MediaTek Dimensity 9300 i maštovit CPU dizajn arhitekture

Datum objave 11.07.2023 - Sanja Ledinek

MediaTek Dimensity 9300  i maštovit CPU dizajn arhitekture

MediaTek Dimensity 9300 i maštovit CPU dizajn arhitekture

MediaTek Dimensity 9300 i maštovit CPU dizajn arhitekture (1)

MediaTek procesori postali su popularni prije otprilike 10 godina, kada je došlo do procvata jeftinih pametnih telefona. Od 2013. godine tajvansku tvrtku počinje prati trag lošeg proizvođača koji se uzalud pokušavao natjecati s Qualcommom. To vrijeme je prošlo pojavom linija aplikativnih procesora Dimensity.

Sada možemo sa sigurnošću reći da pametni telefoni na MediaTeku nisu inferiorni u odnosu na one čije je srce Qualcomm aplikativni procesor. Uostalom, čipseti su napravljeni na TSMC procesnoj tehnologiji koja je jednostavno bolja od Samsungove. Manje se zagrijavaju, pružaju višu razinu autonomije i performanse ne padaju toliko pod opterećenjem. Uz to se prošle godine Dimensity 9200 već mogao pohvaliti podrškom za novi standard LPDDR5X RAM-a i UFS 4.0 interne memorije, dok je Snapdragon 8+ Gen 1 zadržao stare performanse.  Isprobali smo ga testirajući  vivo X90 Pro pametni telefon.

Sada MediaTek Dimensity 9300 mijenja pravila igre dizajnom  jezgre

MediaTek Dimensity 9300 i maštovit CPU dizajn arhitekture (2)

Prema insajderima iz industrije, nadolazeći MediaTek Dimensity 9300, usvaja TSMC-ov N4P proces i umjesto konvencionalne kombinacije osnovne CPU arhitekture ima samo dvije vrste jezgri orijentirane na performanse. Glasine upućuju da ima 4 Cortex-X4 super jezgre temeljene na Armv9 arhitekturi i minimalno 3,0 GHz i 4 Cortex-A720 velike jezgre također temeljena na arhitekturi Armv9.

Ova zamjena malih jezgri s velikom jezgrom trebala bi donijeti veću energetsku učinkovitost ( navodno 50 posto bolja u odnosu na Dimensity 9200) uz Arm-ov najnoviji IP. Mora se priznati da je ovo maštovit dizajn i više u skladu s trendovima. Konkretno, sve je više hardverski zahtjevnih igara, a također mnoge aplikacije koje se češće koriste svakodnevno imaju povećanje opterećenje na komponente. Neki upućeni kažu da će ova dizajnerska ideja biti opći trend aplikativnih procesora mobilnih telefona 2024. godine.

Osim toga SoC ima najnoviji IMG BXM-8-256 GPU, uključuje napredne Imagiq tehnologije kamere, moćnu MiraVision obradu videozapisa i poboljšanja HyperEngine. Dimensity 9300 bi trebao biti objavljen u drugoj polovici 2023. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Evernote seli poslovanje u Europu

Datum objave 11.07.2023

Evernote seli poslovanje u Europu

Evernote seli poslovanje u Europu

Bending Spoons, talijanska tvrtka koja je kupila Evernote u studenom prošle godine seli većinu poslova u Europu i otpušta još 98 zaposlenika u Sjedinjenim Državama i Čileu. To se događa samo tri mjeseca nakon prvog vala otpuštanja.

Evernote je u objavi naveo da su zaposlenici obaviješteni o otkazima 7. srpnja, a biti će im osigurane otpremnine, bonusi za uspješnost te do godinu dana zdravstvenog osiguranja. Cilj tih koraka je operativna učinkovitost, jačanje pozicija na tržištu, veliko ažuriranje sinkronizacije usmjereno na metapodatke za učinkovito dijeljenje bilješki između uređaja.

Uz to tvrtka ima više od 50 ideja o tome kako primijeniti AI u svom proizvodu. Međutim nemaju namjeru pretvoriti Evernote u proizvod usmjeren na umjetnu inteligenciju. Žele samo dodati značajke koje u konačnici rješavaju korisničke probleme poput automatskog pretvaranje neorganiziranih bilješke u dobro strukturirane i omogućiti postavljanje pitanja na prirodnom jeziku kako bi se dobili trenutni odgovore na temelju sadržaja bilješki.

Podsjetimo, Evernote je bila jedna od prvih popularnih aplikacija za pisanje bilješki kada je pokrenuta 2008. godine. Ali od sredine 2010-ih počeli su se borili s konkurencijom, pretrpjeli pritužbe na niz nedostataka, izgubili nekoliko rukovoditelja, ali su se na kraju uspjeli oporaviti 2016. godine.

Više... Vaš Komentar Top
OpenAI najavljuje ogromna ulaganja u superalignment tim

Datum objave 11.07.2023

OpenAI najavljuje ogromna ulaganja u superalignment tim

OpenAI najavljuje ogromna ulaganja u superalignment tim

Iako razvoj umjetne inteligencije nudi velik potencijal za napredak i ubrzavanje društvenog razvoja, također predstavlja ozbiljne izazove i rizike. Važno je osigurati da se regulira, kontrolira i primjenjuje etički i sigurno.

To je razlog što OpenAI osniva superalignment istraživački tim koji se priprema za superinteligentnu umjetnu inteligenciju. Mogla bi biti razvijena do 2030. godine kao rezultat samo-evolucije i doseći znatno  veće sposobnosti od čak i umjetne opće inteligencije (AGI) ili biti sposobna naučiti izvršavati bilo koji intelektualni zadatak koji ljudska bića mogu izvršiti. Na čelu tima trebao bi biti glavni znanstvenik i suosnivač tvrtke Ilyom Sutskever, a bit će blokirano 20 posto procesorskih resursa za ovaj istraživački projekt. Cilj je osigurati da AI nastavi djelovati prema ljudskim namjerama i smanji se potencijalna šteta tehnologije koja može napraviti neočekivane pogreške koja se ne mogu predvidjeti.

PROČITAJTE JOŠ

OpenAI želi izgraditi epsku LLM trgovinu aplikacija otvarajući sve ChatGPT modele

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

Međutim, OpenAI naglašava da treba imati na umu da čak i ako je sustav umjetne inteligencije pažljivo dizajniran i podešen, ne postoji potpuno jamstvo da će njegovo ponašanje i ishodi uvijek biti točno usklađeni s ljudskim ciljevima i vrijednostima. Jer u stvarnom svijetu često se događaju neočekivane situacije i rezultati. Stoga rješavanje problema usklađivanja zahtijeva područje koje nadilazi inženjersku tehnologiju, zahtijeva multidisciplinarno znanje i razumijevanje te dublje razmišljanje i raspravu.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.56]

Datum objave 09.07.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.56]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Odabrali smo za vas….

EU pokreće protumonopolsku istragu o aplikaciji Teams

EU pokreće protumonopolsku istragu o aplikaciji Teams

Microsoft je 2017. dodao aplikaciju Teams za razmjenu poruka u Office 365, koja je na kraju zamijenila Skype za tvrtke. Slack u vlasništvu Salesforcea i konkurent Teamsa, požalio se Europskoj komisiji 2020. godine zbog ove integracije. S tim u vezi, Microsoft je odgovorio Europskoj komisiji da će verzije sustava Office biti bez obavezne aplikacija za Teams i najavio smanjenje cijene.

Međutim, Europska komisija je zatražila veće smanjenje cijena nego što je Microsoft ponudio i budući da dvije strane nisu postigle sporazum po tom pitanju pokreću protumonopolsku istragu kako bi riješila problem Microsoft Officea paketa i aplikacije Teams.

SEGA nije zainteresirana da padne u ruke Microsoftu

Posljednjih godina i Microsoft i Sony stječu tvrtke za igre. Tako je nedavno Microsoft kupio Bethesda i Activision Blizzard, a otkriveno je i da cilja ne Sega tvrtku za igre. Međutim, operativni direktor Shuji Utsumi, nedavno je naglasio da nemaju namjeru prodavati tvrtku, opovrgavajući glasine. Nisu vodili nikakve relevantne razgovore s Microsoftom, te su samo obični poslovni partneri s Microsoftom.

Pomama za ChatGPT-om počela se hladiti

Pomama za ChatGPT-om počela se hladiti

ChatGPT, chatbot pod OpenAI, koji se temelji na generiranju unaprijed obučene tehnologije, od svog pokretanja u studenom prošle godine sada je u lipnju prvi put doživio pad prometa.

ChatGPT globalni podaci o prometu na računalima i mobitelima u lipnju smanjili su se za 5,6 postotna boda, dok su se jedinstveni posjeti korisnika također smanjeni za 9,7 postotna boda u odnosu na svibanj. U međuvremenu, vrijeme koje korisnici provedu posjećujući stranicu palo je u lipnju za 5,78 posto. No, u određenom smislu, iako promet opada, OpenAI može kontrolirati vlastite troškove, uglavnom izbjegavajući trošenje više resursa na povećanje računalne snage modela.

Otkriveno ime prvog sklopivog telefona OnePlusa i datum objave

Otkriveno ime prvog sklopivog telefona OnePlusa i datum objave

Osnivač OnePlusa Pete Lau,  rekao je da će prvi sklopivi pametni telefon njegove tvrtke biti objavljen 19. kolovoza. Postojale su glasine da će naziv uređaja biti OnePlus V Fold, međutim tvrtka je zauzela drugačiji pristup imenovanja i nazvala ga OnePlus Open. Zanimljivo je da su razmatrali i druga imena, kao što su OnePlus Wing, OnePlus Edge, OnePlus Prime i OnePlus Peak.  

OnePlus Open ima 7,8-inčni AMOLED unutarnji zaslon razlučivosti 2K i vanjski 6,3-inčni. Oba podržavaju osvježavanja od 120 Hz. Hardverska osnova je mobilna platforma Qualcomm Snapdragon 8 druge generacije, koja nudi kombinaciju od 16 GB RAM-a i interne flash memorije od 256 GB. Osim toga, baterija kapaciteta 4.800 mAh podržava brzo punjenje od 67 W. Ovaj sklopivi telefon pokreće Oxygen OS 13.1, temeljen na Androidu 13, a na bočnoj strani kućišta ima trostupanjske tipke i senzor otiska prsta.

Tim RPCS3, najavio razvoj PS4 emulatora

Tim RPCS3, najavio razvoj PS4 emulatora

Emulatori konzola na osobnim računalima popularan su trend. Nekotekina, KD-11 i DH razvili su vrlo poznati PS3 emulator RPCS3, a razvojni timovi sada otkrivaju da rade na razvoju PS4 simulacije.

Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda emulatora PS4 kao što su Spine, Kyty, fpPS4 i GPCS4, tim koji je razvio RPCS3 stekao je veliku reputaciju Razlog je razvoj izvrsnih emulatora (izrada PS3 grafike igre blizu PS4 grafike u simulaciji), a njihov će novi emulator sigurno podići kvalitetu na novu visinu. Treba napomenuti da PS4 i PS5 imaju mnogo sličnosti u pogledu arhitekture, pa je sigurno nagađati da ako tim uspješno razvije emulator PS4, onda pojava PS5 nije daleko.

Yahoo planira izaći u javnost – spremni su financijski s dobrom bilancom i profitabilnošću

Yahoo planira izaći u javnost  spremni su financijski s dobrom bilancom i profitabilnošću

Yahoo je osnovan 1994. godine i dvije godine kasnije završio svoj IPO na NASDAQ-u. Do kraja 1999. godine postao je prva internetska tvrtka s tržišnom kapitalizacijom većom od 2 milijardi dolara. No, 2016. godine kupuje ih američka telekomunikacijska tvrtka Verizon i povukli su se s burze tri godine kasnije.

U posljednja dva desetljeća Yahoo je promijenio 8 izvršnih direktora, uključujući Marisu Mayer, bivšeg izvršnog direktora Warner Brosa Terryja Semela, a bilo je i mnogo strateških pogrešaka. Međutim, unatoč poteškoćama koje je tvrtka doživjela u različitim razdobljima, prema riječima Jima Lanzoen, Yahoo je i dalje peti u svijetu po ukupnom prometu i treći na tržištu pretraživanja. Trenutno ima više od trideset poslovnih jedinica, uključujući financije, sport, vijesti, poštu i druge web stranice kao što je TechCrunch. Također je rekao da će Yahoo aktivno razmotriti M&A mogućnosti u povezanim industrijama koje još nisu osnovale poslovanje, te da će umjetna inteligencija također pružiti novu priliku svim tvrtkama.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.55]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.54]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.53]

Googleov vlastiti čip spreman tek 2025. godine

Prema izvješćima, Google je prvotno planirao sljedeće godine izdati potpuno prilagođeni čip s internim kodnim imenom “Redondo”, zamjenjujući polu-prilagođeni čip dizajniran u suradnji sa Samsungom.  Ali je sada odlučio pričekati do 2025. godine kako bi interno lansirao čip potpuno prilagođenog dizajna, kodnog imena “Laguna”.

Asus ROG Matrix RTX 4090 grafička kartica doseže novi svjetski rekord

Asus ROG Matrix RTX 4090 grafička kartica doseže novi svjetski rekord

Kako bi dodatno demonstrirali snagu grafičke kartice ROG Matrix RTX 4090, Asus ju je poslao GPU američkom overclocking testeru SPLAVE, koji je uspio gurnuti frekvenciju do krajnjih granica u mjerilu GPUPI 3.3 32B i time srušiti prethodni rekord grafičke kartice iGame Lab.

Kao i za prethodni test overclockinga, SPLAVE je također odabrao odvođenje topline pomoću tekućeg dušika (LN2) i konačno postigao maksimalnu frekvenciju 3.945 MHz. Podsjetimo, Asus je službeno lansirao novu grafičku karticu ROG Matrix RTX4090 krajem svibnja. Ima AIO vodeno hlađenje i označava povratak Matrix hacker serije koja se posljednji put pojavljuje kao GeForce RTX 3060Ti.

Što Katolička Crkva misli o umjetnoj inteligenciji?

Umjetna inteligencija u fokusu znanstvene i tehnološke zajednice, postala je i u interesu Svete Stolice. Objavili su priručnik o etici umjetne inteligencije strojnog učenja, šifriranja i praćenja, kako bi dali smjernice znanstvenoj industriji i pomogli tehnološkim rukovoditeljima koji se suočavaju s etičkim pitanjima, umjesto da čekaju na regulative državnih, vladinih i ostalih instanci.

Priručnik je nastao je u suradnji Vatikana i Macla centra za primijenjenu etiku na Sveučilištu Santa Clara. Osim toga naglašava važnost uključivanja vrijednosti u tehnologiju i poslovanje od samog početka, umjesto čekanja da se problemi pojave prije nego što se isprave.

Ukratko, Vatikan navodi sedam smjernica koje se usredotočuju na budući razvoj umjetne inteligencije. Među njima se ističe fokus na osnaživanja poslovnog osoblja da razmotri etička pitanja u svakodnevnom radu. Priručnik možete preuzeti i pročitati putem ovog linka.

Više... Vaš Komentar Top
Što treba napomenuti starijim osobama kako ne bi postali žrtve internetskih prijevara

Datum objave 09.07.2023

Što treba napomenuti starijim osobama kako ne bi postali žrtve internetskih prijevara

Što treba napomenuti starijim osobama kako ne bi postali žrtve internetskih prijevara (1)

U posljednje vrijeme sve je više slučajeva prijevare starijih i umirovljenika u vezi novca.

Izvješće AARP-a (American Association for Retirement) Technology Trends, pokazalo je da su ljudi u dobi od 65 i više godina skloniji koristiti pametne telefone i tablete za čitanje vijesti, zabavu i komunikaciju. Sve veća potražnja za internetskom kupovinom i online plaćanjima starijih osoba također ih čini novim metama za loše momke.

Prema riječima stručnjaka, mnoge starije osobe bile su meta visokotehnoloških prevaranata. Naravno, da nakon što su saznale da su prevarene, često su se osjećale negativno, posramljeno i depresivno, pa i mnoge prikrile činjenicu da su prevarene. Zato bi mlađi članovi obitelji trebali odvojiti vrijeme kako bi starije osobe uputili na što trebaju obratiti pažnju prilikom korištenja svojih mobitela, tableta ili računala, pričati s njima o mogućim prijevarnim situacijama i kako ih izbjeći.

Prvenstveno bi ih trebalo upozoriti da ne daju svoje osobne podatke, bankovne račune i druge račune nikome putem telefona, društvenih mreža, internetskih kanala i foruma. U izvješću Američke savezne trgovinske komisije (FTC), osobe u dobi od 60 i više godina prijavile su 467.000 prijevara s novcem, samo prošle godine.

Što treba napomenuti starijim osobama kako ne bi postali žrtve internetskih prijevara (2)

PROČITAJTE JOŠ

Savjeti: ne koristite dugotrajno mobitel dok ležite na krevetu

Savjeti: punjenje baterije telefona punjačima različite snage

Kod video poziva, trebali bi obratiti pažnju da li osoba s druge strane ima neke čudne znakove, poput lica kojem nedostaju emocije ili je prilično “inertna” ili kada govori, ima li neprirodno držanje, je li rasvjeta čudna, ima li puno buke, zvuka koji nisu u skladu sa slikom. Sve to ukazuje na deepfake tehnologiju koja se obično koristi za prijevaru starijih osoba.

Konačno, trebalo bi ih upozoriti da se prevaranti lažno predstavljaju kao policija, zaposlenici državnih agencija, poreznih uprava itd. U tom slučaju, zatraže li da još instaliraju neku aplikaciju ili kliknu na određenu poveznicu, da nikako to ne smiju učiniti. Loši akteri mogu dobit tako pristup svim podacima kao što su računi, kontakti, poruke, slike, datoteke dokumenti, kodovi i pinovi. Nakon što dobiju ove podatke, mogu im oteti novac na računima.

Više... Vaš Komentar Top
Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom

Datum objave 09.07.2023

Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom

Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom_naslovnica

U 90-ima, mnogi su koristili za fotografiranje DSLR kamere, ali s brzim razvojem pametnih telefona, broj korisnika ovih kamera se drastično smanjio. Mnogi misle da je razina hardvera fotografije mobilnog telefona nadmašila tradicionalne kamere, pa nema potrebe za kupnjom i korištenjem ove vrste uređaja. Međutim nije potpuno točno. Za koga su prikladniji pametni telefoni za fotkanje, a za koga standardne kamere, tema je članka.

Prvo treba imati na umu da mobilni telefoni i DSLR kamere imaju različite koncepte snimanja.

Snimanje klasičnim DSLR fotoaparatom

Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom (1)

Činjenica je da količina informacija koje dobiva senzor kamere nekoliko puta ili čak deset puta veći od onih u mobilnom telefonu, nadmašuje mobitele. I bitna je stavka koja ima utjecaj na kvalitetu snimljene fotografije.

Dobro je znati da kamere imaju i potpuno automatski način rada, ali obično rezultat nije tako dobar kako korisnici očekuju. Zato se treba naučiti puno o parametrima ISO vrijednosti, na što će utjecati brzina zatvarača i veličine otvora blende, pa čak i neke osnovne korake održavanja kamere. Poželjno je i dobro poznavanje nekog od softvera za obradu digitalnih fotografija.

Snimanje mobitelom

Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom (2)

Sami početci snimanja mobitelom bili su vrlo nezadovoljavajući. Ali napretkom tehnologije mobiteli su dobili telefoto objektiv, periskopsku leću s mogućnostima zumiranja većim od 100 puta, senzore od 100 i više MP, način snimanja s više objektiva itd. Također su nekada renomirani proizvođači kamera udružili svoje snage sa proizvođačima mobitela oko nekih foto komponenti i optimizacije.

Svi žele donijeti korisnicima “point-and-shoot” opremu za fotografiranje. To znači da je suština snimanja jednostavna jednim klikom i da je potrebno samo lagano usmjeriti mobilni telefon prema objektu kako bi se dobila zamagljena pozadina. Nije potrebno znati brzinu zatvarača, ISO ili veličinu otvora blende jer mobilni telefon automatski računa te parametre i AI vrši prilagodbe od onog trenutka kada je objekt snimanja u fokusu.

Dakle, svi koji žele praktično automatizirano snimanje, telefon je više nego dovoljan kako bi se dobile dobre fotografije.

PROČITAJTE JOŠ

Canon predstavlja četiri kamere za udaljeno snimanje

Recenzija – Yi 4K i FHD akcijske kamere

Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom (3)

Eto, ali imajte na umu da još dugo vremena mobilni telefoni neće moći zamijeniti kamere, a kamere neće nestati zbog napretka u snimanju mobilnih telefona. S druge strane mobitel nije kamera, ima funkcije koju kamera nema i postao je nužnost za život. Konačno, bez obzira koristili se pametni telefon ili DSLR kamera, dobro oko za kompoziciju je itekako bitno.

Više... Vaš Komentar Top
Predstavlja li Threads stvarnu prijetnju Twitteru?

Datum objave 09.07.2023

Predstavlja li Threads stvarnu prijetnju Twitteru?

Predstavlja li Threads stvarnu prijetnju Twitteru

Meta, matična tvrtka Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, pokrenula je Threads – neovisnu aplikaciju za tekstualne razgovore koja želi konkurirati Twitteru. Mišljenje je mnogih da usred sve većeg nezadovoljstva korisnika Twitterom, aplikacija nije mogla doći u bolje vrijeme. Ima već ogroman broj prijava od lansiranja uključujući slavne osobe Kim Kardashian i Gordona Ramsayja.

Što Threads ima za ponuditi?

Predstavlja li Threads stvarnu prijetnju Twitteru_2

Threads omogućuje objavljivanje teksta do 500 znakova, kao i uobičajene formate sadržaja poput fotografija, videozapisa duljine do pet minuta i poveznice. Korisnici mogu postaviti račun kao privatni ili javni, odabrati praćenje svih osoba koje inače prate ili pojedinačno određene korisnike, a na objavu odgovoriti pratitelji i oni koji to nisu. Uključuje i značajke podrške za čitače zaslona i opisa slika generiranih umjetnom inteligencijom.

Možda i najbitnije, aplikacija trenutno nema oglase.

Budući da je Threads razvio izravno Instagram tim, može se vidjeti da u osnovi dijele skup vizualnih stilova, od stranice za pretraživanje do stranice s postavkama. Aplikacija koristi dijelove Instagramove infrastrukture pa se identifikator prenosi s Instagrama i korisnicima omogućuje zadržavanje sljedbenika i korisničkog imena. Također se oslanja na Instagramov postojeći paket sigurnosnih i korisničkih kontrola uključujući da aplikacija filtrira odgovore koji sadrže određene riječi, a korisnici mlađi od 16 godina po zadanom će imati privatni profil.

S druge strane, aplikacija ima dosta toga “kopiranog” sa Twittera iako je Meta napravila neke lokalizirane promjene. Uglavnom se odnose na korištenja riječi repost umjesto retweet ili niti umjesto tweet. Još jedna sličnost s Twitterom je da se niti sljedbenika pojavljuju na vremenskoj traci. Međutim, povezane rasprave i informacije organiziraju se kronološki, što olakšava razumijevanje i praćenje razvoja razgovora.

U svakoj niti su vidljive opcije Sviđa mi se , Odgovori , Podijeli i Ponovno objavi.

Može li Zuckerberg pobijediti Muska?

Predstavlja li Threads stvarnu prijetnju Twitteru_1

Musk definitivno ne može mirno sjediti zbog nekih svojih odluka koje su negativno utjecale na Twitter otkako ga je kupio prošle godine. Oglašivači odlaze, a sve više korisnika traži alternativu kod konkurenata. Svjestan je toga i Musk, pa su tako odvjetnici Twittera poslali pismo Meti, samo nekoliko sati nakon što je Threads krenuo uživo, u kojem ih obavještavaju da bi mogli biti osumnjičeni za krađu poslovnih tajni ili kršenje prava intelektualnog vlasništva do kojih su došli nakon što su zaposlili neke djelatnike Twittera da rade na razvoju Threadsa. U tom smislu, Musk je komentirao: “Konkurencija je u redu, varanje nije.”

Glasnogovornik Mete Andy Stone odgovorio je napisavši: “Nitko u inženjerskom timu Threads nije bivši zaposlenik Twittera”.

Isto tako pred razvojnim timom ima još puno posla. Nedostaju neke bitne značajke u odnosu na Twitter. One uključuju prijavu samo s Instagram računom, a ako se korisnik predomisli i ne želi više koristiti razgovore, mora izbrisati Instagram račun. Ne postoji verzija za stolna računala na koju se neki korisnici (poput komercijalnih tvrtki ) uvelike oslanjaju, nema mogućnosti DM-a, hashtaga, pretraživanje je prilično rudimentarno bez ključnih riječi ili trendova i postoji mnogo sadržaja preporučenog za sustav.

Važno je napomenuti da zbog akta o digitalnim tržištima, koji će stupiti na snagu u narednim mjesecima i ograničiti način na koji velika tehnološke tvrtke mogu razmjenjivati podatke među uslugama, Threads aplikacija još ne radi u EU-u.

Ali vjerujemo da bi sve navedeno moglo biti riješeno u narednim mjesecima, jer je konkurencija između Threadsa i Twittera tek počela. Meta također planira buduće verzije aplikacije učiniti kompatibilnim s ActivityPubom, otvorenim protokolom za društveno umrežavanje, što će donijeti spojivost s aplikacijama poput Mastodona, pa čak i WordPressa.

Ukratko,  uspjeh Threadsa nakon prve euforije ovisi o nizu faktora  uključujući zadovoljstvo korisnika.  No, očito je da je ova alternativa tu da ostane i da bi se mogla pokazati kao dostojan suparnik.

Više... Vaš Komentar Top
iPhone 15: povećan kapacitet baterije i 256 GB u startu?

Datum objave 09.07.2023

iPhone 15: povećan kapacitet baterije i 256 GB u startu?

iPhone 15  povećan kapacitet baterije i 256 GB u startu

Ostalo je još samo oko dva mjeseca do izlaska serije iPhone 15, odnosno masovne proizvodnje u kolovozu 2023., a informacije o novim proizvodima se povećavaju iz dana u dan.

Sada se prenose internetom informacije cijelog raspona kapaciteta baterije, objavljene na kineskoj Weibo mreži od strane insajdera iz Shenzhen Guanlan Foxconn tvornice. Prema objavi, kapaciteti baterija novih modela su za iPhone 15: 3.877 mAh, iPhone 15 Plus 4.912 mAh (blizu praga “5.000 mAh”), iPhone 15 Pro 3.650 mAh, a iPhone 15 Pro Max 4.852 mAh.  U usporedbi s 3279 mAh, 4325 mAh i 3200 mAh današnje serije iPhone, novi kapaciteti baterija su doista poboljšani. Pokaže li se točnost ovih informacija, ovogodišnje povećanje kapaciteta baterije serije iPhone 15 iznosi čak 350-600 mAh u usporedbi s prethodne dvije generacije.

Respektivno za potrošače jer ovo povećanje može biti najintuitivniji dio napretka i nadogradnje. Ali stvarnost je da povećanje kapaciteta baterije može donijeti neke kompromise. Primjerice, povećanja težine uređaja ili ako se ne prilagode dimenzije kućišta, baterija velikog kapaciteta može zauzeti veći unutarnji prostor i učinkovitost rasipanja topline će se smanjiti. Ovo nije dobra vijest za ljubitelje igara, tankih i laganih mobilnih telefona.

Međutim, neki korisnici  Baidu Tieba zajednice demantirali su vijest i rekli da je kapacitet baterije “lažiran”. Osim toga, isti je izvor objavio da će se serija iPhone 15 oprostiti od dugo korištenih 128 GB interne flash memorije i uvodi se nadogradnja na 256 GB. Sa sve istaknutijim problemom ” nedostataka memorije”, doista je vrijeme da Apple proširi svoj standardni memorijski kapacitet. Što je još važnije, kroz niz nadogradnji povećanje cijena je neizbježno.

Svakako treba još napomenuti da će iPhone 15 Pro serija imati novi A17 čip, koristeći TSMC-ovu 3nm procesnu tehnologiju, u usporedbi s 5nm procesnom tehnologijom koju trenutno koristi Apple, što može poboljšati performanse uz smanjenje potrošnje energije za 35 posto. Osim toga, iPhone 15 i iPhone 15 Plus imati će novu tirkiznu boju kućišta od matiranog stakla, a iPhone 15 Pro dobiva grimiznu. Nova shema boja je Appleova dizajnerska konvencija svake godine, kako bi se pružilo više izbora za više mladih korisnika.

Više... Vaš Komentar Top
Za iPhone SE 4 ponovno ima vijesti

Datum objave 09.07.2023

Za iPhone SE 4 ponovno ima vijesti

Za iPhone SE 4 ponovno ima vijesti

Ne tako davno neki su analitičari nagađali da Apple vjerojatno neće izdati iPhone četvrte generacije 2024. godine jer je napredak na 5G čipu koji razvijaju daleko manje brz od očekivanog, a što rezultira odlaganje lansiranja uređaja.

Međutim, najnovije informacije kažu da bi Apple tek 2025.godine mogao pustiti uređaj u masovnu proizvodnju. Ali razlog ovog još jednog otkazivanja stavljanja na tržište novog proizvoda nije 5G čip, već problemi s performansama LTPS OLED zaslona koji ima posebne specifikacije. Trebao bi ga proizvoditi BOE. Pomalo je neobično da im treba toliko vremena kako bi se problemi riješili, ali kineski proizvođač zaslona vjerojatno će se prvo usredotočiti na eventualni ulazak u opskrbni lanac serije iPhone 15, što će nesumnjivo odgoditi napore da se pobrine za iPhone SE 4. Iako Samsung i LG ne bi trebali imati problema da zamijene BOE, navodno nisu zainteresirani za proizvodnju jeftinijih OLED panela za iPhone SE 4.

PROČITAJTE JOŠ

Apple iPhone SE (2022) recenzija

iPhone SE 3 (2022): poboljšane performanse i Touch ID

Izvor vijesti je Yoon Dae-jung, istraživač na UBI Researchu. I drugi izvori sada se slažu se da će uređaj biti lansiran najranije 2025. godine, uključujući analitičare Ming-Chi Kuo, Jeffa Pu i Blaynea Curtis. Ranije je otkriveno da će dizajn iPhonea SE4 biti sličan modelu standardne verzije iPhonea 14 objavljenom prošle godine, što sugerira da će biti opremljen 6,1-inčnim OLED zaslonom i funkcijom Face ID.

Više... Vaš Komentar Top
Serija HONOR 90 predstavljena u Parizu

Datum objave 08.07.2023

Serija HONOR 90 predstavljena u Parizu

honor_90_launch

Globalni tehnološki brand HONOR danas je u Parizu i službeno najavio dolazak HONOR 90 serije na europska tržišta.

S glavnom kamerom od 200 MP i četverostruko zakrivljenim plutajućim zaslonom s tehnologijom za udobnost očiju, HONOR 90 donosi revolucionarnu hardversku i softversku podršku, da bi uvijek aktivnoj generaciji omogućio snimanje svakodnevnih avantura s visokim detaljima te dijeljenje dobrih vibri s bližnjima.

Potpuno nova trostruka kamera sustava sastoji se od glavne kamere od 200 MP sa senzorom veličine 1/1,4 inča, ultra širokokutne kamere i makro kamere od 12 MP s vidnim poljem od 112° te dubinske kamere od 2 MP koja pomaže pri točnijoj procjeni udaljenosti. Podržavajući višestruko spajanje slika, algoritam za smanjenje šuma i grupiranje piksela kako bi postigla performanse apsorpcije svjetlosti jednake velikim pikselima od 2,24 µm (16 u 1), glavna kamera od 200 MP proizvodi fotografije s visokim dinamičkim rasponom (HDR) i detaljne, svijetle snimke u okolišu slabijeg osvjetljenja.

Opremljen s 6,7-inčnim Quad-Curved Floating zaslonom, HONOR 90 podržava visoku razlučivost od 2664×1200, 100% DCI-P3 spektar boja i do 1,07 milijardi boja, donoseći živopisni sadržaj prekrasnih boja i jasnoće. Osim toga, HONOR 90 podržava HDR svjetlinu od 1600 nita, što omogućuje bolju čitljivost zaslona čak i pri jakom svjetlu.

Pretprodaja modela HONOR 90 u Hrvatskoj kreće 7. i traje do 24. srpnja, a bit će dostupan u ponoćno crnoj i smaragdno zelenoj boji, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 549 eura.

Prodaja modela HONOR 90 Lite u Hrvatskoj počinje 7. srpnja, a bit će dostupan po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 299 eura.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

Pr: Lenovo M70s gen3

Objavljeno prije 8 minuta

iPhone mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 11 minuta

Kupovina: SFX napajanje 400W +

Objavljeno prije 37 minuta

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Objavljeno prije 1 sat

Dobra klima

Novosti

Dva nova Corsair kućišta prate trend matičnih ploča s donjim konektorom

Corsair predstavlja serije 2500 i 6500 kućišta za računala optimizirana za matične ploče s donjim redom konektora. Kućišta nude i potpuni uvid u unutrašnjost s glavnim komponentama kroz stranice od kaljenog stakla. Kućište Corsair 2500 diza... Pročitaj više

Meizu 21 PRO - uređaj sutrašnjice za AI eru

Meizu 21 PRO širine je 74,42 milimetra, što ga čini ugodnijim za držanje i korištenje jednom rukom. U tvrtci vjeruju da je ovo najbolja ergonomska veličina prianjanja, a prednje i stražnje staklo također su 2,5D mikro-lučnih rubova. Pozadin... Pročitaj više

Top 9 novih WhatsApp značajki za veću kontrolu, privatnost i kreativnost

WhatsApp se neprestano mijenja, donoseći novosti za svoje korisnike. Meta, tvrtka koja stoji iza ove popularne platforme za razmjenu poruka, ne pokazuje znakove usporavanja i nastavlja dodavati nove funkcije koje poboljšavaju korisničko isk... Pročitaj više

Sabrent predstavio PCIe 5.0 SSD serije Rocket 5

Sabrent Rocket 5 serija solid-state pogona (SSD) koristi PCIe 5.0 ×4 sučelje i NVMe 2.0 protokol. Dolaze u uobičajenom formatu M.2 2280 NVMe. Sabrent naziva Rocket 5 najbržom SSD serijom. Imaju Phisonov kontroler PS5026-E26 Max14um, Microno... Pročitaj više

[MWC 2024] Huawei predstavio high-end proizvode kojima uzlazi i u modni svijet

Tijekom Mobile World Congress (MWC) 2024. sajma, koji se održava od 26. veljače u Barceloni, Huawei je prikazao svoje serije tehnološki napredno dizajniranih flagship uređaja koji su privukli pozornost posjetitelja. Među njima su se istaknu... Pročitaj više

Sve novosti