EVGA predstavlja CLX CPU hladnjake zatvorene petlje s LCD-om

Datum objave 25.10.2022 - Sanja Ledinek

EVGA predstavlja CLX CPU hladnjake zatvorene petlje s LCD-om

EVGA predstavlja CLX CPU hladnjake zatvorene petlje s LCD-om

EVGA predstavlja CLX AIO (1)

EVGA lansira CLX sustav tekućeg hlađenja bez održavanja (AIO). Uključuje modele CLX360, CLX280 i CLX240 s radijatorima veličine 360, 280 i 240 milimetra s PWM kontrolom za koje se kaže da nude “najbolju ravnotežu hlađenja, tišine i mira uma.” Svi će dijeliti okrugli bakreni tekući rashladni blok s prethodno nanesenom pastom i integriranom pumpom.

Ako ste upoznati s asortimanom marke, to je zapravo evolucija EVGA CLC AIO-a. Temelje se na visokokvalitetnim Asetek komponentama 7. generacije koje eliminiraju nedostatke prethodnih revizija i finaliziraju dizajn za postizanje najviših performansi. Ove komponente prošle su testove ekstremnih opterećenja, uključujući temperaturu i ispitivanje nepropusnosti pomoću helija kako bi se osiguralo da je svaki pojedinačni hladnjak gotovo otporan na curenje.

Značajke uključuju 2,1-inčne 480×480 zaslon postavljen na elegantne kupolaste poklopce pumpe koji se nalaze na vrhu bakrenog vodenog bloka. Mogu se koristiti za nadzor sustava, razne animacijske efekte, korisničke slike ili prikaz informacija o temperaturi procesora, tekućini unutar rashladnog kruga, brzini pumpe i ventilatora. Postavke su dostupne putem EVGA vlastitog CLX softvera.

PROČITAJTE JOŠ

EVGA više nije partner s Nvidijom

EVGA X20 recenzija

EVGA X15 recenzija

EVGA 430W 80Plus test

EVGA predstavlja CLX AIO (2)

Hladnjaci imaju ventilatore s fluidnim dinamičkim ležajevima od 120 milimetara ili 140 milimetara s prilagodljivim RGB prstenastim osvjetljenjem. Za ventilatore od 120 milimetara brzina je deklarirana u rasponu od 0 do 2580 okretaja u minuti. Pri maksimalnoj brzini stvara se protok zraka od 73,15 kubičnih stopa u minuti (CFM) i pritisak od 3,77 milimetara vode.

Ventilatori promjera 140 milimetara rade u rasponu brzine od 0 do 2380 okretaja u minuti. Stvaraju protok zraka od 85,13 CFM i tlak od 3,68 milimetara vode. Proizvođač tvrdi da radni resurs iznosi 50 tisuća sati.
EVGA označava kompatibilnost novih proizvoda s procesorskim utičnicama Intel LGA 1700/1200/115x i AMD Socket AM5/AM4. Trenutno još nema europskih cijena, ali se cijene u SAD-u već čine prilično visokima Preporučena cijena EVGA CLX 240 LSS je 250 dolara, EVGA CLX 280 je 270 dolara, a EVGA CLX 360 je 300 dolara. Jamstvo je pet godina.

Više... Vaš Komentar Top
Kingston predstavlja FURY White Limited RGB memoriju

Datum objave 25.10.2022

Kingston predstavlja FURY White Limited RGB memoriju

Kingston predstavlja FURY White Limited RGB memoriju

Slaveći 35. obljetnicu, Kingston najavljuje ograničeno izdanje DDR4 RGB memorije FURY Beast White Limited s aerodinamičnim hladnjakom i prilagodljivim RGB osvjetljenjem.

Za razliku od smirenog i dominantnog crnog izgleda iste serije proizvoda, nova Kingston FURY White Limited Edition RGB memorija ima bijeli hladnjak dizajna lučnih linija koje zadovoljavaju estetski ukus gamera. RGB traka na vrhu memorije opremljena je s ukupno 10 LED-ica visoke svjetline za delikatno prikazati svjetlosni učinak oblaka i vode.

Korištenjem 16 unaprijed postavljenih načina osvjetljenja i prilagođenih funkcija ugrađenih u upravljački softver Kingston FURY CTRL igrači mogu jednostavno postaviti vlastite svjetlosne efekte.

Kingston FURY Beast Limited Edition DDR4 RGB memorija ima dvije opcije brzine uključujući overclocking i dostupna je u 8 GB /16 GB pojedinačnom modulu i 16 GB/ 32 GB dvodijelnom setu. Ova memorija je također certificirana od strane Intel XMP s unaprijed optimiziranim vremenom, brzinom i naponom, a također je prikladna za AMD Ryzen sustave.

PROČITAJTE JOŠ

Kingston FURY svojoj ponudi dodaje DDR5 s AMD EXPO certifikatom

Kingston FURY Beast DDR5 RGB

Kingston Fury Beast DDR5 5200MHz 32GB recenzija

Također je svaka memorija Kingston FURY prošla rigorozan test brzine prije napuštanja tvornice, te je certificirana od strane svjetski poznatih marki matičnih ploča kako bi se osigurala kompatibilnost. Proizvođač daj doživotno jamstvo za proizvod.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.22]

Datum objave 24.10.2022

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.22]

MacOS Lite, Oracle, Nvidia, Acer,  Intel……

Izvori kažu da Apple testira MacOS Lite na M2 iPad Pro

Izvori kažu da Apple testira MacOS Lite na M2 iPad Pro

Prema @Majin Bu, Apple radi na velikom redizajnu aplikacije Messages za iOS 17 i posebnoj verziji MacOS-a za novi M2 iPad Pro. Potonja je u internoj beta verziji kodnog naziva “Mendocino” i trebala bi biti objavljena 2023. godine.

Rečeno je da ova posebna verzija macOS-a ima 25% zumiranje korisničkog sučelja, a neke su aplikacije optimizirane za zaslone osjetljive na dodir što bi moglo objasniti patent izdan ranije ove godine za buduću verziju iPadOS-a s Mac korisničkim sučeljem. Također, aplikacije koje se izvode na uređaju i dalje će biti trenutna verzija za iPad, a ne verzija za MacOS.

Što se tiče razloga zašto Apple cilja na M2 umjesto na M1 uređaj, smatra da je to marketinški trik kako bi se istaknule prednosti modela M2 koji mnogi kupci smatraju inferiornim u odnosu na M1. S obzirom na Appleovu povijest marketinga to je moguće.

Oracle najavljuje produbljivanje partnerstva s NVIDIA Artificial Intelligence

Oracle najavljuje produbljivanje partnerstva s NVIDIA Artificial Intelligence

Oracle je objavio da je dodatno produbio svoje partnerstvo s tvrtkom NVIDIA i najavio pokretanje novog višegodišnjeg projekta suradnje kako bi pomogao korisnicima u rješavanju poslovnih izazova kroz ubrzano računalstvo i umjetnu inteligenciju (AI). Uz to planiraju integrirati kompletan NVIDIA ubrzani računalni skup (uključujući GPU, sustav, softver) u Oracle Cloud Infrastructure (OCI). U budućnosti, OCI će dodati desetke tisuća NVIDIA GPU-ova, u kombinaciji s AI cloud infrastrukturom, kako bi tvrtkama pružio portfelj AI obuka i proizvoda za duboko učenje.

PROČITAJTE JOŠ

jedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.21]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.20]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.19]

Acer: PC tržište još nije dotaknulo dno, ali…

Acer PC tržište još nije dotaknulo dno, ali...

PC industrija, prema izvršnom direktoru Acera, u prvoj polovici sljedeće godine doživjeti će još jedan dvoznamenkasti pad.  Također  DigiTimes Research predviđa da očekuje pad isporuka prijenosnih računala za više od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Izvješće je također istaknulo da će potražnja dalje ovisiti o općim gospodarskim preprekama u 2023., a isporuke prijenosnih računala lagano će se smanjiti. Očekuje se da će se tržište vratiti skromnom rastu tek 2024. zbog gospodarskog oporavka i povećane konkurencije procesorskih platformi.

Ranije, IDC-ove brojke također nisu bile dobre, s padom globalne prodaje računala za više od 15 postotna boda u trećem kvartalu 2022. Slične rezultate objavila je tvrtka za istraživanje tržišta Gartner, koja je pokazala da su globalne isporuke računala pale za 19,6 posto u istom kvartalu, što je najveći pad u 20 godina.

Intel Mobile Core 13. generacije uključivat će modele i7-13620H i i5-13420H

Intel Mobile Core 13. generacije uključivat će modele i7-13620H i i5-13420H

Leaker @momomo_us tvrdi da će Intel lansirati još dva mobilna Core CPU-a 13. generacije.

Prema prethodnim izvješćima, Intel radi na Core i9-13900HK i i7-13700H za prijenosna računala. Očekuje se da će to biti top igrački SKU-ovi, svi s 14 jezgri i 20 niti. Ovi CPU-i će također nadmašiti liniju Core 12. generacije u brzinama takta do 5,4 GHz prema curenju informacija.

Uz to, spomenuti leaker tvrdi da Intel dodaje SKU-ove 13_20H, koji su ili s niskim TDP-om ili neka vrsta preimenovanja postojećih SKU-ova.

Posebno spominje Intel Core i7-13620H i i5-13420H, ali su njihove konfiguracije još uvijek nepoznate.  Vjerojatno je da Intel želi da serija Core 13. generacije, kodnog naziva “Raptor Lake mobile”, stigne prije CES-a 2023. Postoji i šansa da će Intelovi CPU-i 13. generacije biti upareni s Nvidia RTX 40 mobilnim GPU-om ili Intel Arc A-serijom.

Više... Vaš Komentar Top
TSMC upozorava: industrija poluvodiča bit će u zahlađenju sljedeće godine

Datum objave 24.10.2022

TSMC upozorava: industrija poluvodiča bit će u zahlađenju sljedeće godine

TSMC upozorava_ industrija poluvodiča bit će u zahlađenju sljedeće godine (1)

Nedavno je TSMC objavio svoje financijsko izvješće za treće tromjesečje 2022. koje je završilo 30. rujna, iz kojeg je vidljivo da su ukupni prihodi premašili očekivanja s 35,9 postotna boda na godišnjoj razini i 11,4 postotna boda na mjesečnoj razini. Bruto profitna marža bila je 60,4 posto, a operativna profitna marža 50,6 posto.

TSMC upozorava_ industrija poluvodiča bit će u zahlađenju sljedeće godine (2)

Osim toga, u financijskom izvješću također možemo vidjeti da je u trećem tromjesečju poslovanje s pametnim telefonima tvrtke činilo 41 posto prihoda što je porast od 25 postotna boda u odnosu na prethodni kvartal, a Apple je najviše pridonio prihodima. Što se tiče računala, tromjesečni prihod je povećan 4 postotna boda.

Također napredne tehnologije činili su 54 posto ukupnog prihoda TSMC-a. Od toga, 5-nanometarski je pridonio najvećem prihodu (28 posto), a slijedi ga 7-nanometarski (26 posto).

TSMC upozorava_ industrija poluvodiča bit će u zahlađenju sljedeće godine (3)

PROČITAJTE JOŠ

Qualcomm ostaje vjeran TSCM-u za 5G top čipove u 2023./2024.

TSCM cijene čipova rastu 20%

Međutim, vrijedi napomenuti da je TSMC primijetio slabljenje potražnje na krajnjem potrošačkom tržištu i da će biti teško održati takav rast u četvrtom tromjesečju. Očekuju da bi industrija poluvodiča mogla pasti 2023., a TSMC sigurno neće biti imun.

TSMC upozorava_ industrija poluvodiča bit će u zahlađenju sljedeće godine (4)

Kao razloge navode računalni hardver (procesori i grafičke kartice) koji je ograničen daljnjom potražnjom jer gotovo svi proizvođači imaju nagomilane zalihe. Osim toga, postupno produljenje ciklusa zamjene komponenata povezanih s osobnim računalima dodatno je pooštrilo isporuke na tržišta, a prilagodbe lanca opskrbe smanjile su isporuke procesora. Konačno, nedavno uvedene dodatne mjere kontrole kineske industrije čipova od strane Sjedinjenih Država također će utjecati na TSMC u određenoj mjeri.

Više... Vaš Komentar Top
Tržište pametnih telefona dalje u padu

Datum objave 24.10.2022

Tržište pametnih telefona dalje u padu

Tržište pametnih telefona dalje u padu

Globalno tržište pametnih telefona u trećem tromjesečju 2022. smanjit će se za 9 postotnih bodova na godišnjoj razini, a Apple će rasti suprotno trendu s udjelom od 18 posto.

Prema podacima koje je objavio Canalys, neovisna agencija za analizu tržišta tehnologije, u trećem kvartalu 2022. globalno tržište pametnih telefona doživjelo je treći uzastopni kvartalni pad. Ovo je bilo najgore tromjesečje. Sumorni ekonomski izgledi naveli su potrošače da odgode kupnju dajući prednost potrošnji drugim proizvodima.

Analitičarka tvrtke Canalys, rekla je: “Potražnja potrošača ima snažan utjecaj na tržišne performanse pametnih telefona, a prodavači se brzo prilagođavaju teškom poslovnom okruženju. Za većinu dobavljača postoji strah od daljnjeg rizik prevelikih zaliha usprkos postupnom poboljšanju prodaje zbog agresivnih popusta i promocija. Uz to proizvođači usvajaju opreznu strategiju u pogledu cijena novih proizvoda, kako bi izbjegli negativnu reakciju potrošača, koji su sada vrlo osjetljiv na bilo kakvo neznatno povećanje cijena.”
Što se tiče količine prodaje, Samsung je smanjio zalihe kroz snažne promotivne aktivnosti, ostajući vodeći s tržišnim udjelom od 22%. Apple je bio jedini dobavljač među prvih pet koji je ostvario pozitivan međugodišnji rast tijekom tromjesečja, a dodatno je poboljšao svoju tržišnu poziciju s udjelom od 18%. S obzirom na neizvjesnost Xiaomi, OPPO i vivo nastavili su oprezno pristupati globalnom širenju, s tržišnim udjelima koji su dosegnuli 14 posto, 10 posto odnosno 9 posto.

Prema analitičarima, trenutno još nema znakova poboljšanja tržišne potražnje kroz četvrti kvartal ove godine i prvu polovicu 2023. Proizvođači moraju surađivati ​​s opskrbnim lancem kako bi formulirali razborite prognoze proizvodnje, a istovremeno usko surađivati ​​s prodajnim kanalima. Ulaskom u špicu blagdanske prodajne sezone, nema sumnje potrošače koji su odgađali kupnju novih telefona očekuju veliki popusti i paketne promocije od proizvođača, kao i značajna sniženja cijena na uređaje starije generacije. Međutim, prerano je vidjeti nadolazeće četvrto tromjesečje kao stvarnu prekretnicu u oporavku tržišta.

Više... Vaš Komentar Top
Lansiranje Dimensitya 9200 očekuje se u studenom

Datum objave 24.10.2022

Lansiranje Dimensitya 9200 očekuje se u studenom

Dimensity 9200_1

Qualcomm objavljuje sljedeću generaciju mobilne platforme Snapdragon 8 Gen 2 na otvaranju Snapdragon Technology Summita 15. studenog, a MediaTekova nova generacija platforme također će biti objavljena u studenom. Konkretno, radi se o Dimensity 9200 internog kodnog naziva DX2.

Dimensity 9200 proizvoditi se TSMC 4nm procesom. Koristit će Cortex-X3 ultra-veliku jezgru, koja je ujedno i nova ARM-ova Cortex-A715 jezgra.

Dimensity 9200_2

Ovaj čipset je zajednički prilagođen s vivo i Oppo proizvođačima mobilnih telefona. Prema trenutnoj liniji mobilnih telefona, vivo X90 standardna verzija i OPPO Find X6 Dimensity Edition vjerojatno će biti prvi modeli opremljeni procesorom Dimensity 9200.

Izvori bliski kompaniji kažu da se Dimensity 9200 može natjecati sa Snapdragonom 8 Gen 2 i nedvojbeno će učvrstiti poziciju MediaTeka na tržištu top SoC-eva.

Više... Vaš Komentar Top
Stigla je Evnia, nova gaming linija Philips Monitorsa

Datum objave 24.10.2022

Stigla je Evnia, nova gaming linija Philips Monitorsa

E-Sports team celebrating

Gaming industrija daleko je dogurala. Još od svog jednostavnog, dvodimenzionalnog prvijenca 70-ih i 80-ih, gaming je držao korak s brzom evolucijom digitalne tehnologije, uzdižući se ne samo kao oblik zabave, već i kao istinski uranjajuće, jedinstveno i snažno iskustvo. Moderni gameri imaju sve veća očekivanja od IT brendova, želeći da oni reflektiraju širok raspon njihovih želja i potreba. Ponukan upravo time, MMD, licencni partner brenda za Philips Monitors, ponosno najavljuje lansiranje nove gaming linije Evnia.

Prvi dostupan Evnia model zakrivljeni je monitor Philips Evnia 34M2C7600M koji osigurava gotovo kinematografsko iskustvo s UltraWide Quad HD 3440 x 1440 rezolucijom i HDR1400. Mini-LED pozadinsko osvjetljenje monitora s 1152 zone omogućuje poboljšanu kontrolu osvjetljenja i omjera kontrasta za dublje crne i svjetlije bijele nijanse. Također, Ambiglow doprinosi potpunom uživljavanju u gaming. Vizualna performansa usklađena je s njegovim gaming performansama – s brzinom osvježavanja od čak 165 Hz, ultra-niskim ulaznim kašnjenjem i Adaptive-Sync tehnologijom, čak će i najzahtjevnije gaming akcije biti glatke i fluidne.

Teenager gaming online in his bedroom

Počevši s lansiranjem prvog modela asortiman Evnia monitora u budućnosti će predstaviti još modela vođenih performansama: 42M2N8900 (42-inčni OLED ravni zaslon), 34M2C8600 (34-inčni QD OLED zakrivljeni zaslon) te 27M2C5500W (27-inčni VA zakrivljeni zaslon). Ponudu će upotpuniti inovativna i elegantna periferija: tipkovnice (SPK8508 i SPK8708), miševi (SPK9508 i SPK9708), slušalice (TAG5208 i TAG7208) te podloga za miš (SPL7508).

Philips Evnia 34M2C7600MV bit će dostupna od prosinca 2022. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od  15.600 kuna (2.069 eura).

Philips Evnia 42M2N8900, 34M2C8600 i 27M2C5500W bit će dostupni od sredine siječnja 2023. po preporučenim maloprodajnim cijenama od 14.771 kuna (1959 eura), 13.941 kuna (1849 eura) i 4.366 kuna (579 eura).

Sva periferija bit će dostupna od lipnja 2023. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Zašto je iPhone i dalje najpoželjniji mobitel na svijetu?

Datum objave 20.10.2022

Zašto je iPhone i dalje najpoželjniji mobitel na svijetu?

Unatoč tome što brojne ugledne tvrtke danas proizvode odlične mobilne uređaje po pristupačnim cijenama, Appleov pametni telefon i dalje ostaje čvrsto na vrhu najpoželjnijih mobitela na svijetu.

Prošlo je točno 15 godina otkad je lansiran prvi iPhone, pametni telefon kojeg proizvodi slavna tehnološka kompanija Apple, poznata po svom legendarnom osnivaču Steveu Jobsu.

Nije trebalo mnogo da iPhone postane pojam kvalitete u svijetu mobitela, što zbog tehnoloških rješenja korištenih u njegovoj izradi, što zbog vještog brendiranja koje ga je učinilo ikonom u svijetu mobitela.

U međuvremenu su brojne tvrtke ušle u svijet proizvodnje mobitela i uz pomoć Android operativnog sustava ponudile korisnicima svoje pametne telefone, po znatno povoljnijim cijenama. Ta cjenovna razlika najvažniji je razlog zašto u svijetu imamo potpunu raznolikost po pitanju mobitela koji se svakodnevno koriste. No, kad govorimo o najpoželjnijem, to je i dalje iPhone, koji je nedavno lansirao svoje iPhone 14 i iPhone 14 Plus modele.

Drugim riječima, da korisnik ima neograničeni budžet za kupovinu mobitela, u većini slučajeva kupio bi upravo iPhone, a ne neku drugu marku. Zbog toga nije iznenađenje da svi oni koji žele povećati svoju popularnost na Internetu, u nagradnim igrama nude upravo Appleov pametni telefon kao jednu od glavnih nagrada.

Rade to danas influenceri, ali i ozbiljne kompanije, kao što je na primjer Favbet casino, sa svojom aktualnom akcijom u kojoj svaki tjedan sretni igrač može dobiti iPhone 13 Pro na poklon.

apple_iphone_13_9

Tako će Favbetova promocija pod nazivom Svemirska avantura dodatno povećati broj korisnika iPhone telefona, a ovo su glavni razlozi zašto je njegov ugled veći od pametnih telefona koje pogoni Android operativni sustav.

Intuitivno sučelje i dobro zaštićeni sustav

Iza iPhonea stoji operativni sustav iOS, koji je stabilniji od Androida te bolje štiti vaše podatke. Koristi se i na drugim Appleovim uređajima, kao što su iPad i iPod, što znači možete međusobno sinkronizirati podatke na njima i munjevito brzo seliti fotke i dokumente s jednog na drugi uređaj, zahvaljujući iCloudu.

Na sučelje iPhone telefona treba vremena da se naviknete, jer je nešto drukčije od drugih marki mobitela, no jednom kad pohvatate osnovnu filozofiju, bit će vam još lakše provoditi željene radnje i dolaziti do traženih informacija.

Dobra stvar kod Appleovog pametnog telefona je i to što je jednostavnije programirati aplikacije za iOS, zbog čega mnoge dolaze prvo na iPhone, a tek kasnije na mobitele koji koriste Android.

Pozitivno je i kod iPhonea što iOS ne treba toliko često krpati i nadograđivati poput Androida, kojeg koristi pregršt različitih uređaja i nije lako pronaći idealnu formulu koja će zadovoljiti sve.

Također nema potrebe da sami instalirate mnogo aplikacija, pogotovo ne onih koje utječu na rad operativnog sustava, jer sve što vam treba vaš iPhone već je tu od samog početka, što uključuje iMessage i FaceTime, za dopisivanje i povezivanje s prijateljima i obitelji.

Uz sve to, iPhone je stekao kultni status u svijetu mobitela pa je njegovo posjedovanje pitanje prestiža, što ide toliko daleko da čak u nekoj mjeri može utjecati i na vaš društveni status.

Zato nije iznenađenje što Appleovi pametni telefoni bolje drže svoju cijenu, što znači da ćete čak i za rabljeni dobiti odličan novac ako ga odlučite prodati, dok drugim brendovima cijena strelovito pada, čim ih izvadite iz njihove kutije.

Dakle, iPhone je i dalje u očima korisnika na samom vrhu i može si priuštiti značajno više cijene od konkurencije, a nama ostaje za vidjeti hoće li mu se neki brend približiti ili ga čak prestići u godinama koje dolaze.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Apple predstavlja iPad Pro 2022 s M2 čipom

Datum objave 20.10.2022

Apple predstavlja iPad Pro 2022 s M2 čipom

Apple-iPad-Pro

Apple je najavio šestu generaciju iPada Pro. Nije iznenađujuća opremljenost M2 čipom, koji je debitirao u MacBook Air i 13-inčnom MacBooku Pro ranije ove godine.

iPad Pro 2022 zadržava sveukupni dizajn koji Apple koristi od 2018. godine, kada je tvrtka prvi put uklonila tipku Home kako bi povećala površinu zaslona. No, teško je reći da se radi o “punom ekranu”, jer još uvijek postoje očite granice sa svih strana. Kupci mogu odabrati uređaj u jednoj od dvije ponuđene varijante s obzirom na duljine dijagonala zaslona i tehnologije ekrana.

Prva je s 12,9 inčnim Mini LED (Liquid Retina XDR) zaslonom svjetline 1000 cd/m2 , odnosno vršnom svjetlinom od 1600 cd/m2 i prilagodljivom brzinom osvježavanja od 120 Hz. Rezolucija je 2.732 × 2.048 piksela, gustoće 264 piksela po kvadratnom inču omjera 12:9. Druga iPad Pro varijanta ima 11 inčni IPS LED zaslon adaptivne brzine osvježavanja od 120 Hz i vršne svjetline 600 cd/m2 . Podržava P3 široku paletu boja i Appleovu ProMotion funkciju. Njegova rezolucija je 2.388 x 1.668 piksela gustoća 264 ppi.

Ovi zasloni imaju značajku koja detektira kada je Apple Pencil olovka malo iznad (na visini od 12 mm) što omogućuje korisnicama bolju preciznost skiciranja i ilustriranja. Uz to kada se koristi Scribble, tekstualna polja se automatski proširuju približavanjem olovke ekranu, a također se rukopis brže pretvara u tekst. Aplikacije trećih strana također mogu iskoristiti ovu novu značajku.

Apple-iPad-Pro-Magic-Keyboard

Za oba modela hardversku osnova je M2 čipset. Iako sve znamo o njemu , ali prikladno je sažeti osnovne karakteristike:

 • CPU s osam jezgri
 • 10 jezgreni GPU
 • 16-jezgreni Neural Engine, koji kombinirajući CPU i GPU može obraditi do 15.800 milijardi operacija u sekundi
  propusnost memorije od 100 Gbps
 • do 16 GB objedinjene memorije

Također dolaze u konfiguracijama od 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB i 2 TB interne flash memorije. Podržavaju trenutno najbrži Wi-Fi 6E (802.11ax) s brzinama preuzimanja do 2,4 Gb/s, Bluetooth 5.3 , 5G (sub-6 GHz i mmWave) te 1x Thunderbolt / USB 4 Type-C ulaz. Audio podrška uključuje četiri zvučnika i pet mikrofona. iPad Pro 12.9 ima bateriju kapaciteta 40,88 Wh, dok iPad Pro 11 od 28,65 Wh.

Na popisu specifikacija nalazimo i sljedeće senzore: FaceID, 3-osni žiroskop, akcelerometar, barometar, senzor ambijentalnog svjetla.

Kamere

U pogledu kamera, prednja je TrueDepth 12 megapikselna ( ultra široki kut 122 °, f/2.4, video snimanje do 1080p / 60 FPS), a dvije stražnje su širokokutna od 12 megapiksela ( f / 1.8) i ultraširokokutna od 10 megapiksela ( f / 2.4, 125 ° kut gledanja, 5-elementna leća, Lidar skener, video snimanje do 4K / 60 FPS; ProRes video do 4K )

PROČITAJTE JOŠ

Test – Apple iPad Air 64 GB 5th generation i Next One dodaci

Apple predstavio iPad 9. generacije

Brzi test – Jison iPad Pro 10.5

Dimenzije i masa

 • iPad Pro 12: 9: 280,6 x 214,9 x 6,4 mm; 682 grama (Wi-Fi) i 684 grama (Wi-Fi + mobilna mreža)
 • iPad Pro 11: 247,6 x 178,5 x 5,9 mm 466 grama (Wi-Fi) i 468 grama (Wi-Fi + Cellular)

OS

Apple kaže da će iPadOS 16, biti objavljen ovog mjeseca. Dio razloga zašto kasni je problem s novom značajkom pod nazivom “Stage Manager”, koja je opisana kao “novi način za lako obavljanje više zadataka” ( automatski upravlja otvorenim prozorima i aplikacijama, poboljšavajući iskustvo multitaskinga), a tijekom testiranja pokazala je neke nedostatke koji se sada rješavaju.

CIJENE I DOSTUPNOST

 • iPad Pro M2 11″ (WiFi) od 1069 € do 2449 €
 • Wi-Fi + mobilna mreža 1269 € do 2649 €
 • iPad Pro M2 12,9″ WiFi od 1469 € do 2849 €
 • Wi-Fi + mobilna mreža od 1669 € do 3044 €
Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA, Intel i AMD povlače se za sada iz TSMC-ovog 3nm proizvodnog kapaciteta

Datum objave 18.10.2022

NVIDIA, Intel i AMD povlače se za sada iz TSMC-ovog 3nm proizvodnog kapaciteta

NVIDIA, Intel i AMD povlače se iz TSMC-ovog 3nm proizvodnog kapaciteta

TSMC uz 7nm i 5nm procese, koji su u stabilnoj proizvodnji dugi niz godina, pokreće i masovnu proizvodnju 3nm procesa. Međutim, situacija je sada drugačija. TSMC-ov 3nm proces može imati samo jednog kupca od ove do sljedeće godine. To je Apple, uglavnom za proizvodnju desktop verzije M3 i mobilnog A17 procesora.

Što se tiče ostalih poluvodičkih tvrtki, Intel se povukao iz natjecanja za prvi 3nm proces, a Core GPU moduli 14. generacije sljedeće godine i dalje će koristiti TSMC-ov 5nm proces. AMD-ovi proizvodi ove i sljedeće godine su ili 5nm procesa ili poboljšana verzija 4nm procesa. Iako je 3nm Zen5 na putu, nemoguće ga je lansirati 2023.

NVIDIA koristi prilagođenu verziju TSMC-ovog 4N procesa. Serija RTX 40 je upravo počela s implementacijom. Nemoguće je proizvesti 3nm GPU-ove u cijeloj 2023. godini. CPU poslužitelja također je 5nm proces.

Među proizvođačima mobilnih telefona, iako je MediaTek prvi lansirao TSMC-ov 4nm proces, tržište mobilnih telefona trenutno je u padu pa će tako iteracije Dimensity 9000 nastaviti koristiti 4nm proces i neće riskirati s 3nm procesom.

PROČITAJTE JOŠ

TSCM cijene čipova rastu 20%

TSCM uspješno završio 3nm probnu proizvodnju čipseta

Qualcomm ostaje vjeran TSCM-u za 5G top čipove u 2023./2024.

Nema sumnje i Qualcomm ostaje na TSMC 4nm procesu za Snapdragon 8 Gen 2 i prema analitičarima za Snapdragon 8 Gen 3, koji bi trebao se pojaviti krajem sljedeće godine, mala je vjerojatnost da se prebace na N3E osim ako industrija mobilnih telefona ne nastavi rast.
Problem TSCM-a odustajanja kupaca od 3nm procesa najvjerojatnije je nastao jer očigledno zaostaju s 3nm proizvodnim čvorom. Prema Seeking Alpha, masovna proizvodnja je trebala započeti u rujnu, ali sada tvrtka cilja na četvrto tromjesečje tako da govorimo o studenom ili prosincu.

TSMC je pripremio najmanje 5 procesa na 3nm. Prva generacija 3nm više nije dostupna. N3E je i proces koji je planirala koristi većina proizvođača. Poboljšava performanse, smanjuje potrošnju energije i proširuje opseg primjene. U usporedbi s N5, potrošnja energije smanjena je za 34 posto pri istoj izvedbi i gustoći , izvedba je poboljšana za 18 posto pri istoj potrošnji energije i gustoći, ili se gustoća tranzistora može povećati za 60 posto tako da je ekonomičnost bolja.

Zanimljivo je napomenuti da Samsung već par mjeseci isporučuje prve 3nm čipove .

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Objavljeno prije 7 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 9 minuta

Kupnja bijele tehnike

Objavljeno prije 26 minuta

Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Objavljeno prije 27 minuta

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Novosti

GIGABYTE pokreće AI TOP aplikaciju za fino podešavanje AI modela

U kontekstu rastućeg zanimanja za generativnu umjetnu inteligenciju, GIGABYTE predstavlja ekskluzivnu AI TOP aplikaciju koja tvrtkama nudi lokalno osposobljavanje i optimizaciju umjetne inteligencije. Aplikacija nudi intuitivne tokove rada,... Pročitaj više

NVIDIA CUDA besprijekorno radi na AMD grafičkim procesorima pomoću alata SCALE

Britanski startup Spectral Compute nedavno je najavio lansiranje svog revolucionarnog GPGPU alata "SCALE", koji omogućuje CUDA programima NVIDIA-e da se izravno izvode na AMD GPU-ovima bez potrebe za prijenosom koda. Ova vijest predstavlja... Pročitaj više

Inferiorna termalna pasta krivac za visoku temperaturu grafičke kartice nakon dužeg vremena

Mnogi igrači su se suočili s problemom porasta temperature grafičke kartice (GPU) tijekom vremena, čak i nakon čišćenja prašine i održavanja sustava. Prema Igor's Labu, poznatoj web stranici recenzije hardvera, glavni krivac za ovaj problem... Pročitaj više

Svijetu nestaje podataka za obuku umjetne inteligencije

Tvorci sustava umjetne inteligencije (AI) godinama su se oslanjali na beskrajan izvor tekstova, slika i videozapisa s interneta za obuku svojih modela. No, ovaj izvor podataka polako nestaje. Studija koja je proučavala 14.000 internetskih d... Pročitaj više

Zašto cijene SSD-a i dalje rastu?

Solid-state pogoni (SSD-ovi) postali su dominantan izbor za pohranu podataka u tehnologijama poput IoT-a, računalstva u oblaku i umjetne inteligencije. SSD-ovi nadmašuju HDD-ove u brzini pristupa podacima, energetskoj učinkovitosti i pouzda... Pročitaj više

Sve novosti