Microsoft Store za Windows 11 već se uvelike razlikuje

Datum objave 09.07.2021 - Microsoft Store za Windows 11 već se uvelike razlikuje

Microsoft Store za Windows 11 već se uvelike razlikuje

Microsoft Store za Windows 11 već se uvelike razlikuje

Microsoft Store za Windows 11_ naslovnica

Microsoft je rekao da su trgovinu softvera za Windows 11 “redizajnirali od glave do pete” i  sada je napisana je u XAML/C# programskim jezicima.

Kao rezultat ovih promjena, novo Microsoft Store sučelje sada se brže se pomiče, dodan je prostor za prikaz više sadržaja, a HTML komponenta koja je uvelike smanjivala korisničko iskustvo (pogotovo  kada se kliknulo na “instaliraj”), je izbačena. Već su se počele pojavljivati neke popularne aplikacije u Windows 11 Microsoft Storeu, što ih čini korisnijima nego prije. Uključujući OBS Studio, Zoom, Canva, WinZip i Adobe Acrobat Reader, kao i proširenja za preglednik Microsoft Edge.

Microsoft se nada da će programeri širom svijeta postati još aktivniji u razvoju programa za Windows 11, jer za razliku od ostalih softverskih komercijalnih platformi, omogućeno im je korištenje vlastitog komercijalnog sustava plaćanja. U konačnici ovaj novi pristup mogao bi promijeniti čitav Windows softverski ekosustavi čak donijeti da vidimo konkurentske trgovine aplikacija u Microsoftovoj trgovini, kao što su Steam ili Epic Game Store.

Microsoft Store za Windows 11 već se uvelike razlikuje_1

Ali Microsoft Store još uvijek mora ukloniti “ostatke”

Iako su promijene koje smo naveli vrlo korisne, Microsoft još uvijek ima puno posla. Najveći je problem što još uvijek ima puno “smeća”. Primjerice, ako tražite Firefox web preglednik, niti jedan od navedenih rezultata zapravo nije opcija koju želite preuzeti. Većina ih ima dodanu riječ poput “Vodič”, “Priručnik” itd. , što je bezvrijedan maskirani softvera koji čak zahtjeva neko plaćanje. To su posljedice dugogodišnjeg pomalo nemarnog stava Microsofta prema svojoj trgovini softverom.

Sve u svemu, čini se da se nakon desetljeća uglavnom zanemarenih uvjeta Microsoft Store napokon kreće u dobrom smjeru. Ako će imati korisne programe, učinkovitu kontrolu i uklanjanjem neželjenog softvera, veliko je poboljšanje za nas korisnike Windowsa.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!    

Više... Vaš Komentar Top
Koje su MSI matične ploče pripremljene za Windows 11?

Datum objave 09.07.2021

Koje su MSI matične ploče pripremljene za Windows 11?

Koje su MSI matične ploče pripremljene za Windows 11_1

MSI Technology najavio je da su im mnoge matične ploče opremljene TPM2.0 za podršku novom sustavu Windows 11.

Prema Microsoftu, firmware TPM 2.0 i UEFIBIOS nužni su uvjeti za instaliranje operativnog sustava Windows 11.  Niže navedene MSI matične ploče ispunjavaju ova dva zahtjeva.

 • serija 500:  Z590 / B560 / H510/    X570S / X570 / B550 / A520 
 • serija 400:  Z490 / B460 / H410/ X470 / B450
 • serija 300: Z390 / Z370 / H370 / B360 / B365 / H310/ X370 / B350 / A320)
 • serija 200:  Z270 / H270 / B250)
 • serija 100:  Z170 / H170 / B150 / H110
 • serija X399
 • serija X299 
 • serijaTRX40 serija

Koje su MSI matične ploče pripremljene za Windows 11_2

Klikom na ovu poveznicu saznajte više o tome kako omogućiti TPM2.0 na MSI matičnim pločama. Nude se detaljne upute korak po korak.  Također ovdje još možete pogledati popis AMD  kompatibilnih procesora i onih Intelovih  za nadogradnju na Windows 11 sustav.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!    

Više... Vaš Komentar Top
Philips predstavlja 498P9Z monitor

Datum objave 07.07.2021

Philips predstavlja 498P9Z monitor

498P9Z(1)

Kako bi se ostvarile želje profesionalaca poput financijskih savjetnika, grafičkih dizajnera, arhitekata, programera i svih drugih korisnika koji imaju potrebu za velikim radnim prostorom na monitoru kako bi imali bolji pogled na sve aplikacije – sada je tu Philips 498P9Z, novi, bolji 32:9 49-inčni (dijag. 124 cm) monitor. Ovaj nagrađivani monitor ima pouzdani i visokokvalitetni zakrivljeni VA panel, brzinu osvježavanja od 165 Hz kao i Adaptive Sync za ugodno korištenje cijeli dan, neovisno o tome radi li se o poslu ili razonodi.

Ovaj 32:9 SuperWide 49-inčni monitor rezolucije 5120 x 1440 dizajniran je da zamijeni set-up od nekoliko monitora za uistinu široku sliku. Osjećaj je kao da koristite dva 27-inčna 16:9 QuadHD displaya jedan pokraj drugoga. Svaki profesionalac bio bi oduševljen kada bi se prebacio na ovaj 49-inčni monitor: cijeli radni listovi sada su potpuno vidljivi, dok uređivanje videa i programiranje postaje lakše, s obzirom na to da je sada više stvari vidljivo odjednom. Krivulja od 1800R osigurava vrhunsko iskustvo, imitirajući prirodno vidno polje te osiguravajući smanjivanje odsjaja i iskrivljenosti. Arhitekti, grafički dizajneri, producenti, programeri i financijaši, svi trebaju prostor koji podržava rad nekoliko aplikacije u isto vrijeme, dajući podršku kreativnosti, istodobno povećavajući produktivnost – stoga je neupitno da će ovaj monitor oduševiti svakog korisnika.

498P9Z(2)

VESA certificirani DisplayHDR 400 pruža značajan iskorak u odnosu na normalne SDR monitore, omogućujući zadivljujuću svjetlinu, kontrast i boje. Njegova puna paleta boja korištenje čini užitkom, dok brzina osvježavanja od 165 Hz i tehnologija Adaptive Sync pružaju novu razinu olakšanog korištenja. Svaki medij prikazan na ekranu unaprijeđen je i dostavljen korisniku u najboljem svjetlu. Također, uza sve, ovaj monitor bez problema može podržati gaming sesije.

Za najekstremnije set-upove i multitasking, dostupni su tehnologija MultiView i ugrađeni KVM prekidač. MultiView dopušta aktivni dvostruki konektor i preglednost dok korisnici rade s nekoliko uređaja poput osobnog i prijenosnog računala u isto vrijeme, dok s MultiClient Integrated KVM prekidačem korisnici također mogu kontrolirati dva odvojena osobna računala jednim set-upom monitor-tipkovnica-miš, vrlo lako baratajući među izvorima.

Philips 498P9Z bit će dostupan od kolovoza 2021. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 8595 kn.

Više... Vaš Komentar Top
Novi monitor AOC I1601P

Datum objave 06.07.2021

Novi monitor AOC I1601P

i1601p_AOC(1)

Stručnjak za monitore AOC proširuje svoj portfelj prijenosnih monitora novim modelom I1601P. Prijenosni ekrani jednostavno su rješenje za proširenje set-upa jednim monitorom, neovisno o tome jeste li u pokretu, u uredu ili radite od kuće. Model I1601P dijagonale 15,6 inča (39,5 cm) kompaktan je i slične veličine kao i display na prijenosnom računalu, a obilježavaju ga značajke poput rezolucije Full HD i IPS panela, koji je zaslužan za bogate boje, oštru sliku i široke kutove gledanja (170/170°). Poveziv je putem ulaza USB-A i USB-C, a sve zahvaljujući jednom kabelu koji dolazi u paketu s monitorom.

Neovisno o tome radite li od kuće ili iz ureda, drugi ekran povećava produktivnost tako da učinkovito proširuje mjesto rada. Sada je i više nego jasno da rad na jednom displayu, primjerice na prijenosnom računalu, nije toliko učinkovit, s obzirom na prenapučenost radne površine.

i1601p_AOC

Naravno, tako je i kada radite u pokretu. Korisnici koji su u uredu navikli raditi s dvama displayima zahtijevaju jednaku razinu produktivnosti i na terenu, u vlaku ili u zrakoplovu.

AOC-ov I1601P ima 15,6-inčni IPS panel s rezolucijom od 1920 x 1080 te brzinu osvježavanja od 60 Hz i vrijeme odaziva od 5 ms GtG. S razinom svjetline od 220 nita i premazom protiv nepotrebnog odsjaja, uređaj je prilagođen radu na svim vrstama svjetline. Može se aktivirati tehnologija LowBlue, kako bi se smanjilo potencijalno štetno plavo svjetlo. I1601P može se koristiti u okomitom i vodoravnom načinu rada. OSD-u se može pristupiti preko fizičkog gumba, ali i preko softvera i-Menu, gdje može biti omogućena funkcija Auto-Pivot.

AOC I1601P bit će dostupan od kolovoza 2021. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1809 kn.

Više... Vaš Komentar Top
Windows 11 Cloud PC inačica bit će najvjerojatnije najavljena sljedeći tjedan

Datum objave 06.07.2021

Windows 11 Cloud PC inačica bit će najvjerojatnije najavljena sljedeći tjedan

Windows 11 Cloud PC inačica bit će najvjerojatnije najavljena sljedeći tjedan

Osim standardnih verzija Windows 11 sustava, poput Home i Pro, insajderi izvještavaju se da će Microsoft najaviti i Windows 11 Cloud PC, tijekom konferencije Microsoft  Inspire 14. i 15. srpnja.

Neke vijesti o Windows 11 Cloud PC inačici pojavile su se ranije na Internetu, a sada je postalo poznato da će uskoro biti pokrenuta. Jedan od argumenta ovoj tvrdnji je upravo ažurirana aplikacija Microsoft Graph v1.0, koja uključuje novi API Cloud PC-a.

Cloud PC nova usluga temelji se na Microsoftovom moćnom Azure poslužitelju. Izgrađena je na temelju “Windows Virtual Desktopa”. U ovoj verziji korisnici mogu imati osobnu radnu površinu sličnu datotekama OneDrive i Google Drive u oblaku putem Cloud PC-a i koristiti je bilo kad i bilo gdje uz korištenje aplikacije Microsoft Remote Desktop za Windows, Android i iOS. Osim toga, bit će omogućeno koristiti aplikacije za prijenos zrcaljenja zaslona radne površine na mobilne telefone ili druge uređaje.

Windows 11: verificirana prisilna prijava na Microsoftov račun

Windows 11: Microsoftov klasični plavo-bijeli “zaslon smrti” postao je crne boje

Uz Cloud PC, Microsoft će također lansirati višenamjenski alat za suradnju u stvarnom vremenu.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!   

Više... Vaš Komentar Top
Glasine: Snapdragon 895 proizvodit će Samsung i TSMC

Datum objave 06.07.2021

Glasine: Snapdragon 895 proizvodit će Samsung i TSMC

Snapdragon 895 proizvodit će Samsung i TSMC (1)

Prema poznatom ICE universeu, top Qualcomm Snapdragon 895 mobilna platforma bit će objavljena krajem ove godine, i uzimajući u obzir vrijeme za plasiranje na tržište, temeljiti se na Samsungovom 4nm proizvodnom proces. GizChina podsjeća da je 895 verzija Snapdragona u tehničkoj dokumentaciji označena brojem SM8450. SoC bi trebao biti opremljen aplikativnim procesorom koji se temelji na jezgrama Kryo 760, grafičkim akceleratorom Adreno 730, za obradu fotografija bit će zadužen Spectra 680, a za komunikaciju Snapdragon X65 5G modem. Među prvim pametnim telefonima temeljenim na njemu bit će Realme model mobitela.

Snapdragon 895 proizvodit će Samsung i TSMC (2)

Qualcomm najavljuje Snapdragon 888+

Objavljen Snapdragon 7c Gen 2 CPU za prijenosna računala i Chromebook

Međutim, nadograđena verzija objavljena sredinom sljedeće godine, model Qualcomm Snapdragon 895Plus bit će zamijenjena TSMC-ovim 4nm postupkom. Koji je razlog naknadnog Qualcommovog prebacivanja posla na TSMC, nije poznato. Možda imaju saznanje da će tajvanski proizvođač čipova ponuditi napredniju 4-nm procesnu tehnologiju od Samsunga i ranim sklapanjem partnerstva uspjeti se ugurati između Appleovih potreba.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!   

Više... Vaš Komentar Top
Apple i Intel ugrabit će prve TSMC-ov 3nm čipove sljedeće godine

Datum objave 04.07.2021

Apple i Intel ugrabit će prve TSMC-ov 3nm čipove sljedeće godine

Apple i Intel ugrabit će prve TSMC-ov 3nm čipove sljedeće godine

TSMC-ovi 3nm procesni čipovi kreću u komercijalnu proizvodnju u drugoj polovici 2022., a Apple i Intel (kojeg posljednjih godina muči tehnologija zaostalih procesa), među prvim su kupcima.

TSMC-ov 3nm postupak i dalje koristi FinFET (tranzistor s efektom polja), a GAA (tranzistor sa surround vratima) bit će pokrenut u doba 2nm. Ovaj novi proizvodni postupak povećava učinkovitost obrade za 10 % i smanjuje potrošnju energije za 25-30% .

Prema Nikkei News, Apple je već počeo koristiti TSMC-ovu 3nm tehnologiju za testiranje svojih novih čipova, ali za iPad. iPhone ostaje na 4nm proizvodnom procesu. Ako su glasine istinite, ovo je drugi put da Apple koristi iPad kako bi preventivno najavio čip sljedeće generacije. Prošle godine je Apple objavio iPad Air 4 s A14 čipom, prije iPhonea 12.

Što se tiče Intela, iako im je trenutni tržišni udio i dalje vodeći, nije teško vidjeti da konkurentski AMD-a postaje sve popularniji među potrošačima. Podatak da su prijenosna računala opremljena AMD prvobitno imala samo 11% tržišnog udjela u 2019., ali prošle su godine gotovo udvostručio na više od 20%, to potvrđuje.

Iduće godine AMD proizvodi će koristiti čak 5 um procesore, za razliku od Intelove najnovije 11. generacije, odnosno prijenosna računala Tiger Lake -H na 10nm. Također Nvidia, izvještava se da će lansirati prvi 5nm poslužiteljski CPU početkom 2023. godine, ukazujući izravno na Intelove poslovne mogućnosti.

Nema sumnje, Intel mora nešto učiniti kako ne bi dalje gubio tržišni udio, a suradnja s TSCM-o oko 3nm procesne tehnologije za proizvodnju prijenosnih računala i za poslužitelj je najbrži put.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu! 

Više... Vaš Komentar Top
OnePlus jamči 3 ažuriranja OS-a i četverogodišnje zakrpe

Datum objave 04.07.2021

OnePlus jamči 3 ažuriranja OS-a i četverogodišnje zakrpe

OnePlus jamči 3 ažuriranja OS-a i četverogodišnje zakrpe

OnePlus je objavio smjer OxygenOS-a nakon spajanja s Oppom, rekavši da će od sada OxygenOS koristiti istu bazu koda kao i ColorOS, što korisnici neće osjećati jer to je cijeli proces iza kulisa.

Kombinacija OxygenOS baze koda s ColorOS-om daje objema stranama pojednostavljeni razvoj i iskoristivost za programere. Kao rezultat toga, OnePlus je najavio novu politiku ažuriranja:

 • Top modeli telefona (počevši od OnePlus 8) dobit će tri ažuriranja OS-a i četiri godine ažuriranja sigurnosnih zakrpa
 • Nord / Nord CE dobivaju dva ažuriranja OS-a i tri godine ažuriranja sigurnosnih zakrpa.
 • Nord N Series modeli dobivaju jedno ažuriranje OS-a i tri godine ažuriranja sigurnosnih zakrpa.

OnePlus 9 Pro 5G recenzija

OnePlus i Oppo službeno su se spojili

Što se tiče modela objavljenih prije OnePlus 8, oni dobivaju dvije verzije ažuriranja sustava i ista trogodišnja ažuriranja sigurnosnih zakrpa. Ova nova OnePlus pravila su ekvivalentna Samsungovoj politici od tri ažuriranja sustava i četverogodišnjem sigurnosnih zakrpa. Ipak postoji mala razlika. To je što Samsung također uključuje niže modele A-serije u nadogradnje.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu! 

Više... Vaš Komentar Top
Sigurnost: 9 aplikacija koje bi odmah trebali izbrisati ako ste ih preuzeli iz Google Play trgovine

Datum objave 04.07.2021

Sigurnost: 9 aplikacija koje bi odmah trebali izbrisati ako ste ih preuzeli iz Google Play trgovine

Sigurnost 9 aplikacija koje bi odmah trebali izbrisati ako ste ih preuzeli iz Google Play trgovine

Doctor Web, tvrtka za informacijsku sigurnost nedavno je otkrila 9 zlonamjernih aplikacija koje kradu korisnikovu lozinku za Facebook.

Krađa Facebook lozinki događa se na način da mame korisnike kako bi se aktivno povezali s Facebookom i dobili više značajki. Ali, podmuklo je to što ugrađena Facebook stranica nije lažna. Uglavnom se temelji na postavci C&C poslužitelja za presretanje JavaScript podataka u mobilnom telefonu, tako da se nakon prijave korisnika lozinka računa i drugi podaci automatski prenose udaljenom poslužitelju. Ista metoda može se kopirati i izvršiti, a nije ograničena na Facebook i može se zamijeniti bilo kojom drugom web stranicom.

Koje bi aplikacije trebali izbrisati ako ih imate u svom pametnom telefonu?

Sigurnost 9 aplikacija koje bi odmah trebali izbrisati ako ste ih preuzeli iz Google Play trgovine_1

Doctor Web  izvještava  da su to sljedeće aplikacije:  Clebber Cleaner, Inwell Fitness, Horoskop Daily, App Lock Keep, Lockit Master, Horoskop Pi, App Lock Manager, PIP Photo koja ima čak 5,8 milijuna preuzimanja i Processing Photo s 500 000 preuzimanja.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!  

Više... Vaš Komentar Top
Sony i Samsung na nestabilnom tržištu CMOS senzora za mobitele žele osvajanja trona

Datum objave 04.07.2021

Sony i Samsung na nestabilnom tržištu CMOS senzora za mobitele žele osvajanja trona

Sony i Samsung na nestabilnom tržištu CMOS senzora za mobitele žele osvajanja trona_1

Posljednjih godina povećala se tržišna potražnja za pametnim kamerama visoke razlučivosti, a sve više potrošača daje prednost pametnim telefonima s više kamera. Ovi su trendovi doveli do toga da je Sony povećao isporuke vrhunskih CMOS senzora slike za mobitele. Međutim, Huaweijevi problemi oko proizvodnje mobitela utjecali su na pad prodaje Sony CMOS senzora.

Sada Sony pokušava koristiti niz različitih mjera kako bi osigurao ovogodišnji cilj prihoda i zadržao tržišni udio. Među mjerama je suradnja s drugim kineskim proizvođačima mobitela iako za sada stopa povrata još uvijek pokazuje trend pada. Istodobno ojačavaju svoju djelatnost u području foto senzora za kognitivni sustav autonomne vožnje. Također planiraju uslugu pretplate na AI softver za svoje foto senzore kako bi kroz ovu uslugu mogli dobiti koristi od šire baze kupaca. Financijski direktor Sonyja, Hiroki Totoki, rekao je kako očekuje potpuni oporavak poslovanje sa senzorima do 2023. godine.

Sony i Samsung na nestabilnom tržištu CMOS senzora za mobitele žele osvajanja trona_2

Samsung iskorištava trend i želi napasti veći udio na tržištu foto senzora

Samsung ima globalni tržišni udio od 29 %, ali i dalje postoji jaz između 46% tržišno dominantnog Sonyja.  Kako bi južnokorejski div smanjio ovaj zaostatak za liderom za oko 17 %, planira još aktivnije razvijati foto senzore za kamere pametnih telefona u narednih od pet godina.

Prema pisanju Korean Economic Daily, a koji je citirao anonimne izvore, Samsung planira čak  jedan od svojih  pogona DRAM-a  prebaciti na proizvodnju CMOS senzora. Uz to, tvrtka namjerava uložiti velike iznose u svoj odjel System LSI. Novac će ići za razvoj potpuno novih senzora i naprednih tehnologija dizajniranih za poboljšanje kvalitete snimanja u različitim uvjetima. Primjerice, poznato je da Samsung već radi na senzoru slike od 200 MP. Mogao bi debitirati krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

iPhone mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 7 minuta

Koju stolicu kupiti?

Objavljeno prije 10 minuta

Mozilla Firefox

Objavljeno prije 43 minute

Matične ploče, metode popravka, najčešći kvarovi.

Objavljeno prije 50 minuta

Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere)

Novosti

Nabavite Windowse 10 za samo 7,35 € u jesenskoj rasprodaji na Godeal24.com

Microsoft je najavio da će Windows 11 službeno biti objavljen 5. listopada, a nadogradnja s Windows 10 na Windows 11 bit će besplatna. Stoga će za nadogradnju biti bitno imati 100% originalnu i izvornu licencu za Windows 10. Svjesni smo da... Pročitaj više

U Hrvatskoj otvorene rezervacije za iPhone 13 seriju. Poznate i cijene!

Jeste li odabrali model iPhone 13 koji želite kupiti? Ako se odmah predbilježite, primit će te ga u ruke već sljedećeg petka (24. rujna), kada stiže prva pošiljka. Ovogodišnja iPhone 13 serija, dolazi u nekoliko boja kućišta, ali plava bi m... Pročitaj više

RIP Sir Clive Sinclair

Karizmatični izumitelj Sir Clive Sinclair, najpoznatiji kao vlasnik engleske tvrtke Sinclair Research LTD, koja je razvila ZX 80 računalo, i dvije godine kasnije megapopularan ZX Spectrum, umro je u 81 godini nakon duge bolesti. Sir Clive S... Pročitaj više

Apple predstavio iPad 9. generacije

Apple je izdao iPad 9. generacije s istim dizajnom kao kod prethodnika. Ima 10,2-inčni zaslon rezolucije 2.160 × 1.620 piksela (264 ppi, maksimalne svjetline 500 nita), tipkom Touch ID Home i 8 MP stražnjom kamerom (F/2.4 , automatsko izošt... Pročitaj više

Apple Watch S7 - veći zakrivljen zaslon, brže punjenje i pet boja na izbor

Najavljeni Apple Watch Series 7 nema bombastičnu stopu ažuriranja,  koristi isti "t830" čip iz prethodne serije 6, ali poboljšanja ipak  ima. Apple Watch Series 7 zadržava tradicionalni oblik, ali više zaobljeniji i dimenzijama povećanim za... Pročitaj više

Sve novosti