Ideja o tipkovnici s osvjetljenim tipkama nam je oduvijek bila zanimljiva, što zbog svoje praktičnosti, što zbog svog cool faktora. Nažalost, sve osvjetljenje tipkovnice koje smo dosad imali prilike držati u rukama bile su proizvodi osrednje kvalitete s kojima bi se mogli zadovoljiti prosječni korisnici, ali ne i ljudi koji svakodnevno višesatno "mitraljiraju" po tipkovnici. Srećom, ovog se koncepta prošle godine primio poznati proizvođač računalnih periferija Logitech, a plod rada firminih inženjera uobličio se pod imenom G15.

Ako ste naš redovniji čitatelj, vjerojatno se sjećate reportaže sa svjetskog predstavljanja Logitechove serije G periferija. Tada smo prvi puta imali prilike vidjeti i isprobati novu G15 tipkovnicu, no za razliku od miševa iz serije G, tada je nismo uspjeli nabaviti kako bi je istestirali. Od tada je prošlo nekoliko mjeseci, a famozni G15 se na kraju ipak pojavio u našim rukama.

G15 stiže u klasičnom Logitechovom pakiranju – šminkerskoj kutiji u kojoj se, osim same tipkovnice, mogu naći odvojivo odmorište za dlanove, disk s upravljačkim softverom, kratki priručnik za instalaciju te promotivni katalog Logitechovih proizvoda.

G15 u različitim konfiguracijama

Prva stvar koja nam je pala na pamet kad smo tipkovnicu raspakirali je "kako je ova stvar ogromna". Gotovi svi iskusniji korisnici računala koji su svoje druženje sa silicijskim ljubimcima započeli prije desetak i više godina poprilično su alergični na malene tipkovnice. Premda će G15 zbog svoje veličine ovakvim korisnicima doći kao "melem na ranu", činjenica je da se radi o golemom komadu hardvera koji će zauzeti dobru porciju vašeg radnog stola. Štoviše, ako vam je računalo smješteno u jedan od popularnih stolića za računala, G15 zbog njene veličine vjerojatno nećete moći rabiti na istoj površini gdje držite i miša (ako pretpostavimo da tipkovnicu i miša držite na pokretnoj ladici previđenoj za tu svrhu). Konkretno, dimenzije tipkovnice su 55 x 27 cm (dužina x visina), uključujući odmorište za dlanove.

Premda gameri obično preferiraju malene tipkovnice koje je lako nositi na LAN partije, mi više cijenimo prednosti velikih gabarita budući da je zbog toga G15 jednako zanimljiva zakletim gamerima i power-userima koji mnogo tipkaju i rabe tipkovničke kratice za mnoge radnje koje obični korisnici obavljaju mišem.