msgw_gamer_ark_1

Iz MSana su nam na test poslali ARK Gamer Extreme i101 računalo koje je opremljeno s Intelovom Optane tehnologijom. ARK Gamer je baziran na Asusovoj Z270H ploči, Intelovom i5 7600K procesoru i Asusovoj STRIX RX 580 grafičkoj kartici. Smješten je u SAMA ARK kućište, ima Armor 750 napajanje te SSD i HDD kombinaciju. Kao pripomoć klasičnom tvrdom disku ubačen je M.2 Optane disk kapaciteta 16 GB. Osim mjerenja općenitih performansi računala, koncentrirali smo se i na mjerenja rada Optane diska, tj. ubrzanja u radu koje donosi tvrdom disku kapaciteta 1 TB.

msgw_gamer_ark_2 msgw_gamer_ark_3

MSGW je kao što znamo MSanov brend stolnih računala koje proizvode u svojim pogonima u Rugvici. Tijekom godina smo imali prilike testirati nekoliko njihovih računala, a sada je na redu još jedno – MSGW ARK Gamer Extreme i101. Računalo je zanimljivo po činjenici kako donosi dugo najavljivanu Intel Optane tehnologiju, tj. maleni M.2 disk koji ima 3D Xpoint (cross point) NVM memoriju koju su zajednički razvili Intel i Micron. Novi bi tip memorije prema navodima proizvođača, SSD-ima trebao donijeti znatno više performanse nego NAND memorija. Računalo je smješteno u poznato nam ARK kućište kineskog proizvođača SAMA koje smo nedavno imali prilike testirati. Kućište dolazi s RGB LED osvjetljenjem i RGB LED ventilatorima koji su i zaslužni za atraktivne efekte kada je računalo uključeno. Napajanje je također SAMA-ino, i to Armor 750 W čiju ćemo detaljnu recenziju također napraviti.

msgw_gamer_ark_4 msgw_gamer_ark_5

Računalo je bazirano na odličnoj ASUS-ovoj STRIX Z270H Gaming ploči, Intelovom i5 7600K procesoru, ADATA-inoj DDR4 memoriji brzine 2800 MHz i ASUS STRIX RX 580 grafičkoj kartici. Procesor vrlo učinkovito i zadovoljavajuće tiho hladi Thermaltakeov Frio hladnjak. Sa strane skladišta za podatke tu je ADATA-in SU900 SSD kapaciteta 256 GB i Western Digitalov Black HDD kapaciteta 1 TB (WD1003FZEX).

msgw_gamer_ark_6

I tu dolazimo do glavne stvari – Intel Optane Memory 16 GB (MEMPEK1W016GA). On bi ovdje trebao igrati ulogu ubrzivača rada tvrdog diska, baš kao što smo to vidjeli kod SSHD-ova koji na sebi imaju ugrađen NAND modul. NAND memorija donosi određena ubrzanja u radu, no 3D Xpoint bi trebao donijeti još veća. Optane dolazi u 16 i 32 GB kapacitetima i služi kao brza cache memorija za najčešće korištene fajlove. U računalu se kao što smo spomenuli nalazi ADATA-in SSD koji je u ovom slučaju višak (ili je Optane višak), jer ako instaliramo operativni sustav na SSD ubrzati Optaneom jedino možemo SSD s obzirom da se izbor vrši automatski od strane Rapid Storage Technology softvera instaliranog na OS. Drugim riječima, operativni sistem i RST bi u slučaju ovog računala trebalo instalirati na tvrdi disk, a SSD koristiti kao brzi storage (ili ga ni ne ugrađivati u računalo).

msgw_gamer_ark_7 msgw_gamer_ark_8

Intel Optane Memory je klasična M.2 pločica dužine 80 milimetara sa PCIe 3.0 x2 sučeljem. Na njoj se nalazi Intel/Micronova 3D Xpoint NVM (non-volatile memory) memorija napravljena u 20 nanometarskom procesu. Ovaj novi tip memorije bi u budućnosti u potpunosti trebao zamijeniti NAND-ove kakve sada koriste proizvođači SSD-a, a donijeti će veliku izdržljivost zapisa uz velike brzine transfera. Sada, u početnoj fazi i kod ovih prvih uređaja brzina nije ni blizu onoga što je Intel najavljivao proteklih godina. Službene brojke navode 900 MB/s sekvencijalnog čitanja i 145 MB/s sekvencijalnog zapisa. Nasumične performanse govore o 190.000 IOPS-a pri čitanju i 35.000 IOPS-a pri zapisu. Latencija pri čitanju je 7 mikro sekundi, dok je pri zapisu 18 mikro sekundi. Intel na ovaj modul daje pet godina jamstva, i garantira životni vijek od 182.5 TB zapisa. Potrošnja električne energije u aktivnom stanju je 3.5 W.

msgw_gamer_ark_9

Za rad ove Optane “keš” memorije je potrebno instalirati zadnji Intelov Rapid Storage Technology softver koji u sebi ima i drivere za Optane. Postupak inicijalizacije je vrlo jednostavan, potrebno je samo pritisnuti Enable tipku i softver sve sam napravi te počne koristiti Optane pločicu kao keš memoriju tvrdom disku. Baš kao i kod SSHD-a, softver prati najčešće učitavane aplikacije i najčešće korištene podatke te ih kešira u Optane. Benefiti neće odmah biti vidljivi, ali nakon par sati ili dana korištenja ubrzanje je jasno vidljivo. Za početak smo izmjerili brzinu podizanja Windows 10 operativnog sustava – samo s tvrdim diskom je trajalo 57.2 sekunde, a već nakon dva – tri “dizanja” vrijeme se spustilo na 21 sekudu (POST i podizanje OS-a). Zatim smo izmjerili podizanje Microsoft Edge preglednika, a vrijeme je sa 7 sekundi palo na samo 3. Optane je donio znatna ubrzanja na svim aplikacijama koje smo isprobali, a brže su se učitavale i igre.