Trgovina dodataka ChatGPT – oči i uši za AI chatbotove

Datum objave 28.03.2023 - Sanja Ledinek

Trgovina dodataka ChatGPT – oči i uši za AI chatbotove

Trgovina dodataka ChatGPT - oči i uši za AI chatbotove

Trgovina dodataka ChatGPT  oči i uš za AI chatbotove

OpenAI je najavio dodatke za ChatGPT namijenjene pristupu izvorima znanja, alatima i bazama podataka trećih strana. Njihova integracija mogla bi podići tehnologiju na višu razinu i otvoriti niz novih mogućnosti i značajki te stvoriti ekosustav u kojem programeri mogu dizajnirati i dijeliti vlastita proširenja.  Ovaj pristup sličan je Appleovom App Storeu kada je predstavljen na iPhoneu te transformirao način na koji su se razvijale i distribuirale aplikacije.

Trgovina dodataka ChatGPT  oči i uš za AI chatbotove_Codeinterpreter

Što su  ChatGPT dodaci?

ChatGPT dodaci su alati posebno dizajnirani za jezične modele. Mogu dohvaćati informacije u stvarnom vremenu, poput sportskih rezultata, cijena dionica, obavljati radnje u ime korisnika rezerviranjem letova, hotelskog smještaja, iznajmljivanja automobila itd.

Možda u ovom trenutku najbitniji dodatak dolazi pod nazivom “pregledavanje“. Povezuje ChatGPT s internetom i po potrebi povlači podataka s weba kako bi se izbjeglo ograničenje u pogledu informacija do otprilike rujna 2021., na kojima je AI treniran. Koristi Bing API za pretraživanje od Microsofta i prikazuje web-mjesta koja je posjetio za izradu odgovora, navodeći svoje izvore u odgovorima. Ovo je slično iskustvu koje donosi Bing (temeljen na GPT-4) i uskoro Google Bard.

Trgovina dodataka ChatGPT  oči i uš za AI chatbotove_pretraživanje

Popis dodataka trećih strana

Nekoliko OpenAI partnera kao što su Expedia, Instacart, Kayak, OpenTable i Zapier već su izradili vlastite dodatke koji su trenutno u Alpha fazi testiranja što uključuje test otpornosti na stres za ovu prilagodbu kako bi se potvrdio hoće li uzrokovati dodatne probleme ili izazvati veći učinak, te osmisliti odgovarajuće mjere za uklanjanje specifičnih situacija, istovremeno osiguravajući transparentnost rada usluge.

Popis dodataka trećih strana uključuje:

 • Expedia – planiranje putovanja s potpunim informacijama o dostupnosti i cijenama hotela, letova itd.
 • Retriever – open-source tumač koda za programere
 • FiscalNote – pristup pravnim, političkim i regulatornim informacijama i podacima u stvarnom vremenu.
 • Instacart – naručivanje namirnica iz obližnjih trgovina i supermarketa
 • KAYAK – pronalaženje automobila, hotela, iznajmljivanje itd. unutar definiranog proračuna.
 • Klarna Shopping – pretraživanje i usporedba cijene iz raznih internetskih trgovina
 • Shopifyju – traženje proizvoda različitih robnih marki
 • Slack – pojednostavljenje komunikacije
 • Speak – učitelj jezika, ispitivanje značenja riječi i fraza na jezicima svijeta
 • Zapier – pristupi platformi za automatizaciju i povezivanje s gotovo svim uredskim softverom te kreiranje vlastitog pametnog tijeka rada
 • OpenTable – dobivanje preporuka restorana i poveznice za rezervacije u chatovima
 • AI Wolfram – ChatGPT za pristup izračunima, znanju iz matematike itd.

Neki dodaci će se morati posebno aktivirati jer dok se to ne učini ChatGPT neće imati nikakvih saznanja o tome, ali ako bot smatra relevantnim pozvati dodatak, učinit će to pomoću API poziva.

Trgovina dodataka ChatGPT  oči i uš za AI chatbotove_svi dodaci

PROČITAJTE JOŠ

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Rizici i nedostaci

Naravno, postoje i potencijalni rizici i nedostaci koje treba uzeti u obzir kada su u pitanju dodaci trećih strana za ChatGPT. Primjerice, mogu biti zlonamjerni, ugrožavati sigurnost i privatnost podataka korisnika ili dovesti do negativnog korisničkog iskustva pa čak potencijalne štete ako su loše dizajnirani. Zato će njihovo izdavanje biti postupno, iterativno uvođenje. Osim toga će se uspostaviti određeni skup pravila za programere dodataka i nametanje određenih ograničenja.

Pristup

Pristup za korisnike, kao i programere koji žele razvijati dodatke, trenutno je ograničen. Može se  zatražiti nakon pridruživanja listi čekanja, što podrazumijeva ispunjavanje malog upitnika o tome zašto želite pristup i želite li dati povratne informacije.

Više... Vaš Komentar Top
Intel lansira vPro platformu opremljenu 13. generacijom Intel procesora

Datum objave 28.03.2023

Intel lansira vPro platformu opremljenu 13. generacijom Intel procesora

Intel lansira vPro platformu opremljenu 13. generacijom Intel Core (1)

Novu Intel vPro platformu pokreće serija procesora Intel Core 13. generacije, a namijenjena je za maloprodaju, bankarstvo, hotele, obrazovanje, zdravstvo, proizvodnju i neke druge industrijske primjene. Određeni modeli opremljeni su novim jezgrama performansi i jezgrama veće učinkovitosti te Intel Thread Directorom za pametnu klasifikaciju poslova. Tehnologija Intel Dynamic Tuning također donosi bolje performanse energetska učinkovitost.

Prema Intelu, poboljšanja performansi ove nove vPro platforme uključuju:

 • do 65 posto brži rad Windows aplikacije od stolnih računala od prije 3 godine i 2,3 puta brži od mobilnih računala prije 3 godine
 • 45 posto brži multitasking učinak pri stvaranju sadržaja od trenutnih AMD stolnih računala
 • 40 posto poboljšanje u performansama Windows aplikacija u usporedbi s trenutnim AMD prijenosnim računalima i 25 posto u poboljšanju performansi poslovnih aplikacija u usporedbi s Apple M2.

PROČITAJTE JOŠ

Stiže Intelova druga generacija Arc diskretne grafičke kartice

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Sigurnost

Intel vPro platforma sadrži desetke sigurnosnih značajki duboko ugrađenih u silicij, pružajući kritičnu prevenciju prijetnji i smanjujući površinu napada za procijenjenih 70 posto u usporedbi s računalima starim 4 godine. U operativnom sustavu Windows, nova IT enkripcija memorije podiže sigurnost temeljenu na virtualizaciji na razinu bez presedana. Uz to, kao jedina komercijalna platforma s ugrađenom hardverskom sigurnošću za otkrivanje napada ransomwarea i softvera u opskrbnom lancu, nudi najopsežnije sigurnosno rješenje u industriji.

Ove izjave iz Intela potvrđuje nedavno izvješće IDC-a, da računala s operativnim sustavom Windows temeljena na Intelu imaju 26 posto manji rizik od većih sigurnosnih incidenata povezanih s računalom nego ostala računala s operativnim sustavom Windows.

Intelovi partneri uključujući Acer, ASUS, Dell, HP, Fujitsu, Panasonic i Samsung će ove godine ponuditi više od 170 prijenosnih računala, stolnih računala i početnih radnih stanica s novom vPro platformom.

Više... Vaš Komentar Top
Philips Monitors predstavlja novi SuperWide monitor 45B1U6900C

Datum objave 28.03.2023

Philips Monitors predstavlja novi SuperWide monitor 45B1U6900C

45B1U6900C_2

Philips Monitors predstavlja novi SuperWide monitor 45B1U6900C koji kombinira dvije radne površine u jednoj. Riječ je o monitoru koji je opremljen velikim zaslonom od 44,5 inča (113 cm dijagonale), rezolucije 5120 x 1440 te nekolicinom drugih značajki dizajniranih da pomognu profesionalcima u istovremenom obavljanju više zadataka, kao što su: USB-C docking s RJ45 i 32: 9 SuperWide zaslon sa zakrivljenošću koja omogućuje kutove gledanja od 178/178 stupnjeva.

Umjesto dva odvojena monitora, Philips 45B1U6900C zaslon od 44,5 inča i 32:9 SuperWide omjera omogućuje profesionalcima jednostavno otvaranje više prozora te dodatno široku perspektivu za gledanje video sadržaja. Uz to, zakrivljeni VA zaslon monitora omogućuje široke kutove gledanja od 178/178 stupnjeva, kao i zakrivljenost od 1500R za oštre slike visokog kontrasta te sveukupno impresivnije iskustvo.

Dodatna važna značajka koju treba imati na umu kako bi vaš radni prostor bio bolji je i USB-C Docking s RJ45. S ovim docking sustavom, profesionalci se mogu spojiti na mrežu s RJ45, postaviti dostavu energije na svoj povezani uređaj, iskusiti video output visoke razlučivosti te spojiti vanjski uređaj za brzi prijenos podataka.

45B1U6900C ima i HDR 400 zaslon za VESA certificirane i visokokvalitetne boje, ugrađeni stalak za slušalice za jednostavno odlaganje i MultiClient integrirani KVM za upravljanje dvama osobnim računalima na istom monitoru. Također, tu je i TUV Rheinland Eyesafe RPF 50 certifikat koji svojim stalno prisutnim filterom plavog svjetla osigurava zaštitu od naprezanja očiju izazvanog upravo plavim svjetlom.

Monitor je već dostupan za kupnju i to po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1.089 eura.

Više... Vaš Komentar Top
Top 10 dodataka i periferija za gamere koje morate imati!

Datum objave 27.03.2023

Top 10 dodataka i periferija za gamere koje morate imati!

Odličan subotnji provod može biti odlazak na dobar dejt ili pak igranje vaše omiljene igre s ekipom na dobrom računalu. Ali bez prave opreme oba provoda mogu biti izazovna a smo mi tu da vam pomognemo s odabirom vrhunske računalne opreme.

Kako biste u potpunosti uživali u svojim omiljenim igrama, ekipa iz Racunala.hr je za vas pripremila pregled 10 najatraktivnijih periferija za gaming, koje možete pronaći na webshopu www.racunala.hr.

 1. Gaming miš i tipkovnica

bits_03_2023_mis_tipkovnica1

Svaki respektabilni gamer koji iole drži do kvalitete brzine svoje igre reći će vam da ako nemate dobar miš i tipkovnicu, nema o čemu pričati s vama. Dobra oprema omogućuje preciznije i brže kontrole, što je posebno važno u igrama koje zahtijevaju brze reakcije. Stoga bez puno dileme preporučujemo Asus Rog StriX Scope RX tipkovnicu i Asus Rog Keris Wireless miš.

 1. Gaming slušalice

bits_03_2023_slusalice1

Slušalice su posebno važan dio gaming opreme jer pružaju izvrsno zvučno iskustvo koje može vašu igru dovesti na novu razinu. Na tržištu doslovno ne nedostaje količina različitih modela u svim duginim bojama, a naš najdraži izbor su Asus Rog Fusion II 500 RGB, koje pružaju vrhunsku kvalitetu zvuka i ugodnost tijekom dugotrajnih igraćih sesija.

Asus Rog Fusion II 500 RGB slušalice su vrhunske slušalice za gaming s atraktivnim dizajnom i RGB osvjetljenjem. One nude kvalitetan zvuk, čvrstu izgradnju i udobnost tijekom dužih gaming sesija. Sadrže velike 50mm neodimijske zvučnike koji pružaju jasan i detaljan zvuk, a opremljene su i virtualnim 7.1 surround zvukom za bolje pozicioniranje zvuka u igrama. Kontrole za glasnoću i mikrofon su ugrađene u kabel, što olakšava pristup i upravljanje. Slušalice se također mogu prilagoditi putem softvera Aura Sync, koji omogućuje personalizaciju RGB osvjetljenja i sinkronizaciju s drugom Asus Aura Sync opremom.

 1. Gaming monitor

bits_03_2023_monitor

Ako nemate kvalitetan monitor, možete li se uopće zvati gamerom? Gaming monitor kao što je Samsung LF27G35TFWUXEN , koji ima kratko vrijeme odziva, 144Hz i veličinu ekrana od 27 inča, uvelike će poboljšati vaš životopis ozbiljnog igrača. Tko uopće više tvrdi da veličina nije bitna?

