Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.32]

Datum objave 24.01.2023 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.32]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.32]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

I nakon CES-a ne nedostaje zanimljivih vijesti iz  IT svijeta….

NVIDIA počinje s prodajom 48GB RTX 6000 grafičke kartice

nvidia

NVIDIA je započela s prodajom grafičke kartice RTX 6000, koja koristi mikroarhitekturu Ada Lovelace i proizvodi se pomoću 4-nanometarske procesne tehnologije TSMC-a.

RTX 6000 Ada kombinira 142 RT jezgre treće generacije, 568 tensorskih jezgri četvrte generacije i 18.176 CUDA jezgri s 48 GB grafičke memorije. Za video međuspremnik dostupno je 48 GB GDDR6 VRAM-a s podrškom za ispravljanje pogrešaka (ECC) i 384-bitnom sabirnicom. Video memorija je sposobna prenositi podatke brzinom od 20 Gb/s, a ukupna propusnost je 960 GB/s. Adapter se napaja preko 16-pinskog PCIe Gen5 konektora. Potrošnja je na razini od 300 vata.

NVIDIA počinje s prodajom 48GB RTX 6000 grafičke kartice

Sada je najzanimljivija cijena. Preporučena je $ 6,800.00 , dok smo u Hrvatskoj pronašli ovu karticu dostupnu za kupnju po cijeni 7.077,62 € što je znatno više od RTX A6000 i rekordno viša cijena od GeForce RTX 4090.

Google Stadia službeno se ugasila nakon tri godine

Google Stadia službeno se ugasila nakon tri godine

Google je službeno ugasio projekt Stadia, za podršku igranja u oblaku na raznim uređajima, uključujući računala, Chromebook, Mac, iPhone i iPad. Osim toga, prošli je tjedan objavio posljednju Stadia igru, nazvanu Worm Game.
Također, otkako je najavio zatvaranje usluge u rujnu 2022., Google ispunjava obećanje i svaki korisnik koji je kupio uslugu Stadia dok je bila u funkciji, uključujući igre I sadržaj za preuzimanje, dobio je povrat novca po podnesenom zahtjevu.

Konačno, nadamo se da Google može razviti novu platformu u budućnosti koja će omogućiti Stadiji povratak na drugi način.

Chrome – isključivanje svih proširenja jednim klikom

Chrome isključivanje svih proširenja jednim klikom

Svima je poznato da neka proširenja mogu uzrokovati neispravan rad web stranice ili sustava plaćanja. Primjerice, plaćanje se neće učitati ili je mogućnost autorizacije blokirana.

Uz nadolazeće ažuriranje web preglednika Chrome će se izbjeći takve situacije. Korisnik Reddita u beta verziji Chromea otkrio je novu značajka koja onemogućava sva proširenja za određenu stranicu samo jednim klikom ili dodirom. Analog takve funkcije postoji u pregledniku Microsoft Edge od travnja 2022. Kada će ažuriranje postati dostupno svim korisnicima još uvijek nije poznato.

TSMC najavio masovnu proizvodnju 2nm čipova 2025. godine

Nedavno je, prema relevantnim medijskim izvješćima, izvršni direktor TSMC-a otkrio u intervjuu da se kompanija priprema za masovnu proizvodnju 2nm čipova 2025. godine te razmatra izgradnju tvornice automobilskih čipova u Europi i Japanu.

Ranije je TSMC službeno najavio masovnu proizvodnju 3nm čipova i održao ceremoniju proširenja kapaciteta. Prema službenom predstavljanju, 3nm proces najnaprednija je poluvodička tehnologija u smislu potrošnje energije, performansi, područja (PPA) i tehnologije tranzistora , a također je i napredak 5nm generacije s punim čvorovima.

Apple Watch Ultra neće se potpuno isključiti

Od prve generacije Apple Watcha do serije 4, uređaj nije mogao prikazati vrijeme kao običan sat, odnosno ako je isključen. Počevši od Apple Watch serije 5, uvedena je srodna značajke za realizaciju ove funkcije. Ali to je dovelo do problema da se uređaj zapravo ne može isključiti. Konkretno Apple Watch 5 Ultra.

On ima samo dva stanja baterije prije nego što se isprazni. To su uključene sve funkcije i način rada za pričuvu energije za prikaz vremena. Nema opcije isključivanje bez ikakvih funkcija. To znači da korisnik zapravo ne može isključiti Apple Watch Ultra i mora pričekati da se baterija isprazni. Obično je potrebno nekoliko dana da se u potpunosti isprazni nakon ručnog gašenja.

Apple Watch Ultra nije prvi Appleov uređaj koji radi čak i kada je isključen. iPhone može držati “Find My” uključenim omogućujući korisnicima da ga pronađu kada se izgubi ili isključi.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.30]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.31]

Flagship Meizu 20 – lansiranje na proljeće

Flagship Meizu 20 - lansiranje na proljeće

Nakon što ih je kupila tvrtka povezana s Geely Automobileom, Meizu mobilni telefoni vratit će se na kinesko tržište, a novi flagship serije Meizu 20, ne bi trebao biti daleko. Lansiranje se očekuje na proljeće.

Sudeći prema službenom posteru, ovaj novi Meizu telefon ima dizajn ravnog zaslona, ​​a prednja kamera može koristiti provrt u središtu zaslona ili tehnologiju ispod zaslona. Bit će opremljen drugom generacijom mobilne platforme Snapdragon 8, Samsungovim OLED zaslonom i podržavati funkcije satelitske komunikacije. Osim toga prethodno je primijećeno da je dizajn telefona vrlo sličan Samsungovom S22 Ultra .

Nokia i Samsung potpisali patentni ugovor za 5G

Samsung i Nokia potpisali

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia, potpisao je novi višegodišnji ugovor o licenciranju svojih 5G patenata sa Samsungom nakon što je prethodni ugovor istekao u prosincu prošle godine godina. Tvrtke nisu otkrile uvjete ugovora.

Nokijin konkurent Ericsson također je prošle godine sklopio patentni ugovor za 5G sa Samsungom, čime je okončan spor koji je utjecao na njegove kvartalne prihode.

Više... Vaš Komentar Top
Polovica generacije Z spremna je i na kratkoročni slabi gospodarski rast ako je cilj održiva i digitalna budućnost

Datum objave 24.01.2023

Polovica generacije Z spremna je i na kratkoročni slabi gospodarski rast ako je cilj održiva i digitalna budućnost

Dell_Gen Z istraživanje (1)

Tvrtka Dell Technologies predstavila je svoje globalno provedeno istraživanje pod nazivom „Future-Proof“, čiji su ispitanici pripadnici generacije Z diljem svijeta.

Cilj istraživanja je ispitati stavove generacije Z povezanih s tehnologijom po pitanju održive budućnosti, digitalizacije i razvoja digitalnih vještina, tehnološkog obrazovanja, sigurnosti te javne tehnološke politike. Ispitivanje je pokazalo da je generacija Z spremna pružiti kreatorima politika više strpljenja za razvoj gospodarstva, ako je njegov cilj jasan plan za digitalnu i održivu budućnost. Nadalje, generacija Z smatra da je kvalitetan pristup i povezanost s uređajima ključna za skupine u nepovoljnijem položaju, kao i za ruralna područja kako bi se smanjile razlike. Dodatno, smatraju da je kibernetička sigurnost temeljena na snažnim zakonskim okvirima i većim ulaganjima ključna za zaštitu nacionalnih interesa. Istraživanje je provedeno u 15 svjetskih zemalja na ciljnoj skupini odraslih pripadnika generacije Z između 18 do 26 godina.

Gotovo polovica (47%) ispitanika tj. pripadnika generacije Z spremno je kratkoročno „žrtvovati“ ekonomski rast, poput nižeg rasta BDP-a kako bi se radije ulagalo u dugoročnu strategiju koja promiče održiviji rast. Isto tako, gotovo dvije trećine ispitanika (64%) vjeruje da će tehnologija igrati važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

S obzirom da je velik dio ispitanika spreman na kratkoročno slabiji gospodarski rast u zamjenu za bolje sutra, kao prioritet za ulaganja označili su održive izvore energije (42%), kružno gospodarstvo (39%) te održivi javni prijevoz (29%). Četvrtina ispitanika (25%) također je izrazila podršku većem obrazovanju građana po pitanju održivosti.

Dell_Gen Z istraživanje (2)

„Na generaciju Z vjerojatno će najviše utjecati odluke javnog i privatnog ulaganja danas, jer mogu omogućiti dugoročni, održiv oporavak planeta. Ovakva istraživanja prilika su da naučimo kako njezini pripadnici razmišljaju te kako osvojiti njihovu podršku u strategiji gospodarskog rasta gdje je održivost česta središnja točka“, izjavio je Aongus Hegarty, predsjednik Odjela za međunarodna tržišta, tvrtka Dell Technologies.

Povjerenje generacije Z da će ulaganja u oporavak javnog sektora donijeti procvat gospodarstva u roku od 10 godina je podijeljeno: trećina ispitanika (32%) ima malo ili nimalo povjerenja, 38% je neodlučno, dok tek 29% ima visoko ili potpuno povjerenje. U odgovoru na ovo pitanje primjećuju se i razlike ovisno o državama iz kojih ispitanici potiču: npr. ispitanici iz Singapura (56%) i Koreje (41%) imaju najviše odgovora s visokim ili potpunim povjerenjem, dok su Japan (47%) i Brazil (49%) imali najveći broj ispitanika s niskim ili nikakvim povjerenjem.

Nadalje, ispitanici su izrazili da digitalna budućnost mora biti temeljena na snažnoj kibernetičkoj sigurnosti. Više od polovice (56%) smatra da postoji potreba za snažnim zakonodavnim okvirima te većim investicijama u tehnologije kibernetičke sigurnosti kako bi se zaštitila nacionalna infrastruktura te omogućili uvjeti da privatne tvrtke ispunjavaju stroge standarde. Kako bi se navedeno ostvarilo i povećalo povjerenje u svjetske vlade koje upravljaju tim procesom, 38% ispitanika smatraju da javni i privatni sektor moraju djelovati zajednički i držati jedne druge odgovornima.

Dell_Gen Z istraživanje (3)

Smanjenje digitalnih razlika

Sudeći po podatcima istraživanja, pripadnici generacije Z prepoznali su vrijednost razvoj potrebnih digitalnih vještina za svoje buduće karijere. Tri četvrtine (76%) smatra da je učenje novih digitalnih vještina ključno za pronalazak karijere i realizaciju vlastitih planova. Ipak, smatraju da bi svjetsko obrazovanje trebalo biti usmjerenije prema razvoju digitalnih vještina. Čak više od trećine (37%) smatra da ih obrazovni sustav (do 16 godine života) nije adekvatno pripremio za korištenje tehnologija koje su potrebne za realizaciju želja u karijeri.

Kako bi se smanjile razlike, trećina ispitanika (34%) smatra da je potrebno obrazovanje o tehnologiji učiniti zabavnijim i dostupnijim. Četvrtina (26%) vjeruje da bi obavezno tehnološko obrazovanje u dobi do 16 godina ohrabrilo mlade ljude za razvoj karijere u industriji tehnologije.

„Jasno je da generacija Z vidi tehnologiju kao ključ svoje bolje budućnosti. Sada je na nama kao tehnološkim liderima, vladama i javnim institucijama da djelujemo zajedno i pripremimo ih za uspjeh boljim programima digitalnog učenja. Čak 44% pripadnika generacije Z osjeća da edukatori i poslovni subjekti trebaju raditi zajedno u razbijanju digitalnih razlika u skladu s brzinom kako se tehnologija kontinuirano razvija“ dodao je Hegarty.

Kao odgovor na njihova stajališta o tome gdje bi vlade trebale dati prioritet ulaganjima kako bi pomogle u smanjivanju digitalnih razlika u smislu lokalnih zajednica te demografskih i socioekonomskih skupina, generacija Z vidi pristup i povezivanje s uređajima za skupine u nepovoljnom položaju (33%) te povezanost u ruralnim područjima (24%) kao najvažnije fokusne točke.

PROČITAJTE JOŠ

Koncept Luna – Dell najavljuje više detalja o modularnom prijenosnom računalu

Dell XPS 15 9520 recenzija

Dell UltraSharp U3223QE recenzija

Istraživanje je također otkrilo i sljedeće:

 • Kako bi podržao ekonomski rast, kao ključna tri prioriteta potrebno je investirati u unaprjeđenje zdravstvenih usluga (21%), investirati u obrazovanje za smanjenje razlika u vještinama (11%) te investirati u zelenu/održivu infrastrukturu (11%)
 • Više od polovice (57%) generacije Z osjećaju nisko ili neutralno povjerenje u to da pružatelji zdravstvenih usluga pohranjuju osobne podatke u skladu s propisima
 • Više od polovice (55%) generacije Z smatra fleksibilan rad i rad na daljinu važnim faktorom pri odabiru poslodavca

Istraživanje je provela tvrtka Savanta ComRes u periodu od srpnja do kolovoza 2022. godine u 15 država. Cjelokupne rezultate istraživanja možete pronaći na poveznici.

Bazu čine 15.105 odraslih pripadnika generacije Z (dob 18-26 godina) s nacionalnim reprezentativnim kvotama postavljenih po pitanju spola i regije za pojedinačno tržište. Lokacije uključuju:

 • Australija (1.018 ispitanika)
 • Brazil (1.021 ispitanika)
 • Kanada (1.011 ispitanika)
 • Francuska (1.014 ispitanika)
 • Njemačka (1.020 ispitanika)
 • Italija (1.063 ispitanika)
 • Japan (1.021 ispitanika)
 • Koreja (1.020 ispitanika)
 • Meksiko (1.005 ispitanika)
 • Nizozemska (1.013 ispitanika)
 • Novi Zeland (811 ispitanika)
 • Singapur (1.022 ispitanika)
 • Španjolska (1.022 ispitanika)
 • Ujedinjeno Kraljevstvo (1.041 ispitanika)
 • SAD (1.006 ispitanika)
Više... Vaš Komentar Top
Omiljena Twitter aplikacija više vam ne radi? Evo zašto….

Datum objave 24.01.2023

Omiljena Twitter aplikacija više vam ne radi? Evo zašto….

Twitter

Omiljena Twitter aplikacija više vam ne radi? Evo zašto….

Twitter je promijenio uvjete partnerstva s programerima i tvrtkama trećih strana, ograničio pristup resursima servisa i tiho prilagodio sadržaj API-ja. Tako su Tweetbot, Twitterrific, Fenix, Talon, Aviary, Echofon, Birdie, Hootsuite itd., prestale raditi. Istodobno, prilagodio je uvjete razvoja, izričito određujući da programerima nije dopušteno nastaviti razvijati usluge Twitter aplikacija trećih strana ili dopušteno stvarati alternativne ili slične usluge.

PROČITAJTE JOŠ

Pokazuju li Facebook i Twitter znakove da su zastarjeli?

The Information špekulira da su promijene posljedica problema s oglašavanjem. Neke klijentske aplikacije trećih strana nisu prikazivale reklame, što je uvelike smanjivalo prihode Twittera od oglašavanja. Također, više od 500 velikih oglašivačkih tvrtki obustavilo je oglašavanje što otežava dobivanje dovoljnog prihoda putem oglašavanja. Iako još uvijek postoji više od 30 medijskih tvrtki, novinskih organizacija i sportskih liga koje još uvijek surađuju s Twitterom na promociji sadržaja, tvrtka dalje mora aktivno tražiti modele profita i privlačiti oglašivaće.  Očito, pristup društvenoj mreži samo putem Twitter stranice i aplikacije, jedan je od modela za koji Elon Mask smatra da bi mogao pomoći.

Više... Vaš Komentar Top
Švedsko KTH superračunalo “Dardel” pokreću AMD EPYC procesori i AMD Instinct ubrzivači

Datum objave 23.01.2023

Švedsko KTH superračunalo "Dardel" pokreću AMD EPYC procesori i AMD Instinct ubrzivači

KTH-Dardel

KTH Royal Institute of Technology (KTH), vodeći švedski pružatelj HPC usluga za akademska istraživanja kao dio istraživačke infrastrukture NAISS HPC, nabavio je nove superračunalne resurse koje pokreću AMD EPYC CPU i AMD Instinct GPU koji pomažu u postizanju značajnih poboljšanja u istraživanju Alzheimera, održivi transport i više.

Kada bude u potpunosti postavljeno, superračunalo – nazvano Dardel – isporučivat će očekivane vršne performanse od oko 13,5 petaflopsa za ključne znanstvene primjene kao što su računalna dinamika fluida, biofizičko i genomsko istraživanje, znanost o materijalima i računalna kemija.

epyc-instinct

Prilikom kupnje superračunala KTH se suočio s izazovom prilagodbe ovom raznolikom ekosustavu aplikacija. AMD EPYC CPU-i i AMD Instinct GPU-ovi razmatrani su za implementaciju superračunala kako bi pružili visoke performanse po jezgri, propusnost memorije i energetsku učinkovitost kako bi isporučili sustav koji će biti najmanje šest puta brži od KTH-ovog prethodnog superračunala.

” Otkrili smo da je izvedba AMD Instinct MI250X usporediva s onom dva NVIDIA A100 GPU-a, ali troši otprilike upola manje energije .” Rekao je profesor Dirk Pleiter, direktor PDC centra za računalstvo visokih performansi na KTH. Većina nedavno implementiranih sustava temelji se na AMD EPYC procesorima jer, za tipične znanstvene primjene, pružaju izvanredne performanse. “

Više... Vaš Komentar Top
Procurile informacije o Honor Magic5 seriji

Datum objave 20.01.2023

Procurile informacije o Honor Magic5 seriji

honor_magic5_leak

Prema pisanju GSMArene, Honor će ove godine na MWC-u u Barceloni predstaviti novu Magic 5 seriju pametnih telefona. Prema teaser slici koju je podijelio poznati “tipster” Honor cilja na Samsungovu Galaxy seriju riječima – “Go beyond the Galaxy to witness the real Magic”. Glasine su da će flagship imati četverostruki setup kamera rezolucije 50 MP, a uređaje će pogoniti Snapdragon 8 Gen 2 SoC.

Više... Vaš Komentar Top
Ovako bi mogao izgledati Google Pixel sklopivi pametni telefon (video)

Datum objave 20.01.2023

Ovako bi mogao izgledati Google Pixel sklopivi pametni telefon (video)

Ovako bi mogao izgledati Google Pixel budući sklopivi pametni telefon

The Verge  je prernio video youtubera Dave2D-a u kojem predstavlja Googleov sklopivi telefon sada najviše poznat pod nazivima na webu kao Pixel Fold ili Pixel Notepad.

Video je nastao korištenjem modula kućišta namijenjen proizvođačima zaštitnih maskica, a youtuber je ubacio ekran kako bi mogao bolje prikazati dizajn koji bi trebao imati.

Inače, kao što smo pisali na portalu, dizajn sklopivog Google Pixela trebao bi biti bliži Oppo sklopivom pametnom telefonu nego Samsungovom Galaxy Z Fold 4 . I to je dobra stvar, jer time se dobiva pejzažni zaslon kada se ekrani otvore umjesto portretni format koji zahtjeva za video sadržaje promjenu orijentira telefona. Što se tiče šarke, Google bi se također mogao odlučiti za rješenje slično Oppovom, koje bi ograničilo vidljivost tragova nabora na ekranu (glavni nedostatak sklopivih pametnih telefona).

PROČITAJTE JOŠ

Za Google Pixel Fold otkriveni detalji o kameri

Pixel Fold osvanuo u Geekbench bazi

Ali ono što će zaista izdvojiti ovaj uređaj od ostalih sklopivih pametnih telefona su njegovi okviri. Dok drugi pokušavaju učiniti okvire oko zaslona što je moguće neupadljivim, Googleovo rješenje donosi vrlo debele okvire. I upravo na te debele okvire ( ne na ekran) smješta prednju kameru. Nema sumnje da će Google zbog toga biti kritiziran osim ako ne ponudi pametni telefon po relativno pristupačnoj cijeni u usporedbi s konkurentskim modelima.

Više... Vaš Komentar Top
Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Datum objave 20.01.2023

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Uz ChatGPT lako je stvori zlonamjerni kod

Zabrinutost da bi OpenAI ili bilo koji AI alat mogao postati dvosjekli mač ako ga zlorabe loši akteri nije bila bez osnove.

Prema izvješću tvrtke Check Point, postoje nekoliko hakera (crnih šešira) koji na Dark Web forumima dijele zlonamjerni kod za krađu informacija stvoren pomoću ChatGPT-a na temelju jezika Python. Ovaj kod može pretraživati, kopirati i infiltrirati se u 12 vrsta datoteka kao što su Office dokumenti, PDF-ovi i slike na zaraženim računalima. Među njima, jedan otkriva da je koristio ChatGPT za pisanje koda na jeziku Java, s funkcijom tihog preuzimanja softvera za kontrolu udaljenog poslužitelja i njegovog potajnog pokretanja na zaraženom računalu.

Najviše pažnje privlači objava hakera pod nadimkom USDoD. Budući da nema razinu stručnosti potrebnu za pisanje zlonamjernog koda u Pythonu zanimalo ga je što može po tom pitanju odraditi ChatGPT. Na njegovo iznenađenje dobio je alat napisan u Pythonu s potrebnom funkcionalnošću koji pokazuje potencijal da se razvije u ransomware.

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Kao rezultat toga, pokazalo se da zabrinutost kibernetičkih stručnjaka sigurnosti nije bio bezratložan jer ChatGPT kriminalcima niske razine daje priliku da razviju zlonamjerni softver. Osim toga napredniji kibernetički kriminalci također mogu iskoristiti prednosti ChatGPT-a za poboljšanje operativne učinkovitosti, popunjavanje rupa u svojim kvalifikacijama ili znanju i ne moraju vladati s previše programskih jezika. Mora se dodati da je, u ovom trenutku, činjenica da su alati umjetne inteligencije još uvijek prilično ‘slabi’ i ne baš pouzdani, zbog čega hakeri crnih šešira mogu malo oklijevati oslanjati se na umjetnu inteligenciju. Međutim, kako ovi alati postaju zreliji, rizik od zlouporabe dugoročno ostaje.

Kako bi kibernetičkim kriminalcima bilo teže zlouporabu tehnologije, programeri će morati obučiti i poboljšati svoje AI alate koji mogu identificirati zahtjeve za koje se sumnja da služe zlonamjernim namjerama. Također može se razmotriti još jedna opcija, a to je primjena zahtjeva za autentifikaciju i autorizaciju za korištenje alata OpenAI – slično onome što rade online financijske institucije ili usluge plaćanja.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Datum objave 20.01.2023

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju -1

Priča se da bi se nakon Windowsa 11, Microsoft mogao vratiti u trogodišnji ritam lansiranja nove generacije operativnih sustava i lansirati Windowse 12 najranije 2024. godine. U rujnu prošle godine, Aaron Woodman, generalni direktor Windows Marketing Operations, upitan je o Windowsu 12. Tada je izjavio da nije upoznat postojanjem takvog plana i trenutni fokus kompanije je još uvijek oko stalne optimizacije Windowsa 11, pokretanja godišnjih ažuriranja i drugih poboljšanja značajki.

