnosu na prošlu godinu. Apple je zauzeo treće mjesto s udjelom od 16 posto, što je povećanje od 2 postotna boda u odnosu na prošlu godinu.

Huaweijev inventar Kirin čipova za mobilne telefone je iscrpljen (2)

Četvrtoplasirani su Tsinghua Ungroup, koji pružaju rješenja osim za pametne telefone i IoT uređaje. Samsung je zauzeo peto mjesto s udjelom od 7 posto, što je 2 postotna boda više nego prošle godine.

Više... Vaš Komentar Top
Honor Band 7 službeno predstavljen

Datum objave 30.12.2022

Honor Band 7 službeno predstavljen

Honor Band 7 službeno predstavljen

Honor je najavio sedmu generaciju svoje pametne narukvice. U usporedbi s prethodnim modelom, Honor 7 nema značajnog ažuriranja, tako da mnogi vlasnici starijih modela možda neće pronaći niti jedan razlog za prelazak na novu verziju. Za one koji po prvi puta žele zakoračiti u svijet nosivih gadgeta, zanimljiv je i cijenom pristupačan gadget.

Ima pravokutno kućište izrađeno od metalne legure. Dolazi s jednim fizičkim gumbom sa strane za pristup izborniku i ujedno služi kao gumb za povratak. Otpornost na vodu do dubine do 50 metara podrazumijevaju se, ali Honor kaže da ne možete roniti. Zaslon je 1,47-inčni (37 mm; 221 ppi) AMOLED osjetljiv na dodir koji je blago zakrivljen s 2.5D staklenom zaštitom.

PROČITAJTE JOŠ

Honor X40 GT novi je član popularne serije mobitela

Honor 50 recenzija

Ovog Božića HONOR odaje počast našim najmilijima

Baterija obećava maksimalnu izdržljivost do 14 dana s uobičajenom upotrebom i do 10 dana s intenzivnom upotrebom. Iako proizvođač spominje podršku za plaćanja u trgovinama, to vjerojatno neće biti uz pomoć NFC čipa. Povezivost je osigurana Bluetooth tehnologijom u verziji 5.2, a tu su i standardni senzori za mjerenje otkucaja srca, praćenje kisika u krvi i praćenje aktivnosti spavanja. Osim toga, sportaši mogu birati između 96 sportskih načina. Nažalost, nema ugrađen GPS pa će ga korisnici morati držati povezanim s telefonom kako bi pratili svoje rute trčanja. Funkcije kao što su upravljanje glazbenim playerom, trenutna vremenska prognoza, daljinsko upravljanje okidačem kamere i funkcija pronalaženja uparenog uređaja zaokružuju sve.

Uređaj radi na vlastitom operativnom sustavu i kompatibilan je s Androidom i iOS-om. Band 7 dolazi sa silikonskim remenom, u nekoliko boja po cijeni oko 35 eura u Kini. Nije jasno bi li i kada tvrtka mogla lansirati sat na drugim tržištima.

Više... Vaš Komentar Top
Debitirao Honor X9a 5G zakrivljenog AMOLED zaslona

Datum objave 30.12.2022

Debitirao Honor X9a 5G zakrivljenog AMOLED zaslona

Debitirao Honor X9a 5G

Honor je potiho predstavio X9a 5G model pametnog telefona koji za glavnu prodajnu točku ima zakrivljeni AMOLED zaslon zaštićen 0,65 milimetara ojačanim staklom, a ​​čija je izdržljivost potvrđena nizom testova. Zaslon je duljine dijagonale 6,67 inča, rezolucije 2.400 x 1.080 piksela s omjerom 20:9, brzine osvježavanja do 120 Hz, detekcija dodira 300 Hz i svjetline 800 cd/m². Čitač otiska prsta integriran je izravno ispod ekrana.

Na stražnjoj strani u velikom prstenu su tri kamere i LED bljeskalica. Glavna ima rezoluciju od 64 MP ( f/1.8), a tu je i ultra širokokutna 8 MP senzora ( f/2.2) , te 2 MP ( f/2.4.) namijenjena za makro fotografiju. Prednja je kamera od 16 megapiksela s otvorom blende f/2.45. kao i stražnja mogu snimati video u maksimalnoj rezoluciji od 1080p.

PROČITAJTE JOŠ

HONOR X8 je dostupan u Hrvatskoj

Honor predstavio X9 5G

Honor 70 recenzija

Za performanse brine Snapdragon 695. Tu je 6 ili 8 gigabajta RAM-a i 128 ili 256 gigabajta interne memorije. Energiju osigurava baterija kapaciteta 5100 mAh s podrškom 40 W punjenja.  Honor opet iz nekog razloga koristi Android 12 sustav, iako je Android 13 na tržištu već neko vrijeme. Čak je i korisničko sučelje stari MagicUI 6.1. Honor X9a 5G ima dimenzije 161,6 x 73,9 x 7,9 milimetara i masu 175 grama. Trebao bi se pojaviti u Europi pod imenom Honor Magic5 Lite 5G, ali ne znamo kada će se to dogoditi kao niti informacije o cijeni.

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Intel potvrdio: Meteor Lake integrira VPU za pružanje AI aplikacija

Prema Intelu, svi modeli proizvodne linije procesora pod kodnim nazivom Meteor Lake bit će u potpunosti opremljeni VPU-ovima, što će omogućiti kontinuirano AI računanje u svakodnevnom PC iskustvu. VPU je izvorno bio Intelovo neovisno rješen... Pročitaj više

Google mijenja važan detalj u sinkronizaciji kontakata

Novo ažuriranje Google kontakata je razlog zašto biste uvijek trebali držati uključenu sinkronizaciju! Sinkronizacija kontakata itekako je dobrodošla značajka na Androidu. Kada je omogućena, može automatski prenijeti nove kontakte u oblak (... Pročitaj više

Linux Foundationov "Open Programmable Infrastructure" projekt najavljuje ARM kao vodećeg člana

The Open Programmable Infrastructure (OPI) projekt, inicijativa pokretana zajednicom u svrhu stvaranja otvorenog ekosustava temeljenog na standardima za arhitekture i okvire sljedeće generacije temeljene na Data Processing Unit (DPU) tehnol... Pročitaj više

TSMC želi 50 posto subvencije za izgradnju tvornice čipova u EU

TSMC pregovara s njemačkom vladom o dobivanju do 50 posto subvencije za svoju potencijalnu tvornicu čipova u Dresdenu, kao dio Europskog zakona o čipovima koji oslobađa 43 milijarde eura za sektor čipova. Bloomberg izvještava da je za sada... Pročitaj više

Twitter napušta Europski kodeks protiv dezinformacija

Twitter je bio među prvim tvrtkama 2018. godine koje su se pridružile dobrovoljnom kodeksu pravila kojih se treba pridržavati kako bi se spriječilo širenje lažnih vijesti. Sporazum zahtijeva od tehnoloških kompanija da se bore protiv dezinf... Pročitaj više

Sve novosti