Snapdragon 7 Gen 3 – očiti nasljednik Snapdragona 7 Gen 1, a ne 7+ Gen 2 platforme

Objavljeno prije 13 dana - Sanja Ledinek

Snapdragon 7 Gen 3 – očiti nasljednik Snapdragona 7 Gen 1, a ne 7+ Gen 2 platforme

Snapdragon 7 Gen 3 - očiti nasljednik Snapdragona 7 Gen 1, a ne 7+ Gen 2 platforme

snapdragon-7-gen-3 (1)

Qualcomm je najavio Snapdragon 7 Gen 3 SoC za pametne telefone srednje klase. Christopher Patrick, viši potpredsjednik i generalni direktor poslovanja s mobilnim telefonima u tvrtki Qualcomm Technologies, rekao je: “Mobilna platforma Snapdragon 7 treće generacije pažljivo je dizajnirana za postizanje ravnoteže između performansi i energetske učinkovitosti”.

snapdragon-7-gen-3 (2)

Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 proizveden je na TSCM 4nm proizvodnom procesu. CPU je dizajniran s 4 velike jezgre i 4 male jezgre, koje se sastoje od 1 jezgre performansi na 2,63 GHz, 3 jezgre 2,4 GHz i 4 učinkovite od 1,8 GHz. Nema velike jezgre za razliku od 7+ Gen 2 koji ima Cortex-X2 jezgru. Dužnosnici kažu da su se njegove CPU performanse poboljšale za 15 posto u usporedbi s prvom generacijom Snapdragona 7. Proizvođač ponovno koristi Adreno 720 GPU.

snapdragon-7-gen-3 (3)

Osim ovih tehničkih specifikacija, Qualcomm obećava snažnije AI praktično iskustvo podrškom INT4 mješovite preciznosti (uz INT8 i INT16) po prvi put na platformi serije Snapdragon 7, a što može pružiti dvostruku izvedbu za neke modele s relativno malim gubitkom u preciznosti. Na primjer, u sceni detekcije lica s pomoću umjetne inteligencije, točnost mobilne platforme Snapdragon 7 treće generacije je 15 posto veća od one prethodne generacije, a također može povećati točnost prepoznavanja u slučajevima kao što je nošenje maske. Podržava AI preraspodjelu piksela, AI smanjenje šuma, 4K računalstvo HDR snimanje, itd., kao i Dolby horizont, prostorni zvuk i druge značajke .

snapdragon-7-gen-3 (4) snapdragon-7-gen-3 (5)

ISP je samo trostruki 12-bitni, što opet iznenađuje jer Snapdragon 7 Gen 1 ima trostruki 14-bitni ISP. Prilično je neobično u ovim vremenima računalne fotografije podržati samo 12-bitnu dubinu boje. Također hardversko dekodiranje AV1 videa nije podržano, dok je usporeno snimanje ograničeno na 1080p@120 FPS, umjesto 1080p240 kao u Snapdragona 7+ Gen 2.

snapdragon-7-gen-3 (6)

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 – više snage i umjetne inteligencije

Snapdragon 7s Gen 2 za jeftine pametne telefone srednje klase

Qualcomm Snapdragon 4 Gen2 ulazni SoC – svi detalji

Nadalje, Snapdragon 7 Gen 3 sadrži RF sustav i poboljšani X63 5G modem s maksimalnom brzinom preuzimanja od 5Gb/s putem 5G, gdje je prije bila 4,4Gb/s. FastConnect 6700 sustav mobilne veze ostaje na Wi-Fi 6 i Wi-Fi Fi 6e (vršna brzina preuzimanja do 2,9 Gbps), Bluetooth 5.3 i LE Audio emitiranje.

snapdragon-7-gen-3 (8)

Nema Wi-Fi 7 ili Bluetooth 5.4 podrške, koja bi se nekako podrazumijevala za ovo novo doba. Ono što je također zanimljivo je podrška za Triple Frequency GNSS (L1/L5/L2). Jedini drugi SoC koji to ima je Snapdragon 8 Gen 3.

snapdragon-7-gen-3 (7)

Općenito gledajući ove specifikacije iako su ovoga puta umanjene u odnosu na Snapdragona 7+ Gen2, obećavaju. Vjerujemo da će svojom pristupačnijom cijenom privući više OEM-a, za razliku od Snapdragona 7+ Gen2, koji im je očito prilično skup, jer je srce u samo dva modela: Redmi Note 12 Turbo i Realme GT Neo5 SE.

Više... Vaš Komentar Top
Google dopušta tinejdžerima korištenje usluge “Bard”, ali i dalje postoje određena ograničenja

Objavljeno prije 16 dana

Google dopušta tinejdžerima korištenje usluge "Bard", ali i dalje postoje određena ograničenja

Google dopušta tinejdžerima korištenje usluge “Bard”, ali i dalje postoje određena ograničenja

S obzirom na to da Google službeno otvara svoje AI usluge za tinejdžerima, kako osigurati prikladnost i sigurnost sadržaja postao je novi izazov.

Prema propisima različitih zemalja i regija o minimalnoj dobi za korištenje Bard usluge, u osnovi je namijenjena tinejdžerima samo starijim od 13 godina. Neke zemlje i regije čak propisuju da se uslugom mogu koristiti samo osobe starije od 14 ili 16 godina, kao u Aziji, Nizozemskoj i Belgiji i Njemačkoj. Osim toga,  sustavi dijela  EU, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje zahtijevaju da tinejdžeri moraju biti stariji od 18 godina da bi  koristili uslugu “Bard”.

Ako Google račun kontroliraju roditelji putem Family Linka ili se Google računom upravlja putem plana Google Workspace Education Edition i ako je osoba mlađa od 18 godina, ne može koristiti Barda.  Tinejdžeri moraju imati kontrolu nad vlastitim računom. Osim toga,  za korisnike mlađe od 18 godina je dostupno sučelje  samo na engleskom jeziku,  ali za današnje mlade generacije to ne predstavlja problem.

BARD kao pomoćnik pri učenju i istraživanju

Bard može biti koristan alat za učenje za tinejdžere, omogućujući im da dublje uđu u teme, bolje razumiju složene koncepte i vježbaju nove vještine na načine koji im najviše odgovaraju.  Mogli bi, primjerice zamoliti Barda da im pomogne u osmišljavanju projektnih ideja za znanstveni sajam ili da sazna više o određenom vremenskom razdoblju u povijesti. Za još više interaktivnog učenja, donosimo iskustvo učenja matematike u Bard. Svatko, uključujući tinejdžere, može jednostavno upisati ili prenijeti sliku matematičke jednadžbe, a Bard neće samo dati odgovor, već podijelit objašnjenja korak po korak o tome kako je riješiti.  Bard će također moći pomoći s vizualizacijom podataka. S ovom novom sposobnošću,  može generirati grafikone iz tablica ili podataka uključenih u upit.

Google I/O 2023: PaLM 2 i Bard

Prilagođeno iskustvo uključivanja u Bard

Prije lansiranja Google se konzultirao sa stručnjacima za sigurnost i razvoj djece kako bi im pomogli u oblikovanju pravila o sadržaju i doživljaju kojem je sigurnost prioritet. Organizacije poput Family Online Safety Institute (FOSI) savjetovale su da treba imati na umu potrebe tinejdžera i većine roditelja koji očekuje da će GenAI vještine biti važan dio njihove budućnosti. Stoga je Google razvio prilagođeno iskustvo uključivanja u Bard za tinejdžere koje uključuje resurse kao što je Vodič za opismenjavanje AI i video sa savjetima o tome kako odgovorno koristiti generativnu AI.

Također Bard je obučen da prepozna područja koja su neprikladna za mlađe korisnike i Google je implementirao sigurnosne značajke i zaštitne ograde u cilju sprječavanja pojavljivanje opasnog sadržaja, poput ilegalnog ili dobno ograničenog.   Konačno, budući da i odrasli nisu svjesni halucinacija u LLM-u,  pa kada prvi put tinejdžer postavi pitanje temeljeno na činjenicama,  automatski se pokreće značajka dvostruke provjere odgovora. Pomaže u procjeni postoji li sadržaj na webu koji bi potkrijepio Bardov odgovor.

Na kraju objave, Google dodatno ističe  da korisnici moraju zadovoljiti minimalne uvjete za korištenje usluge “Bard” kako bi izbjegli negativne posljedice.

Više... Vaš Komentar Top
Copilot potpuno zamjenjuje liniju Bing Chat i ulazi u više Microsoftovih usluga i proizvoda

Objavljeno prije 16 dana

Copilot potpuno zamjenjuje liniju Bing Chat i ulazi u više Microsoftovih usluga i proizvoda

Copilot potpuno zamjenjuje liniju Bing Chat i ulazi u više Microsoftovih usluga i proizvoda_1

Microsoft se nedavno fokusirao na brend Copilot u području umjetne inteligencije. Međutim, kako bi se natjecao sa žestokim rivalom ChatGPT, u ovoj situaciji naziv AI chatbota Bing Chat koji je prvi uveo ChatGPT, mnogima je zbunjujući. Zato je sada Microsoft službeno preimenovao Bing Chat u Copilot, odnosno naziv je postao objedinjeni brend AI chatbota u svim Microsoftovim uslugam, tražilici Bing, Edgeu i Windows 11 sustavu.

Imajte na umu da Copilot ima mnogo različitih proizvoda. Ono što je nekada bio BingChat Enterprise sada se zove Copilot. Tu su i GitHub Copilot, Office 365 Copilot, Windows Copilot itd. To je važno jer npr. Copilot je besplatan u E3, E5, Business Standard i Business Premium opcijama. Ali ako želite Office 365 Copilot, to će vas koštati.  Poslovni korisnici prijavljuju se na Copilot s Entra ID-om dok općim korisnicima treba samo Microsoft račun. Copilot je službeno podržan u  Edgeu ili Chromeu koji rade na Windowsima ili macOS-u.

Vrijedno je spomenuti da je Microsoft 365 Copilot dostupan za poslovne korisnike koji ispunjavaju sljedeće zahtjeve:

  • najmanje 300 Microsoft 365 E3 ili E5 licenci u svojoj organizaciji
  • najmanje 300 Microsoft 365 Copilot licenci za dodatke za svoje korisnike

Više detalja možete potražiti na ovoj Microsoftovoj web poveznici.

Microsoft Office 365 Copilot AI s GPT-4 pomaže korisnicima – ne zamjenjuje ih! Svi detalji.

GitHub izdaje javnu beta verziju Copilot Chata za pomoć pri programiranju

Tvrtka također ne skriva svoju namjeru da Copilot postane opcija ne samo za opće potrošače već i tvrtke

Osim novog imena, Microsoft je također najavio Copilot Studio uslugu za prilagodbu AI aplikacije u Microsoft 365. Moglo bi se reći da je novi dom za ono što je “nekada bilo” Power Virtual Agents. Omogućuje korisnicima da se povežu s više podataka koristeći unaprijed izgrađene ili prilagođene dodatke, izgrade vlastite samostalne verzije Copilota za internu upotrebu i kontroliraju iskustvo u cijeloj organizaciji pomoću specijaliziranih IT alata. Prilagodba Copilota vrši se putem grafičkog sučelja s blokovima i zahtijeva malo ili nimalo koda.

Copilot za Microsoft 365 također dodaje nekoliko novih značajki za poboljšanje produktivnosti. Možete ga učiniti osobnijim s novim opcijama prilagodbe kao što su vizualne informacije i grafičke oznake unutar odlomaka. U timovima može odgovarati na pitanja o sastanku. U programu Outlook pomaže pripremiti pozivnice za sastanke, povezane e-poruke i potrebne datoteke te generirati sveobuhvatne sažetke. Osim toga, može izdvojiti ključne informacije.

Copilot za druge aplikacije sustava Office kao što su Word, Excel i PowerPoint omogućava trenutnu vidljivost promjena koje su drugi napravili u zajedničkim datotekama, umetanje podatke s mreže u Excel, a po potrebi povezuje korisnika s poslovnim medijima za PowerPoint prezentacije.

Više... Vaš Komentar Top
Nvidia H200 Tensor Core GPU postaje najmoćniji čip model za AI obuku i superračunala

Objavljeno prije 16 dana

Nvidia H200 Tensor Core GPU postaje najmoćniji čip model za AI obuku i superračunala

Nvidia H200 Tensor Core GPU postaje najmoćniji čip model za AI obuku i superračunala (1)

Nvidia je ponovno uzdrmala tržište novom generacijom H200 GPU čipa za obuku AI i superračunala.

H200 je u osnovi isti kao H100, koji također pripada Hopper arhitekturi. TSMC-ov 4nm proces, 80 milijardi tranzistora i NVLink 4 interkonekcija velike brzine od 900 GB u sekundi potpuno su naslijeđeni. Čak i visoka računalna snaga ostaje nepromijenjena. Na prvi pogled, podaci su i dalje poznati FP64 Vector 33.5TFlops i FP64 Tensor 66.9TFlops.

Ovaj put ima 141 GB memorije, što je povećanje od 76 posto u usporedbi s 80 GB H100. Što se tiče razloga zašto je memorija 141 GB, AnandTech je analizirao da je fizički kapacitet same HBM3e memorije 144 GB, koja se sastoji od šest setova s 24 GB. Iz razloga količine proizvodnje, Nvidia zadržava mali dio kao redundanciju kako bi poboljšala prinos.

Nvidia H200 Tensor Core GPU postaje najmoćniji čip model za AI obuku i superračunala (3)

Propusnost memorije također je povećana s 3,35 TB/s na 4,8 TB/s, što je oko 43 posto. Što to znači za AI? S podrškom za HBM3e, H200 može gotovo udvostručiti izvedbu zaključivanja od Llama-70B, a također ubrzava zaključivanje GPT-3 175B za punih 18 puta u usporedbi s A100 izdanim 2020. godine.

H200 je potpuno kompatibilan s H100 , što znači da dodavanje postojećem sustavu ne zahtijeva nikakve prilagodbe.

Nvidia H200 Tensor Core GPU postaje najmoćniji čip model za AI obuku i superračunala (4)

Za Nvidia AI grafičke kartice marža je ogromna, ali nikoga nije briga

VMware i NVIDIA surađuju oko AI i usluga u oblaku

Nvidia H200 Tensor Core GPU postaje najmoćniji čip model za AI obuku i superračunala (2)

Prema službenoj  NVIDIA najavi, Jülich Supercomputing Centre (JSC) u Njemačkoj koristit će super čip GH200 u superračunalu Jupiter. Broj uključenih čvorova GH200 dosegnuo je 24.000, a snaga je 18,2 megavata, što je ekvivalentno potrošnji više od 18.000 kilovat-sati električne energije po satu. Sustav bi trebao biti instaliran 2024. godine, a jednom kada bude uključen, postaje najveće superračunalo današnjice temeljeno na Hopperu. Jupiter će imati približno 93 (10^18) FLOPS-a AI računalne snage, 1E FLOPS-a FP64 brzine računanja, 1.2PB propusnosti po sekundi, 10.9PB LPDDR5X i još 2.2PB HBM3 memorije.

Nvidia H200 Tensor Core GPU postaje najmoćniji čip model za AI obuku i superračunala (5)

Očekuje se da će se isporuka sustava s H200 globalnih proizvođača poslužitelja i pružatelja usluga u oblaku početi u drugom kvartalu 2024. godine. Prvi pružatelji usluga u oblaku koji su implementirali H200 uključuju CoreWeave, Lambda, Vultr, AWS, Google Cloud, Microsoft Azure i Oracle.

Također u četvrtom tromjesečju 2024. bit će objavljen i B100 temeljen na sljedećoj generaciji Blackwell arhitekture. Detalji još uvijek nisu poznati, a grafikon nagovještava da će doći do eksponencijalnog rasta performansi.

Više... Vaš Komentar Top
Sigurnosne kopije WhatsApp sada će koristiti vaš Google disk

Objavljeno prije 16 dana

Sigurnosne kopije WhatsApp sada će koristiti vaš Google disk

Sigurnosne kopije chata WhatsApp sada će koristiti Google disk

Napraviti sigurnosnu kopiju WhatsAppa jednostavan je proces. Potrebno je samo povezati Google ili iCloud račun da bi se razgovori spremili u oblak. Počevši od prosinca (za beta korisnike), ove sigurnosne kopije za Android korisnike na Google disku, ubrajati će se u vaš prostor za pohranu.

Dakle, ubuduće, morate imati dostupan prostor za pohranu na svom Disku za sigurnosno kopiranje WhatsApp chatova i medija. Ako već imate pretrpanu pohranu u oblaku tonama fotografija, datoteka i sličnog, u onih besplatnih osnovnih 15 GB, a želite imati i kopije poruka WhatsAppa, pobrinite se da oslobodite prostor (brisanjem nepotrebnih datoteka) ili nabavite dodatni uz Google One. U protivnom bit će vam sigurnosno kopiranje pauzirano, a prilikom promjene ili resetiranja telefona najnovije poruke trajno izgubljene.

Sigurnosne kopije chata WhatsApp sada će koristiti Google disk _1

WhatsApp sada zna kako sakriti IP adresu korisnika tijekom poziva

WhatsApp uvodi trenutne video poruke. Kako rade?

WhatsApp web i stolno računalo vam se ne sinkroniziraju? Evo, kako riješiti problem

No, ako ne želite kupiti dodatni prostor, ne morate se odmah prihvatiti se čišćenja Diska. Imate vremena to učiniti u prvih nekoliko mjeseci 2024. godine. WhatsApp se obvezao obavijestiti korisnike 30 dana prije nego što se promjena dogodi.

Kako biste provjerili jeste li primili obavijest idite u Postavke -> Razgovori -> Sigurnosna kopija razgovora. Tu bi trebali vidjeti obavijest.

Više... Vaš Komentar Top
Prva MSI prijenosna računala s Meteor Lake Core Ultra 14. generacije osvanula javno

Objavljeno prije 16 dana

Prva MSI prijenosna računala s Meteor Lake Core Ultra 14. generacije osvanula javno

Prva Intelova prijenosna računala Meteor Lake Core Ultra Ultra 14. generacije iz MSI-ja objavljena na mreži (1)

Intel je potvrdio da će službeno lansirati Meteor Lake procesore na svom AI Everywhere događaju 14. prosinca. Međutim, već prije nekoliko dana postala su vidljivana stranici proizvođača MSI, neka prijenosna računala s Intel Core Ultra procesorima 14. generacije, otkrivajući pojedinosti poput toga koje CPU-e očekivati i neke ključne specifikacije. U međuvremenu su informacije uklonjene, ali uspio ih je pravovremeno uočiti i objaviti @momomo_us, korisnik X platforme.

Prvi iz MSI ponude prijenosnih računala s procesorima 14. generacije uključuje Prestige 13 & 16 . Model s Creator Pro 16 Studio također je naveden. Spominju se i popularni Stealth 14 i 16 SKU-ovi, iako nismo dobili njihove točne specifikacije.

