Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.47]

Datum objave 08.05.2023 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.47]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.47]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Pred vama je novi tjedni pregled vijesti iz IT svijeta…

WhatsApp glasovne poruke mogu se pretvoriti u tekstualne

WhatsApp glasovne poruke mogu se pretvoriti u tekstualne

Mnogima se više ne daju tipkati duže poruke u WhatsApp aplikaciji, pa je trend postao snimanje glasovnih poruka. Ali postoji jedan problem. Primatelju ih nije u svakom trenutku zgodno preslušati. S ciljem rješavanja ovog problema, najnovije vijesti ukazuju da WhatsApp testira automatsku konverziju glasovnih poruka u tekstualne na iOS-u.

Kod ove funkcije čak ako je jezik dviju strana različit, može se izravno pretvoriti u jezik primatelja. Naravno, značajka je za sada ograničena samo na prepoznavanje govora na engleskom jeziku.

AMD objavio novo AGESA ažuriranje kako bi riješio gorući problem serije Ryzen 7000

AMD je proizvođačima matičnih ploča poslao novo AGESA ažuriranje, koje rješava gorući problem pregrijavanja i gorenja procesora AMD Ryzen serije 7000 uzrokovan previsokim SoC naponom. U svojoj izjavi, AMD je rekao: Nadamo se da će svi naši ODM partneri objaviti novi BIOS za svoje AM5 matične ploče u sljedećih nekoliko dana. Svim korisnicima preporučujemo da provjere web stranicu proizvođača matične ploče i ažuriraju svoj BIOS kako bi bili sigurni da njihov sustav ima najnoviji softver za njihov procesor.

Svatko čiji CPU može biti zahvaćen trebao bi se obratiti AMD korisničkoj podršci. Naš tim korisničke službe razumije situaciju i daje prioritet tim slučajevima.

TSMC : masovni 2nm proizvodni proces u 2025. godini

TSMC je predao svoje godišnje izvješće dioničarima, u kojem je napisao detalje o proizvodnom procesu 2nm poluvodiča sljedeće generacije. Očekuju početak testne proizvodnje 2024. godine, a masovne proizvodnje 2025. godine.

Navode da 2nm tehnologija koristi tranzistorsku strukturu nanosheet, koja može poboljšati performanse i potrošnju energije cijelog procesa. U usporedbi s N3E, N2 može povećati brzinu za 10 -15 posto pri istoj potrošnji energije ili smanjiti potrošnju energije za 25 -30 posto pri istoj brzini, kako bi se bolje prilagodio zahtjevima sve veće potrošnje energije.

Također se u poslovnom izvješću spominje da je 5nm o tehnologija ušla u treću godinu masovne proizvodnje, pridonoseći 26 posto prihodima tvrtke.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.46]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.45]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.44]

Microsoft angažira vrhunske odvjetnike za borbu protiv CMA-a

Microsoft je najavio da će tužiti Activision Blizzard nakon što je Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za tržišno natjecanje i marketing (CMA) jasno izrazila svoje protivljenje akviziciji tvrtke. Angažirali su Daniela Bearda, vrhunskog antimonopolskog odvjetnika pri Gospodarskoj komori Moncton, da vodi žalbu na CMA-ovo protivljenje akviziciji Activisiona.

Beard je zastupao i Apple u uspješnoj tužbi Europske unije u kojoj se tražilo da plati 13 milijarde eura poreza. Također je pomogao Intelu da poništi kaznu od 1,1 milijardu eura koju je izrekla Europska unija. Ako ova žalba bude uspješna, CMA će morati još jednom pogledati dogovor Microsofta i Activisiona, što bi moglo utjecati na ishod dogovora.

OnePlusov prvi sklopivi telefon bit će predstavljen u kolovozu

OnePlusov prvi sklopivi telefon bit će predstavljen u kolovozu

OnePlus je ranije najavio da će lansirati svoj prvi sklopivi mobilni telefon kasnije ove godine. Zadnje vijesti od zviždača @MaxJambor, govore da će ovaj mobitel biti lansiran u kolovozu ove godine. S obzirom na blisku vezu između OPPO-a i OnePlusa, vjerojatno će se temeljiti na OPPO Find N2 i Find N2 Flip modelima.

Konkretno ime i specifikacije nisu poznati, ali glasine sugeriraju da tvrtka možda već razvija dva različita uređaja, jedan je horizontalni sklopivi telefon sličan Samsung Galaxy Z Fold 4, a drugi sličan Galaxy Z Flip 4 telefon na preklop. Također je OnePlus je podnio zahtjev za žigove u Kini za ova dva uređaja: OnePlus V Fold i OnePlus V Flip.

Kako bi spriječila AI da lupa gluposti, Nvidia je za veliki model postavila zaštitu

nvidia

Lansiran je novi alat pod nazivom NeMo Guardrails, koji pomaže velikim modelima da kažu ono što bi trebali reći i izbjegnu teme koje se ne smiju doticati.

S jedne strane, kada korisnik potakne veliki model da generira uvredljivi kod i ispiše neetičan sadržaj, on će biti “vezan” tehnologijom zaštitne ograde i više neće ispisivati ​​nesiguran sadržaj. S druge strane, tehnologija zaštitne ograde također može zaštititi veliki model od napada korisnika i pomoći mu da blokira “zlonamjerne podatke” iz vanjskog svijeta.

Više detalja pročitajte na developer. nvidia.com web stranici.

Geoffrey Hinton napušta Google, upozorava na rizike umjetne inteligencije

Geoffrey Hinton napušta Google, upozorava na rizike umjetne inteligencije

Geoffrey Hinton, dobitnik Turingove nagrade i otac dubokog učenja, dao je otkaz u Googleu, a Hintonov sadržaj na Twitteru također potvrđuje njegov odlazak iz Googlea. Ostavku je ponudio još u travnju i razgovarao izravno s Sundarom Pichaijem. Kao razlog odlaska Hinton je vrlo jasno naveo: “Većina ljudi misli da je ovo (AI opasnost) daleko. Prije sam mislio da je daleko, možda 30 do 50 godina ili više. Ali očito, sada ne mislim tako.”

Više... Vaš Komentar Top
Bing chat AI potpuno besplatan i otvoren – kasnije dolazi s dodacima

Datum objave 06.05.2023

Bing chat AI potpuno besplatan i otvoren - kasnije dolazi s dodacima

Bing.....

Microsoft objavljuje da je BingChat AI, tražilica umjetne inteligencije temeljena na GPT-4, ušla u otvoreni pregled ( Open Preview). Više nema liste čekanja. Sve što treba učiniti je prijaviti se na novi Bing ili Edge web preglednik sa svojim Microsoft računom.

Microsoft također provodi veliku nadogradnju Bing Chata, donoseći niz novih značajki. Među nima su spremanje prethodnih razgovora, mogućnost pauziranja chata i kasniji nastavak prethodno pauziranih, dodavanje vizualnog pretraživanja kako bi korisnici mogli uploadati slike u chat i pretraživati Bing za stvari povezane s njima.

Microsoft će dodati načine za brzi izvoz i dijeljenje transkripata razgovora za one koji ih žele podijeliti s drugima ili nastaviti istraživati novootkrivenu ideju. Format ostaje nepromijenjen tako da u biti nema problem nastaviti u alatima za suradnju kao što je Microsoft Word. Također Bing Image Generator, alat koji koristi tekstualne upite za generiranje slika s generativnom umjetnom inteligencijom imat će pokrivenost tekstualnih upita na više od 100 jezika.

Uz sve navedeno, Microsoft radi s OpenTableom kako bi omogućio njegov dodatak za dovršavanje rezervacija restorana u Bing Chatu i generiranje vizualizacija u WolframAlpha.

PROČITAJTE JOŠ

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

Europol zabrinut zbog moguće zlouporabe ChatGPT-a

Edge web preglednik

Uskoro bi trebao podržavati kontekst stranice, tako da korisnici mogu postavljati pitanja u vezi sa web stranicom koju gledaju Pri tome se chat premješta na bočnu traku tako da možete koristiti svoj chat kad god pregledavate web. Također će ponuditi poboljšanja za sažimanje velikih članaka i dokumenata. U najavi je “Edge Actions” funkcija …..

 

Microsoft je dodao da će nastaviti nadzirati korištenje Bing chata kako bi osigurali pravednu upotrebu svojih AI alata, probleme kao što su dezinformacije, blokiranje sadržaja, sigurnost podataka i sprječavanje promoviranja štetnog ili diskriminirajućeg sadržaja. Više informacija bit će otkriveno na konferenciji za programere Build 2023, koja će se održati u Seattleu 23. i 24. svibnja.

 

Prema statistikama SimilarWeba u ožujku ove godine, od lansiranja BingChat AI, Bingova globalna preuzimanja porasla su 7 puta. Ovo otvaranje za sve korisnike vjerojatno će opet imati znatan utjecaja na tržište tražilica.

Više... Vaš Komentar Top
Intel potvrdio: Meteor Lake procesori pod novom metodom imenovanja

Datum objave 06.05.2023

Intel potvrdio: Meteor Lake procesori pod novom metodom imenovanja

Intel potvrdio  Meteor Lake procesori pod novom   metodom imenovanja   (1)

Bernard Fernandes, Intelov globalni direktor marketinga, otkrio je na svom osobnom Twitter računu da se očekuje lansiranje 14. generacija procesora serije kodnog naziva “Meteor Lake” u drugoj polovici ove godine.

Intel potvrdio  Meteor Lake procesori pod novom   metodom imenovanja   (2)

“Meteor Lake” usvaja novi dizajn fleksibilne tiled arhitekture. Temelji se na Intel 4 procesnoj tehnologiji. Ima hibridni dizajn koji uključuje Redwood Cove P jezgru, Crestmont E jezgre s značajkama niske potrošnje energije. Integriran je tGPU dizajna sljedeće generacije s Alchemist arhitekturom i komponentama za ubrzanje umjetne inteligencije.

Intel potvrdio  Meteor Lake procesori pod novom   metodom imenovanja   (4)

Ali najzanimljivija informacija u vezi novih procesora je način imenovanja. Razlog je što se u bazi podataka o mjerilima softvera “Ash of the Singularity” pojavio novi Intel procesor pod nazivom Core Ultra 5 1003H. Nagađa se da “Core Ultra 5 ” predstavlja razinu performansi, “1003 ” model ere, a “H” je odgovarajuća specifikacija. Međutim, još uvijek nije jasno hoće li Ultra serija zamijeniti i-seriju ili će biti lansirana nova serija proizvoda.  Očekuje se da svi detalji o ovoj promijeni imenovanja budu otkriveni tijekom Computex 2023 u lipnju ove godine.

Intel potvrdio  Meteor Lake procesori pod novom   metodom imenovanja   (3)

Eto, ako mogu proizvođači mobilnih telefona u imenovanju uređaja koristiti riječ “ultra”, zašto to ne bi mogao Intel.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Ryzen 7040U serija procesora: 4nm Zen4 i potrošnja energije od samo 15 W

Datum objave 06.05.2023

AMD Ryzen 7040U serija procesora: 4nm Zen4 i potrošnja energije od samo 15 W

AMD Ryzen 7040U serija procesora (1)

Serija AMD  procesora Ryzen 7040U uključuje Ryzen 7 7840U, Ryzen 7 7640U, Ryzen 7 7540U i Ryzen 7 7440U. AMD je naglasio da se fokusiraju na bržu učinkovitost operativnog odziva i višejezgreni višezadaćni način rada, te se mogu primijeniti na tanje i lakše PC uređaje.

Ryzen 7040U ima potpuno istu arhitekturu kao i Ryzen 7040HS/H, samo što je manja potrošnja energije i podesivi raspon od 15-30 W. Tehnički gledano, još uvijek podržava PCIe 4.0 sabirnicu i DDR5-5600/LPDDR5X-7500 memoriju integriranu s AI motorima.

AMD Ryzen 7040U serija procesora (2)

Performanse računala s jednom preciznošću mogu doseći 8,6 TFLOPS-a što odgovara većoj propusnosti prijenosa memorije. Uz to s AMD Ryzen AI računalnim komponentama, učinkovitost korištenja baterije uređaja može se poboljšati, a performanse procesora mogu se optimizirati, dok u kombinaciji s Windows 11 i drugim softverom poboljšati iskustva primjene umjetne inteligencije.

AMD Ryzen 7040U serija procesora (2)

Ryzen 7040U vs  Ryzen 7040HS/H

 • Ryzen 7 7840U:  8 Core 16 niti, sekundarna predmemorija 8 MB, tercijarna predmemorija 16 MB, glavna frekvencija 3.3-5.1 GHz, jezgra Radeon 780M, 12 CU jedinica, frekvencija 2.7 GHz

******* U usporedbi s Ryzen 7 7840HS, samo je referentna frekvencija smanjena za 500 MHz.

 • Ryzen 5 7640U: 6 Core 12 niti, predmemorija razine 26 MB, predmemorija razine 3 16 MB, glavna frekvencija 3,5-4,9 GHz, jezgra Radeon 760M, 8 CU jedinica, frekvencija 2,6 GHz.

******* U usporedbi s Ryzen 5 7640HS, referentna frekvencija smanjena je za 800 MHz, a frekvencija ubrzanja za 100 MHz. Gubitak je još uvijek relativno velik.

 • Ryzen 5 7540U: 6 Core 12 niti, predmemorija razine 26 MB, predmemorija razine 3 16 MB, glavna frekvencija 3,2-4,9G Hz, jezgra Radeon 740M, 4 CU jedinice, frekvencija 2,5 GHz.

******* Nema odgovarajuću HS verziju.

 • Ryzen 3 7440U: 4 niti Core 8, predmemorija razine 24 MB, predmemorija razine 38 MB, glavna frekvencija 3.0-4.7 GHz, jezgra Radeon 740M, 4 CU jedinice, frekvencija 2.5 GHz.

AMD Ryzen 7040U serija procesora (5) AMD Ryzen 7040U serija procesora (1)

PROČITAJTE JOŠ

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala

AMD Ryzen 7 7800X3D recenzija

AMD Ryzen 9 7950X3D recenzija

Ryzen 7040U vs  Intel 13  Core i7-1360P

AMD Ryzen 7040U serija procesora (6)

AMD Ryzen 7040U serija procesora (3)

Što se tiče performansi, AMD koristi Ryzen 7 7840U za usporedbu Intel 13 generacijom Core i7-1360P.

Ryzen 7040U vs   Apple M2

AMD Ryzen 7040U serija procesora (4)

Naravno, Ryzen 7040U pobjeđuje u svim aspektima, posebno u multitaskingu, kodiranju medija i osnovnom prikazu.

Proizvodi koji će koristiti ovu seriju procesora bit će lansirani uskoro.

Više... Vaš Komentar Top
Mehanički tvrdi diskovi obično se pokvare unutar 3 godine

Datum objave 06.05.2023

Mehanički tvrdi diskovi obično se pokvare unutar 3 godine

Mehanički tvrdi diskovi obično se pokvare unutar 3 godine

Novo istraživanje pokazalo je da mehanički tvrdi diskovi (HDD-ovi) u prosjeku otkazuju za manje od tri godine.

Prema izvješću Secure Data Recovery, tvrtke koja se specijalizirala za oporavak podataka s oštećenih HDD-ova, SSD-ova i RAID polja, analizirala je 2007 pokvarenih HDD-ova koje je primila i otkrila da je prosječni životni vijek ovih pogona bio 2 godine i 10 mjeseci .

Također, Backblaze, tvrtka za izradu sigurnosnih kopija i pohranu u oblaku poznata po detaljnoj analizi kvarova HDD i SSD diskova, proučila je 176.155 neispravnih mehaničkih tvrdih diskova korištenih u svojim podatkovnim centrima i otkrila da je prosječni životni vijek tih diskova 2 godine i 6 mjeseci.

Mehanički tvrdi diskovi obično se pokvare unutar 3 godine- kvarovi

Backblaze je rekao da su njihovi nalazi u skladu s izvješćem Secure Data Recovery objavljenim u ožujku. Iako je većina mehaničkih tvrdih diskova koje trenutno koristi Backblaze premašila životni vijek od 2 godine i 7 mjeseci, vjeruje se da to ne utječe na izračun srednjeg vremena između kvarova.

Također imaju statistiku o stopama kvarova mehaničkih tvrdih diskova različitih marki, modela i kapaciteta. Među njima, Western Digitalov 16TB WUH721816ALE6L4 imao je najbolje rezultate, sa stopom kvarova od samo 0,28 posto, a Seagate 4TB ST4000DM000 pokazao se najlošije, sa stopom kvarova od 2,57 posto. Ali, Seagate diskovi obično imaju veću stopu kvarova u svom okruženju, međutim su jeftiniji, pa ostaju isplativi tijekom svog vijeka trajanja.

Više... Vaš Komentar Top
Kupite doživotnu licencu za MS Office 2021 već od 13,05 €, te originalne Windowse od 6,12 € na Godeal24 shopu!

Datum objave 04.05.2023

Kupite doživotnu licencu za MS Office 2021 već od 13,05 €, te originalne Windowse od 6,12 € na Godeal24 shopu!

Trajnu verziju MS Office 2021 Pro Plus možete kupiti već od 13,05 €/PC na Godeal24! Istina je, Godeal24 vam nudi jeftine i originalne Office pakete koje možete koristiti bez ikakvih problema! Danas se Microsoft Office najviše prodaje kao pretplata na Microsoft 365. Zapravo, godinu dana pristupa Microsoftu 365 košta više od kupnje Microsoft Officea 2021. Najbolje je to što jednom kad iskoristite svoj ključ, možete ga koristiti zauvijek! Microsoft Office 2021 Home & Business za Mac: doživotna licenca omogućit će korisnicima Mac računala sve njihove potrebe za radom od kuće na neodređeno vrijeme. Na akciji je za samo 37,99 €. Godeal24 je profesionalna platforma za online prodaju računalnog softvera. Prodani proizvodi su sigurni i pouzdani. Ako tijekom instalacije i korištenja naiđete na bilo kakve probleme, stručni tim za tehničku podršku koji radi 24/7 pomoći će vam da ih riješite besplatno.

230426-720p-gd24-€

Ponuda ograničena vremenom: Originalni MS Office 2021 već od 13.05€!

Iako Microsoftovo službeno web mjesto više ne prodaje digitalne licence za Windows 10, i dalje možete kupiti siguran i originalan Windows 10 Professional na Godeal24 za 7,25 €, a također možete besplatno nadograditi na Windows 11 Professional! Microsoft je započeo poliranje sustava Windows 12, čije se lansiranje očekuje 2024. Uz prednost OpenAI tehnologije umjetne inteligencije, sustav Windows 12 i uredski softver postali su inteligentni.

Ponuda ograničena vremenom: Originalni Windowsi 10 i Windowsi 11 po najboljim cijenama!

Nabavite svoj povoljni paket proizvoda danas!

Do 50% popusta na još verzija Windowsa i Officea! (kupon kod ” SGO50″)

>>> Nabavite još

Još PC alata po najboljim cijenama!

Nabavite još alata>>>

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

godeal_order_1

 > Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

godeal_order_2

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

godeal_order_3

Uz Godeal24 možete uštedjeti mnogo vremena i novca s Microsoftovim licencama s popustom, IT sigurnosnim softverom i drugim računalnim alatima. Nabavite Windows OS i MS Office po nenadmašnoj cijeni. Iskusite kupnju bez muke s Godeal24 digitalnom isporukom, koja šalje vaš softver izravno na vašu e-poštu unutar nekoliko sekundi od kupnje. Uz to, s ocjenom na TrustPilotu 98% Izvrsno i stručnom tehničkom podrškom 24/7 možete biti sigurni u kvalitetu proizvoda koji kupujete.

Godeal24 obećava da nudi profesionalnu tehničku podršku 24/7 i doživotnu postprodajnu uslugu te da možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24 putem emaila – service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft pokrenuo razvoj vlastitih Arm procesora za Windows 12

Datum objave 04.05.2023

Microsoft pokrenuo razvoj vlastitih Arm procesora za Windows 12

TSMC_waffer

Uspjeh Appleove M serije Arm procesora impresionirao je Microsoft i  navodno razvija vlastite procesore po uzoru na svog rivala. Međutim, još nije poznato u kojoj je fazi. Osim toga, optimiziraju sljedeću verziju operativnog sustava Windows 12 fokusiranog na korištenje mogućnosti tehnologija temeljenih na neuronskim mrežama, za rad na uređajima s ovim Arm čipovima.

Na to ukazuju natječaji za radna mjesta, u kojima Microsoft tražio zaposlenike za razvoj procesora i sustava na čipu fokusiranih na visoke performanse i energetsku učinkovitost. Objavljeni su i natječaji za poziciju višeg inženjera za provjeru fizičkog dizajna, glavnog inženjera dizajna itd. Ovi natječaji za posao brzo su ubrzo maknuti sa službene web stranice. Ostaje nejasno jesu li odmah pronašli odgovarajuće kandidate ili su uklonjeni zbog zahtjeva za povjerljivošću.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft lansira AI chatbot za stručnjake kibernetičke sigurnosti

FTC blokira Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda

Što se tiče najbržeg rasporeda lansiranja Windowsa 12, Microsoft bi mogao službeno najaviti ovaj operativni sustav 2024. godine.  Za kraj podsjetimo, Microsoft je davno surađivao s Qualcommom na dizajnu SQ1 procesora za Surface Pro X, ali to je u biti još uvijek modificirana verzija specifikacije.

Više... Vaš Komentar Top
Uskoro kao alternativa prijava na Google račun bez lozinke

Datum objave 04.05.2023

Uskoro kao alternativa prijava na Google račun bez lozinke

Uskoro kao alternativa prijava na Google račun bez lozinke

Google uvodi podršku za pristupne ključeve, novu metodu autorizacije koja će zamijeniti lozinke.

Google već neko vrijeme s FIDO Allianceom, Appleom i Microsoftom radi na jednostavnijoj i sigurnijoj alternativi lozinkama. To su pristupni ključevi kao nova metoda autorizacije. Lakše ih je koristiti, sigurniji su od lozinki, pa čak mogu zamijeniti i autentifikaciju u dva faktora. Osim toga, otporni su na razne napade, što ih čini sigurnijima od jednokratnih SMS kodova. Uz pristupne ključeve korisnici ne moraju pamtiti zaporke, već umjesto toga koriste PIN ili biometrijske podatke za prijavu na web-mjesto ili aplikaciju.

Nakon dodavanja pristupnog ključa Google računu, on će automatski biti zatražen kada se prijavite u sustav ili kada se otkrije potencijalno sumnjiva aktivnost. Ključevi su pohranjeni na kompatibilnom uređaju  s iOS-om 16 ili s Androidom 9 na više,  mogu se prenijeti pomoću iClouda ili upravitelja lozinkama (1Password) i po potrebi opozvati. Konačno, prema Googleu, biometrijski podaci neće se dijeliti  s  njihovom kompanijom. Ova opcija autorizacije bit će izborna opcija.

Više... Vaš Komentar Top
Apple i Google imaju rješenje za AirTag da ga “zločesti dečki” ne iskoriste

Datum objave 04.05.2023

Apple i Google imaju rješenje za AirTag da ga "zločesti dečki" ne iskoriste

Apple i Google imaju rješenje za AirTag

Apple je u travnju 2021. pokrenuo AirTag sa svrhom pomoći u praćenju izgubljenih predmeta putem komunikacijskih mreža, međutim, sve je više informacija da se koristi u loše svrhe, kao što je praćenje drugih. Iako su Apple i Google predložili odgovarajuće metode regulacije, one se još uvijek mogu zlouporabiti.  Stoga su odlučili surađivati i predložili novi standard kako bi se to izbjeglo.

Uključili su i proizvođače Bluetooth uređaja (Samsung, Eufy, Anker, Pebble…) za implementaciju značajke “nezakonitog otkrivanje i upozoravanje na praćenja”. Naravno, svi su spremni ponuditi podršku ovom potezu.

PROČITAJTE JOŠ

Apple AirTag službeno objavljen – više se ne trebamo bojati izgubljenih stvari

Android uvodi značajku detekcije Bluetooth Tracker

Apple i Google su također predali nacrt specifikacija Internet Engineering Task Force (IETF), organizaciji koja postavlja standarde. U sljedeća tri mjeseca će dokumenti biti pregledani, dostupni javnosti na uvid javnosti kako bi se konačnici specifikacije prihvatile kao standard. Uz to će do  kraja ove godine zajednički razviti softverske verzije za iOS i Android platforme te proizvode s potrebnim značajkama i parametrima.

Više... Vaš Komentar Top
Službena izjava Qualcomma u vezi s nedavnim člankom tvrtke NitroKey o privatnosti podataka

Datum objave 03.05.2023

Službena izjava Qualcomma u vezi s nedavnim člankom tvrtke NitroKey o privatnosti podataka

Qualcomm ostaje vjeran

Povodom naše jučerašnje objave vijesti koja je pristigla iz NitroKeya o mogućem Qualcommovom prikupljanju i slanju podataka bez korisničkog znanja, danas su nam se javili iz Qualcomma s demantijem:

Članak je prepun netočnosti i čini se da je motiviran željom autora da proda svoj proizvod. Qualcomm prikuplja osobne podatke samo kada je to dopušteno primjenjivim zakonom. Kao što je otkriveno u našim javno dostupnim pravilima o privatnosti, relevantne Qualcommove tehnologije koriste neosobne, anonimizirane, tehničke podatke kako bi omogućile proizvođačima uređaja da svojim klijentima pruže aplikacije i usluge temeljene na lokaciji koje krajnji korisnici očekuju od današnjih pametnih telefona.” – izjavio je glasnogovornik Qualcomma.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Objavljeno prije 9 minuta

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 12 minuta

ARM

Objavljeno prije 26 minuta

Automobili

Objavljeno prije 1 sat

Koju AMD ploču kupiti?

Novosti

Ulovite svoju must-have Office 2021 Pro licencu za samo 28,75 €. Vremenski ograničena ponuda!

S 30% udjela uredskog korištenja diljem svijeta u cjelokupnoj industriji, Microsoft Office jedan je od vodećih uredskih paketa u svijetu i uvelike najpoznatiji plaćeni proizvod. Međutim, mnogim vlasnicima malih tvrtki teško je opravdati tro... Pročitaj više

Oživljava li HMD Global legendarnu Lumia seriju?

Dostupne informacije ukazuju da HMD Global planira značajno proširiti svoj portfolio pametnih telefona u sljedećim mjesecima. Očekuje se da će tvrtka u vlasništvu brenda Nokia, uskoro lansirati nekoliko novih Android pametnih telefona, među... Pročitaj više

Koje loše navike najviše utječu na trajanje baterija telefona?

Mobilni su nam telefoni danas postali nezaobilazni, ali neke navike korištenja ih mogu brzo učiniti neupotrebljivim. Evo nekoliko najčešćih loših navika koje skraćuju vijek trajanja baterije i telefona u cjelini. Punjenje USB-om iz računala... Pročitaj više

MMD E1 linija

Linija proizvoda Philips monitora E1 serije se u srpnju širi dodavanjem četiri nova modela u svoju svestranu ponudu namijenjenu dinamičnim profesionalcima današnjice. Nizom inovacija koje poboljšavaju produktivnost, ovi elegantno dizajniran... Pročitaj više

iPhone 16 Pro Max: šuška se o Sony foto senzoru IMX903

Prema najnovijim glasinama, iPhone 16 Pro Max će debitirati s novim Sonyjevim foto senzorom IMX903, koji nudi značajne prednosti u odnosu na trenutne Android vodeće modele u istoj klasi. IMX903: Poboljšana arhitektura za superiorne performa... Pročitaj više

Sve novosti