NVIDIA aktivno uklanjanje buke dostupno gotovo za sve grafičke kartice tvrtke

Datum objave 07.04.2021 - Sanja Ledinek

NVIDIA aktivno uklanjanje buke dostupno gotovo za sve grafičke kartice tvrtke

NVIDIA aktivno uklanjanje buke dostupno gotovo za sve grafičke kartice tvrtke

NVIDIA aktivno uklanjanje buke

Prije otprilike godinu dana NVIDIA je službeno predstavila svoju  RTX Voice tehnologiju aktivnog poništavanja buke. Zahvaljujući softveru, korisnici su dobili veću kvalitetu audio komunikacije, jer su nepotrebni zvukovi izvana bili “odsječeni” strojnim učenjem.

Istodobno, predstavnici tvrtke službeno su objavili da je RTX Voice jedinstvena značajka za grafičke procesore serije RTX 20. Kao razlog naveli su da je  izvođenje zvučnih manipulacija potrebno imati  tenzor jezgre, bez kojih je nemoguće poboljšati zvuk na temelju strojnog učenja.  No ironično je da je odmah nakon izlaska aplikacije procurio super jednostavan hack koji  je omogućio pokretanje RTX Voicea na Windowsima 7 i, što je najbolje, GPU-ova koji nisu RTX.    Nvidia je na kraju zakrpala sam RTX Voice kako bi podržala GTX grafičke kartice.

Nvidia GeForce RTX 2080 Ti, 2080 & 2070

Međutim sada je  tvrtka  objavila dostupnost softvera  za gotovo sve grafičke kartice tvrtke.  Trenutno apsolutno bilo tko od vas može preuzeti RTX Voice aplikaciju za svoju GTX grafičku karticu koja podržava NVIDIA upravljački program 410.18 ili noviji.

Ali   imate li grafičku karticu serije RTX 20 ili  RTX 30, bolje je da preuzmete  RTX Broadcast , koji uključuje RTX Voice i značajku web kamere koja vam omogućuje postavljanje virtualnih pozadina tijekom streaminga ili video chat. Osim toga, dvojbeno je da će RTX Voice primati stalna ažuriranja, za razliku od RTX Broadcasta.

Više... Vaš Komentar Top
Jedan operativni sustav nadmašuje udio Mac OS-a

Datum objave 07.04.2021

Jedan operativni sustav nadmašuje udio Mac OS-a

Jedan operativni sustav nadmašuje udio Mac OS

Bez obzira radi li se o operativnom sustavu za mobitele ili računala, uglavnom vlada duopol. Na tržištu operativnih sustava za mobilne telefone, iOS i Android podijelili su tržište. Iako je Huawei razvio Hongmeng, koji će biti dostupan u travnju ove godine, nema sumnje da jaz s dva glavna operativna sustava prilično velik. Trebat će proći dugo vremena testiranja tržišta i dobiti čvrstu bazu programera da bi bio prihvaćen i poželjan.

S druge strane na tržištu računalnih operativnih sustava, Microsoftov Windows i Appleov Mac OS također su dvije velike planine koje gotovo nitko ne može nadmašiti. Tržišni udio Microsoftovog sustava Windows čvrsto je na prvom mjestu i nema premca. Prema podacima iz 2020. godine, tržišni udio Microsofta dosegao je 80,5 %. Glavni Microsoftov konkurent Apple, također je stekao naklonost mnogih korisnika zahvaljujući Mac Os-u.

Međutim, na vidiku su promjene. Pojavio se treći igrač – Googleov Chrome OS sustav. Tržišni udio dosegnuo je 10,8 % i nadmašio udio Appleovog Mac OS sustava koji ima 7,5 %.  Najveći vrhunac ovog sustava je korištenje u obrazovanju, odakle i potiče naziv. Osobito je brzo akumulirao korisnike u ovom razdoblju globalne epidemije, kada je online obrazovanje postalo uobičajena metoda učenja i poučavanja. Još jedna prednost mu je što nema raznih oglasa i skočnih prozora poput Google Android sustava ili Microsoft Windows sustava. Stoga ga mnogi preferiraju. I, konačno cijena mu je privlačnija od Windowsa ili Mac OS-a.

Chrome OS sustav u odnosu na Windows sustav i dalje ima prilično velik jaz. Tržišni udio Microsoftovog sustava 8 puta je veći od Googleovog, ali to ne znači da Chrome OS sustav nema šanse jednom nadmašiti Microsoft, ako uspije dalje inovirati i privući nove korisnike mlađe generacije. Što mislite o ovome?

Više... Vaš Komentar Top
Google ponovno na liniji obrane – najavljene velike promjene u Trgovini Play

Datum objave 07.04.2021

Google ponovno na liniji obrane - najavljene velike promjene u Trgovini Play

Google ponovno na liniji obrane

Svaka nova generacija Androida pokazuje da Google neprestano poboljšava sistemske dozvole koje su nekad bile previše labave.

Do sada smo kao korisnici Androida mogli pregledavati, odobravati ili uskraćivati ​​aplikacijama i dopuštenje za pristup nekim osobnim i osjetljivim podacima, komponentama uređaja ili sustavu. Međutim, mnogi korisnici prilikom instaliranja još uvijek se i dalje slože sa svim traženim dozvolama bez puno razmišljanja što u nekim slučajevima ipak dovede do zloupotrebe poput oglašavanja ili špijuniranja.

Jedan od primjera je provjera koji su programi instalirani na našim mobilni telefon. Zato je sada Google odlučio ograničiti dozvole aplikacijama koje mogu provjeriti softver instaliran na Android kako bi se spriječilo da špijuniraju druge programe instalirane na istom pametnom telefonu.

Konkretno, radi se o ograničenju na dopuštenja za QUERY_ALL_PACKAGES. Ograničenja se ne primjenjuju na antivirusne programe, upravitelje datoteka i financijske ili bankarske aplikacije, jer te aplikacije moraju provjeriti ima li zlonamjernih informacija na telefonu zbog sigurnosti.

Ali ipak, niti ova posebna dopuštenja neće biti jednostavno provediva. Programeri će morati vrlo dobro potkrijepiti što ih motivira da zatraže pristup tim informacijama. Pa čak i oni koji prođu prvi korak morat će i još ispuniti posebni obrazac na Play konzoli objašnjavajući zašto ta dopuštenja. Ako ne udovolje zahtjevima, Google im neće odobriti korištenje API-a, a nepoštivanje može rezultirati uklanjanjem aplikacije iz Trgovine Google Play.

Google je ovo novo pravilo prvotno namjeravao aktivirati početkom ove godine, ali sada konačno stupa na snagu 5. svibnja 2021. To će pravilo utjecati samo na aplikacije razvijene posebno za Android ili novije verzije (API 30 i novije). Aplikacije koje nisu u skladu s novim Googleovim pravilima neće moći slati nova ažuriranja u Trgovinu Play. Na taj će način na kraju zastarjeti.

Ovo nije prvi put da Google mijenja svoja pravila o privatnosti. Primjerice, u 2018. godini ažuriranje je ograničilo pristup zapisnicima poziva i SMS podacima. Google je 2019. rekao da je broj Google Play aplikacija koje primaju ove podatke opao za 98%.

Više... Vaš Komentar Top
Oracle vs Google: završila 10-godišnja pravna bitka oko Jave u Androidu

Datum objave 07.04.2021

Oracle vs Google: završila 10-godišnja pravna bitka oko Jave u Androidu

Oracle vs Google

Američki Vrhovni sud presudio je da Google nije kršio zakone o autorskim pravima kada je koristio kôd (11.330 redaka) iz programskog jezika Java i njegovu organizaciju na sustavu Android. Ovime su suci poništili presudu nižeg suda sa 6 glasova za i 2 protiv. Prije je sud presudio da je Googleovo uključivanje Oracleovog softverskog koda u sustav Android nerazumna uporaba i da krši američke zakone o autorskim pravima.

Spor Oracle vs Google je počelo prije 10 godina kada je svaka strana tvrdila da položaj protivnika potkopava inovacije. Oracleovi službenici rekli su da će bez snažne zaštite autorskih prava tvrtke imati manje poticaja za ulaganje velikih iznosa potrebnih za stvaranje inovativnih proizvoda. Google je inzistirao da Oracleov pristup koči razvoj novog softvera iz postojećih proizvoda.

Prema posljednjoj presudi, Google je primijenio ključne aspekte programskog jezika Java na operativni sustav Android, kao dio “poštene upotrebe” prema zakonu o autorskim pravima. Koristili su samo potrebne API-je kako bi programeri mogli stvarati aplikacije za Android, a korisnici raditi u novom operativnom sustavu.

Naravno, Oracle je ogorčen presudom.  Izvršni potpredsjednik i glavni savjetnik Oraclea, Dorian Daley je rekao: “Ukrali su Javu i deset godina vode parnicu na način koji samo monopolist može učiniti. Zbog toga regulatori širom svijeta, uključujući i SAD, pomno prate kako Google posluje.”

S druge strane, nema sumnje da Google zadovoljno trlja ruke jer su se spasili od novčanih kazni u iznosu od više stotina milijuna dolara.

Više... Vaš Komentar Top
Philips se prodao u Kini

Datum objave 07.04.2021

Philips se prodao u Kini

Philips se prodao u Kini

Nizozemski Philips izgleda da je pronašao kupca za svoj odjel kućanskih aparata (usisavači, aparate za kavu i friteze..), koji ima 7 000 zaposlenika širom svijeta.

Kupila ih je Kineska tvrtka Hillhouse Capital Group. Prema uvjetima prodaje, stekli su pravo zadržavanja imena Philips na svojim proizvodima 15 godina. Ali za to su platili 700 milijuna eura. Uz to, također su platili 3,7 milijardi eura za jedinicu kućanskih uređaja, koja će dalje imati sjedište u Nizozemskoj. Što se tiče daljnjeg zapošljavanja ili otpuštanja, informacije nisu objavljene.

Philips 346B1C recenzija

Novi Philips 242B1G monitor

Budući da je ranije Philipps prodao svoj TV odjel, pa tako ovom najnovijom prodajom u velikoj mjeri sada postaje tvrtka za proizvodnju medicinske opreme i potrošačkih proizvoda poput četkica za zube i britvica.

Više... Vaš Komentar Top
Juho Sarvikas odstupio iz HMD Globala, doma Nokia telefona

Datum objave 02.04.2021

Juho Sarvikas odstupio iz HMD Globala, doma Nokia telefona

HMD Global mogao bi  usvojiti novu shemu imenovanja Nokia telefona

Petnaestogodišnji veteran Nokia mobitela, Juho Sarvikas, odstupio je s mjesta HMD izvršnog direktora za Android pametne telefone. U HMD Globalu radio je od osnivanja 2016. godine.

Ali s Nokijom je povezan dulje vrijeme, čak je radio u Microsoftu, kada su posjedovali marku Nokia. Bio je odgovoran za uspješno uvođenje pametnih telefona Nokia Lumia u Sjedinjene Države i uspostavio je ključna strateška partnerstva s operaterima, uključujući Sprint.
HMD Global također ga je imenovao za potpredsjednika Sjeverne Amerike u lipnju 2020. godine, kao dio promocije tvrtke za razvoj sjevernoameričkog poslovanja. Stoga je Juho prethodno igrao dvostruku ulogu HMD izvršnog direktora i potpredsjednika Sjeverne Amerike.

After amazing 15 years with Nokia and HMD, I have made the tough decision that is time to move on. I’m so proud of what we have achieved together and know that the success of HMD & Nokia phones will continue. Follow @nokiamobile for Nokia Phones news. Thank you for everything 🙏 pic.twitter.com/ZyCIsu7ouV

— Juho Sarvikas (@sarvikas) March 26, 2021

U međuvremenu se Nokia Mobile priprema za najavu nove linije proizvoda 8. travnja.

