corsair_hs55_surround_1 corsair_hs55_surround_2

Iz Corsaira nam na test stižu njihove najnovije slušalice iz HS serije. Model 55 dolazi kao Stereo i Surround, a nama je došla potonja izvedba. To znači da se u pakiranju našao i USB Surround Sound adapter. HS55 su lagane žičane slušalice koje integriraju 50-milimetarske zvučnike, a dizajnirane su za dugotrajno udobno nošenje prilikom igre.

corsair_hs55_surround_3 corsair_hs55_surround_4

Slušalice dolaze u standardnoj žutoj kutiji s crnim detaljima i fotografijama proizvoda i onoga što dolazi s njim. Slušalice su unutar kutije smještene u najlonsku vrećicu i ležište od recikliranog kartona. Uz njih nalazimo još i jamstveni listić, sigurnosne informacije i korisničke upute. USB Surround adapter je pakiran u vrećicu uz kabel.

corsair_hs55_surround_5

U zadnjih smo nekoliko godina imali prilike isprobati Corsairove HS35 StereoHS70 Wireless i HS80 RGB Wireless i uvijek smo bili zadovoljni onime što pružaju po pitanju kvalitete izrade, zvuka i udobnosti. Sada su na tržište izbacili nove modele, a među njima i ovaj koji testiramo danas – HS55 Surround. Slušalice slijede filozofiju manjih dimenzija (184 x 87 x 193 milimetra), te manje mase (273 grama). U potpunosti su napravljene od plastike, a samo je izvlačiva traka za prilagodbu veličine metalna. Ipak, kvaliteta plastike je dobra, kao i svih spojeva.

corsair_hs55_surround_6

Dizajnom su slušalice zanimljivije nego prethodni model (HS50), ali kod njih su nosači svake pojedine slušalice ipak bili metalni. Na slušalicama je umjetna koža ispod koje je meka spužva, a ista ta kombinacija je i s donje strane naglavnog dijela. Materijal je kvalitetno zašiven, i promjene jastučića nema. To znači da će te u ljetnim mjesecima morati istrpjeti malo višu temperaturu kože oko ušiju i vjerojatno više znoja.

Cjelokupna konstrukcija je kao što smo rekli dobro napravljena, slušalice se izvlače iz naglavnog dijela za prilagodbu veličine, a mogu se okretati oko x osi za oko 90°, te im se može mijenjati nagib. Time su vrlo prilagodljive, a uz meke jastučiće i malu masu, vrlo su udobne za dugotrajno nošenje.

corsair_hs55_surround_7

Na slušalicama se nalazi samo potenciometar glasnoće i mikrofon, i to na lijevoj slušalici. U kućištima slušalica se nalaze 50-milimetarski zvučnici s neodimijskim magnetima, frekvencijskog opsega od 20 Hz do 20 kHz. Impedancija je 32 Ohma pri 1 kHz, a osjetljivost slušalica je 114 dB (+/- 3 dB). Zvuk koji proizvode je kristalno čist, i možete čuti i najmanje detalje u srednjem rasponu. Glas je posebno jasan, što se čuje u razgovorima, chatu u igri ili pak glasovima u igri. Niži tonovi su tek mrvicu nedefinirani, no nije to ništa strašno. Visoki tonovi su oni na kojima nas slušalice malo više zakidaju (nismo čuli zvuk iznad 17 kHz, a primjerice nedavno testirane Asusove su išle normalno do 19 kHz). Snaga zvuka je sasvim adekvatna jednim slušalicama.

corsair_hs55_surround_8

Mikrofon se ne može iskopčati, ali ima zglob pa ga možemo spustiti pred usta ili podići. Unutar elastičnog štapića je omni-direkcionalni mikrofon impedancije 2.2 kOhma, frekventnog raspona 100 Hz do 10 kHz i osjetljivosti od -41 dB (+/- 2 dB). Mikrofon radi odlično, glas koji hvata i prenosi je jasan i glasan prema tvrdnjama sugovornika. Uz mikrofon se na toj lijevoj slušalici nalazi i potenciometar za glasnoću koji je zadovoljavajuće precizan.

corsair_hs55_surround_9

Kabel za povezivanje slušalica i izvora zvuka je gumen i fiksan, nije ga moguće odvojiti. Ima gumeni organizator, a na vrhu se nalazi pozlaćeni 3,5-milimetarski jack. Zahvaljujući njemu slušalice su kompatibilne s različitim platformama – PS4/PS5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, pametni telefoni, tableti, PC i Mac računala itd. U paketu uz slušalice dolazi i Dolby 7.1 Surround certificirani USB adapter koji ima 3,5-milimetarsku utičnicu, i Type A USB konektor za računalo. Jasno je da ovo nije pravi surround sistem, no u ponekim naslovima će te dobiti osjećaj veće prostornosti zvuka i preciznijeg pozicioniranja. Čudima se naravno ne morate nadati.

corsair_hs55_surround_10

Spajanjem preko USB-a na računalo omogućeno nam je i prepoznavanje slušalica unutar iCUE softvera, čime je omogućeno prebacivanje između Stereo i Surround modova rada te korištenja Equalizera. Postoji nekoliko preddefiniranih modova – Pure Direct, Movie Theater, FPS Competition, Clear Chat i Bass Boost. Uz to, moguće je napraviti i vlastite profile.

corsair_hs55_surround_11

HS55 Surround slušalice su dobro pogođene za igranje jer su podešene da najbolje daju na srednjim tonovima, no mi smo puno vremena proveli i slušajući glazbu u 24-bitnom formatu (FLAC), i možemo reći da su sasvim zadovoljavajuće i za taj zadatak. Ako ste se ikad bunili da slabije razumijete riječi nekog pjevača, ovdje bi se mogli iznenaditi. Slušalice smo isprobali i uz pomoć online alata kao što su WhatHiFi i Audiocheck, pri čemu smo dobili dojam o ukupnim performansama i kvaliteti zvuka, koji je kao što smo rekli sasvim zadovoljavajući i po pitanju dinamike i snage, no sa slabije definiranim visokim tonovima (Audiocheck test nismo čuli iznad 17 kHz). Surround solidno funkcionira u igrama, i dobivate nov dimenziju no ipak ne treba očekivati čuda. Za 80 € koliko koštaju u Europskoj uniji ove slušalice jesu mrvicu skuplje, ali Corsairov renome to opravdava. Kome ne treba Surround mogućnost, proći će jeftinije s modelom HS55 Stereo koje koštaju 70 €.