Međutim, Panos Panay, potpredsjednik i glavni proizvodni direktor Microsofta, nedavno je govoreći o značaju AI tehnologije istaknuo da će umjetna inteligencija promijeniti način na koji radimo stvari u sustavu Windows. Nadodao je da
sada kada postoje modeli proizvodnje velikih razmjera, uključujući jezične modele, modele za generiranje koda, modele slika itd., potreban je operativni sustav koji briše granice između oblaka i ruba, što Microsoft radi.

PROČITAJTE JOŠ

Ovako će se razvijati Windows 11 u 2023.

Notepad dobiva kartice u sustavu Windows 11

Microsoft značajno optimizira SMB kompresiju sustava Windows 11 kako bi smanjio vrijeme mrežnog prijenosa datoteka

Sudeći po ovoj izjavi, Microsoft ipak razvija potpuno novi operativni sustav, a prošlogodišnji “demanti ” Aaron Woodman može biti činjenice da ime novog operativnog sustava nije potvrđeno, ili jednostavno ništa nije htio objaviti zbog povjerljivosti. Uostalom, i Microsoft je rekao da je Windows 10 zadnja verzija Windowsa, ali lansirali su Windows 11.

Također iz nekih izvora (iako nepotvrđenih) cure informacije da će Windows 12 biti potpuno drugačiji od trenutne arhitekture Windows 10 i Windows 11. Sučelje bi trebalo biti modernije i donji sloj uvelike promijenjen s dodanim brojnim novim tehnologija među kojima je u fokusu AI umjetna inteligencija i strojno učenje. Pokažu li se ove glasine istinite, predviđa se da bi Microsoft mogao lansirati Windows 12 najranije krajem 2024. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Nova Microsoftova otpuštanja doseći će 11 000 zaposlenika

Datum objave 20.01.2023

Nova Microsoftova otpuštanja doseći će 11 000 zaposlenika

Nova Microsoftova otpuštanja doseći će 11000 zaposlenika

Sky News objavljuje da softverski div Microsoft sprema otpustiti još od oko 5 posto zaposlenika širom svijeta nakon što su u srpnju i listopadu prošle godine eliminirali osoblje u više odjela i obustavili zapošljavanje.

Budući Microsoft ima više od 220.000 zaposlenika, uključujući 6.000 u Velikoj Britaniji, ako su vijesti točne, to bi značilo otpuštanje oko 11.000 zaposlenika. Prema drugim medijima, Microsoft planira otpustiti najviše zaposlenika u “ljudskim resursima” i raznim inženjerskim odjelima kako bi riješio sve lošije globalne ekonomske izglede i mogućnost dugotrajnog usporavanja potražnje za softverom i uslugama.

U međuvremenu, glasnogovornik Microsofta negira masovna otpuštanja, rekavši da kao i sve tvrtke, redovito procjenjuju svoje poslovne prioritete i strukturiraju ih u skladu s tim.

PROČITAJTE JOŠ

FTC blokira Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda

Microsoft Office testira nove značajke za Android telefone

[Infografika] – Microsoft Defender zaobilazi 19% phishing e-poruka

Microsoft će sljedeći tjedan objaviti svoju zaradu za treće fiskalno tromjesečje. Ako Microsoftova otpuštanja budu finalizirana, ove informacije o otpuštanjima bit će potvrđene ili demantirane, prije nego što CEO Satya Nadella izvijesti investitore o financijskim rezultatima tvrtke 24. siječnja.

Više... Vaš Komentar Top
ChatGPT stiže u Microsoftov Azure: utjecaj se širi

Datum objave 18.01.2023

ChatGPT stiže u Microsoftov Azure: utjecaj se širi

ChatGPT stiže u Microsoftov Azure utjecaj se širi

Na Svjetskom ekonomskom forumu 2023., izvršni direktor Microsofta Satya Nadella rekao je u intervjuu za Wall Street Journal da planiraju integrirati OpenAI alate za umjetnu inteligenciju, kao što je ChatGPT u cijeli niz proizvoda.

Dodaje da sada uslugu OpenAI na Azure mogu koristiti sve tvrtke bez potrebe za pozivnicom. Ali moraju zadovoljiti određene standarde, zatražiti pristup i objasniti za što žele koristiti različite Open AI proizvode u vlastitim aplikacijama u oblaku, uključujući DALL-E generator slike teksta i jezični sustav GPT-3.5.

Određeni filtri sadržaja također će ostati aktivni kako bi otkrili zlouporabu rezultata umjetne inteligencije. U budućnosti, tvrtke i programeri koji se pridruže i nakon GPT-3, Codex i Dall-E 2 također će moći koristiti OpenAI-jev ChatGPT u usluzi oblaka. U isto vrijeme, Microsoft obećava da će uskoro učiniti dostupnim korisnicima ChatGPT chat bot, koji je opisan kao “debuggirana verzija GPT-3.5″.

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Pitate li se gdje je Google u ovoj priči, jer očito Microsoft ne želi ništa propustiti i ima ogromne ambicije, reći ćemo da je veliki “G” prošle godine unutar tvrtke proglasio “crveni kod”. Sastanci su se umnožili i timovi da rade na alternativi ChatGPT-u i mogli bi ponuditi relativno učinkovit alat jer potencijal ove tehnologije je u svakom slučaju golem.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

P: XIAOMI 11 lite 5G NE

Objavljeno prije 10 minuta

Xiaomi mobiteli

Objavljeno prije 20 minuta

Koje kućište kupiti?

Objavljeno prije 1 sat

LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja

Objavljeno prije 1 sat

PC Ekspert Donators

Novosti

Apple zauzeo 90 posto TSMC-ove 3nm proizvodnje ove godine

Apple neće moći objaviti sljedeću generaciju Mac računala s M2 čipovima za koji tjedan, ali to ga ne sprječava da se pripremi za sljedeće M3 procesore. Već testira ovu novu generaciju dodajući jezgre, grafiku, RAM, kao i A17 čipove koji će... Pročitaj više

Gotovo 1,7 milijuna prijava aplikacija odbijeno od App Storea

Opće je poznato da tijekom godina Apple kontinuirano poboljšavao svoj mehanizam za kontinuirano praćenje i brzo otkrivanje lažnih aktivnosti računa i osmislio niz sigurnosnih pregleda svake aplikacije prije nego što uđe u App Store. Nedugo... Pročitaj više

Kako funkcionira uređivanje poruka na WhatsAppu?

WhatsApp napokon uvodi praktičnu značajku koja omogućuje uređivanje poslanih poruka ako ste pogriješili pri upisu ili ako ste slučajno poslali netočne informacije. Vrijeme tijekom kojeg se poslana poruka može izmijeniti je 15 minuta nakon s... Pročitaj više

Sprema se dvoboj između Marka Zuckerberga i Elona Muska ili nove izvršne direktorice Twittera

Nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter, sve je više zainteresiranih za alternative. Već postoje Mastodont ili Bluesky, a Meta također želi pokrenuti novu platformu. Metin projekt nove aplikacije kodnog imena P92 , slične Twitteru i povezane... Pročitaj više

Kina zabranila korištenje i daljnju kupnju Micron čipova - uzvraćaju li udarac?

Nakon istrage koja je započela u travnju, Cyberspace Administration of China (CAC), agencija odgovorna za ovaj slučaj, objavljuje da su otkrili "značajne sigurnosne rizike" u Micron memorijama što može utjecati na nacionalnu informacijsku s... Pročitaj više

Sve novosti