AMD je objavio FSR 3.1 i Radeon Software Adrenalin Edition 24.3.1

Datum objave 27.03.2024 - Uredništvo

AMD je objavio FSR 3.1 i Radeon Software Adrenalin Edition 24.3.1

AMD je objavio FSR 3.1 i Radeon Software Adrenalin Edition 24.3.1

AMD_FSR_3_1

Prošli tjedan održavala se naveća globalna konferencija za programere igara – “Game Developers Conference” (GDC), gdje je AMD predstavio FidelityFX Super Resolution (FSR) 3.1 , najnoviju iteraciju popularne tehnologije povećanja veličine i generiranja slika otvorenog koda.

Nakon uspjeha AMD FSR 3, koji je integriran u popularne naslove kao što su Avatar Frontiers of Pandora , Like a Dragon: Infinite Wealth, Starfield, The Thaumaturge i druge, AMD FSR 3.1 nudi niz ključnih ažuriranja, uključujući:

  • Poboljšanja vizualne kvalitete u određenim situacijama, kao što je poboljšana temporalna stabilnost (smanjeno titranje), bolje očuvanje detalja i smanjeno pojavljivanje duhova i “mutnoće”.
  • Odvajanje upscalinga od generiranja slika, dopuštajući tehnologiji generiranja slika AMD FSR 3.1 da radi s drugim rješenjima za upscaling
  • Podrška za Vulkan i Xbox!
  • Novi FidelityFX API programerima olakšava otklanjanje pogrešaka i pruža kompatibilnost s budućim verzijama FSR-a

AMD_FSR_3_Supported_Games_Mar20

Više informacija će uslijediti kada AMD FSR 3.1 postane dostupan programerima na GPUOpen portalu i kada igre koje ga podržavaju budu dostupne.

AMD FidelityFX Super Resolution rješenje je otvorenog izvornog koda za upscaling koje donosi golema povećanja slika u sekundi u podržanim igrama, pružajući zadivljujuće visokokvalitetne igre visokih performansi na gotovo bilo kojem hardveru, uključujući AMD GPU i APU, konkurentni hardver i konzole.

Radeon_Adrenalin_Software (1)

Osim toga, AMD je lansirao AMD Software: Adrenalin Edition 24.3.1 , koji pruža podršku za Dragon’s Dogma 2 , Horizon Forbidden West Complete Edition i Outpost: Infinity Siege, uz proširenu HYPR-Tuned podršku za Dragon’s Dogma 2, Diablo IV, Ghostrunner 2 i Suicide Squad: Kill the Justice League .

Kada je AMD HYPR-RX omogućen u igri postavljenoj na HYPR, AMD RSR ili FSR (ako ih igra podržava) automatski će se omogućiti, zajedno s omogućavanjem AMD Radeon Anti-Lag i AMD Radeon Boost za daljnje povećanje performansi i smanjenje latencije.

Više... Vaš Komentar Top
Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 s integriranom Copilot uslugom – najprije za tvrtke, a zatim za obične potrošače

Datum objave 26.03.2024

Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 s integriranom Copilot uslugom – najprije za tvrtke, a zatim za obične potrošače

Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 (1)

Microsoft je predstavio Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 za komercijalnu upotrebu s Intel Core Ultra procesorima i integriranom uslugom Copilot. Naglasak je na poboljšanju učinkovitosti rada kroz više značajki umjetne inteligencije. Oba uređaja pokreće operativni sustav Windows 11 Pro.
Surface Pro 10 i Surface Laptop 6, u usporedbi s prethodnim modelima imaju malo povećanje performansi procesora, ali integrirana grafika je znatno snažnija. Također, na tipkovnicama svih novih proizvoda postoji namjenski ključ za pozivanje Microsoft Copilot AI pomoćnika.

Surface Pro 10 – stari dizajn, nove značajke

Surface Pro 10 zadržava dizajn 2 u 1. Koristi isti IPS 13-inčni zaslon kao i prethodni Surface Pro, s rezolucijom 2.880 × 1.920 piksela, frekvencijom osvježavanja od 120 Hz i kvalitetnim slojem protiv odsjaja. No, postao je 33 posto svjetliji  s maksimalnom svjetlinom od 600 cd/m², ima veći omjer kontrasta i video kameru od 114 stupnjeva koja može koristiti razne efekte Windows Studija putem tehnologije umjetne inteligencije, kao što su zamućenje pozadine i praćenje očiju.

Pogoni ga Intel Core Ultra 5 i 7 U CPU. Model procesora je C 135U, koji uključuje neuronsku jedinicu za obradu podataka umjetnom inteligencijom. Memorija se može konfigurirati do 64 GB LPDDR5x, a interna flash memorija do 1 TB. Računalo ima sigurnu jezgru s poboljšanom sigurnošću prijave i NFC čitačem za upotrebu s sigurnosnim ključevima.

Od ostalih specifikacija, Surface olovka se može koristiti za pretvaranje rukopisa u digitalni tekst ili korištenje Copilot funkcija. Microsoft obećava 19 sati trajanja baterije pod “tipičnim opterećenjem” – što je osjetno više nego što je Surface Pro 9  i 15,5 sati.

Microsoft Surface Duo 2 je najtanji 5G mobilni uređaj na tržištu

Microsoft Surface Earbuds

Microsoft Surface Pro 4 test

Surface Laptop 6

Surface Laptop 6 dostupan je s 13,5-inčnim ili 15-inčnim zaslonom s podrškom za prilagodljivo podešavanje boja na temelju okoline. Pogoni ga Intel Core Ultra 5 135H ili Core Ultra 7 165H procesor s arhitekturom Meteor Lake. Kapacitet memorije se može povećati s 8 GB do 64 GB, a interne SSD memorije do 1 TB. Veći model ima dodatni USB-C (Thunderbolt 4) priključak, a odabrani modeli uključuju i čitač pametnih kartica. Manji model ima jedan USB-C, jedan USB-A port, priključak za slušalice i magnetski Surface Connect priključak.

Video kamera povećana je u rezoluciji na 1080p, ali je nadograđena Windows Studio značajkama i podržava biometrijsku prijavu putem značajke Windows Hello. Također bi baterija trebala  trajati otprilike 19 sati, što je nešto više od 17-18 sati Surface Laptopa 5. Istodobno, Surface Laptopi 6 su nešto teži – 1,4 i 1,68 kilograma u odnosu na 1,3 odnosno 1,56 kg za starije modele od 13,5 i 15 inča.

Cijena i dostupnost

Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 (dostupan je u dvije boje – Platinum Silver i Black) imaju cijenu  od 1.399,00 eura.  Isporučit će se od 9. travnja 2024. Microsoft još nije objavio kada će verzije ovih uređaja biti dostupne za potrošačko tržište. Vjeruje se da će biti predstavljeni na Build 2024 u svibnju. Šuška se da će potrošačka verzija prvi put imati barem jedan model s OLED zaslonom i širi raspon procesora.

Više... Vaš Komentar Top
Apple pokrenuo novu web stranicu za korisnike

Datum objave 26.03.2024

Apple pokrenuo novu web stranicu za korisnike

Apple pokrenuo novu web stranicu za korisnike (1)

Apple je pokrenuo novu stranicu s korisničkim priručnicima, vodičima i specifikacijama o svojim proizvodima, uključujući softver, starije i novije uređaje, pa čak i one koji više nisu u prodaji. Sve su te informacije do sada bile dostupne na nekoliko web stranica, pa je ovo novo rješenje okrenuto prema korisnicima svakako dobrodošlo. Više nema pakla pretraživanja za korisnike proizvoda s znakom odgrižene jabuke.

Dokumentacija je dostupna na više jezika, među kojima je i hrvatski.

Sve dostupne informacije organizirane su prema kategorijama proizvoda, kao što su Mac, iPhone, iPad, Watch, AirPods, Apple TV, HomePod, Displays, pribor, pa čak i iPod. Ako ne možete pronaći uređaj, možete potražiti naziv uređaja ili unijeti relevantne ključne riječi.

Osim pristupa priručnicima i vodičima, pronaći ćete potkategorije s informacijama o dodatnoj opremi, uključujući Appleove tipkovnice, miševe, pisače, adaptere, kablove i AirTagove. Zbirka ovih stranica je kronološka unutar svake potkategorije.

Apple pokrenuo novu web stranicu za korisnike (2)

Apple s MacBook Air 2024 i M3 čipom pokazuje da nije izvan igre umjetne inteligencije

Apple TV, Glazba i Upravljanje uređajima – samostalne aplikacije za Windows

Apple iPhone 15 Pro Max – recenzija i osvrt

Kategorija Softver sadrži pojedinosti o aplikacijama kao što su iTunes, Pages, Numbers, Keynote i Final Cut. Potkategorije se ovdje sortiraju nasumično: Potrošački softver – Dodaci – Profesionalni softver. Međutim, gotovo sve informacije su stare.

Novu web stranicu Dokumentacija možete pronaći na poveznici ⇒ support.apple.com/docs. Ako ste Appleov fan, označite ju za buduću upotrebu.  Također je vrijedno spomenuti da Apple ima aplikaciju Apple Support dostupnu za iOS, koju možete preuzeti iz App Storea.

Više... Vaš Komentar Top
SK Hynix predstavio visokooperativni PCIe 5.0 SSD, Platinum P51

Datum objave 26.03.2024

SK Hynix predstavio visokooperativni PCIe 5.0 SSD, Platinum P51

SK Hynix predstavio visokooperativni PCIe 5.0 SSD, Platinum P51 (2)

Tokom konferencije NVIDIA GTC 2024, SK Hynix je predstavio široku paletu proizvoda, među kojima je za obične igrače najzanimljiviji Platinum P51 PCIe 5.0 SSD.

Njegov glavni kontroler, pod kodnim nazivom “Alistar”, razvio je sam SK Hynix. Opremljen je 238-slojnom 3D TLC NAND flash memorijom, koja može postići sekvencijalnu brzinu čitanja od 14 gigabajta u sekundi (GB/s) i sekvencijalnu brzinu pisanja od 12 GB/s. Ovo omogućava učitavanje velikih jezičkih modela (LLM-ova) potrebnih za učenje i zaključivanje umjetnoj inteligencije za manje od 1 sekunde.

SK Hynix predstavio visokooperativni PCIe 5.0 SSD, Platinum P51 (1)

SK Hynix i Samsung pokazali svoju GDDR7 memoriju

SK hynix lansira svoj prvi prijenosni SSD

SK Hynix kupuje Intelov odjel NAND i SSD memorije i uređaje

Istovremeno, energetska učinkovitost je poboljšana za 30 posto u usporedbi s prethodnom generacijom. Dodatno, tehnički tim je primijenio tehnologiju predmemoriranja SLC čime je omogućio da neke NAND flash memorije rade u brzom SLC načinu, čitajući i koristeći samo potrebne podatke za poboljšanje brzine čitanja i pisanja.

Platinum P51 će biti dostupan u kapacitetima od 500 GB, 1 TB i 2 TB. Očekuje se lansiranje dvije verzije do kraja godine.

Više... Vaš Komentar Top
UN usvaja prvi etički okvir za umjetnu inteligenciju na svijetu

Datum objave 26.03.2024

UN usvaja prvi etički okvir za umjetnu inteligenciju na svijetu

UN usvaja prvi etički okvir

Opća skupština UN-a je izglasala usvajanje prvog nacrta rezolucije o umjetnoj inteligenciji. Cilj rezolucije je osigurati da ova nova tehnologija koristi svim zemljama, bez obzira na razinu tehnološkog razvoja, te da se ljudska prava poštuju u osmišljavanju, razvoju, uvođenju i korištenju AI. Rezoluciju je podržalo više od 120 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Rezolucija utječe na smjer razvoja umjetne inteligencije i sve dionike u tom procesu: medije, civilno društvo, tvrtke i kompanije, istraživačke organizacije i vlade. Rezultat je tromjesečnih pregovora i naglašava važnost međunarodne suradnje u tom području. U rezoluciji se također potvrđuje da je “upravljanje sustavima umjetne inteligencije područje koje se mijenja” i da je potrebna daljnja rasprava o mogućim pristupima upravljanju. Ova kolektivna svijest predstavlja velik korak naprijed, pokazujući da će te tehnologije imati neizmjeran utjecaj na naša društva i da ih je potrebno upravljati na etički način.

Između izazova i nadanja

Ovom se rezolucijom postavljaju i osjetljiva pitanja, posebno ona koja se odnose na odgovornu uporabu umjetne inteligencije u određenim sektorima, kao što su vojska i sigurnost.  Linda Thomas-Greenfield, stalna predstavnica Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima, izjavljuje: “Uključiv i konstruktivan dijalog koji je doveo do ove rezolucije poslužit će kao nacrt za buduće razgovore o izazovima umjetne inteligencije u drugim područjima, primjerice u pogledu mira i sigurnosti i odgovorne vojne upotrebe autonomije umjetne inteligencije.”

Više... Vaš Komentar Top
OnePlus Ace 3V ili Nord 4: Prvi model sa Snapdragon 7+ Gen 3 mobilnom platformom

Datum objave 25.03.2024

OnePlus Ace 3V ili Nord 4: Prvi model sa Snapdragon 7+ Gen 3 mobilnom platformom

OnePlus Ace 3V ili Nord 4 Prvi model sa Snapdragon 7+ Gen 3 (1)

OnePlus Ace 3V  (ili OnePlus Nord 4) ima 6,74-inčni AMOLED ekran sa brzinom osvježavanja od 120 Hz, rezolucijom od 2.772 x 1.240 piksela (451 ppi), 10-bitnom bojom i vršnom svjetlinom od 2.150 cd/m². Istovremeno nudi PWM zatamnjenje od 2.160 Hz. Zanimljivo, prvi je koji ima luminiscentni materijal koji može smanjiti štetno zračenje plavog svjetla na manje od 4,8% bez mrtvih kutova u svim scenama.  Na vrhu ekrana nalazi se prednja kamera od 16 MP, a  skener otisaka prsta smješten je na dnu uređaja.

Na stražnjoj strani je glavna kamera Sony IMX882 senzor sa 50 MP, optičkom stabilizacijom i PDAF fokusom. Prati je pristojna ultraširokokutna kamera od 8 MP.

OPPO i OnePlus zadržavaju koegzistirajući razvojni model dvojnog brenda

OnePlus 9 Pro 5G recenzija

Osnovne specifikacije

Srce uređaja čini novi Snapdragon 7+ Gen 3 čip sa snažnom Cortex-X4 jezgrom na 2,8 GHz i Adreno 732 GPU. Dostupne su verzije sa 12 GB ili 16 GB RAM memorije i 256 GB ili 512 GB UFS 4.0 flash memorije. OnePlus je ugradio i svoju ekskluzivnu arhitekturu u donjem sloju čipa za ukupno poboljšanje performansi.
Kapacitet baterije iznosi 5.500 mAh. Podržava 100W SUPERVOOC brzo kablovsko punjenje, koje prema OnePlusu može punu bateriju napuniti za samo 26 minuta.

Za povezivanje na popisu su svi  suvremeni standardi :  5G Dual SIM, dvopojasni WiFi 6, Bluetooth 5.4, GNS (GPS, GALILEO, QZSS, GLONASS, BDS), NFC, IR blaster i USB-C sučelje.

Ostale karakteristike

  • stereo zvučnici
  • ColorOS 14 operacijski sistem
  • IP65 zaštita od prašine i vode
  • dimenzije: 162,7 x 75,2 x 8,5 mm
  • masa 200 grama
Više... Vaš Komentar Top
Meta razvija AI značajke uređivanja fotografija za WhatsApp

Datum objave 25.03.2024

Meta razvija AI značajke uređivanja fotografija za WhatsApp

Meta razvija značajke_naslovnica

Meta razvija neke WhatsApp značajke koje korisnicima omogućuju uređivanje fotografija putem umjetne inteligencije. Značajke su uočene od strane ekipe WABetaInfo i TheSpandroid.

Dvije od tri su već najavljene za Facebook i Instagram. To su Backdrop i Restyle. Backdrop značajka omogućuje zamjenu pozadine slike s pozadinom generiranom umjetnom inteligencijom, čak i na temelju tekstualnih upita. Restyle opcija omogućuje promjenu postojećih slika u potpuno drugačiji stil uz pomoć AI filtera i vizualnih efekata.  Opcija za WhatsApp se naziva Expand. Omogućuje izmjenu pozadine slike, obnovu elemenata i proširenje veličine slike dijelovima koji nedostaju.

Prema podijeljenim snimkama zaslona, značajka će se pojaviti na vrhu, lijevo od ikone HD, na stranici za dijeljenje slika s novom zelenom ikonom. Dodirom na nju prikazuju se tri mogućnosti: Pozadina, Ponovni stil i Proširi.

Top 9 novih WhatsApp značajki za veću kontrolu, privatnost i kreativnost

Sigurnosne kopije WhatsApp sada će koristiti vaš Google disk

WhatsApp uvodi trenutne video poruke. Kako rade?

Međutim, nekako nam se čini da Meta kroz ove nove značajke želi koristiti korisničke fotografije za treniranje algoritma za vlastite modele umjetne inteligencije. Također, ostaje nejasno hoće li uređene fotografije imati “oznaku” da su uređivane umjetnom inteligencijom. Uređivanje fotografija na taj način da izgleda kao da ste bili negdje gdje niste doista je previše jednostavno, i potrebno je osigurati da obmana ne bude još lakša. Naravno, sve ovo se može raditi i s Photoshopom, ali prosječan korisnik WhatsAppa uglavnom nije mogao ili nije htio potruditi naučiti koristiti ovaj alat.

Više... Vaš Komentar Top
Ima li i vaša S Pen olovka u Galaxy S24 Ultra neugodan miris?

Datum objave 25.03.2024

Ima li i vaša S Pen olovka u Galaxy S24 Ultra neugodan miris?

Ima li i vaša S Pen olovka u Galaxy S24 Ultra neugodan miris

Poznat Samsungov dodatak, S Pen olovka za Galaxy S24 Ultra, ima neugodan miris. To je prilično čudan problem koji možda Samsung nije očekivao.

Na Redditu, kao i na europskom odjeljku Samsungove web stranice, mnogi se korisnici žale da S Pen olovka miriše vrlo neugodno. The Verge i Android Authority  također su potvrdili da postoji miris koji stvarno podsjeća na miris spaljene plastike. Zanimljivo je da su i neki korisnici S22 Ultra  i Galaxy S23 Ultra primijetili ovaj miris.

Ima li i vaša S Pen olovka u Galaxy S24 Ultra neugodan miris_1

Kako reagiraju predstavnici Samsunga?

Proizvođač odgovara da nema potrebe brinuti se o tome. Nijedan slučaj deformiranja S olovke Galaxy S/Note uređaja zbog temperature nije zabilježen. Olovka zadovoljava Samsungove stroge standarde kvalitete u pogledu štetnih tvari i sigurnosti. Dok je u držaču, smještena je blizu unutarnjih komponenti telefona koje stvaraju toplinu i zagrijavaju plastiku. Možda postoji miris izgorjele plastike, ali sličan je mirisu sjedala i plastičnih dijelova u automobilu koji osjećate kada ga ostavite na suncu nekoliko sati. Kada se ohladi, taj miris nestaje.

No, iznenađujuće, S Pen olovka na Galaxy Note S20 Ultra je bez mirisa. Vjerojatno je razlog što najnovije S Pen olovke sadrže gumeni gornji premaz kako bi se dodalo više prianjanja na pisaljku.

 

Više... Vaš Komentar Top
SK Hynix i Samsung pokazali svoju GDDR7 memoriju

Datum objave 25.03.2024

SK Hynix i Samsung pokazali svoju GDDR7 memoriju

SK Hynix i Samsung pokazali svoju GDDR7 memoriju (4)

JESD239 GDDR (Graphics Double Data Rate) 7 prvi je standardni DRAM koji koristi sučelje pulsne amplitudne modulacije (PAM3) za visokofrekventne operacije. Poboljšava omjer signala i buke (SNR) uz povećanje energetske učinkovitosti. Koristi 3 razine (+1, 0, -1) za prijenos 3 bita tijekom 2 ciklusa, u odnosu na tradicionalno NRZ sučelje koje prenosi 2 bita tijekom 2 ciklusa. Nudi dvostruku propusnost u odnosu na GDDR6, dosežući do 192 GB/s po čipu, a spreman je zadovoljiti rastuću potražnju za većom propusnošću memorije u grafičkim, igraćim, računalnim, mrežnim i AI aplikacijama.

SK Hynix i Samsung već su predstavili vlastitu implementaciju. Obje tvrtke namjeravaju napredovati u području grafičke memorije koristeći inovativne tehnologije prijenosa signala PAM3 i NRZ. Što nas čeka u smislu kapaciteta, brzine i propusnosti?

SK Hynix i Samsung pokazali svoju GDDR7 memoriju (1)

Samsungovi memorijski moduli imaju specifikaciju od 28 Gbps do 32 Gbps, s osnovnim setom kapaciteta od 16 Gbit (2 GB VRAM-a). Tvrtka je također najavila GDDR7 module s brzinama do 37 Gbps. Čip radi na 1,1 V naponu, što je niže od standardnih 1,2 V. Potrošnja topline i energije Ahilova je peta grafičkih kartica jer previsoke vrijednosti ograničavaju performanse i preopterećuju infrastrukturu. Prema Samsungu, njihov GDDR7 pruža do 20 posto veću energetsku učinkovitost i do 70 posto manju toplinsku otpornost od GDDR6.

SK Hynix navodi brzine od 35,4 Gbps (planira postići do 40 Gbps) i trenutno razvijaju čipove gustoće od 16 do 24 Gb. To znači da ako 256-bitnu sabirnicu imate na GPU-u, memorija će stoga biti ograničena na 16 GB (8 čipova od po 2 GB). Međutim, tvrtka planira predstaviti kasnije GDDR7 module od 24 GB, što će omogućiti pripremu 3 GB VRAM-a.

SK Hynix i Samsung pokazali svoju GDDR7 memoriju (2)

Samsung objavljuje da je dovršio razvoj 32Gbps GDDR7 memorije

SK Hynix i Samsung počet će isporučivati uzorke kasnije ove godine, ali proći će još neko vrijeme prije nego što potrošači vide ovu tehnologiju. Prvi GPU koji koristi GDDR7 memoriju je RTX 50 serija, a NVIDIA je ta koja će odlučiti koji će biti najbolji format. Ranije je objavljeno da će ova serija grafičkih kartica imati GDDR7 memorijske čipove propusnosti 28 Gb/s. Sve ćemo znati kada proizvođač službeno objavi specifikacije linije GeForce RTX 50. Vrijedno je spomenuti da je i Micron također u utrci, najavljujući svoju namjeru da razvije 36 Gbps GDDR7 memoriju, koja bi se trebala pojaviti na tržištu najranije 2026. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Google postaje prva AI tvrtka kažnjena zbog podataka za obuku

Datum objave 25.03.2024

Google postaje prva AI tvrtka kažnjena zbog podataka za obuku

Google postaje prva AI tvrtka kažnjena zbog podataka za obuku

Google je kažnjen s 250 milijuna eura zbog nezakonitog prikupljanja podataka za obuku, što bi moglo dovesti do niza sličnih tužbi u budućnosti.

Francuski regulator tržišta objavio je da je Googleu u Sjedinjenim Državama izrekao kaznu od 250 milijuna eura zbog kršenja propisa EU-a o intelektualnom vlasništvu. Tvrtka je koristila sadržaj francuskih izdavača i novinskih organizacija za obuku chatbota “Bard” (novija verzija “Gemini”) bez njihovog pristanka. Google je u odgovoru rekao da želi tražiti nagodbu i krenuti naprijed. Regulatori, međutim, nisu u potpunosti razmotrili Googleove napore za rješavanje problema. Tvrtka je istaknula da u procesu “istraživanja novih putova” ne može predvidjeti sve buduće izazove.

Čuvajte se da vas ne nokautira Gemini Nano AI na vašem telefonu!

Google lansira Gemma: najmoćniji open-source AI model

Google rangira plagirane AI vijesti ispred članaka iz stvarnih medija

Borba za autorska prava

Pitanje autorskih prava na podatke ponovno je izazvalo kontroverzu. Srž razvoja AI leži u podacima, pa su AI tvrtke vrlo gladne visokokvalitetnih podataka. U procesu prikupljanja i korištenja podataka, namjerno ili nenamjerno krše se prava na podatke i interese drugih subjekata. Stručnjaci vjeruju da još uvijek postoje nejasnoće u zaštiti prava i interesa podataka, ali da se može uvesti dobra metoda tržišta i upravljanja za rješavanje tih problema.

OpenAI 2023. godine sklopio je ugovore s Associated Pressom, Axelom Springerom i drugima, ali je New York Times tužio tvrtku zbog korištenja svojih članaka za obuku chatbotova. Elon Musk javno objavljuje da njegova platforma “X” koristi prikupljene javne podatke za obuku velikih modela, ali neće uključivati osobne podatke i sadržaj privatnih poruka. Kritizirao je Microsoft i druge tvrtke za “ilegalno korištenje podataka o ‘X’ za obuku velikih modela”.

Očito,  postoji potreba za zaštitom usmjerenom na jačanje certifikacije usklađenosti sa sigurnošću i upravljanjem korpusom obuke velikih modela i  snažna regulatorna razina poput one donijete na strani  Europska unije za uklanjanje nejasnoća u svijetu primjene i korištenja umjetne inteligencije.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Objavljeno prije 6 minuta

Dobra klima

Objavljeno prije 14 minuta

3D printeri

Objavljeno prije 21 minuta

Koji 27" monitor?

Objavljeno prije 27 minuta

Automobili

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti