Objavljena plaćena verzija preglednika Google Chrome

Datum objave 16.04.2024 - Sanja Ledinek

Objavljena plaćena verzija preglednika Google Chrome

Objavljena plaćena verzija preglednika Google Chrome

Objavljena plaćena verzija preglednika Google Chrome

Poznati Googleov web preglednik pokrenut je u plaćenoj verziji pod nazivom Chrome Enterprise Premium. Ima ugrađenu umjetnu inteligenciju i namijenjen je poslovnim korisnicima. Za korištenje na jednom uređaju potrebno je platiti mjesečnu pretplatu od 6 USD.

Ova verzija Chrome Enterprise Premium vraća nas u prošlost, u eru plaćenih preglednika koja je završila krajem 20. stoljeća. Primjerice, korištenje preglednika Netscape Navigatora, objavljenog krajem 1994. godine, plaćali su svi osim obrazovne i neprofitne organizacija sve do 1998. godine. Preglednik Opera, koji postoji od 1995. godine, bio je dostupan besplatno samo prvih 30 dana do verzije 5.0 iz 2000. godine, a nakon toga se korištenje plaćalo. Problem plaćanja su riješili Internet Explorer u sustavu Windows, ugrađeni oglasi u web preglednike te Chrome i drugi niz besplatnih web preglednika.

Google Chrome poboljšava zaštitu u stvarnom vremenu

Google SGE u Chrome sažima sadržaj web stranica dok ih pregledavate

NVIDIA video skaliranje integrirano u Chrome 110

Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju

Što Google nudi za taj novac?

Korisnicima nudi automatska ažuriranja za zaštitu od ranjivosti, blokiranje sumnjivih ekstenzija, sprječavanje gubitka podataka, dubinsko skeniranje datoteka uz pronalaženje zlonamjernog softvera. Popis značajki uključuje i dinamičko filtriranje URL-ova i kategorizaciju web-mjesta. Administratori sustava dobivaju olakšanu konfiguraciju, funkcije izvješćivanja i kontrolu curenja podataka.

Ostale značajke Chrome Enterprisea uključuju  mogućnost administratora da drugim korisnicima ograniče prijenos ili ispis datoteka radi sigurnosti i kompatibilnost s Google Workspaceom i drugim poslovnim softverom za integraciju Tvrtke i dalje mogu koristiti besplatnu verziju, pogotovo s obzirom na to da u ovoj eri svakodnevnih kibernetičkih napada velikih razmjera mnoge imaju implementirane specijalizirane sustave informacijske sigurnosti.

Više... Vaš Komentar Top
Kobo se konačno upustio u svijet čitača s ekranima u boji

Datum objave 15.04.2024

Kobo se konačno upustio u svijet čitača s ekranima u boji

kobo

Japansko-kanadski proizvođač ereadera  predstavio je dva nova modela  Kobo Libra Color i Kobo Clara Color. Oba imaju E Ink Kaleido 3 zaslone u boji koji nude živopisno iskustvo čitanja s mogućnošću podešavanja temperature boje. Solidna su  alternativa Amazonovim Kindle, a istovremeno nude pristup ekspanzivnoj biblioteci knjiga, uključujući pretplatu na čitanje sličnu Kindle Unlimited.

Kobo Libra Color

Ima 7-inčni E Ink zaslon osjetljiv na dodir rezolucije  1264 × 1680 piksela (300 ppi u jednobojnoj i 150 ppi u boji), 16 razina sivih tonova,  4096 boja  i LED pozadinsko osvjetljenje s podesivom svjetlinom.  Njegov čipset  je 2 GHz koji upotpunjuje  32 GB interne flash memorije.  Baterija od 2050 mAh koja traje do 40 dana uz 30 minuta čitanja dnevno.

Kobo Clara Color:

Dolazi s  6-inčnim E Ink Kaleido zaslon osjetljiv na dodir, dobre rezolucije  1448 × 1072 piksela, fizičkim tipkama za okretanje  stranica i  podrškom  za Kobo Stylus 2 za pisanje bilješki. Baterija od 1500 mAh koja traje do 53 dana uz 30 minuta čitanja dnevno (uz 10% svjetline i isključeni Wi-Fi/Bluetooth)

Oba modela nude ComfortLight PRO tehnologiju za podešavanje svjetline i temperature boje te smanjenje plavog svjetla. Imaju WiFi 802.11 ac / b / g / n, Bluetooth bežične adaptere, USB-C priključak i IPX8 vodootpornost.

Cijene

Kobo Libra Color košta 220 USD, dok Kobo Clara Color 150 USD.

Više... Vaš Komentar Top
4 nove Messenger finese koje će vam olakšati život

Datum objave 15.04.2024

4 nove Messenger finese koje će vam olakšati život

Meta najavila otpuštanja

Meta je najavila nove funkcije za Facebook Messenger koje će vam olakšati dijeljenje datoteka, fotografija i kontakata. Evo što je novo:

 • Pošaljite veće datoteke: Messenger sada podržava prijenos datoteka do 100 MB, što je značajno više od ranog ograničenja od 25 MB. To znači da možete dijeljeti veće dokumente, slike i videozapise bez muke.
 • Kreirajte dijeljene albume: Nova funkcija “Dijeljeni album” vam omogućuje da uređujete i gledate fotografije i videozapise s prijateljima i članovima grupe u Messengeru. Dodajte više slika odjednom i svi u razgovoru mogu ih pregledavati, brisati i preuzimati.
 • Pošaljite HD fotografije: Sada možete slati fotografije visoke rezolucije u Messengeru. Samo aktivirajte opciju “HD fotografije” u gornjem desnom kutu i vaše slike će biti poslane u punoj kvaliteti.
 • Dodajte prijatelje skeniranjem QR koda: Messenger je uveo QR kodove za dodavanje prijatelja. Pronađite opciju “Skeniraj QR kod” u postavkama i skenirajte kod druge osobe da biste je lako dodali u svoje kontakte.
Više... Vaš Komentar Top
Intel lansira marku ‘Xeon 6′ za svoju najnoviju generaciju procesora

Datum objave 15.04.2024

Intel lansira marku 'Xeon 6' za svoju najnoviju generaciju procesora

Intel gubi tužbu za kršenje patenata u Njemačkoj

Intel je predstavio brand “Xeon 6″ za svoju najnoviju generaciju procesora iz familija Sierra Forest i Granite Rapids. Ova nova marka se fokusira na poboljšanu energetsku učinkovitost i performanse, a namijenjena je podatkovnim centrima, oblaku i rubnom računarstvu.

Procesori Sierra Forest Xeon 6, karakteristični po svojih do 288 E-jezgara za efikasnu obradu podataka, obećavaju značajno poboljšanje energetske učinkovitosti. Korisnici mogu očekivati do 4 puta veće performanse po vatu u odnosu na prethodnu generaciju. Ovaj napredak omogućava postizanje ciljeva održivosti uz nižu potrošnju energije i manje troškove. Dostupnost na tržištu se očekuje u drugom tromjesečju 2024. godine.

Procesori Granite Rapids koriste iste P-jezgre visokih performansi kao i Xeon 5. generacija, ali uz poboljšane mogućnosti za rad sa umjetnom inteligencijom. Uključuju softversku podršku za inovativni MXFP4 format podataka, čiji je cilj značajno smanjenje latencije sljedećeg tokena, što olakšava rad sa složenim modelima poput Llama-2 sa 70 milijardi parametara. Njihovo predstavljanje se očekuje uskoro.

Xeon 6 procesori bit će ključni element Intelovog ekosistema za enterprise AI, koji će uključivati širok spektar okvira, hardvera i partnerskih rješenja.

Više... Vaš Komentar Top
Najavljen AMD CPU hladnjak niskog profila Akasa ALUCIA H4A

Datum objave 15.04.2024

Najavljen AMD CPU hladnjak niskog profila Akasa ALUCIA H4A

AK-CC1111BP01_g01

Poznata robna marka Akasa otkrila je svoj nadolazeći hladnjak niskog profila koji će se fokusirati na podršku za najnovije AMD AM4 i AM5 utičnice.

Akasa ALUCIA H4A je doista vrlo tanak s visinom od 30 milimetara (94 mm ukupne visine s ventilatorom). Teži samo 232 grama. Za hlađenje koristi bakrene toplinske cijevi debljine 6 milimetara, aluminijske peraje i ventilator od 92 milimetara. Ventilator ima kuglični ležaj, ocijenjen je za 40.000 sati rada i pokreće ga 4-pinski PWM konektor. Brzina rotacije ventilatora može se podešavati od 800 do 3600 okretaja u minuti, s protokom zraka do 40 CFM, statičkim tlakom od 2,2 mm H₂O i razinom buke od 17-35,8 dBA.

Iako neće ukrotiti najsnažnije procesore pod dugotrajnom maksimalnom opterećenjem, još uvijek je sposoban ohladiti procesore s TDP od 95W, što je prilično impresivno s obzirom na njegovu kompaktnu veličinu. Stoga je idealan za one koji grade kompaktne uredske sustave ili kućne NAS sustave. Hladnjak je snažan. Ugradnja je vrlo jednostavna s nosačem koji se može zavrnuti na stražnju ploču AMD-a.

Cijena i dostupnost

Cijena i datum  Akasa ALUCIA H4A hladnjaka   dostupnosti za kupnju nisu još otkriveni, ali može se očekivati da će koštati oko 20-30 eura, što je uobičajena cijena za ovu vrstu hladnjaka s ovim karakteristikama.

Više... Vaš Komentar Top
LG zatvara ranjivosti koje su omogućile preuzimanje webOS televizora

Datum objave 12.04.2024

LG zatvara ranjivosti koje su omogućile preuzimanje webOS televizora

LG predstavlja novi identitet marke kako bi ojačao filozofiju....

Pametni televizori također se mogu hakirati!

Antivrusna softverska tvrtka Bitdefender otkrila je četiri ranjivosti u LG webOS-u 4, 5, 6 i 7, operativnim sustavima za više modela pametnih televizora. Spominje se nekoliko specifičnih verzija WebOS TV-a i modela:

 • LG webOS 4.9.7 – 5.30.40 (na LG43UM7000PLA)
 • LG webOS 04.50.51 – 5.5.0 (na OLED55CXPUA)
 • LG webOS 0.36.50 – 6.3.3-442 (na OLED48C1PUB)
 • LG webOS 03.33.85 – 7.3.1-43 (na OLED55A23LA)

Ranjivosti omogućavaju napadaču da  zaobiđe mehanizam autorizacije sustava, stvori novi korisnički račun, stekne privilegije za preuzimanje uređaja i instalira zlonamjeran softver (infostealer, ransomware…). Postoji otprilike 91.000 uređaja s ovim sigurnosnim ranjivostima, a uglavnom se nalaze u Južnoj Koreji, Sjedinjenim Državama i djelomice u Europi. Bitdefender je prijavio ranjivosti LG-u u studenom prošle godine i sada su curenja popravljena. Šteta je što je trebalo više od 5 mjeseci dok popravak nije stigao. Tako su hakeri mogli (potencijalno) koristiti propuste za svoje zlonamjerne aktivnosti gotovo šest mjeseci.

Kako provjeriti imate li najnoviju verziju webOS-a

Budući da BitDefender ističe samo verzije WebOS-a, ako imate neki od LG pametnih televizora, bilo bi dobro da provjerite koristite li najnoviju verziju.

Idite na Postavke > Općenito > O ovom TV > TV informacije > WebOS TV verzija

LG-ev SUPER UHD televizor

Globalno najavljena LG Gram linija prijenosnih računala za 2022. godinu

Kako ažurirati LG WebOS

Ako ste isključili zadanu postavku automatskog ažuriranja i niste dugo dobili obavijest o nadogradnji, trebali biste:

 • Ići na Postavke
 • Odabrati Podrška
 • Odabrati Ažuriranje softvera
 • Kliknuti na Provjeri ima li ažuriranja
 • Ukoliko postoji, pokrenite nadogradnju.

Bitdefenderovi stručnjaci preporučuju tri mjere opreza

Redovito ažurirajte softver svog pametnog televizora kako biste bili u toku s najnovijim sigurnosnim popravcima, obratite pažnju na sigurnost svojih lozinki za sve mrežne usluge koje se koriste na pametnom televizoru i ažurirajte Wi-Fi usmjerivač u svom domu. Ako je ugrožen, sve ranjivosti (uključujući one u lokalnoj mreži) mogu ugroziti sigurnost i privatnost.

Više... Vaš Komentar Top
Google otkrio minimalne standarde za AI telefone

Datum objave 12.04.2024

Google otkrio minimalne standarde za AI telefone

Google postaje prva AI tvrtka kažnjena zbog podataka za obuku

Ulazimo u doba AI telefona, a kapacitet radne memorije (RAM) postaje ključni faktor.

Prema Seang Chauu, potpredsjedniku softvera u Googleovim proizvodima i uslugama, 8 GB RAM-a je samo minimalni standard za sprječavanje usporavanja AI značajki kao što su “pametni odgovori”. To otkriva razlog zašto je Pixel 8 Pro s 12 GB RAM-a dobio Gemini Nano, a standardni Pixel 8 s 8 GB RAM-a nije. Tek je nedavno potvrđeno da će Pixel 8 dobiti Gemini Nano u sljedećem ažuriranju kao “beta značajka”.

Koji su pametni telefoni trendovski AI telefoni ?

[MWC 2024] Kako Deutsche Telekom vidi AI pametne telefone budućnosti

Tom’s Guide smatra da, iako je mali broj modela opremljen s 24 GB RAM-a, većina njih i dalje ima između 8 i 12 GB. Prema ranijim testiranjima i iskustvu korištenja, 8 GB je zapravo više nego dovoljno. Međutim, kako bi se mobilni telefoni pridružili AI računalstvu, morat će dobiti značajan porast memorije.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm predstavio mikroenergetske Wi-Fi čipove i robotsku platformu RB3 Gen 2

Datum objave 12.04.2024

Qualcomm predstavio mikroenergetske Wi-Fi čipove i robotsku platformu RB3 Gen 2

Qualcomm ostaje vjeran

Qualcomm je lansirao dva nova proizvoda: QCC730 mikroenergetski Wi-Fi čip i robotsku platformu RB3 Gen 2.

Prema Qualcommu, QCC730 je dvopojasni Wi-Fi čip s vrlo niskom potrošnjom energije namenjen uređajima Interneta stvari (IoT). Omogućava značajno smanjenje potrošnje energije uz istodobno povećanje pokrivenosti i brzine prijenosa podataka. Qualcomm tvrdi da čip troši do 88% manje energije prilikom prijenosa podataka u odnosu na prethodnu generaciju, što će nesumnjivo poboljšati trajanje trajanja baterije i učinkovitost IoT uređaja.

Još jedna prednost čipa je njegova podrška za izravnu povezanost s oblakom, što omogućava uređajima da lakše obrađuju podatke bez potrebe za prolaskom kroz druge uređaje, poboljšavajući operativnu učinkovitost. Također, čip je kompatibilan s raznim pametnim kućnim proizvodima, omogućavajući interoperabilnost uređaja u pametnim domovima. Uz to, Qualcomm programerima nudi alatke otvorenog koda (SDK-ove) i integrirana razvojna okruženja (IDE) kako bi im olakšao razvoj i integraciju softvera.

Qualcomm Snapdragon X Elite i Plus u 8 verzija

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 – više snage i umjetne inteligencije

Što se tiče robotike, platforma RB3 Gen 2 opremljena je Qualcommovim QCS6490 procesorom (CPU) i Adreno 643 grafičkim procesorom (GPU), te integriranim Wi-Fi 6E čipom s podrškom za Bluetooth 5.2 i LE audio. Ove moćne hardverske komponente omogućavaju platformi RB3 Gen 2 da podržava više senzora kamere i pruža značajne mogućnosti računalnog vida. Platforma je pogodna za širok spektar industrijskih primjena, uključujući bespilotne letjelice i kamere. Kako bi olakšao brzi razvoj prototipova i testiranje, Qualcomm nudi komplet razvojnih alata koji uključuje napajanje, zvučnike, USB kabele i razvojne ploče. Također se nude i Vision Kitovi kako bi se dodatno proširili scenariji primjene platforme.

Pokretanjem ovih proizvoda dodatno će se promicati razvoj Interneta stvari i robotike, donoseći inovacije i prilike povezanim industrijama.

Više... Vaš Komentar Top
RTX 5090/5080 grafičke kartice bit će predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine

Datum objave 12.04.2024

RTX 5090/5080 grafičke kartice bit će predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine

NVIDIA planira lansirati procesor na razini računala Arm arhitekture

Prema izvješćima tajvanske web stranice United Daily News, Nvidijine grafičke kartice serije RTX 50 u novoj postavi nazvanoj po Davidu Blackwellu, trebale bi biti predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine. To je potvrdio i poznati Nvidia leaker @kopite7kimi, koji je objavio da će se prve RTX 50 grafičke kartice naći na tržištu do kraja ove godine.

Dva modela koja bi krenula u prodaju su RTX 5080 i RTX 5090. Ove grafičke kartice trebale bi biti proizvedene na TSMC-ovom 3nm procesu. Prema glasinama, RTX 5090 će se temeljiti na GB202 GPU-u, dok će RTX 5080 imati niže pozicionirani GB203 čip. Očekuje se da će potpuno omogućeni GB202 i GB203 imati 192, odnosno 96 streaming multiprocesora, piše VideoCardz. To bi bilo jednako 12.288 CUDA jezgri za GB203 i 24.576 jezgri za GB202.

NVIDIA AI chatbot na vašem RTX GPU

NVIDIA planira lansirati RTX 4080 Ti/SUPER s malo boljim specifikacijama

Još jedna značajna promjena je uključivanje GDDR7 video memorije na 28 GHz ili 32 GHz i 512-bitne ili 256-bitne memorijske sabirnice, ovisno o modelu.

Više... Vaš Komentar Top
Meta od svibnja širi raspon označavanja “Made with AI”

Datum objave 11.04.2024

Meta od svibnja širi raspon označavanja "Made with AI"

Meta od svibnja širi raspon označavanja Made with AI

Meta više ne teži uklanjanju određenih sadržaja generiranih umjetnom inteligencijom kojima bi se moglo manipulirati. Nova politika, temeljena na preporukama Nadzornog odbora, od svibnja će signalizirati korisnicima da pred sobom imaju datoteku koju je stvorila umjetna inteligencija. Označavat će oznakom “Made with AI” videozapise, zvuk ili slike generirane umjetnom inteligencijom. To je zapravo mnogo šire proširenje od prethodne najave označavanja videozapisa.

Te se promjene odnose na sve platforme: Instagram, Facebook i Threads. Različiti propisi o toj temi primjenjivat će se na WhatsApp poruke i Quest slušalice s virtualnom stvarnošću.

Meta razvija AI značajke uređivanja fotografija za WhatsApp

Meta objavljuje rat sadržaju stvorenom AI

Meta od svibnja širi raspon označavanja Made with AI _1

Izvješće, a ne brisanje

Osim toga, počevši od srpnja, objave generirane umjetnom inteligencijom neće se uklanjati ako ne krše smjernice zajednice. Samo će se označiti da je sadržaj generiran umjetnom inteligencijom kako bi korisnicima pružilo se više konteksta. Ako se utvrdi da digitalno stvorene ili izmijenjene slike, videozapisi ili zvukovi koji stvaraju posebno visok rizik od materijalnog obmanjivanja javnosti po važnom pitanju, planiraju dodati istaknutiju oznaku. Razlog za ovu prilagodbu je omogućiti korisnicima lakši uvid u sadržaj generiran umjetnom inteligencijom, ali i spriječiti širenje lažnih vijesti društvenim platformama tijekom i prije američkih izbora u studenom.

Konačno, Meta objavljuje da će surađivati s drugim tvrtkama na razvoju tehničkih standarda koji omogućuju identifikaciju sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom kako bi ih sustavi mogli automatski detektirati, a potom sadržaju dodati lako čitljivu oznaku.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 5 minuta

Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Objavljeno prije 16 minuta

Automobili

Objavljeno prije 17 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 19 minuta

Hi-Fi

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti