gigabyte_x570s_aorus_master_1 gigabyte_x570s_aorus_master_2

Iz Gigabytea nam stiže njihova najnovija ploča namijenjena Ryzen AM4 procesorima – X570S Aorus Master. Već je X570 Aorus Master bila impresivna matična ploča za Ryzene, a ova nova donosi poboljšanu napojnu jedinicu, bolje hlađenje, četiri PCIe 4.0 M.2 slota, Intelov 2,5 Gbps LAN kontroler itd. Još jedna velika značajka za ovu ploču je da više nema aktivnog hlađenja na X570S čipsetu.

gigabyte_x570s_aorus_master_3 gigabyte_x570s_aorus_master_4

S obzirom na to da je riječ o top modelu (barem dok ne izađe Aorus Extreme), ploča je sasvim solidno i opremljena. Uz nju dolaze tri seta vijaka za M.2, dva termalna senzora, produžni kabel za RGB, četiri SATA kabela, Q-konektor, mikrofon za detekciju buke, Aorus naljepnica za kućište, WiFi antena, set naljepnica, knjižica s uputstvima za korištenje, brzi instalacijski vodič i Aorus velcro trake za organizaciju kabela. Sama ploča kao i ranije dolazi  antistatičkoj vrećici i dodatnom kartonskom ležištu zaštićeno dodatno stiro-pjenom.

gigabyte_x570s_aorus_master_5

Iz prošle smo generacije X570 Aorus ploča testirali samo Pro model, no već se i po njemu vidi koliko je nova generacija drugačija. Stare su X570 Pro i Master ploče imale samo tri M.2 utora, znatno manje aluminijskih hladnjaka, nešto drugačiji dizajn plastičnih dijelova te naravno ventilator na čipsetu. X570S Aorus Master sada ima više oklopa, tj. više aluminija, ali donosi i pasivni dizajn hlađenja čipseta – karakteristika svih X570S ploča. AMD je unaprijedio X570S čipset do mjere u kojem aktivno hlađenje više nije potrebno, a i proizvođači ploča su povećali hladnjake.

X570S Aorus Master ploča je klasičnog dizajna, crno sivih je tonova i dosta je njene površine pokriveno aluminijem. Četiri M.2 slota su prekrivena s aluminijskim hladnjacima, a onaj najgornji ima i nešto deblji hladnjak. Osim s gornje, svi su hlađeni i s donje strane aluminijskim blokovima, a sve zajedno je povezano s masivnim blokom na čipsetu. Nadalje, dva su aluminijska hladnjaka na VRM jedinici rebrasti, tj. sastavljeni od tankih aluminijskih limova i više nemaju plastične pokrove koji blokiraju otpuštanje topline. I dalje su direct touch principa, tj. povezani su toplovodnom cijevi koja ima direktan kontakt s termalnom trakom i VRM komponentama.

gigabyte_x570s_aorus_master_6

Na lijevoj se strani ploče nalazi plastični pokrov stražnjih I/O portova, te u njegovom produžetku pokrov za audio jedinicu koja je kao i uvijek na odvojenom dijelu PCB-a. Plastični pokrov I/O portova ima integriranu metalnu zaštitu, koja je pak povezana s donjom metalnom pločom. Masterica ima lijep dizajn, s ponekim Aorus elementima na hladnjacima, i osvijetljenim Aorus logoom na plastičnom dijelu. Layout joj je vrlo dobar, i u gornjoj polovici vrlo sličan prethodnici. U donjoj je polovici došlo do prerazmještaja komponenata zbog dodavanja četvrtog M.2 slota. No, i dalje je zadržan dobar raspored bitnih elemenata uz rub ploče, a sada je i jedan od internih USB 3.0 headera horizontalan. Također, svi su ostali bitni konektori i headeri smješteni uz rubove ploče.

gigabyte_x570s_aorus_master_7

Ploča kao što smo rekli ima poboljšano hlađenje koje je zadržalo dizajn Fins-Array II i Direct Touch II za hladnjake VRM-a, a sada je korištena i 9 W/mK termalna traka između hladnjaka i VRM komponenata. Kao i do sada korišteni su 2oz bakreni vodovi u PCB-u, a ploča ima Smart Fan 6 sustav hlađenja s čak 10 PWM/DC headera za ventilatore, 7 internih temperaturnih senzora, dva vanjska kabela s temperaturnim senzorima i jednim mikrofonom za detekciju buke. Svaki header podržava PWM za DC ventilatore i vodene pumpe s do 24 W snage (2x 12V) i OVP zaštitom. Krivulje rada ventilatora je moguće precizno podesiti u softveru kroz dva profila (Slope/Stair), a čak postoji i Fan Stop funkcija.

gigabyte_x570s_aorus_master_8

Ploča podržava jasno DDR4 memoriju, a slotovi su pojačani metalnom za duže trajanje. Maksimalni kapacitet memorije je 128 GB (4x 32GB), a službena brzina je do 3.200 MHz – overclockingom ide i više naravno. Gigabyte tvrdi da brzina ide i do 5.400 MHz, zahvaljujući daisy chain dizajnu vodova od procesora do memorije. Tu uz desni i gornji rub ploče je smješteno čak sedam headera za ventilatore, LED dijagnostika. Reset (Multi Key tipka kojoj je moguće mijenjati funkciju) i Power tipke, RGB headeri, 24-pinski ATX konektor itd. Tik ispod DIMM utora je i interni USB 3.2 konektor. Zanimljivo, pored PCH hladnjaka i iznad Thunderbolt headera, smjestila se POST dijagnostika, tj. četiri LED-ice – VGA, CPU, BOOT i DRAM.

gigabyte_x570s_aorus_master_9 gigabyte_x570s_aorus_master_10

VRM jedinica je pojačana u odnosu na prethodnu verziju ploče s 12 na 14 faza (s 10 + 2 na 12 + 2 (CPU Vcore + SOC). Svaka je faza opremljena 70-amperskim power stageom (IR TDA21472), zavojnicom s feritnom jezgrom i Black Metallic 10 K kondenzatorima. Ukupno je dakle moguće procesoru isporučiti do 1.120 ampera struje, što je i više nego dovoljno i za ekstremne oblike hlađenja. Kontroler je Infineonov XDPE132G5C – pravi 16-fazni PWM kontroler.

Hlađenje je kao što smo napisali osigurano masivnim spajanim aluminijskim hladnjacima koji su povezani toplovodnom cijevi s direktnim kontaktom. Između hladnjaka i VRM komponenata je 9 W/mK termalna podloga. Sve to rezultiralo je maksimalnom VR Loop1 temperaturom od 65°C, a najtopliji senzor na ploči je očitao maksimalnih 69°C. Maksimalna temperatura procesora pri opterećenju je iznosila 69,5°C (G.Skill AIO), a maksimalna temperatura čipseta je bila 57,5°C (sve temperature očitane uz pomoć HWInfoa).