Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.33]

Datum objave 30.01.2023 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.33]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.33]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Ovoga puta izbor tjednih vijesti bio je težak jer svakodnevno se objavljuje niz novosti i promjena koje nisu beznačajne. Krenimo redom….

Apple ima novi patent za digitalne krunice budućih pametnih satova

Apple ima novi patent za digitalne krunice budućih pametnih satova_1

Na popisu koji je objavio Američki ured za zaštitne znakove i patente (USPTO), Apple je dobio novi patent – precizno i ​​pouzdanije detektiranje rotacije digitalne krunice.  Konkretno, Apple Watch moći će osjetiti reflektirano svjetlo i druge izvore putem laserskog senzora rotacije kako bi odredio brzinu i smjer kretanja brojčanika sata.

U opisu patenta također je navedeno da korisnik može rotirati krunicu na različite načine, poput okretaja i uvijanja. Primjerice, ovisno o smjeru u kojem se okreće krunica, mogu se vršiti izmjene na grafičkom prikazu uređaja, listanje kroz popise, odabir ili pomicanje grafičkih objekata, pomicanje pokazivača između objekata na zaslonu i slično. I ne samo to, krunica ima i druge načine unosa, kao što je unos prijevoda.

Apple ima novi patent za digitalne krunice budućih pametnih satova

U nekim posebnim slučajevima, krunica može poslužiti kao kontaktna točka za senzore otkucaja srca, EKG senzore, termometre itd.

Android 14 donosi mjerenje udaljenost između uređaja putem Bluetootha

Android 14 donosi mjerenje udaljenost između uređaja putem Bluetootha

Zbog ograničenja tehničkih mogućnosti, pri korištenju Bluetooth dodataka na ovaj ili onaj način, bilo da se radi o bežičnom mišu ili Bluetooth slušalicama, postoji ograničenje u dometu prijenosa. Za uređaje s većim zahtjevima, ovi zahtjevi su stroži. Dakle, kako odrediti udaljenost prijenosa između uređaja?

Prema Mishaalu Rahmanu iz Espera, Google razvija novi Bluetooth API za mjerenje udaljenosti koji korisnicima omogućuje da znaju udaljenost između Bluetooth dodatka spojenih na pametni telefon. Trenutno je Google dodao relevantni kod novog Bluetooth API-ja za mjerenje udaljenosti u AOSP.

Vrijedno je spomenuti da nova Bluetooth API metoda mjerenja udaljenosti koristi Bluetooth RSSI (Received Signal Strength Indicator) za mjerenje udaljenosti između mobilnog telefona i povezanog uređaja i može reći korisnikovom pametnom telefonu i je li udaljenost između Bluetooth dodataka veća ili manja od 1 metra. Ovo rješenje je na prvi pogled slično načinu na koji radi Apple AirTag tracker, ali zapravo je sasvim drugačije. Apple AirTag tracker ne samo da će reći korisniku da se približava uređaju, već će i uputiti u pravom smjeru za izgubljeni Bluetooth dodatak. Nagađa se da Google Bluetooth funkcija mjerenja udaljenosti bit će implementirana u Android 14.

AI GPT-3 znatno bolji od prosječnog studenta u IQ testu

AI GPT-3 znatno bolji od prosječnog studenta u IQ testu

Jezični AI model “Generative Trained Transformation Model 3″ (GPT-3), postao je hit. Ima mnoge namjene, uključujući prevođenje jezika i generiranje teksta za chatbotove, a sa 175 milijardi parametara jedan je od najvećih i najmoćnijih dostupnih modela za obradu jezika. Naravno, prema mišljenju većine stručnjaka, trenutna verzija ChatGPT-a samo je predjelo u usporedbi s nadolazećom verzijom GPT-4, sposobnom da razmišljaju o novim problemima u nultom trenutku, bez ikakve izravne obuke o tim problemima.

Koliko je moćan, ukazuju nam podaci Sveučilišta u Los Angelesu i otkrivaju da ovaj model značajno nadmašuje prosječnog studenta na nizu testova rasuđivanja koji mjere inteligenciju.

IBM najavio masovna otpuštanja

Zabrinjavajući trend iz prošle godine s otpuštanjem u tehnološkom sektoru se nastavlja. Ovaj puta IBM priprema se za masovna otpuštanja. Konkretno, IBM je najavio smanjenje oko 3.900 radnih mjesta. Prije svega je riječ o zaposlenicima koji su ostali nakon odvajanja od Kyndryl i Watson Healtha odjela za umjetnu inteligenciju. Ali, glavni financijski direktor James Cavanaugh rekao je za Reuters, da je unatoč otpuštanjima tvrtka još uvijek predana zapošljavanju za istraživanje i razvoj usmjeren na kupce.

IBM najavio masovna otpuštanja _ovaj izvadak iz Bloombergove tablice...

******ovaj izvadak iz Bloombergove tablice pokazuje kako poslodavci otpuštaju oko 1000 ili više ljudi.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.32]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.31]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.30]

AMD službeni test: RX 7000 vs RX 6000

AMD test RX 7000 vs RX 6000_1

AMD je službeno objavio rezultate testa usporedbe igara grafičkih kartica serije RX 7000 i serije RX 6000. Ovi testovi se temelje na tri igre: call of Duty: modern Warfare 2, GTA5 i Watchman Vanguard 2. Sudeći prema službenim podacima, nova generacija RX 7900 XTX i RX 7900 XT predvodi grafičke kartice serije RX 6000 u broju sličica po sekundi ispod 2160p.

AMD test RX 7000 vs RX 6000_2

Ali u pogledu omjera performansi i cijene, čini se da su se stvari preokrenule. Prema broju sličica/omjeru performansi i cijene u američkim dolarima, RX 7900 XTX i RX 7900 XT su na dnu popisa, dok je RX 6950 XT znatno bolji izbor. Zapravo, na ljestvici trećih strana kao što je TechPowerUp, AMD-ova grafička kartica serije RX 6000 doista je isplativiji izbor.

IDC: pad prodaje pametnih telefona veći od očekivanja

IDC pad prodaje pametnih telefona veći od očekivanja

IDC objavljuje da su globalne isporuke pametnih telefona u četvrtom tromjesečju 2022. (4Q22) pale 18,3 postotna boda u odnosu na godinu ranije što je najveći tromjesečni pad ikada.  Posljedica je  oštrog pada potrošačke potražnje, inflacije, ekonomske nesigurnosti i nagomilanih zaliha.

Sudeći prema podacima iz četvrtog kvartala 2022., Apple je pao 14,9 postotna boda na godišnjoj razini, ali  dalje su na  prvom mjesto s tržišnim udjelom od 24,1 posto.  Slijedi ih Samsung  s  padom prodaje 26,3 posto, OPPO 15,9 posto, dok vivo ima pad prodaje 18,9 posto. Analitičari ne vjeruju u mogući oporavak do kraja 2023.

Više... Vaš Komentar Top
GPU Benchmark rezultati Apple M2 Pro i M2 Max

Datum objave 30.01.2023

GPU Benchmark rezultati Apple M2 Pro i M2 Max

GPU rezultati

Postali su poznati GPU Benchmarkovi Appleovih M2 Pro i M2 Max novih procesora.

M2 Pro proširuje  arhitekturu kako bi ponudio do 12 jezgri CPU-a i do 19 jezgri GPU-a, plus do 32 GB brze objedinjene memorije. M2 Max uključuje do 38 jezgri GPU-a, dvostruko veću propusnost objedinjene memorije i do 96 GB objedinjene memorije. Oba čipa također imaju poboljšane prilagođene tehnologije, uključujući brži neuronski mehanizam sa 16 jezgri i Appleov  moćan medijski mehanizam. Iako ovi čipovi i dalje koriste 5-nanometarski proces, Apple kaže da M2 Pro ima 40 milijardi tranzistora, gotovo 20 posto više od M1 Pro i dvostruko više od M2 čipa. M2 Max ima 67 milijardi tranzistora.

GPU benchmark M2 Max GPU-a M2 Pro

Izmjerene referentne vrijednosti GPU-a su sljedeće:

 • M1 Ultra: 94 583 boda
 • M2 Max: 86 805 bodova
 • M1 Max: 64 708 bodova
 • M2 Pro: 52 691 bod
 • M1 Pro: 39 758 bodova

Međutim, rezultat OpenCL modela M2 Max jednak je rezultatu M1 Ultra.

Prema prethodnim vijestima, CPU M2 Pro ima jednojezgreni rezultat oko 1 900 bodova, dok je višejezgreni rezultat oko 15 000, što znači da se performanse CPU-a mogu povećati do 20 posto u odnosu na prethodnu generaciju. MacBook Pro s M2 Max procesorom već se nekoliko puta pojavio na testu , s najvišim brojem bodova za jednu jezgru od 2 030 i za više jezgri 15 333 boda.  Jednojezgreni rezultat M2 Pro je 1 952 boda, a višejezgreni 15 013 bodova. Ne postoji velika razlika u pogledu CPU-a.

Također je Macworld  napravio neovisna  usporedna mjerenja iz kojih je vidljivo da je  iPad Pro nedvojbeno brz kao MacBook Air, a M1 Ultra je još uvijek kralj brzine. Obje verzije s 48 i 64 jezgre ostavljaju M2 Max u prašini, s višejezgrenim rezultatom Geekbench 5 od 23.369, dok oba M2 Max čipa postižu 15.242. M1 Max također se nalazi između dva M2 Pro, s ocjenom od 12.590.

Više... Vaš Komentar Top
Intel priznaje da zaostaje za TSMC-om, ali….

Datum objave 30.01.2023

Intel priznaje da zaostaje za TSMC-om, ali....

Intel priznaje da zaostaje za TSMC-om, ali…._1

Intel je upravo imao katastrofalno tromjesečje, s padom prihoda i dobiti, i ostaje bez daha zbog TSMC-a na tehnologiji procesa na koju je nekoć bio najviše ponosan. Ali na sastanku o zaradi, glavni izvršni direktor Intela Kissinger, obećao je dioničarima izjednačiti se sa rivalom (TSMC) u performansama procesa do 2024. i postići neosporno vodstvo 2025. godine. Čak i u teškim makroekonomskim uvjetima tvrtka neće smanjiti troškove kako bi postigla strateške ciljeve.

To planiraju učiniti povećanjem količine proizvodnje i isporuke Sapphire Rapids četvrte generacije skalabilne tehnologije, s izdavanjem poslužiteljskih Emerald Rapids u drugoj polovici 2023. i Granite Rapidsa te Sierra Forest poslužiteljski procesor izgrađena na energetski učinkovitim jezgrama početkom 2024. godine. Potonji koriste Intel 3 proizvodni proces.

Nadalje, aduti su Intel 20A i Intel 18A (otprilike je ekvivalentan TSMC-ovom 2nm), koji predstavljaju dvije ključne nove tehnologije: tranzistor s okružujućim vratima (Ribbon FET) i pozadinsko napajanje PowerVia, bit će spremni za proizvodnju u prvoj, odnosno drugoj polovici 2024. godine. Testni čipovi već funkcioniraju u laboratorijima tvrtke, a među njima postoji i prototip proizvoda za nekog velikog klijenta u ugovornom poslovanju. U nadolazećim tjednima Intelovi kupci moći će dobiti konačnu verziju PDK alata za rad na stvaranju proizvoda koji će se kasnije proizvoditi u pogonima tvrtke koristeći tehnologiju Intel 18A procesa.

Intel priznaje da zaostaje za TSMC-om, ali….__2

PROČITAJTE JOŠ

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Intel Core i9-13900K & Gigabyte Z790 Aorus Master recenzija

Intel NUC 12 Enthusiast – otkrivene pune specifikacije

U kompaniji su optimistični i po pitanju Intel 4 (bivši 7nm proizvodni proces) litografije za koju naglašava da je spremna i povećat će proizvodni kapacitet izdavanjem Meteor Lake 14 procesora u drugoj polovici ove godine, nakon čega slijedi pilot proizvodnja Lunar Lake u 2024. godini. Potonji su optimizirani za ultra nisku potrošnju energije, što omogućuje partnerima na tržištu osobnih računala stvaranje ultratankih i laganih sustava za mobilne korisnike .

Konačno, vrijedno je spomenuti da Intel po prvi put u tehnologijama Intel 4 i Intel 3 koristiti ultraljubičastu (EUV) litografiju, te da je u zadnjem kvartalu njihov prvi EUV litografski stroj velikog kapaciteta uspješno proizveo izvor svjetlosti valne duljine 13,5 nm u Europi, što je izuzetno bitno. Eto, iako su Intelovi predloženi rokovi i ciljevi prilično kratki i radikalni, ne samo da sustignu konkurente u masovnoj proizvodnji, već i da budu bolji u performansama, ako budu uspješno realizirani, nedvojbeno će postaviti rekorde brzine u industriji.

Više... Vaš Komentar Top
Razotkriveno interno pismo OnePlusa – što u njemu piše?

Datum objave 30.01.2023

Razotkriveno interno pismo OnePlusa - što u njemu piše?

Razotkriveno interno pismo OnePlusa_ 1

Kineski digitalni bloger razotkrio je internu e-poštu koju je predsjednik OnePlus Li Jie poslao zaposlenicima, otkrivajući niz informacija o OnePlus mobilnim telefonima.

Na 9. godišnjicu OnePlusa prošle godine službeno je najavljena strategija dvojnog brenda. Pod utjecajem nove strategije,  tvrtka je lansirala OnePlus Ace Pro za koji se pokazalo da je zadržao vodeću poziciju u prodaji među proizvodima u istoj kategoriji te dobio pozitivne povratne informacije s tržišta koje su premašile očekivanja.  OnePlus 11, prvi pod novim strateškim dizajnom, također je dobio dobar odaziv na tržištu. Bila je potrebna samo 51 minuta prvog dana prodaje da se probije kroz dvostruke platforme JD.com i Tmall.

Nadalje, Li Jie najavljuje da će OnePlus nastaviti “nedžentlmenski napadati” i donijeti nove modele kako bi nastavio “bombardirati” tržište. Iako nije točno precizirao o kojim se modelima radi, digitalni bloger pretpostavlja da će jedan od njih biti OnePlus Ace2 .

PROČITAJTE JOŠ

OnePlus 10R ili rebrandirani Realme GT Neo 3

OnePlus Nord CE 2 5G vs OnePlus Nord CE 5G – koliko je isplativa nadogradnja?

U usporedbi s OnePlus 11R, ima nešto drugačiju konfiguraciju. Zaslon je  zakrivljen AMOLED s 1,5K rezolucijom. Podržava 2.160 Hz ultra-visokofrekventno PWM zatamnjenje, što je bolje od iPhoneovog rješenja za niskofrekventno zatamnjivanje od 480Hz za zaštitu očiju. Opremljen je Qualcomm Snapdragon 8+ mobilnom platformom, 16 MP prednjom kamerom, 50MP glavnom na stražnjoj strani koju nadopunjuje 8MP superširokokutna i 2MP dubinska oštrine.  Baterija je 5.000 mAh  sa 100W brzim punjenjem.

Više... Vaš Komentar Top
Windows 11 File Explorer imat će novi dizajn pripremljen za Microsoft 365

Datum objave 30.01.2023

Windows 11 File Explorer imat će novi dizajn pripremljen za Microsoft 365

Windows 11 File Explorer imat će novi dizajn pripremljen za Microsoft 365

Windows Central objavljuje da Microsoft namjerava napraviti više poboljšanja korisničkog sučelja do kraja 2023. godine u upravitelju datoteka za Windowsa 11 inačicu sustava. Među njima su značajke za integraciju OneDrive i Microsoft 365 iskustava. U kombinaciji s trenutno izloženim crtežima internog dizajna, vidljivo je da naslovna traka upravitelja datoteka ima velike promjene, uključujući moderniji okvir za direktorij datoteka i okvir za pretraživanje te novi gumb “Početna”.

Windows 11 File Explorer imat će novi dizajn pripremljen za Microsoft 365_novo korisničko sućelje

Postojeći gornji gumbi “Novo”, “Kopiraj” i “Zalijepi” premješteni su u prikaz datoteke/mape ispod naslovne trake. Dizajn navigacijskog korisničkog sučelja s lijeve strane je moderniziraniji, okvir s detaljima također je značajno ažuriran, a tu je i integracija s Microsoft 365. Osim toga, dodano je novo područje “Galerija “, što je prikladnije za korisnike za pronalaženje i pregledavanje slika. Microsoft također pokušava dodati “label” funkciju u file explorer, koja može klasificirati određene datoteke prema ključnim riječima i bojama, donekle slično funkcijama u aplikaciji Finder za Apple macOS.

Ove relevantne značajke mogle biti uvedene u ažuriranju Moment objavljenom u ljeto ili kao dio izdanja 23H2 na jesen.

Više... Vaš Komentar Top
Galaxy S22 serija nakon nadogradnje u problemima

Datum objave 30.01.2023

Galaxy S22 serija nakon nadogradnje u problemima

Galaxy S22 serija nakon nadogradnje u problemima_1

Veliki broj korisnika Samsung Galaxy S22 serije prijavljuje da njihovi mobilni telefoni imaju problema kao što su prekomjerna potrošnja energije, jako stvaranje topline i smanjenje performansi, a sve to nakon ažuriranja sustava prošlog prosinca. Problem je postao još ozbiljniji nakon dodatne manje ovogodišnje nadogradnje. Većina ovih problema vezana je uz modele s Exynos 2200 čipsetom. Očito, performanse Exynos 2200 ne mogu podržati moćni GPU, pa se ne može brzo ohladiti, a visoka temperatura smanjuje takt CPU-a.

PROČITAJTE JOŠ

Samsung Galaxy 22 Ultra recenzija

Samsung Galaxy S21 FE recenzija

Samsung Galaxy Z Flip3 5G recenzija

Korisnici se nadaju da Samsung riješi hardverske probleme potaknute nadogradnjama što je prije moguće. Čak i ako ne mogu riješiti, trebali bi barem modificirati kod kako bi ublažio te probleme.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung 990 Pro SSD “troši se pred očima korisnika”

Datum objave 27.01.2023

Samsung 990 Pro SSD "troši se pred očima korisnika"

990pro

Prema portalu Neowin, 2 TB Samsung 990 Pro SSD se nakon samo par dana korištenja pokazuje istrošenost 1 posto. Konkretnije, nakon što je 2 TB informacija pohranjeno na medij, istrošenost SSD-a iznosi već 2 posto, a nakon nekoliko dana pada na 94 posto. Prema izračunima, ovaj SSD trebao je izgubiti 1 posto nakon prepisivanja 12 TB podataka, a ne 2 TB.

Također na forumu portala ComputerBase, korisnici su prijavili slične situacije krajem prosinca. O navedenom problemu raspravlja se i na forumu Reddit. Korisnik pod aliasom FCS3 pružio je vizualnu usporedbu stope trošenja Samsung 990 Pro i Samsung 980 Pro pomoću softvera za nadzor Hard Disk Sentinel. Nakon tri tjedna aktivnog korištenja na njemu je prepisano 28 TB informacija. Njegov resurs smanjen je na 88 posto iako je deklariran TBW – 1200 TB.

Trenutno ostaje nejasan razlog brzog propadanja pogona Samsung 990 Pro. Moguće je da se radi o softverskoj pogrešci i da aplikacije za praćenje jednostavno ne čitaju ispravno SMART rezultate. Ako je stvar u nečem drugom, onda brzo trošenje ovih diskova može značiti da je njihov resurs ponovnog pisanja (TBW) manji od onog koji je deklarirao proizvođač, a razlog tome također još nije jasan.

PROČITAJTE JOŠ

Predstavljen Samsung SSD 990 PRO

Konačno, Neowin je kontaktirao Samsung tehničku podršku, ispunio obrazac za povrat SSD-a, čak su ga poslali na dijagnostiku u ovlašteni servis. Tamo su nakon provjere i defragmentacije medija rekli da SSD radi bez greške i vratili ga natrag.  Tek nakon što je ova priča dospjela na naslovnicu portala, predstavnici Samsunga pisali su uredniku i ponudili mu zamjenu pogona novim.

Podsjetimo, svi SSD-ovi opremljeni su podrškom za SMART tehnologiju, koja očitava različite medijske indikatore. Ta se metrika zatim može prikazati korištenjem namjenskih aplikacija za praćenje kao što je CrystalDiskInfo. U takvim se programima resurs ili zdravlje SSD-a prikazuje u postocima. Samsung također ima vlastitu aplikaciju za praćenje SSD-a pod nazivom Magician. S vremenom, s obzirom na količinu prepisanih informacija na mediju i prema deklariranom TBW-u (terabajt prepisanih informacija) proizvođača, postotak ispravnosti SSD-a se smanjuje.

Više... Vaš Komentar Top
Prodaja Windowsa diljem svijeta u priličnom padu

Datum objave 27.01.2023

Prodaja Windowsa diljem svijeta u priličnom padu

Prodaja Windowsa diljem svijeta

Microsoft je objavio poslovne rezultata drugog tromjesečja fiskalne godine 2023. , iz kojih je vidljivo da je prodaja Windows OEM licenci pala za 39 postotna boda, dok su komercijalni prihodi od Windows usluga i usluga u oblaku također pali 3 postotna boda. Prihod poslovnog sektora osobnih računala ima pad od 19 postotna boda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Prema predstavnicima korporacije, ovaj pad rezultat je globalnog pada potražnje za računalima i softverom diljem svijeta. Microsoftovi analitičari već su podijelili razočaravajuće prognoze, prema kojima se tržište računala neće poboljšati u bliskoj budućnosti. Štoviše, očekuju pad od 30-40 posto u sljedećem kvartalu.

Daljnja klasificiranja prema poslovanju pokazuje da je prihod poslovnog segmenta produktivnosti i poslovnih procesa uključujući Office proizvode dosegao povećanje od 7 postotna boda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, od čega su prihodi od Office komercijalnih proizvoda i usluga u oblaku porasli za 7 postotna boda, a od komercijalnih proizvoda Office 365 porasli su za 11 postotna boda. S druge strane su se prihodi od potrošačkih proizvoda Officea i usluga u oblaku smanjili za 2 postotna boda i broj korisničkih krajnjih korisnika Microsoft 365 porastao je na 63,2 milijuna.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Zaboravite CCleaner – Microsoft radi na svojoj aplikaciji

Što se tiče LinkedIna, prihodi su porasli za 10 posto, Dynamics proizvoda i usluga u oblaku za 13 posto, Dynamicsa 365 za 12 posto, dok su prihodi od oglašavanja u pretraživanju i vijestima porasli za 10 posto.

Glavni prihod Microsofta koncentriran je na projekte usluga u oblaku i ti prihodi su značajno porasli ( 18 posto, 20 posto i 31 posto) . Konkretno, Azure je stekao veći tržišni udio od konkurenata, uključujući AWS.

Više... Vaš Komentar Top
Zoom uvodi nove značajke

Datum objave 27.01.2023

Zoom uvodi nove značajke

Zoom uvodi novosti

Zoom je najavio sveobuhvatnu nadogradnju iskustva sastanka, lansirajući brojne značajke koje pomažu korisnicima da optimiziraju komunikaciju, kreiraju interaktivno iskustvo i poboljšaju radnu učinkovitost.

Prilagođeni virtualni avatari

Svi besplatni i plaćeni korisnici mogu isprobati beta verziju avatara  i kreirati ekskluzivne za prisustvovanje sastancima kroz razne personalizirane kombinacije. Budući da Zoom virtualni avatar može uhvatiti pokrete i izraze lica sudionika time nudi živopisno izražavanje bez uključivanja kamere.  Zoom je obećao u budućnosti nastaviti dodavati još crta lica, frizura i mogućnosti prilagodbe.

Predlošci za sastanke

Omogućuju stvaranje i spremanje predložaka za sastanke u skladu sa potrebama te korištenje postavljenih predložaka na sljedećem sastanku iste vrste. Primjerice, mogu se postaviti predlošci prikladni za online obrazovanje, dodati napredne ankete i kvizovi te ograničiti neke ometajuće funkcije kako bi se poboljšala učinkovitost učenja. Mogu se kombinirati Kahoot, Funtivity i druge bitne aplikacije kako bi se ojačala suradnju na tečaju i timska solidarnost.  Možete naučiti kako izraditi predloške slijedeći ove upute .

Zoom uvodi novosti_1

Funkcija čavrljanja na sastanku

Kako bi se poboljšalo iskustvo razgovora na sastanku (kruženje vijesti, informacija i primanje komentara), Zoom pokreće posebnu funkciju odgovora na poruku u obliku niti ili emojia.  Slično onome što biste vidjeli u  Facebook Messengeru ili iMessageu.

Značajke za One Business, Business Plus, Enterprise i Enterprise Plus korisnike

Širenje funkcije pitanja i odgovora na mrežnim sastancima:  Značajka pitanja i odgovora omogućuje organizatoru domaćonu sastanaka da jednostavno pregleda i odgovori na pitanja na jednom mjestu, eliminirajući potrebu za stalnim provjeravanjem neodgovorenih pitanja u sobi za razgovor.  Moderatori mogu odrediti imaju li sudionici dopuštenje za pregled svih pitanja ili samo pitanja na koja su odgovorili.

Essential Apps – paket odabranih aplikacija:  donose automatizaciju tijekove rada, kao što su bilješke, jednostavno povezivanje s drugim aplikacijama ili donošenje više interaktivnih iskustava na sastancima.

Više... Vaš Komentar Top
Prodaja poluvodiča porasla samo 1,1% u 2022.

Datum objave 27.01.2023

Prodaja poluvodiča porasla samo 1,1% u 2022.

Prodaja poluvodiča porasla samo

Intel je najviše pao, a AMD porastao.

Prema analitičarima Gartnera, prošla godina započela je nestašicom brojnih poluvodičkih proizvoda, što je dovelo do duljih rokova isporuke i smanjene proizvodnje elektroničkih uređaja za mnoga krajnja tržišta. Kao rezultat toga, proizvođači su počeli gomilati čipove. Međutim, do druge polovice 2022. globalni gospodarski rast počeo je usporavati zbog visoke inflacije, rastućih kamatnih stopa, većih troškova energije i stalnih karantena u Kini zbog COVID-19. Sve je to imalo negativan utjecaj na globalne opskrbne lance. Potrošači su također počeli smanjivati potrošnju, potražnja za osobnim računalima i pametnim telefonima je pala, a tvrtke su počela smanjivati potrošnju u iščekivanju globalne recesije. U konačnici, sve je to dovelo do usporavanja tržišta poluvodiča.

Prodaja poluvodiča porasla samo_1

Samsung je zadržao svoju poziciju dobavljača poluvodiča s najvećom zaradom u 2022. godini, iako su mu prihodi pali za 10,4 postotna boda, uglavnom zbog manje potražnje za memorijskim čipovima, uključujući NAND. Intel je ostao na drugom mjestu s 9,7 posto tržišta. AMD se pomaknuo s 10. na 7. mjesto na ljestvici, pokazujući povećanje od 42,9 postotna boda.

Tržište memorije, koje je prošle godine generiralo 25 posto globalnih prihoda industrije poluvodiča, zabilježilo je najveći pad prihoda (-10 posto).  Do značajnog pada došlo je  već sredinom 2022., kada su proizvođači elektronike počeli trošiti zalihe memorijskih čipova koje su čuvali. Trenutno, većina proizvođača memorije u svojim planovima za ovu godinu najavljuje smanjenje kapitalnih izdataka, a neki su čak smanjili proizvodnju kako bi smanjili postojeće zalihe u nadi da će se tržište vratiti na ravnoteža između ponude i potražnje.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

Simpa k̶u̶n̶e euri,stari HW za Napajanje

Objavljeno prije 4 minute

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Objavljeno prije 15 minuta

Kingdom Come: Deliverance II

Objavljeno prije 24 minute

Optix Infrastructure?

Objavljeno prije 1 sat

Legenda...

Novosti

TUXEDO Sirius 16 Gen 2: Linux gaming laptop s Ryzen 7 8845HS

Bavarska tvrtka TUXEDO Computers predstavila je svoj najnoviji Linux gaming laptop, TUXEDO Sirius 16 Gen 2. Dolazi u aluminijskom kućištu s 16,1-inčnim IPS zaslonom (bez odsjaja) rezolucije 2.560 x 1.440 piksela, frekvencije osvježavanja 16... Pročitaj više

Izložen još jedan AMD Zen 5 "Granit Ridge" CPU

Izvor blizak industriji @ExperteVallah objavio je prvu fotografiju AMD Ryzen desktop CPU-a sljedeće generacije, kodnog imena Granite Ridge, ali bez SKU logotipa i skrivenog QR koda. Procesor se temelji na osnovnoj arhitekturi Zen 5 i proizv... Pročitaj više

TSMC juri u budućnost s 2nm procesom

TSMC-ov istraživačko-razvojni rad na 2nm čipovima napreduje prema planu. Ako sve tako ostane, probna proizvodnja 2nm ("N2") procesa započet će u drugoj polovici 2024. godine, a masovna proizvodnja u drugom tromjesečju 2025. To znači da iPho... Pročitaj više

Staklene podloge: nova era u razvoju čipova?

U svijetu čipova možda se događa mala revolucija! Tiskane pločice (PCB) od tradicionalnih plastičnih materijala, polako se zamjenjuju čistim staklenim podlogama. Sada se širi vijest da su osim Applea, giganti poput Nvidije, AMD-a i Intela z... Pročitaj više

Dvojica istraživača OpenAI-a otpuštena zbog curenja informacija: Što se događa u gigantu umjetne inteligencije?

OpenAI, potresao je još jedan skandal. Leopold Aschenbrenner i Pavel Izmailov, dva istaknuta istraživača, otpušteni su zbog navodnog curenja osjetljivih informacija. Nejasno je koje su informacije procurile, kada, kome i gdje. Tko su Aschen... Pročitaj više

Sve novosti