SilverStone Lucid LD03 recenzija

Datum objave 14.09.2020 - Krešimir Matanović

Lucid LD03-AF - prvi dio

silverstone_ld03_1 silverstone_ld03_2

LD03-AF iz SilverStoneove Lucid serije je Mini-ITX kućište koje kombinira stack efekt hlađenja s vrlo ekspresivnim dizajnom s trostranim staklenim stranicama. Riječ je o pravom malenom staklenom tornju koji zauzima malenu površinu na stolu, ali je visok kao prosječno mid tower kućište. SilverStone se posebno potrudio oko dizajna i s koje ga god strane pogledamo, LD03 izgleda odlično!

silverstone_ld03_3 silverstone_ld03_4

LD03 dolazi u klasičnoj smeđoj kartonskoj kutiji s koje je teško dobiti dojam o kakvom se zanimljivom dizajnu ovdje radi. Unutar kutije je odlično zaštićeno u deblju najlonsku vrećicu i debeli stiropor. S obzirom na to da su tri staklene stranice na kućištu opreza pri transportu nikad dosta pa su sve stranice dodatno obložene najlonom. Žute nas naljepnice informiraju o tome koji je ispravan način za skidanje gornjeg poklopca te prednje stranice. Silverstone je LD03 predstavio ove godine, no nakon uočenih nekih nedostataka predstavili su ovaj LD03-AF update, koji donosi Type-C konektor na vrhu, bočnu ventilaciju za grafiku i novi Air Penetrator ventilator te desetak € višu cijenu.

silverstone_ld03_6

Jednom kada smo ga ogolili svih zaštita pred nama je maleni tornjić koji je solidne zapremine od 25,2 litre, a na stolu će zauzeti površinu od 265 x 230 milimetara. Ono što ga izdvaja iz mase ITX kućišta je njegova visina - 414 milimetara. Razlog tome je što je sa SilverStone LD03 primijenio tehniku stack efekta hlađenja, ili chimney efekta. To već godinama koriste u svojim proizvodima, a princip je jednostavan - topli zrak se uvijek s dna podiže prema vrhu, a ovdje je to još potpomognuto dvama ventilatorima - jednim na dnu koji uvlači i jednom na vrhu koji izvlači zrak. Kućište je vrlo masivno i teško zbog tri staklene stranice te važe čak 5,34 kilograma.

silverstone_ld03_7

Kada je dizajn u pitanju kućište je stvarno jedinstveno. Prednja i dvije bočne stranice su staklene, rezane pod kutevima tako da ne tvore dosadne pravokutnike nego su vrlo neobične. Prednja je rezana s lijeva na desno prema unutrašnjosti, a na rezanim je dijelovima izložena rešetkasta plastika na koju se lijepo uklopio i Silverstone logo. Sva su stakla dodatno i zatamnjena pa će biti potrebno osvijetliti unutrašnjost želite li da bude vidljiva.

silverstone_ld03_8

I dok je desni bok (gledano sprijeda) potpuno staklen, na lijevom se nalazi plastični filtar za prašinu preko kojeg grafička kartica usisava zrak iz vana. Straga je potpuno metalna stranica koja je sastavni dio šasije i nije ju moguće ukloniti. Ima plastični filtar koji je lako skinuti koji se nalazi na mjestu gdje ventilator napajanja usisava zrak, a iznad je i mala rešetka za izmjenu zraka.

silverstone_ld03_9

Na vrhu se kućišta nalazi plastični pokrov ispod kojeg je stražnji I/O panel ploče te ispušni ventilator. Uz pokrov, nalazi se i prednji panel koji se sastoji od indikacijske LED-ice za disk, Reset tipke, osvijetljene Power tipke, USB 3.0 Type A porta, portova za slušalice i mikrofon, te USB 3.2 Type C porta. Gornji cijeli dio je plastičan, no kvaliteta je vrlo solidna. Desno od prednjeg ili u ovom slučaju gornjeg panela se nalazi jedan manji poklopac kojeg skidamo kada spajamo kabel napajanja.

silverstone_ld03_10 silverstone_ld03_11

Na donjoj se strani kućišta nalazi veliki plastični filtar koje se lako skida u montira. Njegova je pozicija iznimno bitna jer filtrira glavni usis zraka u kućište pa je i bitno da bude lako dostupan za redovito čišćenje. Isto tako, filtar na usisu napajanja je lako skinuti i ponovno montirati. Kućište stoji na četiri gumene podloškice koje su postavljenje na rešetkastu plastičnu konstrukciju koja okružuje donji dio s tri strane. Osim što pomaže u cjelokupnom dizajnu, zbog načina na koji su rezane bočne staklene stranice isto tako je bina za usis zraka.

silverstone_ld03_12

Nakon skidanja gornjeg plastičnog poklopca postaje malo jasniji layout kućišta u kojem je prorez za stražnje I/O portove na vrhu, baš kao i dva proreza za PCIe kartice te rešetka ispušnog ventilatora. Ploča je unutar ovog kućišta dakle zarotirana za 90° u odnosu na standardan layout i to prema gore. Iz ovog se kuta vidi zanimljiv dizajn staklenih stranica i način na koji su oblikovane, tako da čak malo strše izvan cijelog kućišta kao kakve peraje.

silverstone_ld03_13

silverstone_ld03_14 silverstone_ld03_15

Prednju stranicu skidamo povlačenjem prema naprijed jednom kada smo skinuli gornji plastični poklopac. Otvara nam se ovdje prostor unutrašnjosti koji ima mjesta za SFX napajanja i Mini-ITX ploče, ali i velike grafičke kartice, te relativno velike CPU hladnjake. Čak je moguće ugraditi i 120-milimetarska vodena hlađenja. Prednja je stranica zanimljivo dizajnirana. Na plastični je okvir postavljeno zatamnjeno kaljeno staklo, a čitava je konstrukcija kvalitetna. Četiri plastične kopčice drže prednju stranicu dovoljno čvrsto stisnutu za šasiju, a opet, skidanje je lako. Staklo je rezano pod kutem, tako da se s lijeva na desno sužava, a na gornjem i donjem prostoru je plastična rešetka koja podiže estetski dojam, ali i poboljšava ventilaciju.

Lucid LD03-AF - drugi dio

silverstone_ld03_16 silverstone_ld03_17

Kabeli prednjeg panela su izvučeni dovoljno duboko i mogu dosegnuti bilo koju poziciju na matičnoj ploči. Ovo je kućište vrlo ograničeno po pitanju organizacije kabela, mjesta za skrivanje kabela jednostavno nema, pa će biti potrebno pametno složiti ih i provući tako da minimalno smetaju. Kao što smo napisali, u kućište je moguće ugraditi Mini-ITX ploče, ali osim njih i Mini-DTX kao što smo mi u ovome testu, te SFX ili SFX-L napajanja (do 130 milimetara). No, da se i sa SFX napajanjem može složiti "zvijer" od računala je dokaz da SilverStone proizvodi SX800-LTI napajanje snage 800 W. Gradnji moćnijeg računala ide u prilog i činjenica da prostora za CPU hladnjake ima čak 190 milimetara. Uz to, moguće je ugraditi i grafičku karticu dužine do 309 milimetara, širine do 167 milimetara.

silverstone_ld03_18 silverstone_ld03_19

U kućište je moguće ugraditi i do dva 2,5-inčna diska i jedan dodatni 3,5-inčni što bi trebalo biti sasvim dovoljno za jedno ovakvo kućište. Ventilatori koje SilverStone isporučuje uz LD03 su 120-milimetarski i samo s 3-pinskim priključcima. Nažalost, vrlo su bučni u radu pa smo izmjerili čak 49 dB buke na oko 50 centimetara udaljenosti od računala (Meterk MK09). Donji, usisni ventilator je zaštićen rešetkom kako kabeli ne bi smetali njegovom neometanom radu. Ipak, ako nabavite ovo kućište, savjetujemo zamjenu oba ventilatora tišima i PWM kontroliranima ili pak nabavku kontrolera/otpornika za usporavanje ovih.

silverstone_ld03_20

Uz kućište ne dolazi puno toga. Tek nekoliko plastičnih vezica, 2-u-1 adapter za ventilatore, vijci, te zamjenski plastični pinovi koji drže bočne stranice.

silverstone_ld03_21 silverstone_ld03_22

Spomenuti i prikazani plastični pinovi drže obje bočne stranice. Potrebno ih je lagano povući prema sebi (svaku stranicu drže dva) i povući stranicu prema van - jednostavan sistem. Plastični pinovi su možda i malo krhkiji pa se proizvođač odlučio dati dva zamjenska. Obje bočne staklene stranice su također zatamnjene, a na njih je s unutrašnje strane montiran željezni nosač na kojem možemo vidjeti spomenute plastične pinove za pričvršćivanje. Na lijevoj se stranici nalazi plastični filtar kroz koji grafička kartica može uvlačiti svježi zrak iz okoline, pa je važno držati ga čistim.

silverstone_ld03_23

Skidanjem svih stranica otvara nam se pogled na "golu" šasiju koja je jednostavno no kvalitetno složena. Zbog jednostavnosti i manjka elemenata za učvršćivanje šasija se malo uvija, no to nije naročit problem kod slaganja. Ionako je dovoljno čvrsta kada su sve stranice složene. Na desnoj se strani nalazi nosač za diskove koji s unutarnje strane prima dva 2,5-inčna SSD-a, a s vanjske, one okrenute prema staklu 3,5-inčni HDD. Ispod nosača se nalazi okvir za napajanje koji je potrebno skinuti prije montaže.

silverstone_ld03_24

Nosač napajanja je dakle potrebno skinuti prije montaže, te prije postavljanja na mjesto i ukopčati produžni kabel za napajanje. Naime, na ispušnoj strani napajanja je puno staklo i nema prostora za spajanje kabela pa se proizvođač odlučio ugraditi produžni kabel koji se proteže na vrh kućišta za spajanje napojnog kabela gradske mreže. Mi smo u kućište ugradili Seasonicovo Focus SGX-650 SFX napajanje koje je dovoljno moćno i za ozbiljnije komponente.

silverstone_ld03_25 silverstone_ld03_26

Matična ploča koju smo koristili je Asusova Mini-DTX Crosshair VIII Impact baziranu na X570 čipsetu. Malena no moćna ploča donosi mnoge blagodati entuzijastima i predstavlja odličnu bazu za moćno računalo. Na nju smo ugradili Ryzen 5 3400G procesor i tvornički hladnjak koji na ovu ploču ne sjeda po defaultu, nego smo morali ukloniti mu tvornički okvir. Memorija je bila Kingstonova HyperX Fury u kombinaciji 2x 8GB i takta 3.733 MHz.

silverstone_ld03_27 silverstone_ld03_28

Kabele napajanja i prednjeg panela smo maksimalno stisnuli uz ploču i napajanje da nema previše opstrukcija u strujanju zraka, no i dalje ih nije moguće idealno posložiti zbog načina na koji je kućište konstruirano. Na kraju smo još "za dobru mjeru" ubacili i Asusovu RX550 4GB karticu da kućište ima malo teži zadatak hlađenja. Ipak, i dalje ovo nije ni približno moćno računalo kakvo bi ovo kućište bilo u stanju hendlati.

silverstone_ld03_29 silverstone_ld03_30

Usisni i ispušni ventilatori pojačavaju stack efekt hlađenja, tj. tjeraju topli zrak odozdo prema gore pa nije ni naročiti problem što ispuh napajanja ne vodi nikamo nego je tih uz staklo. Cijelo strujanje zraka izvlači i njegov ispuh i na vrhu se to dosta osjeti u obliku snažnije zračne struje. Jednom kada pospajamo kabele, ponovno montiramo plastični nosač koji ih malo suzi i organizira. Sve je kabele moguće i stisnuti s kakvom vezicom i dodatno ih urediti za bolji izgled.

silverstone_ld03_32

Potpuno zatamnjena stakla ljubomorno čuvaju svoju unutrašnjost kojom se baš i ne treba hvaliti jer kabeli nisu i ne mogu biti primjereno skriveni. Ipak, zgodno je ako je neka od komponenti osvijetljena pa se to probija kroz staklo. Naravno, za sve ljubitelje minimalizma, i samo tamna stakla s tri strane već izgledaju odlično, osvjetljenja ne mora ni biti.

silverstone_ld03_34

Na gornjoj se fotografiji lijepo vidi razlika u veličini između CoolerMasterovog H100 kućišta koje smo testirali prije godinu dana i ovog SilverStoneovog koje svakako nije tipično ITX kućište - više je to modni izričaj čiste elegancije u malom formatu. H100 smo testirali s istim ovim hardverom pa će to biti i lijepa usporedba kod mjerenja temperatura.

silverstone_ld03_35 silverstone_ld03_36 silverstone_ld03_37 silverstone_ld03_38

U H100 nije bilo grafičke kartice, no temperature su bile znatno više kao što možemo vidjeti na screenovima. LD03 je ovdje ipak pokazao premoć što je očekivano od strane veće zapremine, no ne i zračne struje koja je i kod H100 odlična. Veća zapremina je napravila svoje no i stack efekt, pogotovo jer je u LD03 bila i grafička kartica pod maksimalnim opterećenjem. Potrošnja sustava je bila 154 W, a kao što vidimo maksimalna temperatura procesora se nije penjala iznad 85,4°C, a grafike iznad 76°C. Očekujemo da bi usporenjem ventilatora temperature nešto narasle no ne pretjerano, a usporenje je nužno! 49 dB izmjerene buke nije baš ugodno za slušati. Donji, usisni, ventilator je taj koji radi najveću buku jer se vrti na visokih 2.000 okretaja u minuti, dok je gornji nešto tiši na 1.500.  Ostatak temperatura koje je HWInfo uspješno prikazao je u redu, i nema značajnijih odstupanja prema gore. Sve u svemu, LD03 pogodno je za uspješno hlađenje komponenata različite snage, pa i onih jačih, samo morate redovito čistiti filtre za prašinu.

silverstone_ld03_33

SilverStone LD03 je moderno i estetski odlično napravljeno Mini-ITX kućište čija visina ga izdvaja iz mase. Visoko je zbog layouta ploče zaokrenutog za 90°C, kako bi se ostvario stack efekt hlađenja, tj. efekt da se topli zrak i prirodno podiže u vis. SilverStone je taj efekt pojačao s dva ventilatora koji su nažalost dosta bučni pa out-of-the-box ovo nije kućište za tihi uredski stroj ili HTPC. Za to će trebati malo kemijanja s utišavanjem, tj. usporenjem ventilatora. No, neosporna je činjenica da LD03 izgleda odlično sa svoje tri staklene stranice i neobičnim dizajnom. Staklo je potpuno zatamnjeno što će sakriti vaše pomno odabrane komponente, no ujedno i malo ružniji menadžment kabela koji ne može biti uzoran jer mjesta za skriti ih nema. No, uvijek možete ugraditi kakvu LED traku ili odabrati već osvijetljeni hardver koji će barem malo obasjati unutrašnjost. Način slaganja i ugradnje komponenata je jednostavan, a mjesta ima dovoljno i za veće komponente te sasvim dovoljan broj diskova. Lucid LD03 još uvijek nije stigao u domaće trgovine informatičkom opremom, a u njemačkim u prosjeku košta oko 110 € što malo viša cijena, no ipak je riječ o jednom od najelegantnijih Mini-ITX kućišta na tržištu.