Prva Intelova prijenosna računala Meteor Lake Core Ultra Ultra 14. generacije iz MSI-ja objavljena na mreži (1

Prva generacija Core Ultra mobilnih procesora integrira LPDDR5X memoriju

Intel potvrdio: Meteor Lake integrira VPU za pružanje AI aplikacija

Prva Intelova prijenosna računala Meteor Lake Core Ultra Ultra 14. generacije iz MSI-ja objavljena na mreži (1)

Osvrnemo li se na specifikacije, ova prijenosna računala imaju Intel Core Ultra 5 i Core Ultra 7 procesore. Uključene su značajke kao što su 6.400 MHz DDR5 memorija i OLED zasloni s visokim rasponom boja. Očekuje se da će Core Ultra 5 125H u MSI Prestige 13 AI imati konfiguraciju sa 16 jezgri i 24 niti. Osim toga glasine kažu da bi mogao imati ubrzani radni takt do 4,5 GHz. Viša varijanta s Core Ultra 7 155H trebala bi doći s ukupnim brojem jezgri od 14 s 18 niti i do 4,8 GHz.

Što se tiče cijena koje vidimo u sada obrisanim poveznicama, MSI Prestige 13 bi trebao startati od 1.299 dolara, dok će Prestige 16 ići do 2.500 dolara.

Više... Vaš Komentar Top
Suvremeni kibernetički izazovi u fokusu konferencije Alert: Od Cyber ratovanja do Phishing prijetnji

Objavljeno prije 16 dana

Suvremeni kibernetički izazovi u fokusu konferencije Alert: Od Cyber ratovanja do Phishing prijetnji

Alert konferencija

U Zagrebu je uspješno održan još jedan „Alert“ – konferencija o kibernetičkoj sigurnosti, okupljajući više od 200 akreditiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost iz Hrvatske i regije i pružajući uvid u najnovije izazove u ovom području. Konferencija je predstavila vrhunske govornike iz sedam zemalja i teme koje su potaknule značajne rasprave tijekom ovog cjelodnevnog događaja.

Konferenciju je otvorio Igor Gržalja, predsjednik uprave kompanije ASEE, organizatora konferencije, istaknuvši: „Vjerujemo u stvaranje zajednice koja surađuje i dijeli znanje i iskustva kako bi se zajednički suočili s kibernetičkim izazovima. Ponosan sam što danas svjedočim ne samo stvaranju takve zajednice nego i njezinu širenju. Svijet kibernetičke sigurnosti je iznimno dinamičan, a na nas ovdje okupljene gledam kao na zaštitnike digitalne sadašnjosti i budućnosti i smatram da kao takvi imamo odgovornost ne samo održavati korak, nego biti i korak ispred potencijalnih prijetnji.

Keynote govornik prvog dijela konferencije bio je Oren Elimelech ugledni međunarodni stručnjak za kibernetičku sigurnost i CEO kompanije CyberTeam360, s izazovnim predavanjem “Nova era kibernetičkog ratovanja”. Jedna od ključnih tema bila je i dubinska analiza prijevara i ponašanja u borbi protiv Phishinga, prezentirana od strane Andree Jelavić Šako i Dubravka Kovačića iz ASEE.

Više... Vaš Komentar Top
Procurila pretpregledna verzija Office 2024

Objavljeno prije 16 dana

Procurila pretpregledna verzija Office 2024

Procurila pretpregledna verzija Office 2024 (1)

Korisnik X platforme (bivši Twitter) “techosaurusrex” prvi je objavio snimke zaslona Office LTSC (Long-Term Servicing Channel) ili onoga što se čini kao pretpregledna verzija Officea 2024.  Sada je procurilo više snimaka zaslona softverskog paketa jer ga Microsoft trenutno interno testira.

XDA izvještava da je dostupan na testnoj grani DevMain, koja je dizajnirana za zaposlenike tvrtke da provjere nadolazeće softverske proizvode. Isti članak također otkriva kako bilo tko drugi može koristiti verziju Office 2024 DevMain, ali zahtijeva više tehničkog znanja i dva projekta otvorenog koda treće strane, pa se ne preporučuje pristupiti ovoj verziji za vrlo rani pregled.

Procurila pretpregledna verzija Office 2024 (2)

Prema izvješćima, interna verzija ne razlikuje se puno od posljednje samostalne verzije sustava Office 2021.  Uključuje  poznate i najkorištenije aplikacije u paketu kao što su Word, Excel, PowerPoint, baza podataka Access i ostali alati koji čine paket za produktivnost poput Outlooka, Project, Visio, timovi itd.

Nove značajke, kao i uvijek biti će dodane prije objavljivanja javnog pregleda i konačne verzije  u trećem/četvrtom tromjesečje 2024. godine za Windows i Mac operativne sustave.

Zbogom Calibri: Microsoft mijenja zadani font u sustavu Office 365

Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Procurila pretpregledna verzija Office 2024 (3)

Verzija još nije u potpunosti pretvorena u sustav pretplate, a opcija samostalne verzije jednokratne kupnje i dalje se održava što je odlična vijest za mnoge korisnike koji vole  trajnu licencu  kroz jednokratne kupnje. Naravno, ostaju i opcije pretplate u oblaku, odnosno besprijekoran način da se korisnicima omogući pristup uvijek ažurnom paketu alata i usluga.

Više detalja očekuje se za vrijeme Ignite konferencije koja je u tijeku.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair MP700 Pro PCIe Gen 5 M.2 SSD – odličan ulaz u PCIe 5.0 arenu

Objavljeno prije 16 dana

Corsair MP700 Pro PCIe Gen 5 M.2 SSD - odličan ulaz u PCIe 5.0 arenu

Corsair MP700 Pro PCIe Gen 5 M.2 SSD (1)

Corsair predstavlja MP700 Pro PCIe Gen 5 M.2 SSD s 12.400 MB/s sekvencijalne brzine čitanja i 1,6 milijuna IOPS nasumičnog pisanja nadmašujući čak i najsposobnije PCIe Gen 4 diskove.

Corsair MP700 Pro solid-state disk standarda PCIe 5.0, izrađen je u formatu M.2 2280. Temelji se na Phison E26 kontroleru i najnovijim 232-slojnim 3D NAND TLC flash memorijskim čipovima (B58R) iz Microna. Osim toga, opremljen je Hynix LPDDR4-4266 priručnom memorijom do 4 GB. Što se tiče hlađenja, postoje tri opcije: bez hladnjaka, sa zračnim hlađenjem (ventilator) i s vodenim hlađenjem kompatibilnim sa standardnim priključcima od 1/4″. Bez obzira koju varijantu odaberete, ona se pridržava CORSAIR-ovih strogih prilagođenih hardverskih standarda za hlađenje.

Corsair MP700 Pro PCIe Gen 5 M.2 SSD (4)

Corsair HS55 Surround recenzija

Corsair Dominator Platinum RGB DDR5 5.200 MHz recenzija

Corsair Sabre RGB PRO Wireless recenzija

Ovaj SSD je unatrag kompatibilan s PCIe 4.0 matičnim pločama, osiguravajući dugovječnost i performanse u godinama koje dolaze. Izvorna podrška za Microsoft DirectStorage poboljšava iskustvo igranja bržim učitavanjem podataka zahvaljujući tome što SSD izravno komunicira s grafičkom karticom.

Corsair MP700 Pro SSD bit će dostupan u verzijama od 1, 2 i 4 TB. Petogodišnje jamstvo pokriva do 1400 terabajta pisanih podataka. Corsair nudi svoj softver SSD Toolbox za prikaz informacije o pogonu, SMART zdravstvene atribute i izvođenje raznih funkcija kao što su TRIM, kloniranje, overprovisioning i sigurno brisanje pogona.

Corsair MP700 Pro PCIe Gen 5 M.2 SSD (3)

Cijena

Corsair MP700 Pro od 1 TB s aktivnim sustavom zračnog hlađenja (s ventilatorom) ima cijenu 189,99 USD, a verzija od 2 TB od 324,99 USD. Inačica pogona opremljena LSS vodenim blokom, od 2 TB, košta 324,99 USD.

Više... Vaš Komentar Top
OmniVision OV05C10 senzor za prijenosna računala sljedeće generacije

Objavljeno prije 16 dana

OmniVision OV05C10 senzor za prijenosna računala sljedeće generacije

OmniVision OV05C10 senzor za prijenosna računala sljedeće generacije

OmniVision je najavio OV05C10, prvi senzor slike omjera 16:10 sa stražnjim osvjetljenjem (BSI) od 5,2 megapiksela, dizajniran za prijenosna računala i IoT uređaje, OV05C10 je 1/4,7-inčni BSI senzor slike male snage i malog faktora s pikselima od 1,12 µm i raspoređenim visokim dinamičkim rasponom (HDR ). Temelji se na OMNIVISION PureCel Plus tehnologiji za veću osjetljivost, manje šuma i bolju ukupnu kvalitetu slike. Donosi podršku automatskog kadriranja za videokonferencije, odnosno prilagođava vidno polje kamere kako bi osoba koja govori bila u središtu slike dok izrezuje ometajuće pozadine.

Upoznajte OmniVision Technologies OX03F10 automobilski senzor slike

CES 2023: OmniVision OV50H senzor od 1/1,3 inča za mobilne telefone

Također podržava otkrivanje ljudske prisutnosti (HPD), što povećava učinkovitost aplikacija umjetne inteligencije (AI) i produljuje trajanje baterije prijenosnih uređaja. Trebao bi ući u masovnu proizvodnju u veljači 2024.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 10 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 14 minuta

GTA VI

Objavljeno prije 32 minute

Disney+

Objavljeno prije 34 minute

Što trenutno igrate?

Novosti

Advanced Technology Days o kibernetičkoj sigurnosti, AI rješenjima i inženjerskoj etici

U zagrebačkom CineStar Arena kinu završila je 18. Advanced Technology Days konferencija koja svoju dobru reputaciju u domaćoj tehnološkoj zajednici duguje stručnom pristupu temama i vrhunskim predavačima. Punoljetno izdanje konferencije ugo... Pročitaj više

AGON by AOC otkriva dva ultrawide gaming monitora s 144 Hz/180 Hz i HDR: CU34G2XE/BK i CU34G2XP/BK

AGON by AOC predstavlja dva nova monitora od 34 inča (86 cm) za ljubitelje ultrawide iskustva: AOC GAMING CU34G2XE/BK i njegov brži high-spec srodni model, CU34G2XP/BK. Ovi monitori pomno su dizajnirani kako bi pomaknuli granice imerzivnog... Pročitaj više

Q3/2023: korisnici u Europi zadržavaju svoje stare mobitele dulje nego ikad

Isporuke pametnih telefona u Europi smanjile su se za 11 %, očekivanja oporavka još su daleko. Novo izvješće tvrtke za analizu tržišta Counterpoint Research kaže da je u trećem kvartalu isporuka pametnih telefona u Europi smanjena za 11 pos... Pročitaj više

Ako se ChatGPT ponovno sruši, imate Claude

ChatGPT je trenutno najmoćniji i najpoznatiji AI asistent. Znate li koja je njegova najpouzdanija alternativa? To je Claude, iza kojeg je Anthropic, najvruća startup zvijezda uz OpenAI. Osnovali su ga brat i sestra Dario Amodei i Daniela Am... Pročitaj više

Tko predvodi u Wi-Fi 7 tehnologiji?

Kako je sve više uređaja koji koriste Wi-Fi 7 tehnologiju, Wi-Fi 7 era se ubrzava i Qualcomm je preuzeo vodstvo u lansiranju bogatog end-to-end rješenja i dodao značajke kao što su visokofrekventni istovremeni multi-connection (HBS) i druge... Pročitaj više

Sve novosti