Prije točno tri godine, Intel je predstavio X58 platformu i Nehalem (Bloomfield) procesore za nju. Nehalemi su bili napravljeni u 45nm Hi-k Metal Gate proizvodnom procesu, imali su 731 milijun tranzistora i sjedili su na tada potpuno novom LGA ležištu sa 1366 pinova. Tada je to bio revolucionaran korak, jer je u high-end platformu Intel uveo derivat serverske platforme što se ogledalo u činjenici da je Nehalem arhitektura koristila QPI sabirnicu baš kao i Westmere-EP, tj. Xeon procesori. Nešto malo više od dvije godine nakon toga, na tržište su stigli i šest jezgreni modeli kodnog imena Gulftown koji su bili napravljeni u 32 nm proizvodnom procesu, brojali impresivnih 1.17 milijardi tranzistora i donijeli znatan napredak u performansama u odnosu na četvero jezgrene Bloomfielde (pogotovo u multithreaded aplikacijama). Sada, Intel tržištu donosi novu high end platformu i nove procesore, koji su bazirani na početkom ove godine predstavljenoj Sandy Bridge, tj. Core arhitekturi druge generacije. Utoliko, nova high end platforma više nije izvedena iz serverskog svijeta, nego predstavlja nadogradnju na mainstream desktop Sandy Bridge platformu.

Ta je dakle Sandy Bridge arhitektura poslužila za izradu ovih novih Sandy Bridge-E procesora koji donose dvije jezgre više, povećanu količinu L3 cache memorije i potpuno novo LGA2011 pakiranje. Procesori podržavaju do sada poznate Hyper-Threading i Turbo Boost 2.0 tehnologije, podršku za AVX i AES, četrdeset PCIe stazica (duplo više od ostalih Sandy Bridge procesora), podršku za SSE4.1 & SSE4.2 instrukcije, te ono najbitnije integrirani memorijski kontroler s podrškom za četvero kanalnu DDR3 memoriju brzine do 1600MHz. Sandy Bridge-E jezgra u punoj konfiguraciji ima čak 2.27 milijardi tranzistora uz impresivnu površinu od 434,72 mm2 (20.8 mm x 20.9 mm). U odnosu na prošlu generaciju donosi više L3 priručne memorije, niže latencije, više radne frekvencije (Turbo 2.0) i veću memorijsku propusnost. Koliko je točno brži od prethodnika, i7-980/990X vidjeti ćemo i iz testova.
Chip-to-chip sučelje kojim CPU komunicira s čipsetom (PCH) je Direct Media Interface (DMI) druge generacije baš kao i kod ostalih Sandy Bridge procesora, čime se napušta QPI (QuickPath Interconnect) do sada korišten u high end desktop platformi.

Na toj novoj Sandy Bridge-E arhitekturi, Intel danas predstavlja dva nova procesora. i7-3960X i i7-3930K, a u pripremi je slabiji četverojezgreni model i7-3820. Nama su na test stigla oba danas predstavljena procesora – jedan je poslao Intel u svom testnom kitu, a jedan Gigabyte. U opisu ćemo krenuti od jačeg modela i pune Sandy Bridge-E konfiguracije. Taj procesor nosi X u svom imenu (Extreme Edition), potpuno je otključan, a osnovni radni takt mu je 3.3GHz (niže nego kod i7-990X modela koji je radio na 3.46GHz). Turbo Boost 2 tehnologija omogućuje mu podizanje radne frekvencije sve do 3.9GHz u trenutcima kada procesor radi unutar svog 130 Wattnog TDP-a. Procesor kao što smo rekli ima 6 jezgri (12 threadova), koje međusobno dijele čak 15MB L3 priručne memorije (16-way, 2.5MB po jezgri). Ostatak je cache arhitekture identičan ostalim Sandy Bridge procesorima – L1 (8-way) se memorija dijeli na instrukcijsku i podatkovnu a svake ima točno 32KB po logičkoj jezgri, dok L2 (8-way) priručne memorije pak ima 256KB po jednoj logičkoj jezgri. Slabiji, i7-3930K se od jačeg razlikuje po 100MHz nižem radnom taktu (3.2GHz do 3.8GHz uz Turbo Boost), manjoj količini L3 (LLC) memorije – 12MB, dok i on ima u potpunosti otključan množitelj čime je omogućen jednostavan overclocking.

Na slikama iznad možete vidjeti usporedbu divovskih SBE procesora u odnosu na Gulftowna (980X), koji pored njih izgleda kao igračkica :) Treći procesor kojeg Intel na tržište namjerava pustiti u prvom kvartalu iduće godine, model i7-3820, ima 4 jezgre (8 threadova), radi na frekvencijama od 3.6GHz do 3.9GHz (uz Turbo Boost) te je samo djelomično otključan. Pretpostavljamo kako će množitelj biti moguće podići samo za četiri vrijednosti iznad nominalne. Uz manje jezgri ide i manje L3 memorije, pa će nje biti 10MB, dok TDP ostaje na 130W. S novim LGA2011 ležištem stiže i novi mehanizam za zaključavanje procesora na matičnu ploču, a u skladu s velikim dimenzijama samog procesora, tj. njegovog pakiranja i on je vrlo masivan. Po prvi je puta tako potrebno koristiti dvije polugice, a u sam mehanizam postavljeni su i nosači za hladnjake. Prema trenutno preporučenim cijenama i7-3960X model će koštati 990 USD, a i7-3930K 555 USD za količine od 1000 komada. Za četverojezgreni model i7-3820 cijena još nije određena. Toliko u opisu procesora, okrećemo se DX79IS ploči.