gigabyte_b550_vision_d_1 gigabyte_b550_vision_d_2

Gigabyte je Vision D seriju matičnih ploča namijenio kreatorima, tj. ljudima koji stvaraju sadržaj – obrada videa ili pak 3D renderiranje. Drugim riječima, ploče Vision D su ulaz u svijet radnih stanica ljudima koji vole DIY, a dolaze i s podrškom za ECC memoriju. Gigabyte je Vision D predstavio s tri čipseta – B550, Z490 i W480. Osim ECC podrške ploče krase i mnoge druge tehnologije, baš kao i poseban dizajn što je već vidljivo po kutiji, tj. pakiranju. Oprema koja dolazi uz ploču nije najbogatija, a sastoji se od četiri SATA kabela, RGB produžnog kabela, WiFi antene, G konektora za prednji panel, dvije termalne sonde, medija s aplikacijama i driverima, te korisničkih uputa.

gigabyte_b550_vision_d_3

Gigabyte je na već viđeni crni PCB položio lijepo dizajnirane aluminijske hladnjake, te bijele plastične elemente koji ovoj ploči daju veliku dozu elegancije. Po našem ukusu, najljepša ploča u B550 seriji i svakako zaslužuje biti izložena u kućištu s prozirnom bočnom stranicom. Na pamet nam odmah pada Cooler Masterovo TD500 Mesh kućište, te jedna od bijelih grafičkih kartica iz Gigabyteove ponude. Hladnjaci na napojnom dijelu su dovoljno masivni, a uz to su i povezani toplovodnom cijevi pa su i vrlo efikasni. Ploču smo isprobali s Ryzenom 9 3900X i nije se pretjerano zagrijavala. I onaj na čipsetu je velik, te osim što dobro izgleda efikasno odrađuje svoj posao.

gigabyte_b550_vision_d_4

Dva M.2 socketa su pokrivena s dugačkim crnim aluminijskim hladnjacima koji su nešto deblji nego obično, a na njima se nalazi i Lairdova termalna traka. Layout, ili raspored elemenata na ploči je generalno vrlo dobar, i jedina zamjerka se može uputiti na dva vertikalno orijentirana SATA konektora u donjem desnom kutu. Ostatak elemenata je logično raspoređen, svi su bitni konektori uz rub ploče kako se i očekuje. Gigabyte se uvijek hvali i kvalitetom izrade i komponenata, a ni ova ploča nije izuzetak. Memorijski su slotovi pojačani, baš kao i dva PCIe 4.0 utora.

gigabyte_b550_vision_d_5 gigabyte_b550_vision_d_6

Na napojnoj se jedinici nalaze dva masivna hladnjaka povezana s toplovodnom cijevi koji hlade 14 integriranih MOSFET-a SiC651A (14x 50 A), te Intersilov ISL229004 PWM kontroler. Gigabyte je koristio doublere pa je konfiguracija zapravo 2×6 + 2 fazna. U svakom je slučaju dovoljno robusna i za najjače Ryzen 9 procesore, pa i ako ih poželite overclockirati. Zagrijavanje nije visoko, a kod overclockinga je ipak poželjno osigurati dobru zračnu struju preko cijele ploče.

Gigabyte posebno naglašava podršku za ECC memoriju (Error Correcting Code), što će profesionalci znati cijeniti zbog dodatne sigurnosti i prevencije gubitka podataka koju ona donosi, no trebamo znati da i ostale B550 ploče podržavaju ovaj tip memorije. Utora su četiri, a podržano je maksimalno 128 GB memorije brzine do 5.200 MHz pod overclockingom. Jasno, ECC memorija ne radi na tim brzinama, a i ograničena je na 2Rank x8 module, dok non-ECC podrška uključuje i 1Rank x16 module.

Na ovom dijelu ploče oko DIMM utora nalazi se i pet 4-pinskih hibridnih konektora za ventilatore i ostalu opremu (Smart Fan 5), LED dijagnostika, Q_Flash tipka, ARGB/RGB LED konketori i 24-pinski ATX konektor. Pri samom dnu DIMM utora nalazi se i jednostavna BOOT dijagnostika s četiri LED-ice – BOOT, DRAM, VGA i CPU.

gigabyte_b550_vision_d_7 gigabyte_b550_vision_d_8

Ploča dolazi opremljena s modernom i uvjerljivom audio jedinicom opremljenom s Realtekovim ALC1220-VB kodekom potpomognutim s audio kondenzatorima (WIMA i Solid), te s podrškom za DSD audio i DTS:X Ultra. Za povezivanje sa svijetom tu je dvostruki Intelov Gigabitni LAN s cFosSpeed softverom za optimiziranje prometa, a za bežičnu vezu tu je poznati Intelova AX200 Wi-Fi modul s podrškom za Bluetooth (dual band – 2.4/5 GHz, 2.4 Gbps).

Dva su PCIe 4.0 x16 utora (kada su oba popunjena rade na dula x8), a Gigabyte se hvali potpunom Quadro QVL listom, kako i treba biti kod jedne ploče koja pretendira za workstation upotrebu. Na dnu se ploče nalazi još jedan PCIe 3.0 x16 utor koji radi s x4 propusnošću. Podrška za višestruke grafičke kartice uključuje AMD Quad-GPU CrossFire i 2-way AMD CrossFire tehnologije.

Na dnu se ploče nalaze uobičajeni utori, a tu se smjestio i interni USB 3.2 (3.0) konektor, još dva 4-pinska hibridna konektora za ventilatore, TPM header itd. SATA konektora su samo četiri (narančasti je SATA DOM koji je serverski feature), a tu su i dva M.2 socketa s podrškom za 110 milimetarske uređaje na PCIe 3.0 x4 i SATA sučeljima – gornji je vezan za procesor, a donji za čipset.

gigabyte_b550_vision_d_9

Zanimljivost ove ploče je i Intelov Titan Ridge (Thunderbolt 3) kontroler koji osigurava dva Type C porta za USB 3.2 Gen 2 podršku, koji omogućavaju propusnost od 40 Gbps, spajanje dual 4K ili single 5K monitora, punjenje uređaja itd. Ostatak USB podrške je zadovoljavajući s osam Type A portova (USB 2.0 i 3.0). Video izlazi uključuju DisplayPort i HDMI, a tu je i jedan legacy PS/2 port. Softverska podrška za ovu ploču je izvrsna te uključuje standardne Gigabyteove aplikacije, a UEFI sučelje je unaprijeđeno u odnosu na prošlu seriju ploča kao što smo mogli vidjeti kod recenzija B550 AORUS MASTER i B550 AORUS PRO ploča.

Ploča B550 Vision D će biti solidan izbor za sve koji traže nešto estetski posebnije, a spremni su oprostiti sitnije mane kao što je nedostatak internog Type C konektora i manjak SATA utora. Sve ostalo na ovoj ploči je vrlo slično jeftinijem Aorus Pro modelu (2.375 vs. 1.530 kn), a za isti iznos se može kupiti i puno moćnija Aorus Master.