Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027.

Datum objave 27.09.2023 - Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027.

Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027.

Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027.

Canalis - AI funkcije 2027

Čipseti specifični za umjetnu inteligenciju bit će ključni za računala s omogućenom umjetnom inteligencijom.

Prema najnovijem izvješću koje je objavila agencija za istraživanje tržišta Canalys, osobna računala kao temeljni alat za rad i slobodno vrijeme, sada su suočena u valu umjetne inteligencije s velikim izazovom u smislu softverskih i hardverskih mogućnosti. Kako bi držali korak s ovim trendom, moraju biti opremljena čipsetima ili modulima koji mogu ubrzati AI izračune. U trenutnom tržišnom okruženju glavni primjeri uključuju Qualcommov Hexagon tensor akcelerator, Appleov Neural Engine, Intelov Movidius VPU i AMD-ov APU.

Canalis - AI funkcije 2027_1

Dobra je vijest da su već danas mnoga osobna računala opremljena snažnim CPU-ima i GPU-ovima koji se mogu kombinirati s aplikacijama u oblaku kako bi se iskoristila AI. Uz to i računala koja zadovoljavaju najosnovnije specifikacije mogu pokrenuti osnovne funkcije AI kao što su digitalni pomoćnici Cortana i Siri, zamućenje pozadine u stvarnom vremenu kod alata za videokonferencije i glasovni tekst. Međutim, istinski smisleni slučajevi upotrebe umjetne inteligencije na osobnim računalima moraju dati prioritet odgovoru u stvarnom vremenu, niskoj latenciji i visokoj sigurnosti.

I na tome tech industrija radi. Primjerice Apple s čipovima serije M3, Qualcomm s čipsetom ARM arhitekture 8cx Gen3 i poboljšanim AI mogućnosti kako bi povećao tržišni udio u 2024. integracijom Nuvia arhitekture i Windows Copilota. Na polju x86, AMD je lansirao svoje rješenje “Phoenix” serije Ryzen 7040, prije lansiranja Intelovog Meteor Lakea s Movidius VPU. I upravo ovaj potez potaknuo je proizvođače osobnih računala da unaprijed prihvate AMD-ovu tehnologiju i iskoriste punu prednost zamaha razvoja tržišta. Do druge polovice 2024. AMD očekuje da će serija 8050 dodatno poboljšati mogućnosti umjetne inteligencije. Ali, u konačnici Intelova strategija će promovirati ubrzanu popularnost kombinacije “AI + PC” počevši od 2024. Sa svojim nadolazećim verzijama Arrow Lake i Lunar Lake, Intel se kladi na AI čipsete da predvode revoluciju u računalima s AI-om.

Canalis - AI funkcije 2027_2

Osim toga, proizvođači s velikim isporukama mogu razmotriti korištenje ARM ili RISC-V arhitekture za razvoj vlastitih procesora. Iako samostalni razvoj uključuje veće početne troškove, može optimizirati performanse, potrošnju energije i povećati sigurnost. Također, s obzirom na to da se očekuje da će najnoviji operativni sustav Windows lansiran krajem 2024. objaviti značajke poboljšane umjetnom inteligencijom, kao i široku primjenu alata umjetne inteligencije u poslovnom i produktivnom softveru, očekuje se da će tržište računala kompatibilnih s umjetnom inteligencijom postići eksplozivan rast 2025. i 2026. Do 2027. očekuje se da će isporuke premašiti 175 milijuna jedinica, što čini više od 60 posto ukupnih isporuka računala. Od sada do tada, sektor će rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 94 posto.

Više... Vaš Komentar Top
Realiziran prvi 5G satelitski poziv u Europi za mobilne mreže

Datum objave 27.09.2023

Realiziran prvi 5G satelitski poziv u Europi za mobilne mreže

Realiziran prvi 5G satelitski poziv u Europi za mobilne mreže

Ovaj poziv dolazi uoči lansiranja pet komercijalnih satelita u prvom tromjesečju 2024. koristeći čipove dizajnirane od strane britanske tvrtke En Silica.

Poziv je upućen s Havaja inženjeru Vodafona Joséu Guevari u Madridu, a obavljen je pomoću nemodificiranog pametnog telefona Samsung Galaxy S22 i testnog satelita BlueWalker 3 tvrtke AST SpaceMobile. Ono što ovaj poziv čini izvanrednim je činjenica da je potekao iz bežične mrtve zone naglašavajući izglede satelitskih mreža u premošćivanju praznina u povezivanju, posebno u udaljenim i nedovoljno opskrbljenim područjima.

Realiziran prvi 5G satelitski poziv u Europi za mobilne mreže_1

Također je pri ovom testu postignuta brzina prijenosa podatak do 14 Mbps i time oboren prethodni lipanjski rekord brzine prijenosa podataka od 10 Mbps za satelitske mobilne mreže. Ove brzine, osim podrške osnovnom glasu i tekstu, također omogućuju pregledavanje interneta, preuzimanje datoteka, korištenje aplikacija za slanje poruka i strujanje videa na svakodnevnim pametnim telefonima.

MediaTek demonstrirao tehnologiju 3GPP 5G nezemaljske mreže (NTN)

Samsung Galaxy 22 Ultra recenzija

AST SpaceMobile već je sklopio ugovore s više od 40 mobilnih mrežnih operatera diljem svijeta kako bi usvojili njihovu tehnologiju nakon što postane komercijalno dostupna. U međuvremenu, Vodafonovi inženjeri očekuju da će zemaljska infrastruktura AST SpaceMobilea u Španjolskoj odigrati ključnu ulogu u uspostavi buduće satelitske mreže. To uključuje kontrolni centar i upravljanje korisničkim prometom, koji pokriva udaljena kopnena područja unutar Europe i Sredozemnog mora.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR 90 Lite

Datum objave 27.09.2023

HONOR 90 Lite

HONOR 90 Lite 1

HONOR 90 Lite jedan je od najnovijih članova HONOR-ove N serije. Riječ je o modernom i svestranom pametnom telefonu koji se može pohvaliti kvalitetnim sustavom kamere i zaslonom, te nizom pametnih značajki koje pokreće MagicOS 7.1. Uz vrlo atraktivnu cijenu, HONOR 90 Lite ima sustav trostruke kamere od 100 MP na stražnjoj strani, koji uključuje glavnu kameru od 100 MP za snimanje najsitnijih detalja, širokokutnu i dubinsku kameru od 5 MP te makro kameru od 2 MP. Također, prednja kamera od 16 MP osigurava korisnicima snimanje selfija s definiranim i poboljšanim bojama.

HONOR 90 Lite opremljen je velikim memorijskim diskom kapaciteta 256 GB 5 i baterijom od 4.500 mAh , što korisnicima omogućuje da budu online i povezani cijeli dan. Uz to, uređaj pokreće HONOR MagicOS 7.1 temeljen na Androidu 13 i nudi pametne značajke, kao što je HONOR Share za brzi prijenos datoteka između uređaja, pomažući korisnicima da povećaju produktivnost, i Scan Document za automatsko prepoznavanje i pretvaranje tekstualnog sadržaja na fotografijama.

Dostupan je kod velikih mobilnih operatera u titanium srebrnoj i ponoćno crnoj boji, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 299 eura.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.66]

Datum objave 26.09.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.66]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Što je bilo zanimljivo u IT svijetu  proteklih tjedan dana? Pročitajte naš izbor.

Bang & Olufsen i Ferrari lansiraju zajedničku kolekciju audio proizvoda

Beosound_Ferrari

Bang & Olufsen, poznata danska audio marka, objavila je da je udružila snage s Ferrarijem, kako bi pokrenula kolekcionarsku seriju. Kombinira Bang & Olufsen majstorsku izradu aluminija i audio stručnost s Ferrarijevim prepoznatljivom crvenom bojom. Četiri su brendirana proizvoda uključujući zvučnik, bežične slušalice BeoPlay H95, slušalice za uši Beosound EX i prijenosne zvučnike Beosound Explore.

Solidigm D7-P5810 za pohranu intenzivnih radnih opterećenja

Solidigm D7-P5810

Solidigm je najavio najnovijeg člana svoje D7 linije proizvoda za profesionalnu pohranu visokih performansi D7-P5810.

D7-P5810 temelji se na SLC NAND tehnologiji sa zrelim procesom od 144 sloja i usvaja specifikacije PCIe Gen 4. Nudi kapacitet od 800 GB u faktoru forme U.2 15 mm, a model od 1,6 TB obećan je za prvu polovicu 2024. Ima propusnost 6400 MB/s sekvencijalnog čitanja i 4000 MB/s sekvencijalnog pisanja. Latencija za sekvencijalno čitanje i pisanje navedena je kao 10µs odnosno 13µs.

Vrijedno je spomenuti izdržljivosti od 50 DWPD ili 73 PBW, što znači da se cijelih 800 GB diska može prebrisati 50 puta dnevno ili otprilike jednom svakih 30 minuta. To ga čini idealnim u scenarijima kao što je praćenje podataka/zapisa ili kao međuspremnik za poboljšanje uskih grla u izvedbi ili kao blok za višeslojnu pohranu kod velikih radnih opterećenja.

Google objavljuje novi video koji ismijava iMessage

Google je redizajnirao novi standard otvorenih tekstualnih poruka RCS, koji može zamijeniti SMS tekstualne poruke. Od pokretanja RCS-a, Google ga promiče svakom korisniku Androida. Ali, Apple ne planira primijeniti RCS na iOS. Razlog je što imaju svoj iMessage. Apple smatra iMessage platformu važnim dijelom svog ekosustava i vjeruje da bi ako se primijeni na Android, mogao imati ogroman negativan učinak.

Zato je Google nedugo bio malo zločest i objavio reklamu u kojoj se nalazi Call Machine pod nazivom “iPager”, kako bi ismijao Appleov poteza da pretvori iMessage poruke poslane na razne platformske uređaje u staromodne SMS i MMS tekstualne poruke .  Google je u opisu videa na YouTubeu rekao da “iPager nije stvaran, ali problemi koje Apple uzrokuje sa SMS-om su stvarni. Učinimo SMS boljim za sve i pomozimo Appleu da #GetTheMessage nadogradi na RCS.”

Google je više puta ismijavao Apple iMessage jer ne prihvaća njihove RCS usluge slanja obogaćenih tekstualnih poruka. Na I/O Developers konferenciji 2023. Google je izjavio da trenutno, osim Applea, svi proizvođači mobilnih telefona podržavaju RCS tehnologija, a broj korisnika RCS “SMS” premašio je 800 milijuna.

Najnovija izvedba Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 znatno bolja od prethodne generacije

Najnovija izvedba Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 znatno bolja od prethodne generacije

S približavanjem lansiranja Snapdragona 8 Gen3, Qualcomm intenzivno radi na daljnjoj optimizaciji mobilne platforme. Iz najnovijih benchmark rezultata koji su se pojavili u bespućima interneta, očito u tome uspijeva.

Konkretno, treće generacije inženjerskog modela Snapdragon 8 (3,30 GHz), postiže u Geekbench 6 Vulkan testu 15 434 bodova, što je povećanje od 47,7 posto u usporedbi s 10 447 bodova druge generacije Snapdragona 8.

Podsjetimo, Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 mobilna platforma se temelji na TSMC N4P procesu, CPU se sastoji od 1 x X4 jezgre na 3.19 GHz+5 x A720 na 2.96 GHz +2x A520 jezgre na 2.27 GHz. GPU je Adreno 750.

Prema Qualcommovom planu, dolazi u studenom.

Mogu li svi punjači puniti iPhone 15 modele?

Mogu li svi punjači puniti iPhone 15 modele

Neki tech entuzijasti u Kini testirali su novi iPhone 15 i otkrili da Huawei USB-A punjač ne može napuniti bateriju, dok punjači kao što su Xiaomi ili OPPO nemaju tih problema.

Apple se nije zbog toga nimalo uznemirio. Njihov odgovor je da preporučuju korištenje svojih originalnih punjača budući da oni s različitim specifikacijama punjenja mogu oštetiti baterije i predstavljati sigurnosne rizike. Ova preporuka Applea posljedica je činjenice da PD protokol nije podržan, a time punjenje punjačima trećih strana može uzrokovati probleme za uređaj.

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.65]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.64]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.63]

Hakeri su naučili sakriti viruse u online oglašavanju

Hakeri su naučili sakriti viruse u online oglašavanju

Izraelska tvrtka Insanet razvila je alat nazvan Sherlock koji omogućuje isporuku zlonamjernog softvera putem internetskih mreža za oglašavanje, pretvarajući neke reklame u trojanske konje.

Ova je metoda vrlo opasna jer koristi mreže za oglašavanje, a ne ranjivosti u uređajima. Točnije rečeno, haker koji koristi Sherlocka stvara kampanju koja cilja određenu demografsku skupinu i postavlja oglas koji sadrži zlonamjerni softver. Čim korisnik pogleda takvo oglašavanje, špijunski softver se tajno instalira na njegov uređaj. Ovaj zlonamjerni softver može snimati pritiske tipki, snimke zaslona i prenositi ukradene podatke hakeru.

Insanetov špijunski softver, Sherlock, nije prvi špijunski softver koji se može instalirati na  uređaje  bez potrebe da prevari vlasnika  da klikne na zlonamjernu poveznicu ili preuzme zlonamjernu datoteku.  Primjerice NSO -ov Pegasus za hakiranje iPhonea jedan je od najkontroverznijih špijunskih alata koji su se pojavili u posljednjih pet godina.

Stručnjaci pozivaju na oprez  jer obrana ne postoji.  Dobra vijest barem za neke: vjerojatno predstavlja minimalnu prijetnju većini ljudi, s obzirom na cijenu od više milijuna dolara i druge zahtjeve za razvoj kampanje nadzora pomoću Sherlocka.

Više... Vaš Komentar Top
AI2FUTURE konferencija o inovacijama, primjenama i budućnosti koju kreira umjetna inteligencija

Datum objave 26.09.2023

AI2FUTURE konferencija o inovacijama, primjenama i budućnosti koju kreira umjetna inteligencija

AI2Future_2022_publika

Zagrebački Kraš Auditorium će u četvrtak i petak, 19. i 20.10, ugostiti 8. izdanje AI2Future, jedine domaće konferencije u potpunosti posvećene umjetnoj inteligenciji.  Godišnja konferencija u organizaciji CroAI udruge okupit će više od 400 sudionika, developere, tvrtke koje poslovanje zasnivaju na umjetnoj inteligenciji, startupe i entuzijaste. Tijekom dva dana programa 50 stranih i domaćih predavača predstavit će brojne uspješne primjere realizacije projekata i najnovija dostignuća te raspravljati o izazovima najvažnije tehničke revolucije. Razgovarat će se i o budućnosti poslovanja, promjenama koje donosi umjetna inteligencija te o tome kako da tvrtke i pojedinci postanu aktivni sudionici razvoja temeljenog na umjetnoj inteligenciji.

AI2FUTURE konferencija prepoznatljiva je po svom pristupu – u programu donosi najnovije spoznaje i znanstvena dostignuća na području umjetne inteligencije, no fokus je i na primjeni u poslovanju iz tehničke i iz biznis perspektive. Na konferenciji će sudionici ove godine moći poslušati predavače koji dolaze iz uglednih međunarodnih tvrtki, kao što su LEGO System, Google DeepMind i Philips, vodeće domaće AI poduzetnike i pionire te brojne znanstvenike s uglednih sveučilišta.

Više... Vaš Komentar Top
Sivim tonovima kroz kuhinju: savjeti za stvaranje sive kuhinje iz snova

Datum objave 24.09.2023

Sivim tonovima kroz kuhinju: savjeti za stvaranje sive kuhinje iz snova

mima

Siva boja u kuhinji nije novost – ona se odavno koristi u različitim aspektima kuhinje. Pritom se ne misli samo na kućanske aparate poput hladnjaka i perilica posuđa koje su najčešće sive boje, već i na pozadinsku boju zidova, radnih ploča, šankova i kuhinjskih otoka. Iako se na prvu ova boja može činiti monotonom i dosadnom, zapravo se radi o širokom spektru boja koje pristaju svakom dizajnerskom stilu.

No da bi sivi tonovi u kuhinji ostvarili svoj puni potencijal, korisno je pratiti nekoliko savjeta te pronaći široku ponudu sivih elemenata, boja i ukrasa koji će učiniti vašu kuhinju posebnom.

Koristite kreativne sive boje za zidove

Da biste udahnuli život svojoj kuhinji koristeći sivu boju, odlučite se za alternativan pristup. Umjesto korištenja jednolike standardne sive za zidove, odaberite stil bojenja koji neće biti jednolik po cijelom zidu. Ovo možete postići bojenjem u mahovima kako biste ostvarili svjetlije ili tamnije „fleke“ koje će oživjeti vaš zid i dati poseban dojam.

Osim takvog posebnog načina bojenja, možete se odlučiti i za teksturiranu sivu boju. Radi se o sprejevima koji osim što mijenjaju boju zida, nanose i dodatnu hrapavu teksturu čime naglašavaju pojedine dijelove zida. Odlična površina za korištenje ovakvih sprejeva je zid neposredno iznad štednjaka i radne ploče jer će sakriti sve tragove kuhanja. Iste sprejeve možete koristiti i na elementima – odaberite jednostavnu sivu kuhinju, a zatim istaknite pojedine elemente.tamno

Uparite sive tonove sa svijetlim drvom

Ako u svojoj kuhinji želite samo sive dijelove, umjesto da boja prevladava prostorijom, uparite sivu boju sa svijetlim drvetom. Ovo će stvoriti odličan kontrast i postići ćete jedinstven rustikalni izgled. Idealna siva nijansa za uparivanje sa svijetlim tonovima je tamno-siva, a poseban ćete dojam postići koristeći izrađene elemente.

Sivu boju i svijetlo drvo možete kombinirati i u samim elementima: na primjer, neka vrata elemenata budu tamno-siva, dok je radna površina svijetla ili pronađite tamno-sivi stol s drvenim nogama. Opcije su bezbrojne.

Ove kombinacije mogu se ostvariti i u blok kuhinjama. Odaberite sivu blok kuhinju, a onda pronađite detalje i ukrase od svijetlog drveta. To mogu biti držači za pribor za jelo, vaze, zdjele ili ručke na elementima. Ne postoje pravila kako rasporediti svijetlo drvo i sivu boju, već sve ovisi o vašim preferencijama i kreativnosti.

Svijetlo-siva za vizualno povećanje prostora

Svijetlo-siva boja može se koristiti za umjetno povećanje prostora. Idealna je za male kuhinje sa slabim osvjetljenjem, a uloga joj je slična bijeloj boji. Za one koji žele izbjeći bijelu pozadinu i elemente, najbolje je koristiti svijetlo-sivu uparenu sa sivim metalnim kućanskim aparatima.

Ova nijansa idealna je i za rustikalne kuhinje – pronađite izrađene svijetlo-sive elemente ili se odlučite za brodski pod čime ćete postići posebnu kombinaciju starinskog i modernog izgleda, a svojoj kuhinji osigurati jedinstvenost.

Sve u svemu, sivi tonovi u kuhinji mogu se koristiti na bezbroj načina i odigrati mnoge uloge. Izbor nijanse ovisi o veličini prostorije, ali i stilu koji želite postići, no najvažnije su osobne preferencije.

(sponzorirana objava)

Više... Vaš Komentar Top
Gotovo 500 robnih marki telefona nestalo je u proteklih sedam godina

Datum objave 24.09.2023

Gotovo 500 robnih marki telefona nestalo je u proteklih sedam godina

Gotovo 500 robnih marki telefona nestalo je u proteklih sedam godina

Prema podacima koje je objavila tvrtka za istraživanje tržišta Counterpoint Research, trenutno postoji oko 250 robnih marki pametnih telefona u svijetu, što je značajan pad u usporedbi s prije sedam godina kada je bilo oko 700 robnih marki.

U izvješću se ističe da je značajan nestanak robnh marki pametnih telefona uglavnom posljedica kombiniranog učinka više faktora. Prije svega, korisničke skupine su prevrtljive, što otežava brendovima pronalaženje stabilne korisničke skupine. Drugo, poboljšanje zahtjeva za kvalitetom uzrokovalo je nestanak svih onih koji nisu mogli zadovoljiti potrebe korisnika. Nadalje, ciklusi u kojem korisnici mijenjaju svoje mobilne telefone postaju sve duži, što nedvojbeno stvara pritisak na marke mobilnih telefona koji se oslanjaju na brzu nadogradnju.

Osim toga, kako se tržište rabljenih telefona širi, pojava obnovljenih mobilnih telefona također predstavlja prijetnju mnogim robnim markama. Silazni trend globalne ekonomije i uska grla u opskrbnom lancu također su u određenoj mjeri utjecali na poslovanje. Konačno, velika tehnološka transformacija s 4G na 5G uzrokovala je da neki koji nisu mogli pratiti tempo tehnološkog razvoja izgubili su svoju konkurentnost.

Counterpoint Research kaže da su u ovom procesu lokalne robne marke u raznim zemljama postale najteže pogođene. Primjerice, kineski Meitu, Gionee i Coolpad, indijski Micromax, Intex i Karbonn, južnokorejski LG, InnJoo i Xtouch na Bliskom istoku i u Africi, japanski Kyocera i NEC itd.

Gotovo 500 robnih marki telefona nestalo je u proteklih sedam godina_1

Također,  u  industriji pametnih telefona koja se brzo razvija, male robne marke teško drže korak s velikim  na mnogim frontama. Dok su velike robne marke nastavile ulagati u istraživanje i razvoj, proizvodnju i izgradnju kapaciteta, male uvelike ovise o ODM-ovima i uređajima s bijelim oznakama za distribuciju. Nadalje, velika promotivna i marketinška događanja i veze  poznatih imena iz sporta i filmova uobičajena su pojava za velike brendove. Međutim, većini malih robnih marki nedostaju resursi za takav marketing ili kanalska partnerstva te za istraživanje i razvoj i diferencijaciju proizvoda. To je ubrzavalo njihov pad, što je znak sazrijevanja tržišta.

Analitičari kažu da je i uspon kineskih brendova kao što su Xiaomi, OPPO i vivo, također ubrzao pad malih brendova. Uspjeli su predstaviti značajno bolje pametne telefone po agresivnim cijenama, pružajući kupcima bolju vrijednost za njihov novac. Njihov neusporediv pristup   proizvodnom ekosustavu, vertikalna integracija i globalna razmjera pomogli su im da nadmaše male robne marke.  Uz to snažan portfelj raspoređen na više cjenovnih razina, širenje na više tržišta, razborite strategije kanala (poput e-trgovine ) i inovativne marketinške strategije pomogli su  im da ostanu konkurentni i brzo rastu.

Konačno, analitičari predviđaju da će se broj brendova pametnih telefona nastavit smanjivati, a veliki globalni brendovi bit će u najboljoj poziciji da se prilagode svim makroekonomskim vjetrovima i tehnološkim prijelazima na tržištu. Međutim, male robne marke koje se fokusiraju na specifične slučajeve upotrebe, jedinstvene dizajnerske orijentacije ili segmente kupaca, poput Sonima, DORO i Fairphonea , mogle bi preživjeti nudeći svoje nišne uređaje po visokoj cijeni. To uključuje robne marke koje nude robusne pametne telefone, uređaje za starije osobe i djecu, visoko kružne uređaje i uređaje usmjerene na digitalni minimalizam, među ostalima.

Više... Vaš Komentar Top
MSI lansira Limited Edition serije video kartica

Datum objave 24.09.2023

MSI lansira Limited Edition serije video kartica

MSI lansira Limited Edition serije video kartica  (2)MSI lansira Limited Edition serije video kartica

MSI je najavio izlazak nekoliko Limited Edition proizvoda. Bit će dostupni samo ograničeno vrijeme i preko odabranih MSI partnerskih prodavača. Tvrtka je odlučila započeti s posebnom verzijom GeForce RTX 4060 Gaming X NV Edition video kartice.

RTX 4060 koristi GPU s 3.072 CUDA jezgri, koji ima takt do 2,46 GHz. Kartica je opremljena s 8 GB 128-bitne video memorije. Maksimalna potrošnja energije je 115 W, a prosječna potrošnja energije u igrama je samo 110 W. Potrošnja u mirovanju je 7 W, što je znatno niže od prethodne generacije.

Posebnost modela je dizajn. Kartica je dobila nestandardni sustav hlađenja s novom shemom RGB osvjetljenja, koja se ne nalazi u drugim verzijama GeForce RTX 4060 od MSI-ja. Osim toga, neki elementi rashladnog sustava novog proizvoda obojeni su u NVIDIA-inu prepoznatljivu zelenu boju.

MSI SPATIUM M570 PCIe 5.0 SSD s dizajnom pasivnog hlađenja

MSI izdaje MAG PCIe 5.0 napajanja s punim modulom

MSI lansira CreatorPro profesionalno orijentirana prijenosna računala s Nvidia karticama

Činjenica da je MSI odlučio objaviti upravo ovu video karticu iz linije GeForce RTX 4000 ne treba čuditi. Očito je da tvrtka ulaže u nju više kao kolekcionarsku vrijednost nego razmatrajući stajalište stvarnog dobitka u performansama. Ova video kartica bit će izdana u samo 6.000 jedinica, a očekuje se početak prodaje 25. rujna, kao što pokazuje i tajmer na posebnoj web stranici proizvođača.

Više... Vaš Komentar Top
GitHub izdaje javnu beta verziju Copilot Chata za pomoć pri programiranju

Datum objave 24.09.2023

GitHub izdaje javnu beta verziju Copilot Chata za pomoć pri programiranju

GitHub Copilot Chat za pomoć pri programiranju

GitHub, web servis u vlasništvu Microsofta, proširio je pristup svom AI pomoćniku za programere, Copilot Chat temeljenom na GPT-4.

Omogućuje programerima da zatraže od Copilota govornim kolokvijalnim jezikom da napiše određene funkcije ili kod. Također može analizirati kôd i dati savjete ili povratne informacije. Uz to omogućava naučiti nove programske jezike, riješiti tehničke probleme bez napuštanja Visual Studio i Visual Studio Code integriranih razvojnih okruženja.

Usluga je prvi put predstavljena u srpnju u javnoj beta verziji za poslovne korisnike, a sada je dostupna ne samo razvojnim timovima, već i običnim korisnicima. Za pojedinačne korisnike, pretplata za korištenje alata koštat će 10 USD mjesečno ili 100 USD godišnje.

GitHub: značajka za prijenos videozapisa sada je dostupna svima

Očito utjecaj umjetne inteligencije u razvoju softvera raste. Osim  GitHuba i druge kompanije poput Googlea i Amazona nude svoje vlastite AI usluge. Google je na I/O predstavio svog pomoćnika za razvojne programere za Android , a Amazon razvio alat nazvan CodeWhisperer.

Više... Vaš Komentar Top
iPhone 15 Pro, iPhone 15, Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch serija 9 stigli na hrvatsko tržište

Datum objave 22.09.2023

iPhone 15 Pro, iPhone 15, Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch serija 9 stigli na hrvatsko tržište

iphone_15_launch_zagreb_1

iSTYLE je danas ekskluzivno predstavio iPhone 15 seriju i Apple Watchu u svojoj prvoj Apple premium partnerskoj trgovini u Zagrebu, okupivši tehnološke entuzijaste, novinare i ljubitelje Apple proizvoda iz Hrvatske.

Posjetitelji su imali priliku prvi put otkriti četiri revolucionarna modela: iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, iPhone 15 i iPhone 15 Plus. Ovi uređaji predstavljaju vrhunac Apple-ove posvećenosti kombiniranju elegantnog dizajna s najnovijim tehnološkim dostignućima.

U segmentu pametnih satova, velika novost je da su Apple Watch uređaji (Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch serija 9) postali prvi karbonski neutralni proizvodi Applea. Ova odluka predstavlja ključan korak prema očuvanju okoliša, a Apple, kao najveći proizvođač pametnih uređaja na svijetu, igra ključnu ulogu u vođenju odgovorne politike za globalnu zaštitu okoliša.

iphone_15_launch_zagreb_2

Svjesni svoje pozicije kao trendsetera u industriji, Apple koristi svoj utjecaj i globalnu dominaciju kako bi potaknuo pozitivne promjene kroz zelene proizvode. Njihov cilj da do 2030. godine svi proizvodi postanu karbonski neutralni jasno pokazuje njihovu predanost ekološkim inicijativama i odgovornom pristupu prema okolišu.

Oznaka na ambalaži za takve proizvode dodatno će pomoći kupcima da prepoznaju održive proizvode i podrže ekološki osviještene brendove poput Applea. Ova inicijativa ima potencijal da potakne i druge tehnološke kompanije da poduzmu slične korake prema održivijoj budućnosti, čineći Apple predvodnikom u stvaranju pozitivnih promjena u industriji pametnih uređaja i zaštiti okoliša.

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max: Savršena opcija za profesionalce

iphone_15_launch_zagreb_3

Za korisnike koji traže vrhunsko iskustvo tu su iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Ovi uređaji dolaze s najnaprednijim kamerama do sada, uključujući ProRAW i ProRes video snimanje. Super Retina XDR zasloni s ProMotion tehnologijom pružaju spektakularno vizualno iskustvo. A17 Bionic čip osigurava iznimne performanse uz optimizaciju baterije.

iphone_15_launch_zagreb_4

Ovo su tehničke značajke koje čine ove proizvode impresivnim:

 • Materijali i dizajn: Modeli iPhone 15 Pro i Pro Max imaju kućište od titana s PVD premazom, čineći ih laganim i elegantnim, te pružajući im kombinaciju izuzetne čvrstoće i sofisticiranog izgleda. Osim toga, njihovi rubovi su finije zaobljeni, što čini uređaj ugodnijim za držanje i dodatno ističe premium izgled.
 • Ekran i rubovi: Zasloni su ostali iste veličine (6,1 i 6,7 inča), ali su rubovi najtanji do sada, pružajući veći dojam.
 • Action Button: Novi iPhone 15 Pro i Pro Max imaju Action Button (akcijska tipka) smješten sa strane uređaja, olakšavajući korisnicima pristup različitim funkcijama kao što su kontrole zvuka, svjetlo, kamera i Live Speech.
 • SoC i GPU: Koriste A17 Bionic Pro SoC s potpuno novim “pro-class” GPU-om, što ih čini najmoćnijim mobilnim uređajima na tržištu. Ovo poboljšava energetsku učinkovitost i pruža podršku za Ray tracing.
 • Gaming i kamere: iPhone 15 Pro se ističe kao “najbolja platforma za mobilne video igre na svijetu” zahvaljujući A17 Bionic Pro. Kamere na ovim modelima također su vrhunske, s glavnim senzorom od 48 MP i mogućnošću automatskog detektiranja portreta. Osim toga, tu su i 3X telefoto senzor i 5x telefoto senzor za Pro Max model.
 • Video: Omogućeno je snimanje ProRes videozapisa u 4K rezoluciji pri 60 FPS-ak, a tu je i Spatial Video značajka dostupna samo na Pro modelima.
 • USB-C: I iPhone 15 Pro ima USB-C priključak za praktično punjenje i prijenos podataka, te olakšava povezivanje s drugim uređajima.

iPhone 15: Spoj stila i vrhunskih performansi

iphone_15_launch_zagreb_5

iPhone 15 i iPhone 15 Plus donose mnogostruke mogućnosti u kompaktnom i elegantnom kućištu. Oba modela pokreće A16 Bionic čip koji pruža izvanrednu brzinu obrade podataka uz energetsku učinkovitost. Retina XDR zaslon s ProMotion tehnologijom osigurava živopisnu grafiku i glatku interakciju s uređajem.

Najvažnije tehničke značajke proizvoda:

 • Dynamic Island: iPhone 15 je prvi osnovni model koji uklanja notch zahvaljujući Dynamic Island tehnologiji, pružajući veći zaslon i bolje iskustvo gledanja.
 • Super Retina XDR zaslon: Zaslon ovog modela ima maksimalnu deklariranu svjetlinu od 2.000 nita, što rezultira živopisnim prikazom i jasnoćom čak i na izravnom sunčevom svjetlu. Također, zasloni su zaštićeni keramičkom zaštitom, pružajući dodatnu izdržljivost.
 • Dizajn: Kućište iPhonea 15 je zaobljenije, pružajući bolji osjećaj u ruci i povećavajući udobnost korištenja. Zaštita keramičkim slojem osigurava trajnost.
 • Kamere: Glavni senzor kamere ima 48 megapiksela i f/1.6 otvor blende, poboljšavajući noćnu fotografiju i HDR fotografiranje. Također, automatski detektira portretni način za bolje portrete.
 • Performanse: Pokreće ga i A16 Bionic SoC s potpuno novim “pro-class” GPU-om. Ovaj čip donosi izvanredne performanse, ističući se kao najmoćniji mobilni SoC na tržištu. Poboljšana energetska učinkovitost također doprinosi duljem trajanju baterije, a podrška za Ray tracing dodaje dodatnu dubinu grafičkim aplikacijama i igrama.
 • Priključak: iPhone 15 koristi USB-C priključak za punjenje i prijenos podataka.
 • Boje: Dostupan je u crnoj, plavoj, zelenoj, žutoj i ružičastoj boji.

Svi modeli iz iPhone 15 serije podržavaju 5G mreže, omogućujući brzu povezivost i preuzimanje sadržaja. Uz nadogradnju sigurnosti putem Face ID-a i najnoviji iOS 17 operativni sustav s brojnim novitetima i unaprjeđenjima.

Apple Watch Ultra 2:

Apple Watch Ultra 2 je opremljen istim S9 SiP čipom kao i Serija 9, što omogućuje korisnicima da koriste Siri bez potrebe za internet vezom, slično kao na Serija 9 modelima. Osim toga, novi Watch Ultra 2 dolazi s impresivnom svjetlinom zaslona od 3000 nita, što je čak 1000 nita više u usporedbi sa Serija 9 uređajima.

Tehničke karakteristike:

 • S9 SoC i poboljšani zaslon: Ova verzija također koristi S9 SoC i ima zaslon s maksimalnom svjetlinom od 3.000 nita. Također sadrži DoubleTap značajku.
 • Baterija: Baterija novog Apple Watch Ultra 2 trebala bi trajati do 36 sati s prosječnom upotrebom i do 72 sata u načinu rada s niskom potrošnjom.

Apple Watch serija 9:

Nova mogućnost koju donosi watchOS 10 i Apple Watch 9 naziva se “Double Tap”. Pomoću ove praktične funkcije, možete brzo izvršiti osnovne radnje, kao što su odgovaranje na pozive ili odbijanje istih, jednostavnim dvostrukim tapkanjem na ekranu.

Najvažnije tehničke karakteristike:

 • S9 SoC: Novi Apple Watch 9 pokreće snažan S9 SoC (System on Chip) čip, koji je za 60% brži od prethodne generacije. Ovo poboljšava brzinu i odziv uređaja, omogućujući korisnicima bolju komunikaciju sa Siri.
 • Zaslon: Novi zaslon ovog modela nudi maksimalnu svjetlinu od 2.000 nita, što je dvostruko više nego kod prethodne verzije. To znači da će informacije biti jasnije vidljive čak i na jakom suncu.
 • Double Tap značajka: Korisnici sada mogu upravljati različitim funkcijama uređaja putem pokreta “pucketanja” prstima, što olakšava upotrebu i interakciju s uređajem.
 • Dizajn i boje: Novi Apple Watch 9 dolazi u raznim bojama, uključujući ružičastu, zlatnu, srebrnu, crnu i crvenu. Osim toga, nema više kožnih remena kako bi se podržala ekološka politika tvrtke.

Novi Appleovi proizvodi donose niz tehnoloških inovacija koje će korisnicima omogućiti bolje iskustvo u korištenju mobilnih uređaja i pametnih satova. S većim brzinama, svjetlinom zaslona i poboljšanim značajkama kamere, Apple nastavlja postavljati standarde u industriji pametnih uređaja.

iphone_15_launch_zagreb_6

iSTYLE sada nudi najnoviju seriju iPhonea 15 i uređaje Apple Watch, koji su dostupni za kupovinu odmah. Početne cijene uređaja:

 • iPhone 15 Pro s 128 GB: 1.339,99 EUR
 • iPhone 15 Pro Max s 256 GB: 1.619,99 EUR
 • iPhone 15 s 128 GB: 1.059,99 EUR
 • iPhone 15 Plus s 128 GB: 1.229,99 EUR
 • Apple Watch Ultra 2 GPS + Cellular, 49 mm: 949,99 EUR
 • Apple Watch Serija 9 GPS 41 mm: 469,99 EUR

U svojoj predanosti pružanju izvanrednog tehnološkog iskustva, iSTYLE s ponosom najavljuje dostupnost kompletnog asortimana dodataka za novu seriju iPhone 15 i uređaje Apple Watch od samog početka. iSTYLE razumije da veliko tehnološko iskustvo ide dalje od samog uređaja.

U iSTYLE-u, kupci će pronaći raznovrsni izbor dodataka namijenjenih personalizaciji i poboljšanju njihovih iPhonea i Apple Watch uređaja. Bez obzira traže li pojedinci zaštitne futrole, zaštitne folije za zaslon, punjače ili bilo koji drugi dodatak koji će upotpuniti njihove nove iPhonee i Watch uređaje, široki asortiman iSTYLE-a nudi nešto za svakoga.

Osim toga, iSTYLE se predano brine o tome da kupcima pruži praktičnost i mir tijekom njihovog procesa kupovine. Stoga iSTYLE nudi više rješenja, uključujući opcije za dostupnost proizvoda, osiguranje proizvoda i čak produžene jamstvene uvjete. Ovo osigurava da investicija kupaca u ove napredne uređaje bude popraćena najvećim osiguranjem i podrškom.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Automobili

Objavljeno prije 4 minute

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 7 minuta

EU želi imati pristup vašem Whatsappu

Objavljeno prije 29 minuta

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Objavljeno prije 29 minuta

Dobra klima

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti