Sam Atman – ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Datum objave 07.02.2023 - Sanja Ledinek

Sam Atman – ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Sam Atman - ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Sam Atman  ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Iako je ChatGPT privukao mnoge ljude da ga koriste u kratkom razdoblju, također je promijenio prethodnu imaginaciju umjetne inteligencije, pa je čak izazvao zabrinutost bivših zaposlenika Gmaila da bi Googleov budući model prihoda od oglašavanja temeljen na pretraživanju mogao doživjeti promjene. Međutim, prema mišljenju izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altman, on vjeruje da ChatGPT neće promijeniti potražnju za korištenjem dosadašnjih usluga pretraživanja.

Sam Altman rekao je u intervjuu da čak i ako doista postoji sustav umjetne inteligencije koji može zamijeniti postojeću funkciju usluge pretraživanja u budućnosti, barem ChatGPT u ovoj fazi neće promijeniti ekologiju postojeće usluge pretraživanja.

Razlog je aj što još uvijek postoje razlike u obrascima korištenja i potrebama. Mnogi koriste usluge pretraživanja kao što su Google ili Bing za traženje informacija, vijesti, procjenu mjesta koja treba posjetiti ili pronalaženje određenog sadržaja. S druge strane sustavi umjetne inteligencije kao što je ChatGPT imaju fokus na traženju odgovora tako da korisnici mogu uštedjeti vrijeme brzim razvrstavanjem točaka sažetka u dugotrajnom sadržaju.

Više... Vaš Komentar Top
WD lansira dvostruki tvrdi disk Ultrastar DC HS760 20TB približne brzine SATA SSD-a

Datum objave 07.02.2023

WD lansira dvostruki tvrdi disk Ultrastar DC HS760 20TB približne brzine SATA SSD-a

ultrastar-dc-hc560

Kao što svi znamo, glavne komponente mehaničkog tvrdog diska mogu se podijeliti u tri dijela: pogonski motor, glava za čitanje/pisanje i površina diska. Prema tome, ako se doda više krakova pogona, brzina čitanja/pisanja tvrdi disk se teoretski može povećati. Nedavno je WD lansirao svoj prvi tvrdi disk s dvostrukim pogonom Ultrastar DC HS760, koji je uspješno udvostručio brzinu sekvencijalnog/nasumičnog čitanja i pisanja tvrdog diska.

Dizajn ovog mehaničkog tvrdog diska temelji se na klasičnom Ultrstar DC HC560 disku od 3,5 inča , ali kroz paralelni rad dva neovisna pogonska kraka donosi sekvencijalni protok do 582 MB/s, što je već usporedivo sa SATA SSD-om. Koriste devet ploča od 2,2 TB, ePMR magnetsko snimanje i vlastitu OptiNAND tehnologiju, koja pruža integrirani flash pogon za predmemoriju, pohranu informacija o operacijama i drugih metapodataka. Sučelje za povezivanje je SAS 12 Gb/s. Među ostalim značajkama su 1,7 puta povećanje izvedbe proizvoljnih operacija i 37 posto bolja energetska učinkovitost u usporedbi s HDD-ovima s jednom glavnom jedinicom.

PROČITAJTE JOŠ

Western Digital i Samsung u novom partnerstvu

Objavljen Western Digital SN570: brzina povećana za 45 %

Najavljena Western Digital Green SN350 serija PCIe SSD-ova

U isto vrijeme, iako je struktura kompliciranija, kao i drugi tvrdi diskovi WD Ultrastar, HS760 podržava rad 24/7 i ima 5 godina jamstva.

Ultrastar DC HS760 ima samo verziju kapaciteta 20 TB ( 2x 10 TB) što ga stavlja u klasnu konkurenciju sa Seagate Exos X20, također s dvostrukim pogonom i dostupnim u SKU-ovima od 18 i 20 TB. Međutim, budući da je proizvod namijenjen podatkovnim centrima na razini kompanija, WD nije objavio njegovu stvarnu cijenu.

Ključne karakteristike:

  • Sučelje : SAS
  • Format : 3,5 inča
  • Dimenzije (D x Š x V) : 147,07 mm x 101,6 mm x 26,16 mm
  • Radno opterećenje : 550 TB godišnje
  • MTBF : 2,5 milijuna sati
  • Ostale značajke : OptiNAND, Healium Sealing, ArmorCache
Više... Vaš Komentar Top
Corsair RMx Shift ATX 3.0 napajanja s priključcima na bočnoj strani

Datum objave 07.02.2023

Corsair RMx Shift ATX 3.0 napajanja s priključcima na bočnoj strani

RM1200x_SHIFT_01

Corsair se pohvalio RMx Shift ATX 3.0 serijom napajanja s priključcima na bočnoj  strani koja uključuje modele snage od 750 do 1.200 vata.

Ključna značajka proizvoda je podrška za ATX 3.0 standard napajanja kao i neobičan položaj konektora za spajanje kabela na bočnoj  strani umjesto na stražnjoj. Ovim novim rješenjem omogućen je lakši pristup svim modularnim mikro-priključcima čineći spajanje i održavanje kabela znatno jednostavnijim.

Noviteti koriste modularni dizajn i ravne kabele. Za sve modele naznačena je podrška video kartica s PCIe 5.0. Međutim, oni nisu opremljeni izvornim 12+4 pinskim 12VHPWR konektorom. Podršku za serije GeForce RTX 40 pruža adapter uključen u komplet PSU s ispravnim priključkom.

RM1200x_SHIFT_02

PROČITAJTE JOŠ

CORSAIR otkriva 45-inčni savitljivi OLED gaming monitor

Corsair HS55 Surround

Corsair K65 RGB MINI recenzija

Komponente hlade ventilatori od 140 mm s fluidnim dinamičkim ležajevima. Imaju funkciju potpunog zaustavljanja i ne vrte se pri malim opterećenjima sustava i Zero RPM za gotovo nečujan rad pri malim opterećenjima. Također ih odlikuje 80 PLUS Gold certifikat, japanski kondenzatori i učinkovitost pod opterećenjem preko 90 posto.

Proizvođač navodi da je za ispravnu instalaciju napajanja potrebno osigurati slobodan prostor od najmanje 30 mm između bočne stijenke kućišta računala i konektora napajanja PSU.

Dostupnost, jamstvo i cijene

RMx SHIFT serija napajanja dostupna je u CORSAIR web-trgovini i kod ovlaštenih ovlaštenih prodavača i distributera. Podržana je desetogodišnjim jamstvom.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA video skaliranje integrirano u Chrome 110

Datum objave 07.02.2023

NVIDIA video skaliranje integrirano u Chrome 110

NVIDIA video skaliranje integrirano u Chrome 110

Google je u Chrome 110 integrirao NVIDIA RTX Video Super Resolution (VSR) tehnologiju za RTX 30 i RTX 40 grafičke kartice. Briše blokirane artefakte kompresije, poboljšava razlučivost i kvalitetu videozapisa koji se reproducira u pregledniku.

NVIDIA video skaliranje integrirano u Chrome 110_1

NVIDIA je ovu značajku najavila na CES 2023, tako da je njena integracija u Chrome relativno brza s uključenjem u razvojni ciklus Chrome 11. Kako bi funkcionirala, mora se instalirati novi NVIDIA upravljački program koji će postati dostupan krajem veljače i omogućiti odgovarajuća opcija putem NVIDIA upravljačke ploče.

S tehničkog stajališta, ne bi trebalo biti nikakvih problema za namještanjem RTX VSR-a na GeForce Now uslugu streaminga igara ili usluge poput Netflixa te YouTube videozapis. Također je poznato da će akceleratori serije RTX 20 kasnije dobiti podršku za RTX VSR. Microsoftov preglednik Edge također će integrirati ovo RTX video skaliranje, iako se trenutno ne zna hoće li to učiniti ovaj tjedan.

Više... Vaš Komentar Top
Google pozvao na konferenciju u Parizu. Stiže li odgovor na ChatGPT?

Datum objave 06.02.2023

Google pozvao na konferenciju u Parizu. Stiže li odgovor na ChatGPT?

Google pozvao na konferenciju u Parizu....

Google je poslao pozivnice za konferenciju koja će se održati 8. veljače u Parizu i prenositi uživo na YouTubeu. Najava događaja dolazi nedugo nakon što je glavni izvršni direktor Google a Sundar Pichai najavio ambiciju tvrtke da korisnicima omogući  izravnu interakciju ” sa svojim ” najnovijim jezičnim modelima i najmoćnijim za potporu istraživanju .

U opisu događaja navode: Ponovno zamišljamo način na koji ljudi pretražuju, istražuju i komuniciraju s informacijama, čineći prirodnijim i intuitivnijim nego ikad pronalaženje onoga što vam je potrebno. Pridružite nam se da otkrijete kako poboljšavamo pristup informacijama za sve, posvuda, putem pretraživanja, karata itd.,

Očito, pojava chatbota, koji već ima više 100 milijuna pretplatnika u samo nekoliko tjedana, plus ambicije Microsofta koji je mnogo uložio u OpenAI, stvorila je paniku u Googleu , toliku da je div promijenio planove i sve resurse usmjerio na obuku, daljnji napredak i testiranje chatbota pod nazivom Apprentice  Bard koji koristi LaMDA tehnologiju (Language Model for Dialogue Applications), Googleov jezični model za aplikaciju dijaloga.

Prema izvješćima vizualno je sličan ChatGPT-u. Korisnici mogu komunicirati s chatbotom na više načina, uključujući upisivanje pitanja u dijaloški okvir i primanje odgovora. Također mogu ostaviti povratne informacije koristeći isto sučelje. Međutim, jedan od ključnih čimbenika po kojima se Bard razlikuje od ChatGPT-a je njegova sposobnost da odgovori na temelju trenutnih podataka, ostajući u tijeku s novostima i trendovima.

Kada smo već kod Googlea, odnosno Alphabeta, dodali bi da su objavili tromjesečne rezultate za četvrti kvartal 2022. Što se tiče prihoda, tvrtka je poslovala gotovo jednako kao u prethodnom kvartalu, ali uz manju neto dobit. Gledajući pojedinačne Alphabetove poslove, oglašavanje preko usluga pretraživanja smanjilo se oko 2,2 milijarde dolara ili za oko 3,6 postotna boda. Istodobno, segment oblaka tvrtke porastao je za 2,4 milijarde dolara, što je povećanje od 32 posto. Sam Alphabet također ističe da ima “puno zamaha” u područjima YouTube pretplata i Pixel telefona.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair predstavlja nove PC komponente

Datum objave 06.02.2023

Corsair predstavlja nove PC komponente

CORSAIR-iCUE-ELITE-CAPELLIX-XT

Corsair najavljuje razne PC komponente kao što su setovi za vodeno hlađenje, ventilatore i novo kućište. Odgovaraju Intelovoj 13. generaciji serije procesora i AMD Ryzen 7000.

Novi Corsair iCUE ELITE CAPELLIX XT i ELITE LCD XT kompleti za vodeno klađenje opremljeni su s 33 CAPELLIX LED programabilnih svjetala na poklopcu pumpe za vodu, dok je ELITE LCD XT dodatno opremljen IPS LCD zaslonom od 2,1 inča,
rezolucije 480 x 480 piksela pri 30 FPS i svjetline 600 cd/m². Pogodan je za prikazivanje temperatura u stvarnom vremenu ili GIF animacije prema osobnim preferencijama korisnika.

Ovi modeli AIO tekućih hladnjaka dostupni su u varijantama 240, 360 i 420 mm . To znači da koriste postavku ventilatora 2x 120 mm , 3x 120 mm i 3x 140 mm. Unatoč tome što se prodaju kao tekući hladnjaci visokih performansi, svi su radijatori izrađeni od aluminija. Svaki ventilator od 120 mm može raditi između 550 i 2.100 okretaja u minuti, dostižući maksimalni protok zraka od 65,57 CFM sa statičkim tlakom od 2,68 mmH2O i razinom buke od 34,1 dBA. Ventilatori od 140 mm imaju 1.700 okretaja u minuti za protok zraka do 89 CFM sa statičkim tlakom od 2,00 mmH2O i glasnoćom od 33,8 dBA.

H100i_ELITE_LCD_XT

Dodatno, svi  AIO tekući hladnjaci dolaze s CORSAIR XTM70 Extreme Performance toplinskom smjesom, koja obećava dodatno toplinsko poboljšanje. Uz to, CORSAIR iCUE ELITE i CAPELLIX XT kompatibilnei su s Intel LGA1700 , LGA1200, LGA115X, LGA20XX i AMD AM5 , AM4 i sRTX4 utičnicama.

PROČITAJTE JOŠ

Corsair Sabre RGB PRO Wireless recenzija

Corsair Sabre RGB PRO recenzija

Corsair K65 RGB MINI recenzija

Također su lansirana nova kućišta 4000D/5000D RGB AIRFLOW  u crnoj i bijeloj izvedbi. Poboljšava praktičnost mid-tower ATX kućišta i učinkovitost protoka zraka s tri AF120 RGB ELITE ventilatora u verziji od 120 mm. Uz to, tu je iCUE RGB Node PRO kontroler za jednostavno postavljanje i upravljanje svjetlosnim efektima.

Nadalje, postoje dvije dodatne točke za montažu ventilatora od 120 mm na kućištu napajanja koji mogu dobro usmjeriti protok zraka na GPU.

Osim toga, istovremeno su lansirali H60x i H100x RGB ELITE vodeni hladnjaci opremljeni s jednim ventilatorom od 120 mm, odnosno dvostrukim ventilatorima. Oni dosežu 1500 okretaja u minuti stvarajući protok zraka do 47,73 CFM sa statičkim tlakom od 1,46 mmH2O i bukom od 28 dBA. Uglavnom su usmjereni na potrebe početnika i vrlo slični postojećim i dobro poznatim H60 i H100i.

Novi proizvodi mogu se naručiti putem Corsairove službene web stranice ili ovlaštenih maloprodajnih kanala diljem svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Umjetnom inteligencijom protiv umjetne inteligencije

Datum objave 06.02.2023

Umjetnom inteligencijom protiv umjetne inteligencije

Umjetnom inteligencijom protiv umjetne inteligencije _naslovnica

ChatGPT koji može generirati tekst sličan ljudskom iz upita, postao je viralan nakon što je objavljen prije tri mjeseca. Popularnost mu raste gotovo alarmantno, ali ima onih koji su zabrinuti oko njegove visoke uspješnosti u stvaranju dezinformacija, teorija zavjere, autorskih prava i plagijata. Posebno su postali zabrinuti zaposlenici u području obrazovanja od kada se pokazao sposobnim položiti prijemni ispit na američkom pravnom fakultetu.

Umjetnom inteligencijom protiv umjetne inteligencije

Kako bi se umirilo javno mnijenje protiv ChatGPT-a, OpenAI lansirao je alat s ciljem otkrivanja jesu li riječi napisali ljudi ili računala. Nije savršen. Ima ograničenja, uključujući efikasnost samo za engleski jezik, nepouzdanost za analizu članaka s manje od 1000 znakova teksta, generiranje dvosmislenih zaključaka i “znanje” je ograničeno na sve događaje i informacije koji su prethodili 2021. godini.

Zapravo, sam proizvođač OpenAI-ja također je rekao da je klasifikator identificirao 26 posto tekstova napisanih umjetnom inteligencijom kao da su ih zapravo napisali ljudi, a smatra da je 9 posto tekstova koje su napisali ljudi napisani umjetnom inteligencijom.

Umjetnom inteligencijom protiv umjetne inteligencije_2

PROČITAJTE JOŠ

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Isprobajte NeevaAI web tražilicu

Osim same tvrtke OpenAI, i drugi su također pokrenuli alate za razlikovanje jesu li tekstovi napisani umjetnom inteligencijom ili ne. Među njima su GPTZeroX i Hive Moderation, koji daju jasnije i pouzdanije rezultate s postotkom pouzdanosti ili vjerojatnosti koliki postotak uzoraka teksta sadrži sadržaj generiran umjetnom inteligencijom.

Još jedan od učinkovitih alata je Detect GPT, razvijen od strane Sveučilišta Stanford. Prednost mu leži u činjenici da ne treba biti obučen analizom tekstova i akumulirati znanje o tekstovima ili podacima koje je generirala umjetna inteligencija da bi izvršio svoj posao. Odnosno, na temelju “zero-shot” metode u području strojnog učenja, može otkriti tekst koji je napisao AI bez da zna koja je vrsta AI-a korištena za generiranje tog teksta.

S ovim alatima strah od širenja akademskih ili drugih radova koje je napisala umjetna inteligencija stoga pomalo blijedi. Učitelji i profesori mogu malo odahnuti.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.34]

Datum objave 06.02.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.34]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Pročitajte što smo odabrali za vas  u ovom najnovijem tjednom pregledu vijesti iz IT svijeta…..

PayPal se pridružuje krugu otpuštanja

PayPal se pridružuje krugu otpuštanja

Dan Shculman, predsjednik i izvršni direktor PayPala, objavio da će otpustiti dvije tisuće zaposlenika, što je oko sedam posto radne snage. Ova su otpuštanja usmjerena na prilagođavanje radne snage trenutnoj gospodarskoj stvarnosti i izazovnom makroekonomskom okruženju. Vjeruju da će inflacijski pritisci trajati, realni rast plaća neko vrijeme ostati negativan, a diskrecijska potrošnja bit će pod pritiskom.

Iako je PayPal premašio procjene zarade i prihoda u izvješću o zaradi u trećem tromjesečju, ali su njegove dionice pale nakon što je prognoza prihoda tvrtke za četvrto tromjesečje bila ispod očekivanja analitičara. Izvješće o zaradi u četvrtom tromjesečju bit će objavljeno 9. veljače.

AMD Zen 5 čipovi dobivaju  moćnu integriranu grafiku

AMD Zen 5 čipovi dobit će moćnu integriranu grafiku

Portal RedGamingTech objavio je detalje o nadolazećim AMD Granite Ridge desktop procesorima i Strix Point hibridnim temeljenim na Zen 5 arhitekturi.

Prema preliminarnim informacijama koriste produktivne i energetski učinkovite jezgre na arhitekturama Zen 5 i Zen 4D. Čipovi serije Ryzen 8000 na Zen 5 trebali bi imati prosječno povećanje IPC performansi od 25 posto u odnosu na prethodnike serije 7000.

Izvor također izvještava da će Strix Point uključivati integriranu grafiku temeljenu na RDNA 3+ arhitekturi. Uključuje do 24 računalne jedinice s taktom višim od 3 GHz. Naznačeno je da će minimalna izvedba takve integrirane grafike biti na razini od približno 9 Tflopsa, što će diskretne grafičke kartice početne razine učiniti jednostavno beskorisnim. Ove informacije vjerojatno nisu konačne jer još je cijela godina ispred njihovog lansiranja pa se do tada može mnogo toga promijeniti.

Na vidiku misteriozni Honor sa 6000 mAh baterijom

Na vidiku  misteriozni   Honor  sa 6000 mAh baterijom

Honor je službeno najavio predstavljane serije Magic 5 na MWC u Barceloni ( 27. veljače). Neće biti primjerena za korisnike s malim budžetom, ali to ne znači da na njih Honor ne misli. Ovih dana u bespućima internata procurjela je informacija da tvrtka priprema i zanimljiv model srednje klase.

Bit će opremljen zakrivljenim OLED zaslonom s prednjom kamerom u malom probušenom otvoru. Hardverska osnova je Qualcomm Snapdragon 6 Gen1 mobilna platforma u kombinaciji 12 GB radne memorije i 512 GB interne flash memorije. Što se tiče baterije, u kombinaciji s energetskim kapacitet od 6000 mAh čini nam se pun pogodak.

Intel snižava cijene procesora Alder Lake za 20%

Intel snižava cijene procesora Alder Lake

Intel je odlučio nakon nedavnog iznenadnog povećanja cijene čipova Alder Lake (uključujući Core i9 modele) sada ih sniziti za 20 posto. Videocardz.com objavljuje popis koji prikazuje potencijalno sniženje cijena za sve modele u asortimanu Alder Lake. Valja napomenuti da navedene cijene na popisu nisu maloprodajne, već ih preporučuje Intel.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.33]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.32]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.31]

Microsoft Teams Premium  za   10 USD  donosi  GPT-3.5

Microsoft Teams Premium od 10 USD

U proširenju suradnje s OpenAI-jem, Microsoft je najavio da će dodati GPT-3.5 tehnologiju u svoju online kolaborativnu operativnu uslugu Microsoft Teams. Time se funkcija prijevoda titlova na 40 jezika u stvarnom vremenu može s poboljšati, tako da se korisnicima odmah prikazuje sadržaj govora govornika kada se zvuk ne može uključiti.

Uz navedeno, automatski će se generirati zapisnik i personalizirati točke sastanka, tako da korisnici mogu brže organizirati ključne točke, a u isto vrijeme lakše se usredotočiti na ključni sadržaj. Vrijedno je spomenuti personalizirane markere na vremenskoj traci za dodavanje sadržaja koji samo sudionici mogu vidjeti u zapisnicima sa sastanka, što olakšava potvrđivanje kada se pojedinci pridružuju mrežnim sastancima.

Konačno, Microsoft Teams Premium pretplata također će koristiti napredne funkcije zaštite sastanaka kao što su vodeni žig i video i audio ograničenja, te štititi visoko osjetljivi sadržaj sastanka putem end-to-end enkripcije.

Više... Vaš Komentar Top
FOSDEM 2023 Bruxelles

Datum objave 05.02.2023

FOSDEM 2023 Bruxelles

fosdem_2023_0001 fosdem_2023_0002

FOSDEM je free&open-source konferencija koja se tradicionalno održava u Bruxellesu. Prije 23 godine, Raphael Bauduin, predvodnik Linux pokreta u Belgiji, odlučio je organizirati mali događaj za open source programere. Nazvao ga je ‘Europski sastanak programera otvorenog koda’ (OSDEM).

fosdem_2023_0003

Raphael je napravio mailing listu, malu web stranicu i proširio vijest ljudima oko sebe. Samo nekoliko tjedana kasnije, mnoštvo ljudi čekalo je na uzbudljiv događaj u Bruxellesu! Pozivnice su poslane poznatim osobama u zajednici: Rastermanu, Fyodoru, Jeremy Allisonu i drugima. Svi oni dali su vrlo pozitivan odgovor, a OSDEM je bio na putu uspjeha.

fosdem_2023_0005 fosdem_2023_0004

Druge godine OSDEM je preimenovan u FOSDEM. Danas, mnogo godina kasnije, izrastao je u događaj velikoga kalibra kakav je danas. Trenutno strijemi pokrivanju širokog spektara besplatnih softverskih projekata otvorenog koda i nudi platformu za suradnju. Svake godine ugošćujemo više od 5000 developera u kampusu ULB Solbosch.

fosdem_2023_0006 fosdem_2023_0007

Ove godine prisutan je bio i PCEkspert! Teško je opisati toliku količinu interesenata koje svake godine ugošćuje FOSDEM, no valja istaknuti kako osim glavnih trackova, postojao je i sijaset “developerskih soba”, koje su pokrivale sljedeće tehnologije: BSD, Binary Tools, Collaboration and Content Management, Community, Confidential Computing, Containers, Continuous Integration and Continuous Deployment, DNS, Declarative and Minimalistic Computing, Distributions, Embedded, Mobile and Automotive, Emulator Development, Energy, Erlang, Elixir and Friends, FOSS Educational Programming Languages, FOSS on Mobile Devices, Fast and Streaming Data, Friends of OpenJDK, Go, Graph Systems and Algorithms, HPC, Big Data and Data Science, Haskell, Image-based Linux and Secure Measured Boot, JavaScript, Kernel, Kotlin, LLVM, Legal and Policy Issues, LibreOffice Technology Development Platform, MariaDB, MySQL and Friends, Matrix, Microkernel and Component-based OS, Monitoring and Observability, Mozilla, Network, Nix and NixOS, Open Media, Open Research Tools and Technology, Open Source Design, Open Source Firmware, BMC and Bootloader, PostgreSQL, Public Code and Digital Public Goods, Python, RISC-V, Railways and Open Transport, Real Time Communications, Rust, Security, Software Bill of Materials, Software Defined Storage, Sovereign Cloud, Test, Testing and Automation, Translations, Virtualization and IaaS.

fosdem_2023_0008

Gotovo je nemoguće ispratiti sve što se nudilo, pa smo se mi najviše zadržali na onome što nam je bilo najbliže, a to je Go i Embedded Linux trackovi. Sve videosnimke dostupne su na FOSDEM stranici no mi bi smo izdvojili vrlo prijateljski nastrojenu Go ekipu, pogotovo Dereka Parkera s kojime smo imali priliku na samo popričati.

Sve u svemu, količinu interesenata možete vidjeti u priloženoj galeriji, a svakako preporučamo onima koje tematika interesira da odvoje sljedeće godine jedan vikend u Bruxellesu i upoznaju svijet slobodnog i otvorenog koda.

Više... Vaš Komentar Top
Gdje kupiti jeftine Windowse 10, MS Office i još PC alata? Godeal24 rasprodaja uredskih alata nudi vam velike popuste!

Datum objave 03.02.2023

Gdje kupiti jeftine Windowse 10, MS Office i još PC alata? Godeal24 rasprodaja uredskih alata nudi vam velike popuste!

Želite koristiti Word, PowerPoint ili Excel na svom računalu, ali ne želite kupiti Microsoft Office paket po punoj cijeni? Gdje se može kupiti jeftin i originalan MS Office paket? Godeal24 rasprodaja uredskog softvera nudi vam velike popuste!

Najnoviji Office 2021 za samo 24,25 €! Trebate li drugi uredski softver koji će vam pomoći da poboljšate učinkovitost ureda? Ashampoo PDF Pro 3 ima novo sučelje temeljeno na traci koje ćete također pronaći u svakoj modernoj uredskoj aplikaciji. To znači gotovo da nema krivulje učenja! Sve osnovne funkcije su točno onakve kakve očekujete, uređivanje PDF-a nikada nije bilo lakše!

Iskoristite ovu rasprodaju i želite li nadograditi softver računala, možete kupiti više verzija Windowsa, a cijena je manja od 10% od službene cijene! Originalni Windows 10 Pro košta samo 7,25 €, a također podržava nadogradnju na najnoviji Windows 11 Pro! Godeal24 vam pruža iskustvo kupovine softvera na jednom mjestu, bilo da se radi o alatima za poboljšanje uredske produktivnosti ili uređivačima fotografija, upravljanju sustavom, sigurnosnoj zaštiti itd. koji se mogu kupiti po najpovoljnijoj cijeni!

230124-720p-gd24-€

Rasprodaja s ograničenim trajanjem: Office Software Special Sale

Kupi više i uštedi više: Windows i Office povoljni paketi

62% popusta na pakete i još MS Officea (kupon kod “SGO62″)

>>> Nabavi još

MS Office za MAC

Do 50% popusta na još verzija Windowsa! (kupon kod ” SGO50″)

>>> Nabavi još

Još PC alata po najboljim cijenama!

Nabavite još alata>>>

Godeal24 je preprodavač Microsoftovih licenci i glavnog IT sigurnosnog softvera, što vam omogućuje kupnju Windows OS-a i MS Officea po sniženim cijenama, kao i korisnih računalnih alata kao što su IOBIT serija, Ashampoo softver, Disk Drill i mnogi drugi. Uštedite do 90%! Licence su 100% originalne i autentične. Godeal24 zna “povijest” svake licence koju prodaje, a korisnici ih mogu koristiti bez problema. Iz tog razloga, licence koje se mogu kupiti na Godeal24 su “doživotne”, tj. mogu se koristiti bez ograničenja: operativni sustav će biti ažuriran i podržavan od strane Microsofta tijekom cijelog životnog vijeka.

Pouzdanost Godeal24 shopa uvelike je dokazana izvrsnom internetskom reputacijom koju uživa i mnogim pozitivnim recenzijama na TrustPilotu, gdje je tvrtka ocijenjena kao “Izvrsna i odlična” u 98% recenzija. To je zbog kvalitete iskustva kupnje i brojnih prednosti koje trgovina nudi: osim što možete birati između mnogih originalnih proizvoda sniženih do 90%, digitalizirana dostava omogućit će vam da svoj softver dobijete nakon nekoliko sekundi od kupnje izravno na svoju adresu e-pošte. Vrlo povoljan način distribucije za one koji kupuju, ali i izvrstan način zaštite okoliša, potpuno eliminirajući potrebu za fizičkim transportom i proizvodnjom nepotrebne ambalaže.

Godeal24 obećava 24/7 profesionalnu tehničku podršku i doživotnu uslugu nakon prodaje, možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 7 minuta

Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)

Objavljeno prije 28 minuta

Preporuke vodenog hlađenja

Objavljeno prije 34 minute

Nvidia GeForce RTX 40X0 series (Ada Lovelace)

Objavljeno prije 36 minuta

Xiaomi mobiteli

Objavljeno prije 37 minuta

Motorola mobiteli

Novosti

Apple zauzeo 90 posto TSMC-ove 3nm proizvodnje ove godine

Apple neće moći objaviti sljedeću generaciju Mac računala s M2 čipovima za koji tjedan, ali to ga ne sprječava da se pripremi za sljedeće M3 procesore. Već testira ovu novu generaciju dodajući jezgre, grafiku, RAM, kao i A17 čipove koji će... Pročitaj više

Gotovo 1,7 milijuna prijava aplikacija odbijeno od App Storea

Opće je poznato da tijekom godina Apple kontinuirano poboljšavao svoj mehanizam za kontinuirano praćenje i brzo otkrivanje lažnih aktivnosti računa i osmislio niz sigurnosnih pregleda svake aplikacije prije nego što uđe u App Store. Nedugo... Pročitaj više

Kako funkcionira uređivanje poruka na WhatsAppu?

WhatsApp napokon uvodi praktičnu značajku koja omogućuje uređivanje poslanih poruka ako ste pogriješili pri upisu ili ako ste slučajno poslali netočne informacije. Vrijeme tijekom kojeg se poslana poruka može izmijeniti je 15 minuta nakon s... Pročitaj više

Sprema se dvoboj između Marka Zuckerberga i Elona Muska ili nove izvršne direktorice Twittera

Nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter, sve je više zainteresiranih za alternative. Već postoje Mastodont ili Bluesky, a Meta također želi pokrenuti novu platformu. Metin projekt nove aplikacije kodnog imena P92 , slične Twitteru i povezane... Pročitaj više

Kina zabranila korištenje i daljnju kupnju Micron čipova - uzvraćaju li udarac?

Nakon istrage koja je započela u travnju, Cyberspace Administration of China (CAC), agencija odgovorna za ovaj slučaj, objavljuje da su otkrili "značajne sigurnosne rizike" u Micron memorijama što može utjecati na nacionalnu informacijsku s... Pročitaj više

Sve novosti