Zašto Android telefonima više nije potreban “ROOT”?

Datum objave 17.06.2022 - Uredništvo

Zašto Android telefonima više nije potreban “ROOT”?

Zašto Android telefonima više nije potreban "ROOT"?

Zašto Android telefonima više nije potreban ROOT

Ako vratimo vrijeme 10 godina unatrag, root je definitivno imao visok status i bio bitan velikom broju korisnika Android telefona. Ponekad se činilo da se telefon bez roota uopće ne može koristiti.

Njegove prednosti bile su mijenjanje korisničkih privilegija kako bi se mogle promijeniti ikone, statusne trake, animacije prijelaza i pokretanja, punjenja baterije itd. Ipak najbitnija prednost u to doba bila je pristup sistemskoj particiji, kako bi se brisale predinstalirane ili sistemske aplikacije (koje je stavio proizvođač i operater), pristup recovery particiji ili overclock aplikativnog procesora.

I sam proces rootanje mobilnog telefona zapravo nije bio težak za one s malo razumijevanja načina rada mobilnih telefona i Android sustava. Postojale su čak i odgovarajuće korak po korak upute te alati poput “one-click ROOT” za odraditi posao. Ali kako je vrijeme prolazilo sve manje korisnika imalo je potrebu ili želju za rootanjem svojih mobitela.

Što se promijenilo?

Proizvođači mobitela počeli su sve više činiti sve što je moguće da spriječe korisnike od  rootanja uređaja i time je postalo sve teže i teže razvijati alternative i provoditi postupak. Drugo, razvoj financijskog i bankarskog softvera, osobne fotografije, adresari i drugi podaci vezani za privatnost potaknuli su korisnike da počinju obraćati pozornost na sigurnost. Konačno, Android sustav postao je zreo. Različite kontrole dopuštaju softver trećih strana, odabir tema, ikona, pozadina, a brza prilagodba procesora integrirana je u mobilni telefon. Svime navedenim za obične korisnike prestala je potreba za rootom.

Je li to dobro ili loše? Prosudite sami.

Više... Vaš Komentar Top
AGON PRO AG344UXM

Datum objave 16.06.2022

AGON PRO AG344UXM

AGON_PRO_AG344UXM_2

AGON PRO AG344UXM je 34-inčni (86.4 cm) ultraširoki monitor s impresivnim performansama: MiniLED pozadinskim osvjetljenje sa 1.152 zona zatamnjenja, DisplayHDR 1000, stopa osvježavanja od 170 Hz, 1 ms GtG vrijeme odziva i visoka UWQHD rezolucija od 3440×1440 za povećanu oštrinu slike i detalja.

AGON_PRO_AG344UXM

 

AG344UXM omogućuje imerzivno gaming iskustvo, posebno kada su u pitanju simulacije i utrke, istovremeno elegantno odgovarajući na izazove home officea i streaminga, a sve to zahvaljujući ugrađenom HDMI 2.1, USB-C povezivanju i integriranom KVM switchu.

AGON PRO AG344UXM bit će dostupan od srpnja 2022. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 13.989,00 kn (bez PDV-a).

Više... Vaš Komentar Top
AMD je detaljno predočio svoje planove za sljedeće dvije godine uz Zen 5 i RDNA 3 otkriće

Datum objave 16.06.2022

AMD je detaljno predočio svoje planove za sljedeće dvije godine uz Zen 5 i RDNA 3 otkriće

AMD CEO Lisa Su at 2022 Financial Analyst Day Large

Na svom Danu financijskih analitičara, AMD je iznio speopćenitu strategiju za svoju sljedeću fazu rasta na tržištu od 300 milijardi dolara za svoje vodeće visokoučinkovite i prilagodljive računalne proizvode koji se protežu na tržištima podatkovnih centara, ugrađenih, klijenata i igara.  Na događaju, AMD je predstavio:

 • Nove planove za hardver i softver  za vodeće računalstvo (“Zen 5,” Infinity Architecture), grafiku (RDNA3, CDNA3) i adaptivne arhitekture (XDNA), zajedno s višegeneracijskim planom objedinjenog AI softvera koji će omogućiti AI programerima da programiraju na svom CPU-u, GPU-u i Prilagodljivi SoC portfelj proizvoda.
 • Prošireni portfelj proizvoda za nova tržišta , uključujući:
  • Prvi APU za podatkovni centar na svijetu – AMD Instinct MI300 akceleratore, koji koriste revolucionarni dizajn 3D čipleta koji kombinira AMD CDNA 3 GPU, “Zen 4” CPU, cache memoriju i HBM čipove;
  • Proširena linija AMD EPYC, uključujući prvi AMD EPYC procesor optimiziran za implementaciju inteligentnih rubnih rješenja i komunikacija (“Siena”) i optimiziranu verziju 4.  Generacije EPYC procesora s AMD 3D V-Cache tehnologijom (“Genoa-X”), zajedno s novim detaljima izvedbe za  AMD EPYC procesore 4.generacije koji su spremni za lansiranje u 4. tromjesečju 2022. kao najučinkovitiji opći poslužiteljski procesor na raspolaganju;
  • Prvi procesori koji integriraju AMD XDNA adaptivni IP, mobilne procesore temeljene na “Zen 4″ arhitekturi “Phoenix Point” planirani za 2023.;
  • Pojedinosti o tome kako će AMD proširiti svoju poluprilagođenu ponudu silicija.
 • Strategija za vođenje sveobuhvatnog tržišta umjetne inteligencije  s neusporedivim skupom hardverskih i softverskih mogućnosti spojenih transformativnom akvizicijom tvrtke Xilinx.
 • Ažurirani dugoročni financijski model  i segmente izvješćivanja kako bi se uskladili sa svojim strateškim krajnjim tržištima.
 • “zajedno napredujemo”  – nova platforma brenda  kako bi nadopunio evoluciju AMD-ove inovacijske priče i vodećih proizvoda tvrtke.
Više... Vaš Komentar Top
Prodaja pametnih telefona u Europi dosegnula najniži nivo posljednjih 10 godina

Datum objave 16.06.2022

Prodaja pametnih telefona u Europi dosegnula najniži nivo posljednjih 10 godina

Prodaja pametnih telefona u Europi dosegnula najniži nivo posljednjih 10 godina

Gotovo svi proizvođači pametnih telefona u prošlom su tromjesečju zabilježili pad prodaje svojih uređaja u europskim zemljama.

Prema rezultatima prvog tromjesečja 2022. godine, europsko tržište pametnih telefona smanjilo se za 12 postotnih bodova. Prodaja novih pametnih telefona dosegla je najnižu razinu u više od desetljeća, prema izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research. Analitičari navode nekoliko razloga za pad prodaje u Europi. To su nedostatak čipova i sve lošije gospodarske i geopolitičke situacije.

Prodaja pametnih telefona u Europi dosegnula najniži nivo posljednjih 10 godina_1

Također očekuju daljnji pad prodaje, posebno u ovom tekućem tromjesečju uslijed nastavka inflacije i zabrinutosti oko jesenskog novog vala poskupljenja energenata i osnovnih namirnica te općenito hrane.

Samsung je dalje je lider na tržištu pametnih telefona u Europi iako su isporuke u posljednjem tromjesečju smanjene za 16 postotnih bodova. Također, Apple je zabilježio pad prodaje svojih iPhonea od 6% postotnih bodova dok su isporuke Xiaomi pametnih telefona pale za čak 36 postotnih bodova. S druge strane, Xiaomijev konkurent Realme, jedini je s porastom prodaje.

Više... Vaš Komentar Top
Wargaming će razvijati igru World of Tanks u Poljskoj i Srbiji

Datum objave 16.06.2022

Wargaming će razvijati igru World of Tanks u Poljskoj i Srbiji

Wargaming će razvijati igru World of Tanks u Poljskoj i Srbiji

Wargaming Group Limited, tvrtka za video igre osnovana u Minsku, 1998. godine i trenutnim sjedištem na Cipru, a poznata po World of Tanks i World of Warships igrama, odlučila je zatvoriti svoju podružnicu u Bjelorusiji.

U travnju su se usprotivili provođenju “specijalne operacije” na teritoriju Ukrajine i sukladno tome odlučili zatvoriti svoje urede. Odlazak je bio neočekivan za djelatnike, ali dobili su 4 plaće kao kompenzaciju. U međuvremenu je vodstvo Wargaminga najavilo otvaranje podružnica u Poljskoj i Srbiji. Bit će sedma i osma podružnica u Europi (Nikozija, Vilnius, Prag, Kijev, Guildford, Berlin) i ukupan broj novozaposlenih dostići će 400. Uz to Beogradska podružnica trebala bi preuzeti poslove međunarodnog čvorišta za preraspodjelu radnika s različitih lokacija. Wargaming Warsaw u početku će uključivati mali izdavački tim.

Kao dio nove inicijative, Wargaming želi podržati lokalne mlade talente za igranje igara nudeći Wargaming Forge program pripravništva. Bit će namijenjen studentima, maturantima i stručnjacima. Inače, u Wargaming portfelju postoji još nekoliko legendarnih serija igara. Primjerice, Supreme Commander, Dungeon Siege, FEAR i drugi.

Više... Vaš Komentar Top
Adobe će uskoro učiniti web-verziju Photoshopa besplatnom

Datum objave 16.06.2022

Adobe će uskoro učiniti web-verziju Photoshopa besplatnom

Adobe će uskoro učiniti web-verziju Photoshopa besplatnom

Dok napredni korisnici pozdravljaju brojne značajke i kvalitetu alata koje nudi Adobe softver, Photoshop ostaje skupo rješenje za mnoge obične korisnike. To je jedan od razloga što se Adobe odlučio ponuditi besplatnu web verziju.

Naravno, nije punokrvna inačica. Adobe je isključio neke značajke koje su ekskluzivne za plaćene pretplatnike. Unatoč tome, trebala bi ponuditi “dovoljno” alata za pokretanje onoga što Adobe tvrdi da je temeljna funkcionalnost Photoshopa. Za razliku od web verzije objavljene krajem prošle godine, najnovija verzija omogućuje korisnicima da započnu svoj rad izravno na webu, bez potrebe za prolaskom kroz softver. Uz to uključujući alate Refine Edge, Curves, Dodge i Burn, kao i mogućnost transformacije pametnih objekata. Web verzija će također kasnije dobiti mobilnu podršku za gledanje i komentiranje.

PROČITAJTE JOŠ

Redizajnirano Adobe Premiere Pro sučelje postalo intuitivnije i operativnije

Adobe Lightroom objavljuje izvorne aplikacije za Apple M1 i Microsoft ARM

Ovim potezom Adobe očekuje da će više korisnika legalno isprobati značajke i napredne alate za uređivanje slika i na kraju ući u model pretplate. Također omogućuje Adobeu da se otvori novim platformama, a posebno Chromebookovima, koji se naširoko koriste u američkim školama. Trenutno Adobe eksperimentira s ovom web verzijom u Kanadi među korisnicima s Adobe računom.

Više... Vaš Komentar Top
Live fotografije i neke specifikacije Samsung Galaxy Z Flip 4 sklopivog mobilnog telefona

Datum objave 16.06.2022

Live fotografije i neke specifikacije Samsung Galaxy Z Flip 4 sklopivog mobilnog telefona

Samsung Galaxy Z Flip 4 leak 1 Samsung Galaxy Z Flip 4 leak 2

YouTuber @Mr_TechTalkTV  objavio je  fotografije Samsung Galaxy Z Flip 4 modela. U skladu su s renderima koje su objavili @OnLeaks i @91Mobiles. Nema inovacija, a poboljšanja su u detaljima.

Što se tiče izgleda, Galaxy Z Flip 4 je sličan prethodnoj generaciji bez previše izmjena. Presjek šarki izgleda tanji, ali još uvijek postoji blagi razmak na stranama nakon preklapanja.

Nakon otvaranja, pokazuje Super AMOLED zaslon od 6,7 inča s podrškom 120 Hz brzine osvježavanja i rupicom na vrhu za 10 MP kameru.

Samsung Galaxy Z Flip 4 leak 3 Samsung Galaxy Z Flip 4 leak 4

Nabor je manje vidljiv. Međutim, može ipak dalje biti izraženiji pod drugim kutovima, a detalji neće biti poznati dok zapravo ne bude predstavljen.

Sekundarni AMOLED zaslon na stražnjoj strani je malo veći sa svojih 2,1 inča. Glavna kamera je 12 megapikselna, a za drugu širokokutnu nije poznata vrijednosti piksela.

PROČITAJTE JOŠ

Samsung Galaxy Z Flip3 5G recenzija

Dugoročna recenzija – Samsung Galaxy Z Fold 3 5G

Samsung Galaxy Watch 4 recenzija

Samsung Galaxy Z Flip 4 leak 5

Prema ranijim curenjima informacija, hardverska osnova je Qualcomm Snapdragon 8+  Gen 1 mobilna platforma na 4nm procesu u kombinaciji 8 GB RAM-a i do 512 GB interne flash memorije. Ugrađena baterija sastoji se od dvije kapaciteta 2.555 mAh i 1.040 mAh, što je ukupni kapacitet 3.595 mAh i u skladu s tvrdnjom da je nominalni kapacitet 3.700 mAh. Podržava 25 W žičano i 10 W bežično punjenje.

Samsung bi mogao lansirati Galaxy Z Flip 4 model 10. kolovoza, kada će na istoj pozornici biti predstavljen Z Fold 4.

Više... Vaš Komentar Top
Google, Meta, Twitter i druge tvrtke moraju se pozabaviti “deepfakes” sadržajem ili će se suočiti s velikim kaznama

Datum objave 16.06.2022

Google, Meta, Twitter i druge tvrtke moraju se pozabaviti "deepfakes" sadržajem ili će se suočiti s velikim kaznama

Google, Meta, Twitter i druge tvrtke moraju se pozabaviti “deepfakes” sadržajem ili će se suočiti s velikim kaznama

Prema novom EU kodeksu ponašanja, Google, Meta, Twitter i druge tehnološke tvrtke moraju poduzeti korake u suzbijanju “deepfakes” sadržaja (fotografijama i videozapisima koji se čine stvarnima), i lažnih računa na svojim platformama ili će se suočiti s velikim kaznama.

EU kodeks obvezuje tehnološke platforme da otkriju kako uklanjaju, blokiraju ili obuzdavaju štetan sadržaj i dezinformacije u oglašavanju i  sadržaju. Istodobno, moraju dati detaljne podatke kao što su broj uklonjenih botova, sustavima umjetne inteligencije  kako bi se uklonile lažne vijesti i broj moderatora sadržaja raspoređenih u svakoj zemlji. Platforme će također morati postaviti alate za “identificiranje i označavanje” dezinformacija koje se šire kroz njihove usluge. Ono što je najvažnije, moraju pružati specifične podatke za svaku državu i jezik, a ne samo globalne ili europske podatke kao što je trenutno slučaj.

Novi kodeks EU-a također je povezan s pravilima Zakona o digitalnim uslugama (DSA) koje je ranije ove godine dogovorilo 27 zemalja EU-a i koje se posebno bave borbom protiv dezinformacija.  Zapravo, prema pravilima DSA, tvrtke koje ne ispunjavaju svoje obveze prema kodeksu mogu se suočiti s kaznama do šest posto svog globalnog prometa. Nakon što se prijave za kodeks, imaju šest mjeseci da provedu ono što su obećali poduzeti.

Više... Vaš Komentar Top
Spotify interno uspostavio projektni tim otvorenog koda

Datum objave 15.06.2022

Spotify interno uspostavio projektni tim otvorenog koda

Spotify interno uspostavio projektni tim otvorenog koda

Tyson Singer, voditelj tehnologije i platforme u Spotifyu, rekao je da će u budućnosti dodatno promovirati razvoj internih i vanjskih open source projekata, a također je u planu duboka interakciju s globalnom zajednicom programera. Također je istaknuo da se nada da će igrati ulogu u promicanju razvoja open source projekata na tržištu, kako bi se ubrzao razvoj i rast , a istovremeno donijeti pozitivne koristi za razvoj Spotify usluga.

Prema Tysonu Singeru, Spotify je također osnovao fond za podršku besplatnim softverskim projektima otvorenog koda. Iznos sponzorstva počet će od 100.000 eura za podršku programerima koji ulažu u razvoj projekata otvorenog koda. Prije toga, Spotify je pomagao u razvoju mnogih projekata otvorenog koda kroz Backstage razvojnu platformu temeljenu na programskom jeziku TypeScript za stvaranje sadržaja, uključujući više od 100 tvrtki kao što su Netflix, American Airlines, financijske usluge San Francisca Brex, i njemačkog operatera e-trgovine Zalando SE. Sadržaj usluge je također prepoznat kao jedan od akceleratora inkubacije otvorenog koda od strane CNCF Foundation (Cloud Native Computing Foundation).

Više... Vaš Komentar Top
Nothing Phone (1) bit će lansiran sredinom srpnja

Datum objave 15.06.2022

Nothing Phone (1) bit će lansiran sredinom srpnja

Nothing Phone (1)_1

Britanski start-up brend Nothing, službeno je najavio da će 12. srpnja u Londonu lansirati svoj prvi pametni telefon – Nothing phone (1).

Za nadolazeći mobilni telefon Nothing phone (1), Carl Pei jedan od osnivača OnePlusa, i sada nove tvrtke Nothing, naglašava da će pružiti novo korisničko iskustvo. Već iz samog naziva nije teško vidjeti da bi stil ovog novog telefona mogao biti i pomalo avangardan.

Nothing Phone (1)_3 Nothing Phone (1)_4

Što se tiče izgleda, čini se da su preuzete neke dizajnerske naznake s iPhonea. Usvaja popularni dizajn metalnog okvira pod pravim kutom i prozirni stražnji panel koja će pokazati unutarnju stranu.

Na prednjici je u sredini rupica za kameru. Širinu okvira na sve četiri strane oko ravnog AMOLED zaslona dijagonale 6,55 inča i rezolucije 1080 × 2400 piksela je potpuno jednaka. Brzina osvježavanja je 90 Hz i uzorkovanja 180 Hz. Na stražnjoj strani glavna kamera je Sony IMX766 senzora.

Nothing Phone (1)_2

Budući je Nothing Phone (1) certificiran je od strane TUV-a, time smo dobili još neke detalje o specifikacijama među kojima je da uređaj pogoni Qualcomm Snapdragon 7 mobilna platforma i ima kapacitet baterije 4500 mAh sa žičanim punjenjem od 45 W i podršku za bežično punjenje. Poznato je da ima unaprijed instaliran Nothing OS, pojednostavljenu verziju Androida koja bi korisnicima trebala donijeti najglađe iskustvo i najpersonaliziranije vizualno sučelje.

Cijena Nothing Phone (1)  bit će oko 500 USD

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti