corsair_678c_1 corsair_678c_2

Iz Corsaira nam je na test stiglo njihovo 678C kućište iz Carbide serije u bijeloj boji. 678C je novi dodatak u tu seriju, a riječ je o najskupljem i najekskluzivnijem modelu. Kućište krasi jednostavan, moderan i sofisticiran dizajn, s prozirnom bočnom stranicom. Spada u mid-tower kategoriju, optimizirano je za tih rad, s mnoštvom opcija za hlađenje i ugradnju čak devet diskova. Ima neke moderne značajke kao što je Type C USB 3.1 konektor, ali i neke retro kao što je 5.25-inčna ladica.

corsair_678c_3

Kućište dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji, unutar koje je adekvatno zaštićeno u najlon i debeli stiropor. Dodatno, staklena je stranica zaštićena još jednim panelom od stiropora. Uz kućište dolazi i knjižica s kratkim uputstvima za upotrebu na šest svjetskih jezika. Jamstvenog listića nema, no na Corsairovim stranicama stoji podatak o dvije godine ograničenog jamstva.

corsair_678c_4

Osim u ovoj bijeloj, kućište dolazi i u crnoj izvedbi i vrlo je elegantno dizajnirano. Dizajn je dobar u svojoj jednostavnosti, s potpuno bijelim stranicama koje na sebi nemaju suvišnih detalja. Na sve to se odlično nadograđuje bočna stranica od kaljenog stakla koja je zatamnjena po rubovima. Kvaliteta materijala i izrade je odlična, kućište je vrlo robusno i teško (čak 13 kilograma), a tome doprinose i masivni nosači staklene stranice koji joj omogućavaju otvaranje kao što ćemo kasnije vidjeti. Dimenzije kućišta ga smještaju u mid-tower segment – 549 x 239 x 497 milimetara (dužina x širina x visina).

corsair_678c_5 corsair_678c_6

Gledano s desnog boka, kućište je omeđeno potpuno bijelim stranicama, a jedino što odskače je crna plastična traka na vrhu u koju je s desne strane integriran element od mliječne plastike ispod koje je plava LED-ica za power-on signalizaciju. Prednji, ili u ovom slučaju gornji panel je smješten uz desni rub i to uzdužno. Na dnu se panela nalazi veća Power tipka, iznad koje je manja Reset tipka, pa slijede indikacijska LED-ica za rad diska, dva USB 3.0 SS Type A porta, jedan USB 3.1 Gen2 Type C port i na vrhu je kombinirani port za 3,5-milimetarski jack – slušalice/mikrofon. Type C konektor i podrška za trenutno najbrži USB protokol donosi dašak modernoga u kućište ponešto starijeg kova, barem kada je unutrašnjost u pitanju.

corsair_678c_7

Stražnja je stranica klasičnog rasporeda – na dnu je otvor za napajanje, iznad kojega su sedam horizontalnih i dva vertikalna proreza za PCIe kartice. Iznad toga je prorez za stražnje I/O portove matične ploče, te mreža iza koje je 140-milimetarski ispušni ventilator – jedan od tri koliko ih dolazi s ovim kućištem. Desna je bočna stranica (gledano sprijeda) fiksirana s dva thumb vijka, a lijeva staklena je na metalnim nosačima.

corsair_678c_8

Nosači nas dovode i do ove fotografije gdje su prednja i bočna stranica potpuno otvorene čime nam se otvara pogled na unutrašnjost. Nosači staklene stranice su vrlo masivni, i omogućavaju servisni pristup unutrašnjosti bez da se stranica skida, što je jasno isto moguće. Unutrašnjost nam otkriva zanimljive detalje poput četiri kaveza za 2,5/3,5-inčne diskove koje je moguće ukloniti ili premjestiti na srednje dvije pozicije, te old-school 5,25-inčni kavez na vrhu za optičke ili ine uređaje. Unutrašnjost je u crno bijeloj kombinaciji, koju tek razbijaju rotori na ventilatorima koji su sivi.

corsair_678c_9 corsair_678c_10

Na vrhu se kućišta nalazi dvostruki poklopac za mrežu napravljenu u limu koja služi kao nosač za ventilatore ili radijatore vodenih hlađenja. Gornji poklopac je od pune plastike s magnetnim kopčama i materijalom za upijanje zvuka. Inače, 678C je konstruirano da bude low-noise, tj. da što manje buke izlazi iz njega. Zatvorenog je tipa, nešto nižeg protoka zraka, te ima dvije stranice obložene materijalom za upijanje zvuka. Ispod se punog plastičnog poklopca nalazi savitljiva metalna mreža koja služi kao filtar prašine, a koja također ima magnetne trake koje ju drže pripijenom uz metal. Na gornju je stranu kućišta moguće standardno instalirati dva 140 ili tri 120-milimetarska ventilatora, ili 360-milimetarski radijator. Uklanjanjem 5,25-inčnog kaveza, otvara se pozicija za još po jedan ventilator ili pak 420-milimetarski radijator. Time je otvorena mogućnost ugradnje ozbiljnog custom sistema vodenog hlađenja za hlađenje moćnih komponenata.