asus_rog_gt_ac2900_mapa

WiFi mjerenja vršimo na tri lokacije. Lokacija A predstavlja klijenta na udaljenosti od 3 metra od routera bez ikakvih prepreka. Lokacija B predstavlja lokaciju udaljenu oko 4 m gdje prepreke predstavljaju dva zida debljine 45 cm. Lokacija C predstavlja worst case scenario, udaljenost je oko 5 metara, no između routera i zida nalazi se poveće ogledalo premazano srebrovim nitratom i oko 2 metra od ukupne udaljenosti puni zidovi, od kojih jedan sadrži armaturu. Ogledalo smo namjerno spomenuli s obzirom na to da ono reflektira većinu bežičnog signala koji se probio kroz zidove, a prijenosnici odašilju prema routeru s Lokacije C – micanjem ogledala niti jedan prijenosnik ne bi imao problema na Lokaciji C, ali onda naše testiranje ne bi predstavljalo worst case scenario.

Kao što možete vidjeti koristimo isti princip kao i za testiranje WiFi signala prijenosnika. Samo sada umjesto Belkina N750 i prijenosnika u glavnoj ulozi bit će Asus GT-AC2900, a mjerenja ćemo vršiti pomoću Dell Precisiona M6800 naoružanog s Intel 7260 802.11 ac WiFi mrežnom karticom (nažalost samo dual band).

Prilikom testiranja QOSa uz M6800 koristili smo još nekoliko prijenosnika i pametnih telefona te su svi klijenti bili spojeni bežično kako bismo maksimalno opteretili sam router odnosno pokušali isti dovesti do maksimuma. Moramo napomenuti kako je maksimalna propusnost naše internet veze na ovoj lokaciji 100/50 mbps stoga uzmite u obzir da dobiveni rezultati neće nužno odražavati stanje koje biste vi dobili korištenjem bilo bolje ili lošije internet veze.

Prilikom izvođenja svih testova na RT-AC2900 su uvijek bila spojena 4 klijenta (uz M6800) 2.4GHz band za okupirali smo pomoću Huawei P Smart i Amazon Fire Tab, dok smo Dell Latitude E6430 držali na 5GHz mreži kao i M6800 dok nam je izvor podataka za mjerenje bio Dell OptiPlex 9010 spojen Gigabitnim LANom, a podaci su se nalazili na SSD disku. Za mjerenje brzina koristili smo video datoteku veličine 13GB. Sva mjerenja izvršavala su se 5 puta te se za tablice koristila srednja vrijednost.

Snaga signala

Prema ovim podacima izgleda da je stari Belking još uvijek kralj po snazi signala, no navedeno je samo dio priče jer on koristi N standard na 2,4GHz.

Transferi

Mrvicu brži rezultati, koji se nalaze unutar statističke pogreške no eventualno se mogu pripisati razvoju drivera kartice unutar našeg prijenosnika prije nego samom uređaju. Svakako u skladu s očekivanim.

Na lokaciji B već polako vidimo koliko brzina signala opada s preprekama, odnosno koliko su routeri ovog tipa jači odašiljači i prijemnici nego što su to bežične kartice u prijenosnicima.

Ponovno rezultati ne odudaraju od očekivanih, iako stariji, AC3200 je do ne tako davno bio Flagship Asusove ponude.

Lokacija C, strah i trepet WiFi mreže, signal se mora dijagonalno probijati kroz zidove debele 45-60 cm, a na putu se nalazi i ogledalo premazano srebrnim nitratom.

Kao što smo već više puta spomenuli u recenzijama prijenosnika, na lokaciji C nikada nije bio problem kvalitete signala koji router odašilje nego da uređaj koji koristimo svoj signal pošalje natrag do routera.

Ono što nas je definitivno ugodno iznenadilo jest da je GT AC2900 na lokaciji C postizao konzistentno bolje rezultate, bez obzira koliko put ponovili testove.

Latencije

S obzirom na Gaming orijentaciju samo uređaja i tvrdnje kako drastično smanjuje latenciju u igrama prioritizirajući pakete igra iznad ostalih, pokušali smo malo dočarati kako to u stvarnom svijetu otprilike izgleda. Kao što smo prethodno spomenuli, testirano je na 100/50 Mbps vezi.

Prilikom izvršavanja testova na jednom od klijenata igrao se i sam WoT (koristeći WiFi 5GHz te ponavljanjem svega putem LANa) – vrijednosti s grafa koji generira router odgovarale su vrijednostima koje smo primijetili u samom klijentu, kao i brojevi srednjih vrijednosti samih grafova.

Za potrebe testiranja – na GT-AC2900 spojili smo 6 klijenata, i uključili „gutače“ prometa:

Latencija je uspoređena s World of Tanks EU1 serverom. Na samom routeru smo jedino upalili QoS Gaming Enhancement, bez zadavanja dodatnih profila – čisto da dobijemo dojam kako automatika odrađuje posao.

Svi navedeni grafovi predstavljaju latenciju do routera, a ne klijenta na našoj mreži.

asus_rog_gt_ac2900_23

Ovaj graf predstavlja base line testiranja, pri i zadnji spike su paljenje Speedtesta, dok je srednji otvaranje Chrome Browsera s popriličnom količinom tabova.

asus_rog_gt_ac2900_21

WoT + 1x Youtube – jedna instanca Youtubea, gotovo pa ne utječe na latenciju, odnosno ne utječe mjerljivo. Što je očekivano s obzirom na dostupan Bandwidth.

asus_rog_gt_ac2900_22

Ovako to izgleda kada se pokrene torrent download te tri Youtube instance na klijentima. Iako postoje spikeovi do 72ms, samih spikeova u igri nismo primijetili, naravno treba uzeti u obzir da refleksi našeg testera nisu isti kao i nekog desetak godina mlađeg.

asus_rog_gt_ac2900_20

Prva trećina grafa predstavlja sljedeći scenarij 2x Torrent, 3x Youtube, nakon prve trećine gasimo Torrente te ostavljamo 3x Youtube.

Navedeni testovi nisu detaljni i znanstveno prihvatljivi s obzirom na to da postoji previše varijabli koje se ne mogu kontrolirati. Služe kako bi se dobio dojam kako automatika radi. Automatika koju će najviše korisnika koristiti i vrlo vjerojatno neće posezati za previše detalja.

No dojam koji smo mi dobili jest da se automatika popravila, barem u ovom (pro)consumer segmentu i uz iole ozbiljniju internetsku vezu koja ne dropa pakete s jednim ovakvim uređajem definitivno nećete imati potrebe vikati na ukućane da prestanu hoggat cijelu vezu, jer vas je lag (kao i našeg testera) ubio po 37 puta :)

(Sve je testove i mjerenja odradio naš Hrvoje Gregur)