ASUS ROG Rapture GT-AC2900 recenzija

Datum objave 28.05.2019 - Uredništvo

ROG Rapture GT-AC2900 - opis

asus_rog_gt_ac2900_1 asus_rog_gt_ac2900_2

U moru se AC routera rijetko nađe nešto novo i zanimljivo. Asus je jedan od inovatora na ovom polju i uz sve klasične modele koje nude, sada su ponudili i ovaj dual-band ROG Rapture GT-AC2900 koji je okrenut prema igračima. Za njih on donosi optimizacije za GeForce NOW cloud servise, ubrzanje komunikacije od uređaja, preko routera do servera, AIMesh za cijeli dom i AiProtection Pro za mrežnu sigurnost. Kao šlag na torti tu je i inteligentno Aura RGB osvjetljenje koje može pokazivati i status mreže.

asus_rog_gt_ac2900_3

GT-AC2900 dolazi u prepoznatljivo dizajniranom ROG pakiranju. Na mekom se vanjskom omotu nalaze fotografije uređaja te osnovne informacije o tehnologijama koje donosi. GT-AC2900 je plod dugogodišnjeg Asusovog rada na SOHO routerima, od kojih smo i sami tijekom godina imali priliku testirati ih nekolicinu - RT-N56U, RT-N14U, RT-N18U, RT-AC87U, EA-AC87, RT-AC3200, Blue Cave AC2600 i najnoviji RT-AX88U. Ovaj put je Asus uzeo RT-AC86U osnovu, ušminkao ga u novo kućište s RGB-om i izbacio router u ROG seriji koji donosi tehnologije koje će biti od pomoći igračima.

asus_rog_gt_ac2900_4 asus_rog_gt_ac2900_5

Router dolazi udobno smješten u kutiju od recikliranog kartona, zaštićen najlonom, a uz njega i sav popratni materijal u obliku LAN kabela (RJ45) dužine jedan metar, odvijača za montažu postolja, AC/DC adaptera snage 33 W, tri antene, postolje uz pomoć kojeg router možemo orijentirati na dva načina, te upute za brzi početak rada na 16 svjetskih jezika uključujući i hrvatski. Dodatno su tu i jamstvene upute, upute za montažu na zid te upute za aktivaciju wtfast usluge (prvi je mjesec besplatna ova usluga za pristup privatnim serverima, a kasnije se plaća oko 10 USD mjesečno).

asus_rog_gt_ac2900_6

Kao što smo napisali, Asus je iskoristio svoj RT-AC86U router kao osnovu, i taj hardver ubacio u novodizajnirano kućište koje je opremio s RGB LED-icama. Kućište je u potpunosti plastično, dimenzija je 221 x 169 x 111 i mase 780 grama. Kućište je dizajnirano tako da se može orijentirati u horizontalan ili okomit položaj, a grafika na prednjoj stranici to prati. Asus je tu dodao svoj ROG logo, statusne LED-ice i traku koja se širi prema dnu. Sve je napravljeno u mliječnoj plastici ispod koje su RGB LED-ice kompatibilne s AURA RGB softverom. Router nosi oznaku AC2900 što je kombinirana brzina spajanja na dva pojasa - 750 Mbit/s preko 2.4 GHz i 2.167 Mbit/s na 5 GHz. Tri su vanjske antene na routeru i jedna je unutarnja (3x3 MIMO za 2,4 GHz i 4x4 MIMO za 5 GHz), a router podržava i dinamični odabir frekvencija (DFS), koji je mehanizam za detekciju radarskog signala na 5 GHz i koji omogućava automatsko premještanje na frekvenciju bez interferencija.

asus_rog_gt_ac2900_7 asus_rog_gt_ac2900_8

Stražnja je strana perforirana radi boljeg hlađenja jer se moćan hardver pod opterećenjem dosta zagrijava. Između dvije perforacije se nalazi mjesto za montažu nosača. Iznad se nalaze četiri RJ45 porta za Gigabitnu Ethernet vezu, u sredini je još jedan ROG logo utisnut u plastiku, a do njega je RJ45 WAN port (Automatic IP, Static IP, PPPoE(MPPE), PPTP, L2TP), USB 3.0 i USB 2.0 portovi (za eksterne FAT32 i NTFS diskove, printere itd.), Power tipka i ulaz za napajanje. Jedan od LAN portova se može koristiti i kao dedicirani gaming port. Spomenuti hardver iz AC86U je Broadcom BCM4906 SoC koji ima dvije jezgre na 1.8 GHz, a uparen je s 512 MB radne memorije i 256 GB flash memorije na kojoj se nalazi firmware.

asus_rog_gt_ac2900_9

Na boku se kućišta nalazi pet tipaka. WPS služi za brzo spajanje na mrežu bez upisivanja lozinke, WIFI je za brzo isključivanje ili uključivanje bežične mreže (kada npr. ne želite da emitira po noći ili dok vas nema kod kuće), tu je i Reset koji poništava sve na tvorničke postavke, zatim LED koji isključuje ili uključuje LED osvjetljenje, te ROG Boost tipka. Uz tu je tipku moguće vezati jednu od četiri funkcije - Aura Shuffle, DFS Channel, Game boost ili Geforce Now. Prva opcija mijenja efekte RGB LED osvjetljenja, druga omogućava automatski odabir dodatnih 5 GHz kanala za smanjenje interferencija s ostalim uređajima, treća analizira mrežni promet i dodjeljuje viši prioritet paketima vezanim uz igre, a posljednja prioritizira uređaje iz GeForce Now programa. Router donosi tzv. triple-level ubrzanje igranja, tj. poboljšanja mrežnog prometa igrama. Prvi korak je prioritiziranje igraćeg uređaja (putem prioritiziranja porta), drugi korak je priritizacija paketa igre i treći je skraćivanje vremena (rute) do servera putem Gamers Private Network tehnologije (wtfast) koja smanjuje latencije i ping. Ovo je opcionalna usluga koja se nakon mjesec dana besplatnog korištenja mora plaćati. Uz to, posjeduje i certifikat za GeForce Now program, tj. igraće cloud servise. On omogućava jednostavno podešavanje GeForce Now QoS profila (Quality of Service) koji smanjuje latencije i poboljšava komunikaciju s cloud servisima i igrama.

asus_rog_gt_ac2900_10 asus_rog_gt_ac2900_11

Još zanimljivih tehnologija koje podržava ovaj router su i Game Radar koji pinga i pronalazi optimalan server za igre kao što su LoL, Overwatch, Dota 2, Diablo 3, StarCraft II, WoW, WoT, Warplanes i slične. VPN Fusion je tehnologija koja omogućava paralelnu VPN i internetsku vezu, a tu je i ROG Gaming Center softver uz pomoć kojeg na jednostavan način upravljamo svim opcijama vezanima za router. Router podržava konzole, te različite funkcije za njih. Jedna je port forwarding u tri koraka - odabir igre, odabir uređaja i team up, tu je i plug n play putem ROG gaming porta koji automatski prioritizira konzolu (PS4, XBox One i Nintendo Switch). GT-AC2900 podržava i whole-home Mesh Wi-Fi, tj. može biti uparen s drugim Asus AiMesh kompatibilnim routerima kako bi se povećala pokrivenost bežične mreže.

asus_rog_gt_ac2900_12

Router podržava 1024-QAM modulaciju kao kod AX standarda i širine kanala od 20/40/80 i 160 MHz. Održava i ranije spomenuti DFS (dynamic frequency signal), s do 15 DFS kanala - 52, 56, 60, 64, 100, 104, 108, 112, 132, 136 ili 140 (1 minuta detekcije radarskog signala) i 116, 120, 124 ili 128 (deset minuta detekcije radarskog signala). Enkripcija dolazi u obliku 64/128-bitnog WEP-a, WPA2-PSK-a, WPA-PSK-a, WPA-Enterprisea , WPA2-Enterprise-a, Radiusa sa 802.1x i WPS podrške. Firewall ima SPI detekciju i DoS zaštitu, a kontrole pristupa su Parental, Network service filter, URL filter i Port filter.

asus_rog_gt_ac2900_13

AURA Lighting je posebna strana priče, a poznata je i s drugih Asusovih ROG proizvode. Osvjetljenje osim statičkih boja podržava i efekte kao što su disanje, promjena boja, komet, flash & dash, Glowing Yo-Yo, duga, zvjezdana noć, stroboskop, valovi i tzv. eventi. Eventi su različiti događaji koji se mogu signalizirati putem osvjetljenja - Game Boost, Traffic Meter, Log in Fail i Attack Block.

ROG Rapture GT-AC2900 - sučelje

asus_rog_gt_ac2900_14

Sučelje koje nalazimo na defaultnoj IP adresi routera ili na router.asus.com je za razliku od običnih routera sa zelenim, ovaj put s crvenim naglascima – što ne čudi jer je ovo ipak ROG uređaj. Prije same naslovne stranice, dočekat će vas klasični Wizzard koji nudi preimenovanje WiFi mreža te od vas traži da odaberete mod u kojem će router raditi. Nakon toga čekaju vas osnovne informacije poput zauzeća linka, latencija i odstupanja latencija.

asus_rog_gt_ac2900_15

Network map koji nudi malo više o samim detaljima klijenata koji su spojeni. Osnovne postavke i informaciji o WiFi mrežama, dok su detaljnije opcije poput kanala, snage signala te ostali pod zasebnim tabom wireless.

asus_rog_gt_ac2900_16

Kao što smo prethodno napisali – pregršt opcija, jedna od zgodnih stvari za spomenuti je automatsko „izbacivanje“ klijenata kada snaga signala padne ispod željene – zgodno ako imate dobru pokrivenost vašeg objekta s nekoliko routera te želite da su vam uređaji uvijek spojeni na onaj koji nudi najvišu kvalitetu signala.

asus_rog_gt_ac2900_17

Zgodna stvar za one koji koriste Amazon Echo i IFTTT je integracija nekih funkcija routera i jedne od najpoznatijih svjetskih asistentica. Nažalost nismo mogli testirati koliko je ispeglano, te koje su sve realne mogućnosti.

asus_rog_gt_ac2900_18

Uz klasičan Firewall opcije postoji još i URL, Keyword i Services filter putem kojeg se administracija i zatvaranje/otvaranje mreže može dodatno pojednostavniti umjesto da se bjesomučno traže portovi putem bespuća interneta.

asus_rog_gt_ac2900_19

S obzirom na to da se radi o routeru namijenjenom gamingu – Asus je ubacio modul koji služi za lakše otvaranje portova za sve najbitnije naslove, a naravno možete i sami dodavati profile. Osim klasičnog port forwardinga, Asus tvrdi da optimiziraju i baratanje mrežnim paketima kako bi se smanjio ping.

ROG Rapture GT-AC2900 - testiranje

asus_rog_gt_ac2900_mapa

WiFi mjerenja vršimo na tri lokacije. Lokacija A predstavlja klijenta na udaljenosti od 3 metra od routera bez ikakvih prepreka. Lokacija B predstavlja lokaciju udaljenu oko 4 m gdje prepreke predstavljaju dva zida debljine 45 cm. Lokacija C predstavlja worst case scenario, udaljenost je oko 5 metara, no između routera i zida nalazi se poveće ogledalo premazano srebrovim nitratom i oko 2 metra od ukupne udaljenosti puni zidovi, od kojih jedan sadrži armaturu. Ogledalo smo namjerno spomenuli s obzirom na to da ono reflektira većinu bežičnog signala koji se probio kroz zidove, a prijenosnici odašilju prema routeru s Lokacije C – micanjem ogledala niti jedan prijenosnik ne bi imao problema na Lokaciji C, ali onda naše testiranje ne bi predstavljalo worst case scenario. Kao što možete vidjeti koristimo isti princip kao i za testiranje WiFi signala prijenosnika. Samo sada umjesto Belkina N750 i prijenosnika u glavnoj ulozi bit će Asus GT-AC2900, a mjerenja ćemo vršiti pomoću Dell Precisiona M6800 naoružanog s Intel 7260 802.11 ac WiFi mrežnom karticom (nažalost samo dual band). Prilikom testiranja QOSa uz M6800 koristili smo još nekoliko prijenosnika i pametnih telefona te su svi klijenti bili spojeni bežično kako bismo maksimalno opteretili sam router odnosno pokušali isti dovesti do maksimuma. Moramo napomenuti kako je maksimalna propusnost naše internet veze na ovoj lokaciji 100/50 mbps stoga uzmite u obzir da dobiveni rezultati neće nužno odražavati stanje koje biste vi dobili korištenjem bilo bolje ili lošije internet veze. Prilikom izvođenja svih testova na RT-AC2900 su uvijek bila spojena 4 klijenta (uz M6800) 2.4GHz band za okupirali smo pomoću Huawei P Smart i Amazon Fire Tab, dok smo Dell Latitude E6430 držali na 5GHz mreži kao i M6800 dok nam je izvor podataka za mjerenje bio Dell OptiPlex 9010 spojen Gigabitnim LANom, a podaci su se nalazili na SSD disku. Za mjerenje brzina koristili smo video datoteku veličine 13GB. Sva mjerenja izvršavala su se 5 puta te se za tablice koristila srednja vrijednost. Snaga signala [ichart headers="ID, Score" title="Snaga signala - Lokacija A (-dB)" htitle="Score" labels="Belkin M6800,RT-AC3200 M6800,GT-AC2900 M6800, EA-AC87 M6800" values="23,33,34,40" colors="green,green,red,green" height="200"] [ichart headers="ID, Score" title="Snaga signala - Lokacija B (-dB)" htitle="Score" labels=" Belkin M6800,GT-AC2900 M6800,RT-AC3200 M6800, EA-AC87 M6800" values="47,59,61,67" colors="green,red,green,green" height="200"] [ichart headers="ID, Score" title="Snaga signala - Lokacija C (-dB)" htitle="Score" labels=" Belkin M6800,GT-AC2900 M6800,RT-AC3200 M6800, EA-AC87 M6800" values="54,76,77,80" colors="green,red,green,green" height="200"] Prema ovim podacima izgleda da je stari Belking još uvijek kralj po snazi signala, no navedeno je samo dio priče jer on koristi N standard na 2,4GHz. Transferi [ichart headers="ID, Score" title="Transfer Rate - Lokacija A (MB/s)" htitle="Score" labels="Lan AC3200  3x3 AC87 Lan,Lan GT-AC2900 2x2 M6800,Lan AC87 2x2 M6800,Lan AC3200 2x2 M6800,USB AC3200 3x3 AC87 Lan,USB AC3200 2x2 M6800,Lan N750 WiFi M6800" values="56.4,51.9,51.7,51.5,34.8,32.4,5.2" colors="blue,red,blue,blue,blue" height="400"] Mrvicu brži rezultati, koji se nalaze unutar statističke pogreške no eventualno se mogu pripisati razvoju drivera kartice unutar našeg prijenosnika prije nego samom uređaju. Svakako u skladu s očekivanim. [ichart headers="ID, Score" title="Transfer Rate - Lokacija B (MB/s)" htitle="Score" labels="Lan AC3200  3x3 AC87 Lan,USB AC3200 3x3 AC87 Lan,Lan GT-AC2900 2x2 M6800,Lan AC87 2x2 M6800,Lan AC3200 2x3 M6800,USB AC3200 2x2 M6800,Lan N750 WiFi M6800" values="54.6,34.2,33.7,29.00,28.2,26.00,4.5" colors="blue,blue,red,blue,blue,blue" height="400"] Na lokaciji B već polako vidimo koliko brzina signala opada s preprekama, odnosno koliko su routeri ovog tipa jači odašiljači i prijemnici nego što su to bežične kartice u prijenosnicima. Ponovno rezultati ne odudaraju od očekivanih, iako stariji, AC3200 je do ne tako davno bio Flagship Asusove ponude. [ichart headers="ID, Score" title="Transfer Rate - Lokacija C (MB/s)" htitle="Score" labels="Lan AC3200 3x3 AC87 Lan,USB AC3200 3x3 AC87 Lan,Lan GT-AC2900 2x2 M6800,Lan AC3200 2x2 M6800,USB AC3200 2x2 M6800,Lan AC87 2x2 M6800,Lan N750 WiFi M6800" values="31.1,26.9,6.9,6.2,5.14,3.75,0.64" colors="blue,blue,red,blue,blue,blue,blue" height="400"] Lokacija C, strah i trepet WiFi mreže, signal se mora dijagonalno probijati kroz zidove debele 45-60 cm, a na putu se nalazi i ogledalo premazano srebrnim nitratom. Kao što smo već više puta spomenuli u recenzijama prijenosnika, na lokaciji C nikada nije bio problem kvalitete signala koji router odašilje nego da uređaj koji koristimo svoj signal pošalje natrag do routera. Ono što nas je definitivno ugodno iznenadilo jest da je GT AC2900 na lokaciji C postizao konzistentno bolje rezultate, bez obzira koliko put ponovili testove. Latencije S obzirom na Gaming orijentaciju samo uređaja i tvrdnje kako drastično smanjuje latenciju u igrama prioritizirajući pakete igra iznad ostalih, pokušali smo malo dočarati kako to u stvarnom svijetu otprilike izgleda. Kao što smo prethodno spomenuli, testirano je na 100/50 Mbps vezi. Prilikom izvršavanja testova na jednom od klijenata igrao se i sam WoT (koristeći WiFi 5GHz te ponavljanjem svega putem LANa) – vrijednosti s grafa koji generira router odgovarale su vrijednostima koje smo primijetili u samom klijentu, kao i brojevi srednjih vrijednosti samih grafova. Za potrebe testiranja – na GT-AC2900 spojili smo 6 klijenata, i uključili „gutače“ prometa: Latencija je uspoređena s World of Tanks EU1 serverom. Na samom routeru smo jedino upalili QoS Gaming Enhancement, bez zadavanja dodatnih profila – čisto da dobijemo dojam kako automatika odrađuje posao. Svi navedeni grafovi predstavljaju latenciju do routera, a ne klijenta na našoj mreži.

asus_rog_gt_ac2900_23

Ovaj graf predstavlja base line testiranja, pri i zadnji spike su paljenje Speedtesta, dok je srednji otvaranje Chrome Browsera s popriličnom količinom tabova.

asus_rog_gt_ac2900_21

WoT + 1x Youtube - jedna instanca Youtubea, gotovo pa ne utječe na latenciju, odnosno ne utječe mjerljivo. Što je očekivano s obzirom na dostupan Bandwidth.

asus_rog_gt_ac2900_22

Ovako to izgleda kada se pokrene torrent download te tri Youtube instance na klijentima. Iako postoje spikeovi do 72ms, samih spikeova u igri nismo primijetili, naravno treba uzeti u obzir da refleksi našeg testera nisu isti kao i nekog desetak godina mlađeg.

asus_rog_gt_ac2900_20

Prva trećina grafa predstavlja sljedeći scenarij 2x Torrent, 3x Youtube, nakon prve trećine gasimo Torrente te ostavljamo 3x Youtube. Navedeni testovi nisu detaljni i znanstveno prihvatljivi s obzirom na to da postoji previše varijabli koje se ne mogu kontrolirati. Služe kako bi se dobio dojam kako automatika radi. Automatika koju će najviše korisnika koristiti i vrlo vjerojatno neće posezati za previše detalja. No dojam koji smo mi dobili jest da se automatika popravila, barem u ovom (pro)consumer segmentu i uz iole ozbiljniju internetsku vezu koja ne dropa pakete s jednim ovakvim uređajem definitivno nećete imati potrebe vikati na ukućane da prestanu hoggat cijelu vezu, jer vas je lag (kao i našeg testera) ubio po 37 puta :) (Sve je testove i mjerenja odradio naš Hrvoje Gregur)

ROG Rapture GT-AC2900 - zaključak

asus_rog_gt_ac2900_24

Iz svega viđenog i iz detaljnih testova možemo zaključiti da je Asus napravio solidan posao i gamerima ponudio dobar AC router koji im potencijalno može donijeti razliku u kvaliteti igranja na mreži. Tehnologije koje podržava, uključujući i GeForce Now certifikat, čine ga primamljivim za hardcore gamere. Možda je malo kasno ušao na tržište, zbog sve veće pojave AX modela, no ni kvalitetna implementacija AC-a kakvu ovdje imamo nije još za "baciti". Općenite performanse su mu vrlo solidne i radi točno onako kako se od njega i očekuje. Sučelje je pregledno i bogato različitim opcijama kojima će zadovoljiti i iskusnije mrežaše, a korisnost uređaju podižu i AiProtection Pro by TrendMicro, podrška za AiMesh i GPN by wtfast. Hardverski je solidno potkovan i ni u jednom se trenutku ne osjeća manjak snage. GT-AC2900 će se na europskom tržištu naći početkom lipnja po cijeni od oko 260 - 270 €, što nije malo. Prevagu između ovog i nekog sličnog proizvoda bi moglo donijeti i bogato RGB LED osvjetljenje koje je iznimno popularno kod igrača, pod uvjetom jasno da vam je router na vidljivom mjestu. GT-AC2900 donosi i višestruke načine orijentacije, uz mogućnost montaže na zid, što može biti iznimno korisno. Našu preporuku je zaslužio.