asus_strix_gtx1050ti_1 asus_strix_gtx1050ti_2

Nvidia je krajem listopada, na isti dan lansirala i GTX1050 i GTX1050 Ti kartice. Mi smo do sada imali prilike jedino testirati slabiju i to u MSI-evoj izvedbi, pa nas je jako zanimalo koliko performansi donosi puni GP107 čip u odnosu na onoga kojem je jedan SM ugašen i kojem “fali” 128 shadera. Asus nam je poslao svoj STRIX GTX1050 Ti OC model sa 4GB memorije koji je kao i svi proizvodi ovoga ROG sub-branda visoko kvalitetan proizvod. To je već vidljivo i od samog pakiranja, te objašnjenja tehnologija koje donosi.

asus_strix_gtx1050ti_3 asus_strix_gtx1050ti_4

STRIX kartica je adekvatno upakirana i odlično zaštićena unutar debelog kartona i antistatičke vrećice, a ni bundle koji dolazi uz nju nije loš. Osim standardne SpeedSetup knjižice i medija s upravljačkim programima tu su i dvije velcro vezice za kabele, te dvije ROG naljepnice. Sve upotpunjava Invite kod za World of Warships i petnaestodnevni premium account. Kao i uvijek, video izlazi te PCIe konektor su zaštićeni plastičnim poklopcima.

asus_strix_gtx1050ti_5

Kartica osnovnim dizajnom prati neke druge STRIX modele koje smo do sada vidjeli (GTX1060, RX 460, GTX1080), uz neizbježno AURA RGB osvjetljenje koje je na samom vrhu kartice u obliku ROG amblema. Uz to, sada je AURA softver jedinstven i povezan u AURA SYNC pa podešavati osvjetljenje možemo zajedno na svim AURA uređajima istovremeno. Kartica je duga oko 24 cm i na svakom se koraku vidi kako je riječ o premium proizvodu.

DirectCU II hladnjak je masivan, s integrirane dvije 8 mm toplovodne cijevi koje imaju direktan kontakt s GPU-om, a na njemu su dva velika 95 mm ventilatora koji rade u hibridnom načinu rada (do oko 56 – 57°C su stacionarni). Ventilatori imaju Wing-Blade dizajn koji doprinosi tihom radu, pa u kombinaciji s relativno niskim brojem okretaja (oko 1000 rpm), rade vrlo tiho – izmjerili smo radnu buku od oko 40 dB. Rashladni sistem upotpunjava i stražnja aluminijska ploča koja i učvršćuje konstrukciju i pomaže u disipaciji topline.

asus_strix_gtx1050ti_6

Na kartici se nalazi puni GP107 čip što znači kako ima dva GPC-a sa svih šest aktivnih SM-a. Svaki se SM sastoji od 128 shadera i ukupno ih je dakle 768. Čip je kao što znamo Samsungov proizvod, napravljen je u 14 nm FinFET proizvodnom procesu, ima 132 mm kvadratna, te se sastoji od 3.3 milijarde tranzistora. Čip ima 1MB L2 priručne memorije, te 48 teksturnih jedinica i 32 ROP jedinice.

Na ovoj kartici čip radi u defaultnom Gaming profilu na brzini od 1379/1493 MHz (base/boost), a po GPUZ logu je to zapravo 1809 MHz. Instalacijom GPU Tweak II aplikacije otvara nam se mogućnost korištenja još dva moda – OC i Silent. Ovaj drugi i nije toliko bitan jer je kartica ionako uvijek dovoljno tiha, a performanse nam uvijek trebaju veće. u OC modu su deklarirani taktovi 1392/1506 MHz, a po GPUZ logu to ide sve do 1835 MHz. Samo kao napomena, mi smo karticu testirali u defaultnom modu, a OC mod donosi oko 1% povećanja performansi u prosjeku.

GDDR5 memorije je na kartici 4 GB, radi na efektivnih 7 Gbps (1750 MHz), te s čipom komunicira putem 128 bitnog sučelja (4x 32 bita). Maksimalna teoretska propusnost je 112 GB/s.

asus_strix_gtx1050ti_7

GP107 čip nije naročit potrošač i zadovoljava se sa 75 W, no kada je u ovakvoj overclockiranoj izvedbi bolje je na raspolaganju imati još izvora struje pa je Asus napravio dizajn s još jednim 6-pinskim priključkom i time omogućio maksimalnih 150 W. Kartica ima 4+1 faznu regulaciju napajanja, sa premium komponentama kao što su utišane prigušnice, kvalitetni MOSFET-i, solid state kondenzatori i POSCAP polimer kondenzatorima sa stražnje strane GPU-a (Low ESR).

STRIX kartice su poznate i po dodatnom 4-pinskom konektoru za ventilator. Asus potrebu za ovim konektorom objašnjava situacijom u kojom je tijekom igranja kartica više opterećena od procesora pa matična ploča ne daje puni napon ostatku ventilatora u kućištu. Spajanjem jednog od ventilatora (najčešće na usisu koji je poravnat sa grafičkom karticom), sama kartica preuzima kontrolu nad njegovim radom čime se i sama efikasnije hladi.

asus_strix_gtx1050ti_9

Kartica ima četiri video izlaza – dva DVI-D, jedan DisplayPort 1.4 i jedan HDMI 2.0. Kao i ostatak Pascal obitelji kartica podržava tehnologije kao što su Simultaneous Multi-Projection, Ansel, G-Sync, te GameStream-Ready. U odnosu na jače Pascal kartice ova nije VR Ready i ne podržava SLI. Podržani API-i su DirectX 12 (feature level 12_1), Vulkan i OpenGL 4.5.