Što je IEEE 802.11ax i po čemu se razlikuje od 802.11ac?

asus_rt_ax88u_8

Prije nego krenemo na softver, tj. mogućnosti koje RT-AX88U nudi, zadržat ćemo se nakratko na novom IEEE 802.11ax standardu koji će u široku upotrebu ući ove godine. Na hardveru rade mnogi, Broadcom, Quantenna, Qualcomm, Intel, Marvell itd. Upravo prvi AX ruter za SOHO upotrebu na tržištu je ovaj RT-AX88U.

Wi-Fi Alliance je 802.11ax nazvao još i Wi-Fi 6, a protokol kao takav još uvijek nije javno pušten. U ovoj se godini očekuje Wi-Fi Certified 6 certifikacijski program za sve nove uređaje. Prvi su se AX uređaji najavljivali još 2017., a prvi su pokazani na CES-u 2018. AX radi u postojećim 2.4 i 5 GHz frekvencijskim pojasevima (s mogućnošću proširenja na nove 1 do 7 GHz kanale kada oni budu dostupni), podržava OFDMA (orthogonal frequency-division multiple access), tj. više-korisničku digitalnu modulaciju i podršku za 1024-QAM modulaciju višeg reda koja omogućava veći protok podataka na standardnim 20, 40, 80 i 160 MHz kanalima.

AX odgovara na probleme s kojima se bori AC, a to je sve veći broj uređaja u današnjim kućanstvima koji se spajaju na router i zagušuju mrežu. Tehnička poboljšanja u odnosu na uključuju uvođenje OFDMA, MU-MIMO (multi-user) u oba smjera (kod AC je radilo samo u Downlinku), trigger-based random access-a koji sprječava koliziju kada dva uređaja pokušavaju pristupiti istom podnosiocu signala, zatim Spatial frequency reuse (coloring, adaptive power i sensitivity thresholds), uvođenjem drugog NAV-a (network allocation vectora) za poboljšani virtual carrier sensing, Target Wake Time koji smanjuje potrošnju energije tako što grupira uređaje da ne pokušavaju u isto vrijeme pristupati bežičnoj mreži, dinamička fragmentacija paketa koja smanjuje overhead (u AC je bila statička), a povećali su i Guard te Symbol intervale.

OFDMA je najzanimljivija i najznačajnija novost koja dolazi uz AX, a ona omogućava višestruke pristupe tako što dodjeljuje podskupine podnositelja (modulirani signal) individualnim korisnicima. Time je omogućen simultani prijenos od strane višestrukih korisnika. Drugim riječima svaki se kanal dijeli u podkanale različitih frekvencija, pa do 30 klijenata može istovremeno dijeliti isti kabal, a ne kao do sada gdje je svaki morao čekati u redu.

Softver i zaključak

asus_rt_ax88u_11 asus_rt_ax88u_12

asus_rt_ax88u_13 asus_rt_ax88u_14

Operativni sustav, tj. njegovo web sučelje je klasično, već viđeno kod Asusovih router. Pristupa mu se putem IP adrese ili još jednostavnije router.asus.com. Sastavljeno je od dva seta opcija – General i Advanced Settings. Veći dio toga smo prošli kod ranijih testova Asusovih routera kao Blue Cave pa tu nećemo previše duljiti. Ono što je ovdje drugačije je Game Boost opcija koja sadrži WTFast za automatsko praćenje prometa, ubrzanje propusnosti, smanjenje pinga i gubitaka paketa. Tu je i Lan Boost koji koristi Adaptive QoS funkciju za optimizaciju odlaznog i dolaznog bandwidtha kako na bežičnim tako i na žičanim vezama, a tu je i real-time zaštita mreže AiProtection razvijena u suradnji s Trend Microm. Sučelje je vrlo brzo, puno je responzivnije od onoga na Blue Cave routeru, a pri tom je jednako lako za snalaženje. U njemu će i početnici i mrežni profesionalci biti zadovoljni.

asus_rt_ax88u_15

Jasno je kako ovo nije moglo biti ništa osim brzog testa jer AX sposobnosti nismo mogli s ničim testirati iz jednostavnog razloga – nikakvih AX uređaja još nema na tržištu. No, ovaj router ostaje trajno, kao glavni u labu i u budućnosti ćemo svakako isprobati sve njegove mogućnosti. Kao AC router radi izvrsno, pokrivenost mu je odlična i u praksi je puno moćniji od šminkerskog Blue Cave-a kojeg smo imali do sada. Tome u prilog ide i činjenica kako su nam se AC uređaji na njega spajali puno većom brzinom i ostvarivali znatno veću propusnost, a pri tom i ostajali dalje u njegovom dometu. Tako su nam se najbrži mobilni uređaji na istoj etaži kuće spajali brzinom od 1 Gbps (Tx) i 800 Mbps (Rx), uz velike brzine transfera.

RT-AX88U je pionir AX svijeta, prvi svoje vrste i jedva čekamo prve AX uređaje kako bi ga isprobali u praksi. Ono što vidimo iz skoro trotjednog dosadašnjeg korištenja da je izvrstan AC router, ne zagrijava se previše i radi kao “urica”. Sučelje je brzo i glatko, a i dizajnom se lijepo uklapa u prostor. S cijenom od oko 330 € je u skupljem cjenovnom razredu, no to je vrlo slično cijenama za high-end kućne routere iz Asusa. Za sada nije moguće iskoristiti njegov puni potencijal, no ako nadograđujete mrežu, vrijedi razmisliti o kupovini kao ulogu za budućnost.