Više... Vaš Komentar Top
Arm izdaje novi set uputa Armv9

Datum objave 02.04.2021

Arm izdaje novi set uputa Armv9

Armv9 (1)

Armv9 arhitektura uključuje značajke prethodne generacije i dodaje performanse kao što su računarstvo, ML (strojno učenje) i DSP (digitalna obrada signala), uz poboljšanje sigurnosti.

Uz to, kako bi udovoljio velikoj potražnji za izvedbama AI i ML, Arm je prethodno surađivao s Fujitsuom na razvoju skalabilnog skupa instrukcija za proširenje vektora (Scalable Vector Extension), koji je postao tehnička jezgra Fuyue, najbržeg superračunala na svijetu . Armv9 je razvio naprednu verziju SVE2 na temelju prethodne, kako bi donio snažnije performanse ML i DSP u širokom rasponu aplikacijskih scenarija.

Armv9 (4)

Očekuje se da bi sljedeće 2 generacije mobilnih i infrastrukturnih procesora mogle imati više od 30% poboljšanja performansi u odnosu na sadašnja rješenja.

Sigurno, sigurno, sigurno

Armv9 (2)

Armv9 arhitektura naglašava poboljšanje sigurnost kako bi se suočila s najvećim tehnološkim izazovom današnjice – zaštitom podataka. U tu svrhu nudi Confidential Compute Architecture (CCA), koja resurse za pristup svakoj aplikaciji i virtualnom stroju dijeli u izolirano povjerljivo područje (Realm). Čak ni operativni sustavi s posebnim dopuštenjima ne može pristupiti povjerljivim domenama kako bi se zaštitio kôd i podaci u upotrebi od zlonamjernih programa ili njihovog pristupa.

Osim navedenog , novo pokrenuta tehnologija Memory Tagging Extensions šifrira memorijsko mjesto dodijeljeno svakom programu. Samo programi s odgovarajućim ključem mogu pristupiti memorijskom bloku kako bi spriječili krađu zlonamjernih programa ili podataka. Ova će se funkcija integrirati u operativne sustave kao što su Android 11 i openSUSE .

Armv9 (3)

S druge strane, Arm je također spomenuo mjere zaštite informacija kao što su CHERI i Morello, a više detalja bit će objavljeno u budućnosti.

Arm također razvija brojne tehnologije za povećanje frekvencije, širine pojasa, predmemorije i smanjenja kašnjenja memorije, čime maksimizira performanse CPU-a temeljenih na Armv9-u. Također su najavili   pokrenuti odgovarajuće procesore aplikacija A-serije, R-serije u stvarnom vremenu i procesore mikro kontrole M-serije kako bi udovoljili potrebama AI, Internet stvari i snažnom razvoju 5G mreža u svijetu.

Više... Vaš Komentar Top
Smatra se da je Mi MIX Fold inferioran u odnosu na Samsung i Huawei

Datum objave 02.04.2021

Smatra se da je Mi MIX Fold inferioran u odnosu na Samsung i Huawei

Smatra se da je Mi MIX Fold inferioran

Telefoni s preklopnim ekranom više nisu novost. Samsung i Huawei ih masovno proizvode. Sada im se priključio Xiaomi s MIX Fold modelom.

Međutim, prema recenzijama onih koji su se već dočepali prvih primjeraka uređaja, Xiaomijev MIX Fold tehnološki nije previše zreo, pa čak je inferioran u odnosu na konkurente. Neki su uspoređivali MIX Fold preklopni mobitel s Huawei Mate X2, i uočili vrlo očit jaz posebno u pogledu kontrole okvira. Uz to, okvir Mi MIX fold mobitela vizualno je deblji od okvira Mate X2, što pokazuje da Xiaomi još uvijek nedostaje tehnologija u preklopnim zaslonima.

Pitanje je zašto je Xiaomi ovaj telefon pustio tako rano?

Iako Xiaomi zaostaje za Huaweijem i Samsungom, željeli au iskoristiti priliku i pokazati svijetu u konkurentima da su moćni kao navedeni dvojac, i mogu izrađivati ​​mobilne telefone s preklopnim ekranom. Osobito se to odnosi na OPPO i VIVO, koji nisu lansirali vlastite telefone s preklopnim ekranom iako su pokazali prototipove.

Više... Vaš Komentar Top
Realme GT Neo s Dimensity 1200 ugledao svjetlo dana

Datum objave 02.04.2021

Realme GT Neo s Dimensity 1200 ugledao svjetlo dana

Realme Neo (1)

U ožujku smo bili bombardirani konferencijama za medije glavnih proizvođača mobitela, a Realme je bio posljednji. Tvrtka je predstavila Realme GT Neo, s čipsetom Dimensity 1200. Dimenzijama, kamerama i zaslonom gotovo je identičan Realme GT 5G.

Realme GT Neo koristi 6,43-inčni Super AMOLED zaslon s rupicom u gornjem lijevom kutu za prednju 16 MP ( f/2.5, 26mm, 1/3.0″, 1.0µm) kameru. Zaslon je  rezolucije 2.400 × 1.080 piksela, brzine osvježavanja 120 Hz i brzine uzorkovanja na dodir od 360 Hz. Ima 100% pokrivenost širokog spektra boja DCI-P3.

Realme Neo (2)

Na stražnjoj je strani naljepnica koja će na svjetlu svijetliti poput duge. Naravno, tu se nalazi i klaster kamera. Glavne specifikacije i konfiguracija su sljedeće:

 • primarna – Sony IMX682 senzor od 64 MP, 1 / 1,73 inčni, 0.8µm, PDAF
 • ultraširokokutna (119 °) – 8 MP,  f/2.3, 16mm,  1/4.0″, 1.12 µm
 • makro –  2 MP f/2.4

Hardverska osnova je 6nm MediaTek  Dimensity 1200 SoC s CPU od 3 klastera (1 + 3 + 4) i  frekvencijom glavne jezgre A78 na 3 GHz. Uparen je s tri RAM mogućnosti: 6 GB, 8 GB i 12 GB te dvije mogućnosti pohrane UFS 3.1 od  64 GB i 128 GB   koji bi se trebali dodatno proširiti putem microSD kartice. Također integrira Mali-G77MC9, što poboljšava performanse GPU-a za 10% u usporedbi s Dimensity 1000+.

Realme Neo (3)

Realme GT Neo namijenjen je igračima. Tako da je opremljen dvostrukim grafitnim pločama i tekućim rješenjem za hlađenje uređaja. Unatoč dodavanju ovog rashladnog sustava, težina je samo oko 179 grama. Ovaj mobitel ima kapacitet baterije 4.500 mAh s brzim punjenjem do 50 W. Po želji korisnici mogu kupiti dodatni punjač od 65 W, kojeg tvrtka prodaje zasebno. Na popisu specifikacija nalazimo stereo zvučnike, Dolby Atmos certifikat, otisak prsta na zaslonu, linearni motor z-osi, višenamjenski NFC i 3,5 mm priključak za slušalice.

U softverskom smislu, telefon koristi sučelje Realme UI 2.0 razvijeno na temelju Androida 11. Tu je i način rada GT Mode koji se usredotočuje na najbolje performanse kada igrate igre. Primjerice, nakon što se uključi, sustav će u potpunosti otvoriti brzinu osvježavanja od 120 Hz za izdanje visokih performansi u punoj sceni, a u igri će biti stabilnije performanse brzine kadrova. Realme GT Neo dolazi u bojama Final Fantasy, Geek Silver i Hacker Black. Osnovna varijanta u Kini ima cijenu od 1.799 CNY ,  srednje razine 1.999 CNY , a najviša 2.399 CNY.  Nije jasno kada će se pojaviti na drugim tržištima.

Više... Vaš Komentar Top
LG – nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

Datum objave 02.04.2021

LG - nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

LG Mobile odlazi u povijest

Sve je izglednije da LG Electronics više neće pokušavati prodati svoj odjel za pametne telefone i da će se potpuno povući iz posla. Prema insajderima, LG Electronics počeo je preusmjeravati 4.000 zaposlenika u tvornicu kućanskih aparata u Changwonu u Južnoj Koreji.

Istodobno je zaustavljena i proizvodnja LG mobitela i LG Winga, a svi novi telefoni koji su prvobitno trebali biti ažurirani u prvoj polovici godine stavljeni su na čekanje. Da stvar bude gora, za LG-jeve desetke milijuna korisnika bit će zaustavljene usluge ažuriranja softvera, uključujući, ali ne ograničavajući se na nadogradnje sustava, sigurnosnih zakrpa itd. Podsjetimo, početkom siječnja ove godine, tvrtka je najavila da će u potpunosti procijeniti svoje poslovanje s pametnim telefonima.U međuvremenu su razmatrali razne mogućnosti, uključujući prodaju tvrtke, ali pregovori s potencijalnim kupcima završili su neuspjehom. Glavni razlog su pitanja tehnoloških patenata povezanih s pametnim telefonima.

Još jedan nekadašnji mobilni div odlazi u povijest

Istodobno, južnokorejski “Herald Business News također je citirao upućene predstavnike iz industrije koji nisu željeli biti imenovani, da će LG Electronics objaviti odluku o povlačenju iz poslovanja s pametnim telefonima 5. travnja, nakon sastanka s upravnim odborom. Svi znamo da LG Electronics, koji se svojedobno svrstao među pet najboljih svjetskih proizvođača pametnih telefona, nailazi samo na poteškoće bez presedana. Prema podacima, od drugog tromjesečja 2015. LG-ovo poslovanje s pametnim telefonima pretrpjelo je gubitke 23 uzastopna kvartala. Uz to podaci Counterpointa pokazuju da su u trećem tromjesečju 2020. isporuke mobitela iznosile samo 6,5 milijuna jedinica, s globalnim udjelom od samo 2%.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

F1 sezona 2021

Objavljeno prije 2 sata

K: jeftinu gpu tipa hd 6850, gtx 560 i slično

Objavljeno prije 2 sata

Adaptacija kuće/stana

Objavljeno prije 3 sata

Aukcija: stari i retro hardware

Objavljeno prije 3 sata

Stari hardware za kojim se slinilo

Novosti

AGON PRO AG254FG s 360 Hz i Nvidia Reflex

AOC u lansiranju AGON by AOC branda predstavlja još jedan monitor za igrače. Dizajn novog 24.5-inčnog AGON PRO AG254FG nagrađen je svjetskom nagradom za dizajn „reddot design award“. Trostrani dizajn bez rubova s prednje strane namjerno je... Pročitaj više

AMD je objavio novi Radeon RX 6600XT GPU za novu razinu 1080p igranja

AMD je danas najavio grafičku karticu AMD Radeon RX 6600 XT, dizajniranu za pružanje vrhunskog iskustva igranja pri 1080p s visokim brojem sličica u sekundi, visokom vjernošću prikaza i brzim odzivom. Grafička kartica AMD Radeon RX 6600 XT... Pročitaj više

Srpanjska rasprodaja 2021 - Windows 10 Pro licenca za 7,99 € i još više toga!

U srpnju je Godeal24 lansirao specijalnu rasprodaju softvera i čišćenje lagera Windows i MS Office licenci. Za sve koji žele nadograditi ili kupiti novo računalo sada svoju licencu Windowsa 10 mogu kupiti za samo 7,99 €. Odličan je to popus... Pročitaj više

DDR5 RAM je pred vratima. Što bi trebali znati?

SK Hynix je potvrdio da namjerava započeti masovnu proizvodnju DDR5 memorije u tekućoj polovici godine. Najnovija generacija bit će službeno na tržištu krajem ljeta ili jeseni ove godine. DDR5 obećava da će biti uspješniji od svog prethodni... Pročitaj više

Ove godine nema Note 21! Predsjednik Samsunga osobno potvrdio

Samsung će održati svoj Galaxy Unpacked 2021: Get Ready to Unfold,  11. kolovoza, koja se usredotočuju na treću generaciju Galaxy Z serije sklopivih mobilnih telefona. Samsung je podijelio neke detalje u vezi s nadolazećim proizvodima. U us... Pročitaj više

Sve novosti