Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.45]

Datum objave 24.04.2023 - Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.45]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.45]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.45]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Novi pregled vijesti  iz IT svijeta odabranih za vas.

Prodaja PS5 porasla 500% u Europi

Prodaja PS5 porasla 500 posto u Europi

PlayStation 5 zasad ima uspješnu godinu. U ožujku 2023., prodaja PS5 diljem Europe porasla je 500 posto u usporedbi godinu dana ranije. Razlog ovog porasta prodaje je zbog njihovog ozbiljnog nedostatka u 2022.
U međuvremenu, Xbox Series X|S i Nintendo Switch bore se u regiji. Međutim, odlična prodaja PlayStation 5, nadoknadila je njihov pad, što je dovelo do povećanja prodaje ukupnog broja konzola u Europi u prvom kvartalu ove godine.

Da ne duljimo, Microsoft testira svoj AI čip

Microsoft od 2019. razvija čip umjetne inteligenciju kodnog naziva “Athena”, što pokazuje da je prije nego što je ChatGPT postao popularan, kompanija je planirala koristiti namjenske čipove kako bi ubrzao interakciju i brzinu odgovora. “Athena” može poboljšati brzinu odziva operacija velikih modela prirodnog jezika, ubrzati razumijevanje potreba korisnika i odgovoriti na prirodniji način. Microsoftov se nada da će njegove performanse nadmašiti čipove kupljene od drugih dobavljača.

Trenutno ovaj čip testiraju neki manji timovima unutar Microsofta i tehnički tim OpenAI. Drugi tehnološki divovi kao što su Amazon, Google i Facebook također su uložili u razvoju vlastitih AI čipova., sve u cilju smanjenja troškova.

ChatGPT: EU osnovala posebnu radnu jedinicu, Francuska i Španjolska također su pokrenule istragu

ChatGPT je privukao pozornost globalnih regulatornih tijela. Nakon što je Italija prva poduzela mjere za ChatGPT na temelju toga što prikupljanje podataka krši zakone o privatnosti, pridružili su im se francuski (CNIL) i španjolski (AEPD) regulatori.
Zato je Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB), osnovao radnu skupinu za pomoć zemljama u rješavanju pitanja privatnosti povezanih s ChatGPT-om, razmjenu informacija o mogućim mjerama,čime se pojačava pritisak na na OpenAI.

Uz Europsku uniju, američka vlada trenutno razmatra hoće li usvojiti daljnje propise o tehnologiji umjetne inteligencije, dok je kineska vlada već predložila relevantne nacrte , a istovremeno ograničava korištenje tehnologija umjetne inteligencije kao što je ChatGPT.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.44]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.43]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.42]

Netflix:  sustav blokiranja dijeljenja lozinki uskoro globalno

Netflix  sustav blokiranja dijeljenja lozinki uskoro globalno

Netflixov sustav blokiranja dijeljenja lozinki, koje se trenutno isprobava u nekolicini zemalja, uskoro postaje globalan. Za sada su zadovoljni testnim rezultatima i planiraju širenje, uključujući SAD, već u ovom tromjesečju (travanj, svibanj i lipanj).

Prema novim pravilima, koja se trenutno isprobavaju u Latinskoj Americi, Kanadi, Novom Zelandu, Španjolskoj i Portugalu, samo oni koji žive na ”primarnoj lokaciji” vlasnika računa mogu pristupiti streamu. Također je potrebna prijava putem WiFi mreže primarne lokacije i pogledati neki od dostupnih naslova svaki 31 dan ili se riskira blokiranje računa, osim se ako putuje.

Time je jedini način za podijeliti račun dodavanje korisnika na glavni račun uz malu naknadu. Trenutno to iznosi 7,99 USD mjesečno po osobi u Kanadi, 7,99 USD na Novom Zelandu, 3,99 € u Portugalu i 5,99 € u Španjolskoj. Netflix je također nedavno predstavio jeftiniju pretplatu podržanu oglasima i, prema izvješću dioničara, to je uspjeh.

Intel prestaje s proizvodnjom ACIS čipova Blockscale 1000 za rudarenje kriptovaluta

Intel prestaje s proizvodnjom ACIS čipova Blockscale

Intel je prošle godine najavio svoju uključenost u rudarenje kriptovaluta lansiranjem Blockscale 1000 Series ASIC čipove namijenjene rudarenju kriptovalutama. Kupci su bile tvrtke Argo Blockchain, GRIID Infrastructure, Block Inc i Hive Blockchain Technologies.

Međutim dobra vremena nisu trajala dugo. Nakon posrtanja FTX burze prošle godine i kolapsom Terra blockchain platforme Luna coin, tržište kriptovaluta se srušilo. Prema Intelovim dokumentima koje navodi Reuters, očekuje se da će Intel prestati primati narudžbe za ovu seriju proizvoda prije 20. listopada ove godine, te prestati isporučivati prije 20. travnja 2024.godine, ali će dalje pružati podršku za postojeće korisnike .

Nvidia daje službene promotivne subvencije za RTX 4070

Nvidia daje službene promotivne subvencije za RTX 4070

Nakon izlaska RTX 4070, prodajna situacija nije zadovoljavajuća prema reakcijama tržišta i istodobno je cijena pala ispod preporučene maloprodajne kod nekih trgovaca. Pogođena ovom lošom reakcijom tržišta, Nvidia je spremna dati subvenciju od 50 USD za grafičku karticu za RTX 4070 partnera proizvođača. Ako je ova vijest točna, to znači da je službena preporučena maloprodajna cijena RTX 4070 prikriveno smanjena na 549 USD.

Nova GeForce RTX 4070 grafička kartica usvaja AD104-250 GPU ili AD104-251 GPU, 5888 CUDA jezgri, osnovnu frekvenciju od 1920 MHz, frekvenciju ubrzanja od 2475 MHz, 12 GB 21Gbps GDDR6X memorije. TDP je 200W, a prosječna potrošnja energije u igrama samo 183 W.

 

Više... Vaš Komentar Top
Dell objavljuje rezultate  istraživanja samopouzdanosti snage inovacija u tvrtkama

Datum objave 24.04.2023

Dell objavljuje rezultate istraživanja samopouzdanosti snage inovacija u tvrtkama

Dell

Više od tri četvrtine globalnih tvrtki (84 posto) smatra da imaju snažnu kulturu stvaranja inovacija, dok njih 78 posto smatra da je njihovo poslovanje dovoljno otporno na ekonomske probleme. Što se tiče podataka EMEA regije čiji je dio i Hrvatska, rezultati su vrlo slični: 81 posto tvrtki smatra da ima snažnu kulturu inoviranja, dok se njih 80 posto smatra otpornima na ekonomske izazove.

Međutim, istraživanje je također pokazalo i drugu stranu, gdje se tek 18 posto globalnih tvrtki mogu definirati kao inovacijski lideri ili usvojitelji, dok čak 66 posto tvrtki u EMEA regiji smatra da ih njihova korporativna kultura individualno koči u procesu inoviranja.

U istraživanju je anketirano 6.600 zaposlenika u više od 45 zemalja. Kako bi se bolje definirali rezultati istraživanja, ispitanici su podijeljeni u dvije skupine inovacijskih lidera i usvojitelja te onih koji zaostaju u inovacijama. Bez obzira što prvoj skupini globalno pripada tek 18 posto tvrtki, istraživanje je pokazalo da će oni u vrijeme recesije ubrzati proces stvaranja novih inovacija za do 2.2 puta.

Dell_Innovation Index 1

Što se tiče kulture inoviranja, 76 posto tvrtki u EMEA regiji smatra da im se novi zaposlenici javljaju zahvaljujući mogućnosti poticanja na inoviranje. Međutim, 59 posto  ispitanika smatra da se njihovu tvrtku napušta upravo jer se ne pružaju dovoljne mogućnosti i stimulans za inoviranje.

PROČITAJTE JOŠ

Latitude, Precision i UltraSharp monitor novi su Dellov portfelj uređaja

Dell predstavio novu seriju prepoznatljivih XPS stolnih i prijenosnih računala

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme tablet dostupan i u Hrvatskoj

Dell_Innovation Index 2

Kada se to usporedi s podatkom da čak 66 posto ispitanika smatra da njihova korporativna kultura koči inoviranje, istraživanje je pokazalo da se tvrtke ne smiju baviti samo privlačenjem novim inovacijskih talenata, nego i unaprijediti svoje poslovanje kako bi isti i ostali kroz dulje vrijeme.

Zaključno, 44 posto ispitanika u EMEA regiji odgovara da im nedostaje vremena za inoviranje koje je izvan svakodnevnog posla i zadataka. Istraživanje tvrtke Dell Technologies ujedno je pokazalo i koja je priroda procesa inoviranja. Bez obzira što se obično smatra da inovacije nastaju spontano i organski, globalno gledano 63 posto odgovora iz skupine inovacijskih lidera i usvojitelja potvrđuje da njihove inovacije ne nastaju ad-hoc, nego su rezultat posebnih projekata i suradnji.

Tehnologije u procesu inoviranja itekako igraju veliku ulogu. Naime, 86 posto ispitanika globalno te u EMEA regiji aktivno traži tehnološka rješenja koja će im pomoću u ostvarivanju inovacijskih ciljeva, gdje čak 59 posto regionalnih ispitanika ističe da njihove tehnologije nisu dovoljne napredne naspram konkurencije.

Više... Vaš Komentar Top
Poznati Job Fair ove će godine okupiti više od 150 poduzeća

Datum objave 24.04.2023

Poznati Job Fair ove će godine okupiti više od 150 poduzeća

Job_Fair_2023_HD

 U razdoblju od 17. do 18. svibnja održat će se Job Fair, sajam poslova u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Centra karijera FER-a, Saveza Studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET). Zbog velikog interesa poduzeća i posjetitelja, ovogodišnja lokacija Job Faira je Zagrebački Velesajam (Paviljon 11D).

Kao i svake godine, na Job Fairu predstavit će se brojna poduzeća, a ovaj put njih čak 152 iz 14 različitih industrija, većinom iz tehnološkog, informacijskog i komunikacijskog sektora.

Neka od poduzeća koja će se predstaviti su dSPACE, Photomath, Devōt, Span, Infobip, a posjetitelji će moći sudjelovati na ukupno 17 radionica, 24 talka, panel raspravi i Hot Talku. Na kraju dana otvorenja posjetitelji će moći uživati na tradicionalnom Loosen up partiju. Detaljan program kao i detalji oko prijava, nalaze se na linku https://bit.ly/16JobFair.

Više... Vaš Komentar Top
DSC Adria 23

Datum objave 24.04.2023

DSC Adria 23

ADRIA23-Ecosystem banner-sa sloganom-480px-17-18

Data Science Conference Adria 23 će se održati od 16.05. do 19.05. (16. Online, 17-18 u Zagrebu, 19. u Rijeci ), u Hrvatskoj. Ovaj će događaj okupiti stručnjake i predvodnike u području umjetne inteligencije (AI – artificial intelligence) kako bi podijelili svoje uvide i znanje o najnovijim dostignućima i trendovima.

 DSC Adria 23 je ekskluzivni događaj posvećen utjecaju umjetne inteligencije na društvo vođeno podacima. Ova konferencija je dugo iščekivani događaj za svakoga tko je zainteresiran za raskrižje umjetne inteligencije i poslovnog svijeta, s glavnom temom Data-Driven Society (“Društva vođenog podacima”). Tijekom tri uzbudljiva dana, sudionici će imati priliku čuti više od 100 vodećih stručnjaka na teme uticaja umjetne inteligencije i podataka na poslovanje i društvo. Uz fantastičnu postavu govornika, konferencija će sadržavati i razne mogućnosti umrežavanja, kompjuterski generiranu umjetnost i spoznaju o poslednjim inovativnim trendovima. Na taj način omogućićemo sudionicima da se povežu s istomišljenciima, i raspravljaju o najnovijim dostignućima u području podataka i umjetne inteligencije.

Samo neka od imena koja će nam se pridružiti su: Lars Rinnan, Tarry Singh, Danko Nikolic, Chan Nasseb, Emmauel R.Goffi, Jose Maria Cavanillas,Iliada Evangelia Kothra, Mihajlo Popesku,Ljupco Todorovski i drugi.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS Zenbook S 13 OLED

Datum objave 21.04.2023

ASUS Zenbook S 13 OLED

Zenbook S 13 OLED_UX5304

ASUS je danas predstavio još jedan zanimljiv laptop. U pitanju je Zenbook S 13 OLED (UX5304), najtanji 13,3″ laptop na svijetu s OLED ekranom. Unatoč malim dimenzijama (debljina samo 1 cm i težina 1 kg), nisu napravljeni kompromisi kada su performanse, trajanje baterije i konektori u pitanju. Ovo je i ekološki najprihvatljiviji Zenbook do sada, a zasluga za to pripada korištenju recikliranih materijala u izradi, kako samog proizvoda, tako i pakiranja.

Kućište je napravljeno od dodatno ojačanog aluminija, što ga čini otpornijim na habanje, ali se i pored toga može u potpunosti reciklirati. Zenbook S 13 OLED se odlikuje ASUS Lumina OLED ekranom koji pruža živopisnu sliku i ima precizan prikaz boja. U najjačoj konfiguraciji može imati Intel Core i7 procesor 13. generacije, 32 GB RAM-a i 1 TB SSD, što garantira odlične performanse. Mala potrošnja i velika 63 Wh baterija osiguravaju dobru autonomiju i slobodu u radu. Prema riječima ASUS-a, baterija u Zenbook S 13 OLED laptopu omogućava do 14 sati gledanja filmova.

Mala debljina nije bila prepreka da se UX5304 opremi s dva Thunderbolt 4 Type-C konektora, kao i HDMI i USB Type-A konektorima pune veličine. ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304 će na tržištu Hrvatske biti dostupan već narednih dana, a po cijeni od 1.699 EUR.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR predstavio svoj prvi ESG izvještaj

Datum objave 21.04.2023

HONOR predstavio svoj prvi ESG izvještaj

HONOR predstavio svoj prvi ESG izvještaj (1)

Uoči Dana planeta Zemlje, globalni tehnološki brend HONOR objavio je svoje prvo Izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju (ESG), u kojem opisuje svoje ciljeve i napredak postignut na sedam područja, uključujući zaštitu okoliša, tehnologiju za društvenu dobrobit i osnaživanje mladih. S objavom izvješća, HONOR se također obvezao ubrzati svoje napore na području održivosti i dekarbonizaciji kako bi smanjio emisije ugljika za 88%, postigao 100-postotno korištenje obnovljive energije te dosegao ugljičnu neutralnost operacija do 2045., usklađujući se s ciljem Kine da dostigne ugljičnu neutralnost do 2060.

„Drago nam je što imamo priliku obilježiti objavu našeg prvog ESG izvještaja i predstaviti prekretnice koje smo dosad postigli. U HONOR-u nastojimo pozitivno utjecati na globalnu zajednicu svrhovitim tehnologijama usmjerenim na čovjeka. Kao društveno odgovorna tvrtka, HONOR prepoznaje važnost stvaranja smislenih vrijednosti za naše dionike te se veselimo daljnjem doprinosu zaštite okoliša u svemu što ćemo raditi u budućnosti“,  rekao je Wan Biao, predsjednik HONOR Devices.

Više... Vaš Komentar Top
vivo X Fold2 – svestran, lagan sklopivi telefon i opasan konkurent Samsung Z Foldu 4

Datum objave 21.04.2023

vivo X Fold2 - svestran, lagan sklopivi telefon i opasan konkurent Samsung Z Foldu 4

vivo_x_fold_2_naslovnica

Vivo X Fold2 ovaj put donosi tri boje kućišta: Huaxia Red, Azure Blue i String Shadow Black.  Staklena verzija je presavijena debljine 12,9 milimetara, 6,4 milimetra u rasklopljenom stanju i mase 279 grama. Obična kožna verzija je preklopljena debljina 13,2 milimetra, rasklopljena 6,67 milimetara i mase 278 g.

Zasloni

Unutarnji Samsung E6 zaslon X Fold2 uređaja je 8,03 inča dijagonale i rezolucije 2.160 x 1.916 piksela, te podržava brzinu osvježavanja 120 Hz, vršnu svjetlinu 1800 cd/m² i PWM zatamnjivanje od 960 Hz. Što se tiče vanjskog zaslona od 6,53 inča omjer 21:9, također je Samsungov E6 proizvod. Ima značajke kao što su brzina osvježavanja od 120 Hz, rezoluciju 2.520 x 1.080 piksela i vršnu svjetlinu 1600 cd/m². Posebnost je što oba zaslona imaju 3D ultrazvučne tehnologije otiska prsta ​​što otključavanje čini korak bržim i sigurnijim.

Šarka

Vivo X Fold2 ima novu ultra-izdržljivu laganu šarku, koja koristi Vivo FS54 materijal. Prošla je test presavijanja od 400 000 puta i ima nadograđeni promjer kapljice vode od 5,0 mm, čime je promjer savijanja veći, a zaslon ravniji.

vivo_x_fold_2_sustav

Kamere

vivo X Fold2 opremljen je glavnom kamerom IMX866 od 50 megapiksela (1/1.49 inča, f/1.75, OIS) koja koristi tehnologiju VCS bionic spectrum, razvijenu u suradnji vivo i Sony, za 20 posto smanjenje šuma i povećanje reprodukcije boja 15 posto. Nadopunjuju je
ultraširokokutna IMX663 AF  od 12 megapiksela (108°, f/2.0 ) i portretna  IMX663 ( 1/2,93 inča) od 12 megapiksela s 2X optičkim zumom, otvorom blende f/1.98.  Sve su  kamere Zeiss T* optičke leće, koje mogu smanjiti negativne učinke ambijentalnog svjetla. Prednja je 16 MP ( 1/3 “) s f/2.45 otvorom.

Snapdragon mobilna platforma

Ispod haube je druga generacija Snapdragon 8 mobilne platforme s 12 GB LPDDR5X i 256/ 512 GB UFS4.0 memorije te već dobro nam znanim V2 čipom. Kako bi dodatno uravnotežio performanse i potrošnju energije, ima softverske i hardverske tehnologije hlađenja. Uključuju VC tekuće hlađenje s najvećom površinom u industriji od 2558 kvadratnih milimetara, nano termalni gel također s najvećom toplinskom vodljivošću u industriji i NTC algoritam za točno otkrivanje temperature kućišta.

Baterija

Vivo X Fold2 opremljen je baterijom 4800 mAh , a žično punjenje njene dvije ćelije podržano je snagom od 120 W dok bežično od 50 W.

PROČITAJTE JOŠ

vivo X80 Pro recenzija

Vivo X80 Lite recenzija

Vivo Y76 5G recenzija

Komunikacija i povezivost

Ovaj novi proizvod opremljen je NFC i Wi-Fi 7 & 5G modulima, bežičnim Hi-Fi bez gubitaka, stereo snimanjem zvuka, neovisnom tipkom za isključivanje zvuka, X -osni linearnim motorom itd.

OriginOS 3

Što se tiče OriginOS 3 sustava i softvera, pruža učinkovito konferencijsko rješenje s punom vezom koje podržava konferencije s jednim ključem, smanjenje pozadinske buke, bilješke o sastancima, zaštitu privatnosti dijeljenja zaslona i korespondenciju od riječi do glasa snimanje u tekst. Uz dubinsku prilagodbu i optimizaciju aplikacije, dodane su brojne nove funkcije kao što su multi-tasking na dock traci i daljinsko upravljanje računalom. Postavka za više zadataka dock trake također pomaže korisnicima da brzo pozovu aplikacijski softver u mobilnom telefonu kako bi postigli učinkovitiji uredski rad.

Dospije li novitet u Hrvatsku, konačna cijena za osnovni model mogla bi biti konkurentna.

Više... Vaš Komentar Top
Koje su glavne razlike između pametnih satova i narukvica

Datum objave 21.04.2023

Koje su glavne razlike između pametnih satova i narukvica

razlike_pametni_satovi_narukvice_naslovnica

Nosivi uređaji poput pametnih narukvica i satova sve više su u trendu. Gledajući njihove cijene, kod pametnih satova mogu biti nekoliko puta ili čak deset puta više od pametnih narukvica. Mnogi se pitaju isplati li se razlika u cijeni? Dio odgovora krije se u njihovim najvećim razlikama.

Funkcije

razlike_pametni_satovi_narukvice_zasloni

Pametne narukvice općenito prate sportske podatke i zdravstveno stanje putem senzora, a pametni satovi donose i mogućnost primanja Bluetooth poziva (ili preko SIM kartice), neovisnu reprodukciju glazbe, pregled/slanje poruka u aplikacijama itd. Drugim riječima, pametni sat je smanjena verzija mobilnog telefona ili njegov prateći dodatak.

Dizajn

razlike_pametni_satovi_narukvice_izbor remena

Pametni satovi uglavnom slijede dizajn tradicionalnih satova, također su više personalizirani u pogledu dizajna, imaju niz remena koji se mogu birati, poput kože, gume ili metala kako bi se istaknuo stil odijevanja. Zbog svog pozicioniranja, pametne narukvice imaju manje izbora u pogledu dodataka. Uz to pametni satovi općenito imaju veće zaslone praktičnije za čitanje informacija i rukovanje, pokretanje aplikacija ili elektronička plaćanja. Pametne narukvice imaju manje zaslone, ali i manje ometaju nošenje dok se spava.

PROČITAJTE JOŠ

MeanIT M33 Lady Smart Watch recenzija

Honor Watch GS 3 recenzija

Xiaomi Smart Band 7 recenzija

Brzi test – Canyon Tony KW-31

Apple Watch 8 recenzija

Izdržljivost baterije

razlike_pametni_satovi_narukvice_punjenje

Pametne narukvice imaju očite prednosti u pogledu trajanja baterije. Budući da su funkcije pomalo osnovne i broj senzora koji troše energiju manji, općenito govoreći, vrijeme između punjenje bit će duže od pametnih satova. Što se tiče pametnih satova, iako su njihove baterije općenito većeg kapaciteta, odgovarajući ekran i funkcije zahtijevaju više energije. Tako da je trajanje baterije uglavnom od tri dana do dva tjedna.

Više... Vaš Komentar Top
Američki zakon o čipovima značajno će usporiti proizvodnju u Kini u sljedećih 10 godina

Datum objave 21.04.2023

Američki zakon o čipovima značajno će usporiti proizvodnju u Kini u sljedećih 10 godina

Američki zakon o čipovima značajno će usporiti proizvodnju u Kini u sljedećih 10 godina

Ministarstvo trgovine SAD-a nedavno je objavilo detalje američkog Zakona o čipovima. U njemu je opseg ograničenja za tvrtke koje se prijavljuju za subvencije znatno širi od prethodno nametnutih sankcija. Ova ograničenja trebala bi dodatno smanjiti spremnost međunarodnih kompanija da u idućem desetljeću ulažu u kinesku industriju poluvodiča.

U početku su se zabrane izvoza prvenstveno odnosile na najnaprednije tehnologije. No nakon što se Japan i Nizozemska odluče pridružiti sankcijama, ključni DUV skeneri koji se koriste u zrelim procesima ispod 16nm, 28nm i 40nm sada su uključeni u opseg ograničenja.

TSMC će biti najteže pogođen ažuriranim američkim zakonodavstvom, uglavnom zbog propalih planova za proširenje proizvodnje u Kini. Iako TSMC ima jednogodišnju uvoznu dozvolu koja vrijedi do sredine 2023., daljnje širenje TSMC-ovih kineskih 16/12nm i 28/22nm procesnih mogućnosti bit će znatno ograničeno zbog američkih subvencija.

Što se tiče proizvodnje DRAM-a, SK hynix je jedini veliki dobavljač koji ima tvornicu u Kini, ali prevelika ponuda i geopolitika uzrokovali su pad iskorištenosti kapaciteta u toj tvornici za četiri postotna boda s 48 posto na 44 posto. Samsung i Micron nemaju proizvodne kapacitete DRAM-a u Kini, a njihovi budući planovi širenja usmjereni su na Južnu Koreju i SAD.

TrendForce procjenjuje da će udio Južne Koreje u globalnom kapacitetu DRAM-a nastaviti rasti, dok će udio Kine opadati iz godine u godinu, padajući s 14 posto na 12 posto do 2025. godine.

Američki zakon o čipovima značajno će usporiti proizvodnju u Kini u sljedećih 10 godina _1

Prognoza proizvodnje DRAM-a i NAND-a od 2023. do 2025.

Konačno, TrendForce predviđa formiranje dviju različitih proizvodnih regija: Kinu koja je primarno usmjerene na zadovoljenje domaće potražnje i tvornice izvan Kine koje će služiti drugim tržištima. Ograničenja će također utjecati na poslovanje u Sjevernoj Koreji, Iranu i Rusiji.

Više... Vaš Komentar Top
Cyberkriminalci prodaju ukradene ChatGPT račune na Dark Webu

Datum objave 21.04.2023

Cyberkriminalci prodaju ukradene ChatGPT račune na Dark Webu

Head with gears

Prema Check Pointu, broj transakcija na dark webu ukradenih vjerodajnica ChatGPT računa u porastu je od ožujka ove godine. Dok je većina ukradenih računa prodana, neki cyber kriminalci također nude ChatGPT Account-as-a-Service, uslugu koja je specijalizirana za otvaranje ChatGPT premium računa, vjerojatno korištenjem ukradenih platnih kartica.  Brojni korisnici već su ostavili pozitivne povratne informacije o ovoj usluzi i jamčili za nju.

Prodaju i Silver Bullet konfiguracijske datoteke za web testiranje koje korisnicima omogućuje izvršavanje zahtjeva prema ciljnim web aplikacijama.  Ima i aktera koji dijele račune besplatno kako bi reklamirali vlastite usluge ili alate za krađu takvih računa.
Najzanimljivije je da postoje i kibernetički kriminalci koji tvrde da nude usluge doživotnog računa ChatGPT Plus. Doživotna nadogradnja na ChatGPT Plus račun putem e-pošte košta 59,99 dolara, dok OpenAI ima cijenu usluge od 20 dolara mjesečno. Međutim, kako bi se smanjili troškovi, ova podzemna usluga nudi i opciju dijeljenja pristupa ChatGPT računu s drugim kibernetičkim kriminalcima za 24,99 dolara, doživotno.

Cyberkriminalci prodaju ukradene ChatGPT račune na Dark Webu_1

PROČITAJTE JOŠ

Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

Europol zabrinut zbog moguće zlouporabe ChatGPT-a

Zašto je tržište ukradenih ChatGPT računa u porastu ?

ChatGPT nameće ograničenja za pristup platformi iz određenih zemalja (uključujući Rusiju, Kinu i Iran), a korištenje ChatGPT API-ja omogućuje kibernetičkim kriminalcima da ih zaobiđu. U mračnom webu, očito postoje pametni kiberkriminalci spremni iskoristiti poslovnu priliku.

Eto, zabrinutost u vezi s privatnošću i sigurnošću u vezi s ChatGPT-om nije bez razloga. Problema je svjestan i sam OpenAI, te su nedavno pokrenuli bug bounty program, pozivajući sigurnosne istraživače, etičke hakere i tehnološke entuzijaste diljem svijeta da pomognu identificirati i popraviti ranjivosti u njegovim generativnim sustavima umjetne inteligencije. Tvrtka će ponuditi nagrade u rasponu od 200 do 20.000 dolara.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Monitori veći od 27"

Objavljeno prije 5 minuta

Telemach - Optika

Objavljeno prije 5 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 6 minuta

Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)

Objavljeno prije 6 minuta

Epic Games

Novosti

Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Mnogi su prije WWDC-a 2024. tvrdili da Apple zaostaje u utrci za umjetnom inteligencijom, s čime se možemo složiti. Zar ne djeluje to u skladu s Appleovim uobičajenim pristupom? Sjetite se widgeta? Gledano iz perspektive Androida, Apple čes... Pročitaj više

Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Posljednje predstavljena mobilna platforma srednje klase je Snapdragon 6s Gen 3, na 6nm procesu. Nevjerojatno je identičan Snapdragonu 695 koji je Qualcomm lansirao 2021. godine. Evo detalja. Snapdragon 6s Gen 3 sadrži dvije Cortex-A78 jezg... Pročitaj više

Tri najčešće vrste online prijevara - Kako izbjeći zamke?

Postoji velik broj različitih vrsta online prijevara koje možda poznajete, a možda i ne, a stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju na tri prilično aktivne ove godine. Koje su to vrste prijevara? 1. Phishing napadi Phishing napadi p... Pročitaj više

HONOR predstavio novu HONOR 200 seriju

HONOR je predstavio HONOR 200 seriju pametnih telefona na europskom događaju na prestižnom Longchamp hipodromu u Parizu. Na događaju s više od 800 predstavnika medija i partnera iz cijele Europe, gosti su imali priliku proslaviti predstavlj... Pročitaj više

Pojačajte očev PC s doživotnom licencom Officea 2021 Pro za samo 27,25€

Zapeli ste na poklonu za Očev dan koji će vaš otac zapravo koristiti iz dana u dan? Ako je vaš otac nedavno dobio novo prijenosno računalo ili neko vrijeme nije nadogradio svoje alate za produktivnost, ovaj Microsoftov paket mogao bi biti i... Pročitaj više

Sve novosti