Latitude, Precision i UltraSharp monitor novi su Dellov portfelj uređaja

Datum objave 24.03.2023 - Sanja Ledinek

Latitude, Precision i UltraSharp monitor novi su Dellov portfelj uređaja

Latitude, Precision i UltraSharp monitor novi su Dellov portfelj uređaja

Latitude 9440

Dell Technologies predstavlja nova prijenosna računala Latitude 9440, Latitude 7340 i Latitude 7440 Ultralight, donosi novu Precision seriju radnih stanica i lansira UltraSharp 49 Curved USB-C Hub dual monitor.

Novi portfelj Latitude serije opremljen je Intel Core procesorima 13. generacije te najnovijim Dell Optimizer softverom za prenošenje inteligentne personalizacije s prijenosnog računala na cijeli ekosustav. Sam dizajn novih modela nadahnut je dobro poznatom XPS serijom računala. Tako je Latitude 9440 kao najmanje komercijalno računalo od 14 inča na svijetu s omjerom prikaza od 16:10 te InfinityEdge QHD+ tehnologijom prikaza, dizajnirano od strojno obrađenog aluminija s posebno osmišljenim sustavom hlađenja pomoću dva ventilatora na stražnjoj strani.

Latitude 7440

Osim toga, tipkovnicu karakterizira smanjena energetska potrošnja s pozadinskim osvjetljenjem do 75% kao i povećanje trajanja baterije pomoć micro-LED tehnologije osvjetljenja.

S druge strane, predstavljeni su i novi Latitude 7000 modeli u različitim veličinama i oblicima s verzijama od 13 inča i 14 inča, kao i 16 inčna verzija. Dolaze u omjeru rezolucije od 16:10 te uz istu micro-LED tipkovnicu koja također štedi energiju. Latitude 7000 modeli ujedno donose kameru od 5 MP, kao i podršku za 5G mrežu, poveći touchpad te visokokvalitetne gornje i donje zvučnike.

Radne stanice za intenzivno stvaranje

Osim Latitude prijenosnih računala, predstavljene su i Precision 5680 i Precision 5480 radne sa zaslonima 16 inča. Opremljene su Intel Core i9 (45 W) procesorima s do 64 GB DDR5 radne memorije, u kombinaciji s NVIDIA RTX 5000 Ada grafičkim karticama. Radne stanice dostupne su s omjerom zaslona od 16:10 s InfinityEdge tehnologijom, četiri audio zvučnika A razreda, UHD+ PremierColor tehnologijom prikaza te FHD IR kamerom sa senzorom blizine i ambijentalnim svjetlom.

Konačno na popisu je patentirana ventilacija tvrtke Dell Technologies s dva nasuprotna otvora. Dodatno, HDMI priključak, utor za SD karticu pune veličine te optički čitač pametnih kartica osiguravaju pouzdane i sigurne alate za svakodnevni rad.

PROČITAJTE JOŠ

Dell predstavio novu seriju prepoznatljivih XPS stolnih i prijenosnih računala

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme tablet dostupan i u Hrvatskoj

UltraSharp 49 Curved USB-C Hub monitor

Dell Technologies predstavio je i UltraSharp 49 Curved USB-C Hub monitor koji omogućuje podjelu prikaza u dvije 27-inčne QHD particije bez okvira za praktičniji multitasking. Isto tako, ovaj USB-C hub monitor donosi i niz opcija povezivanja koje napajaju računalo do 90 W i isporučuju 2,5 GbE vezu putem ugrađenog Ethernet priključka. Naposljetku, monitor također donosi i Comfortview Plus tehnologiju za ugodu očiju.

Inteligentna softverska podrška

Dell Optimizer

U sklopu novog proširenja komercijalnog portfelja, predstavljen je i novi Dell Optimizer softver. Ima postojeće značajke poput inteligentne audio privatnosti i povezivosti koje uče te odgovaraju na korisnikov način rada. Sada se značajke proširuju s računala na ostatak ekosustava za lakše upravljanje zaslonima i perifernim uređajima u jednom sučelju.

Dostupnost

• Latitude 9440 bit će globalno dostupan u narednih nekoliko mjeseci
• Latitude 7340/7440 Ultralight, 7340/7440/7640 i Latitude 5340/5440/5540 globalno su dostupni od 23. ožujka 2023.
• Serija mobilnih radnih stanica Precision 3000 globalno je dostupna je od 23. ožujka 2023.
• Precision 5480 globalno je dostupan je od 20. travnja 2023.
• Precision 5680 globalno je dostupan je od 18. svibnja 2023.
• Precision 5860 Tower globalno je dostupan je od 11. travnja 2023.
• Serija mobilnih radnih stanica Precision 7000 globalno je dostupna je od 23. ožujka 2023.
• Precision 7960 Rack and Tower globalno su dostupni od 11. travnja 2023.

Za više informacija posjetite službenu Dell web stranicu 

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master Synk X

Datum objave 24.03.2023

Cooler Master Synk X

synkx

Cooler Master predstavlja Synk X – višeplatformsku imerzivnu haptičku stolicu za novu razinu uranjanja u zabavu.

Stvarajući poboljšano uranjanje za realistično iskustvo zabave, Synk X nudi novi način ulaska u imaginarni svijet. Pretvarajući zvučne valove u vibracije i pružajući taktilna iskustva u stvarnom vremenu, ova inovativna stolica uključuje korisnike u virtualno okruženje i atmosferu kao nikada prije.

Synk X privlači različite skupine entuzijasta i igrača podržavajući razne vrste sadržaja i hardverske platforme kao što su TV, PC, igraće konzole i mobilni uređaji kako bi se uskladili s različitim hobijima ili stilovima. Korisnici imaju privilegiju odabira Bluetooth uređaja koji preferiraju bez ikakvih ograničenja zbog kompatibilnosti. Osim toga, snažna, dugotrajna integrirana baterija, u kombinaciji s vrlo stabilnom rotirajućom bazom, može osloboditi korisnike gnjavaže oko držanja stolice spojene tijekom rada, pružajući sate neprekidne zabave.

Synk X također podržava široku prilagodbu kako bi zadovoljio svačije osobne potrebe: ergonomski dizajn, s naslonom za leđa koji podržava držanje od 135°, podesivim naslonima za ruke i dvostupanjskim uvlačivim osloncem za noge, nudi višestruke postavke za visinu sjedala, položaj sjedenja i kut nagiba na temelju prema izboru korisnika.

Integrirano je napredno kontrolno sučelje za odabir audio izvora, razina vibracija i glasnoće slušalica, čineći upravljanje lakim i intuitivnim bez kompliciranih postavki ili softverskih zahtjeva.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR Magic5 Lite: Spoj luksuza, performansi i inovacija

Datum objave 23.03.2023

HONOR Magic5 Lite: Spoj luksuza, performansi i inovacija

HONOR Magic5 Lite_Scenario_All colour_2_small

HONOR Magic5 Lite, najnoviji dodatak vrhunske Magic serije nedavno predstavljene na Mobile World Congressu u Barceloni, odličan je primjer HONOR-ove predanosti vrhunskoj tehnologiji i inovacijama u proizvodnji pametnih telefona. Magic5 Lite pametan je telefon izvanrednih performansa, iznimne izdržljivosti, kvalitete i elegantnog dizajna.

Kako bi korisnicima pružili vrhunsku tehnologiju, HONOR iznimno mnogo ulaže u istraživanje i razvoj, te svojim uređajima dostiže najviše standarde pouzdanosti i kvalitete što dokazuje strogim testovima.

Strogi testovi performansi i trajnosti

HONOR svoje uređaje podvrgava raznim testovima performansi i trajnosti kako bi prije puštanja u proizvodnju bili sigurni da mogu izdržati dugotrajno korištenje. Neki od testova uključuju:

 • Test gumba za uključivanje: 200.000 puta
 • Test izdržljivosti zaslona osjetljivog na dodir: 800.000 ponavljanja
 • Izdržljivost na iznimno visoku temperaturu: Magic5 Lite izložen je temperaturama u rasponu od -40 °C do 70 °C kako bi dokazao svoju sposobnost optimalnog rada u različitim okruženjima.

Ovi testovi potvrđuju da uređaj podnosi zahtjevne uvjete, što korisnicima daje povjerenje u njegove besprijekorne performanse.

HONOR Magic5 Lite_Identity Pictures_Green-Horizontal Left

Izniman postupak sastavljanja baterije

HONOR-ov inovativni postupak automatskog sastavljanja baterije identificira i odbacuje neispravne baterije, čime se smanjuje brzina kvara i povećava sigurnost. Ovaj pristup ključni je čimbenik za impresivne performanse pametnog telefona Magic5 Lite.

Zajednički napori s partnerima

HONOR blisko surađuje s partnerskim tvornicama i svake godine u njihove pogone šalje do 300 inženjera kako bi osigurao da su njihovi strogi standardi kvalitete i proizvodni procesi integrirani u sve aspekte proizvodnje Magic5 Lite uređaja. Ovom suradnjom korisnici dobivaju kvalitetan proizvod.

Kvaliteta i luksuz

HONOR-ovi inspektori kvalitete služe kao posljednja linija obrane u osiguravanju da svaki Magic5 Lite zadovoljava stroge standarde tvrtke. Inspektori koriste HONOR-ov vlastiti i precizan sustav uzorkovanja kako bi identificirali visokorizične proizvode i proveli sveobuhvatne provjere koje simuliraju stvarne korisničke scenarije.

HONOR Magic5 Lite može se pohvaliti vizualno privlačnim zakrivljenim zaslonom koji nudi osjećaj luksuza, dok istovremeno udobno leži u ruci. HONOR koristi izdržljivo, ojačano staklo kako bi ljepotu zaslona uskladio s njegovom trajnošću, te je jednako otporan na pad kao i telefon s ravnim zaslonom.

Čarolija odabira materijala i dizajna

Tajna iznimne trajnosti telefona HONOR Magic5 Lite leži u pažljivom odabiru ekološki prihvatljivih materijala i inovativnog dizajna. Uređaj je izrađen od visokokvalitetnih, robusnih materijala koji mogu izdržati dugotrajno korištenje. Nadalje, detaljan postupak dizajna osigurava da je svaki dio telefona Magic5 Lite optimiziran za trajnost, od unutarnjih komponenti do otpornog kućišta.

Osim odabira materijala i dizajna, HONOR-ov tim za istraživanje i razvoj kontinuirano istražuje nove tehnologije i tehnike proizvodnje kako bi dodatno poboljšao trajnost Magic5 Litea. Ova predanost inovacijama osigurava da uređaj postavlja nove standarde kvalitete i izdržljivosti u industriji.

HONOR Magic5 Lite_Identity Pictures_Green-Back

Sveobuhvatna optimizacija softvera

Trajnost pametnog telefona nije određena isključivo njegovim hardverom; softver također igra ključnu ulogu u osiguravanju da uređaj ostane pouzdan tijekom vremena. HONOR-ovi softverski inženjeri neumorno rade na optimizaciji operativnog sustava Magic5 Lite, osiguravajući da radi glatko, učinkovito i sigurno. Redovita ažuriranja i ispravci pogrešaka dodatno doprinose dugovječnosti uređaja, pružajući korisnicima konstantno vrhunsko iskustvo tijekom cijelog životnog vijeka uređaja.

Magic5 Lite na testu: Ispitivanja izdržljivosti

Kako bi se potvrdila trajnost pametnog telefona Magic5 Lite, uređaj mora proći niz rigoroznih testova:

 • Test pada špekule: Magic5 Lite prolazi test pada špekule s visine od 1 m, čime dokazuje svoju otpornost
 • Test pada s visine od 1 metra: Magic5 Lite ima samo 2/5 šanse za neuspjeh nakon 300 testova, čime dokazuje svoju snagu.
 • Test pada s visine od 50 cm: TP počinje pucati nakon 750 testova, što dodatno naglašava trajnost uređaja.
 • Test pada s visine od 50 cm slučajnim odabirom: TP također počinje pucati nakon 750 testova.

Ovi opsežni testovi potvrđuju sposobnost pametnog telefona HONOR Magic5 Lite da izdrži izazove svakodnevnog korištenja, osiguravajući da uređaj ne samo da izgleda lijepo, već pruža i izvanrednu trajnost.

HONOR Magic5 Lite dokaz je sposobnosti tvrtke da stvori pametni telefon koji spaja luksuz i trajnost. Lijepim zakrivljenim zaslonom i izdržljivim, ojačanim staklom, ovaj je uređaj podvrgnut nizu strogih testova koji dokazuju njegovu otpornost. S Magic5 Lite, HONOR je stvorio uređaj koji ne samo da osvaja korisnika svojim vrhunskim izgledom, već nudi i pouzdanu kvalitetu koju korisnici od HONOR-a i očekuju.

Ovaj inovativni uređaj postavlja novi standard stila, trajnosti i inovacije u svijetu telekomunikacija. Spajanjem najsuvremenijeg istraživanja i razvoja, iznimnog dizajna i rigoroznog testiranja, HONOR Magic5 Lite ističe se kao pravi primjer predanosti HONOR-a pružanju visokokvalitetnih, izdržljivih i elegantnih pametnih telefona korisnicima diljem svijeta.

Za više informacija posjetite HONOR online, FacebookInstagram.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Datum objave 23.03.2023

Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Hoće li ChatGPT  zamijeniti ljude na radnim mjestima

ChatGPT osim što privlači mnoge da ga isprobaju, također dovodi do rasprave: hoće li umjetna inteligencija zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Nova studija tvrtke OpenAI procjenjuje da bi tehnologija chata koju pokreće AI mogla imati značajan utjecaj na 19 posto poslova. Ali i Sam Altman, priznaje da je “malo uplašen ” zbog potencijala AI i da bi doista mogla “ubiti” neke poslove. Međutim smatra da bi o ChatGPT-u trebalo razmišljati kao o alatu, a ne kao o zamjeni za vlastiti rad.

Što pokazuje OpenAI istraživanje. Koje ljudske poslove AI može zamijeniti?

Hoće li ChatGPT  zamijeniti ljude na radnim mjestima_1

U istraživanju su korištene različite metrike kako bi se kategorizirala zanimanja najviše pogođena ChatGPT-om. Procjenjuje se da bi tehnologija mogla imati značajan utjecaj na 19 posto poslova uglavnom povezanih s vještinama prevođenja, programiranja i pisanja. Konkretno to se odnosi na stručnjake za odnose s javnošću, tekstopisce, pisce, pjesnike, matematičare, poreznike, blockchain inženjere, računovođe, revizore i novinare. Oni koji uvelike ovise o znanstvenim i kritičkim vještinama manje su ranjivi.

Ali ovu studiju treba uzeti sa zrnom soli kako naglašavaju sami istraživači iz OpenAI-ja. Razlog je što je u analizu podataka bila uključena i GPT-4 tehnologija i nije uzet u obzir faktor da može činiti očigledne pogreške, uključujući lažiranje informacija. Drugo, pokušaj generalizacije svakog od 1.000 zanimanja samo jednostavnim kvantificiranjem radnih zadataka sam po sebi je bio očito pogrešan.

PROČITAJTE JOŠ

Sam Atman – ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Također pri analizi podataka provjeravalo se samo može li ChatGPT smanjiti vrijeme potrebno za obavljanje raznih profesionalnih zadataka što znači da se u potpunosti automatiziraju određeni poslovi.

Eto, nemojte se bojati da će umjetna inteligencija vladati svijetom i zamijeniti vas na radnom mjestu kao što je opisano u znanstvenoj fantastici. Ljudi su još uvijek ti koji njome upravljaju.

Više... Vaš Komentar Top
Adobe se pridružuje generativnoj AI borbi Firefly alatima

Datum objave 23.03.2023

Adobe se pridružuje generativnoj AI borbi Firefly alatima

Adobe se pridružuje ......

Adobe je izdao novu seriju alata za umjetnu inteligenciju nazvanu Firefly.  Uključuje kreativne generativne AI modele fokusirane na generiranje slika i tekstualnih efekata.

Prva skupina alata iz serije stvara sliku temeljenu na tekstualnom upitu (kao što je ” zec koji se bori dok ga sustigne i pokuša zgrabiti lisica vode u oluji”) i nudi stotine stilova za podešavanje rezultata. Druga skupina alata primjenjuje stilove na tekst na temelju savjeta, dopuštajući ljudima da stvaraju slova koja izgledaju dlakavo, ljuskavo ili kako već žele.

Tvrtka planira Firefly integrirati u svoj softver, počevši od softvera za uređivanje slika Photoshop, potom u Illustrator i Adobe Express za brzu video produkciju. Tvrtka nije otkrila cijenu za novi alat.

PROČITAJTE JOŠ

Adobe kupuje Figmu online platformu za dizajnersku suradnju. Puno je nezadovoljnih

Adobe izdaje web verzije Photoshopa i Illustratora

Vrijedno je spomenuti da Adobe vjeruje kako umjetna inteligencija neće zamijeniti kreativne talente, već će povećati njihovu konkurentnost i kreativnost. Također vode računa o pravnim i društvenim problemima koje umjetna inteligencija može donijeti, poput kršenja autorskih prava, pristranosti i stereotipa. Zato su za obučavanje modela koristili vlastitu biblioteku, javnu domenu i licencirane radove, a izbjegavali korištenje slika koje su zaštićene autorskim pravima, zaštitnim znakovima ili imaju osjetljiv sadržaj.

Analitičari vjeruju da je ovo Adobe lansiranje Firefly pametan strateški potez jer je generativna umjetna inteligencija transformativna tehnologija i ako ne pruže takvu funkciju, kreativni profesionalci i umjetnici potražit će alate negdje drugdje.

Više... Vaš Komentar Top
Google planira regrutirati korisnike mobilnih telefona za testiranje AI chata

Datum objave 23.03.2023

Google planira regrutirati korisnike mobilnih telefona za testiranje AI chata

Google planira regrutirati korisnike mobilnih telefona za testiranje AI chata

Područje umjetne inteligencije ušlo je u usijanu fazu. Izlaskom GPT-4 i novog Binga pritisak na tehnološke divove se udvostručio jer su Microsoftovi alati za umjetnu inteligenciju ušli u sljedeću fazu i to prije planiranog roka. Najveći pritisak osjeća Google koji još uvijek pronalazi isprike za Barda zbog lošeg korisničkog iskustva i nepreciznih odgovora korisnicima.

Kako bi se uspio približiti Microsoftu, Google je pozvao svoje zaposlenike da interveniraju tamo gdje su sigurni da je odgovor koji daje AI pogrešan i poslao e-poštu nekim korisnicima Pixel telefona pozivajući ih da sudjeluju u daljnjem testiranju Barda.

Bard – Googleov chatbot više nije samo glasina

Osim toga Bard je postao otvoren za javno korištenje u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu putem bard.google.com web stranice. Google je najavio uskoro širenje na više zemalja.

Podsjetimo, umjetna inteligencija koju je razvila tvrtka iz Mountain Viewa temelji se na velikom istraživačkom lingvističkom modelu (LLM), posebno laganoj i optimiziranoj verziji LaMDA . Ovdje leži najveća razlika u usporedbi s ChatGPT-om. Googleovo rješenje iskorištava (ažurirane) resurse izvučene iz mreže, dok OpenAI rješenje koristi namjensku vlasničku bazu podataka.

Više... Vaš Komentar Top
Doživotne Windows 10 licence za samo 16 USD, Office za 28 USD – Luda rasprodaja u ožujku

Datum objave 20.03.2023

Doživotne Windows 10 licence za samo 16 USD, Office za 28 USD - Luda rasprodaja u ožujku

Webshop Scdkey.com vam nudi velike popuste na Windowse i Office pakete u svojoj “ludoj” rasprodaji u ožujku. Za one koji ne znaju SCDKey.com je profesionalna i pouzdana platforma na kojoj kupci mogu kupiti kodove za igre i ključeve za igre otkako je osnovana davne 2008.

Veliki izbor proizvoda u području igara, online igranja, igraćih karata i Xboxa može se pronaći na našoj mrežnoj platformi SCDKey.com. Ovdje na SCDKey.com uglavnom smo specijalizirani za pružanje CD ključeva – tako da možemo ponuditi najniže cijene zajedno s trenutnom isporukom putem našeg jedinstvenog automatiziranog sustava isporuke.

scdkey_ozujak_2023_PT25

Scdkey.com 25% kupon kod: PT25

MS Windows

MS Office

Windows&Office paketi

Kada je u pitanju naručivanje stvari s web stranica koje niste upoznati, stvari mogu biti pomalo zbunjujuće, pa smo tu da vam pomognemo.

scdkey_ozujak_2023_1

Prvo, trebali biste provjeriti popis koji imamo iznad i shvatiti koju licencu želite dobiti, bilo pojedinačni ključ ili paket. Provjerite odgovara li softveru koji ste preuzeli i instalirali s Microsoftove web stranice, budući da Scdkey nudi samo ključeve. Naš savjet je da postavite račun na Scdkey kako biste lakše pristupili svim svojim narudžbama. Provjerite koristite li važeću adresu e-pošte jer će vam na nju biti poslan ključ. Ako trebate više od jednog ključa, podesite broj u polju QTY.

scdkey_ozujak_2023_2

Primijetit ćete da cijene ne izgledaju kao one koje smo podijelili gore. Stoga samo naprijed i iskoristite kod za popust PT25 u polju promocija.

scdkey_ozujak_2023_3

Platite svoje ključeve i pričekajte nekoliko minuta da vam stignu u inbox. Gotovi ste!

scdkey_ozujak_2023_PT25.

Sve što vam je na kraju preostalo je aktivirati vašu novu licencu Windowsa i uživati u blagodatima.

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se njihovoj službi za korisnike.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Datum objave 20.03.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

I ovaj tjedan pripremili smo nekoliko zanimljivih kratkih vijesti iz IT svijeta.

Američka vlada zahtijeva od ByteDance da proda svoj udio u TikToku

Američka vlada zahtijeva od ByteDance da proda svoj udio u TikToku

Nakon što je američka vlada navodno zatražila od ByteDancea da proda svoj udio u TikToku ili će se suočiti sa zabranom aplikacije, TikTok je je odgovorio:

“Ako je zaštita nacionalne sigurnosti cilj, prodaja neće riješiti problem: promjena vlasništva neće rezultirati promjenama u protoku podataka ili pristupu”.

Nadodali su da je zabrinutosti vezane uz nacionalnu sigurnost najbolje rješavati transparentnom zaštitom američkih korisničkih podataka i sustava temeljenih na SAD-u, te robusnim mjerama nadzora, provjere i verifikacije trećih strana, što već imaju.

GrammarlyGO – nova usluga koja koristi tehnologiju umjetne inteligencije

Grammarly, koji koristi svoju tehnologiju za pružanje engleskih pravopisnih ispravaka i terminoloških prijedloga, objavio je da su pokrenuli uslugu pod nazivom GrammarlyGO. Može se pohvaliti automatskim generiranjem tekstualnog sadržaj s različitim tonovima i stilovima koristeći tehnologiju umjetne inteligencije čime korisnici štede više vremena za pisanje. Osim toga, može automatski analizirati sadržaj e-pošte kako bi pružila prikladnije prijedloge odgovora, pa čak i unijeti osobna razmišljanja kako bi generirala najprikladniji cjeloviti sadržaj.

GrammarlyGO bit će otvoren za testiranje beta verzije u travnju ove godine za korisnike Premium, Business, Education ili besplatne verzije u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Ukrajini i drugim regijama.

Google Tensor G3 čip bit će predstavljen u nadolazećoj Pixel 8 seriji

Kako izvještava wccftech, Google Tensor G3 čip mogao biti modificirani Samsung Exynos 2300. Usvaja CPU arhitekturu “1-4-4-4″, odnosno jednu Cortex-X3 jezgru visokih performansi frekvencije 3,09 GHz, četiri ARM Cortex-A715 e performansi koje rade na 2,65 GHz i četiri ARM Cortex-A510 učinkovite jezgre na 2,10 GHz. Što se tiče GPU dijela, koristi Samsung Xclipse 930s, što je u skladu sa Samsung Exynos 2300 u cjelini.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.39]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.38]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.37]

Xiaomijev tržišni udio mobilnih telefona u Indiji preuzeo je Samsung i značajno prilagođava svoju strategiju

Xioami u Kini

Trenutno je ukupna populacija u Indije među najmnogoljudnija na svijetu, što znači da je i vrlo veliko potrošačko tržište. Xiaomi je već dugo vremena bio najprodavaniji brand mobilnih telefona u Indiji, međutim, nedavno je Mobile China primijetio da je ih je prestigao konkurent Samsung.

Prema podacima relevantnih istraživačkih institucija, u posljednjem kvartalu 2022., Samsung je imao više od 20 posto udjela, vraćajući se na tron broj jedan nakon mnogo godina, dok je Xiaomijev tržišni udio pao s 21 posto prije godinu dana na 18 posto.

Uz Samsung i Xiaomi, OPPO i vivo, također su dobro poslovala na indijskom tržištu, s udjelima od 11 posto odnosno 18 posto, što su relativno velika povećanja u odnosu na 2021. godinu.

LG novi 49-inčni monitor za igre

Lg monitor

LG je predstavio novu UltraGear seriju gaming monitora minimalističkog dizajna, stalka u obliku slova V i svjetlima sa stražnje strane.

Zakrivljeni zaslon 1000R ima razlučivost od 5120 x 1440 piksela, omjer 32:9, brzinu osvježavanja 240 Hz i vrijeme odziva 1ms (GtG). Maksimalna svjetlina mjeri 450 cd/m2, statički kontrast 2500:1. a DCI-P3 raspon boja 95 posto. Podržava AMD FreeSync Premium Pro i ima certifikat VESA DisplayHDR 1000.

Lg monitor_1

Kao monitor za igranje, nudi niz pomagala kao što su hardverski stabilizator, brojač broja sličica u sekundi, stabilizator crne i naravno određene fine postavke zaslona. Što se tiče priključaka ima dva USB porta, dva HDMI 2.1 i DisplayPort 1.4 port.

Google pronalazi 18 ranjivosti u Samsung modemima

Google pronalazi 18 ranjivosti u Samsung modemima

Sigurnosni tim Google Project Zero nedavno je otkrio 18 ranjivosti u Samsungovim modemima Pixel 6 i 7 seriji, Galaxy S22, Galaxy A i M modelima koji koriste modem. Također bilo koji uređaj koji koristi Exynos W920 čipset i Exynos Auto T5123 čipset su u opasnosti.

Četiri su ranjivosti ocijenjene kao “kritične” preko kojih napadač može daljinski pristupiti mobitelu bez interakcije korisnika sve dok ima telefonski broj žrtve. Google je u međuvremenu riješio problem za Pixel 7 telefone u sigurnosnom ažuriranju za ožujak ove godine, ali 9to5Google je istaknuo da su ostala još tri telefona: Pixel 6, Pixel 6 Pro i Pixel 6a. Slijedi popis uređaja zahvaćenih sigurnosnim propustima:

• Galaxy S22
• Galaxy M33, M13, M12,
• Galaxy A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04
• vivo: S16, S15, S6, X70, X60 i X30
• Google Pixel 6

Microsoft otpustio tim za etičku inteligenciju

Microsoft otpustio tim za etičku inteligenciju

Prema pisanju ArsTechnica portala, dok sve tvrtke koje ugrađuju AI u svoje proizvode i usluge imaju tim za ispitivanje mogućih povezanih opasnosti, Microsoft je upravo otpustio svoje članove etičkog tima za AI.

Tim je navodno razvio”kit alata za odgovorne inovacije”za Microsoft koji je pomogao inženjerima tvrtke da predvide i uklone rizike koje stvara AI. Bivši članovi tima kažu da su imali ključnu ulogu u ublažavanju rizika umjetne inteligencije u Microsoftovim proizvodima. Također tvrde da Microsoft nije poslušao njihove preporuke za alate vođene umjetnom inteligencijom kao što je Bing Image Creator koji je kopirao radove umjetnika.

Kao odgovor na vijest, Microsoft je objavio da ostaje “posvećen sigurnom i odgovornom razvoju AI proizvoda i iskustava, te tako i radi ulaganjem u ljude, procese i partnerstva kojima je to prioritet.”  Tvrtka također kaže tim ostaje na mjestu i surađuje s Odborom za eter i Responsible AI Strategy in Engineering kako bi ublažio rizike umjetne inteligencije.

Više... Vaš Komentar Top
Za štrebere: razlike između eMMC, UFS i NVMe memorija za pametne telefone

Datum objave 20.03.2023

Za štrebere: razlike između eMMC, UFS i NVMe memorija za pametne telefone

razlike između eMMC, UFS i NVMe_1

Android telefoni uglavnom koriste eMMC i UFS standarde flash memorije, dok je NVMe protokol rezerviran za Apple iPhone. Njihova brzina čitanja i pisanja izravno će utjecati na brzinu instalacije, otvaranja i učitavanja aplikacija.

eMMC

eMMC je skraćenica od ugrađene MultiMedia kartice. Ova vrsta pohrane pruža jeftini flash memorijski sustav s ugrađenim memorijskim kontrolerom. Potonji omogućuje SoC da se poveže s flash pohranom i upravlja njome. Obično sadrži datoteke operativnog sustava koje pomažu uređaju da se uključi. Standarde eMMC-a kontrolira tijelo poznato kao JEDEC Solid State Technology Association.  Trenutni eMMC 5.1 standard kontinuirane je brzine čitanja je oko 250 MB/s što nije dovoljno prema današnjim zahtjevima softvera i zato ga koriste samo niskobudžetni pametni telefoni.

UFS

Baš kao i eMMC, UFS memorija dolazi s ugrađenim memorijskim kontrolerom. Ovaj memorijski kontroler omogućuje SoC-u da se poveže s flash pohranom i upravlja njome. UFS koristi m-PHY protokol brze veze.  Kontroler također podiže određeno opterećenje na sustav domaćina rukovanjem ispravljanjem pogrešaka i popravljanjem loših memorijskih blokova / sektora.  Prva generacija UFS-a nije bila popularna zbog male razlike u brzini i visoke cijene u odnosu na eMMC standard u to vrijeme. Pojavom UFS 2.0 (2014.godine) kontinuirana brzina čitanja raste na oko 800 MB i postaje standardna konfiguracija flagship telefona. UFS 3.0 pojavio se 2018., s kontinuiranim brzinama čitanja oko 1700 MB/s sustižući Apple NVMe. Trenutno najnoviji standard UFS 4.0 objavljen 2022. ima kontinuirane brzine čitanja i pisanja 3400 MB/s .

Razlika između eMMC-a i UFS-a na Android telefonima u osnovi se može shvatiti kao razlika između HDD mehaničkih tvrdih diskova i SSD solid-state diskova na računalu.

PROČITAJTE JOŠ

Za štrebere: Što je All-pixel autofokus?

Za štrebere: Mini LED ili Mikro LED

Za štrebere: razlika između PDAF / laserskog i ToF fokusa

Za štrebere: Što je Wi-Fi 6E?

razlike između eMMC, UFS i NVMe_2

NVMe

To je Flash/SSD memorija s NVMe kontrolerom koji obrađuje sve procesorske zahtjeve za čitanje podacima te ih dohvaća, kao i za zapis. Izvorno je to standard flash memorije SSD solid-state diska koji se koristi na MacBooku. Ima karakteristike visoke učinkovitosti, malog opterećenja i niske latencije. Apple je prvi put upotrijebio ovu flash memoriju na iPhone 6S (2015.), kada je kontinuirana brzina čitanja bila oko 500 MB/s. U međuvremenu Apple je gotovo učetverostručio brzine. Tako najnoviji iPhone 14 Pro Max ima brzine neprekidnog čitanja i pisanja oko 1500 MB/s.  Svakako treba spomenuti da korištenje NVMe flash memorije je povezano s činjenicom da Appleov A9 čip prvi koristiti PCIE sučelje, a kasnije WiFi i baseband.

Zašto Android telefoni ne koriste NVMe pohranu?

Apple je patentima i vojskom odvjetnika vrlo jasno dao do znanja da će se boriti protiv svakoga tko se približi ovoj tehnologijina polju prijenosnih telefona. Drugo, Android OEM-ovi nemaju vremena ni resursa ulagati u istraživanje i razvoj NVMe kontrolera.

Brzine čitanja i pisanja

Flash memorija je brža u čitanju podataka nego pri pisanju (spremanju). Iako su kapacitet pohrane, brzine prijenosa i veličina matrice vrlo važne specifikacije za flash  memoriju, najvažniji je dio kontroler. Loš kontroler uzrokovat će  smanjene performansi i obrnuto.

Osim razlike u brzini čitanja i pisanja datoteka, tehnologija serijskog prijenosa koju su usvojili UFS i NVMe može čitati i pisati podatke mobilnog telefona u isto vrijeme, dok eMMC mora obavljati te operacije odvojeno. Stoga je brzina odziva eMMC-a kod multitaskinga puno sporija od UFS i NVMe standarda.  Konačno, prosječna dnevna potrošnja energije UFS-a i NVMe-a također je niža od potrošnje eMMC-a.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft nudi besplatne USB pogone testerima nasljednika sustava Windows 11

Datum objave 20.03.2023

Microsoft nudi besplatne USB pogone testerima nasljednika sustava Windows 11

MICROS~1

Microsoft je nedavno najavio velike promjene u programu Windows Insider. Tehnološki div rekao je da će započeti s testiranjem nadogradnji sljedeće verzije Windowsa putem novog kanala pod nazivom Canary.  Svi testni članovi koji rade na Build 25 000 inačici ili višoj biti će automatski prebačeni na novi Canary kanal.

Windows Inisder Program Canary Channel

Ovi testeri sada se mogu prijaviti za besplatni USB flash pogon s najmanje 8 GB prostora za pohranu kako bi im se olakšale nove instalacije slikovnih datoteka sustava. Isporučit će ih u roku od šest do osam tjedana. Osim toga, najavljeno je da će Canary kanal početi prihvaćati verzije Windowsa sa “značajnim promjenama” u jezgri i API-ju. Takav nagovještaj ne može biti očitiji da se radi o nadolazećoj Windows12 verziji za pregled koja bi trebala kombinirati GPT-4 u neke funkcije.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Microsoft Windows slavi 35. godišnjicu

Windows_Insider_Channels_2

Microsoft se također opet vratio ideji pomaka ciklusa izdavanja Windowsa na tri godine, što znači da bi sljedeća velika verzija Windowsa mogla stići 2024. To bi bio dobar trenutak za neke nove CPU-e.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

Epic Games

Objavljeno prije 18 minuta

AMD Ryzen "ZEN3" (5000 CPU / 5000G APU series) Info thread

Objavljeno prije 31 minuta

Monitori veći od 27"

Objavljeno prije 1 sat

P: ASUS GTX 970 4GB i Gigabyte RX 570 4 GB, Ryzen 7 1700X

Objavljeno prije 1 sat

Automobili

Novosti

Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Mnogi su prije WWDC-a 2024. tvrdili da Apple zaostaje u utrci za umjetnom inteligencijom, s čime se možemo složiti. Zar ne djeluje to u skladu s Appleovim uobičajenim pristupom? Sjetite se widgeta? Gledano iz perspektive Androida, Apple čes... Pročitaj više

Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Posljednje predstavljena mobilna platforma srednje klase je Snapdragon 6s Gen 3, na 6nm procesu. Nevjerojatno je identičan Snapdragonu 695 koji je Qualcomm lansirao 2021. godine. Evo detalja. Snapdragon 6s Gen 3 sadrži dvije Cortex-A78 jezg... Pročitaj više

Tri najčešće vrste online prijevara - Kako izbjeći zamke?

Postoji velik broj različitih vrsta online prijevara koje možda poznajete, a možda i ne, a stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju na tri prilično aktivne ove godine. Koje su to vrste prijevara? 1. Phishing napadi Phishing napadi p... Pročitaj više

HONOR predstavio novu HONOR 200 seriju

HONOR je predstavio HONOR 200 seriju pametnih telefona na europskom događaju na prestižnom Longchamp hipodromu u Parizu. Na događaju s više od 800 predstavnika medija i partnera iz cijele Europe, gosti su imali priliku proslaviti predstavlj... Pročitaj više

Pojačajte očev PC s doživotnom licencom Officea 2021 Pro za samo 27,25€

Zapeli ste na poklonu za Očev dan koji će vaš otac zapravo koristiti iz dana u dan? Ako je vaš otac nedavno dobio novo prijenosno računalo ili neko vrijeme nije nadogradio svoje alate za produktivnost, ovaj Microsoftov paket mogao bi biti i... Pročitaj više

Sve novosti