ChatGPT i Claude 3: Usporedba velikih jezičnih modela u neformalnom obliku

Datum objave 24.04.2024 - Sanja Ledinek

ChatGPT i Claude 3: Usporedba velikih jezičnih modela u neformalnom obliku

ChatGPT i Claude 3: Usporedba velikih jezičnih modela u neformalnom obliku

ChatGPT i Claude 3 Usporedba velikih jezičnih modela u neformalnom obliku

Od lansiranja ChatGPT-a prošle godine, generativna AI tehnologija se proširila na sve sfere života, a u konkurenciju se uključilo više velikih jezičnih modela. Njegov konkurent Anthropic nedavno je objavio usporedbu svoja tri modela – Opus, Sonet i Haiku – s drugim modelima, pokazujući superiornost modela iz obitelji Claude 3, s Opusom na čelu. Na primjer, Opus postiže točnost od 84,9 %, što je 67 % više od GPT-4.

YouTube kanal Bycloud, specijaliziran za procjenu AI tehnologije, objavio je video test s provokativnim naslovom “Je li ChatGPT pao s oltara?” u kojem se uspoređuje njegova programska izvedba s Claudeom 3.

Video započinje citatom samoproglašenog softverskog inženjera s Reddita koji je koristio GPT-4 i Claude 3 za pomoć u pisanju programa i zaključio da je Claude 3 superiorniji, posebno zbog podrške duljeg konteksta. To mu je omogućilo da Claudeu 3 da više kodnih datoteka za promjene.

Nadalje  u video testu, autor uspoređuje četiri jezična programa – Rust, Go, Haskell i C++ – i otkriva da Claude 3 ima bolju procesorsku snagu na svim tim jezicima, a performanse obrade jezika u Rustu su izvanredne. Ovaj dio testa proveden je iz razloga što je prije Claudea 3, ChatGPT je bio jedina opcija za većinu ljudi koji su željeli pisati kod. Međutim, zbog ograničenja na 32.000 tokena, korisnici su bili ograničeni u količini koda koji mogu poslati, a mogućnost odgovora na složeniji prilagođeni kod bila je prosječna.  ChatGPT je također imao sklonost zaboravljanju uputa i varijabilnih naziva prilikom višestrukih uputa.

Konačno u testu, autor pokušava pretvoriti jednostavnu snimku zaslona podataka tablice u CSV datoteku i dobiva spor odgovor od ChatGPT-a.  Suprotno tome, autor Claudeu 3 može prenijeti cijeli skup koda za obradu. Od 10 uputa oko koda, 8 je točno obrađeno.  Autor videa je također uspio zamoliti model da napiše kod za strojno učenje s dobrim rezultatima. Dodao je da Claude 3 ponekad ne uspije dati željeni odgovor samo u slučajevima iznimno složene logike koda ili sličnih imena varijabli.

Je li ChatGPT bolji od Copilota ili ipak nije?

Kako koristiti glasovni chat ChatGPT na Androidu i na iOS-u

Ovo su neke ChatGPT zlonamjerne aplikacije i domene dizajnirane za krađu podataka

Za one kojima se ne gleda, video završava zaključkom da Claude 3 nadmašuje ChatGPT.

Više... Vaš Komentar Top
DeepMind razvio “provjeru činjenica” kako bi ispravio halucinacije Claudea, Gemini, GPT-a i PaLM-2

Datum objave 24.04.2024

DeepMind razvio "provjeru činjenica" kako bi ispravio halucinacije Claudea, Gemini, GPT-a i PaLM-2

DeepMind razvio  provjeru činjenica kako bi ispravio halucinacije (1)

Jedno od najkritičnijih ponašanja AI chatbotova je takozvana halucinacija, u kojoj umjetna inteligencija izmišlja gluposti. Možda nije toliko problem ako se koristit za fotografije ili videozapise, jer se mogu dobiti maštovitiji prikazi ili u nekim slučajevima možemo te neke nepravilnosti vidjeti. Međutim, u chatbotovima temeljenim na velikim jezičnim modelima (LLM) i tekstu za pružanje informacija koje odgovaraju činjenicama, halucinacije apsolutno nisu poželjne.

DeepMind razvio  provjeru činjenica kako bi ispravio halucinacije (2)

Sprječavanje haluciniranja umjetne inteligencije i provjera činjenica nije tehnički lak zadatak, a Google DeepMind i Sveučilište Stanford pronašli su jedno od mogućih rješenja – Ocjenjivač činjenicama proširenog pretraživanjem (SAFE).

Prvo, SAFE dijeli odgovor na pojedinačne činjenice, revidira ih i uspoređuje s rezultatima Google pretraživanja. Sustav također provjerava relevantnost pojedinih činjenica za izvorno pitanje i učinkovito procjenjuje činjeničnost odgovora dugog oblika koje generiraju AI chatbotovi. Jednostavnije rečeno, analizira, obrađuje i procjenjuje odgovore kako bi provjerio njihovu točnost i autentičnost.

DeepMind razvio  provjeru činjenica kako bi ispravio halucinacije (3)

Nikon, Sony i Canon pokrenuli tehnologiju protiv krivotvorina na svojim fotoaparatima

Čuvajte se da vas ne nokautira Gemini Nano AI na vašem telefonu!

Google otvara jezični model umjetne inteligencije PaLM API kako bi osporio ChatGPT

DeepMind razvio  provjeru činjenica kako bi ispravio halucinacije (4)

Kako bi procijenili performanse učinkovitosti SAFE-a, izgrađen je Long Fact, skup podataka od oko 16 000 činjenica. Zatim su testirali sustav u 13 LLM-ova u četiri različite serije (Claude, Gemini, GPT, PaLM-2). U 72 posto slučajeva SAFE je dao iste rezultate kao i ljudska provjera. U slučaju neslaganja, SAFE je 76 posto točan.

Osim toga, istraživači tvrde da je korištenje SAFE-a 20 puta jeftinije od ljudske provjera činjenica pružajući tako ekonomski održivo rješenje koje se može primijeniti u razmjeru.

Za sve detalje  kao što su rezultati istraživanja, svi eksperimentalni kodovi i skupovi podataka pogledajte na  arXiv.org e-Print archive poveznici.

Više... Vaš Komentar Top
U Hrvatskoj dostupne Mastercard Touch kartice prilagođene slijepim i slabovidnim osobama

Datum objave 24.04.2024

U Hrvatskoj dostupne Mastercard Touch kartice prilagođene slijepim i slabovidnim osobama

U Hrvatskoj dostupne Mastercard Touch kartice prilagođene slijepim i slabovidnim osobama

U Europi živi više od 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba, a prosječno 1 od 30 Europljana doživi gubitak vida.  Zbog toga Grupa UniCredit migrira sve svoje debitne, kreditne i prepaid kartice na Mastercard Touch kartice. Ove kartice su osmišljene kako bi poboljšale neovisnost osoba s oštećenjem vida pri plaćanju putem interneta ili u trgovini.

U skladu s ESG načelima, kartica je izrađena od recikliranog PVC-a. Svaka nova kartica ima i oznaku certifikata održivosti Mastercard Sustainable Card Badge. Bočni rubovi kartica imaju jedinstven taktilni urez koji klijentima pomaže da dodirom prepoznaju pravu karticu i lako ih razlikuju prilikom plaćanja. Zaokruženi urez označava karticu za plaćanje, kvadratni kreditnu karticu, a trokutasti prepaid karticu. Dodatno, moguće je aktivirati melodiju s potpisom kao zvučni znak za uspješne transakcije na POS terminalima diljem svijeta.

Tijekom 2024. godine kartice će postupno biti dostupne svim klijentima Grupe u 12 zemalja, što uključuje oko 20 milijuna kartica.

Više... Vaš Komentar Top
Svih 15 milijuna eura za subvencioniranje energetski učinkovitih vozila podijeljeno u tren oka

Datum objave 24.04.2024

Svih 15 milijuna eura za subvencioniranje energetski učinkovitih vozila podijeljeno u tren oka

Svih 15 milijuna eura za subvencioniranje energetski učinkovitih vozila podijeljeno u tren oka

Ovogodišnji natječaj za subvencioniranje energetski učinkovitih vozila bio je pravi hit. Nakon održanog natječaja za subvencioniranje energetski učinkovitih vozila, u svega dva sata su rezervirana sva raspoloživa sredstva u iznosu od 15 milijuna eura, što znači da će do kraja godine na cestama biti 2.000 novih električnih i plug-in hibridnih automobila. Maksimalna subvencija bila je 40 posto, odnosno do 9000 eura za električne automobile.

Sada se očekuje da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti objavi Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila za pravne osobe. U udruzi Strujni krug, vozača električnih automobila nadaju se daljnjim akcijama subvencija, ali smatraju da bi trebale biti dostupne kroz cijelu godinu, bez periodičnih natječaja, kako bi se građanima približila tranzicija na održive oblike prijevoza.

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek Dimensity 6300: SoC srednje klase na TSMC 6nm

Datum objave 24.04.2024

MediaTek Dimensity 6300: SoC srednje klase na TSMC 6nm

MediaTek Dimensity 6300 SoC srednje klase na TSMC 6nm

MediaTek je najavio Dimensity 6300, SoC srednje klase koji se temelji na Dimensity 6100+.

Ima overclockirani glavni Cortex-A76 CPU klaster (s 2,2 GHz) na 2,4 GHz, a 2x Cortex-A76 jezgre spojene su 6x Cortex-A55 na 2 GHz. Što se tiče GPU-a, to je dvojezgreni Mali-G57. MediaTek kaže da ova kombinacija daje 10 posto bolje performanse. Koristi memoriju od 2133 MHz LPDDR4X, propusnost 17,1 GB/s i UFS 2.2 pohranu kao i njegov prethodnik. Potonji aspekt je ipak MediaTek trebao poboljšati na UFS 3.1 se u odnosu na prošlogodišnji čip.

Dolazi s izvornom podrškom za primarne kamere do 108 MP, a može podržavati i postavljanje dvostruke kamere od 16 MP i snima videozapise do 2K do 30 fps. Također dolazi s unaprijed integriranim smanjenjem buke s više okvira kako bi se poboljšala kvaliteta fotografija koje se snimaju pri slabom osvjetljenju.

MediaTek Dimensity 6300 SoC srednje klase na TSMC 6nm

MediaTek Dimensity 8300 – srednji rang s generativnom AI

Najavljen MediaTek Dimensity 6100+ 5G SoC

MediaTek Dimensity 9200 5G – donosimo sve bitne detalje platforme

Moći će podržavati zaslone rezolucije do 1080 x 2520 piksela pri 21:9 s frekvencijom osvježavanja do 120 Hz uglavnom kako bi sučelju dao fluidnost i 10-bitne HDR AMOLED zaslone.  Ima Bluetooth 5.2, NFC, 5G i 802.11ac WiFi, GPS L1CA+L5 BeiDou B1I+ B2a Glonass L1OF Galileo E1 + E5a QZSS L1CA+ L5 NavIC. Tu je i integrirani 5G modem u skladu sa standardom 3GPP Release 16 s MediaTek UltraSave 3.0+ tehnologijom za uštedu energije. Očekuje se da će prvi pametni telefon koji pokreće Dimensity 6300 SoC biti Realme C65 5G, koji bi trebao biti predstavljen uskoro.

Više... Vaš Komentar Top
Android potiho dobio AV1 dekoder

Datum objave 23.04.2024

Android potiho dobio AV1 dekoder

Android potiho dobio AV1 dekoder

AV1 je format otvorenog koda za kodiranje videa koji je razvio Alliance for Open Media. Namijenjen je nasljedniku VP9 formata za online video streaming. Za razliku od konkurencije poput H.264 i H.265 (HEVC), AV1 ima potpuno besplatnu licencu i može se slobodno implementirati u raznim projektima. Testovi pokazuju da AV1 nudi značajno bolju kompresiju od starijih formata.

Svi Android uređaji s Androidom 12 i novijim verzijama će dobiti dekoder bežičnim ažuriranjem koje je počelo stizati preko Google Play Storea. Novi dekoder, poznat kao “libdav1d“, omogućit će većini uređaja da dekodiraju 720p videozapise pri 30 FPS-ova bez potrebe za dodatnim hardverom.

Android potiho dobio AV1 dekoder_1

Chromium razvojni tim omogućava AV1 kodiranja za nove Nvidia GPU-ove

MediaTek Dimensity 1000 SoC donosi AV1 Video Codec na Android pametne telefone

YouTube je po defaultu odlučio koristiti ovaj novi dekoder, ali korisnici ga mogu deaktivirati. Na nekim uređajima to može dovesti do povećane potrošnje energije i problema s reprodukcijom ako hardver ne podržava izvorno ubrzanje za AV1 dekodiranje. Modeli bez izvorne podrške pribjeći će ” libgav1″ za reprodukciju videozapisa na YouTubeu.

U Android svijetu, Qualcomm nudi najmanje modela s izvornom podrškom za AV1 dekodiranje počevši od Snapdragona 8 Gen 2. MediaTek dominira segmentom s najmanje 13 modela čipseta. Uostalom, možete pokušati reproducirati svoje medije pomoću aplikacije VLC, koja dolazi s ugrađenim novim softverskim dekoderom.

Više... Vaš Komentar Top
Prva trgovina iOS aplikacija treće strane, AltStore PAL, stigla je u Europu

Datum objave 23.04.2024

Prva trgovina iOS aplikacija treće strane, AltStore PAL, stigla je u Europu

Prva trgovina iOS aplikacija treće strane, AltStore PAL, stigla je u Europu

Nakon što je Europska unija prisilila Apple da otvori iOS platformu i omogući korisnicima instalaciju programa iz trgovina aplikacija trećih strana, konačno je rođena prva takva trgovina. AltStore PAL je upravo službeno pokrenuta i nudi korisnicima iPhonea u EU alternativu App Storeu.

Zapravo, AltStore PAL trgovina postoji od 2019. godine, ali je za pristup bilo potrebno koristiti softver AltServer, koji je korisnike pretvarao u “programere” na vlastitim računalima. Sada, zahvaljujući usvajanju Zakona o digitalnim tržištima Europske komisije, korisnici mogu preuzimati i instalirati aplikacije pomoću AltStore PAL-a ili drugih trgovina aplikacija trećih strana, nakon što pročitaju i potvrde Appleove upute.

Prva trgovina iOS aplikacija treće strane, AltStore PAL, stigla je u Europu_1

Appleov App Store omogućio preuzimanje emulatora igara

Apple pokrenuo novu web stranicu za korisnike

Korištenje AltStore PAL-a ima godišnju naknadu od 1,5 €, koja se koristi za plaćanje Appleovih osnovnih tehnoloških naknada za pokretanje AltStore PAL-a na iOS-u. Platforma također nudi duboku integraciju s Patreonom, omogućujući programerima da dijele beta testere i koriste crowdfunding značajke koje nisu dostupne u App Storeu.

Više... Vaš Komentar Top
Sapphire lansira NITRO+ B650I WIFI Ultra Platinum mini-ITX matičnu ploču za Ryzen procesore

Datum objave 23.04.2024

Sapphire lansira NITRO+ B650I WIFI Ultra Platinum mini-ITX matičnu ploču za Ryzen procesore

Sapphire NITRO+ B650I WIFI Ultra

Sapphire Technology, poznat po grafičkim karticama s AMD GPU-ovima, 2021. godine je lansiro matičnu ploču NITRO+ B550I Mini-ITX s sa socketom AM4, a nakon gotovo tri godine predstavlja model NITRO+ B650I sa socketom AM5. Temelji se na čipsetu B650, što znači da je prilagođena da podržava AMD Ryzen 7000, Ryzen 8000 i nadolazeće modele Ryzen 9000 (Zen 5 / Granite Ridge) procesore.

Ima 8-fazni VRM, dva DDR5-6000 RAM utora (+ AMD EXPO overclocking profil), jedan PCIe 4.0 x16 utor, kao i dva M.2 PCIe 4.0. SSD utora. Ima 8+2-fazni podsustav napajanja temeljen na Power Stage 70A Dr.MOS, pokriven hladnjakom.

Ploča sadrži USB 3.2 Gen 2 Type-C 20 Gbps i Type-A Gen2 (10 Gbps) priključke, HDMI i DisplayPort video izlaze i dva RGB konektora (5V 3-pinski i 12V 4-pinski). Podržan je Wi-Fi 6 i veza putem 1 Gbps RJ45 kabela.

Sapphire Pure Radeon RX 7900 GRE Gaming OC recenzija

Sapphire Nitro+ Radeon RX 7800 XT Gaming OC recenzija

Sapphire Radeon RX 7600 Pulse OC recenzija

Ostatak opreme uključuje četiri SATA 6 Gb/s priključka, gumb za izravno brisanje postavaka BIOS-a i 7.1-kanalni audio priključak. Proizvod se može kupiti trenutno isključivo putem kineske JD platforme za približno 220 €. Pretpostavljamo da će se prodavati u Europi u dogledno vrijeme.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft uvodi web instalere za brže preuzimanje aplikacija

Datum objave 23.04.2024

Microsoft uvodi web instalere za brže preuzimanje aplikacija

Microsoft uvodi web instalere za brže preuzimanje aplikacija

Microsoft je uveo promjene u web verziji trgovine Microsoft Store. Sada svaki korisnik može preuzeti izvršne datoteke aplikacija izravno s web stranice pomoću novih “web instalera”.

Microsoft uvodi web instalere za brže preuzimanje aplikacija_1 Microsoft uvodi web instalere za brže preuzimanje aplikacija_2

Nakon nedavne najave pokretanja Windows 11 s oglasima u sučelju, Microsoft želi poboljšati stopu preuzimanja aplikacija. To postižu pojednostavljenjem procesa preuzimanja potrebnih instalacijskih datoteka izravno s web stranice s samo dva klika: jedan za preuzimanje paketa i jedan za pokretanje instalacije. Ovaj postupak je dizajniran i za borbu protiv zlonamjernih skripti i prevara korisnika da preuzmu prikrivene instalacijske datoteke s phishing veza. Koristeći web instalere, preuzima se jedan paket koji upravlja svim potrebnim komponentama, dozvolama, preuzimanjima i instalacijama. Osim toga, lagani instalacijski programi su brži od samostalnih aplikacija iz trgovine Microsoft Store. Novi web instaleri se mogu koristiti i za istovremeno preuzimanje više aplikacija.

Microsoft uvodi web instalere za brže preuzimanje aplikacija_3

Microsoft u najvećem remontu u 20 godina: borba za sigurnost u digitalnom dobu

Novi Microsoft Xbox Wireless Controller – Nocturnal Vapor Special Edition

Prema osobnoj stranici Microsoftova arhitekta Rudyja Huyna na platformi “X”, ova promjena dolazi nakon početnih testiranja s odabranim korisnicima i povratnih informacija programera. Huyn ističe da je promjena u prosjeku povećala broj preuzimanja aplikacija za 12 posto, a broj otvaranja i korištenja aplikacija nakon instalacije za 54 posto.

Više... Vaš Komentar Top
Sony Xperia 1 VI i Xperia 10 VI napokon stižu?

Datum objave 22.04.2024

Sony Xperia 1 VI i Xperia 10 VI napokon stižu?

Sony Xperia 1 VI i Xperia 10 VI napokon stižu (1)

Sonyjeva službena web stranica u Japanu objavila je da će održati “Xperia SPECIAL EVENT 2024″ , 17. svibnja. Očekuje da će dva nova Xperia modela biti protagonisti. Prvi je Sony Xperia 1 VI, a drugi Xperia 10 VI. 

Sony donosi  s Xperia 1 VI neke promjene u dizajnu u usporedbi s prošlogodišnjim modelom Xperia 1 V. Zaslon ostaje na 6,5 inča, ali 4K rezolucija se automatski aktivira samo za gledanje slika i videozapisa. U svakodnevnoj uporabi, standardna je 2K rezolucija, što štiti bateriju. Zaboravite na ultra-dugi omjer zaslona 21:9. Xperia 1 VI prelazi na 19,5:9, što je bliže omjeru Samsung Galaxy S24 Ultra.

Sony Xperia 1 VI i Xperia 10 VI napokon stižu (3)

To znači da će telefon biti nešto širi, kraći i deblji od prethodnika. Dimenzije su 161,9 x 74,5 x 8,4 milimetra. Na sreću, 3,5 mm jack za slušalice i namjenski gumb za zatvarač kamere opstaju. Senzor otiska prsta i dalje se nalazi na bočnoj tipki za uključivanje/isključivanje.

Na stražnjoj strani nalazi se eliptični modul kamera. Navodno su specifikacije kamera iste kao i kod Xperije 1 V. Poboljšana obrada softvera i AI značajke mogle bi donijeti neke prednosti, ali ćemo morati sačekati i vidjeti.

Unutra se krije Snapdragon 8 Gen3 procesor uz minimalno 12 GB RAM-a.

Sony Xperia 5V – mali i moćan flagship

Sony Xperia 1 V – prvi pametni telefon na svijetu koji integrira Exmor T for mobile senzor

Upoznajte Sony Xperia PRO-I mobitel dizajniran za kreatore sadržaja

Sonyjeva Xperia 10 VI srednje klase drži se klasike. Ostaje zaslon omjera 21:9, kao i dimenzije kučišta.

Sony Xperia 1 VI i Xperia 10 VI napokon stižu (2)

(Foto/Flip Sumahodigest)

Trenutno je nemoguće potvrditi autentičnost svih ovih informacija i potrebno je pričekati stvarno lansiranje ovih telefona.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 6 minuta

Prelazak na 2.5 GbE mrežu

Objavljeno prije 7 minuta

Vanjski (eksterni) HDD-ovi i kućišta od 3.5"

Objavljeno prije 14 minuta

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 17 minuta

Torrent trackeri (NE tražite pozivnice ovdje!)

Objavljeno prije 26 minuta

Dobra klima

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti