Google aplikacija Pronađi moj uređaj dobiva novu ikonu

Datum objave 19.07.2023 - Sanja Ledinek

Google aplikacija Pronađi moj uređaj dobiva novu ikonu

Google aplikacija Pronađi moj uređaj dobiva novu ikonu

Google aplikacija Pronađi moj uređaj dobiva novu ikonu

U slučaju ako se Android mobilni telefon izgubi ili bude ukraden, funkcija “Pronađi moj uređaj” za prikaz zadnjih informacija o njegov lokaciji putem karte, itekako je dobro došla.

Za ovu mrežnu uslugu lokacije uređaja, Google je na I/O Developers Conference održanoj u svibnju najavio da će ovog ljeta biti lansirana ažurirana verzija aplikacije s poboljšanim značajkama. Među njima je pronalaženja lokacije različitih vrsta Androida uređaji, uključujući: mobilne telefone, slušalice, WearOS pametne satove s bluetooth trackerom itd.

Google aplikacija Pronađi moj uređaj dobiva novu ikonu_1

Lijeva strana slike prikazuje trenutni stil ikone, dok desna strana slike prikazuje novi stil ikone

Prema pisanju 9to5Google, ažurirana verzija aplikacije dobiva i revidirani vizualni dizajn u skladu pokrivanja više vrsta uređaja, a logotip intuitivno podsjeća na karte i radarska skeniranja. Novi stil ikona za koji se očekuje da će ga usvojiti aplikacija, usvaja zelenu, plavu, crvenu i žutu boje umetnute u Googleovo logotipa kao glavne vizualne boju pozadine, s bijeli šupljim krugom u sredini.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.57]

Datum objave 17.07.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.57]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Ove iznimno visoke temperature zraka nisu zaustavile IT svijet :)

Microsoft automatski blokira slanje web-obavijesti od neželjenih webova

Microsoft automatski blokira slanje web-obavijesti od neželjenih webova

Primjer obavijesti koju je Edge blokirao izgleda ovako

Microsoft Edge razvojni tim riješio je problem slanja neželjene pošte ili lažnih obavijesti korisnicima od strane nekih web stranica, automatski blokirajući ta lažna upozorenja ili obavijesti. Proučavali su web stranice širom svijeta kako bi saznali koliko često šalju neželjenu poštu i pronašli način kako ih blokirali. Kada prvi put naiđete na poruku upozorenja, ona će se tiho prikazati samo na adresnoj traci. Ali ako korisnik želi, može primati obavijesti i aktiviranjem zvona na adresnoj traci.

Intel najavio isporuku Gaudi2 AI akceleratore za Kinu, unatoč sankcijama

Intel najavio isporuku Gaudi2 AI akceleratore za Kinu, unatoč sankcijama

Još u jesen prošle godine NVIDIA se uspjela brzo prilagoditi zahtjevima američkih sankcija i započela isporuke u Kinu posebno modificiranih računalnih akceleratora A800 i H800 ograničenih performansi. Prema izvješćima, Intel će slijediti njihov put i ponuditi kupcima u Kini svoje Gaudi2 prilagođene verzije akceleratora.

Na kineskom tržištu trebali bi postati alternativa NVIDIA rješenjima u brojnim obavljenim zadacima. Budući da potonja tvrtka sada ne može pratiti ogromnu potražnju za svojim proizvodima širom svijeta, Intel vidi priliku za sebe. Uz to Gaudi2 akceleratori u Europi i Sjedinjenim Državama, a koji su se počeli nuditi u svibnju prošle godine, nisu imali velike distribucije. Jednostavno svi žele NVIDIA arhitekturu u području umjetne inteligencije. To je nešto poput  Intelovog nepokolebljivog visokog tržišnog udjela poslužitelja prije mnogo godina, podržan resursima, pouzdanošću i drugim čimbenicima.

Eto, sada samo Intel treba uvjeriti velike kupce u Kini u kvalitetu i pouzdanost Gaudi2 izvedbe.

Huawei mobiteli od 2024. povezani na 5G mreže

Proširila se vijest da će Huawei krajem godine lansirati svoje pametne telefone koji se mogu povezati s 5G mrežom. Trebali bi se naći na tržištu početkom 2024. godine. Prema povezanim vijestima, Huawei će koristiti vlastiti softver u alatima za automatizaciju elektroničkog dizajna (EDA) i SMIC-ovu tehnologiju procesa N + 1 u proizvodnji čipova. Osim toga SMIC će proizvoditi i neke druge čipove ispod 14nm, za koje se očekuje da će se koristiti na različitim razinama proizvoda za mobilne telefone.

Međutim, kako neki izvori objavljuju, početni prinos može biti manji od 50 posto ukupne proizvodnje što će uzrokovati da Huawei isporuke 5G umreženih mobilnih telefona neće biti visoke. Huawei i SMIC nisu odgovorili na širenje ove vijesti. Prije toga bilo je mnogo glasina da bi Huawei mogao povratiti američki sporazum o 5G povezanim čipovima, ali ako uspiju od Qualcomma osigurati najnoviji SoC , to može i dalje samo “prilagođena” verzija koja podržava 4G mrežne funkcije.

Apple radi na izradi AirPods Pro slušnih pomagala

Apple radi na izradi AirPods Pro slušnih pomagala

Mark Gurman u detalje opisuje nekoliko novih značajki koje se mogu pojaviti u budućim iteracijama Appleovih bežičnih slušalica. Među njima je značajka koja može testirati zdravlje sluha korisnika reproduciranjem različitih tonova i zvukova. Slična je načinu na koji EKG Apple Watcha provjerava ima li korisnik srčanih problema. Aplikacije trećih strana koje provode slične testove sluha već postoje, ali Apple je navodno održao sastanak s programerima tih aplikacija prije nekoliko godina kako bi dobio neke dodatne informacije bitne za razvoj svoje značajke.

Apple također razmatra opciju koja može odrediti tjelesnu temperaturu korisnika mjerenjem temperature ušnog kanala nositelja. Iako to već može učiniti na novijim modelima Apple Watch uređaja, ali podaci o temperaturi prikupljeni pomoću AirPods Pro slušalica mogu biti točniji.

Nije jasno kada će te značajke biti dostupne. Nakon lansiranja originalnih AirPods Pro slušalica 2019. godine, ažurirali su AirPods Pro 2022. godine, što znači trogodišnji ciklus nadogradnje.

AMD: dizajnom čipova uskoro će dominirati umjetna inteligencija

Lisa Su

Na Svjetskoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Šangaju, Lisa Su, šefica AMD-a istaknula je da se umjetna inteligencija već koristi u dizajnu, testiranju i provjeri poluvodiča te za uštedu vremena na otkrivanju grešaka i stvaranje testnih modela kroz strojno učenje i duboko učenje. Ali, ovo je tek početak.

Vjeruje da će se u budućnosti definitivno čipovi dizajnirani vođeni umjetnom inteligencijom. Glavni razlog je što njihova složenost eksponencijalno raste, a alati povezani s umjetnom inteligencijom trebali bi pomoći boljem dizajnu hardvera. Također bi AI inženjerima donio pomoć pri razmišljanju o tome kako će se sustav koristiti, kako će ga kupac implementirati i kako će aplikacija izgledati.

Nadalje prema njezinim riječima, također će biti potrebna bolja interdisciplinarna suradnja kako bi se osiguralo da materijali, sve složeniji za stvaranje i testiranje, ostanu kvalitetni.

BIOSTAR otkrio M800 PCIe Gen 4 SSD

BIOSTAR otkrio M800 PCIe Gen 4 SSD

BioStar M800 PCIe Gen 4 SSD faktora oblika M.2 2280, dizajniran je za sve, od igrača do povremenih entuzijasta i profesionalaca.Omogućuje brzinu čitanja do 5000 MB/s i brzine pisanja do 4450 MB/s s kapacitetom od 512 GB, 1 TB i 2 TB. Ima podršku NVMe v1.3 i  cjelovitu zaštitu podataka.

Sve ostale detalje pronađite na Biostar web stranici

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.56]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.55]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.54]

Znate li da postoji pristojna i isplativa alternativa za zaštitu 12VHPWR konektora?

Znate li da postoji pristojna i isplativa alternativa za zaštitu 12VHPWR konektora

NVIDIA trenutno razvija novi 12V-2×6 priključak za napajanje, a također uključuje modificirani 12VHPWR u neke grafičke kartice Founders Edition. I dok tvrtka ne dovrši posao, entuzijast s Reddit foruma pod pseudonimom mamolengo, ponudio je program koji omogućuje praćenje temperature konektora i pruža dodatni sloj zaštite onima koji koriste stari 12VHPWR.

Ovaj program prema potrebi omogućava poduzimanje odgovarajućih mjera za snižavanje temperaturnih stupnjeva. Primjerice, korisnik može programirati da se smanji ograničenje snage grafičke kartice u nekim aplikacijama, čime se smanjuje opterećenje konektora. Također je moguće programirati isključivanje određene aplikacije ili igre ili čak pokrenuti potpuno isključivanje sustava.

Naravno, nijedan softver ne može točno izmjeriti temperaturu bez senzora, pa svi zainteresirani trebaju kupiti jedan takav senzor. Dobra je vijest da obično nije skup, a mnoge matične ploče dolaze s priključkom dizajniranim za povezivanje takvih senzora, što pojednostavljuje postupak instalacije.

AMD objavio nove upravljačke programe

AMD objavio nove upravljačke programe

AMD objavio Adrenalin Edition 23.7.1 novi paket upravljačkih programa za Windows 10 i Windows 11 64-bitne sustave. Ovaj paket nadogradnja ispravlja greške u potrošnji energije grafičke kartice RX 7000, donosi podrška za Vulkan proširenja i nekoliko popravaka za određene VR igre ili aplikacije u igrama koji utječu na GPU-ove serije RX 7000 ili RX 6000. Što se tiče Vulkan API-a, nova verzija upravljačkog programa dodaje sadržaj koji uključuje matrične algoritme, praćenje zraka, video kodek, korištenje memorije itd.,

 • VK_KHR_cooperative_matrix za Radeon RX 7000 seriju
 • VK_KHR_ray_tracing_position_fetch za Radeon RX 6000 i novije serije
 • VK_KHR_video_decode_h264
 • VK_KHR_video_decode_h265
 • VK_KHR_video_decode_queue
 • VK_KHR_video_queue
 • VK_EXT_device_address_binding_report
 • VK_VALVE_mutable_descriptor_type
 • VK_EXT_mutable_descriptor_type
  VK_EXT_dynamic_rendering_unused_attachments
 • Stranica za preuzimanje upravljačkog programa AMD Software Adrenalin Edition 23.7.1 WHQL verzija za Win10-64/Win-11

Nakon temeljite istrage Europska komisija je odobrila kupnju VMwarea od strane Broadcoma

Akvizicija vrijedna 61 milijardu dolara jedna je od najvećih u povijesti tehnološkog sektora. Omogućit će tvrtki da se diversificira izvan hardvera širenjem dublje u softver za poslovnu infrastrukturu.

Ali ovo zeleno svjetlo iz Bruxellesa dobiveno je pod određenim uvjetima. Broadcom mora osigurati pristup “sučeljima za programiranje aplikacija interoperabilnosti, kao i materijalima, alatima i tehničkoj podršci koje konkurentskim tvrtkama omogućuju upravljanje softverom virtualizacije VMwarea. I to, pod istim uvjetima kao i Broadcom. Tvrtka također mora provesti organizacijsko razdvajanje između tima koji radi na vlastitim FC HBA-ima i tima odgovornog za certifikaciju i tehničku podršku trećim stranama.

Vrijedno je na kraju spomenuti da se sada s Broadcom smjestio na treće mjesto po kapitalizaciji i prestigao Samsung. O tome je izvijestila Business Korea. Na prvom mjestu je NVIDIA, dok drugom tajvanska tvrtka TSMC. Usput, Samsung Electronics bio je na vrhu ove ljestvice 8. godine, kada je tržište memorije cvjetalo.

 

Više... Vaš Komentar Top
Zbogom Calibri: Microsoft mijenja zadani font u sustavu Office 365

Datum objave 17.07.2023

Zbogom Calibri: Microsoft mijenja zadani font u sustavu Office 365

Zbogom Calibri (1)

Microsoft je najavio da odbacuje Calibri, zadani font koji Office aplikacije (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) koriste posljednjih 15 godina. Ime novog fonta je Aptos.

Kako se tehnologija razvijala i rezolucije zaslona mijenjale Microsoft je prepoznao potrebu za novim fontom sustava Microsoft 365. U stvarnosti, se sve relativno sporo odvijalo. Još 2021. godine tehnološki div “naručio” je nekoliko novih fontova (tipografiju)  od partnera dizajnera, da bi potom pet mogućih rješenja (Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena i Tenorite) ponudio korisnicima za odabir.

Zbogom Calibri (2)

I  konačno sada je napokon pao izbor na Bierstadt font. Inspiriran je švicarskim tipografijama iz sredine 20. stoljeća bez kaligrafskog procvata ili kontrasta između debelih i tankih poteza.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft pokrenuo razvoj vlastitih Arm procesora za Windows 12

Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Zbogom Calibri (3)

Dizajnirao ga je Steve Matteson, koji je radio i na dizajnu fontova TrueType i Segoe kao zadani font u sustavu Windows iz verzije sustava Vista. I dan danas se široko koristi u sustavu Windows 11. U međuvremenu je njegovo kreativno rješenje preimenovano u Aptos, prema autorovom istoimenom omiljenom gradu u Kaliforniji.

Zbogom Calibri (4)

Promjena fonta će se uvoditi u narednim mjesecima korisnicima diljem svijeta. Ali Office će i dalje nuditi opcije kao što su Calibri, Times New Roman, Arial i druge fontove koje korisnici mogu odabrati prema svojim osobnim potrebama.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS ProArt RTX 4060 Ti 16G nova grafička kartica za kreatore

Datum objave 16.07.2023

ASUS ProArt RTX 4060 Ti 16G nova grafička kartica za kreatore

ASUS  ProArt serije RTX 4060 Ti 16G (1)

Grafička kartica ASUS ProArt GeForce RTX 4060 Ti od 16 GB dolazi u tri verzije (standardna, Advanced Edition i OC izdanje) s različitim overclockiranim procesorima koji postižu do 6 posto više frekvencije od referentnih NVIDIA. Aktiviraju se putem ASUS GPU Tweak III aplikacije i omogućuje optimizaciju performansi sustava i hlađenja za svaku aplikaciju.

Što se tiče dizajna,  ASUS ProArt GeForce RTX 4060 Ti od 16 GB ( 300 × 120 × 50 milimetara) slijedi stope prethodno objavljenih starijih modela RTX 4080 i RTX 4070 grafičkih kartica. Opremljena je sustavom hlađenja koji uključuje tri ventilatora s dvostrukim kugličnim ležajevima. Imaju funkciju potpunog zaustavljanja rada, a automatski započinju svoj rad kada temperatura GPU-a prelazi 55 stupnjeva Celzija. Potrošnja energije je 160 vata.

Treba napomenuti da GeForce RTX 4060 Ti nema 12+4-pinskim 12VHPWR priključak za napajanje ili ažuriranu verziju 12V2x6, pa novi ASUS ProArt GeForce RTX 4060 Ti koristi običan 8-pinski konektor.

ASUS  ProArt serije RTX 4060 Ti 16G (2)

PROČITAJTE JOŠ

ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB recenzija

Asus ROG Strix SCAR 17 (G733PY) recenzija

ASUS ROG Rapture GT6 recenzija

NVIDIA je službeno objavila da u većini igara GeForce RTX 4060 Ti 16 GB može raditi na postavkama najviše kvalitete i pružiti iste performanse. Osim igara, koristi od 16 GB memorije pokazuju se u određenim vrstama aplikacija za autore s velikim skupovima podataka poput 3D animacija, uređivanje videozapisa, arhitektonske vizualizacije, streaming uživo AI itd.

Ostale značajke ASUS ProArt GeForce RTX 4060 Ti uključuju dizajn s 2,5 utora, NVIDIA Ada Lovelace streaming multiprocesor, tenzorske jezgre četvrte generacije, RT jezgre treće generacije i 2 580 MHz (OC način rada)/ 2 550 MHz (zadani način rada).

Osim toga, ASUS je izdao RTX 4060 Ti 16 GB model serije DUAL 

Više... Vaš Komentar Top
Li-Fi optička komunikacijska tehnologija postaje 802.11bb standard

Datum objave 16.07.2023

Li-Fi optička komunikacijska tehnologija postaje 802.11bb standard

Li-Fi optička komunikacijska tehnologija postaje 802.11bb standard

Škotska tehnološka tvrtka pureLiFi i Fraunhofer HHI objavili su da je njihovu optičku komunikacijsku tehnologiju Li-Fi odobrio Institut za elektrotehniku i elektroničko inženjerstvo IEEE i postaje standard IEEE802.11bb.

Koristi svjetlo umjesto Wi-Fi radio valova i obećava da će biti brža čak i od 5G prijenosa. Zagovornici tvrde da je Li-Fi tehnologija sigurnija jer svjetlo ne prolazi kroz zid, vrata ili zavjese , pa se time podaci mogu ograničiti na jednu prostoriju, štiteći pristup mreži. Uz to je tehnologija prijenosa manje osjetljiva na smetnje i ima nisku latenciju.

Struktura Li-Fi-ja koristi sustav rasvjete, primjerice obične LED svjetiljke, i pulsira vidljivu svjetlost pri prilično velikim brzinama, ali neprimjetno za ljudske oči. Senzori umjesto Wi-Fi antena uređaja hvataju te promjene u frekvenciji osvjetljenja i pretvaraju ih u podatke. To je manje više isti način na koji optičko vlakno radi za internet, međutim u Li-Fi mreži komunikacija nije ograničena na kabel.

Tvrtka pureLiFi je u veljači 2023. na MWC-u predstavila modul Light Antenna ONE za male uređaje kao što su mobilni telefoni. Ova antena radi s valnom duljinom od 850nm, ima raspon od 20 do 300 cm i ima fov od 24 stupnja. Dimenzija je 12,5 x 14,5 x4,5 milimetara.

Više... Vaš Komentar Top
Napokon dostupna nova Mozilla nova Thunderbird verzija razvijena od nule

Datum objave 16.07.2023

Napokon dostupna nova Mozilla nova Thunderbird verzija razvijena od nule

Napokon dostupna Mozilla nova Thunderbird verzija razvijena od nule (1)

Mozilla nastavlja veliki remont izdavanjem Thunderbirda 115 klijenta za e-poštu otvorenog koda. Donosi novi logotip i Supernova korisničko sučelje koje izgleda atraktivnije, modernije, organiziranije više nego ikad. Ažuriranje ipak nije čisto kozmetičko. Zapravo, najvažnija ažuriranja su funkcionalne nadogradnje nekih od ključnih značajki aplikacije.

Okvir za pretraživanje sada je premješten na vrh, dodani su novi tipkovni prečaci i objedinjena dinamična alatna traku za stvaranje prilagođenog izbornika
Izbornik Aplikacija (ili “Thunderbird Menu”) u gornjem desnom kutu nudi novi sustav za promjenu gustoće prikaza cijele aplikacije samo jednim klikom.

Napokon dostupna Mozilla nova Thunderbird verzija razvijena od nule (4)

Tu je moderniziran “prikaz kartica” koji će sadržaj e-pošte prikazati na desnoj strani prozora, a ne ispod popisa e-pošte. Istovremeno tvrtka je proradila na adresaru i mapama koji se mogu sortirati. Moderniziran je i prikaz kalendara. Uključuje poboljšanu rešetku dan/tjedan/mjesec te pristup putem alatne trake i druga manja ažuriranja.

Napokon dostupna Mozilla nova Thunderbird verzija razvijena od nule (3)

Poboljšan je popis poruka koji sada koristi najnoviju HTML tehnologiju, a zaglavlje popisa poruka prikazuje kontekstualne informacije (trenutni naziv mape, broj poruka…).

MOZILLA THUNDERBIRD 1.0 je stigao

Što se tiče značajki, podržava otvaranje .eml datoteka e-pošte na karticama, OpenPGP pohranu ključeva na VKS/HKP poslužiteljima, podršku za css dodjelu u sastavljanju stranica e-pošte itd Thunderbird tim kaže da bi se iskustvo trebalo nastaviti poboljšavati u sljedećim ažuriranjima, jer još uvijek postoje neke funkcije koje nisu uključene.

Napokon dostupna Mozilla nova Thunderbird verzija razvijena od nule (2)

Potpuni sažetak svih promjena u Thunderbird 115 Supernova potražite na web stranici Mozilla Support. Također s ove web stranice  možete preuzeti aplikaciju za e-poštu, koja je sada ozbiljniji kandidat protiv rivala Gmaila i Outlooka.

Više... Vaš Komentar Top
Emoji uskoro postaju vizualno atraktivniji

Datum objave 16.07.2023

Emoji uskoro postaju vizualno atraktivniji

Emoji uskoro postaju vizualno atraktivniji (1)

Konzorcij Unicode najavio je nacrt standarda Emoji 15.1, koji će biti odobren krajem rujna i na snazi na uređajima i platformama od kraja ove godine do početka 2024. godine.

Novi dodani emojiji u set uključuju trešnje i klimanje glavom, zeleni limun , smeđu gljivu, obiteljske emotikone koji su podijeljeni u rodno neutralne formate itd.

Unicode napominje da emojiji koji klimaju glavom mogu imati drugačije značenje u nekim zemljama, poput Indije, Bugarske, gdje tresenje glave znači da, klimanje glavom znači ne itd.

Emoji 15.1 također poboljšava skup emojija za dodavanje pokreta desnom nogom (izvorno samo lijevo) koji se kombinira s postojećom opcijom boje kože i spola. Kao rezultat toga, dodano je 108 emojija, kao što su pješaci, trkači, invalidska kolica, pješaci itd.

Emoji uskoro postaju vizualno atraktivniji (2)

Google ponovno uvodi koncept jednostavnih emojija

Mnoge će razveseliti, ma koliko god se činilo nevjerojatnim, da ovi novi 3D emojiji dolaze u Windows 11. Barem tako objavljuje specijalizirana web stranica Neowin. Ali, podržavat će ih samo određene aplikacije i preglednici.

Više... Vaš Komentar Top
Izašla je druga generacija Nothing Phonea

Datum objave 16.07.2023

Izašla je druga generacija Nothing Phonea

Izašla je druga generacija Nothing Phonea

Nothing, engleski brend čiji je suosnivač Carl Pei, pohvalio se novim modelom Nothing Phone (2), ali ne igra na istom terenu kao njegov prethodnik. Pozicioniran je u high-end segmentu.

Nothing Phone (2) zadržava isti stil dizajna kao prethodna generacija sa staklenom stražnjom stranom blago zakrivljenom na rubovima radi boljeg prianjanja. Velikim dijelom izrađen je od recikliranih materijala, uključujući aluminijski okvir. Osim toga, 80 posto plastičnih dijelova dolazi iz održivih izvora. Pruža IP54 otpornost na prašinu i vodu, a dostupan je u bijeloj ili tamno sivoj boji. Debljine je 8,6 milimetara i mase 201,2 grama.

OLED zaslon je povećan na 6,7 inča i dodana LTPO tehnologija koja podržava automatsko podešavanje brzine osvježavanja zaslona od 1Hz-120 Hz, stopu uzorkovanja dodirom 240 Hz. Rezolucije je 2.412 x 1.080 piksela, maksimalne svjetline 1.600 cd/m² uz aktiviran HDR mod. Ima SGS certifikat za slabo plavo svjetlo.

Nothing je ove godine svoj novi model pametnog telefona odlučio predstaviti hobotnicom. To su brze, inteligentne životinje s osam pipaka, što je izravna referenca na Snapdragon 8+ Gen 1 mobilnu platformu, hardversku osnovu ovog uređaja. Jedna zanimljivost uz odabir hobotnice je što se ne radi o bilo kakvoj, već točnije bioluminiscentnoj, sposobnoj osvijetliti najtamnija mjesta. Upravo kao 11 segmentiranih LED traka na stražnjoj strani Nothing Phone (2) uređaja nazvanih Glyph. Imaju funkcije označavanja razine glasnoće, mjerenje vremena, vizualizaciju napretka puta za usluge vožnje ili dostave itd. LED traci u gornjem desnom kutu može se dodijeliti određena aplikaciji ili kontakt, a nakon primitka obavijesti, ona će svijetliti dok se obavijest ne pročita. Novost je značajka Glyph Composer koja omogućuje sastavljanje melodija zvona i svjetlosnih sekvenci. Međutim, funkcija nadogradnjom softvera bit će dostupna i prvoj generaciji mobitela.

PROČITAJTE JOŠ

Nothing Phone 1 – splasnulo je uzbuđenje

Što se tiče kameram glavna ima širokokutni glavni senzor Sony IMX890 od 50 megapiksela (1/1,56 inča; ƒ/1,88; 1 μm piksela) s OIS i EIS stabilizacijom kao i ultraširokog kuta Samsung JN1 također od 50 megapiksela (1 /2,76 inča; ƒ/2,2; vidno polje od 114 stupnjeva) s EIS stabilizacijom. Prednja kamera je Sony IMX615 senzora od 32 megapiksela (1/2,74 inča; ƒ/2,45).

Kapacitet baterije je 4.700 mAh. Kompatibilna je sa žičanim punjenjem ( 45 W), Qi bežičnim (15 W) i obrnuto bežičnim (5 W). Iz ekoloških razloga u prodajnom paketu ne nudi se ispravljač za punjenje, samo USB-C na USB-C kabel.

Nothing Phone (2) radi na Androidu 13 i Nothing OS 2.0 crno-bijelom sučelju, koje korisnicima omogućuje redizajniranje početnog i zaključanog zaslona, prilagodbu dizajna rešetke, veličine widgeta i teme boja, putem jedinstvenih widgeta. Proizvođač obećava najmanje tri velika ažuriranja Androida i četiri godine sigurnosnih zakrpa, koje se šalju na uređaj svaka dva mjeseca.

CIJENA

Ovisno o konfiguraciji memorije cijene su sljedeće:

 • 8 GB / 128 GB od 679 eura
 • 12 /256 GB od 729 eura
 • 12 / 512 GB od 849 eura.
Više... Vaš Komentar Top
MSI izdaje MAG PCIe 5.0 napajanja s punim modulom

Datum objave 16.07.2023

MSI izdaje MAG PCIe 5.0 napajanja s punim modulom

MSI izdaje MAG PCIe 5.0 napajanja s punim modulom (1)

MSI MAG obitelj proširena je se A750GL PCIE5 i A850GL PCIE5 napajanjima.

MAG A750GL i MAG A850GL napajanja prihvaćaju specifikacije PCIe 5.0 i ATX 3.0, pružaju 12VHPWR sučelje i imaju nazivne izlazne snage od 750 W i 850 W .

Vrijedno je spomenuti da 12VPHWR sučelje dvaju novih izvora napajanja također ima drugačiji dizajn u boji . Kada sučelje nije priključeno, može se potpuno vidjeti struktura, ali kada je uključeno, potpuno je nevidljivo.

Također imaju  mali dizajn, s veličinom od 140 x 150 milimetara i prikladniji za isto tako manja kućišta.

PROČITAJTE JOŠ

MSI SPATIUM M570 PCIe 5.0 SSD s dizajnom pasivnog hlađenja

MSI ima niz zanimljivih perifernih uređaja za gaming

Koriste 120 mm FDB dinamičke hidraulične ventilatore s ležajevima i zaštitne mehanizme kao što su OCP, OTP, OVP i OPP.

Detaljne specifikacije

Više... Vaš Komentar Top
Reanimacija 3,5 mm priključaka za slušalice u mobitelima nije uspjela

Datum objave 15.07.2023

Reanimacija 3,5 mm priključaka za slušalice u mobitelima nije uspjela

Reanimacija 3,5 mm priključaka za slušalice u mobitelima nije uspjela (1)

Bez obzira je li vaša nostalgija za ožičenim slušalicama samo uzdah “vrijeme leti tako brzo“, ili stvarna potreba, budite sigurni, 3.5 milimetarski priključak je na izdisaju u mobilnim telefonima.

Prvi uređaj koji uopće koristi 3.5 mm ulaz za slušalice je Sony Walkman TPS-L2 iz 1979. godine, a oko 2006. godine dolazi s mobilnim telefonima. Deset godina kasnije, lansiran je jaki neprijatelj ovog priključka – iPhone 7, prvi flagship bez 3,5-milimetarskog sučelja. Kritike su pljuštale sa svih strana, ali Apple je prostor iskoristio za Haptic Engine veću linearnu vibracijsku jedinicu i barometar. Kao “kompenzaciju”, ponudio je tri različita rješenja: EarPods žičane slušalice s Lightning sučeljem u prodajnom paketu, Lighting adapter za 3,5 mm i kupnju AirPods slušalica. Vrijeme je pokazalo da su ove slušalice bile pun pogodak i postupno postale mainstream.

Reanimacija 3,5 mm priključaka za slušalice u mobitelima nije uspjela (2)

Naravno, ostali proizvođači mobitela polako su slijedili Apple. Osobito kada su mobilni telefoni ušli u eru cijelih zaslona i proizvođači nastojali da naprave što tanji uređaj. Međutim, koliko god da se trudili kontrolirati debljinu mobilnih telefona, 3.5 milimetarski priključak uvijek je predstavljao tehnički problem koji se ne može zaobići.

Razlog je što 3.5 mm ulaz zapravo ima sučelje do 5 mm u vanjskom promjeru. Zato su u to vrijeme čak neki proizvođači “oživjeli” 2,5-milimetarski priključak , samo da dobiju 1 mm. Drugi su opet koristili vodootpornost mobilnih telefona kao opravdanje  ne pružanja 3,5-milimetarskog priključka za slušalice. A danas, neki proizvođači u prodajnom paketu nude USB pretvarač za slušalice.

Reanimacija 3,5 mm priključaka za slušalice u mobitelima nije uspjela 4 Reanimacija 3,5 mm priključaka za slušalice u mobitelima nije uspjela _3

Zapravo, priča oko ovog audio priključka više se odnosi na smanjenje troškova komponenti i zaradu od kupnje TWS slušalica koje svaki proizvođač mobitela ima. Uostalom, statistika pokazuje da prodaja žičanih slušalica znatno se smanjuje od kvartala u kvartal u korist bežičnih. Ali tržište ožičenih slušalica ne može u potpunosti nestati. Još uvijek su one vrhunske tražene od audiofila, dok jeftine vole neki gameri.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 6 minuta

Vanjski (eksterni) HDD-ovi i kućišta od 3.5"

Objavljeno prije 15 minuta

Automobili

Objavljeno prije 15 minuta

Pametni satovi

Objavljeno prije 16 minuta

4G/5G LTE-A,4G+ - usporedbe internet i govornih tarifa mobilnih operatera(gigabox,pok

Objavljeno prije 17 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti