Jednom riječju, MX900 je predivan. Izgleda vrlo slično kao i nešto stariji MX700 – oblik je ostao isti, ali su malo promjenjene boje i tip materijala na pokrovu. Naime MX700 ima malo gumasti feeling, dok na MX-u 900 gumenih površina nema. Mada je općenito mišljenje da je gumasti materijal (tanki gumeni filc na plastici) bolji za rukovanje, iskustvo autora ovog članka baš je suprotno. Guma se po ljeti zagrije i razmekša pa se ruka više znoji i cijeli miš je malo ljigav na dodir. Stoga MX900 u našoj indeksu hardvera ima plus po tom pitanju.

Lice u lice ili tako nekako…

Što se tiče ergonomije, nemamo apsolutno nikakvih zamjerki budući da miš sjajno leži u ruci, velik je te su svi gumbi na njemu lako dostupni. Ovo naravno vrijedi samo za dešnjake budući da će ljevacima ovaj, u tom pogledu, ekstreman dizajn biti totalno neugodan. Zanimljivo je da Logitech, barem koliko mi znamo, proizvodi skuplje miševe samo za dešnjake dok sa popularnim "jeftinjarama" (koje zapravo uopće nisu toliko loše) slijede liberalniji "uni-hand" dizajn.

Gumbi su odlično postavljeni

Kao što već znate, konfiguracija dodatnih gumba je vrlo laka. Ima ih čak pet – dva su pod palcem i defaultno služe za back i forward u Internet browseru, dok je ostatak namijenjen kažiprstu. Potonji gumbići nalaze se u liniji sa kotačićem, jedan je odmah ispred kotačića, a druga dva su iza kotačića. Gumbići najbliže kotačiću u osnovi su namijenjeni bržem scrollanju kroz dokumente i Internet stranice dok je treći gumbić pridjeljen Logitechovoj Quick Switch funkciji. Riječ je o adaptaciji standardnog "Alt + Tab" dijaloga u Windowsima samo što u ovom slučaju sa klikom miša određujemo koju ćemo aplikaciju baciti u prvi plan.

Svaka im čast na ergonomiji

Ne možemo se suzdržati od kratkog komentara ovih, bogomdanih, multi-funkcionalnih gumba. Morate biti svjesni da je na njih potrebno navikavanje te da ih bez doze strpljenja i svojevrsne prisile nećete baš previše rabiti. Istina je, nude vam mnogo prednosti i praktičnost pri obavljanju određenih automatiziranih radnji u vašim omiljenim aplikacijama, no ako imate izvježbani grif sa svojim običnim mišem vrlo lako ćete odustati od privikavanja na MX900 koristeći samo one gumbe koje ste koristili i prije.

Sigurno se pitate što je sa responsivnošću i preciznošću budući da svi klasični bežični miševi pate od manjka iste. Autor ovih redaka smatra da nije baš najbolja osoba za procjenjive ovih kvaliteta miševa iz jednog jednostavnog razloga – već je duže vrijeme u sretnoj vezi sa Logitechovim mišem Dual Optical koji za procjenu situacije na bojnom polju (čitaj podlogi za miš) koristi dva optička senzora koji mu daju bezobraznu razinu preciznosti, a budući da je ožičen na svaki mig vlasnika reagira brzinom munje. Uz sve rečeno, ako smanjimo naše über standarde možemo reći da MX900 reagira odlično za jedan bežični miš, dakle nešto bolje od jefinijih, ožičenih, optičkih miševa.