mountain_makalul_67_1 mountain_makalul_67_2

Makalu 67 je prvi proizvod nove tvrtke Mountain koja je na Kickstarteru odradila kampanju za svoju nadolazeću Everest tipkovnicu. Makalu 67 je ultra laki gamerski miš koji ima optički senzor impresivne i za sada rekordne rezolucije 19.000 DPI-a. Konstrukcija je šuplja kako bi se skinulo čim više mase, pa je u konačnici bez kabela težak samo 67 grama što mu i ime nagovještava.

mountain_makalul_67_3 mountain_makalul_67_4

Kao što možemo primijetiti Mountain je za svoje proizvode odlučio koristiti imena planina iznad 8.000 metara. Prva je bila najavljena Everest tipkovnica, a sada drugi je Makalu miš, što je ime pete najveće planine svijeta koja je također dio planinskog lanca Himalaya. No, povezanost s prirodom ne staje samo kod izbora imena. Mountain se s ponosom diči i korištenjem recikliranih materijala i onih koji se mogu reciklirati pa je pjena korištena kao ležište miša upravo takva. Povezali su se u partnerstvo s Plastic Bankom, organizacijom koja se obvezala zaustaviti bacanje plastike u svjetske oceane.

Iskustvo unboxinga (vađenja uređaja iz kutije), Makalu 67 miša je odlično. Kutija je kvalitetno napravljena, i već iz vana daje premium dojam s detaljima i načinom izrade. Unutar nje se miš nalazi u pjeni koja se može reciklirati, a na unutarnjoj stranici se nalazi maleni džep u kojem je Quick Start Guide, nekoliko Mountain naljepnica, te osobna poruka direktora i osnivača Mountaina Tobiasa Brinkmanna. Osim miša koji se nalazi u debeloj pjeni, u malom odjeljku gdje je kabel s USB priključkom se nalaze i zamjenske teflonske nožice. Mountain daje dvije godine jamstva na miša.

mountain_makalul_67_5

Miš je napravljen od ABS plastike te ima patentirani dizajn, tj. jedinstveni uzorak rezova na svom tijelu, tzv. ribcage. Do sada smo testirali dva ovakva miša (CoolerMasterov MasterMouse MM710 i Gloriousov Model O-), i kod oba smo primijetili da njihova mala masa itekako ima utjecaj na brzinu pokretanja, preciznost i manje umaranje već i prilikom rada, ne samo igre. Stoga nam je ovaj koncept vrlo zanimljiv. Ako se bojite prljavštine koja bi se mogla nakupljati unutra ili pak tekućine, treba znati da je sva elektronika zaštićena. Miš je žičani i na njega je spojen opleteni mekani kabel dužine 1,8 metara s feritnom jezgrom i pozlaćenim USB Type A kontaktom. Kabel je vezan gumenom kopčom, kao što ste mogli vidjeti u videu, ali voljeli bi da ta kopča može ostati nekako na dnu kabela gdje ne smeta jer će se ovako lakše zagubiti. Kabel je iznimno mekan i lagan i uopće ga nećete osjetiti kao bilo kakvu smetnju, a mi smo ga koristili uz mousebungee i stvarno ga nismo osjetili. Maksimalni polling rate, odnosno brzina kojom miš šalje podatke računalu je 1 milisekunda (1000 Hz).

mountain_makalul_67_6

Makalu je s dimenzijama od 127 x 70,2 x 42,2 milimetra nešto veći od M710 (M711) i Model O- miševa i time bolji za malo veće šake. Nama je više odgovarao njegov oblik, a masa od 67 grama je ionako već vrlo mala pa tu nismo osjetili razliku u odnosu na dva spomenuta koji su teški 53, odnosno 58 grama. Njihova iznimno niska masa je razlog i malo slabijoj i manje čvrstoj konstrukciji, pri čemu Makalu 67 nema problema s tim. Kod M710/711 je vrlo izraženo uvijanje kod bočnih tipaka, što se primijeti kod dugotrajnog korištenja, a ovaj miš nema problema s tim.

mountain_makalul_67_19 mountain_makalul_67_20

On se malo uvija pri jačem pritisku na boku no iza pozicije palca gdje to i nije bitno. No, konstrukcijski je ipak znatno čvršći. Na gornjoj se strani nalaze dvije velike tipke ispod kojih su Omronovi prekidači gradirani na 50 milijuna pritiskanja. U sredini je gumirani kotačić koračnog hoda odlično odmjerenog otpora. Iznad njega su četiri LED-ice za četiri DPI profila (peti profil je kada su sve isključene) s pripadajućom tipkom za promjenu profila. Oko svega je RGB LED traka koju će te malo kasnije vidjeti u akciji.

mountain_makalul_67_7

Miš je ergonomski odlično pogođen, lijepo ispunjava šaku, a može ga se držati na bilo koji od tri popularna načina, premda je primarno dizajniran za Claw i Palm držanje. Akcija s njim je brza, a po površini klizi odlično. I premda su i M711 i Model O- malo lakši i brži, ovaj nam je bolje sjeo u veću šaku. Ipak, ako imate manju šaku i bitan vam je svaki gram, konkurenti su možda pogodniji za vas. Unutar miša se nalazi adekvatno zaštićena elektronika koja je kontrolirana od strane Cortex Mo procesora, a tu je i memorija za spremanje do pet profila koji se mogu isprogramirati putem Base Camp aplikacije.