gigabyte_z490_elite_gaming_1 gigabyte_z490_elite_gaming_2

Danas su pred nama dvije Z490 ploče iz Gigabytea koje ćemo čije ćemo mogućnosti i karakteristike ukratko opisati. Z490 ploče su se pojavile paralelno s desetom generacijom Intelovih Core procesora, a nude bogatu opremu, visoke performanse i pouzdanost. Modeli koje danas predstavljamo su iz dvije Gigabyteove linije proizvoda – Aorus i Gaming. Aorus Elite AC je namijenjena malo zahtjevnijim kupcima, a Gaming X će birati svi oni kojima ne treba bogata oprema.

gigabyte_z490_elite_ac_1

Krećemo od Aorus Elite AC ploče, njenog pakiranja i opreme. Obje ploče dolaze u sličnim kartonskim kutijama svaka sa svojom grafikom iz Aorus, odnosno Gaming serije. Uz Elite AC dolazi standardna oprema za ovu klasu ploča i ništa tu ne odskače osim eventualno antene za WiFi AC modul koji dolazi uz ploču.

gigabyte_z490_elite_ac_2

Do sada smo imali prilike testirati samo moćnu Aorus Master ploču iz nove Gigabyteove Z490 serije i ona je ostavila izvrstan dojam. Razlog zašto je ovo samo prvi pogled, a ne opširnija recenzija je što smo ploče u labu imali samo na kratak period vremena, a to se poklopilo s vremenom u kojem nismo imali ni jedan LGA1200 procesor. Obje ove ploče svakako zaslužuju više prostora, no morat ćemo se zadovoljiti samo s prvim pogledom ovaj put. Elite AC spada u srednji tržišni segment i jedna od konkurentica joj je Asusova TUF Gaming Z490-PLUS (WiFi) ploča koja joj je slična po opremi i mogućnostima. Aorus AC slijedi trenutne trendove u dizajniranju ploča, te je sva u crno – sivim tonovima, a malo šarenila unosi tek RGB LED trakica na pokrovu stražnjih I/O portova. Osim toga, još je osvijetljena i traka koja odjeljuje PCB za Audio jedinicu.

gigabyte_z490_elite_ac_3

Raspored elemenata na ploči je standardno dobar, nema nikakvih nelogičnosti. Svi konektori su smješteni uz rub ploče, a raspored im je dobro poznat. Hladnjaci na čipsetu i VRM-u su od punog aluminija, a ovi potonji su rebraste strukture. Sasvim su adekvatni za hlađenje VRM jedinice koja je u ovoj generaciji znatno pojačana zbog novih procesora čija se potreba za strujom povećala. I dva su M.2 socketa dobila svaki svoj aluminijski hladnjak, a treći, onaj koji se nalazi iznad prvog PCIe x16 utora je rezerviran za budućnost, tj. čeka Rocket Lake procesore. O tome smo već pisali, ali možemo ponoviti, LGA1200 socket i Z490 ploče udomit će dvije generacije procesora – aktualnu desetu i nadolazeću jedanaestu. Već će dvanaesta generacija ponovo zahtijevati novi čipset i novi socket.

gigabyte_z490_elite_ac_4 gigabyte_z490_elite_ac_5

Svi su se proizvođači morali dodatno potruditi oko napojnih jedinica na Z490 pločama, pa ni Asus tu nije iznimka. Ova ploča ima 12+1 faznu jedinicu (ova jedna dodatna faza je za integriranu grafiku sa zasebnim kontrolerom), koja se sastoji do Vishayevih integriranih MOSFET-a i ukupno je u stanju isporučiti 600 ampera struje procesoru što je i više no dovoljno za overclocking 10-jezgrenog i9 10900K. VRM kontroler je poznati Intersilov ISL69296. Gigabyte u gradnji ploča i dalje koristi svoju UltraDurable filozofiju, kao i PCB s dvostruko više bakra u vodovima (premda je to danas već i standard). Ploča podržava DDR4 memoriju u dvokanalnoj konfiguraciji. Maksimalno je moguće ugraditi 128 GB, a maksimalna brzina prilikom overclockinga je 5.000 MHz.

gigabyte_z490_elite_ac_6

S obzirom na to da je ovo ulazni Aorus model, Gigabyte je na nekim stvarima malo zaštedio. Tako je prvi znak toga audio jedinica koja koristi ALC1200 kontroler koji je malo slabiji od ALC1220, no i dalje je riječ o solidnom rješenju uz neizbježne audio kondenzatore (WIMA + solid). Drugi znak štednje je ugradnja Intelovog WiFi AC 9462 modula koji je nešto stariji i sporiji (433 Mbps), u trenutku kada je konkurencija već prešla na AX standard. Za LAN je odabrano Realtekovo 2.5-gigabitno rješenje što je solidan odabir. Jedan je PCIe x16 utor (oklopljen), a drugi istih dimenzija radi samo s x4 propusnosti. Dva su PCIe x1 porta, jedan na vrhu, a drugi na samom dnu ispod M.2 socketa.

gigabyte_z490_elite_ac_7

Dva M.2 socketa podržavaju SATA i PCIe x4/x2 SSD-e, a za storage tu su još i šest horizontalno orijentiranih SATA 6Gbps konektora s podrškom za RAID polja diskova. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri i konektori, a vrijedni spomena su oni za RGB LED trake (dva na dnu i dva na vrhu), konektori za ventilatore (ukupno ih je pet na ploči), te korisna Q_Flash tipka.

gigabyte_z490_elite_ac_8

Osim dva Type A USB 3.2 Gen 2 porta straga, straga nema Type C porta. On je omogućen putem internog konektora ali samo USB 3.2 Gen 1 standarda (USB 3.0 SuperSpeed), tj. propusnosti 5 Gbita/s. Straga se još nalazi četiri USB 3.0 porta i četiri USB 2.0. Dva su priključka za WiFi antenu (1T1R), jedan je HDMI port, jedan RJ45 (2,5Gbita LAN), a tu su i audio portovi. UEFI sučelje ploče je poboljšano u odnosu na prošlu generaciju što smo vidjeli kod testa Master ploče pa tu Gigabyte zaslužuje pohvale, a sa softverske je strane sve manje više poznato.

S cijenom koja kreće na oko 1.750 kuna, ova je ploča stotinjak kuna jeftinija od Asusove TUF Gaming Z490-PLUS (WiFi) i predstavlja odličan izbor za sve koji nisu zahtjevni po pitanju opreme i najnovije WiFi AX mreže, a zanima ih overclocking i dobra kvaliteta izrade.