AMD predstavlja FidelityFX Super Resolution 2.1

Datum objave 14.09.2022 - AMD predstavlja FidelityFX Super Resolution 2.1

AMD predstavlja FidelityFX Super Resolution 2.1

AMD predstavlja FidelityFX Super Resolution 2.1

AMD predstavlja FidelityFX Super Resolution 2 (1)

AMD je prije otprilike 4 mjeseca predstavio FidelityFX Super Resolution 2 tehnologiju koju trenutno  podržava 45 igara.

Osim podrške za AMD proizvode, može se primijeniti i na konkurentske NVIDIA proizvode. Postupno ju podržavaju razvojni programeri sadržaja i engine za igre kao i meki monitori. Sada dolazi nadograđena verzija FSR 2.1!

FSR 2.1 ne samo da poboljšava kvalitetu slike u igri već i smanjuje pojavu grešaka kao što su duhovi i titranja što su uobičajeni problemi u algoritmima vremenskog skaliranja. AMD je također objavio skup usporednih 4K ultra slika visoke rezolucije i FSR row mode pokazujući da je rezidualna slika potpuno nestala u FSR 2.1.

AMD predstavlja FidelityFX Super Resolution 2 (2)

Osim toga FSR 2.1 također mijenja kvalitetu izlaza djelomičnog skaliranja iz izračuna polupreciznosti u punu preciznost, što može poboljšati ukupni raspon boja i vremensku stabilnost slike.  Na popisu su i brojni ispravci grešaka koji uključuju dinamičke teksture, iskre i čestice dima. Također su nadograđeni AMD FSR 2 ekskluzivni dodatak za Unreal Engine 4.26 / 4.27 i Unreal Engine 5.

PROČITAJTE JOŠ

AMD je službeno lansirao Ryzen 7000 seriju

AMD je pustio u retail prodaju Threadripper PRO 5000 seriju

AMD GPU Comparison Tool čini se koristan alat

Budući da je otvorenog koda, FSR 2.0/2.1 također se može lako integrirati s drugim igrama i emulatorima koji podržavaju DLSS 2.0.  FidelityFX Super Resolution 2.1 trenutno je dostupan za besplatno preuzimanje programerima igara putem GPUOpen.com.

Više... Vaš Komentar Top
Procurilo više grafičkih kartica NVIDIA GeForce RTX 4090

Datum objave 14.09.2022

Procurilo više grafičkih kartica NVIDIA GeForce RTX 4090

Procurilo je više grafičkih kartica NVIDIA GeForce RTX 4090

Na web stranici EEC-a, pronađen je još jedan popis Gigabyteove grafičke kartice NVIDIA GeForce RTX 4090.

Dok su prethodni popisi trgovaca pokazali samo tri modela, najnoviji procurjeli popis EEC-a (Euroazijske ekonomske komisije) znatno je opsežniji. Očekuje se da će linija uključivati najmanje pet AORUS i šest standardnih varijanti. U nastavku su grafičke kartice koje će uskoro stići:

 • Gigabyte GeForce RTX 4090 AORUS XTREME WATERFORCE (GV-N4090AORUSX W-24GD)
 • Gigabyte GeForce RTX 4090 AORUS XTREME WATERBLOCK (GV-N4090AORUSX WB-24GD)
 • Gigabyte GeForce RTX 4090 AORUS XTREME (GV-N4090AORUS X-24GD)
 • Gigabyte GeForce RTX 4090 AORUS MASTER (GV-N4090AORUS M-24GD)
 • Gigabyte GeForce RTX 4090 AORUS ELITE (GV-N4090AORUS E-24GD)
 • Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC (GV-N4090GAMING OC-24GD)
 • Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING (GV-N4090GAMING-24GD)
 • Gigabyte GeForce RTX 4090 EAGLE OC (GV-N4090EAGLE OC-24GD)
 • Gigabyte GeForce RTX 4090 EAGLE (GV-N4090EAGLE-24GD)
 • Gigabyte GeForce RTX 4090 WINDFORCE 3X OC (GV-N4090WF3OC-24GD)
 • Gigabyte GeForce RTX 4090 WINDFORCE 3X (GV-N4090WF3-24GD)

PROČITAJTE JOŠ

GIGABYTE lansira AORUS Gen5 10000 SSD koji ponovno udvostručuje propusnost

GIGABYTE već ima UD1000GM PCIE 5.0 napajanje za nadolazeće grafičke kartice

Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC 8G recenzija

Gigabyte Radeon RX 6500 XT Eagle 4G recenzija

Svaka kartica bit će dostupna u tvornički overklokiranim i ne-OC opcijama. AORUS Xtreme Waterforce je AIO varijanta tekućeg hlađenja, a AORUS Xtreme Waterblock će pružiti prilagođenu rashladnu jedinicu tekućeg hlađenja za entuzijaste. Ostatak kartica bit će standardnog dizajna sa zračnim hlađenjem u obliku s tri ili četiri utora.

Više... Vaš Komentar Top
FLAC 1.4 objavljen nakon gotovo deset godina

Datum objave 14.09.2022

FLAC 1.4 objavljen nakon gotovo deset godina

FLAC 1.4 objavljen nakon gotovo deset godina

Prošlo je gotovo desetljeće od izdanja FLAC 1.3 (svibanj 2013.), bеѕрlаtnоg аudіо kоdеkа poznatog po snažnoj, pouzdanoj i besplatnoj kompresiji digitalnog zvuka bez gubitaka. Nije vlasnički, nije opterećen patentima, ima referentnu implementaciju otvorenog koda, dobro dokumentiran format i API.

Ovih dana je dobio  nasljednika u FLAC (Free Lossless Audio Codec”) 1.4, audio kodeku. Donosi niz optimizacija performansi usmjerenih na ARMv8 (AArch64) hardver s NEON uputama. Na strani x86_64, donosi značajna poboljšanja performansi Intel / AMD procesorima koji podržavaju FMA upute. Ostali zanimljiviji noviteti uključuju kodiranje/dekodiranje 32-bitnog PCM-a, kodiranje datoteka do brzine uzorkovanja od 1 048 575 Hz ( teorijskog maksimuma) itd.

Više pojedinostima o ažuriranju FLAC 1.4 možete saznati  na web stranici  Xiph.Org  neprofitna korporacija posvećena zaštiti temelja internetske multimedije od kontrole privatnih interesa.  Preuzimanje kodeka omogućeno je putem GitHuba ili na ovoj poveznici.

Podržani operativni sustavi: Windows 7, Linux, BSD, macOS, Windows 8, Windows 10, Windows 11.

Više... Vaš Komentar Top
SONOS predstavlja Sub Mini

Datum objave 13.09.2022

SONOS predstavlja Sub Mini

submini-hero-black

Sonos je danas najavio Sub Mini, bežični subwoofer koji postavlja novi standard u svojoj kategoriji snažnog, uravnoteženog basa. Nadovezujući se na nagrađivani dizajn Suba, Sub Mini isporučuje raskošne, čiste niske tonove u kompaktnijem, cilindričnom dizajnu. Dostupan u mat crnoj i bijeloj boji.

Ušli smo u promišljeniju eru streaminga koja daje prednost kvaliteti nad kvantitetom, s kreatorima i platformama koji ulažu u cjelovito zabavno iskustvo koje stavlja vrhunski zvuk u prvi plan“, rekao je Maxime Bouvat-Merlin, viši potpredsjednik za hardver i operacije u Sonosu. “Sub Mini je više nego poželjan dodatak obitelji Sonos, koji zaokružuje našu liniju proizvoda za kućno kino time što slušateljima omogućuje doživljaj zvuka kino kvalitete i pruža im osjećaj kao da su glavni lik – ili igrač – u svom omiljenom sadržaju.

Malen, ali moćan: Sub Mini pojačava bas u filmovima, glazbi, igrama i ostalom

submini-living-room-2

Nakon predstavljanja dvije nove zvučne trake – Beam i Ray – Sonos je dodatno proširio svoju liniju kućnih kina sa Sub Mini-jem, novim subwooferom koji s lakoćom podiže vaše iskustvo streaminga.

 • Bas bez buzzkill-a: Dvostruki prilagođeni niskotonci i napredna obrada generiraju duboke, dinamične niske tonove bez zujanja ili zveckanja, što vam pomaže da se udubite u svaku scenu i pjesmu. Unutar akustički zatvorenog kućišta, oba niskotonca su okrenuta prema unutra kako bi se stvorio učinak poništavanja sile koji neutralizira distorziju.
 • Uravnotežen zvuk: Napredna digitalna obrada signala maksimizira odaziv basova i reproducira pune tonove niskih frekvencija koje se očekuju od mnogo većeg subwoofera, dok ujedno upravlja niskim frekvencijama, na taj način se upareni zvučnici kao što su Beam, Ray, One ili One SL mogu više fokusirati na srednje tonove i visoke frekvencije za sveukupno bogatiji, snažniji doživljaj zvuka.
 • Dobro povezivanje s…: Uparite Beam ili Ray sa Sub Minijem i pobudite dramu u svakoj filmskoj sceni ili se rasplešite na kućnom plesnom podiju tako da Sub Mini povežete s vašim Sonos One-om.
 • Izgleda sjajno iz svakog kuta: Za razliku od drugih subwoofera, Sub Mini ima okrugli dizajn koji mu omogućuje da se prirodno uklopi u estetiku vašeg doma bez zauzimanja previše prostora (ili pažnje).
 • Besprijekorno postavljanje: dodajte Sub Mini svom Sonos sustavu sa samo nekoliko dodira na Sonos aplikaciji, miksajte i usklađujte različite Sonos zvučnike kako biste stvorili svoj savršeni zvučni sustav, bilo da organizirate zabavu za useljenje ili filmsku večer s prijateljima. Također možete detaljno prilagoditi zvuk Sub Minija uz Trueplay, koji detektira i prilagođava zvuk prema odzvuku od zidova i namještaja, pružajući vam najbolje iskustvo slušanja za vašu sobu i postavu.

Sub Mini bit će globalno dostupan od 6. listopada po cijeni od 3.799 HRK. Za više informacija posjetite Sonos.com ili pratite na @sonos.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.16]

Datum objave 12.09.2022

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.16]

Nove zanimljivosti iz IT svijeta su pred vama….. 

Očekuje se da će iPhone 14 podržavati SpaceX satelite

Koa što ste upoznati, Appleova satelitska značajka donosi korisnicima iPhonea 14 serije slanje i primanje poruke i pozivanje SOS pomoć u područjima bez pokrivenosti mobilnom mrežom. Omogućena je suradnjom s Globalstarom, američkom tvrtkom za satelitsku komunikaciju koja ima licencu za spektar. Iako je brzina satelitske veze vrlo spora i potrebni su deseci minuta za slanje i primanje tekstualne poruke, značaj nije nimalo zanemariv.

Daljnji planovi Apple su širenje suradnje na Muskov SpaceX i američkog bežičnog operatera T-Mobile. Ovaj dvojac ima sličnu značajku.   Musk je objavio da su pregovori s Appleom u tijeku, ali partnerstvo neće započeti prije kraja sljedeće godine jer će zasigurno trebati lansirati još satelita u orbitalni prostor.    Vjerojatno NASA neć biti oduševljena, jer već sada   su izrazili zabrinutost oko satelitskog programa SpaceX-a,  tvrdeći da  povećava prometne gužve i potencijalne rizike od sudara u ograničenom orbitalnom prostoru.

AMD Ryzen 7000 ima podršku za do 22 USB porta

Krajem mjeseca na tržištu će biti dostupan Ryzen 7000 procesor nadograđen na 5nm Zen4 arhitekturu.

Ne samo da bi trebao pruža najjače performanse u povijesti Ryzena, već ima i iznimno bogatu mogućnost podrške za proširenje. Neki korisnici interneta otkrili su strukturni dijagram matične ploče X670E iz kojeg je vidljivo da postoji čak 22 USB sučelja.

AMD Ryzen 7000 može pružiti do 22

CPU dio pruža PCIe 5.0 x4 M.2, PCIe 5.0 x16, PCIe 4.0 x4 M.2 i HDMI 2.0, a USB sučelje također može podržavati USB 3.2 Gen1, USB 3.2 Gen2 i USB 2.0.

Općenito, ako je Ryzen 7000 uparen s matičnom pločom X670E, postoji najmanje četiri ili pet M.2 utora, uključujući PCIe 5.0 i 4.0, do 22 USB sučelja i najmanje 2 potpuno opremljena USBC 3.2 Gen2x2 te najmanje 6 USB 3.2 Gen2 od 10 Gbps. Ostala sučelja za proširenje poput M.2 ili PCIe x2/x1 također su dovoljna, ali su rezervirana samo 4 SATA sučelja.

Neke Google Chrome web ekstenzije pokazale su se zlonamjernim softverom

Neke Google Chrome web ekstenzije

Opće je poznato da web preglednik Google Chrome omogućava instaliranje proširenja putem svoje internetske trgovine. Ali unatoč Googleovom mehanizmu sigurnosnih pregleda neke se ekstenzije u Chrome online trgovini provuku kroz filtere.

McAfee, dobro poznata tvrtka za antivirusni softver, nedavno je objavila da pet proširenja trećih strana su skriveni zlonamjerni programi. Iako zapravo i dalje imaju funkcije navedene u opisu, potajno prate podatke o pregledavanju korisnika, pa čak i privatno krivotvore zapis kolačića korisnika .

Njihova stvarna svrha nije krađa osobnih podataka korisnika, već korištenje neprikladnih metoda za usmjeravanje korisnika na stranice za online kupnju kao što su BestBuy ili Amazon te zarađivanje provizija od vodiča za kupnju.

McAfee je nedavno objavio da je pronašao pet proširenja sa skrivenim zlonamjernim softverom u internetskoj trgovini Chrome. Međutim,  Google je već uklonio spornih pet pet ekstenzija u koje su ugrađeni zlonamjerni programi, uključujući: Netflix Party, Netflix Party 2, Full Page Screenshot Capture, FlipShope i AutoBuy Flash Sales.

Imate li možda vi instalirano neko od ovih proširenja za Chrome web preglednik, svakako ga izbrišite što je prije moguće kako bi izbjegli sigurnosni rizik.

Neispričana priča uspona i pada BlackBerryja uskoro na filmskom platnu

Neispričana priča uspona i pada BlackBerryja

Spektakularna evolucija tvrtke BlackBerry Limited (dugo poznata kao Research In Motion – RIM) od njezina osnutka 1984 godine, preko uspješno razdoblje 2000-ih, pa sve do početka katastrofe nakon izlaska iPhonea, dobila je svoju filmsku verziju.

Igrani film je u fazi postprodukcije i službena premijera se očekuje ove jeseni. Među glavnim glumcima su Jay Baruchel i Glenn Howerton , koji su dobili uloge osnivača RIM-a, Mikea Lazaridisa i Douglasa Freigna. U filmu će se pojaviti i imena kao što su Cary Elwes, Saul Rubinek, Rich Sommer, Martin Donovan i Michael Ironside.

Garmin ismijava Apple Watch Ultra

Garmin ismijava Apple Watch Ultra

Nakon Appleove iPhone 14 konferencije, ne samo da je Samsung kritizirao Apple, nego je i Garmin počeo trolati pametni sat Watch Ultra.  Trajanje baterije njihovog sata je “nekoliko minuta”, umjesto mjeseci !

Apple Watch Ultra ima najduže trajanje baterije među svim generacijama kompanijinih pametnih satova. Korisnicima obećavaju 36 sati normalne upotrebe i 60 sati upotrebe kada su uključeni watchOS 9 low power mode i druge optimizacije. Uz to, Apple Watch Ultra ima niz naprednih senzora uključujući mogućnost mjerenja elektrokardiograma, tjelesne temperature usmjeren na zdravlje žena i podršku za dvofrekventni GPS, što ga čini prikladnijim za profesionalne ljubitelje sportova na otvorenom. Njegovo pravokutno kućište od 49 mm je od titana s ravnim safirnim staklom.

Cijena za Apple Watch Ultra  je   799 USD, u usporedbi s 1099 USD za Garmin Enduro 2. U Hrvatskoj   košta od  7.909 kn (1.049,70 €).

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.15]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.14]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.13]

RTX40 serija donosi velika ubrzanja

RTX40 službena izloženost testu

Poznati bloger QbitLeaks, objavio je tablicu poboljšanja izvedbe javne verzije NVIDIA RTX 4080 grafičke kartice nakon što je testirao 6 igara i 3 softvera za produktivnost. Dobivene rezultate usporedio je s grafičkom karticom serije RTX30.

Iz rezultata je vidljivo da je rast performansi igara kao i softvera za produktivnost oko 100 posto, što je prilično impresivno.

Detaljnije, ” Quake RTX” igra ima najveće poboljšanje, s povećanjem 120 posto, a performanse “Cyberpunk 2077″ su povećane za oko 115 posto. Što se tiče produktivnosti, Autodesk i Chaos V-Ray imaju poboljšanje za 100 posto i do 120 posto poboljšanja u ciklusima blendera.

Više... Vaš Komentar Top
MSI lansira G274QPF-QD gaming monitor s Quantum Dot tehnologijom

Datum objave 12.09.2022

MSI lansira G274QPF-QD gaming monitor s Quantum Dot tehnologijom

G274QPF-QD

Monitori za igranje proizašli iz tvrtke MSI vrlo su popularni među igračima, a čak su postali namjenski za mnoga e-sport natjecanja. Tvrtka je nedugo obogatila ponudu modelom MSI G274QPF-QD s Quantum Dot tehnologijom. Zapravo nadograđena je verzija prošlogodišnjeg monitora G273QPF i vrlo vrijedan gaming monitor srednje klase.

MSI je rekao da G274QPF-QD ima 27-inčni IPS zaslon s mat površinom koji može uvelike smanjiti refleksiju ambijentalnog svjetla. Ovaj brzi panel visokih performansi pruža rezoluciju od 2560 x1440 piksela, omjer 16:9.

Brzina odziva(GTG) zadržana je na 1 milisekundu u sivim tonovima, što je gotovo 4 puta brže od tradicionalnih IPS panela.

Stopa osvježavanja je 170 Hz, svjetlina 300 cd/m2 , a statički omjer kontrasta je 1000: 1 podržava HDR400, a koristi i Quanum Dot tehnologiju. Ova tehnologija uglavnom se koristi za apsorbiranje valnih duljina za postizanje različitih boja ili jednostavnije rečeno, kvantne točke mogu promijeniti boju i donijeti bolje RGB pozadinsko osvjetljenje i veći raspon boja slike. Tako kod ovog monitora sRGB raspon boja iznosi čak 150 posto dok DCI-P3 visokih 95 posto.

Monitor nudi DP 1.4, HDMI 2.0B i USB TYPE-C priključke. Osim toga, postolje monitora također ima mogućnost podešavanja kao što su gore i dolje, lijevo i desno, i nagib.

Više... Vaš Komentar Top
JBL Tour Pro 2 – TWS slušalice s inovativnom značajkom

Datum objave 12.09.2022

JBL Tour Pro 2 - TWS slušalice s inovativnom značajkom

JBL Tour Pro 2

JBL Tour Pro 2 TWS slušalice imaju kutiju za punjenje s ugrađenim LED zaslonom osjetljivim na dodir od 1,45 inča.

Ovaj LED zaslon JBL Tour Pro 2 slušalica dizajniran je da omogući provjeru obavijesti o porukama, odgovaranje na dolazne pozive u stvarnom vremenu, aktiviranje i deaktiviranje uklanjanja buke i upravljanje reprodukcijom bez potrebe vađenja pametnog telefona iz džepa. Također se sinkronizira s telefonom kako bi prikazao vrijeme i trajanje baterije na slušalicama i kućištu za punjenje.

Dodatno, svaka slušalica koristi kapacitivne kontrole za one koji vole podešavanje izravno iz ušiju.

Kada je riječ o učinkovitosti potiskivanja buke, imaju 6 mikrofona uparenih s velikim 10 mm zvučnim pogonima. Također je dostupan ambijentalni način rada koji pomaže izbjeći potpunu blokadu zvuka u okolini što je bitno kada se korisnik nalaze kao pješak negdje u prometnom području. Još važnije opremljene se učinkovitim Bluetooth 5.3 LE u kombinaciji Spatial Audio 3D tehnologija na obje slušalice i testom ušnog kanala korisnika za podešavanje slušalica kako bi odgovarale sluhu, uključujući kompenzaciju gubitka sluha.

Tour Pro 2 nude do deset sati reprodukcije glazbe, odnosno 40 sati s kućištem za punjenje. Potrebno je samo 10 minuta punjenja za 5 sati legendarnog JBL Pro Sounda,” naglašava tvrtka.
Prodajna cijena im je 249 eura ali dok se pojave na policama moramo pričekati do siječnja 2023. Bit će dostupne u crnoj boji i šampanjca.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Ryzen 7700X: višejezgrene performanse premašuju i9-12900K

Datum objave 10.09.2022

AMD Ryzen 7700X: višejezgrene performanse premašuju i9-12900K

AMD Ryzen 5 7600X uočen u bazi podataka referentnih vrijednosti

AMD Ryzen 7000 serija bit će predstavljena na tržištu krajem ovog mjeseca, no čini se da su neki već nabavili službenu verziju i u bespućima interneta objavili benchmark testove. Oni su brzo uklonjen, ali bilo je onih koji su prije toga napravili snimke zaslona ostavljajući dokaze.

Uz DDR5-6400 CL30 visokofrekventnu i niskofrekventnu sekvencijsku memoriju, Ryzen 7700X CPU-Z s jednom jezgrom ima rezultat 774 boda, a višejezgreni rezultat je 8381 bod.

Ovi rezultati mjerenja pokazuju da su jednojezgrene performanse porasle do 21 posto u usporedbi s Ryzen 7 5800X, 20 posto u usporedbi s Ryzen 9 5950X, te čipset pobjeđuje i5-12600K za 1 posto, ali gubi od i7-12700K. Višejezgrene performanse porasle su za 28 posto u usporedbi s Ryzen 7 5800X, te za 1 posto odnosno 8 posto od i9-12900K i i7-12700K.

Geekbench mjerilo iako nije baš prikladno za pokretanje X86, čipset je postigao J 2209 bodova, odnosno 14 459 bodova.U usporedbi s i7-12700K, jednojezgreni rezultat je bolji 16 posto, a višejezgreni 2 posto.

Naravno, kao i uvijek rezultate benchmark testova treba uzeti sa zrnom soli.

Više... Vaš Komentar Top
5 mogućih razloga za kupnju iPhone 14 Pro ili iPhone Pro Max umjesto Android flagshipa

Datum objave 10.09.2022

5 mogućih razloga za kupnju iPhone 14 Pro ili iPhone Pro Max umjesto Android flagshipa

Apple-iPhone-14-Pro-iPhone-14-Pro-Max

Apple je prema planu predstavio novu seriju iPhone 14 mobitela u dvije veličine i četiri različite verzije. I da, glasine su se pokazale istinitima.  Tvrtka je ove godine odbacila ‘mini’ iPhone u korist veće ‘Plus’ varijante.  Ovoga puta nema puno noviteta. Posebno u iPhone 14 i iPhone 14 Plus modelima. Izgledom ostaju vjerni tradiciji i pogoni ih prošlogodišnji A15 Bionic čip koji koristi drugu generaciju 5nm procesa (N5P). Gledajući iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max, tu smo pronašli pet razloga za njihovu kupnju umjesto Android flagshipa.

Apple A16 Bionic  ostaje najmoćniji  mobilni SoC

iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max  pogoni  Apple A16 Bionic SoC temeljen na TSMC-ovom 4nm (N4) procesu. 6-jezgreni CPU  ima ugrađenih 16 milijardi tranzistora što je 40 posto više od konkurentskih CPU -a i 20 posto manju potrošnja energije zahvaljujući konvergentnoj arhitekturi za kombiniranje performansi i potreba za uštedom energije.

Novi NPU može izračunati 17 milijardi puta u sekundi, a propusnost GPU-a je povećana za 50 posto. U Geekbench mjerilima pokazuju superiornost u performansama od bilo kojeg čipseta koji se koristi u svijetu Androida.

Slika 1 Geekbench 5

 Slika 1:  Geekbencha 5  (   iPhone 14 Pro kodnog naziva “iPhone15,3″ ) 

 • Apple A16 Bionic :  jedna jezgra dobiva 1879 bodova  / 4664 boda sve jezgre
 • Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 :   jedna jezgra 1323 boda / 4332  boda sve jezgre
 • MediaTek Dimension 9000+ :  jedna jezgra 1353 bodova / 4404  boda sve jezgre

Slika 2  Geekbencha 5

  Slika 2:  Geekbencha 5  –   iPhone 14 Pro Max (kodnog naziva “iPhone15,2″ )

Slika 3  Geekbencha 5

  Slika 3:  Geekbencha 5  – iPhone 14 Pro Max  vs  iPhoneom 13 Pro Max 

Kao što možete vidjeti iako se jednojezgreni rezultat između iPhonea 14 Pro i iPhonea 14 Pro Max ne razlikuje  znatno, ali  Max ima  bolje rezultate u smislu višejezgrenih performansi.  Razlog može biti  bolje upravljanje toplinom. Također, iako razlika u performansama zadnje tri generacije čipova A-serije nije velika, Apple ponovno  dokazuje da im je optimizacija hardvera i softvera znatno iznad Androida gdje je ipak samo široka kompatibilnost prioritet, a ne optimizacija.

Smart Island – novo interaktivno iskustvo

S iPhoneom 14, Apple je zamijenio “šiške” za “pilulu” (Smart Island) na zaslonu za smještaj selfie kamere i drugih senzora. Najzanimljivija stvar u vezi s ovom promjenom je ta da nitko iz Android svijeta nije tako dobro iskoristio prednosti rješenja kao Apple. Nije samo tipična perforacija na prednjici, već omogućuje korisnicima dodirom i povlačenjem interakciju s obavijestima, pristup media playeru, provjeru vremena i bilo koje druge dostupne značajke ovisno o aplikaciji koja se koristi. OK, nešto slično smo već vidjeli nešto na LG V10, ali prema Appleu je samo rudimentarno rješenje.  Apple je ovdje premjestio i indikatorsko svjetlo privatnosti. Iste je zelene nijanse koju emitira web kamera MacBooka kada je aktivna. Međutim, kada  Smart Island već koristi druga aplikacija indikator privatnosti pojavit će se desno od ikone baterije.

Nastavlja se podizanje ljestvice  za mobilnu fotografiju

Iako je istina da u svijetu zelenog robota ima niz sjajnih modela u pogledu kamera, za sada sve ukazuje da će nova generacija iPhone 14 Pro odskočiti. Primjerice  optički stabiliziran senzor glavne kamere od 48 MP (f/1.78,  žarišna duljina od 24 mm) značajan je napredak u odnosu na 12 megapikselni prethodne generacije. Donosi sportski i filmski način 4K 30fps video snimanja, ProRes, ProRAW, Dolby Vision HDR za videozapise, podršku za Photonic Engine koji koristi Deep Fusion za poboljšane slike itd.   Ništa manje nije bitno naglasiti da  CPU, GPU, Neural Engine i Image Signal Processor glatko rade zajedno kako bi podržali novi hardver kamere i obradili do 4 megaflopa po fotografiji.

Uz ovaj senzor, uključen je ultraširokokutni od 12 megapiksela i telefoto od 12 megapiksela s 3x optičkim zumom . Svakako treba spomenuti i True Tone bljeskalicu s 9  LED svjetala koja mijenjaju načine rada na temelju odabrane žarišne duljine.

 uzorak fotke snimljene kamerom

Iz službenog testa vidljivo je da je izvedba kamera pri slabom osvjetljenju doista upečatljiva, pogotovo fotografija crnog odijela na crnoj pozadini na kojoj se jasno vidi razlika između pozadine, odijela i boje kose, a tekstura odijela također je jasno vidljiva.

Bolja autonomija od većine Android telefona

Korištenjem procesora od samo 4 nm i operativnog sustava poput iOS-a, ne bi trebalo biti iznenađenje da je baterija iPhonea 14 modela izdržljivija od baterije bilo kojeg vrhunskog Androida.

Evo koliko dugo trajanje baterije možete očekivati ​​od najnovijih iPhonea tijekom reprodukcije videa:

 • iPhone 14 Pro: 23 sata
 • iPhone 14 Pro Max: 29 sati

Android telefoni u ovom dijelu jedva mogu ponuditi između 11 i 15 sati autonomije pri reprodukciji videa.

Detekcija udara koja može spasiti život

Detekcija sudara

Apple je u iPhone 14 implementirao novu značajku pod nazivom “Crash Detection” koja automatski poziva hitne službe ako otkrije da se korisniku dogodila prometna nesreća Da bi to učinio, mobitel koristi detekciju pokreta kao i druge ugrađene hardverske značajke za mjerenje iznenadnih nepravilnosti u pokretljivosti. Nakon što se otkriju neobični iznenadni pokreti, od korisnika će biti zatraženo da dodirne zaslon kako bi potvrdio da je dobro. Ako to ne učini, odmah se uspostavlja će veza s hitnom službom u području gdje se korisnik nalazi.

Dodali bi i  još  dva razloga za kupnju. Prvi je 2000 cd/m² vršna HDR svjetlina Super Retina XDR zaslona od 6,1 inča i  6,7 inča.  Drugi je značajka uvijek uključenog zaslona koja korisnicima omogućuje postavljanje widgeta na zaključani zaslon radi lakšeg pristupa.

Za kupce u Sjedinjenim Državama i Kanadi  tu je još jedna prednost – satelitsko slanje koordinata ili signala za pomoć bez potrebe pokrivenosti signalom zemaljske veze ili Wi-Fi veze. Ova značajka može i dijeliti lokaciju korisnika na Find My. Ali, besplatna je samo prve dvije godine od dana kupnje uređaja.

Više... Vaš Komentar Top
ANKER Space Q45 bežične slušalice s 50 sati trajanjem baterije i smanjenjem buke

Datum objave 10.09.2022

ANKER Space Q45 bežične slušalice s 50 sati trajanjem baterije i smanjenjem buke

Anker slušalice (2)

Ankerov brand Soundcore, izgradio je reputaciju među potrošačima audio opremom solidne kvalitete zvuka i značajki po pristupačnoj cijeni. Njihove najnovije slušalice Space Q45 s hibridnim smanjenjem buke (ANC) u istom su tom duhu.

Anker Soundcore Space Q45 izrađene su od plastike, a sadrži kožne ušne štitnike, razumno podesive i sklopive radi lakšeg spremanja u isporučenoj torbici. Traka za glavu ojačana metalom. Što se priključaka tiče, na lijevoj strani je Type-C za punjenje, a na desnoj strani 3,5 mm pomoćni priključak. Kao i većina slušalica u ovoj klasi, nemaju ocjenu vodootpornosti.

Proizvođač tvrdi da mogu smanjiti buku do 98 posto. Slušalice također podržavaju i način prolaska zvuka (poznat kao “način prozirnosti”).

Ove slušalice odlikuje najnoviji Bluetooth 5.3 standard, LDAC kodek kao i AAC i SBC tako da nije problem streamati glazbu u vrlo visokoj rezoluciji oko 990 kbps pri 32 bita. Također tu je značajka pod nazivom Hear ID Sound, dizajnirana za analizu kako bi se stvorio zvučni profil prilagođen sluhu korisnika.

Trajanje baterije je do 50 sati s uključenim ANC-om i 65 sati s isključenom značajkom.

Zahvaljujući brzom punjenju, dovoljno je 5 minuta za do 4 sata vremena reprodukcije. Također se mogu spojiti na dva uređaja istovremeno.

Cijena je od 100 do 150 dolara ovisno o trgovcu.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

Youtube premium

Objavljeno prije 5 minuta

[GUIDE] Kako jeftino hostati website kod sebe doma na Raspberry Pi-ju

Objavljeno prije 12 minuta

Glazbeni servis

Objavljeno prije 17 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 21 minuta

Lenovo ThinkPad kutak

Novosti

Tehnološki divovi otpuštaju: AI revolucija ili promjena smjera?

U posljednje vrijeme smo svjedoci niza otpuštanja u tehnološkim gigantima poput Mete, Googlea, Intela i Amazona. Iako otpuštanja nisu rijetkost, ova se događaju u bizarnom kontekstu: dok kompanije bilježe rekordne profite i rast dionica. Je... Pročitaj više

Meizu se povlači iz igre pametnih telefona i okreće umjetnoj inteligenciji

Kineski proizvođač pametnih telefona Meizu, u vlasništvu Geelyja, vlasnika automobilskih marki Lotus i Polestar, donosi odluku o prestanku proizvodnje pametnih telefona i potpunom usredotočenju na umjetnu inteligenciju (AI). Shen Ziyu, pred... Pročitaj više

TikTok na nišanu EU: istraga o sigurnosti djece i pristupu podacima

Europska komisija (EK) otvorila je službenu istragu protiv TikToka zbog mogućeg kršenja Zakona o digitalnim uslugama (DSA). Komisija će između ostalog istražiti je li TikTok prekršio DSA u području zaštite djece, upravljanja rizikom u vezi... Pročitaj više

Bose ima cool ultra otvorene slušalice

Bose je predstavio ultra otvorene slušalice vrijedne 299 USD, idealne za trčanje, bicikliranje ili jednostavno hodanje gradskim ulicama. Jedinstven dizajn ne začepljuje uši, već se pričvršćuje sa strane, čineći ih više modnim dodatkom nego... Pročitaj više

Seagate lansira 24 TB IronWolf Pro tvrdi disk

Seagate proširuje svoje rješenje za pohranu podataka s IronWolf Pro tvrdim diskom od 24 TB. Cilj im je zadovoljiti potrebe komercijalnih i poslovnih korisnika za pohranom i backupom podataka u RAID formatu. IronWolf Pro disk nudi performans... Pročitaj više

Sve novosti