asus_rog_maximus_z790_formula_1 asus_rog_maximus_z790_formula_2

Asus je prošle godine propustio predstaviti Z790 Forumula ploču i posljednja je ona iz Z690 serije. Sada su to s ovim refreshom ispravili i upravo nju prvu testiramo. Ploču krasi Moonlight White estetika te naravno HybridChill VRM hladnjaci koji su spremni za integraciju u custom sisteme vodenih hlađenja. Tu su i standardni PCIe 5.0 te M.2 5.0 slotovi, WiFi 7 mreža, 2-inčni LiveDash OLED ekran, Thunderbolt 4, AI overclocking, AI Cooling II, DIMM Flex i ostale tehnologije.

Baš kao i njena prethodnica ROG Maximus Z690 Formula, i ova dolazi u sivoj kutiji s bijelim detaljima koji naglašavaju njenu Moonlight White estetiku. Ploča je unutar kutije adekvatno zaštićena u kartonsko ležište i pokrivena plastičnim poklopcem, a ispod svega se nalazi relativno bogati bunde. U videu otpakiranja ste mogli vidjeti kako je što to sve točno dolazi uz nju, a donosimo i puni popis:

 • 1 x ARGB RGB produžni kabel
 • 2 x ROG weave SATA 6G kabela
 • 2 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1x držač ventilatora za DDR5 module
 • 1x termalna podloška za M.2
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna Q-antena
 • 1 x M.2 paketić gumica
 • 1 x Q-konektor
 • 3 x M.2 Q-Latch paketića za M.2 backplate
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG naljepnice
 • 1 x ROG VIP kartica
 • 3 x M.2 paketić gumica ua backplate
 • 1 x USB disk s driverima i ostalim programima
 • 1 x vodič za korisnike

asus_rog_maximus_z790_formula_3

Zanimljivo je kako Asus ne izdaje u svakoj generaciji Formula ploče, pa smo tako imali Z270, Z490 i Z690 modele, te tek sada u refreshu Z790. Riječ je o ploči koja je namijenjena igračima koji su istovremeno i entuzijasti za custom sistemima vodenih hlađenja. Praktički ni nema smisla kupovati ovu ploču ako ju nećete smjestiti u custom loop jer će tek onda njeni VRM hladnjaci doći do punog izražaja. Ploča je standardnih ATX dimenzija, tj. mjeri 30,5 x 24,4 centimetara i na prvi pogled layout joj se nije drastično promijenio u odnosu na prethodnicu. I dok je gornji dio ploče identičan, donji je malo reorganiziran kako bi se oslobodila dva dodatna mjesta za M.2 uređaje. Asus je sada na ploču smjestio ukupno pet M.2 slotova za razliku od tri koliko je imala Z690 Formula, te je izbacio eksternu Hyper M.2 karticu. Ipak, layout je ostao vrlo dobar i ništa ničemu neće smetati.

asus_rog_maximus_z790_formula_4

Ploča je u osnovi zadržala i izgled prethodnice s ponekim redizajniranim detaljima. Osvijetljeni ROG znak na poklopcu stražnjih I/O portova je dobio novi izgled, a i nova je grafika na velikom hladnjaku koji pokriva četiri M.2 slota. Zadržan je izgled hladnjaka koji pokriva prvi M.2 slot, kao i 2-inčni OLED ekran na njemu. Moonlight White boja je na većini elemenata na ploči i ploča izgleda odlično. Lijepo će se uklopiti u moderne bijele buildove, a i prozirne cijevi vodenog hlađenja bi mogle samo dodatno naglasiti njen dizajn. VRM hladnjaci jesu masivni, no ujedno su i šuplji kako bi kroz njih mogla prolaziti rashladna tekućina i odvoditi toplinu, pa će svoj puni potencijal hlađenja pokazati tek uklopljeni u custom loop. Na dnu se ploče, kao i kod prethodnice nalazi bijela metalna ploča koja učvršćuje konstrukciju i poboljšava hlađenje.

asus_rog_maximus_z790_formula_5

Ispod HybridChill VRM hladnjaka se nalazi 20+1+2 fazna napojna jedinica s DIGI+ VRM (PWM) kontrolerom. Riječ je o teamed up rješenju koje na jednoj fazi PWM kontrolera ima dvije faze tj. dva power stagea (integrirani MOSFET-i i driver) te dvije pripadajuće prigušnice. Asus je koristio 105 amperske power stageove, MicroFine alloy prigušnice i 10K black metallic kondenzatore. Osim 24-pinskog konektora, ploči i procesoru još treba i struja iz dva 8-pinska EPS 12V konektora (ProCool II). Sam HybridChill II hladnjak ima metalni bijeli pokrov ispod kojeg se nalazi plastični poklopac s G1/4″ navojima, zatim gumena brtva i konačno pokiklani bakreni hladnjak s dizajnom zaobljenih bakrenih pera koja predaju toplinu tekućini. Ispod hladnjaka su jasno termalne podloške visoke provodljivosti. HWInfo64 nam nije uspio povezati se sa senzorom na VRM dijelu, a IC termometrom smo s vanjske strane izmjerili 67°C na najtoplijem dijelu ploče. To je dosta visoka temperatura i pokazatelj da ova ploča mora biti uklopljena u custom loop vodenom hlađenje.

asus_rog_maximus_z790_formula_6

Ploča dolazi s podrškom za DDR 5 memoriju, ima četiri slota u dvokanalnoj konfiguraciji, a podržava maksimalno 192 GB takta do 8.000 MHz (OC). Oko memorijskih slotova se nalazi metalni pokrov koji integrira Retry, Start i FlexKey tipke, spušta se uz 24-pinski ATX konektor te integrira i poznati Q-latch sustav za jednostavnije vađenje grafičke kartice. Uz rub ploče se nalazi i interni USB 3.2 Gen 2×2 konektor, dodatni 6-pinski power konektor za Quick Charge podršku, zatim ADD LED header, LED dijagnostika, te četiri 4-pinska konektora za ventilatore i AIO pumpe. Interni USB 3.2 Gen 2×2 header ima podršku za Quick Charge 4+ (do 60W (5/9/15/20V max. 3A, PPS:3.3–21V max. 3A)). Kako bi dobili maksimalnih 60 W potrebno je spojiti PCIe 6-pinski konektor koji se nalazi pored 24-pinske ATX utičnice.

asus_rog_maximus_z790_formula_7

Na dnu su ploče je došlo do određene reorganizacije u odnosu na model koji zamjenjuje prvenstveno zbog smještaja dva dodatna M.2 slota. I dalje su na samom dnu smješteni uobičajeni headeri, prekidači i konektori. S lijeva na desno nalazimo ALT_PCIE_MOD prekidač, zatim front audio header, pa tri RGB headera (dva su ARGB), tu je Nuvotonov Super I/O kontroler, baterija, tri 4-pinska chassis fan konektora, dva interna USB 2.0 headera, jedan USB 3.0 interni header, jedan 4-pinski konektor za vodenu pumpu, dva konektora za Water In i Out, te jedan 4-pinski za Water Flow (Asus Hydranode).

Dva gornja PCIe x16 slota su po 5.0 standardu a rade u x16 ili x8/x8 modu. Tako da ako popunite oba morate računati na x8/x8 mod rada. Donji je PCIe x16 po 4.0 standardu, te podržava x4 mod rada.

asus_rog_maximus_z790_formula_8

Kao što smo rekli, za razliku od prethodnice koja ima tri M.2 slota, ova ima čak pet i došlo je do manje reorganizacije kako bi se svi smjestili. Gornja dva su kontrolirana od strane procesora, a ostala tri od strane čipseta. Najgornji, tj. M.2_1 slot podržava 22110 uređaje i manje, te radi u PCIe 5.0 x4 modu. Ispod njega je M.2_2 slot (Key M) koji podržava 2280 uređaje i manje, te radi u PCIe 4.0 x4 modu. Treći u nizu odozgo je M.2_3 slot koji podržava 2280 i manje uređaje, a radi u PCIe 4.0 x4 modu. Sva ta tri M.2 slota imaju i donje aluminijske hladnjake s termalnim podloškama, dok donja dva nemaju. M.2_4 i M.2_5 slotovi podržavaju samo 2280 uređaje i rade u PCIe 4.0 x4 modu rada. Standardna je i RAID podrška, a treba znati da M.2_1 slot dijeli propusnost s drugim PCIe x16 slotom, pa će ako bude popunjen M.2_1 taj drugi PCIe x16 slot biti onemogućen, a prvi PCIe x16 slot raditi u x8 modu.