Osvrt: Što bi proizvođači Android tableta trebali naučiti od Applea?

Datum objave 23.08.2021 - Sanja Ledinek

Osvrt: Što bi proizvođači Android tableta trebali naučiti od Applea?

Osvrt: Što bi proizvođači Android tableta trebali naučiti od Applea?

Osvrt Što bi proizvođači Android tableta trebali naučiti od Applea (1)

Kad se spomene riječ “tablet”, nemali je broj onih koji odmah pomisle na iPad i vjeruju kako je Apple prvi lansirao uređaj.

Zapravo, Microsoft je već 2002. godine pokazao koncept Tablet PC -a (tablet računala) koji koristi olovku za unos podataka. No tada je uređaj bio kritiziran zbog loše stope prepoznavanja rukopisa jer to nije bilo očekivano korisničko iskustvo.
S druge strane, Apple je tek 2010. godine lansirao iPad seriju koja je izazvala burne rasprave u industriji, a tablet računala ponovno su ušla u vidokrug ljudi.

Osvrt Što bi proizvođači Android tableta trebali naučiti od Applea (2)

U tim ranim danima tableta, i proizvođači Android mobilnih telefona vidjeli su novo tržište u tabletima te priliku za dodatnom zaradom. Međutim, iako se u to vrijeme koncept tableta činio vrlo novim, potrošači zapravo nisu vidjeli njegovu ulogu i značaj. Bio je za mnoge posredni proizvod između prijenosnih računala i mobitela, a koji nije mogao toliko dobro zamijeniti niti jedan od njih u smislu prilagodbe softvera. Osim toga, cijenom nisu bili jeftini.  Stoga, prodaja tableta u ranoj fazi bila je problem, a da ne govorimo o profitu.

Priča se da Apple i Samsung razvijaju ultra velike tablete

Google objavio Entertainment Space za tablete

Osvrt Što bi proizvođači Android tableta trebali naučiti od Applea (3)

Sljedećih godina tablet računala ostaju u relativno nezgodnom položaju. U 2013. godini započinje trend mobilnih telefona s velikim ekranom što je pogodovalo gledanju video zapisa, pogotovo kada su 4G mreže tek počele postajati. U isto vrijeme, Apple je također izdao MacBook koji je težio manje od dva kilograma, što je otvorilo presedan za tanke i lagane prijenosnike.

Od 2020. godine marginalni status tableta počeo se mijenjati. On line edukacija, ili mogli bi reći nove metode učenja i podučavanju, potom Covid -19 pandemija, izazvali su potražnja za tabletima, a proizvođači mobilnih telefona počeli razvijati tablete jedan za drugim.  Prema relevantnim podacima, u prvoj polovici 2021. godine globalno tržište tablet računala isporučilo je 80,35 milijuna jedinica, što je povećanje od 24,4 % u odnosu na prošlu godinu.  U drugom tromjesečju 2021. svjetsko tržište tableta održalo je međugodišnji rast od 3,9 postotna boda s ukupnom isporukom od 40,4 milijuna jedinica. Među njima, Appleov udio na tržištu tableta dosegao je 31,9 % i svrstao ih na prvo mjesto.

Osvrt Što bi proizvođači Android tableta trebali naučiti od Applea (4)

Međutim, kad pomama ili nužnost za online obrazovanjem nestane, ili kada ciljani korisnik dosegne točku zasićenja, hoće li proizvođači tableta, osobito Android modela opet pasti u neugodan položaj?

Ako se ugledaju na Apple i njihov iPad, mogli bi imati stabilnu prodaju. Zašto to mislimo? Kao što smo ranije spomenuli, mnogi izjednačavaju pojam tableta s iPadom i mora se priznati da je doista odličan proizvod. Ovdje ne mislimo na izgled ili hardverske konfiguracije, već prilagodbu i razvoj softvera od strane Apple za razliku od Android proizvođača koji uglavnom samo premjeste softver mobilnog telefona na tablete.

Uz to, Android proizvođači tableta trebaju formirati ekološki lanac kako bi se postigla takozvana suradnja na više ekrana (mobilni telefon, računala, tablet, satovi itd., kako bi zadržali interes potrošača.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Alder Lake lansira hibridnu x86 eru, velika i mala jezgra, jedna arhitektura za stolna i prijenosna računala.

Datum objave 23.08.2021

Alder Lake lansira hibridnu x86 eru, velika i mala jezgra, jedna arhitektura za stolna i prijenosna računala.

intel-architecture-day-20 (1)

Intel je na svom godišnjem događaju “dana arhitekture” najavio mnogo detalja o 12. generaciji Alder Lake procesora koji će biti objavljeni krajem 2021.

Alder Lake lansira hibridnu x86 eru (1)Alder Lake lansira hibridnu x86 eru (2)

Glavna promjena Alder Lake CPU-a je prelazak na hibridnu arhitekturu. Prema službenom PPT-u, čip kombinira veliki i mali dizajn jezgre.

Alder Lake lansira hibridnu x86 eru (3) Alder Lake lansira hibridnu x86 eru (4)

Jezgra visokih performansi naziva se Performance Cores, skraćeno P-Cores. Koristi mikroarhitekturu Golden Cove, osmišljenu kako bi se povećala brzina i probila ograničenja niske latencije i izvedbe aplikacija s jednim navojem. Intel govori o tome da jezgra P ima do 19% bolje performanse od sadašnjeg Rocket Lake, što se čini kao veliko međugeneracijsko poboljšanje.

Alder Lake lansira hibridnu x86 eru (5) Alder Lake lansira hibridnu x86 eru (6)

Učinkovita jezgra naziva se Efficiency Core ili skraćeno E-jezgra. Usvaja Gracemont mikroarhitekturu, ne podržava hyper-threading i ima do 8 jezgri i 8 niti. Osmišljena je kako bi se suočila s današnjim scenarijima višezadaćnosti, poboljšala propusnost i pružila skalabilne performanse više niti. Imat će performanse slične Skylake arhitekturi, čak i kako je navela tvrtka do 8% veće, uz smanjenje potrošnje. Na papiru sve ovo zvuči jako dobro.

Alder Lake lansira hibridnu x86 eru (7)

Za rješavanje problema kada će se koristiti velika, a kada mala jezgra, Intel je dodao Thread Director sloj koji operativnom sustava pruža maksimalne informacije o jezgri računala tako da kontroler procesora odlučuje kojoj jezgri će staviti koji zadatak na temelju razine obrade koju obavlja, temperaturi jezgre itd.

intel-architecture-day-20 (2)

Ovo rješenje bi trebalo savršeno raditi na Windows 11. Razlog je što su Intel i Microsoft surađivali oko optimizacije, ali ne samo na razinu sustava, već će i ponovno upotrijebiti hibridnu arhitekturu i kontroler niti što može donijeti veću snagu i raspoređivanje performansi u smislu dinamičkog prilagođavanja jezgre prema radnom opterećenju.

intel-architecture-day-20 (3) intel-architecture-day-20 (4)

Izvan glavne jezgre procesora

Nadolazeći SoC donosi  podršku  za DDR4-3200 ili DDR5-4800 memoriju prije nego što se pribjegne ekstremnim memorijskim profilima dok za sustave male snage moći će koristiti LPDDR4X-4266 ili LPDDR5-5200. Predmemorija treće razine također se ovaj put povećava sa 16 MB u prethodnoj generaciji na 30 MB  sa strane računala i 24 MB na mobilnoj razini.

PCIe Gen 5, Thunderboltu 4 i Wi-Fi 6E

Što se tiče vanjskog povezivanja, svi Alder Lake procesori koristit će PCIe 5.0 kanale, ukupno šesnaest ( PCIe 5.0 × 16 ), uz četiri PCIe 4.0 ( PCIe 4.0 × 4 ), raspoređena kako proizvođač matične ploče smatra prikladnim. Primjerice × 8 / × 4 / × 4 za grafičke kartice i pohranu. PCIe trake čipseta idu zasebno. Čini se da neće biti PCIe 5.0 SSD -ova do početka sljedeće godine pa je to buduća tehnologija. Također je planiran pristup Thunderboltu 4 i Wi-Fi 6E (802.11ax-2021).

intel-architecture-day-20 (5) intel-architecture-day-20 (6)

Zašto Intel redefinira postupak proizvodnje čipova?

Intel Alder Lake: Korisnici će moći isključiti jedan od dva CPU klastera

intel-architecture-day-20 (7) intel-architecture-day-20

Što Intel planira  za određene modele i njihove performanse?

Možda je većini vas koji čitate ovaj članak najvažnije ono što Intel planira za određene modele i njihove performanse. Prema objavljenim slajdovima, u dijelu stolnih računala bit će modela s do osam P jezgri i osam E jezgri. Za prijenosna računala bit će modeli s do šest P jezgri i osam E, dok za tablete i određene mobitele bit će do dvije P jezgre i osam E jezgri.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Je li Windows 11 kompatibilan s antivirusnim softverom drugih proizvođača?

Datum objave 23.08.2021

Je li Windows 11 kompatibilan s antivirusnim softverom drugih proizvođača?

Je li Windows 11 kompatibilan s antivirusnim softverom drugih proizvođača

Baš kao i Windows 10, Windows 11 ima ugrađen antivirusni softver Microsoft Defender koji vas štiti od virusa i prijetnji. Dakle, može li antivirusni softver treće strane raditi na novom sustavu poput Windows 10? Iz tog razloga, AV-Comparatives, poznata agencija za procjenu protuvirusnog softvera, provela je stvarne testove na pregledu sustava Windows 11.

Preliminarno testiranje uobičajenih potrošačkih AV proizvoda na verziji za pregled Windows 11 pokazuje da se ti proizvodi na novoj platformi ponašaju jednako dobro kao i na platformi Windows 10. Prilikom instaliranja antivirusnog softvera treće strane na Windows 11, skeniranje bit će dostupno u izborniku desnom tipkom miša.

No razlika od Windows 10, je u tome što korisnici moraju desnom tipkom miša kliknuti i pregledati “Prikaži više opcija” da bi ga koristili. Nakon toga potrebno je odabrati određenu datoteku, mapu ili pogon za obavljanje funkcije skeniranja. Na primjer, ako imate instaliran Avast, Windows 11 će prikazati opciju “Skeniraj za odabrane viruse” u starom izborniku desnom tipkom miša.

Windows 11: Izbornik s desnim klikom” ima veliku reviziju

Pripazite! Pojavile su se lažne instalacijske datoteke za Windows 11!

Međutim, vrijedno je spomenuti da postoje različite verzije sustava Windows 11, uključujući i onu koja je dostavljena Armu. Kada se ovaj protuvirusni softver izvrši pod Arm verzijom, hoće li biti razlika u učinkovitim performansama ili neočekivanim uvjetima? Nema opisa.

Kada smo već kod Windows 11 sustava, ISO datoteka Insider Preview Build 22000.160 inačica sada je dostupna za čistu instalaciju sustava. Kao i prije, potrebno je samo nadograditi sustav Windows 10.  Može se preuzeti s Microsoftove web stranice , ali morate biti registrirani kao član programa Windows Insider ili nećete ništa vidjeti.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
OnePlus 9RT ili prva službena verzija opremljena Androidom 12

Datum objave 23.08.2021

OnePlus 9RT ili prva službena verzija opremljena Androidom 12

OnePlus 9RT ili prva službena verzija opremljena Androidom 12

Prema ritmu prošlih lansiranja mobilnih telefona OnePlusa, blago poboljšana “T” verzija flagshipa lansirana je u drugoj polovici godine. Međutim, ove godine je situacija drugačija i OnePlus 9T modela neće biti. Kao dodatno ažuriranje linije proizvoda, negdje u listopadu debitirat će OnePlus 9RT.

Ovaj novi model OnePlus 9RT mobitela će dalje koristiti isti Qualcomm Snapdragon 870, prošlogodišnju vodeću mobilnu platformu kao i OnePlus 9R. Međutim, mogao bi imati neke velike nadogradnje kamera. Glavna kamera trebala bi koristiti 50 MP Sonyjev IMX766 CMOS (1/1,56 inčni) iz serije OnePlus 9. Osim toga, OnePlus 9RT također će biti opremljen ultraširokokutnim objektivom uparenim sa 16 MP senzorom i dva “taktička” objektiva: makro i dubinske oštrine.

OnePlus 9 Pro 5G recenzija

OnePlus Nord 2 5G: Dimensity 1200, OIS i kamera od 50 MP

Daljnje glasine ukazuju da će posuditi trenutni AMOLED zaslon od 120Hz od 9R. Također ima istu bateriju od 4.500 mAh i podržava brzo punjenje od 65 W. Koristit će Oxygen OS 12 temeljen na Androidu 12. Dobit će značajke poput plutajućih prozora, nove značajke privatnosti (sef zaštićen lozinkom) i trgovine temama.

Ali, ako vam je ovaj OnePlus 9RT zapeo za oko, prodajno područje bit će u početku ograničeno na Kinu i Indiju.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Mooreov zakon više nije primjenjiv? AMD čini dva velika poteza u sustizanju Intela

Datum objave 23.08.2021

Mooreov zakon više nije primjenjiv? AMD čini dva velika poteza u sustizanju Intela

Mooreov zakon više nije primjenjiv AMD čini dva velika poteza u sustizanju Intela

Mooreov zakon dobio je ime po Gordonu Mooreu, suosnivaču američkog giganta Intela. Njegov je osnovni sadržaj da se broj tranzistora koji se mogu smjestiti u integrirani krug udvostruči svakih 18 mjeseci. S obzirom na odnos između Moorea i Intela, tvrtka je postala najveći korisnik ovog zakona. Nažalost, Mooreov zakon sada se čini nepouzdanim, kao i Intelova kontrola industrije poluvodiča.

Intel je dugo vremena bio poznat po svojim mikroprocesorima i dominantan igrač u konkurenciji s AMD-om. No, ovaj uspostavljeni poredak se trese. Intel lagano gubi tlo, a AMD sustiže korak. Razlog je što Intel sve teže pakira više tranzistora na čip, a pokušaji održavanja brzine ažuriranja uzrokovali su probleme u proizvodnji (problemi s 10nm proizvodnim procesom). Istodobno, AMD je ovaj problem riješio na dva radikalnija načina. Prvo, nisu pokušali inkrementalno poboljšati postojeće čipove i potpuno odustali od ideje da se sve može učiniti s jednim čipom. Kao alternativu, AMD je odabrao kombinaciju skupine manjih čipova za postizanju funkcija koje obavljaju samo tradicionalni mikroprocesorski čipovi, što je prikladnije za post-Mooreov svijet. Drugi ključ uspjeha AMD-a je prepuštanje proizvodnje TSMC-u.

AMD RX 7900 XT – dizajn s dva čipa i do 15.360 stream procesora

AMD FidelityFX Super Resolution testovi

AMD je skoro upeterostručio broj superračunala za godinu dana

Trenutno  od objavljivanja AMD-ovih proizvoda iz serije Ryzen, snažniji učinci privukli su pozornost mnogih igrača. Prema posljednjem istraživanju Mercury Researcha, tržišni udio AMD-a na globalnom tržištu procesora x86 u drugom tromjesečju ove godine povećan je na 22,5 %, što je najviše od 2007. godine i nikada nisu imali tako jaku konkurentnost od ere Athlona 64. Daljnje izvješće pokazuje da je AMD dalje u uzlaznom trendu, Iako Intel dalje ima 77,5% tržišnog udjela, izgubio je 4,2% u odnosu na prošlu godinu zbog AMD-a.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Asus ponovno lansira grafičku karticu GT 730

Datum objave 23.08.2021

Asus ponovno lansira grafičku karticu GT 730

Asus ponovno lansira grafičku karticu GT 730

Pogođeni stalnim nedostatkom poluvodiča, neki proizvođači koriste ovu priliku za čišćenje starih zaliha proizvoda. Na primjer, ASUS je ponovno lansirao GeForce GT 730 grafičku karticu, proizvod koji je NVIDIA lansirala 2014.

Točan naziv novog proizvoda je GT730-4H-SL-2GD5. Koristi standardnu visinu s jednim utorom i dizajn pasivnog hlađenja.
GT730-4H-SL-2GD5  koristi 28nm procesnu arhitekturu za GPU i grafička je kartica 15. generacije GeForce. Pod dvostrukim utjecajem stalnog nedostatka globalne ponude čipova i porasta rudarenja kriptovaluta, ova grafička kartica opremljena s četiri HDMI 1.4b porta koji podržavaju HDCP 2.2, i dalje pruža hitne mjere za korisnike produktivnosti na više zaslona koji trebaju upravljati 4K zaslonima.

GPU GT 730 ima 384 CUDA jezgre, a frekvencija u načinu igre/OC je 902/927 Mbps, dopunjena 64-bitnom @2 GB GDDR 5 video memorijom (frekvencija 5Gbps, teoretska propusnost 40,10 GB/s) koja bi čak i za lagane igrače mogli bi reći da je jedva dovoljan.

Asus ponovno lansira grafičku karticu GT 730 -1

Asus ROG Strix G15 Advantage Edition recenzija

Asus ZenBook Duo 14 recenzija

ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3070 Gaming OC recenzija

Tom’s Hardware istaknuo je da ova grafička kartica ASUS GT 730 koristi tehnologiju Auto-Extreme, a veličine je
148 × 105 × 18 mm. Iako dizajn s čistim pasivnim rasipanjem topline čini njenu težinu malo većom, ipak je vrlo prikladna za postavljanje u kućišta male veličine. Konačno, GT 730 s potrošnjom energije od samo 38 W također je vrlo pogodna za ugradnju u utor PCIe 2.0 (nema potrebe za vanjskim napajanjem za PCIe ), a ASUS preporučuje napajanje za cijeli uređaj od samo 300 W.

Iako ASUS nije objavio točnu cijenu grafičke kartice GT730-4H-SL-SGD5, ipak se možemo pozvati na trenutnu tržišnu cijenu od 100 USD što nije malo za proizvod koji postoji već 7 godina.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
JEDEC objavljuje specifikaciju LPDDR5x: brzina se povećava na 8533Mbps

Datum objave 23.08.2021

JEDEC objavljuje specifikaciju LPDDR5x: brzina se povećava na 8533Mbps

JEDEC objavljuje specifikaciju LPDDR5x brzina se povećava na 8533Mbps

JEDEC Solid State Technology Association, najavio je novi standard JESD209-5B za LPDDR5 memoriju koja se naširoko koristi u pametnim telefonima.

Trenutno LPDDR5 memorija ima brzinu rada od 6.400 Mbps.  Novi LPDDR5 standard brzinu  povećava na 8.533 Mbps. Uz to, standard JESD209-5B poboljšava integritet signala putem TX/RX izjednačavanja prijenosa i prijema te  pouzdanost kroz nove prilagodljive funkcije upravljanja osvježavanjem.

Kao dodatno proširenje novom standardu, komponente LPDDR5X memorije trebale bi osigurati veću propusnost za podršku komunikacijskim 5G performansama, od mobilnih telefona, preko automobila do virtualne i proširene stvarnosti te aplikacija umjetne inteligencije (AI).

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Canon predstavlja nova slikovna rješenja kao podršku zahtjevima 4K i 8K produkcija

Datum objave 19.08.2021

Canon predstavlja nova slikovna rješenja kao podršku zahtjevima 4K i 8K produkcija

Canon XF605 (II)

Canon Europe danas predstavlja dva rješenja koja odgovaraju na promjenljive zahtjeve emitiranja i produkcije, uključujući kompaktnu i moćnu profesionalnu 4K kameru XF605 i 8K BCTV zum objektiv 10×16 KAS S. Namijenjen solo snimateljima, XF605 je novi dodatak u poznatoj seriji XF, a ta je prenosiva kamera sjajna za prikupljanje vijesti i studijsku produkciju. Ti novi proizvodi usklađeni su s normama branše i nude produkcijskim timovima cijeli niz rješenja sposobnih za postizanje visoke kvalitete slike u svim okruženjima snimanja.

XF605 predstavlja novu generaciju Canonove serije XF i kamera je s pregršt funkcionalnosti koja može postići impresivnu kvalitetu slike od 4K 60p/50p 4:2:2 10 bita i FHD do 120p velike brzine prikaza sličica usprkos svojim malim dimenzijama. Tu kameru pogoni 1.0 TYPE CMOS senzor i procesor DIGIC DV 7, pa funkcionira na najvišoj razini, koju danas zahtijevaju profesionalci.

10×16 KAS S dokaz je iznimnosti Canonove optičke tehnologije jer odgovara na zahtjeve 8K produkcije visoke razlučivosti u sportovima i dokumentarcima. Proširujući Canonovu ponudu 1,25-inčnih 8K objektiva za kamere za emitiranje ultra visoke razlučivosti, koja obuhvaća UHD-DIGISUPER 51 i 7×10.7 KAS S, 10×16 KAS S nudi besprijekorne optičke performanse u kompaktnim dimenzijama. Opremljen posebnim staklenim elementima kao što su fluorit, Hi-UD leće i asferične leće širokog promjera, 10×16 KAS S pomaže smanjiti kromatska odstupanja, sferična odstupanja i druge efekte koji smanjuju kvalitetu slike.

Glavne značajke kamere XF605:

 • 1.0 Type CMOS senzor i procesor DIGIC DV7
 • 4K UHD 60p/50p 4:2:2 10-bitni signal u XF-AVC i MP4
 • Objektiv iz 4K serije L s 15x optičkim zumom i 30x naprednim zumom za FHD
 • Dual Pixel CMOS automatsko fokusiranje s prepoznavanjem očiju i tehnologijom EOS iTR AF X
 • Podržava HDR formate PQ i HLG
 • Svestranost istovremenog snimanja, uključujući putem posrednika
 • Profesionalne mogućnosti povezivanja, uključujući 12G-SDI, HDMI, XLR ulaze, Ethernet, Wi-Fi, USB-C itd.
 • Aplikacija CTM za jednostavan prijenos datoteka na mobitele i uređivanje metapodataka u vijestima

Glavne značajke objektiva 10×16 KAS S:

 • 1,25-inčni 8K objektiv za emitiranje i snimanje iz ruke
 • 10x optički zum od 16 mm do 160 mm
 • stalni otvor blende f/2.8
 • masa samo 2,94 kg
Više... Vaš Komentar Top
CORSAIR ONE sada opremljen i s GeForce RTX 3080 Ti

Datum objave 18.08.2021

CORSAIR ONE sada opremljen i s GeForce RTX 3080 Ti

corsair_one_rtx3080ti

Corsair je najavio nove verzije svojh nagrađivanih računala – Corsair ONE i200 Limited Edition s ekskluzivnom Meteor Gray šasijom, CORSAIR ONE a200 i CORSAIR ONE PRO a200. Svi sistemi su sada dostupni s NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti grafičkom karticom kao opcijom koja omogućava 4K Ray-tracing gameplay. Nadopunjenji s posljednjom generacijom Intelovih i AMD-ovih procesora i širokim spektrom Corsairovih komponenata, svako ONE računalo isporučuje visoke performanse u malenom i jedinstvenom formatu (12 litara zapremine), sada s još više snage.

Više... Vaš Komentar Top
Noctua najavila besplatnu nadogradnju svojh hladnjaka na LGA1700

Datum objave 18.08.2021

Noctua najavila besplatnu nadogradnju svojh hladnjaka na LGA1700

noctua_nm_17xx_

Noctua je danas objavila da će pružiti besplatne komplete za nadogradnju za nadolazeću Intelovu platformu LGA1700, što će korisnicima omogućiti da nastave koristiti postojeće hladnjake za nove procesore Intel Core 12. generacije (Alder Lake-S). Osim toga, većina Noctuinih sadašnjih hladnjaka uskoro će uključivati ​​kitove za montažu za LGA1700, a popularni hladnjaci niskog profila NH-L9i bit će u novim, namjenskim verzijama LGA1700.

Našim smo kupcima ponudili besplatne komplete za nadogradnju još od kada je AMD predstavio AM2 2006. godine i ponosno nastavljamo ovu tradiciju s Intelovim nadolazećim procesorima Alder Lake-S i LGA1700 socketima“, kaže Roland Mossig (direktor Noctue). “Kupci će moći nadograditi većinu Noctua CPU hladnjaka od 2005. bez dodatnih troškova, pa se čak i 15-godišnji hladnjaci mogu koristiti na najnovijim procesorima!

Novi kompleti za montažu NM-i17xx-MP83 i NM-i17xx-MP78 SecuFirm2 omogućit će nadogradnju hladnjaka Noctua sa 83 i 78 mm montažnim razmakom na LGA1700. U skladu sa tradicijom SecuFirm2, kompleti kombiniraju pouzdanost, optimalan kontaktni pritisak i laku, jednostavnu instalaciju sa stražnjom pločom sa fiksnim podupiračima koja ne zahtijeva nikakvo predmontiranje ili podešavanje. Detaljni popisi kompatibilnosti matičnih ploča koji pokazuju koji su hladnjaci kompatibilni s pojedinim matičnim pločama LGA1700 bit će dostavljeni u Centru za kompatibilnost Noctua (NCC) nakon što matične ploče postanu dostupne.

Za chromax.black linijske hladnjake, i NM-i17xx-MP83 i NM-i17xx-MP78 bit će dostupni i u potpuno crnim izdanjima. Svi setovi bit će dostupni besplatno na web stranici Noctua nakon što se LGA1700 procesori i matične ploče počnu prodavati. Bit će potreban dokaz o kupnji prihvatljivog hladnjaka za procesor Noctua i LGA1700 procesora ili LGA1700 matične ploče. Ovisno o zemlji, opcije ekspresne dostave mogu biti dostupne, ali podliježu plaćanju usluga. Alternativno, korisnici kojima hitno trebaju kompleti moći će ih kupiti sredinom listopada na Amazonu uz preporučenu naknadu za uslugu od 7,90 EUR/USD.

Osim besplatnih kompleta za nadogradnju, Noctua je u procesu ažuriranja većine sadašnjih hladnjaka tako da uključuje i montažni hardver LGA1700. Za neke modele ažurirani hladnjaci već se isporučuju, pa će kupci koji kupe nove hladnjake uskoro dobiti jedinice koje uključuju dijelove za montažu LGA1700. Ostali modeli uskoro će biti dostupni u ažuriranoj varijanti. Korisnici koji i dalje primaju modele bez uključene LGA1700 montaže uvijek mogu dobiti besplatne komplete za nadogradnju kako bi njihovi hladnjaci bili kompatibilni s novom utičnicom.

Zbog strogih ograničenja kompatibilnosti, neće biti nadogradnje za hladnjake serije NH-L9i. Umjesto toga, Noctua će predstaviti nove, namjenske revizije za LGA1700 i obične NH-L9i i verzije chromax.black. Novi NH-L9i-17xx i NH-L9i-17xx chromax.black bit će službeno objavljeni u listopadu.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Uredjaji za gaziranje (Sodastream, SodaCo)

Objavljeno prije 3 minute

Električni romobili i bicikli

Objavljeno prije 7 minuta

Trazim savjet, mislim da trebam novi ruter?

Objavljeno prije 27 minuta

Google Alternative ili kad stvari odu predaleko

Objavljeno prije 36 minuta

Home security/smart home - kamere, senzori itd...

Novosti

Solidigm novi P41 Plus solid-state diskovi za potrošače

Solidigm, predstavlja P41 Plus solid-state disk sa Synergy optimiziranim softverom koji može  uz ostalo poboljšati performanse, kroz samoučenje i analizu korisničkih navika. Solidigm je nova neovisna tvrtka nastala akvizicijom Intelovog NAN... Pročitaj više

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Microsoft je objavio novu aplikaciju Outlook Lite za Android telefone s malom količinom memorije i područja s nepouzdanom mrežnom vezom, uključujući 2G i 3G globalne mreže. Aplikacija Outlook Lite je veličine 5 MB , što je znatno manje u us... Pročitaj više

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala

Intel je sredinom lipnja objavio svoju prvu diskretnu grafičku karticu Arc A380 za stolna računala, ali uglavnom je bila ograničena na tržište računala u Kini (GUNNIR i ASRock). Sada je konačno spremna za globalno tržište. ASUS i MSI su međ... Pročitaj više

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela

Zamjena baterija na mobilnim uređajima nije jeftina. Kako bi se što više odgodio odlazak do servisa mnogi primjenjuju poznate preporuke o punjenju baterija. Neke su legitimne, druge samo mit. U ovom članku razotkriti ćemo nekoliko najčešćih... Pročitaj više

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.11]

SK Hynix , Facebook, Apple, Sapphire, Google Stadia..... SK Hynix razvija DDR5 DRAM CXL memoriju koja podržava PCIe 5.0 x8 kanala Južnokorejski SK Hynix najavio je uzorke CXL 2.0 memorije temeljene na DDR5 RAM-u i PCIe (Peripheral Component... Pročitaj više

Sve novosti