Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

Datum objave 03.04.2023 - Sanja Ledinek

Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

Talijanska agencija za zaštitu podataka objavila je da neće samo blokirati OpenAI-jev chatbot, već će i istražiti njegovu usklađenost s Općom uredbom o zaštiti podataka. Prema talijanskim regulatorima ChatGPT također izlaže maloljetnike “odgovorima koji su apsolutno neprikladni u usporedbi s njihovom razinom razvoja i svijesti” zbog nemogućnosti provjere dobi korisnika. Zabrana je stupila na snagu u petak s trenutačnim učinkom i do daljnjega će ograničiti obradu talijanskih korisničkih podataka u odnosu na OpenAI.  Nadzorno tijelo sada je OpenAI-ju dalo rok od 20 dana da odgovori na koji način namjerava riješiti probleme. Ako se to ne dogodi, vlasti prijete kaznom do 4 posto godišnjeg prihoda.

U međuvremenu, nakon potvrde blokade u Italiji, OpenAI  potvrđuje povrat novca onima koji su platili pretplatu i privremeno blokiranje aktivacije novih pretplata.

Također je Irska komisija za zaštitu podataka priopćila da prati talijanske regulatore kako bi razumjela osnovu za svoje postupke te da će “koordinirati zabranu sa svim tijelima za zaštitu podataka u EU“. Isto tako, Ured povjerenika za informacije, britanski neovisni regulator podataka, istekao da će podržati razvoj umjetne inteligencije, ali je spreman osporiti nepoštivanje zakona o zaštiti podataka.

PROČITAJTE JOŠ

Europol zabrinut zbog moguće zlouporabe ChatGPT-a

Navodno se blokada ChatGPT-a priprema i u Sjedinjenim Državama. Članovi neprofitne organizacije Center for AI and Digital Policy (CAIDP) zapravo su podnijeli službenu žalbu FTC -u i traže zaustavljanje velikih jezičnih modela (LLM) od strane OpenAI-ja. Tehnologiju smatraju prijetnjom privatnosti građana i opasnošću za javnu sigurnost, te kršenjem smjernice FTC-a prema kojima AI mora biti prilično transparentan, objašnjiv, pošten i empirijski valjan. GPT-4 OpenAI-ja ne ispunjava niti jedan od ovih zahtjeva, stoji u podnesku poslanom Komisiji.

Ostaje za vidjeti hoće li Savezna komisija za trgovinu prihvatiti takav zahtjev ili ne. Igra je potpuno otvorena, s obzirom na to da je predsjednica Lina Khan nedavno izrazila zabrinutost za pravilno funkcioniranje tržišta umjetne inteligencije koje riskira da ostane u rukama nekoliko velikih kompanija spremnih stvoriti jarke i podići barijere kako bi spriječile konkurenciju da se slobodno natječu.

Ranije prošlog tjedna, objavljeno je i otvoreno pismo koje poziva moratorij na razvoj naprednijih AI sustava. Do sada ga je potpisalo više od tisuću stručnjaka, akademika i gospodarstvenika među kojima su Steve Wozniak, jedan od osnivača Applea, te izvršni direktor Tesle Elon Musk.

Mnogi od onih koji su potpisali pismo sami su radili s umjetnom inteligencijom ili su bili povezani s tvrtkama koje razvijaju AI sustave. Vrijedno je spomenuti da je sve više ljudi izvan tech svijeta zabrinuto zbog potencijalnih rizika umjetne inteligencije (AI), uključujući njezinu prijetnju radnim mjestima i širenje dezinformacija i pristranosti.

Više... Vaš Komentar Top
ROG Flow Z13-ACRNM RMT02

Datum objave 03.04.2023

ROG Flow Z13-ACRNM RMT02

ROG Flow Z13-ACRNM RMT02_1

Republic of Gamers je danas u suradnji s ACRONYM-om predstavio ROG Flow Z13-ACRNM RMT02, svestrani uređaj koji spaja visoke tehničke karakteristike, inovativan dizajn, modu, umjetnost i gaming.

ROG Flow Z13-ACRNM RMT02_2

ROG Flow Z13-ACRNM RMT02 može biti i tablet i laptop, a u posebno izrađenom kućištu sa ojačanjima krije Intel Core i9-13900H i GeForce RTX 4070 Laptop GPU. Ova ograničena serija će na tržištu Hrvatske biti dostupna od ponedeljka, 03.04.2023, po ceni od 3.749 EUR.

Više... Vaš Komentar Top
U Hrvatsku stigao HONOR X8a

Datum objave 03.04.2023

U Hrvatsku stigao HONOR X8a

Honor X8a

Novi pametni telefon globalnog tehnološkog branda HONOR – HONOR X8a, dostupan je kupcima u Hrvatskoj. Kao najnoviji pametni telefon HONOR-ove X serije, HONOR X8a je pouzdan svestrani uređaj, s privlačnim dizajnom, velikim zaslonom koji nudi vrhunsku kvalitetu prikaza i robusnim fotografskim mogućnostima, a sve je dostupno po pristupačnoj cijeni. HONOR X8a u Hrvatskoj je dostupan s preporučenom maloprodajnom cijenom od 269 eura.

HONOR X8a je tanak i izuzetno lagan uređaj, 7.48 mm i 179g, a donosi sustav trostruke stražnje kamere od 100MP, što je najveća razlučivost kamere u X seriji dosad. Sadrži glavnu kameru od 100 MP, širokokutnu i dubinsku kameru od 5 MP i makro kameru. X8a također ima prednju kameru od 16 MP kojom korisnici mogu snimiti upečatljive selfije visoke razlučivosti.

Više... Vaš Komentar Top
Intel lansira NUC 13 Pro s procesorima serije Core 13 generacije

Datum objave 31.03.2023

Intel lansira NUC 13 Pro s procesorima serije Core 13 generacije

newsroom-intel-nuc-13-pro

Intel je najavio malo osobno računalo NUC 13 Pro kodnog naziva “Arena Canyon”. Dimenzija je 4 x 4 inča i može se koristiti u većini scenarija. Pritom se također reklamira kao nadogradivo i jednostavno za održavanje. Pojedini modeli opremljeni su Intel vPro tehnologijom, pa se mogu koristiti i na komercijalnom tržištu.

Što se tiče hardverskih specifikacija, NUC 13 Pro može imati do 64 GB dvokanalne, DDR4-3200 MHz memorije, koristiti 2 seta PCIe x4 Gen 4 NVMe SSD-ova kroz M.2 utor. Ima ugrađeni Intel i226 Ethernet žičani mrežni priključak s maksimalnom brzinom prijenosa 2,5 Gbps te funkcije povezivanja Intel Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3.

PROČITAJTE JOŠ

Intel NUC 12 Enthusiast – otkrivene pune specifikacije

Intel NUC 6i5SYH test

Priključci za povezivanje uključuju 2 seta HDMI-ja, 2 seta Thunderbolt 4 i 3 seta USB 3.2 i 1 set USB 2.0 priključaka. Preporučena cijena je ovisno o specifikacijama od 340 do 1080 dolara. Također će biti u ponudi prilagođene verzije za Intelove partnere, omogućujući im da kreiraju vlastita rješenja dizajna.

Detaljne specifikacije pogledajte na službenoj Intel web stranici.

Više... Vaš Komentar Top
Zoom uvodi OpenAI tehnologiju

Datum objave 31.03.2023

Zoom uvodi OpenAI tehnologiju

Zoom uvodi OpenAI tehnologiju

Zoom uvodi OpenAI značajke produktivnosti, najavljujući lansiranje AI asistenta Zoom IQ za oslobađanje radnog potencijala uključujući sažimanje sadržaja razgovora, organiziranje ideja, pisanje poruka, e-pošte i sadržaja ploče itd.

Što se tiče sastavljanja e-pošte, generative AI korisnicima će pružiti predložene skice na temelju Zoom sastanka, telefonskih razgovora i razgovora putem e-pošte. S druge strane, kod sažetka sastanka nema potrebe za snimanjem cijelog sastanka, već će AI značajka automatski organizirati sažetak, dati prijedloge za daljnje radnje i podijeliti ga na timskom chatu, Zoom kalendaru i e-pošti, tako da oni koji nisu sudjelovali u sastanka ne moraju se vraćati i pregledavati podužu video snimku.

Također Zoom Scheduler omogućuje domaćinima sastanaka dijeljenje vlastitog kalendara, pomažući internim i vanjskim korisnicima da saznaju najbolje vrijeme sastanka čineći proces zakazivanja sastanka praktičnijim. U isto vrijeme, ova funkcija će pružiti raspored sastanaka i poveznicu Zoom na kalendaru domaćina, smanjujući probleme ručnog zakazivanja.

Zoom uvodi OpenAI tehnologiju_1

PROČITAJTE JOŠ

Zoom uvodi nove značajke

Osim spomenutih novitete Zoom je također istovremeno objavio i sljedeće inovativne značajke:

 • Intelligent Director ili mogućnost korištenja više kamera u Zoom sobi kako bi se prikazali svi kutevi i sudionici sobe za sastanke s visokokvalitetnim, stabilnim videom i zvukom.
 • Zoom IQ chat funkcija sastavljanja poruka za lakše sastavljanje na temelju konteksta razgovora uz prilagodbu predloženih odgovore kroz semantiku poruke
 • Zoom Huddles (ranije Zoom Spots) novi virtualni uredski prostor za suradnju, stvoren za olakšavanje improviziranih rasprava i timskih odnosa u otvorenom uredu s promoviranjem video poziva bilo kada, bilo gdje.

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 8 Gen 4 s Oryon jezgrama srušit će Apple M2 seriju

Datum objave 31.03.2023

Snapdragon 8 Gen 4 s Oryon jezgrama srušit će Apple M2 seriju

Snapdragon 8 Gen 4 s Oryon jezgrama srušit će Apple M-seriju

Svi znamo da će do studenog/prosinca ove godine Qualcomm održati svoj Snapdragon Summit kako bi otkrio Snapdragon 8 Gen 3. Prve glasine o čipsetu već se pojavljuju među kojima su da i dalje koristiti TSMC-ov 4nm node i ne bi trebao donijeti puno promjena. Konfiguracija 1 + 4 + 3 se ponavlja i vjerojatno će donijeti ARM-ovu sljedeću generaciju Cortex-X4 i nove A7xx i A5xx serije jezgri.

Zapravo velike promijene dolaze tek sa Snapdragonom 8 Gen 4. Prema poznatom tipsteru Revegnusu, čipset će imati umjesto ARM jezgre, nove Oryon interno razvijene. Nastaju pod budnim okom Nuvija startupa koji je Qualcomm kupio 2021. godine. U njihovoj proizvodnji će se koristiti TSMC N3E 4nm čvor druge generacije.

Također tipster prikazuje specifikacije i rezultate benchmark testova iz kojih je vidljivo da Snapdragon 8 Gen 3 može postići 6500 bodova na Geekbench 5 višejezgrenom testu, dok SD8 Gen 4 rezultate iznad 9000 bodova što je znatno više u odnosu na Appleov M2 računalni procesor koji ne ostavlja ništa nepoželjnim.

Snapdragon 8 Gen 4 s Oryon jezgrama srušit će Apple M-seriju_1

PROČITAJTE JOŠ

Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 privlači performansama

Prvi uzorci Snapdragon 8cx Gen4 prolaze testiranja

Qualcomm Snapdragon X35 RF modem donosi 5G brzine na vaše zapešće

Na kraju, ali ne manje važno, navodi da će Snapdragon 8 Gen 4 platforma imati osmojezgreni CPU koji uključuje dvije Nuvia Phoenix (Oryon) jezgre performansi i šest Nuvia Phoenix M učinkovitih jezgri. GPU se možda neće puno promijeniti. Bit će A740 kakav jest ili s manjim poboljšanjima takta, procesa i razine napona te preimenovan kako bi se održala arhitektura poput A15 i A16.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft lansira AI chatbot za stručnjake kibernetičke sigurnosti

Datum objave 31.03.2023

Microsoft lansira AI chatbot za stručnjake kibernetičke sigurnosti

Microsoft security

Nakon što je najavio svog pomoćnika Copilot pokretanog umjetnom inteligencijom za Office aplikacije, Microsoft sada usmjerava pažnju na kibernetičku sigurnost.

Lansirao je posebnu verziju chatbota pod nazivom Security Copilot s ciljem kako bi stručnjacima za mrežnu sigurnost nadopunio i ubrzao rad, a ne da ih zamijeni. Može biti od velike pomoći tvrtkama koje imaju problema sa zapošljavanjem stručnjaka i na kraju zapošljavaju zaposlenike koji nemaju iskustva u određenim područjima.

Ovaj alat koristi OpenAI jezični model GPT-4 i specifični sigurnosni model izgrađen pomoću podataka prikupljenih iz dnevnih aktivnosti. Sustav također zna sigurnosno okruženje određenog korisnika, ali ti se podaci ne koriste za obuku modela.

Prema Microsoftu, korištenje je vrlo jednostavno. Primjerice, korisnici mogu pitati “Kakvi su se sigurnosni incidenti dogodili u našoj tvrtki?”, a Security Copilot će ih sažeti. Može čak proizvesti PPT koji sažima informacije o sigurnosnim događajima, opisuje izložene aktivne ranjivosti ili navodi račune za koje se sumnja da iskorištavaju ranjivosti na temelju tekstualnih upita koje unose korisnici. Uz to korisnici mogu dodirnuti gumb kako bi potvrdili da je odgovor točan ili odabrati gumb “off target” kako bi potvrdili pogrešku. Ovaj način unosa pomaže sustavu u učenju.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Office 365 Copilot AI s GPT-4 pomaže korisnicima – ne zamjenjuje ih! Svi detalji.

Microsoft ima manjak internog AI hardvera i prisiljen je nametnuti kvote

Security Copilot bit će dostupan za testiranje malom broju Microsoftovih klijenata prije šireg izdanja kasnijeg datuma. Radit će s Microsoftovim sigurnosnim proizvodima kao što je Sentinel za praćenje prijetnji i vjerojatno podrškom za alate trećih strana kao što je Splunk. Što se tiče cijene za sada nije poznata.

Više... Vaš Komentar Top
White Shark pokrenuo plemenitu akciju očuvanja morskih pasa

Datum objave 31.03.2023

White Shark pokrenuo plemenitu akciju očuvanja morskih pasa

white_shark_tiskovna_1

U sklopu jedinstvene, trogodišnje kampanje čiji je naziv Let’s care about each other, poznati gaming brand White Shark je održao tiskovnu konferenciju, te zajedno sa svojim ambasadorima najavio da će biti organizator i pokrovitelj niza akcija vezanih uz brigu za okoliš. Najavljene akcije će za cilj imati zaštitu morskih pasa (posebno ugroženih vrsta), zaštitu i očuvanje mora i oceana u kojima oni žive, akcije čišćenje mora i obale, edukacije, te aktivnosti poticanja ekološke osviještenosti i korištenja recikliranih materijala.

white_shark_tiskovna_2

Od rujna prošle godine, White Shark je službeni donator najveće svjetske organizacije za zaštitu okoliša International Union for Conservation of Nature s naglaskom na zaštiti morskih pasa, a tijekom konferencije najavljeno je potpuno izbacivanje plastike iz svih pakiranja White Shark proizvoda najkasnije do kraja naredne godine, te početak proizvodnje gaming artikala od plastike koje je reciklirana plastika izvađena iz oceana i mora.

Ambasadori kampanje su Alen Soldo (najveći znanstveni autoritet za morske pse na Mediteranu), Vanja Peleš (svjetski prvak u ronjenju na dah i ekološki aktivist), Ribafish (influencer i ekološki aktivist), Miro Odak (frontman grupe LIli Gee i ekološki aktivist), a posebni gost među ambasadorima bio je splitski skladatelj Mirko Krstičević, široj javnosti najpoznatiji kao autor pjesme Da mi je biti morski pas, a koja je tijekom konferencije predstavljena u izvedbi grupe Lili Gee i proglašena službenom himnom kampanje.

white_shark_tiskovna_3

Video spot se može pogledati na YouTube kanalu Croatia Records-a, a najavljen je izlazak i engleske verzije pjesme i video spota pod nazivom “I wanna be a White Shark”.

Više... Vaš Komentar Top
Fortinet objavljuje 2023 Information Security Skills Gap Report

Datum objave 31.03.2023

Fortinet objavljuje 2023 Information Security Skills Gap Report

Fortinet  Information Security Skills Gap Report  (1)

Nedostatak vještina u informacijskoj sigurnosti doveo je većinu tvrtki do ozbiljnijih sigurnosnih rizika i  prijetnji, uključujući hakiranje i financijske gubitke.

Fortinet u izvješću na temelju provedene ankete na više od 1.800 donositelja odluka u IT i informacijskoj sigurnosti diljem svijeta, navodi da incidenti informacijske sigurnosti postaju sve češći. 84 posto organizacija istaknulo je da su bile hakirane barem jednom u prošloj godini, a 48 posto njih pretrpjela zbog toga ekonomske gubitke više od milijun američkih dolara.

Fortinet  Information Security Skills Gap Report  (2)

Preporučuju da tvrtke i kompanije implementiraju rješenja automatizirane obrambene sposobnost, ulažu u poboljšanje vještina postojećeg i budućeg osoblja za informacijsku sigurnost i njihovu obuku te certificiranje o mrežnoj sigurnosti (NSE). Međutim, 73 posto tvrtki i poslovnih organizacija koje favoriziraju obuku i certificiranje informacijske sigurnosti, također se susreće s uskim grlima u procesu zapošljavanja osoba s tehničkim certifikatima, što ukazuje da je broj ljudi koji su stekli relevantne certifikate u ovoj fazi još uvijek nedovoljno.

Fortinet  Information Security Skills Gap Report  (3)

Ali, u isto vrijeme, 68 posto tvrtki u svijetu reklo je da su zbog nedostatka dovoljno vještina ili svijesti o sigurnosti informacija, ključne pozicije u IT odjelu upražnjene, što dovodi do više rizika za sigurnost informacija i sigurnosne prijetnje. Izvješće možete preuzeti putem Fortinet službene web stranice.

Više... Vaš Komentar Top
AMD službeno potvrđuje razvoj procesora s malim i velikim jezgrama

Datum objave 31.03.2023

AMD službeno potvrđuje razvoj procesora s malim i velikim jezgrama

AMD službeno potvrđuje razvoj procesora s malim i velikim jezgrama

AMD-ov službeni vodič razvoja za programere potvrdio je da će lansirati procesore s velikom i malom jezgrom s ciljem poboljšanja konkurentnosti na mobilnom tržištu te kao odgovor na Intel Alder Lake i Raptor Lake proizvode. Prema vodiču za programere koji je službeno objavio AMD, vidljivo je da će lansirati novi mobilni procesor s arhitekturom velike i male jezgre usvajajući heterogeni dizajn Zen 4 i Zen 4c. Jasno je naznačeno da je serija Family (19h model 70h) opremljena s ove dvije vrste jezgre.

AMD je istaknuo da dvije jezgre ( performansi 0h i energetske učinkovitosti 1h) imaju različite skupove značajki, tako da bi programeri softvera trebali prema potrebi optimizirati svoje dizajne.

PROČITAJTE JOŠ

AMD Ryzen 9 7950X3D recenzija

AMD “Ryzen 7000 combo deals” sada dostupan i u Hrvatskoj

Vrijedno je napomenuti da također koriste izraze jezgre performansi (Performance Core) i jezgre energetske učinkovitosti (Efficiency Core) u ovom vodiču za programere.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti