Pakiranje i bundle

Sama kutija je jednostavna i više manje ono na što smo navikli od dosadašnjih ROG ploča. Radi se ovećoj kutiji crvene boje s ručkom na kojoj se ističe ROG logotip, kao i ime ploče. Otvaranjem prednjeg dijela kutije imamo prilike vidjeti samu ploču kroz izrezani dio stranice, dok je ostatak predviđen za isticanje glavnih karakteristika same ploče, te onog što dolazi s njom. Sličan sadržaj možemo naći i na stražnjoj stranici kutije gdje su navede i detaljne specifikacije matične ploče. Sama ploča je spakirana i zaštićena u odvojenoj kutiji od bundlea koji se nalazi u drugoj kutiji odmah ispod prve.

Nova verzija Formule nam dolazi sa već uobičajeno bogatim, bundleom. Kad se radi o pločama iz ROG serije kompromisa nema, tako da od bundlea možete očekivati iduće stvari – višejezični korisnički priručnik, quick-start priručnik za instalaciju, 3-Way SLI bridge, SLI bridge, Crossfire bridge, šest SATA kabela crne boje, I/O limić, naljepnice za kućište i hard diskove, odnosno pripadajuće kabele, plastične vezice, Q-konektori te naposljetku – DVD medij s driverima, Asusovim softverom u kombinaciji s punim verzijama programa Kaspersky Anti-Virus i Daemon Tools Pro Standard. Tu je zaista više-manje sve što će vam ikad trebati.

Layout

Crosshair V Formula dolazi s crnim, sjajnim, PCB-om, uz crno-crvene elemente karakteristične za ROG tematiku boja, standardne ATX veličine. Takva kombinacija je svakako atraktivna i upada u oči. Po pitanju layouta na prvi pogled možemo reći da nekih većih grešaka nema kako po pitanju rasporeda utora ili udaljenosti pojedinih elemenata. Ono što sigurno upada u oči je masivno hlađenje na regulaciji napona, koje ćemo kasnije opisati nešto detaljnije, kao i sam VRM sustav. U odnosu na svoju prethodnicu – Crosshair IV Formulu, nova petica dolazi s unaprijeđenim sustavom hlađenja, nativnom podrškom za SATA 6Gb/s standard, te nešto drukčiji cradle za instalaciju hladnjaka. Ono što je uklonjeno na novoj verziji u odnosu na staru je – drugi PCI utor, ROG Connect tipka na backpanelu, te Core Unlocker tipka na dnu ploče. Ostatak je više manje ostao isti. Prostor oko crnog Foxconnovog AM3+ socketa je iznimno čist i pristupačan, dok je hlađenje dovoljno nisko kako ne bi smetalo nižim hladnjacima. Ono što nam se nije svidjelo je način na koji smo morali instalirati testnog Venomousa. Razlog zašto je tome tako je vrlo moguć konflikt hladnjaka s memorijom visokih heatspreadera. Nažalost to je tako sa svim AMD-ovim pločama i sličnim hladnjacima, dakle nije direktno krivica proizvođača i ploče.

Specifikacije Asus Crosshair V Formula matične ploče
Podržani procesori AMD AM3+ FX/Phenom II/Athlon II/Sempron 100 serija procesora
Podrška za AM3+ 32 nm procesore
Podrška za procesore s 8 jezgri
Podrška za procesore TDP-a do 140 W
Čipset

North Bridge: AMD 990FX
South Bridge: AMD SB950

Memorija

4x DDR3 DIMM slota;
Podrška za do 32GB sistemske memorije;
Podrška za memorijske module brzine 2133/1866/1600/1333/1066 MHz;

Grafika Nema
Utori za proširenja

3x PCIe 2.0 x16 (dual x16 ili x16, x8, x8)
1x PCIe 2.0 x16 (x4 mode)
1x PCIe 2.0 x1
1x PCI

Multi-GPU podrška

Podrška za Nvidia 3-Way SLI i ATI CrossFireX

Pohrana podataka

AMD SB950 kontroler:
6x SATA 6Gb/s portova
ASMedia ASM1061 kontroler:
1x SATA 6Gb/s port
1x eSATA 6Gb/s port

LAN

1x Intel Gigabit LAN Controller

Audio SupremeFX X-Fi 2
IEEE 1394 Nema
USB ASMedia USB 3.0 kontroler:
6x USB 3.0 portova
AMD SB950 kontroler:
12x USB 2.0 portova
Interni konektori 1x 24-pinski ATX konektor
1x 8-pinski EPS konektor
4x SATA 6Gb/s konektora
3x SATA 3Gb/s konektora
1x CPU fan header
2x system fan headera
1x power fan header
1x front panel header
1x front panel audio header
1x S/PDIF Out header
4x USB 2.0/1.1 headera
1x USB 3.0/2.0 header
1x IEEE 1394a header
1x serial port header
1x Trusted Platform Module (TPM) header
1x ClearCMOS jumper
BIOS 32 Mbit Flash ROM (UEFI BIOS)
Format 305mm*244mm (ATX)
* specifikacije preuzete sa službenih stranica proizvođača

Na Formuli se nalazi standardno četiri adekvatno obilježena DIMM utora. Ukupno je moguće instalirati do 32GB DDR3 memorije. Službeno su podržani moduli maksimalne brzine 1866MHz, dok ploča podržava i 2133MHz putem . Pored posljednjeg DIMM utora se nalazi USB3.0 header, dok se odmah pored njega nalazi i 24-pinski ATX konektor, a ostatak zanimljivosti u gornjem desnom rubu ploče, je crveni GO Button gumbić koji ima dvije funkcije – prva je MemOk! (ako ga stisnemo prije POST-a), a druga je loadanje profila dok smo u Windowsima. Za potonju funkciju postoji sekcija u BIOS-u u kojoj unosimo željene vrijednosti. Da bi znali na čemu ste, pored njega se nalazi i malena LE dioda.
Lijevo od spomenutog gumbića se nalaze mjerne točke za kritične komponente na ploči, koju Asus naziva ROG ProbeIt. Svakako jedna od stvari koja je potrebna na ploči ovakvog kalibra, a naročito će je znati cijeniti overclockeri, kojima je bitna evidencija svakog napona – CPU, CPU_VDDA, DRAM, NB, HT, SB, CPU/NB, (GND). S lijeve se, pak, strane ne nalazi ništa posebno interesantno izuzev backpanel konektora, te masivnog hlađenja. Doduše, tu se uspio skriti ROG Connect prekidač kojim omogućavamo spajanje ploče s drugim računalom te kontroliranje ROG ploče preko TweakIT! softvera.

Prije prelaska na donji dio ploče osvrnimo se na dvije stavke koje nismo obuhvatili do sada, a to je regulacija napona. Asus i dalje nastavlja sa svojim trendom implementacije hibridnog sustava napajanja komponenata pod nazivom Extreme Engine Digi+. Konkretno radi se o 8+2 faznoj regulaciji napona (osam za procesor, te dvije za memorijski kontroler). S ovakvom regulacijom napona smo se već nekoliko puta susretali na ROG pločama baziranim na Intelovim čipsetima. Ubacivanje ProbeIt točki na vrhu ploče nam je svakako olakšalo posao budući da smo se odlučili izmjeriti napon procesora prilikom idlea i loada, te usporediti vrijednosti sa softverskim očitanjima koja najčešće nisu točna. Izmjerene vrijednosti imate prilike vidjeti u dolje navedenim tablicama. Za napajanje ploče zaduženo je nekoliko izvora. Uz standardni 24-pinski ATX te 8-pinski EPS konektor, tu je i dodatni 4-pinski 12v konektor koji će napojiti koju god zvijer od procesora da stavite gore. Nadalje, tu je i dodatni 4-pinski molex konektor na ploči koji služi za dodatno napajanje grafičkih kartica ukoliko se odlučiti na zahtjevniji setup. Po pitanju napajanja za ventilatore, tu je ukupno sedam 4-pinskih headera, dok se uz njih na ploči ukupno mogu naći tri headera za temperaturne sonde, koje nažalost nisu priložene uz ploču.

style='mso-fareast-font-family:"Times New Roman"'>Asus Crosshair V Formula (izmjeren napon procesora)BIOS
CPU-Z – idle
CPU-Z – load
DMM – idle
DMM – load
LLC
1.5 V 1.504 V 1.516 V 1.508 V 1.526 V Auto
1.5 V 1.480 V 1.432 V 1.491 V 1.443 V Regular
1.5 V 1.480 V 1.456 V 1.496 V 1.463 V Medium
1.5 V 1.492 V 1.468 V 1.500 V 1.483 V High
1.5 V 1.492 V 1.492 V 1.506 V 1.505 V Ultra High
1.5 V 1.504 V 1.516 V 1.509 V 1.526 V Extreme

Mjerenja napona na Crosshair V Formuli je bio jednostavan posao budući da su mjerne točke izvedene na lako pristupačno mjesto na ploči. Iako su tu prisutne i ostale točke, mi smo odlučili izmjeriti po nama najvažniji – napon procesora. Dobro opremljen BIOS nam je dao na raspolaganje nekoliko razina Load Line Calibrationa (LLC), iliti na volju kako želimo pristupiti padu napona procesora. Po defaultu LLC stoji na Auto koji nam daje nešto povišene napone u odnosu na postavljenih 1.5V u BIOS-u. Regular pak svoj posao obavlja nešto labavije, tako da je pad napona nešto više osjetan, tako da u odnosu na postavljenih 1.5V imamo pad napona od 0.057V pod opterećenjem. Medium tu razliku smanjuje na 0.037V, dok je High razina LLC-a sličnija onom što tražimo – napon u mirovanju je isti onom koji je postavljen u BIOS-u, dok je pad pod opterećenjem tek 0.017V. Ultra High razina LLC-a bi bila zlatna sredina između traženog i dobivenog, tako da u odnosu na postavljenu vrijednost dobivamo lagani over-volt za 0.005V, dakle zanemarivo. Extreme razina tako ide još jedan korak dalje te over-volta postavljeni napon za nemalih 0.026V. Zanimljivo je za primjetiti kako je inicijalno postavljena razina od strane ploče (Auto) i posljednja spomenuta zapravo ista. Ovdje se radilo o frekvenciji od 4GHz za procesor, a vjerujemo kako bi se stvari promijenile ukoliko bismo napon digli na recimo 1.6V i testirali procesor pod ozbiljnijim hlađenjem na preko 5GHz, za sub-zero overclocking Extreme razina LLC-a bi bila idealna. Sve u svemu odličan posao Asus – Digi+ VRM svoj posao odrađuje i više nego korektno.