Virtualna memorija na pametnim telefonima: prijatelj ili neprijatelj performansi?

Datum objave 19.04.2024 - Sanja Ledinek

Virtualna memorija na pametnim telefonima: prijatelj ili neprijatelj performansi?

Virtualna memorija na pametnim telefonima: prijatelj ili neprijatelj performansi?

Virtualna memorija na pametnim telefonima (1)

Gotovo svi pametni telefoni bez obzira na cijenu imaju nešto što se zove virtualna memorija. Obećava da će poboljšati multitasking i fluidnost rada. Ali je li to zaista tako korisno?

Što je zapravo virtualna memorija?

Virtualna memorija na pametnim telefonima (4)

Za one koji koriste računala koncept virtualne memorije nije novina. Računala koriste dio tvrdih diskova (ili SSD-a) kao privremeno “spremište” za podatke kada RAM memorija popuni kapacitet. Tako se može istovremeno izvršavati više programa ili zahtjevnih obrada podataka. Pametni telefoni rade na sličan način. Virtualna memorija omogućava dinamičko upravljanje memorijskim resursima. Aplikacije i procesi koji se trenutno ne koriste privremeno se premještaju u internu flash memoriju telefona. To stvara “iluzija” da imate više RAM memorije, ali  proizvođači obično ograničavaju koliko virtualne memorije možete koristiti.

Dvije strane iste medalje: swap vs. zRAM

Virtualna memorija na pametnim telefonima (3)

Postoje dva glavna načina za implementaciju virtualne memorije: swap i zRAM (značajka Linux jezgre). Swap je jednostavniji pristup koji direktno koristi flash memoriju kao “preljevno” skladište za RAM. Iako je efikasan u oslobađanju RAM-a, često čitanje/pisanje može usporiti telefon, pogotovo kod aplikacija koje traže brze reakcije.

 zRAM je sofisticiraniji pristup. On komprimira neaktivne podatke i smješta ih u poseban dio RAM memorije. Kada su ti podaci ponovo potrebni, oni se brzo dekomprimiraju. Softverska arhitektura može se podijeliti u tri dijela, a to su rad protoka podataka, algoritam kompresije memorije i upravljački program.

Time se izbjegava često čitanje/pisanje flash memorije, ali zahtijeva dodatnu snagu centralne procesorske jedinice (CPU) za komprimiranje i dekomprimiranje podataka. Ipak, zahvaljujući brzom RAM-u, procesi su obično mnogo brži  odvijaju nego kod swap-a.

Virtualna memorija na pametnim telefonima (2)

Utjecaj na trajanje baterije

Korištenje virtualne memorije može povećati potrošnju baterije, ali ta količina varira ovisno o modelu telefona i načinu korištenja uređaja. Proizvođači softverom mogu optimizirati rad virtualne memorije i smanjiti njen negativni utjecaj na trajanje baterije.

Kako povećati virtualnu memoriju?

Svaki proizvođač ima svoju metodu. Obično se opcija za proširenje virtualne memorije nalazi u postavkama telefona pod nazivima poput  ’Proširenje memorije’,  ’Virtualni RAM ’ ,  Turbo RAM  ili slično u ’dodatnim postavkama’  ili  dijelu ’O telefonu’.

Konačan odgovor: Je li virtualna memorija kod pametnih telefona korisna?

Testovi pokazuju da telefoni s manje RAM memorije koji nude proširenje od 4GB  do 8 GB mogu zadržati više aplikacija u pozadini i brže se prebacivati između njih. Međutim, kod telefona s 12 GB RAM-a ili više prednosti virtualne memorije su minimalne. Na kraju, odluka o tome hoćete li koristiti virtualnu memoriju ovisi o vašim potrebama i obrascima korištenja telefona.  Eksperimentiranje s različitim postavkama i praćenjem performansi sustava u određivanju optimalne konfiguracije virtualne memorije.

Više... Vaš Komentar Top
Opasno se zahuktava zabrana korištenja telefona i društvenih mreža djeci mlađoj od 16 godina u Velikoj Britaniji

Datum objave 19.04.2024

Opasno se zahuktava zabrana korištenja telefona i društvenih mreža djeci mlađoj od 16 godina u Velikoj Britaniji

Opasno se zahuktava zabrana (1)

Unatoč donošenju Zakona o sigurnosti na internetu u listopadu prošle godine, koji zahtijeva od društvenih mreža da zaštite djecu od štetnog sadržaja pod prijetnjom kazni od 10% globalnog prometa, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra još strože mjere.

Nakon što su škole u Engleskoj dobile nove smjernice s ciljem sprječavanja korištenja mobilnih telefona tijekom boravka u školi, u daljnjem pokušaju zaštite djece od rizika u virtualnom svijetu, poput iskorištavanja, kibernetičkog zlostavljanja i grupnog trolanja koje može imati negativne posljedice na mentalno zdravlje,

Opasno se zahuktava zabrana (2)

Vlada traži od roditelja da iznesu svoje stajalište o dobi u kojoj bi djeca trebala dobiti pristup i mogućnost korištenja društvenih mreža. Osim toga, provode se konzultacije o tome treba li uvesti dodatne zaštitne mjere koje bi roditeljima omogućile praćenje i kontrolu pristupa svoje djece platformama društvenih medija. Očekuje se da će prijedlozi biti objavljeni do kraja ovog mjeseca. S druge strane, roditelji su na webu  pokrenuli peticiju upućenu Parlamentu s ciljem donošenja zakonske odredbe o zabrani korištenja pametnih telefona djeci mlađoj od 16 godina.

Opasno se zahuktava zabrana (3)

Beeban Kidronpovjerenica UNESCO-ove Komisije za širokopojasni pristup internetu za održivi razvoj, članica savjetodavnog vijeće Instituta za etiku u umjetnoj inteligenciji Sveučilišta u Oxfordu,  ističe da veliki dio društvenih mreža izaziva ovisnost, potiče podjele i stvara želju za nerealnim životima što su elementi neprikladni za tinejdžere. Međutim, smatra da umjesto potpunog isključivanja djece iz digitalnih prostora, fokus bi trebao biti na redizajnu tog okruženja s ciljem podrške razvoju mladih.

Više... Vaš Komentar Top
Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

Datum objave 19.04.2024

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

Kupnja rabljenog Android mobitela savjeti i trikovi za pametne kupce (1)

U svijetu gdje se najnoviji modeli mobitela mijenjaju brže od modnih sezonskih trendova, a njihove cijene postaju astronomske za većinu potrošača, mnogi se okreću tržištu rabljenih uređaja. No, kupnja rabljenog mobitela može biti poput kupovine mačke u vreći ako niste oprezni. Ovim vodičem ćemo vam pomoći da pronađete savršeni “dragulj” bez rizika od prevare. Pripremite se za istraživanje, oboružajte se strpljenjem i pouzdajte se u malo sreće.

Kupnja rabljenog Android mobitela savjeti i trikovi za pametne kupce (2)

Za koga je pogodan rabljeni mobitel?

Ako vam je prioritet vrhunska konfiguracija i iskustvo, a ne nužno najnoviji model, rabljeni flagship može pružiti sve što nudi najnoviji model, ali uz prihvatljiviju cijenu. Također, ako vaš trenutni mobitel srednje klase pokazuje znakove starenja ili vam je potreban rezervni uređaj, rabljeni mobitel iste ili više klase može biti isplativa nadogradnja.

Kako odabrati pravu platformu za kupnju?

Postoji mnoštvo online platformi (malih oglasnika) za prodaju rabljenih mobitela. Egzistiraju i trgovine (fizičke ili online) koje nude obnovljene telefone s određenim jamstvom što može biti korisno u slučaju problema. Prilikom odabira uzmite u obzir reputaciju, jesu li transakcije osigurane i usporedite cijene. Izbjegavajte previše dobre ponude. Ako je cijena niska da bi bila istinita, vjerojatno postoji neki problem. Možda je neispravan, ukraden, ili jednostavno postoji samo u tekstu i slici.

Kupnja rabljenog Android mobitela - umetnite SIM karticu

Na što obratiti pažnju prije  kupnje?

 • Pažljivo pročitajte opis mobitela i detaljno proučite slike.
 • Obratite pažnju u opisu oglasnika na riječi novi, obnovljen, malo korišten, kao novi itd.
 • Prilikom telefonskog razgovora s prodavateljem raspitajte se o svim aspektima mobitela.

Kupnja rabljenog Android mobitela - ispitajte rad kamera.

Susret s prodavateljem – detektivski rad

 • provjerite serijski broj
 • temeljito pregledajte ima li oštećenja na kućištu i/ili mrtvih piksela, ogrebotina i pukotina na ekranu
 • isprobajte funkcionalnost svih tipki
 • ispitajte rad kamera snimanjem fotografija i videozapisa.
 • testirajte rade li ispravno zvučnik i mikrofon puštanjem glazbe i snimanjem vlastitog glasa.  Usput uparite Bluetooth slušalice kako bi  testirali  ispravnost veze.  Možete se spojite  na Wi-Fi i surfajte koju minute internetom u cilju provjere. mreže
 • umetnite SIM karticu i provjerite mogu li se uspostaviti pozivi, slati SMS poruke i koristiti internet

Savjeti i vodič za kupnju monitora

Savjeti: ne koristite dugotrajno mobitel dok ležite na krevetu

Savjeti: punjenje baterije telefona punjačima različite snage

Kupnja rabljenog Android mobitela - testirajte

Dodatno, provjerite koja je instalirana recentna verzija Androida i je li uređaja resetiran na tvorničke postavke, što znači da su izbrisani svi osobni podaci prethodnog vlasnika. Time osiguravate da je mobitel u “čistom” stanju za korištenje od strane novog vlasnika.

I za kraj, još jedan savjet. Ostanite otvoreni za različite modele, cijene i kompromise.

Više... Vaš Komentar Top
Emulator Game Boya nestao samo nekoliko dana nakon odobrenja

Datum objave 19.04.2024

Emulator Game Boya nestao samo nekoliko dana nakon odobrenja

Emulator Game Boya nestao samo nekoliko dana nakon odobrenja_1

Apple je odobrio emulator iGBA koji je korisnicima iPhonea omogućavao igranje Game Boy naslova, uključujući popularne igre iz franšize Pokémon i Legend of Zelda, preuzimanjem besplatnih ROM-ova s weba. Brzo se popeo na vrh ljestvice popularnosti, ali su se korisnici na društvenim mrežama žalili da je emulator bio prepuna plaćenih oglasa i da je pratio korisnike.

Te su se tvrdnje pokazale točnima. Radilo se o kloniranoj verziji emulatora GBA4iOS-a razvijenog od strane programera Rileyja Testuta, koji je najlakši i najzgodniji način da pojačate svoju nostalgiju za djetinjstvom i odigrate neke klasične Nintendo igre na iPhoneu.  Emulator sada podržava Game Boy Advance, Game Boy Color i originalne igre Game Boy.

Iako njegov originalni emulator nije dostupan u App Storeu, Apple je ipak uklonio kontroverzni iGBA emulator zbog kršenja tvrtkinih smjernica za pregled aplikacija, uključujući one o neželjenoj pošti (odjeljak 4.3) i autorskim pravima (odjeljak 5.2). Korisnici koji su instalirali emulator na iPhone prije nego što je uklonjen iz App Storea i dalje ga mogu koristiti.

Što se tiče programera Testuta, on ima još jedan emulator za Nintendo igre pod nazivom Delta. Trebao bi biti dostupan na iPhoneima u EU putem tržišta alternativnih aplikacija AltStore. Međutim, Nintendo na svojoj web stranici za korisničku podršku u SAD-u tvrdi da je preuzimanje piratskih kopija igara nezakonito. Stoga je nejasno je li planirano da se Delta ubuduće učini dostupnom u App Storeu.

Više... Vaš Komentar Top
Koje su se AMD B650 matične ploče pokazale najbolje, a koje razočarale?

Datum objave 19.04.2024

Koje su se AMD B650 matične ploče pokazale najbolje, a koje razočarale?

Koje su se AMD B650 matične ploče pokazale najbolje, a koje razočarale (1)

Planirate li kupiti ili sami sastaviti novo računalo? Ako je odgovor potvrdan, obratite pažnju na rezultate testiranja koje je proveo Hardware Unboxed za popularne ulazne AMD B650 matične ploče namijenjene novijem rasponu AMD Ryzen procesora. Rezultati mogu biti odlična smjernica prilikom donošenja odluke za kupnju.

Što je AMD B650 matična ploča?

Koje su se AMD B650 matične ploče pokazale najbolje, a koje razočarale (1)_1

Matične ploče s B650 čipsetom prikladne su za sustave srednje klase i postižu ravnotežu između performansi i pristupačnosti. Ni na koji način ne ograničavaju CPU i podržavaju bilo koji Ryzen 7000 procesor. Imaju DDR5 memoriju, uvode AMD EXPO tehnologije i opcionalno PCIe 5.0 podršku za NVMe pogon. Dolaze s novim LGA ili Land Grid Array socketima, sličnim modernim Intelovim CPU modelima. LGA socketi imaju veću gustoću pinova, i mogu dati više snage procesor. Dolaze s 1718 pinova. Ploče podržavaju integrirane grafičke kartice, ali  možete koristiti i dodatnu grafičku karticu.

Jedna od prednosti ovih ploča je njihova sposobnost uklapanja u kompaktni faktor oblika mikro-ATX što je korisno ako tražite manje kućište koje ćete postaviti negdje u svom domu. Sam čipset B650 pruža podršku za šest USB 2.0 i četiri USB 3.1 priključka, kao i propusnost koja se može dodijeliti za dodatna dva USB 3.1 priključka ili jedan USB 3.2 (“Gen 2 x 2″). Proizvode ih ASRock, GIGABYTE, MSI, Asus, BIOSTAR itd.  Za neke od njih detaljne recenzije možete pronaći na našem i vašem PCekspert portalu …..

Hardware Unboxed rezultati testova

Koje su se AMD B650 matične ploče pokazale najbolje, a koje razočarale (2) Koje su se AMD B650 matične ploče pokazale najbolje, a koje razočarale (3)

Koje su se AMD B650 matične ploče pokazale najbolje, a koje razočarale (4)

Prema rezultatima testova najbolja matična ploča u smislu omjera cijene i kvalitete je Asrock B650M-HDV / M.2. U testiranju otpornosti na stres postigla je brzinu takta veću od 5,1 MHz s opterećenjem od 200 vata, što ju čini istaknutom u kategoriji jeftinijih B650M ploča. S druge strane modeli MSI Pro B650M-P i MSI Pro B650M-B nisu dobro prošli u temperaturnom testu. Obje ploče su radile na temperaturama iznad 90 stupnjeva i bile su ograničene na 90W (MSI Pro B650M-B) i 135W (MSI Pro B650M-P). U usporedbi s MSI Pro B650M-P, bile su sporije za 20 posto i 10 posto.

Gigabyte B650M Gaming Wi-Fi je nakon sat vremena rada zabilježila pad snage na 100 vata. Za usporedbu, Gigabyte B650M DS3H nudi gotovo 60 posto veće performanse. Loše rezultate su također postigli Gigabyte B650M D3HP, Asus Prime B650-Plus i Gigabyte B650M K.

Kao što možete vidjeti na gornjim prikazima rezultata svih testiranih matičnih ploča, najlošija B650M je bila Gigabyte B650M s V2, s rezultatom testa od samo 1120 bodova.

Za više informacija i detaljan video provedenog testiranja, pogledajte Hardware Unboxed YouTube kanal….

Više... Vaš Komentar Top
TUXEDO Sirius 16 Gen 2: Linux gaming laptop s Ryzen 7 8845HS

Datum objave 16.04.2024

TUXEDO Sirius 16 Gen 2: Linux gaming laptop s Ryzen 7 8845HS

TUXEDO Sirius 16 Gen 2 (1)

Bavarska tvrtka TUXEDO Computers predstavila je svoj najnoviji Linux gaming laptop, TUXEDO Sirius 16 Gen 2. Dolazi u aluminijskom kućištu s 16,1-inčnim IPS zaslonom (bez odsjaja) rezolucije 2.560 x 1.440 piksela, frekvencije osvježavanja 165 Hz, 100% sRGB pokrivenosti boja i svjetline od 300 cd/m2.

Unutaranja snaga

 • AMD Ryzen 7 8845HS procesor (8 jezgri/16 niti, od 3,8 GHz do 5,1 GHz)
 • AMD Radeon RX 7600M XT grafička kartica temeljena na RDNA 3 arhitekturi
 • do 96 GB DDR5 5600MHz RAM-a
 • do 8 TB NVMe M.2 2280 PCI Express 4.0 x4 SSD memoriju

TUXEDO Sirius 16 Gen 2 (2)

Povezivanje

 • Bežični Intel Wi-Fi 6E AX210
 • Bluetooth 5.3
 • dva potpuno opremljena USB-C (USB 4.0 Gen3x2 i USB 3.2 Gen2 svaki po 40 Gbps) priključka s DisplayPort 1.4
 • dva USB-A 3.2 Gen2 (po 10 Gbps) priključka
 • HDMI 2.1 priključak s HDCP 2.3
 • RJ45 LAN (1 Gbps) priključak

TUXEDO OS

Glavna značajka Siriusa 16 Gen 2 je unaprijed instalirani TUXEDO OS, operativni sustav temeljen na Linuxu. Pruža stabilan rad, optimalnu podršku za svu opremu i poznati skup funkcija.

Cijena i dostupnost

Cijene za Sirius 16 Gen 2 je konkurentna. Počinje od 1.666 EUR. Predbilježbe su otvorene, a isporuka počinje u lipnju.

Više... Vaš Komentar Top
Izložen još jedan AMD Zen 5 “Granit Ridge” CPU

Datum objave 16.04.2024

Izložen još jedan AMD Zen 5 "Granit Ridge" CPU

Izložen još jedan AMD Zen 5 Granit Ridge CPU

Izvor blizak industriji @ExperteVallah objavio je prvu fotografiju AMD Ryzen desktop CPU-a sljedeće generacije, kodnog imena Granite Ridge, ali bez SKU logotipa i skrivenog QR koda. Procesor se temelji na osnovnoj arhitekturi Zen 5 i proizvodi se u Maleziji (2024.).  Možemo vidjeti da koristi isti IHS kao i postojeći Ryzen 7000 i Ryzen 8000G čipovi. Ovaj dizajn je poznat kao “hobotnica”, a svi kondenzatori se nalaze izvan IHS-a. Budući da je pred serijski uzorak (ES), ne znamo da li se koristi sučelje zasnovano na vijcima ili TIM-u između IHS-a i čipa, ali je poznato da Ryzen CPU-ovi viših performansi imaju zlatnu oblogu ispod IHS-a za bolju toplinsku provodljivost.

Izložen još jedan AMD Zen 5 Granit Ridge CPU_2

Ovaj AMD Zen 5 CPU je navodno prethodno pronađen u bazama podataka Einstein@Home i LHC@home. Upisi u obje baze podataka potvrđuju da je osmojezgreni inženjerski uzorak sa 16 niti.

AMD je objavio FSR 3.1 i Radeon Software Adrenalin Edition 24.3.1

AMD Embedded+

AMD proširuje podršku za AI razvoj na dodatne Radeon GPU-e

Izložen još jedan AMD Zen 5 Granit Ridge CPU_3

Također smo nedavno vidjeli informacije 6-jezgrenoj varijanti, s TDP-om 105 W. Kod OPN-a za šestojezgrenu verziju također je sličan uzorku na slici, ali izvor naglašava da se sada radi o osmojezgrenoj verziji sa 16 niti. Očekuje se da će rani inženjerski uzorci imati različite konfiguracije i specifikacije u usporedbi s konačnom maloprodajnom verzijom, tako da nije presudno radi li se o osmojezgrenom ili šestojezgrenom čipu.

Više... Vaš Komentar Top
TSMC juri u budućnost s 2nm procesom

Datum objave 16.04.2024

TSMC juri u budućnost s 2nm procesom

TSMC juri u budućnost s 2nm procesom

TSMC-ov istraživačko-razvojni rad na 2nm čipovima napreduje prema planu. Ako sve tako ostane, probna proizvodnja 2nm (“N2″) procesa započet će u drugoj polovici 2024. godine, a masovna proizvodnja u drugom tromjesečju 2025. To znači da iPhone 16 Pro serija koja se izdaje ovog rujna neće koristiti čipove s novim 2nm procesom, već će ih vjerojatno dobiti tek iPhone 17 Pro i iPhone 17 Pro Max koji se lansiraju 2025. godine.

Ali to je tek početak! TSMC ima još ambicioznijih planova. Njihov napredniji “N2P” čvor stiže krajem 2026., nudeći značajno poboljšane performanse i bolje korisničko iskustvo. A zatim, 2027. godine, dolazi prvi 1,4nm čvor – “A14″ – koji će gurati granice onoga što je moguće u svijetu čipova.

TSMC započeo rad na pretprodukciji 2nm probne proizvodnje

TSMC želi 50 posto subvencije za izgradnju tvornice čipova u EU

Ova nova generacija čipova obećava:

 • Znatno poboljšane performanse: Brži procesori i grafičke kartice za bolje iskustvo
 • Povećanu energetsku učinkovitost: Manja potrošnja energije za duži radni vijek baterije i uštedu energije
 • Smanjenje troškova proizvodnje – široka dostupnost naprednih tehnologija za sve

Važno je napomenuti da će nova tvornica TSMC-a u Arizoni također imati ulogu u proizvodnji 2nm čipova, doprinoseći ovoj tehnološkoj inovaciji zajedno s tvornicom na Tajvanu.

Više... Vaš Komentar Top
Staklene podloge: nova era u razvoju čipova?

Datum objave 16.04.2024

Staklene podloge: nova era u razvoju čipova?

Staklene podloge Nova era u razvoju čipova

U svijetu čipova možda se događa mala revolucija! Tiskane pločice (PCB) od tradicionalnih plastičnih materijala, polako se zamjenjuju čistim staklenim podlogama. Sada se širi vijest da su osim Applea, giganti poput Nvidije, AMD-a i Intela zainteresirani za ovu tehnologiju, s procjenama da će se koristiti već 2026. godine.

Zašto su staklene podloge “velika stvar”?

Staklene podloge mogu izdržati više topline od tradicionalnih plastičnih, što znači da će se čipovi moći duže koristiti na maksimalnim performansama. Glatka površina stakla omogućuje preciznije jetkanje, što može dovesti do manjih čipova s više tranzistora. Također staklo provodi toplinu mnogo bolje od plastike, što znači da se čip neće pregrijati tako lako. Konačno, ove podloge poboljšavaju brzinu i pouzdanost električnih signala, a mogu ugraditi pasivne komponente poput MLCC kondenzatora, što omogućuje kompaktnije i efikasnije dizajne.

Staklene podloge Nova era u razvoju čipova_1

Tko se uključuje u utrku?

 • Intel je već najavio ulazak u poslovanje sa staklenim podlogama i surađuju s kineskim tvrtkama za poluvodičku opremu.
 • SKC, prva korejska tvrtka koja je ušla u ovu oblast, u partnerstvu s Applied Materials-om grade novu tvornicu
 • Samsung je najavio ulazak na tržište na CES-u 2024 i planiraju početi s prototipnom proizvodnjom 2025., a s punom proizvodnjom 2026. godine.
 • LG Innotek također ulažu u proizvodnju staklenih podloga i vide ih kao ključni pokretač rasta u budućnosti.

Očekivanja su velika. Procjenjuje se da će usvajanje staklenih podloga ubrzati razvoj čipova za dvije ili više generacija. To bi moglo dovesti do bržih, moćnijih i efikasnijih pametnih telefona, računala, servera i drugih elektronskih uređaja. Vrijeme će pokazati je li ovo zaista mala revolucija, ali jedno je sigurno: staklene podloge su zanimljiva nova tehnologija s velikim potencijalom da promijeni svijet čipova, osobito u eri umjetne inteligencije.

Više... Vaš Komentar Top
Dvojica istraživača OpenAI-a otpuštena zbog curenja informacija: Što se događa u gigantu umjetne inteligencije?

Datum objave 16.04.2024

Dvojica istraživača OpenAI-a otpuštena zbog curenja informacija: Što se događa u gigantu umjetne inteligencije?

Dvojica istraživača OpenAI-a otpuštena zbog curenja informacija

OpenAI, potresao je još jedan skandal. Leopold Aschenbrenner i Pavel Izmailov, dva istaknuta istraživača, otpušteni su zbog navodnog curenja osjetljivih informacija. Nejasno je koje su informacije procurile, kada, kome i gdje.

Tko su Aschenbrenner i Izmailov?

Leopold Aschenbrenner je član tima za sigurnost OpenAI-a koji ima za cilj razviti tehnologiju za kontrolu i manipuliranje naprednom umjetnom inteligencijom, takozvanom superinteligencijom, i istražiti kako koristiti ovu inteligenciju za rješavanje velikih izazova s kojima se čovječanstvo suočava poput nuklearne fuzije i međuzvjezdane kolonizacije. Prošle jeseni bio je uključen u neuspješni pokušaj svrgavanja izvršnog direktora Sama Altmana. Snažno je povezan s pokretom učinkovitog altruizma, koji naglašava prioritet rješavanja potencijalnih rizika umjetne inteligencije, a ne samo ostvarivanju kratkoročnih dobitaka ili povećanja produktivnosti.  Pavel Izmailov je stručnjak za istraživanje rasuđivanja i član tima za sigurnost.

Prvi otkaz u OpenAI-u?

Ne. Ovo je prvi javno objavljeni otkaz otkad se Altman vratio u upravni odbor u ožujku 2024. godine. Prošle godine dogodila se i kontroverzna smjena samog Altmana. Također je Ilya Sutskever, jedan od osnivača OpenAI-a i pristalica učinkovitog altruizma, koji je bio uključen u smjenu Altmana i kritizirao ga zbog netransparentnosti navodno dobio otkaz i napustio upravni odbor.  Do sada nitko od AschenbrenneraIzmailova ili Sutzkevljevog odvjetnika Alexa Weingartena nije odgovorio na otkaz i povezane zahtjeve za komentarom.

OpenAI najavljuje okvir za procjenu sigurnosti AI modela

OpenAI najavljuje ogromna ulaganja u superalignment tim

OpenAI se bori s Googleom, Anthropicom i drugim gigantima za razvoj najnaprednijih modela umjetne inteligencije. Ali ovaj skandal u OpenAI-u otkriva unutarnje sukobe i izazove u razvoju umjetne inteligencije. Pitanja o sigurnosti, transparentnosti i etičkim implikacijama ove tehnologije ostaju na dnevnom redu.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

Automobili

Objavljeno prije 15 minuta

P/M: HDD 4TB, SSD-i, DDR4 / DDR3 / DDR3L za laptope i PC, i5 CPU-s, AM4 MBO

Objavljeno prije 17 minuta

Košarka

Objavljeno prije 18 minuta

K: Radijator za vodeno 280 mm

Objavljeno prije 18 minuta

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Novosti

Panasonic predstavlja novi LUMIX S9

Panasonic predstavlja LUMIX S9, najmanji i najlakši bezzrcalni fotoaparat punog kadra u seriji LUMIX S. Dostupan u izboru boja – Jet Black, Crimson Red, Dark Olive i Classical Blue – LUMIX S9 je moderan suputnik za kreatore sadržaja u pokre... Pročitaj više

HONOR je na VivaTech događaju predstavio inovativnu četveroslojnu AI arhitekturu i nastavak suradnje s Google Cloud-om

Globalni tehnološki brend HONOR debitirao je na VivaTechu, jednom od najvećih europskih tehnoloških i inovacijskih događaja, gdje je predstavio svoj inovativni pristup umjetnoj inteligenciji na uređajima, kao i revolucionarnu četveroslojnu... Pročitaj više

Sonos Ace

Sonos je jučer predstavio svoje prve naglavne slušalice - Ace. Sonos se za ovaj korak odlučio nakon dugogodišnjih zahtjeva svojih fanova, i sada su konačno slušalice tu, tj. biti će dostupne od 5. lipnja. Riječ je o bežičnim slušalicama s a... Pročitaj više

ASUS pokazao ASUS Vivobook S 15, svoj prvi prijenosnik s Copilot+ opcijom

ASUS je najavio novu generaciju računalstva koju pokreće umjetna inteligencija na online venetu nazvanom Next Level. AI Incredible. Event je posvećen predstavljanju ASUS Vivobook S 15 (S5507) kojeg pokreće ga Snapdragon X Elite sustav. Uređ... Pročitaj više

Google otežava život lopovima ako vam ukradu telefon

U kontekstu učestalih krađa pametnih telefona, Google je uveo napredne funkcije zaštite koje otežavaju lopovima korištenje ukradenih uređaja. Ove nove značajke uključuju automatsko otkrivanje krađe, daljinsko zaključavanje, poboljšanu zašti... Pročitaj više

Sve novosti