asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_1 asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_2

U ovoj smo godini testirali dosta Asusovih Z590 ploča i njihovih Z690 nasljednica. Takav je slučaj i s ROG STRIX Z690-E Gaming WiFi koja je pred nama. ROG STRIX Z590-E Gaming WiFi smo isprobali početkom ožujka, a evo sada, desetak mjeseci kasnije nasljednica je ispred nas.

Na prvi se pogled nije puno toga promijenilo u pakiranju, ali i u izgledu proizvoda. No, kada se malo krene u detaljniju analizu, novosti postaju očite. Dizajn pakiranja je blago izmijenjen, korištene su malo drugačije boje, no one osnovne, crna i crvena koje su karakteristične za ROG su i dalje tu. Unutar kutije osim same ploče nalazimo i vrlo bogat bundle koji se sastoji od:

 • 4 x SATA 6Gb/s kabeli
 • ROG HYPER M.2 kartica
 • 1 x ROG HYPER M.2 kartica
 • 1 x ASUS 2×2 Dual-Band Wi-Fi okretna antena
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić za M.2 backplate
 • 1 x M.2 paketić gumica
 • 2 x M.2 paketić vijaka
 • 1 x ROG Graphics držač za grafičke kartice
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x plastične vezice
 • 1 x ROG STRIX naljepnica
 • 1 x ROG STRIX zahvalnica
 • 1 x Support DVD
 • 1 x korisničko uputstvo

 

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_3

Kada kupujete ROG STRIX ploču budite sigurni da će te dobiti kvalitetan proizvod. Nova je serija zadržala sve osobine ove serije i dodatno unaprijedila dizajn i količinu opreme. Razlike u dizajnu nisu velike, no postoje. Svi su hladnjaci dobili malo drugačiji dizajn, a novo je i osvjetljenje na pokrovu stražnjih I/O portova. Hladnjak prvog M.2 slota je povećan, dodana mu je toplovodna cijev i još jedan komad aluminija kako bi čim efikasnije hladio uzavrele M.2 SSD-e. Novost je i Q-latch sustav za lakše otključavanje grafičke kartice iz prvog slota, a i ostali su hladnjaci doživjeli blagi redizajn. Dobar layout ploče je zadržan s pametnim razmještajem svih elemenata i konektora.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_5 asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_4

Hladnjak na VRM-u je vrlo masivan, kao što se i očekuje zbog nadograđene napojne jedinice i povećane potrošnje Alder Lake procesora. Rashladna je površina povećana, ali prostor oko socketa je ostao identičan. To znači da će uobičajeni hladnjaci stati bez problema, no trebamo znati da će na velikim hladnjacima vanjski ventilatori stršati iznad. Na gornjem se rubu ploče nalaze dva ProCool II 8-pinska EPS konektora za dodatno napajanje procesora, a tu su smješteni i 4-pinski konektori za ventilatore (tri komada), te CPU Over Voltage jumper. Da, ova ploča je spremna i za ekstremnije tipove overclockinga kao što se i očekuje.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_6a asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_6b

Uklanjanjem hladnjaka otvara nam se pogled na 18+1 faznu napojnu jedinicu koja je kontrolirana od strane RENESAS RAA229131 kontrolera. Faze su sastavljene od “teamed up” ISL99390 Smart power stageova (integriranih MOSFET-a), prigušnica i Black 10K kondenzatora. Ukupno je tako moguće procesoru isporučiti 1.710 ampera struje što je jasno i previše. Hladnjak je kao što vidimo masivan, sastavljen od dva komada aluminija povezanih toplovodnom cijevi. Hladnjak na desnoj strani VRM-a je povećan tako da bude i poklopac za stražnje I/O portove, osim što na sebi ima i LED osvjetljenje. VRM jedinica i hladnjaci se u radu ne zagrijavaju iznad 60°C, čak i prilikom overclockinga.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_7

Memorijski slotovi na ovoj ploči primaju DDR5 memoriju, maksimalno 512 GB u četiri modula i dva kanala, te maksimalne frekvencije do 6.400 MHz prilikom overclockinga. Memorijski kontroler u procesoru podržava XMP 3.0 profile, a ploča ima poznatu Asusovu OptiMem II tehnologiju. Oko memorijskih slotova se nalaze uobičajeni konektori i portovi, Tako tu nalazimo dva 4-pinska konektora za ventilatore, zatim jumper za CPU Overvolt, LED dijagnostiku, 24-pinski ATX konektor, USB 3.2 Gen 2×2 i USB 3.2 Gen 1 interne konektore i u plastičnom kućištu postavljen mehanizam za otključavanje grafičke kartice (Q-release) koji posebno cijenime svi koji često vade karticu iz sistema.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_8

Lijevi donji dio ploče kao i uvijek zauzima audio jedinica na odvojenom dijelu PCB-a. Na ovoj se ploči nalazi CODEC nove generacije Realtekov ALC4080 koji je upakiran u marketinški naziv ROG SupremeFX 7.1 Surround. Audio jedinica podržava automatsko prilagođavanje impedancije za prednje i stražnje izlaze za slušalice, jack-detection, multi-streaming, jack-retask na prednjem panelu. SNR za reprodukciju je 120 dB, a za snimanje 113 dB, a podrška za reprodukciju formata ide do 32-bita/384kHz. U pomoć CODEC-u dolazi i Savitechivo SV3H712 pojačalo za slušalice. Svi audio jack kontakti su pozlaćeni, a korišteni su i premium audio kondenzatori.

Na ploči se nalazi jedan PCIe 5.0 x16 slot koji svoj bandwidth dijeli s prvim PCIe 5.0 M.2 slotom pa će grafičke kartice raditi samo s propusnošću x8 ako u njega stavimo SSD. Drugi PCIe x16 slot je po 4.0 standardu, te podržava x4/x4 mod rada za ROG Hyper M.2 karticu koja dolazi uz ploču. Treći PCIe x16 slot je po 3.0 standardu i radi u x4 modu, a tu je i još jedan PCIe 3.0 x1 slot. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri i konektori – front audio, Thunderbolt header, dva Addressable LED headera, dva USB 2.0 headera itd.