asus_proart_x670e_creator_wifi_1 asus_proart_x670e_creator_wifi_2

Matična ploča ProArt X670E-Creator WiFi namijenjena je, kao što joj i stoji u nazivu, stvaraocima sadržaja. Ti korisnici istovremeno žele maksimum performansi iz novih Ryzena 7000, kvalitetu i stabilnost, ali i mogućnosti koje neki modeli u ovom cjenovnom rangu nemaju. Za stabilnosti i performanse procesora se brine 16+2-fazna napojna jedinica, a za brzu vezu s mrežom tu je 10-gigabitni LAN, uz standardni 2,5-gigabitni. Bežična je povezivost riješena putem WiFi 6E veze, a ploča kao i do sada donosi vrlo zanimljiv dizajn.

X670E-Creator ploča dolazi u kutiji zanimljivog dizajna, koja postiže zanimljivu estetiku kroz elemente kao što su linije, kutevi, simetrija i zlatne linije što se jasno precrtava i na samu ploču. U videu otpakiravanja vidimo da je ploča smještena u zasebnu kartonsku kutiju i zaštićena antistatičkim najlonom, dok je sve ostalo pokriveno još jednim kartonom. A dodatna oprema izgleda ovako:

Kabeli

 • 1 x DisplayPort kabel
 • 4 x SATA 6Gb/s kabela

Razno

 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 1 x Q-konektor
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić za M.2 backplate
 • 2 x paketića gumica za M.2
 • 1 x paketića gumica za M.2 backplate
 • 1 x paketića vijaka za M.2 SSD
 • 1 x ProArt ravnalo

Dokumentacija

1 x ACC Express Activation Key kartica
1 x korisnički vodič

asus_proart_x670e_creator_wifi_3

Ploča je standardnih ATX dimenzija (30,5 x 24,4 centimetara), i na prvi pogled se dizajnerski i ne razlikuje toliko u odnosu na prethodni model X570-Creator WiFi, prvenstveno zbog iste kombinacije boja, oblika i nijansi. Pomnijim pregledom naravno uočavamo i neke veće razlike.

Hladnjaci za VRM su doživjeli veće promjene, a drugačiji je i centralni hladnjak koji sada hladi dva u suprotne krajeve razmaknuta čipset hladnjaka. Drugačiji je jasno i socket koji je sada LGA, a i drugačiji je razmještaj M.2 socketa i njihovih hladnjaka. Poluprozirni plastični pokrov stražnjih I/O konektora je zadržan, no nešto je smanjenih dimenzija radi udomljavanja puno većeg VRM hladnjaka.

asus_proart_x670e_creator_wifi_4

Zadržan je i sličan plastični pokrov hladnjaka čipseta s ProArt natpisom, koji pridodaje eleganciji. Layout ploče je dobro poslože, nema nelogičnosti, a inženjeri su imali nešto teži zadatak ovaj put zbog dva razdvojena čipseta. Svi su headeri i konektori smješteni uz rub ploče, dva SATA i jedan USB 3.0 su orijentirani horizontalno, a samo je USB 3.2 port postavljen vertikalno, no na mjestu gdje ničemu ne smeta.

Na dnu se nalaze još dva SATA porta, ali horizontalne orijentacije gdje opet ničemu ne smetaju – jedino je pritisak na port veći zbog toga što ćemo kabel na tom mjestu obavezno svinuti. Asus je na ploču postavio i izbacivač za grafičke kartice u prvom slotu što je svakako jako pohvalno. Ovaj se ne pomiče prema dolje, nego ima posmak na desnu stranu kako bi oslobodio grafiku.

asus_proart_x670e_creator_wifi_5 asus_proart_x670e_creator_wifi_6

Kao što već znamo, novi Ryzeni 7000 dolaze bez pinova, koji su sada preseljeni na AM5 socket, LGA izvedbe. Mehanizam je kao što smo već pisali čvrst i bolje funkcionira od onoga na Intelovim Z690 pločama. Oko socketa su se smjestili aluminijski hladnjaci napojne jedinice, a desno od njega su četiri DIMM utora za DDR5 memoriju. Ploča podržava maksimalno 128 GB memorije propusnosti do DDR5-6400+ pod overclockingom, a znamo da je najbolje memoriju držati na 6000.

Uz rubove ploče oko DIMM slotova su se smjestila tri 4-pinska konektora za ventilatore, dva RGB headera, četiri LED-ice za dijagnostiku prilikom POST-a (CPU, DRAM, VGA i BOOT), zatim 24-pinski ATX konektor, 6-pinski PCIe Power konektor koji omogućava funkciju punjenja energijom snage 60 W preko prednjeg USB-C porta, i interni USB 3.2 Gen2x2 port koji to omogućava.

asus_proart_x670e_creator_wifi_7 asus_proart_x670e_creator_wifi_8

Napojna jedinica je 16+2-fazne konfiguracije s teamed up izvedbom i 70-amperskim integriranim MOSFET-ima. Asus je na ovoj ploči koristio Monolithic Power Systemsove MP86922 integrirane MOSFET-e koji imaju maksimalnu kontinuiranu struju od 70 A što znači da CPU maksimalno može primiti 1.260 ampera struje. VRM kontroler je DIGI+ oznake ASP2206, a nalazi se s donje strane ploče. Iza integriranih MOSFET-a su MicroAlloy prigušnice i Black Metallic 10K kondenzatori.

Na VRM komponentama se nalaze dva hladnjaka koji su odvojeni, tj. ne koriste toplovodnu cijev kao vezu. Lijevi je masivniji, a gornji je nešto manji. VRM jedinica se na ovoj ploči dosta zagrijava na gornjem dijelu s Ryzenom 9 7950X opterećenim do maksimuma, pa samo IC termometrom izmjerili čak 68,3°C na jednom dijelu. Aktivan protok zraka preko VRM jedinice ovdje ne bi bio na odmet.

asus_proart_x670e_creator_wifi_9

Još se jedan maleni aluminijski hladnjak nalazi na ploči točno ispod velikog lijevog VRM hladnjaka, a on služi za hlađenje Marvellovog AQtion 10-gigabitnog kontrolera. Da, ova ploča uz standardni Intelov 2,5-gigabitni ima i moćni 10-gigabitni LAN priključak što će osigurati brzu vezu između računala i preklopnika (ili routera) te ostatka mreže – nešto što će svi koji sele velike količine podataka po mreži itekako znati cijeniti.

Što se bežičnog povezivanja tiče i tu nije bez aduta, te ima 2×2 WiFi 6E tri-band adapter za 2,4, 5 ili 6 GHz povezivanje. Uz to jasno podržava i Bluetooth v5.2. Antena je štapna, okretna s magnetskim držačem i dobro hvata signal.

asus_proart_x670e_creator_wifi_10

Na dnu se ploče nalaze uobičajeni portovi i headeri pa tu nalazimo prednje audio kontakte, COM port, konektor za ventilator, RGB headere, tri USB 2.0 interna konektora, dva vertikalna SATA konektora, CL_RTC  T_Sensor headere, kontakte prednjeg panela, još jedan 4-pinski konektor za ventilatore i LPC Debug header.

Audio jedinica je nešto starija no sasvim zadovoljavajuća. CODEC je Realtekov S1220A s podrškom za 120 dB SNR playback i 113 dB SNR recording (Line-in) i formatima do 32-bita/192 kHz. Tu je automatska prilagodba impedancije slušalica (naprijed i nazad), interno pojačalo za slušalice i zvučnike, ugrađeni su premium audio kondenzatori, de-pop strujni krug, kanali su na odvojenim PCB slojevima itd.

PCIe 5.0 x16 slota su dva za grafičke kartice, s tim da kad su oba u pogonu rade u x8/x8 modu rada. Njih kontrolira procesor. Treći PCIe 4.0 x16 slot kontrolira čipset i on radi u x2 modu rada, s tim da dijeli resurse s M.2_3 slotom.

asus_proart_x670e_creator_wifi_11

Kada je storage u pitanju, tu su M.2_1 i M.2_2 slotovi koji su po PCIe 5.0 x4 standardu, a njima upravlja procesor. X670 čipset upravlja s M.2_3 i M.2_4 slotovima koji su po PCIe 4.0 x4 standardu, a tu su i četiri SATA 6Gbps porta s podrškom za AMD RAIDXpert2 tehnologiju. Samo prvi (gornji) M.2 slot ima donji hladnjak s termo podloškom, dok ostali imaju samo gornje hladnjake. Svi su naravno opremljeni s Q-latch sistemom zakopčavanja SSD-a koji je izvrstan sistem. Čipseti se nalaze ispod velikog hladnjaka s ProArt natpisom, razmaknuti jedan od drugog, a u radu se dosta zagrijavaju – senzir je izmjerio maksimalnih 61,9°C.

asus_proart_x670e_creator_wifi_12

Ploča je odlično opremljena i USB portovima, pa tako straga između ostalog imamo dva USB4 Type-C porta koje kontrolira Intelov JHL8540 kontroler (Thunderbolt 4), zatim jedan USB-C 3.2 Gen 2×2 port itd. Za prednji panel tu je interni USB 3.2 Gen 2×2 konektor za Type-C port koji uz dodatak 6-pinskog PCIe Power konektora podržava i brzo punjenje uređaja snagom do 60 W (PD/QC4+).

Ploča je inače prošla intenzivne testove stabilnosti u trajanju od 168 sati pri temperaturi od 45°C i pokazala je 24/7 stabilnost u radu. Uz to ima i niz sigurnosnih zaštita – LAN guard, Overvoltage zaštita, ESD guards, DRAM overcurrent zaštita itd.

Stražnji I/O portovi izgledaju ovako:

 • 2 x USB4 porta s Intel JHL8540 USB4 kontrolerom (2 x USB Type-C)
 • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port (1 x USB Type-C)
 • 7 x USB 3.2 Gen 2 portova (7 x Type-A)
 • 1 x USB 2.0 port (1 x Type-A)
 • 1 x DisplayPort (Input only)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Module
 • 1 x Marvell AQtion 10Gb Ethernet
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet
 • 3 x Audio jacka
 • 1 x BIOS FlashBack tipka

asus_proart_x670e_creator_wifi_14 asus_proart_x670e_creator_wifi_15

asus_proart_x670e_creator_wifi_16 asus_proart_x670e_creator_wifi_17

asus_proart_x670e_creator_wifi_18 asus_proart_x670e_creator_wifi_19

UEFI sučelje BIOS-a je klasično Asusovo s EZ modom kao zadanim, i Advanced modom kojeg otvaramo s F7. Sučelje i bogato opcijama za tweaking i overclocking, a jedino po čemu se ova ploča razlikuje od ROG, Strix ili Prime modela je što je TPM po zadanim postavkama aktivan i ako ga ne želite koristiti ili da vam pri svakom POST-u javlja poruku morate ga isključiti. Opcija za overclocking je dosta, slično kao i kod Hero ploče (bez Tweakers Paradisea i još sitnica), pa će i korisnici koji žele izvući malo više performansi doći na svoje.

asus_proart_x670e_creator_wifi_20 asus_proart_x670e_creator_wifi_21

Uz odličan BIOS ide i dobra ponuda softvera u obliku Armoury Cratea, AI Suitea 3, ASUS Control Center Expressa (USB port management, Software blacklist, Registry Editor On/Off), CreationFirsta, Nortonovog antivirusa (1-godišnja licenca), WinRAR-a, ProArt Creator Hub-a (nadzor parametara rada, podešavanje profila ventilatora, grupiranje taskova i optimizacija mreže.