Ovaj monitor također dolazi sa funkcijom AMD FreeSync, koja automatski prilagođava brzinu osvježavanja zaslona prema brzini grafičke kartice vašeg računala, eliminirajući tako efekt “trganja” slike i stvarajući glatko iskustvo igranja.

Također, Samsung LF27G35TFWUXEN dolazi sa impresivnom stopom osvježavanja od 144Hz, što znači da će se slike na zaslonu mijenjati 144 puta u sekundi, što je posebno korisno za brze igre poput FPS-a, trkaćih igara i sl. Osim toga, ovaj monitor ima i mogućnost podešavanja nagiba i okretanja, što vam omogućuje da ga postavite na optimalan položaj za vaše osobne potrebe.

S obzirom na svoje karakteristike, Samsung LF27G35TFWUXEN je odličan izbor za gamere koji traže vrhunsku kvalitetu slike, brz odzivni interval i visoku stopu osvježavanja za uživanje u brzim igrama.

 1. Gamepad

bits_03_2023_gamepad

Ako igrate igre na računalu koje su optimizirane za gamepad, poput sportskih ili trkaćih igara, uopće nema sumnje da vam je potreban odličan gamepad. Preporučujemo WHITE SHARK 3u1 gamepad ARMAGEDDON, koji je, osim s računalima kompatibilan i sa PS3/PS4 konzolama.

Ovaj kontroler dolazi s tri načina igranja: žičani USB način, bežični Bluetooth način i bežični 2.4GHz način, omogućujući igračima da odaberu način koji im najviše odgovara.

Kontroler ima ergonomski dizajn koji se uklapa u ruku, što ga čini ugodnim za korištenje tijekom dugih igraćih sesija. Tipke na kontroleru su osjetljive i odzivne, a također ima ugrađenu vibraciju koja dodaje na realističnosti igranja.

 1. Podloga za miš

bits_03_2023_podloga

Kvalitetna podloga za miš može pružiti bolje kretanje miša i ugodniji osjećaj pri korištenju. Neka vaš miš zapleše na najboljoj podlozi XPG BATTLEGROUND XL, 90cm

Ova podloga dizajnirana je za igrače koji zahtijevaju veliku površinu za igru. Dimenzije podloge su  90x40cm, što je dovoljno veliko da se na njoj udobno može smjestiti i miš i tipkovnica. Izrađena je od visokokvalitetnog materijala koji osigurava glatko kretanje miša i preciznost pokreta.

Podloga za miš ima antistatičko svojstvo, što znači da se neće nakupljati prašina i prljavština, što olakšava održavanje čistoće, a dolazi I s neklizajućom gumiranom podlogom na dnu.

Ova podloga za miš je odličan dodatak za bilo koju gaming konfiguraciju, posebno za one igrače koji vole igrati igre s niskom osjetljivošću miša i širokim pokretima.

 1. Gaming stolica

bits_03_2023_stolice

Udobna gaming stolica je apsolutno neophodna, ne samo za dnevne home-office sastanke, već i večernje avanture s ekipom. Kako bi leđa ostala zdrava, a cjelokupni look vašeg gaming kutka bio top, preporučujemo Noblechairs EPIC Gaming Stolica – Sprout Edition gaming stolicu, koja ima udobno podesivo sjedalo i naslon za glavu.

Ova Sprout Edition stolica ima jedinstveni dizajn koji uključuje zeleni uzorak lišća na crnoj pozadini, što joj daje izgled koji se savršeno uklapa u gaming okruženje. Stolica ima podesivost sjedala, naslona za ruke i kuta naslona za leđa kako bi se osigurala maksimalna udobnost i prilagodljivost individualnim potrebama korisnika.

Sjedalo i naslon za leđa izrađeni su od visokokvalitetne pjenaste gume, prekriveni umjetnom kožom koja je jednostavna za održavanje i izdržljiva. Također ima pet kotačića s gumenim oblogama koji ne ostavljaju tragove na podu, što omogućuje lako pomicanje stolice.

 1. Gaming mikrofon

bits_03_2023_mikrofon

Ako niste samo povremeni gamer, već imate i Youtube profil, znate da morate imati kvalitetnu opremu za audio snimanje. Preporučujemo THE G LAB K-MIC-NATRIUM, RGB, koji pruža izvrsnu kvalitetu zvuka.

Ovaj mikrofon je dizajniran da pruži jasno i kvalitetno snimanje zvuka, što ga čini savršenim izborom za streamere i gaming YouTubere koji žele podići kvalitetu svog zvuka.

Mikrofon ima tri različita polariteta: kardioidni, stereo i omnidirekcionalni, što omogućuje korisniku da prilagodi svoj zvukovni zapis prema specifičnoj situaciji. Osim toga, ovaj mikrofon dolazi s integriranim pop filterom koji neutralizira pojavu neugodnih zvukova poput “p” i “b” zvukova, te smanjuje šumove u pozadini.

RGB osvjetljenje ovog mikrofona pruža dodatni vizualni element koji se može sinkronizirati s drugom RGB periferijom, kao što su tipkovnice, miševi i kućišta. Također, ovaj mikrofon se može jednostavno povezati s računalom ili konzolom putem USB priključka, što ga čini jednostavnim za korištenje.

 1. Gaming Stream Deck

bits_03_2023_deck

Za prave streamere preporučamo i Elgato Stream Deck Mini koji je postao neizostavan dio opreme za sve koji se bave streamingom video igara.

Stream Deck Mini je kompaktan kontroler koji ima šest programabilnih tipki sa LCD zaslonima, koje se mogu konfigurirati za izvršavanje različitih zadataka, poput pokretanja aplikacija, promjene scene na streamu ili upravljanja glasnoćom.

Osim toga, Stream Deck Mini ima mogućnost upravljanja emitiranjem uživo na različitim platformama kao što su Twitch, YouTube, Mixer, Facebook i mnoge druge. Uz Stream Deck Mini, korisnici mogu stvoriti vlastite tipke ili koristiti gotove predloške kako bi dodatno unaprijedili svoj streaming.

 1. Gaming kamera

bits_03_2023_kamera

Ne moramo ulaziti u razloge zašto vam je potrebna dobra kamera, no ako želite streamati svoje igre ili snimati gameplay, ona je neophodna. Preporučujemo Logitech C922 Pro Stream, kameru koja ima visoku razlučivost i omogućuje vam da svojim gledateljima pružite prvoklasno iskustvo.

Opremljena je sa Full HD 1080p video kvalitetom i automatskim fokusom koji prilagođava sliku čak i ako se korisnik pomakne. Kamera dolazi s dva ugrađena mikrofona koji osiguravaju jasan zvuk, dok funkcija pozadinskog otklanjanja buke osigurava glatku kvalitetu zvuka.

Osim toga, C922 ima mogućnost prikaza videa u 720p HD kvaliteti pri brzini od 60fps, što je idealno za streamere i snimatelje koji žele glatku i preciznu reprodukciju pokreta. Kamera također ima integriranu funkciju automatskog korektora osvjetljenja, koja se može prilagoditi prema okolini i osigurati jasnu sliku u svim uvjetima osvjetljenja.

Uz svoj elegantan i kompaktan dizajn, C922 Pro Stream je idealna kamera za sve entuzijaste i profesionalce koji se bave streamingom i snimanjem videa.

 1. Gaming ruksak

bits_03_2023_ruksak

Ako putujete do frenda s vašim laptopom, važno je imati kvalitetni ruksak koji će osigurati da vaša oprema ostane sigurna tijekom putovanja. Preporučujemo White Shark Night Rider, koja ima dovoljno prostora za vaše prijenosno računalo, periferiju i ostale dodatke.

Ruksak je izrađen od visokokvalitetnih materijala, a dimenzije su mu 52 x 32 x 16 cm. Na raspolaganju su vam razni pretinci i džepovi za organiziranje vaše opreme, uključujući džep za laptop, džep za tablet, džepove za mobilne uređaje i džepove za dodatnu opremu.

Osim toga, ovaj ruksak ima dodatne značajke koje su važne za igrače, kao što su ugrađeni USB priključci za punjenje vaših mobilnih uređaja ili periferije. Također ima reflektirajuće trake za veću vidljivost u uvjetima slabog osvjetljenja.

Njegova ergonomska leđa i trake za nošenje osiguravaju ugodno nošenje i ravnomjernu raspodjelu težine, čak i kada je ruksak pun. Osim što je praktičan, White Shark Night Rider ruksak ima moderan i privlačan izgled koji će se svidjeti mnogim igračima.

Ovaj popis samo je kratak pregled najčešće upotrebljavane opreme. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni igrač, prava gaming oprema oživit će vaše gaming doživljaje i uvest vas u vaš najdraži virtualni svijet. Ne dopustite da vas loša oprema drži u kategoriji casual gamera, isprsite se i napravite još danas nešto za sebe i svoje gaming iskustvo.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.41]

Datum objave 27.03.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.41]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

I ovaj tjedan vam donosimo raznoliki izbor zanimljivih vijesti ….

Osvanula Crypto Wallet značajka u Microsoft Edge Beta inačici

Osvanula Crypto Wallet značajka u  Microsoft Edge Beta inačici

Microsoft je dodao funkciju e-novčanika za kriptovalute u beta verziju preglednika Microsoft Edge, kako bi korisnicima omogućio korištenje raznih usluga transakcija kriptovalutama bez instaliranja dodatnih ekstenzija. Omogućuje istovremeno korištenje raznih kriptovaluta i pregleda evidencija transakcija i fluktuacije cijena. Također pruža NFT kataloške stranice i vijesti vezane uz kriptovalute .

Microsoft je objasnio da je usluga e-novčanika osmišljena u obliku kako bi korisnici mogli imati potpunu kontrolu. To znači da Microsoft ne može pristupati lozinkama i ključevima korisničkih računa te neće znati koje transakcije korisnici obavljaju putem e-novčanika.

Budući da se radi o testnoj verziji Edge web preglednika, funkcija e-novčanika može i ne mora se pojaviti kao službena, ali bi mogla postati osnova u budućnosti i  kao  ulazak na tržište Web 3.0.

AMD  Ryzen 7000 combo deals dostupan u Hrvatskoj

amd-7000-bundle

AMD je sada u suradnji sa hrvatskim partnerom, tvrtkom Acquisitum Magnum, omogućio svim kupcima u hrvatskoj svoj najnoviji AM5 bundle uz kupnju odabranih Ryzen 7000 serije desktop procesora. Time se ostvaruju uvjeti za popuste na AM5 matične ploče i DDR5 memorijske komplete, što ukupno iznosi do 125 USD potencijalne uštede. Cijeli popis AM5 Ryzen paketa možete pronaći putem AMD poveznice. 

Dodatni popusti dostupni su za 2 x 8 GB i 2 x 16 GB DDR5 memorijske komplete Kingston Technology, za izgradnju računala sljedeće generacije visokih performansi. Kako bi testirali ovaj novi hardver, igrači će također dobiti otkupni kod za Star Wars Jedi: Survivor uz svoju kupnju i imaju rok do 6. svibnja 2023. za preuzimanje.

Arduino predstavlja Uno R4 mikrokontroler

Arduino predstavlja Uno R4 mikrokontroler

Arduino Uno R4 ima 32-bitni Renesas RA4M1 CPU s taktom 48 MHz i temeljen na ARM Cortex M4 arhitekturi. Nadopunjuje ga 32 kilobajta RAM-a i 256 kilobajta prostora za pohranu podataka. Također ima 12-bitni DAC, USB-C priključak i CAN serijsku podatkovnu sabirnicu. Može podnijeti maksimalni napon od 24 V.

Većina softverskih biblioteka kompatibilna je s ovim CPU-om, ali će u nekim slučajevima ipak biti potrebne manje prilagodbe.

Postojat će dvije verzije. Jedna će imati WiFi i Bluetooth modul, dok druga će biti bez ovih bežičnih tehnologija.  Mikrokontroler dolazi u prodaju krajem svibnja. Zainteresirani se mogu prijaviti na listu čekanja za kupnju što je prije moguće.

Java nije mrtva! Oracle lansirao Java 20, Vector API i 7 JDK poboljšanja

Oracle, Java 20

Korporacija Oracle najavila je Javu 20, novu verziju programskog jezika i razvojne platforme   na DevLive Level Up, događaju za razvojne programere.

Organizacije su pod sve većim pritiskom da koriste svoje resurse što je mudrije i učinkovitije moguće, tjerajući razvojne programere da traže alate koji pojednostavljuju razvoj aplikacija, a istodobno pomažu osigurati da organizacije postignu ciljeve IT sigurnosti i usklađenosti. Također se više od 25 godina programeri oslanjaju na Javu kako bi dizajnirali i izgradili novu generaciju snažnih, skalabilnih i sigurnih aplikacija, rekao je Georges Saab, predsjednik Upravnog odbora OpenJDK.

Najnoviji Java Development Kit (JDK) pruža ažuriranja i poboljšanja u sedam JDK Enhancement Proposals (JEP-ova), od kojih većina poboljšava značajke predstavljene u ranijim izdanjima. Među poboljšanjima su jezična iz OpenJDK Project Amber (stil zapisa i usporedba stilova za Switch), OpenJDK Project Panama za međusobno povezivanje Java Virtual Machine (JVM) i izvornog koda (vanjske funkcije i memorijski API i Vector API) te značajke vezane uz Project Loom (opsežne vrijednosti, virtualne niti i strukturirani paralelizam) koje uvelike pojednostavljuju proces pisanja, održavanja i nadzora paralelnih aplikacija visoke propusnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.39]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.38]

ARM nemilosrdno povećava cijene

ARM nemilosrdno povećava cijene

Ovaj tjedan iz UK-a je stigla vijest da se ARM obratio Qualcommu, Xiaomiju, MediaTeku i drugim tvrtkama kako bi promijenili model naknade za komercijalno licenciranje, odnosno nedvojbeno povećali prihode.

Ranije je ARM naplaćivao naknade za licence na temelju prosječne cijene čipa od oko 1 do 2 posto, no novi model će biti prilagođen naplati na temelju prosječne cijene proizvoda (kao što su mobilni telefoni i tableti). Ova praksa je prvi put otkrivena u sudskom sporu između ARM-a i Qualcomma oko autorizacije Nuvia CPU-a, iako je ARM kasnije pojasnio da ono što je Qualcomm rekao nije točno. Zanimljivo je da u ovu priču oko poskupljenja nisu uključeni samo Apple i Samsung jer su i dizajneri čipova i proizvođači mobilnih telefona, te su njihovi licencni ugovori različiti.

S druge strane Imagination, ARM-ov rival, objavljuje da neće mijenjati postojeći poslovni model te da je važno da dizajneri čipova i proizvođači uređaja slobodno biraju portfelj intelektualnog vlasništva. To bi moglo ubrzati proizvođače uređaja da prigrle RISC-V ili krenu dalje prema samoistraživanju.

Stručnjaci vjeruju da AMD-ov tržišni udio neće rasti jer Intelovi novi proizvodi odgovaraju na protunapad

Stručnjaci vjeruju da AMD-ov tržišni udio neće rasti jer Intelovi novi proizvodi odgovaraju na protunapad

Svi znamo da se pod pritiskom AMD-ove konkurencije i padom tržišta osobnih računala Intel suočio s velikim pritiskom, ali situacija je sada drugačija. Menadžerski tim čini se da sada dobro funkcionira i cijena Intelovih dionice nedavno je počela naglo rasti. Ovo je možda rijetka situacija u protekle godinu ili dvije.

Analitičari očekuju da će Intelovi procesori zadržati ili povećati tržišni udio. Među njima, Christopher Rowland iz Susquehanna tvrtke, objavljuje da sada Intelova konkurentnost performansama jača s 12. i 13. generacijom čipova i AMD više ne može znatno napredovati.  Također prema riječima Intela, Sapphire Rapids, četvrta generacija Xeon skalabilnog procesora objavljena početkom siječnja, najkvalitetniji procesor u njihovoj povijesti i najviše podržan od strane kupaca.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair predstavlja 27″ Xeneon 27QHD240 OLED gaming monitor

Datum objave 27.03.2023

Corsair predstavlja 27" Xeneon 27QHD240 OLED gaming monitor

corsair_xeneon

Corsair ugrađuje u Xeneon 27QHD240 monitor OLED 240 Hz zaslon od 27 inča i rezolucije 2.560 x 1.440 piksela, brzine odziva od 0,03 ms (vrijeme odziva uključivanja/isključivanja 0,01 ms), vršne svjetline 1.000 cd/m2, omjera kontrasta 1.500.000:1 i podrške za Nvidia G-Sync i AMD FreeSync Premium. Pokriva 98,5 posto DCI-P3 spektra boja.

Vrijedno je spomenuti da OLED je treća generacije s META tehnologijom koja uključuje Micro Lens Array (MLA). Ova inovativna tehnologija postavlja žarišnu leću za povećanje svjetline ispred svakog piksela, povećavajući ju daleko iznad prethodne generacije panela. Zaslon ima i niz zaštitnih tehnika za održavanje čiste slike, čak i nakon produženog prekrivanja, korisničkog sučelja ili korištenja operativnog sustava, uz potporu sveobuhvatnog trogodišnjeg jamstva Zero Dead Pixel i Zero Burn In.

Prednje dostupne kontrole uključuju inovativni senzor blizine koji vodi do ispravne tipke za uključivanje/isključivanje, odabir ulaza i i upravljačku palicu za prikaz na zaslonu (OSD).

PROČITAJTE JOŠ

Corsair HS55 Surround recenzija

Corsair K70 RGB PRO recenzija

Corsair HS80 RGB Wireless recenzija

Sa stražnje strane su dva HDMI 2.1 priključka, , DisplayPort 1.4 priključak i USB Type-C DP Alt-Mode priključak s kojim je moguće prikazati sliku u slici. Monitor također ima USB 3.1 Type-C priključak i četiri USB 3.1 priključka.

Što se tiče podešavanja položaja, podesiv je po visini za 10 centimetara, može se rotirati za 60 stupnjeva na vodoravnoj osi ili 90 stupnjeva na okomitoj osi, nagnuti za 22 stupnja i montirati na VESA nosač.

Dostupnost i cijene

Monitor će biti u trgovinama od svibnja. Cijene trenutno nisu navedene, ali bi trebale biti u rasponu od 1.000 do 1.200 eura.

Više... Vaš Komentar Top
iQOO Z7 5G službeno je u prodaji

Datum objave 27.03.2023

iQOO Z7 5G službeno je u prodaji

iQOO Z7 5G službeno je u prodaji (1)

iQOO Z7 nudi se u tri boje kućišta od kvalitetne plastike: Deep Space Black , Atomic Blue i Infinite Orange, polirane posebnim postupkom, pokazujući matirani izgled. Što je još važnije, kućište prošlo je niz rigoroznih testova kvalitete i pouzdanosti za podršku korisnicima nekoliko godina.

Na prednjici je provrt za  prednju 16-megapikselnu (f/2,45) kameru i  malo  deblji donji okvir . Na donjoj strani nalazi se primarni mikrofon, 3,5 mm ulaz za slušalice, USB Type-C priključak i rešetka zvučnika. Dobro je vidjeti da je priključak za slušalice još uvijek živ i zdrav u budžetnim uređajima poput ovog.

Zaslon je AMOLED od 6,64 inča, omjera 19.9:9 i rezolucije 2. 388 x 1.080 piksela, HDR 10 tehnologije, 100 posto raspone boja P3 na razini filma i ugrađenih sedam tehnologija za zaštitu očiju. Uključuje senzor otiska prsta.

Naravno, ovaj zaslon također podržava promjenjivu brzinu od 120 Hz koja se može automatski promijeniti prema scenariju korištenja korisnika. U isto vrijeme, za optimizaciju iskustva igre, podržava trenutnu brzinu uzorkovanja od 1200 Hz i 10 puta veću rezoluciju dodira, što može smanjiti kašnjenje dodira i pomoći igračima da brže pobijede u igri.

Hardverska osnova je Qualcomm Snapdragon 782G, s 1+3+4 arhitekturom od tri klastera , potpuno prilagođenom iQOO-om kako bi svaka jezgra imala jasnu podjelu rada kako bi se lako mogle nositi s različitim zahtjevima za visokom energijom i učinkovito kontrolirati performanse potrošnje energije. GPU je Adreno 642L. Postoje dvije verzije iQOO Z7 koje možete izabrati: verzija od 6 GB LPDDR4X RAM-a+128 GB UFS 2.2 ili 8 GB+128 GB memorijskih kapaciteta.

iQOO Z7 opremljen je Ultra Game modom i Motion kontrolom sa vrhunskih uređaja, što je dobar potez, linearnim motorom X-osi koji može simulirati stvarno iskustvo tipkanja mehaničkih tipkovnica i donosi stvarne i jasne taktilne povratne informacije.
Za hlađenje iQOO Z7 dolazi s 3K supravodljivim VC tekućim hlađenjem velikog područja koje daleko premašuje proizvode po istoj cijeni. Uz to sedam temperaturnih senzora prate promjene temperature u stvarnom vremenu i prilagođavaju strategiju rasipanja topline.

PROČITAJTE JOŠ

Lansiran iQOO Neo 7 s MediaTek Dimensity 9000+

vivo iQOO 11

Test 120 W punjenja IQOO 7 mobitela

U drugim aspektima, iQOO Z7 ima novi raspored antene visokih performansi, koji optimizira mrežni signal mobilnog telefona u vodoravnom stanju, tako da bez obzira na orijentaciju se zadržava stabilnost mrežnog signala.

Kamere

Glavna kamera od 64 megapiksela (1/1.97″, 0.7µm, PDAF) nasljeđuje optičku stabilizaciju, dok je druga kamera dubinske oštrine skromna sa svojih 2 megapiksela. Video podrška je 4K@30fps ili 1080p@30fps. U isto vrijeme, ima ugrađene višestruke metode reprodukcije slika kao što su Motion Capture 3.0, Super Night Scene 4.0 i starinski filmski filtri.

Baterija

iQOO Z7 baterija je ultrabrzog punjenja od 120 W s punjačem koji teži oko 130 grama. U ovom načinu rada potrebno je samo 5 minuta za punjenje baterije od 5000 mAh od 1 do 32 posto. Ova kombinacija također podržava PD protokol od 65 W, a sam uređaj integrirani protokol brzog punjenja do 30 W i žično obrnuto punjenje.

iQOO Z7 radi na FunTouch OS-u 13 temeljenom na Androidu 13 odmah po isporuci. Tvrtka obećava dva velika ažuriranja Androida i tri godine sigurnosnih zakrpa. Svakako treba spomenuti da na neka tržištu ovaj model dolazi s Dimensity 920 5G mobilnom platformom, 4. 500 mAh baterijom i 44W punjenjem te nekim sitnijim izmjenama specifikacija.

Više... Vaš Komentar Top
ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Datum objave 27.03.2023

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Obuka AI modela kao što su ChatGPT i Bard, zahtijeva mnogo podataka i sadržaja, ali mnogi od njih su zaštićeni autorskim pravom. Trebaju li AI tvrtke platiti za korištenje ovih sadržaja, imaju li pravo crpiti sadržaj s interneta i unositi ga u modele obuke, postaju teme rasprava.

Neki tvrde da AI tehnologija omogućuje krađu intelektualnog vlasništva u industrijskim razmjerima. Drugi smatraju da u ovoj ranoj fazi komercijalne primjene ne postoje fiksne smjernice za probleme s autorskim pravima i treniranja modele te da sve ostaje mutno pravno pitanje. Treći opet naglašavaju da bi mogle proći godine dok se svi slučajevi protiv generativne umjetne inteligencije ne riješe.

Međutim, prema pisanju Wall Street Journala, News Media Alliance , koja posjeduje The New York Post, Barron’s i neke druge medije, priprema se pokrenuti pravni postupak protiv OpenAI-ja, Microsofta i Googlea. Trenutno istražuju kako pravnim putem dobiti odštetu. S smatraju da imaju vrijedan sadržaj koji je proizvod teškog rada ljudi, ali taj se sadržaj stalno koristi za stvaranje prihoda za druge ljude, pa se to mora nadoknaditi.

Slične tužbe već su pokrenute zbog korištenja slikovnih i kodnih podataka za obuku u modelima umjetne inteligencije. Primjerice, Midjourney, Stability AI, Microsoft, GitHub i OpenAI bili su uključeni u povezane tužbe. Poznati Getty Images tužio je Stability AI u Delawareu, optužujući ih za kršenje autorskih prava na slike, dok je u siječnju grupa umjetnika predvođena slikarom Grzegorzom Rutkowskim podnijela kolektivnu tužbu protiv MidJourneyja i Stability AI-a kao tužitelja.
Zapravo, zabrinutost zbog autorskih prava koja proizlazi iz AI obuke nije započela s ChatGPT-om. Godine 2022. Dall-E 2 koji je pokrenuo OpenAI, Stable Diffusion koji je stvorio Stability AI i istoimeni AI alat za slike koji je izdao Midjourney pokrenuli su val AI-ja za slike.

PROČITAJTE JOŠ

Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

OpenAI pokreće uslugu pretplate na ChatGPT Plus za 20 USD mjesečno

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Očekuje se uvođenje zakona

Zapravo, same tehnološke tvrtke primijetile su probleme s autorskim pravima uključene u obuku AI-ja. Postizanje sporazuma s izdavačima sadržaja o traženju dopuštenja moglo bi biti najbolje rješenje.Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman otkrio je da će OpenAI po potrebi sklopiti ugovore o sadržaju i da su spremni platiti visoku cijenu za vrlo kvalitetne podatke u nekim područjima. Među komercijalnim ugovorima koje je OpenAI do sada sklopio, ističe ugovor s online galerijom Shutterstock, dok je u međuvremenu, Shutterstock osnovao fond za kompenzaciju umjetnicima čiji se radovi koriste za obuku umjetne inteligencije. Google je navodno sklopio dogovore da plati nekim izdavačima, uključujući News Corp.

I na kraju, vrijedno je spomenuti da u zakonima Sjedinjenih Država, Japana i Europske unije postoje klauzule o “poštenoj upotrebi” koje pojedincima i tvrtkama dopuštaju korištenje materijala zaštićenih autorskim pravima bez dopuštenja pod određenim okolnostima. Mnoge AI tvrtke također su se pozvale na ovu odredbu kako bi se obranile, ali izdavači su tvrdili da je opsežna upotreba sadržaja zaštićenog autorskim pravima za treniranje AI-ja zlouporaba franšize.

Više... Vaš Komentar Top
Preminuo Gordon Moore

Datum objave 25.03.2023

Preminuo Gordon Moore

gordon-moore

Suosnivač Intela, njegov dugogodišnji direktor i tvorac slavnog predviđanja/zakona, Gordon Moore, preminuo je jučer u 94. godini objavila je Zaklada Gordon and Betty Moore.

Gordon Moore i njegov kolega Robert Noyce bili su dio “izdajničke osmorke” koja je osnovala tvrtku Fairchild Semiconductor, a onda su 1968. osnovali Intel.

Gordon Moore je još 1965. iznio predviđanje koje će odrediti dinamiku suvremene digitalne revolucije. Pozornim proučavanjem novog trenda Moore je došao do zaključka da će se u sektoru tranzistora – temeljnih sastavnica mikroprocesora i digitalnog doba – cijene eksponencijalno smanjivati, a performanse povećavati. Tada nije ni naslućivao da je time svijetu donio revolucionarnu ideju koja će postati poznata kao “Mooreov zakon” te će (barem) idućih pola stoljeća biti pokretačka sila preobražajnih tehnoloških promjena.

Tijekom svog života, Moore je također posvetio svoj fokus i energiju filantropiji, posebno očuvanju okoliša, znanosti i poboljšanju skrbi za pacijente. Zajedno sa suprugom s kojom je u braku 72 godine, osnovao je Zakladu Gordon i Betty Moore, koja je od osnutka 2000. donirala više od 5,1 milijarde dolara u dobrotvorne svrhe.

Više... Vaš Komentar Top
MSI lansira CreatorPro profesionalno orijentirana prijenosna računala s Nvidia karticama

Datum objave 24.03.2023

MSI lansira CreatorPro profesionalno orijentirana prijenosna računala s Nvidia karticama

MSI lansira profesionalno orijentirana prijenosna računala s Nvidia  karticama

MSI je lansirao novu generaciju CreatorPro prijenosnike tipa radne stanice s NVIDIA RTX diskretnim grafičkim karticama na Ada Lovelace arhitekturi i Intel Core procesorima 13. generacije. Serija uključuje modele CreatorPro Z17 HX Studio, Z16 HXStudio, CreatorPro M16 i CreatorPro Z17.

Odlikuje ih NVIDIA RTX Studio validacija i ISV certifikat neovisnih dobavljača softvera koji potvrđuje da će najkritičnije aplikacije pouzdano raditi na odabranom hardveru pri tome pružajući optimalnu izvedbu uz visokokvalitetno korisničko iskustvo.

Sva prijenosna računala dobila su SteelSeries tipkovnice s pojedinačnim RGB pozadinskim osvjetljenjem za svaku tipku, osim MSI CreatorPro M16 koji dolazi s tipkovnicom i tipkama jednobojnog pozadinskog osvjetljenja. Također su CreatorPro Z17 HX Studio i CreatorPro Z16 HX Studio dobili jedan PCIe 5.0 utor za solid state disk i više Thunderbolt 4 (USB Type-C s alternativnim DisplayPortom i punjenjem) sučelja.
Kako bi se osigurala privatnost podataka svi su uređaji opremljeni TPM 2.0 zaštitom, biometrijsku autentifikaciju Windows Hello i zaključavanjem BIOS-a i HDD-a.

MSI CreatorPro X17 HX

Vrhunski model CreatorPro X17 HX može biti opremljen s 24-jezgrenim Core i9-13980HX do 5,6 GHz . Spreman je ponuditi do 128 GB DDR5 RAM-a, kao i izbor između jednog NVMe SSD PCIe 5.0 i dva PCIe 4.0.  GPU je NVIDIA RTX 3500. Temelji se na AD104 varijanti i integrira 5120 jezgri, 12 GB 18 Gbps GDDR6 VRAM-a i 192-bitnu memorijsku sabirnicu. Ostale značajke uključuju 2x Thunderbolt 4 konektora, SD Express čitač kartica i bateriju od 99,9 Wh. Tu je i Dyanaudio zvučno rješenje s 4 zvučnika (2 x 2 W zvučnika + 2 x 2 W woofera).

Prijenosnik se ističe 17,3-inčnim IPS zaslonom rezolucije 3840 × 2160 piksela ili 2560×1440 piksela, mini-LED pozadinskim osvjetljenjem, brzinom osvježavanja 144 Hz, 100-postotnom DCI-P3 pokrivenošću prostora boja i VESA DisplayHDR1000 certifikatom.

Također je opremljen 6E ax Wi-Fi vezom (2×2, Intel Killer), Bluetooth 5.3, HDMI 2.1 (4K@120 Hz, 8K@60 Hz), mini-DisplayPortom, kombinacijom ulaza slušalice/mikrofon i Gigabit Ethernet (Killer 2,5 Gb/s). Teži 3,3 kilograma za dimenzije od 397 x 330 x 23 milimetra.

PROČITAJTE JOŠ

MSI Radeon RX 6600XT Gaming X recenzija

MSI lansirao liniju grafičkih kartica RTX 3080 SUPRIM

MSI CreatorPro Z17 HX Studio

CreatorPro Z17 HX Studio s Lunar Grey dizajnom ističe se činjenicom da teži 2,49 kilograma. Ima 17-inčni zaslon osjetljiv na dodir od 2560 x 1600 piksela s brzinom osvježavanja 165 Hz, 100% DCI-P3 rasponom boja i podrškom za MSI Pen2.

Nudi izbor između dvije Nvidia konfiguracije: RTX 3000 Ada Generation (A13VKT) ili RTX 2000 Ada Generation (A13VJT s 8 GB GDDR6. Hladi se rješenjem tipa komore za paru s 3 ventilatora i rešetkama za zrak. Opremljen je 4-ćelijskom baterijom od 90 Whs s adapterom od 280 W.

Ima 6E ax Wi-Fi povezivanje (2×2, Intel AX211), Bluetooth 5.3, HDMI 2.1 (4K@120Hz, 8K@60Hz), kombinirani audio za slušalice/mikrofon, 1 USB 3.2 (Gen2) i 2 USB-C Thunderbolt 4 ulaza kao i čitač SD Express kartica . Osim toga, nudi jedan utor za M.2 NVMe PCIe 5.0 SSD i 2 memorijska za maksimalno 64 GB DDR5 5600MHz. Kao jedino prijenosno računalo od svih modela, MSI CreatorPro X17 HX ima 1080p web kameru, za razliku od 720p u ostala tri uređaja.

CreatorPro Z16 HX Studio

CreatorPro Z16 HX Studio ima 16-inčni zaslon osjetljiv na dodir od 2560 x 1600 piksela sa 120 Hz osvježenjem i 100% DCI-P3 pokrivenošću. Nešto je kompaktnijeg formata koji mjeri 359 x 256 x 18,4 milimetara za težinu od 2,35 kilograma. Uključuje grafiku do NVIDIA RTX 3000 Ada generacije i Intel Core i9 procesore do 13950HX .

CreatorPro M16

MSI CreatorPro M16 može se pohvaliti oku ugodnim dizajnom i Core Black bojom. Nudi izbor između 16-inčnog 2560 x 1600 ili 1920×1080 piksela IPS zaslone s brzinom osvježavanja od 144 Hz. Dolazi s 14-jezgrenim Intel Core i7-13700H procesoomr do 5 GHz. Kao grafički podsustav nude se na izbor video kartice NVIDIA RTX 3000 ili NVIDIA RTX 2000 s 8 GB memorije ili NVIDIA RTX A1000 sa 6 GB memorije. Može biti opremljen s dva PCIe 4.0 SSD-a, a RAM je ograničen na 64 GB DDR5. Ovo je ujedno najlakši model koji teži 2,29 kilograma.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 23 minute

Dell monitor izvodi kerefeke

Objavljeno prije 27 minuta

YouTube i slično

Objavljeno prije 59 minuta

Sam svoj majstor - razni radovi po kući/stanu

Objavljeno prije 1 sat

AMD Ryzen "ZEN4" (7000 CPU / 8000G APU series) Info thread

Objavljeno prije 1 sat

Vijesti i novosti o Intel procesorima i čipsetima

Novosti

LG zatvara ranjivosti koje su omogućile preuzimanje webOS televizora

Pametni televizori također se mogu hakirati! Antivrusna softverska tvrtka Bitdefender otkrila je četiri ranjivosti u LG webOS-u 4, 5, 6 i 7, operativnim sustavima za više modela pametnih televizora. Spominje se nekoliko specifičnih verzija... Pročitaj više

Google otkrio minimalne standarde za AI telefone

Ulazimo u doba AI telefona, a kapacitet radne memorije (RAM) postaje ključni faktor. Prema Seang Chauu, potpredsjedniku softvera u Googleovim proizvodima i uslugama, 8 GB RAM-a je samo minimalni standard za sprječavanje usporavanja AI znača... Pročitaj više

Qualcomm predstavio mikroenergetske Wi-Fi čipove i robotsku platformu RB3 Gen 2

Qualcomm je lansirao dva nova proizvoda: QCC730 mikroenergetski Wi-Fi čip i robotsku platformu RB3 Gen 2. Prema Qualcommu, QCC730 je dvopojasni Wi-Fi čip s vrlo niskom potrošnjom energije namenjen uređajima Interneta stvari (IoT). Omogućava... Pročitaj više

RTX 5090/5080 grafičke kartice bit će predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine

Prema izvješćima tajvanske web stranice United Daily News, Nvidijine grafičke kartice serije RTX 50 u novoj postavi nazvanoj po Davidu Blackwellu, trebale bi biti predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine. To je potvrdio i poznati Nvi... Pročitaj više

Meta od svibnja širi raspon označavanja "Made with AI"

Meta više ne teži uklanjanju određenih sadržaja generiranih umjetnom inteligencijom kojima bi se moglo manipulirati. Nova politika, temeljena na preporukama Nadzornog odbora, od svibnja će signalizirati korisnicima da pred sobom imaju datot... Pročitaj više

Sve novosti