Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.64]

Datum objave 11.09.2023 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.64]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.64]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Još jedan tjedni pregled vijesti iz IT svijeta je pred vama….

Apple postigao dugoročni sporazum za tehnologiju čipova s ARM-om

Prema najnovijem dokumentu o početnoj javnoj ponudi (IPO), Apple je potpisao novi ugovor za produljenje razdoblja korištenja ARM tehnologija (pod SoftBank Grupom) i nakon 2040.godine za iPhone, iPad i Mac linije proizvoda. Time je postao jedan od strateških investitora ARM-a u ovom IPO-u.

Uz to ARM IPO dokumenti pokazuju da mnoge velike tehnološke tvrtke namjeravaju uložiti 735 milijuna američkih dolara, a među njima su Googleova matična tvrtka Alphabet, Intel, Nvidia, Samsung, TSMC, AMD i MediaTek koji također razmišljaju o kupnji dionica ARM-a.

Android 14 predstavlja Ultra HDR format

Android 14 predstavlja  Ultra HDR format

Google je donio mnoge nove značajke u sustav Android 14, a Ultra HDR format je jedna od njih. Fotografije snimljene s omogućenim Ultra HDR formatom bit će pohranjene u 10-bitnom visokom dinamičkom rasponu.

Android 14 predstavlja  Ultra HDR format_1

Zbog potrebe za hardverskom podrškom, ova opcija će biti dostupna samo na Android vodećim modelima u početnoj fazi. Trenutno je potvrđeno da Snapdragon 8 Gen 2 podržava snimanje fotografija u novom formatu Ultra HDR. Google se nada da bi ovaj format mogao postati zadani za aplikaciju kamere ugrađenu u sustav i aplikacije kamere trećih strana.

Kako AI može pomoći optimizirati operacije SOC-a pojačavajući sigurnosni tim

Kako AI može pomoći optimizirati operacije S

Činjenica je da ljudski više nije moguće pratiti neprestano rastuće cybersecurity prijetnje iz okoline, pogotovo ako uzmemo u obzir koliko vremena i resursa uzima vođenje, održavanje sigurnosti organizacije te svakodnevni zadaci SOC-a. Osim riznice alata  koja je spremna zaštiti SOC danas postaje IN korištenje umjetne inteligencija (AI). Ali, ako se pitate  čini li AI sigurnosni položaj jačim,  hoće li zamijeniti timove ili  još gore, hoće li ugroziti egzistenciju tima? Kakva poboljšanja u sigurnosnoj poziciji mogu očekivati uz pomoć AI-ja?

Pročitajte odgovore u ovom e-priručniku i saznajte kako AI može pomoći optimizirati operacije SOC-a pojačavajući sigurnosni tim.

Kina zabranjuje državnim službenicima korištenje iPhonea

Kina zabranjuje državnim službenicima korištenje iPhonea

Wall Street Journal citira izvore koji navode da je Kina počela ograničavati korištenje iPhonea svojim zaposlenicima pojedinih odjela, a razlog je očito povezan s pojačanom kinesko-američkom konkurencijom posljednjih godina.

Zapravo, budući da je američka vlada ograničila korištenje kineskih proizvoda svim zaposlenicima, uključujući proizvode Huaweija, ZTE-a, Lenova, pa čak i TikTok-a zbog nacionalne sigurnosti, ne iznenađuje da kineska vlada također koristi iste razloge i ograničava korištenje proizvoda ili usluga proizvedenih u SAD-u.

S obzirom na to da se ova odluka odnosi na osoblje državnih jedinica, neće izravno utjecati na potrošačko tržište i Apple će se nastaviti širiti u Kini

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.63]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.62]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.61]

Mnoge organizacije koriste NDR kao prvu liniju obrane za otkrivanje prijetnji, ali što bi se dogodilo ukoliko bi kombinirali NDR sa SIEM-om?

Imali biste temelj za analizu proširenog otkrivanja i odgovaranja (XDR) čime bi poboljšali otkrivanje prijetnji te ubrzali i pojednostavili sigurnosne operacije. U IBM Security-u, otišli su daleko iznad osnovne integracije između IBM QRadar SIEM i IBM QRadar NDR kako bi pružili:

  • visokokvalitetna upozorenja koja kombiniraju događaje, logove i mrežne podatke za bolje otkrivanje prijetnji
  • konsolidirana korisnička sučelja i radne tokove kako bismo maksimizirali produktivnost analitičara

Kakve mogućnosti za unapređenje sigurnosnog položaja mogu očekivati uz pomoć umjetne inteligencije? Jednostavnu integraciju s drugim QRadar i sigurnosnim tehnologijama trećih strana za jedinstvenu vidljivost i odgovaranje.

Ako vas zanima više, Jon Oltsik, stariji glavni analitičar i suradnik u Enterprise Solutions Group (ESG), sve to detaljno objašnjava na ovoj poveznici.

Problem s remenom za Samsung Galaxy Watch 6

Problem s remenom za Samsung Galaxy Watch 6

Samsung je predstavio nove remene sa serijom Galaxy Watch 6 i novim mehanizmom gumba umjesto igle, ali korisnici se žale da se lako otvara i sat pada sa zapešća.

Konkretno, nekoliko korisnika Galaxy Watcha 6 objavljuje na Redittu, da se spomenuti gumb otvara već na mali pritisak zgloba. Isto je prikazano u YouTube videu kojeg je uočila Android Police, gdje se vidi da se remen prilično lako otkopčava.

Jedan od načina da se to izbjegne jest korištenje starijih remena koje dolaze s mehanizmom s iglama. Oni su još uvijek kompatibilni s Galaxy Watch 6. Čak i novi koji imaju mehanizam s gumbima mogu se koristiti s Galaxy Watch 5 i starijim modelima. Čini se da bi ovo moglo biti jedino rješenje.

Dva su modela u Samsungovoj najnovijoj liniji pametnih satova – Galaxy Watch 6 i Watch 6 Classic. Uz Galaxy Watch 6 Classic, Samsung je vratio fizički rotirajući okvir koji je godinama bio omiljen međukorisnicima. Galaxy Watch 6 i Watch 6 Classic imaju Super AMOLED Always On zaslone, 2 GB RAM-a i 16 GB ugrađene memorije. S novim Samsung satovima dobivate i do 40 sati baterije.

TikTok otvorio podatkovni centar u Irskoj za pohranu i obradu podataka europskih korisnika

TikTok otvorio podatkovni centar u Irskoj za pohranu i obradu podataka europskih korisnika

Kineska društvena mreža TikTok dovršila je izgradnju prvog od dva podatkovna centra u Irskoj. Nastao je u sklopu projekta Clover, kojeg je TikTok primoran implementirati zbog opasnosti od zabrane društvene mreže u Europskoj uniji (EU) iz sigurnosnih razloga.

Projekt uključuje izgradnju još dva podatkovna centra u Europskoj uniji: još jedan u Dublinu i jedan u Norveškoj. Potonji ima dodatnu prednost jer će koristiti 100 posto obnovljive energije, uglavnom iz hidroelektrana. Hlađenje će se odvijati “prirodno” zahvaljujući hladnoj norveškoj klimi, a višak toplini.

Prema navodima tvrtke, surađuju s neovisnim europskim revizorima iz NCC grupe, koji provjeravaju kako točno TikTok postupa s informacijama korisnika društvenog medija EU-a, prate curenje informacija, provjeravaju proces zaštite podataka itd. Time se osigurava da zaposlenici TikToka dobiju samo ograničen pristup informacijama o građanima EU.

OpenAI će održati svoju prvi skup OpenAI Devday za razvojne programere, 6. studenog u San Franciscu

OpenAI će održati svoju prvi skup OpenAI Devday za razvojne programere

Glavna tema bit će novi alati i fokus na postojećim GPT-3.5 i GPT-4 aplikacijama i primjeni, ali GPT-4.5 i GPT-5 neće biti najavljeni. Osim što će se održati kao fizički događaj, također će se prenositi uživo kako bi se omogućilo većem broju programera diljem svijeta da sudjeluje.

Trenutačno sve više i više ljudi koristi OpenAI usluge, uključujući velike modele prirodnog jezika kao što su GPT-4 i GPT-3.5, kao i usluge aplikacija umjetne inteligencije kao što su DALL-E i Whisper, a OpenAI također trenutno cilja na tvrtke.

Više... Vaš Komentar Top
Intelov procesor RISC arhitekture

Datum objave 11.09.2023

Intelov procesor RISC arhitekture

Intelov procesor RISC arhitekture

Intel nije samo predstavio Xeon procesore s velikom i malom jezgrom za sljedeću godinu, već je po prvi put najavio i RISC procesor proizveden je TSMC-ovim 7nm FinFET procesom, sa skupom instrukcija s jedinstvenom 8-jezgrenom 528-thread specifikacijom.

Ovaj procesor razvio je Intel za američku Agenciju za napredna obrambena istraživanja (DARPA) i posebno je dizajniran za velike aplikacije paralelnog opterećenja, kao što je analiza AIDS-a. Može obraditi slikovne podatke na razini PB i 1000 puta je energetski učinkovitiji od tradicionalni čipova.

Koristi prilagođeni RISC reducirani skup instrukcija. Svaka jezgra podržava do 66 hardverskih niti, uključujući 16 (MTP), 8 (STP) i integrira 192 KB instrukcija prve razine plus predmemoriju podataka te 4 MB predmemorije razine dva.

Intelov procesor RISC arhitekture_1 Intelov procesor RISC arhitekture_2

Svaki sustav podržava 16 paralelnih, odnosno 128 jezgri i 8448 niti, memorija je DDR5-4400 specifikacije, a maksimalni kapacitet jednog čipa je 32 GB. Tu je i proširena podrška za PCIe 4.0 x8.

Potrošnja energije pod normalnim naponom i opterećenjem je 75 W, a 16-stazni paralelni sustav je 1200 W. Također integrira i pakira četiri silikonska optička čipa, s mrežom za usmjeravanje na čipu i 32 optička IO porta (jednosmjerna propusnost 32 GB/s) za međusobno povezivanje čipova.

Više... Vaš Komentar Top
TensorRT-LLM može donijeti do 8 puta veću izvedbu AI zaključivanja

Datum objave 11.09.2023

TensorRT-LLM može donijeti do 8 puta veću izvedbu AI zaključivanja

TensorRT-LLM može donijeti do 8 puta veću izvedbu AI zaključivanja

NVIDIA predviđa da će industrije poput financija, medicinske skrbi, maloprodaje, telekomunikacija, medija, zabave, proizvodnje i energetike uvesti modele Large Language Model (LLM) jezika, a njegova tehnologija razvijati vrlo brzo.

Međutim, kako se veličina modela nastavlja širiti, implementacija AI modela također će postati složenija i zahtijeva više računalnih resursa za zaključivanje. Kako bi poboljšala ovu situaciju, NVIDIA je pokrenula TensorRT-LLM računalni okvir, koji je visoko optimiziran i otvorenog koda, a podržava LLM-ove kao što su GPT-3, Llama, Flacon 180B i BLOOM, kao i AI jezgre poput SmoothQuant, FlashAttention i fMHA.

Uz to, TensorRT-LLM također podržava računalstvo s više GPU-a i više čvorova, te uvodi tehnologiju In-Flight Batching koja može optimizirati raspored rada i automatski pretvoriti model u format podataka FP8 putem Transformer motora.

Prema podacima koje je dostavila NVIDIA, H100 GPU uparen s TensorRT-LLM može donijeti 8 puta bolje GPT-J 6B performanse zaključivanja od A100 GPU-a. Što se tiče Llama 2 dijela, H100 GPU uparen s TensorRT-LLM može donijeti 4,6 puta bolje performanse zaključivanja od A100 GPU-a.

Iako GPU korišten u gornjim podacima o izvedbi pripada drugoj generaciji proizvoda, može se vidjeti da korištenje H100 GPU-a s TensorRT-LLM-om i samo korištenje H100 također može dovesti do poboljšanja performansi.

Više... Vaš Komentar Top
Sigurnost djece na internetu  –  roditeljski nadzor je itekako bitan

Datum objave 11.09.2023

Sigurnost djece na internetu - roditeljski nadzor je itekako bitan

Sigurnost djece na internetu – roditeljski nadzor je itekako bitan

Prema istraživanju UNICEF- a iz 2022.godine, 87 tinejdžera u dobi od 12-17 godina koristi internet barem jednom dnevno, a 74 posto mlađe djece koristi internet u školama. Također diljem svijeta, svakih pola sekunde jedno dijete prvi put ide na internet.

Nitko ne poriče dobrobiti interneta za djecu i tinejdžere od škole do svakodnevnog života. Međutim, razina rizika raste. Cyberbullying i drugi oblici nasilja među vršnjacima mogu utjecati na mlade svaki put kad se prijave na društvene medije ili platforme za razmjenu izravnih poruka. Dok pretražuju internet, mogu biti izložena govoru mržnje i nasilnom sadržaju – uključujući poruke koje potiču na samoozljeđivanje, pa čak i samoubojstvo.  Marketing usmjeren na djecu putem aplikacija – i prekomjerno vrijeme ispred ekrana koje često rezultira – može ugroziti zdrav razvoj djeteta.

Najviše zabrinjava prijetnja internetskog seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja . Počiniteljima seksualnih prijestupnika s djecom nikada nije bilo lakše kontaktirati svoje potencijalne žrtve, dijeliti slike i poticati druge na počinjenje kaznenih djela. Djeca mogu biti viktimizirana kroz proizvodnju, distribuciju i konzumaciju materijala seksualnog zlostavljanja ili mogu biti pripremana za seksualno iskorištavanje, pri čemu ih zlostavljači pokušavaju osobno upoznati ili ih poticati na eksplicitan sadržaj.

Sigurnost djece na internetu – roditeljski nadzor je itekako bitan_1

Djeca su također sve više izložena ugrađenim i nevidljivim tehnologijama, uključujući algoritme, prediktivne analitičke sustave, pa čak i praćenje lokacije – potencijalno kršeći njihovo pravo na privatnost.

Zato stručnjaci diljem svijeta preporučuju roditeljima da ne ispuštaju kontrolu nad korištenjem interneta svoje djece, ali da istovremeno ne smiju primjenjivati ekstremne mjere poput onemogućavanja pristupa.

Roditelji bi trebali iskoristiti tehnološke aplikacije kako bi upravljali vremenom i korištenjem interneta od strane svoje djece. Trenutno ne nedostaje aplikacija za računala i mobilne uređaje koje roditeljima mogu pomoći u upravljanju internetskim aktivnostima svoje djece, spriječiti pristup zlonamjernim web stranicama i vidjeti povijest pregledavanja.

Također internetska sigurnost za djecu i  mlade  odgovornost je svih strana

Platforme društvenih medija i davatelji sadržaja nastavljaju pooštravati propise o sadržaju za djecu kako bi ga učinili sigurnijim, a regulatori zahtijevaju od operatera da blokiraju loše kanale.

Nedavno usvajanje Zakona o digitalnim uslugama u EU također je prekretnica u tom pogledu. Postavljanjem strogih zahtjeva za digitalne platforme za zaštitu maloljetnika na internetu te zabranom oglašavanja i potencijalno štetnog algoritamskog sadržaja koji cilja djecu, pomoći će u stvaranju sigurnijeg digitalnog prostora.

Slično tome, nova Strategija za bolji internet za djecu, digitalni dio Strategije EU-a o pravima djeteta, pomoći će osigurati da svako dijete u Europi bude zaštićeno, osnaženo i poštovano na internetu. U okviru ove strategije, Europska komisija pokreće razvoj Kodeksa ponašanja za dizajn digitalnih proizvoda i usluga primjeren dobi i uključit će djecu u proces razvoja. Također će promovirati učinkovite alate za provjeru dobi i pomoći zemljama u razmjeni dobrih praksi za obrazovanje o medijskoj pismenosti.

Već dulje vrijeme Google Technology Group,  ima mnogo projekata i programa za podizanje svijesti zajednice i svakog korisnika o sigurnosti na internetu.

Google je naglasio: “Pomažemo odabrati pravi sadržaj za obitelj na mreži. Za razliku od prethodnih generacija koje su se upoznale s tehnologijom kao odrasli, djeca danas odrastaju uz tehnologiju. Zato što radimo izravno sa stručnjacima i edukatorima kako bismo pomogli postaviti granice i koristiti tehnologiju na način koji radi za cijelu obitelj.”

Posebno projekt “Be Internet Awesome – You are safer with Google” pomaže djeci u mnogim zemljama diljem svijeta, kako bi se poduzele konkretne i učinkovite akcije te podigla svijesti o sigurnosti djece na internetu.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master otkriva suradnju inspiriranu Street Fighterom 6

Datum objave 11.09.2023

Cooler Master otkriva suradnju inspiriranu Street Fighterom 6

coolermaster_sf6

Cooler Master s oduševljenjem najavljuje povijesno partnerstvo s CAPCOM-om za lansiranje ekskluzivne linije komponenti i periferija na temu Street Fighter 6 igre.

Ovom suradnjom slavi se lansiranje najnovijeg dodatka franšizi Street Fighter. Inspiriran novim likovima i svemirom igre, Cooler Master je pažljivo dizajnirao niz perifernih uređaja koji uključuju legendarne boje likova i RGB osvjetljenje za impresivno iskustvo igranja.

Oprema Street Fighter 6 tvrtke Cooler Master uključuje stolicu Calibre X2 SF6 Limited Edition, CH331 SF6 Edition slušalice, CK570 SF6 Edition tipkovnicu, Hyper 212 Halo SF6 Air Cooler, MasterLiquid 360L Core SF6 AIO, MM310 SF6 Edition miš, MP511 SF6 Edition podlogu za miša , MWE Gold V2 SF6 napajanje i TD500 Mesh V2 SF6 Edition kućište.

Više... Vaš Komentar Top
ASML ove godine isporučuje prvi high-NA EUV litografski stroj

Datum objave 11.09.2023

ASML ove godine isporučuje prvi high-NA EUV litografski stroj

ASML ove godine isporučuje prvi high-NA EUV litografski stroj

Napredak EUV litografske tehnologije prilično je težak, a ASML, predvodnik litografskih strojeva bori se i malo po malo poboljšava.

Sada je najavio o da će do kraja ove godine isporučiti prvi EUV stroj za ekstremnu ultraljubičastu litografiju koji podržava visoku NA (numeričku aperturu), model “Twinscan EXE:5000″. Pomalo je poput eksperimentalne platforme za proizvođače čipova da nauče kako koristiti high-NA EUV tehnologiju. Sljedeća generacija EXE:5200, za koju se očekuje da će biti isporučena 2025., može podržati masovnu proizvodnju velikih razmjera.

Što je NA numerička apertura?

To je važan pokazatelj optičkog sustava litografskog stroja, koji izravno određuje stvarnu rezoluciju litografije i najviši mogući procesni čvor. ASML trenutno najnapredniji EUV litografski strojevi su NEX:3400C i NEX:3400D. Oni mogu proizvoditi čipove s razmakom između “metala” od  33 do 38 nm. Međutim, nakon što se razmak smanji na manje od 30 nm, odnosno, odgovarajući procesni čvor prijeđe 5 nm, ova razlučivost nije dovoljna.

ASML ove godine isporučuje prvi high-NA EUV litografski stroj_1

EUV dvostruka ekspozicija i/ili tehnologija oblikovanja uzorka mogu se koristiti samo kao pomoć, što će ne samo uvelike povećati troškove i također će smanjiti stopu prinosa. Stoga je postao potreban veći NA. Nova generacija EXE:5000 može postići 0,55 NA, a rezolucija litografije također će biti smanjena na 8 nm.

NVIDIA, ASML, TSMC i Synopsis udružuju snage za ubrzanje dizajna i proizvodnju čipova

SAD želi da ASML blokira izvoz svih litografskih strojeva u Kinu

Očekuje se da će Intel biti prvi kupac high-NA EUV litografskih strojeva i možda će ih predstaviti kasnije u 18A čvoru. TSMC i Samsung planiraju uvesti u proizvodnju 2nm procese krajem 2025., a mogli bi također koristiti EUV litografske strojeve s visokom NA. Što se tiče cijene ovog naprednog stroja za litografiju, nema službenih podataka. Različita izvješća procjenjuju da je trošak 300-400 milijuna američkih dolara.

Više... Vaš Komentar Top
Nokia G42 5G u Pink izdanju

Datum objave 11.09.2023

Nokia G42 5G u Pink izdanju

Nokia G42 5G u Pink izdanju

Nakon filma Barbie koji je obojio svijet u ružičasto, prateći trendove i popularnost ove boje, HMD Global odlučio je ponuditi Nokiju G42 u ružičastom (So Pink) izdanju. Prije toga model je već bio dostupan u So Purple i So Gray bojama.

Nokia G42 5G opremljena je 6,56-inčnim LCD zaslonom rezolucije 1.612 × 720 piksela, vršne svjetline do 560 nita i brzine osvježavanja 90 Hz. Zaštićen je Corning Gorilla Glass 3 staklom. Na bočnoj strani kućišta  od polikarbonata nalazi se skener otiska prsta. Također je jedan od onih pametnih telefona koji još uvijek ima klasični ulaz za slušalice.

Srce ove Nokije G42 5G je osmojezgreni SoC Qualcomm Snapdragon 480+ u kombinaciji GPU Adreno 619, 6 GB radne memorije i 128 GB interne flash memorije. Također nudi do 5 GB dodatne virtualne radne memorije. SoC neće osvojiti nikakvu nagradu za snagu i brzinu, ali zahvaljujući odličnoj kombinaciji softver uspijeva vrlo dobro pokretati ovaj uređaj. Za podijeliti fotografije, čitati vijesti, kupovati ili koristiti društvene medije, uređaj je opremljen 5G povezivosti. Ostatak  također je dobrog standarda uključujući Bluetooth 5.1, podršku aptX audio kodeke i FM radija.

Nokia 2660 Flip recenzija

Nokia X30 5G recenzija

Glavna stražnja kamera ima senzor od 50 MP i otvor blende f/1.8. Druge dvije kamere su manje značajne. Jedna je 2MP dubinski senzor koji pomaže u portretnom načinu rada, dok je treća 2MP makro senzor. Snimanje videa je ograničeno na 1080p do 60fps što je sasvim u redu. Ali uz OZO 3D snimanje zvuka, videozapisi zvuče odlično.  Selfie kamera je 8 MP i dobra za video pozive.

Telefon ima bateriju 5.000 mAh s podrškom za žično punjenje od 20 vata (QC 3.0 i PD 3.0). Zadržat će 80 posto svog izvornog kapaciteta nakon 800 punih ciklusa punjenja, što je oko četiri godine. I dolazimo do popravljivosti. Uz iFixit kompletom koji košta već od 24,95 eura, nije problem popraviti zaslon ili priključak za punjenje ili zamijeniti iz udobnosti vlastitog doma.

Nokia G42 5G u So Pink bit će dostupna krajem godine u 6/128 Gb konfiguraciji po cijeni 249 €. Stiže s Android 13 inačicom sustava uz tri godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja i 2 godine nadogradnji OS-a .

Više... Vaš Komentar Top
Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja

Datum objave 10.09.2023

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja (1)

Google je odlučio uskladiti sučelje web preglednika Chrome korištenjem vlastitog vizualnog jezika, dodati neke nove značajke i poboljšati sigurnosne značajke. Slijede detalji.

Poznati Googleov dizajna Material You, u novoj verziji dopušta promijeniti boju sučelja Chromea u skladu s tamnim/svijetlim načinom rada sustava i nadalje pružiti niz prilagođenih boja. Sučelje preglednika također će bolje uzeti u obzir postavke sustava uređaja u vezi s noćnim načinom rada. Među vizualnim inovacijama dodane su ažurirane ikone za bolju čitljivost i svaka opcija u izborniku s tri točke na URL traci ima vlastitu ikonu.

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja (2)

U isto vrijeme, Google je malo modificirao izbornik kako bi uključio alate kao što su brži pristup upravitelju lozinki i prevoditelju. Kako bi olakšao traženje informacija, Google dodaje novi gumb koji otvara još jedan mali prozor na bočnoj traci za pružanje relevantnog sadržaja pretraživanja za određenu web stranicu.

Google Chrome napokon dodaje načine rada za uštedu memorije i baterije

Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju

Google Chrome kralj web preglednika za stolna i prijenosna računala

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja (3)

Među dodatnim opcijama postavki u gornjem desnom kutu nalaze se funkcije kao što su dodavanje prijevoda, brisanje podataka o pregledavanju ili pretraživanje sadržaja stranice koja se trenutno pregledava.

Ovo se ažuriranje također usredotočuje na sigurnosna poboljšanja, uključujući značajku koja omogućuje pregledniku da odgovara li URL na kojem se korisnik nalazi sigurnoj domeni ili nekoj za krađu identiteta. Do sada je Google automatski ažurirao web stranice na crnoj listi svakih 30-60 minuta, ali u novoj verziji provjerava se vrši u stvarnom vremenu kako bi osigurao da korisnici mogu primati obavijesti pri ulasku na opasne web stranice što je prije moguće. Tehnološki div očekuje da će ova mjera povećati zaštitu od malwarea i phishinga za 25 posto.

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja (4)

Konačno, Chrome Web Store (Trgovina proširenja) također dobiva redizajn Material You, uključujući neke nove značajke. Među njima su jasnija kategorizacija, proširenja koja pokreću AI, preporuke urednika, prilagođeniji sadržaj preporuka i funkcije proširenja javnog testiranja.

Ova nova verzija Chromea očekuje se u nadolazećim tjednima na svim platformama.

Više... Vaš Komentar Top
Zašto Apple odustaje od nehrđajućeg čelika u iPhone 15 seriji

Datum objave 10.09.2023

Zašto Apple odustaje od nehrđajućeg čelika u iPhone 15 seriji

Značajke kamere iPhone 15 Pro bit će uvelike nadograđene LiDAR sustavom

Serija iPhone 15 bit će lansirana za nekoliko dana, a Pro modele odlikovat će okvir od titana koji je jedan od razloga poskupljenja. Zašto Apple smatra da je titanij bolji od nehrđajućeg čelika i gdje vidi prednosti?

Prva prednost titana je da je puno lakši od nehrđajućeg čelika. Budući da se masa iPhonea povećavala iz godine u godinu, nakon prelaska na titanium, poznati @Tech_Reve predviđa da će iPhone 15 Pro težiti 191 gram, a iPhone 15 Pro Max će 221 gram. Osim toga titan je tvrđi i jači od nehrđajućeg čelika. Time je otporniji na padove, koroziju i ekstremne temperature.

Glavni razlozi rasta cijena iPhone 15 serije

Što je sve poznato o iPhone 15 seriji

Ponovno se pojavljuju detalji o USB-C priključku iPhone 15 serije

Vizualno, okviri od nehrđajućeg čelika iPhonea zapravo izgledaju prilično kvalitetno, a završna obrada poput stakla je za mnoge vrlo atraktivna. Međutim, vrlo lako prikuplja ružne otiske prstiju, posebno ako se ne koristi zaštitna futrola. Nakon prelaska na titan, očekuje se da tih otisaka prstiju uopće neće biti.

Konačno, Apple je već koristio metalni titan u Apple Watch Ultra, a korištenjem u seriji iPhone 15 Pro, ostvaruje dosljedan estetski dizajn svojih najboljih proizvoda.

Više... Vaš Komentar Top
Android ima novi vizualni logotip i maskotu robota

Datum objave 10.09.2023

Android ima novi vizualni logotip i maskotu robota

Android ima novi vizualni logotip i maskotu robota (1)

Tijekom godina razvoja Androida, Google je prvo imenovao inačice sustava po raznim slasticama i zatim počeo koristite brojeve za metodu imenovanja. Brojevi ostaju i dalje, ali vizualni identitet se mijenja.

Prva stvar koja se primijeti je da riječ “android” dobiva veliko početno slovo A. U biti je novi logotip usklađeniji s Googleovim dizajnerskim jezikom, jer kompanija želi kohezivni identitet. Također, Android robot iz prošlosti, prešao je put od blagog 2D logotipa do simpatičnog i zaobljenog s karakterom. Postaje trodimenzionalni, a stil prati nove trendove s različitim pokretima tijela koji se mogu mijenjati.

Android ima novi vizualni logotip i maskotu robota (2)

Google aplikacija Pronađi moj uređaj dobiva novu ikonu

Google Pixel 7 Pro recenzija – pola godine kasnije

Naši novi vizualni elementi crpe inspiraciju iz materijalnog dizajna kako bi nadopunili paletu robnih marki Google, kao i bili prilagodljivi”, kaže Jason Fournier, direktor upravljanja potrošačkim robnim markama Android, u službenom postu na blogu . To je razlog zašto u službenom materijalu vidimo 3D maskotu za Android obojenu različitim bojama. U skladu je sa značajkom šarenog i prilagodljivog tematiziranja materijala koju danas vidimo na Android telefonima.

Google će objaviti Android 14 kasnije nego što se očekivalo, odnosno u isto vrijeme kada najavljuje Pixel 8 i Pixel 8 Pro. Ovi će pametni telefoni službeno biti predstavljeni svijetu 4. listopada.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 18 minuta

Velika razlika u brzini interneta ( laptop/mob)

Objavljeno prije 33 minute

Sam svoj majstor - razni radovi po kući/stanu

Objavljeno prije 36 minuta

Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)

Objavljeno prije 55 minuta

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 1 sat

Jeftinije konfiguracije do 500 €

Novosti

[MWC 2024] Nubia Flip 5G - vertikalna sklopiva konfiguracija

Nubia Flip 5G je tanak i moderan vertikalni mali preklopni telefon koji prihvaća ravni rub plus 2,5D dizajn zatvaranja luka. Glavni OLED zaslon (unutanji) je 6,9-inčni razlučivosti 2.790 x 1.188 piksela. Podržava brzinu osvježavanja od 120... Pročitaj više

OPPO najavio osnivanje AI centra kako bi jačao inovativnost svojih mobilnih telefona

OPPO je najavio osnivanje AI centra koji će biti više od istraživačkog laboratorija. Centar će dodatno ojačati mogućnosti razvoja aplikacija umjetne inteligencije za mobilne telefone. Istovremeno, OPPO je najavio da će, nakon serije Find X7... Pročitaj više

HONOR Magic6 Lite ima bateriju koja probija granice

Globalni tehnološki brend HONOR ima reputaciju pomicanja granica u tehnologiji pametnih telefona. Sa svakom novom serijom mobilnih uređaja, cilj im je na tržište plasirati nešto novo i inovativno. HONOR Magic6 Lite u tome nije iznimka, već... Pročitaj više

Softverske licence snižene su do 62%! Osigurajte si Office 2021 Pro Plus za samo 26,75 € preko Godeal24 popusta i rasprodaje!

Kada je riječ o njihovim osnovnim značajkama i korisničkim sučeljima, Office 2021 i Microsoft 365 su izuzetno usporedivi, a korisnici bi trebali očekivati prilično ujednačeno iskustvo. Ipak, postoje varijacije u pozicioniranju proizvoda. Of... Pročitaj više

[MWC 2024] Qualcomm Snapdragon X80 5G modem s omogućenom umjetnom inteligencijom

Qualcomm Snapdragon X80 5G modem prvi je gigabitni 5G modem s podrškom za umjetnu inteligenciju u industriji. Također donosi podršku za mmWave i Sub-6 GHz pojaseve. I ne samo to, dolazi i sa satelitskom vezom, koja je izravno ugrađena u mod... Pročitaj više

Sve novosti