corsair_k70_rgb_mk2_se_1 corsair_k70_rgb_mk2_se_2

Corsair nam je na test poslao svoju najnoviju verziju K70 mehaničke tipkovnice namijenjene igračima. Opremljena je s odličnim Cherry MX Speed mehaničkim prekidačima, lijepim i izdržljivim aluminijskim okvirom, odmorištem za dlanove te bijelim PBT double-shot poklopcima prekidača. Svaki prekidač ima i dedicirano RGB LED osvjetljenje kojim upravljamo putem iCUE softvera, a jačinu osvjetljenja kontroliramo tipkom na tipkovnici. Ima i prolazni USB port, te dedicirane multimedijske tipke koje Corsair radi odlično.

Pakiranje je klasično. Kutija od čvrstog debljeg kartona je ukrašena fotografijama proizvoda te tehničkim detaljima. Unutar kutije nalazimo tipkovnicu, odvojivo odmorište za dlanove, višejezične upute za brzo puštanje u rad i jamstveni listić. Iz papirologije saznajemo kako je tipkovnica opremljena s 8 MB on-board memorije za spremanje profila, koje sve tipke ima i čemu služe, te kako je jamstvo dvogodišnje.

corsair_k70_rgb_mk2_se_3

Tipkovnica je masivna, teška i dizajnom podsjeća na K60 koju i sami koristimo već skoro šest godina, te na originalnu K70 RGB. I K95 Platinum koristi istu izvedbu s razlikom da je ona šira za “G” tipke. Tijelo tipkovnice je napravljeno od kvalitetne plastike, na koju je potom postavljena aluminijska ploča, te Cherry MX Speed prekidači. Na prekidačima se nalaze bijele PBT tipke što se možda neće svima svidjeti, no tipkovnica će se odlično uklopiti uz moderne svjetlije monitore, bijela kućišta ili bijela all-in-one računala. Za one kojima se to ne sviđa, postoji i crna izvedba.

Tipkovnica je zbog toga iznimno čvrsta i ni najmanje se ne uvija, te uvijek čvrsto stoji na svakoj podlozi. Riječ je o full size tipkovnici s odvojenim numeričkim dijelom. Široka je 437 milimetara i ima 104 tipke s Full Key (NKRO) rolloverom, tj. 100% anti-ghosting funkcijom.

corsair_k70_rgb_mk2_se_4

Dubine je oko 166 milimetara, što se povećava dodavanjem odmorišta za dlanove na gotovo 230 milimetara. To znači kako će vam zauzeti popriličnu površinu stola. No, odmorište za dlanove se svakako isplati koristiti jer pomaže smanjenju umora kod dugortajnog igranja i rada tako što smanjuje kut između ruke i dlana. Odmorište za dlanove je plastično, no s gumiranim premazom i reljefom koji povećava trenje i smanjuje mogućnost klizanja dlana.

corsair_k70_rgb_mk2_se_54

S donje strane vidimo plastično tijelo tipkovnice koje ima kanale za provođenje kabela. Kanali su dovoljno debeli za provođenje tanjih USB kabela prema stražnjem USB portu. U kutevima se nalaze velike gumene nožice, a unutar gornjih su i dvije izvlačive koje podižu stražnji dio tipkovnice s 30 na oko 45 milimetara. I odmorište za dlanove ima svoje tri gumene nožice pa je tipkovnica “prikovana” za svaku površinu i teško ju je pomaknuti. Mehanizam za prikapčanje odmorišta za dlanove je plastičan i malo krut, pa je naknadno skidanje malo teže, tj. potrebna je veća mehanička sila.

corsair_k70_rgb_mk2_se_6

Veza s računalom je žičana, a na kraju 1.8-metarskog upletenog srebrnog kabela se nalaze dva USB 2.0 Type A konektora. Jedan je za vezu tipkovnice s računalom, a drugi je za tzv. pass-through vezu, tj. za USB konektor koji se nalazi na stražnjem dijelu tipkovnice. Veza je (nažalost) USB 2.0. Kabel je kao što smo rekli opleten, dovoljno je fleksibilan i vrlo je kvalitetno sve skupa izvedeno. Report rate je defaultnih 1000 Hertza (1 ms), a u softveru ga možemo mijenjati i povećati na 2, 4 ili 8 milisekundi.

corsair_k70_rgb_mk2_se_7

Raspored tipaka na K70 je klasičan. Poklopci prekidača su veliki, konkavni i dovoljno je prostora između njih. Prilikom tipkanja prsti prirodno nasjedaju na sredinu tipke, a finiš je grublji pa je i grip dobar. Jedina zamjerka čitavom layoutu je malena Enter tipka za koju volimo da bude veća. Iznad funkcijskih se tipaka nalaze tri dedicirane – prva je za izbor jednog od tri memorirana korisnička profila, druga je za promjenu jačine osvjetljenja (off i tri razine), a treća je Win lock tipka koja je korisna prilikom igranja. Na tipkovnici se nalaze dvije Windows tipke, te jedna right click tipka. U samoj je sredini na vrhu udubljeni dio s Corsair logoom koji je ispod prozirne plastike i osvijetljen. Tipka za odabir snimljenog profila omogućava da se sve naredbe snimljene u tri profila u 8 MB memorije u tipkovnici mogu koristiti na bilo kojem računalu i bez instaliranog softvera.