silverstone_ld03_16 silverstone_ld03_17

Kabeli prednjeg panela su izvučeni dovoljno duboko i mogu dosegnuti bilo koju poziciju na matičnoj ploči. Ovo je kućište vrlo ograničeno po pitanju organizacije kabela, mjesta za skrivanje kabela jednostavno nema, pa će biti potrebno pametno složiti ih i provući tako da minimalno smetaju. Kao što smo napisali, u kućište je moguće ugraditi Mini-ITX ploče, ali osim njih i Mini-DTX kao što smo mi u ovome testu, te SFX ili SFX-L napajanja (do 130 milimetara). No, da se i sa SFX napajanjem može složiti “zvijer” od računala je dokaz da SilverStone proizvodi SX800-LTI napajanje snage 800 W. Gradnji moćnijeg računala ide u prilog i činjenica da prostora za CPU hladnjake ima čak 190 milimetara. Uz to, moguće je ugraditi i grafičku karticu dužine do 309 milimetara, širine do 167 milimetara.

silverstone_ld03_18 silverstone_ld03_19

U kućište je moguće ugraditi i do dva 2,5-inčna diska i jedan dodatni 3,5-inčni što bi trebalo biti sasvim dovoljno za jedno ovakvo kućište. Ventilatori koje SilverStone isporučuje uz LD03 su 120-milimetarski i samo s 3-pinskim priključcima. Nažalost, vrlo su bučni u radu pa smo izmjerili čak 49 dB buke na oko 50 centimetara udaljenosti od računala (Meterk MK09). Donji, usisni ventilator je zaštićen rešetkom kako kabeli ne bi smetali njegovom neometanom radu. Ipak, ako nabavite ovo kućište, savjetujemo zamjenu oba ventilatora tišima i PWM kontroliranima ili pak nabavku kontrolera/otpornika za usporavanje ovih.

silverstone_ld03_20

Uz kućište ne dolazi puno toga. Tek nekoliko plastičnih vezica, 2-u-1 adapter za ventilatore, vijci, te zamjenski plastični pinovi koji drže bočne stranice.

silverstone_ld03_21 silverstone_ld03_22

Spomenuti i prikazani plastični pinovi drže obje bočne stranice. Potrebno ih je lagano povući prema sebi (svaku stranicu drže dva) i povući stranicu prema van – jednostavan sistem. Plastični pinovi su možda i malo krhkiji pa se proizvođač odlučio dati dva zamjenska. Obje bočne staklene stranice su također zatamnjene, a na njih je s unutrašnje strane montiran željezni nosač na kojem možemo vidjeti spomenute plastične pinove za pričvršćivanje. Na lijevoj se stranici nalazi plastični filtar kroz koji grafička kartica može uvlačiti svježi zrak iz okoline, pa je važno držati ga čistim.

silverstone_ld03_23

Skidanjem svih stranica otvara nam se pogled na “golu” šasiju koja je jednostavno no kvalitetno složena. Zbog jednostavnosti i manjka elemenata za učvršćivanje šasija se malo uvija, no to nije naročit problem kod slaganja. Ionako je dovoljno čvrsta kada su sve stranice složene. Na desnoj se strani nalazi nosač za diskove koji s unutarnje strane prima dva 2,5-inčna SSD-a, a s vanjske, one okrenute prema staklu 3,5-inčni HDD. Ispod nosača se nalazi okvir za napajanje koji je potrebno skinuti prije montaže.

silverstone_ld03_24

Nosač napajanja je dakle potrebno skinuti prije montaže, te prije postavljanja na mjesto i ukopčati produžni kabel za napajanje. Naime, na ispušnoj strani napajanja je puno staklo i nema prostora za spajanje kabela pa se proizvođač odlučio ugraditi produžni kabel koji se proteže na vrh kućišta za spajanje napojnog kabela gradske mreže. Mi smo u kućište ugradili Seasonicovo Focus SGX-650 SFX napajanje koje je dovoljno moćno i za ozbiljnije komponente.

silverstone_ld03_25 silverstone_ld03_26

Matična ploča koju smo koristili je Asusova Mini-DTX Crosshair VIII Impact baziranu na X570 čipsetu. Malena no moćna ploča donosi mnoge blagodati entuzijastima i predstavlja odličnu bazu za moćno računalo. Na nju smo ugradili Ryzen 5 3400G procesor i tvornički hladnjak koji na ovu ploču ne sjeda po defaultu, nego smo morali ukloniti mu tvornički okvir. Memorija je bila Kingstonova HyperX Fury u kombinaciji 2x 8GB i takta 3.733 MHz.

silverstone_ld03_27 silverstone_ld03_28

Kabele napajanja i prednjeg panela smo maksimalno stisnuli uz ploču i napajanje da nema previše opstrukcija u strujanju zraka, no i dalje ih nije moguće idealno posložiti zbog načina na koji je kućište konstruirano. Na kraju smo još “za dobru mjeru” ubacili i Asusovu RX550 4GB karticu da kućište ima malo teži zadatak hlađenja. Ipak, i dalje ovo nije ni približno moćno računalo kakvo bi ovo kućište bilo u stanju hendlati.

silverstone_ld03_29 silverstone_ld03_30

Usisni i ispušni ventilatori pojačavaju stack efekt hlađenja, tj. tjeraju topli zrak odozdo prema gore pa nije ni naročiti problem što ispuh napajanja ne vodi nikamo nego je tih uz staklo. Cijelo strujanje zraka izvlači i njegov ispuh i na vrhu se to dosta osjeti u obliku snažnije zračne struje. Jednom kada pospajamo kabele, ponovno montiramo plastični nosač koji ih malo suzi i organizira. Sve je kabele moguće i stisnuti s kakvom vezicom i dodatno ih urediti za bolji izgled.

silverstone_ld03_32

Potpuno zatamnjena stakla ljubomorno čuvaju svoju unutrašnjost kojom se baš i ne treba hvaliti jer kabeli nisu i ne mogu biti primjereno skriveni. Ipak, zgodno je ako je neka od komponenti osvijetljena pa se to probija kroz staklo. Naravno, za sve ljubitelje minimalizma, i samo tamna stakla s tri strane već izgledaju odlično, osvjetljenja ne mora ni biti.

silverstone_ld03_34

Na gornjoj se fotografiji lijepo vidi razlika u veličini između CoolerMasterovog H100 kućišta koje smo testirali prije godinu dana i ovog SilverStoneovog koje svakako nije tipično ITX kućište – više je to modni izričaj čiste elegancije u malom formatu. H100 smo testirali s istim ovim hardverom pa će to biti i lijepa usporedba kod mjerenja temperatura.

silverstone_ld03_35 silverstone_ld03_36 silverstone_ld03_37 silverstone_ld03_38

U H100 nije bilo grafičke kartice, no temperature su bile znatno više kao što možemo vidjeti na screenovima. LD03 je ovdje ipak pokazao premoć što je očekivano od strane veće zapremine, no ne i zračne struje koja je i kod H100 odlična. Veća zapremina je napravila svoje no i stack efekt, pogotovo jer je u LD03 bila i grafička kartica pod maksimalnim opterećenjem. Potrošnja sustava je bila 154 W, a kao što vidimo maksimalna temperatura procesora se nije penjala iznad 85,4°C, a grafike iznad 76°C. Očekujemo da bi usporenjem ventilatora temperature nešto narasle no ne pretjerano, a usporenje je nužno! 49 dB izmjerene buke nije baš ugodno za slušati. Donji, usisni, ventilator je taj koji radi najveću buku jer se vrti na visokih 2.000 okretaja u minuti, dok je gornji nešto tiši na 1.500.  Ostatak temperatura koje je HWInfo uspješno prikazao je u redu, i nema značajnijih odstupanja prema gore. Sve u svemu, LD03 pogodno je za uspješno hlađenje komponenata različite snage, pa i onih jačih, samo morate redovito čistiti filtre za prašinu.

silverstone_ld03_33

SilverStone LD03 je moderno i estetski odlično napravljeno Mini-ITX kućište čija visina ga izdvaja iz mase. Visoko je zbog layouta ploče zaokrenutog za 90°C, kako bi se ostvario stack efekt hlađenja, tj. efekt da se topli zrak i prirodno podiže u vis. SilverStone je taj efekt pojačao s dva ventilatora koji su nažalost dosta bučni pa out-of-the-box ovo nije kućište za tihi uredski stroj ili HTPC. Za to će trebati malo kemijanja s utišavanjem, tj. usporenjem ventilatora.

No, neosporna je činjenica da LD03 izgleda odlično sa svoje tri staklene stranice i neobičnim dizajnom. Staklo je potpuno zatamnjeno što će sakriti vaše pomno odabrane komponente, no ujedno i malo ružniji menadžment kabela koji ne može biti uzoran jer mjesta za skriti ih nema. No, uvijek možete ugraditi kakvu LED traku ili odabrati već osvijetljeni hardver koji će barem malo obasjati unutrašnjost. Način slaganja i ugradnje komponenata je jednostavan, a mjesta ima dovoljno i za veće komponente te sasvim dovoljan broj diskova.

Lucid LD03 još uvijek nije stigao u domaće trgovine informatičkom opremom, a u njemačkim u prosjeku košta oko 110 € što malo viša cijena, no ipak je riječ o jednom od najelegantnijih Mini-ITX kućišta na tržištu.