ChatGPT ubrzava “slijetanje” na mobitele

Datum objave 20.04.2023 - Sanja Ledinek

ChatGPT ubrzava “slijetanje” na mobitele

ChatGPT ubrzava "slijetanje" na mobitele

ChatGPT ubrzava slijetanje na mobitele

Nakon što je osnivač OpenAI-ja Sam Altman potvrdio da za sada ne trenira GPT-5, jer ima još posla na GPT-4, krenula su šuškanja da mobilni telefoni mogu biti jedan dio tog posla.

Na OpenAI stranici za zapošljavanje objavljeno je da traže voditelja iskusnog inženjera koji će pomoći u izgradnji i vođenju ChatGPT mobilnog tima. Obuhvaća iOS i Android softverske inženjere. Godišnja plaća je između 300.000 i 500.000 USD. Također uključene su “velikodušne” potpore i beneficije.
Dolazak ChatGPT-a na mobilne uređaje nedvojbeno će pomoći da dosegne više korisnika. Kao što je Microsoft rekao, 64 posto pretraga odvija na mobilnim telefonima. Osim toga prema statistici istraživačke tvrtke Gartner, 2022. godine 286,2 milijuna računala bit će isporučeno diljem svijeta i 1,28 milijardi mobilnih telefona.

S druge strane, proizvođači mobilnih uređaja također namjeravaju uvesti AI aplikacije kako bi hardverskim proizvodima dodali vrhunske značajke. Međutim, veliki modeli aplikacija koje predstavlja ChatGPT suočit će se s tehničkim problemima kao što su ograničeni računalni resursi, nedostatak GPU-a koji bi ubrzao AI računalstvo, brzo pražnjene baterije uređaja, sigurnosti informacija kada jednom “slete” na mobilne telefone.

PROČITAJTE JOŠ

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Google otvara jezični model umjetne inteligencije PaLM API kako bi osporio ChatGPT

Trgovina dodataka ChatGPT – oči i uši za AI chatbotove

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Industrija je počela rješavati tehničke probleme

Qualcomm, Google (MLKit 2018), u još neke kompanije, kombiniraju tehnologiju kompresije modela s okvirima/alatima za implementaciju mobilnih modela kako bi se smanjila potražnja za računalnom snagom zaključivanja uz zadržavanje izvorne izvedbe i točnosti velikog modela.

Primjerice, Qualcomm je 2. ožujka objavio prvu svjetsku demonstraciju ‘Stable Diffusion’ modela koji se izvodi na Android telefonu. Koristi Qualcommov AI softverski skup za kvantificiranje, kompajliranje i hardversko ubrzanje. Uspješno radi na mobilnim telefonima opremljenim Snapdragon 8 mobilnom platformom druge generacije.

Više... Vaš Komentar Top
Apple želi koristiti RISC-V arhitekturu

Datum objave 20.04.2023

Apple želi koristiti RISC-V arhitekturu

Apple RISC-V

RISC-V arhitektura opći je trend u svijetu posljednjih godina. Gledajući popis članova RISC-V, pronaći ćemo Huawei, Intel, Qualcomm, MTK i Nvidiu. Na popisu čak nalazimo ADI, Infineon, Silicon, ST, Renesas i NXP itd. Sada je službeno potvrđeno da se pridružuje i Apple.

Prema nedavnom natječaju za zapošljavanje, traže proaktivnog arhitekta sustava koji mora dobro razumjeti arhitekturu računala (CPU, GPU, neuronsku obradu), arhitekturu napajanja na razini sustava/SoC-a, arhitekturu neuronske obrade male snage i računalni mehanizam RISC-V. Prema daljnjem opisu poslova, Apple očito planira primijeniti RISC-V na području niske potrošnje energije ili ubrzanog računalstva, što je u skladu s praksom mnogih drugih proizvođača.

PROČITAJTE JOŠ

I Google najavio da će Android podržavati RISC-V set instrukcija

Qualcomm insinuira: RISC-V je budućnost, a ne Arm tradicionalna arhitektura

Zašto popularnost RISC-V arhitekture raste?

Bilo da se radi o mobilnom telefonu, računalu ili nekim drugim uređajima, mnogim proizvođačima je Arm arhitektura prvi izbor. To ima mnogo veze s činjenicom da je kompanija potrošila ogromne svote novca da postavi veliki ekosustav u proteklih deset godina. Međutim, odnos između Kine i Sjedinjenih Država posljednjih godina učinio je Arm poziciju pomalo tajanstvenom, što je promicalo snažan razvoj open RISC-V arhitekture.

S druge strane, Arm nastoji povećati cijenu dizajna čipova, nametnuti agresivniju prodaju tantijema i licenciranja što prilično opterećuje proizvođače uređaja. Uz to je Arm još uvijek u parnici s Qualcommom koja uključuje troškove licenciranja i akvizicija, što će također postati velika referenca u razvoju čipova.

Zato bi mogli u bliskoj budućnosti vidjeti više pokušaja s RISC-V arhitekturom od strane proizvođača uređaja, jer ništa nije nemoguće.

Više... Vaš Komentar Top
Huawei P60 Pro osvojio je Tipa World Award

Datum objave 20.04.2023

Huawei P60 Pro osvojio je Tipa World Award

TIPA_P60Pro_1200x800_3

Huawei P60 Pro, najinovativniji fotografski pametni telefon čiju europsku premijeru tek očekujemo, nagrađen je prestižnom nagradom za najbolji foto pametni telefon 2023. godine od strane TIPA (Technical Image Press Association) – jednog od vodećih autoriteta u području fotografiranja i fotografije.

Huawei, kao jedan od pionira tržišta potrošačke elektronike, predan je stalnim inovacijama i približavanju digitalnog svijeta svakoj osobi, obitelji i organizaciji u svijetu. Tvrtka ne prestaje podizati ljestvicu inovacija s brojnim uređajima poput upravo lansiranog pametnog sata Watch Ultimate, kao i sa svojim najnovijim pametnim telefonom – modelom P60 Pro. Ovaj flagship model donosi novu generaciju revolucionarnih fotografskih značajki i estetskog dizajna s kojima je postignut još jedan revolucionarni korak u polju mobilne fotografije.

Više... Vaš Komentar Top
Intel ukinuo neke Core procesore 11. generacije i okrenuo se novim proizvodima

Datum objave 20.04.2023

Intel ukinuo neke Core procesore 11. generacije i okrenuo se novim proizvodima

Intel ukinuo neke Core procesore 11. generacije i okrenuo se novim proizvodima

Intel se priprema za ukidanje Core i3, Core i5, Core i7, Core i9 i Xeon W serija procesora 11. generacije temeljenih na Tiger Lake arhitekturi. Ovi procesori već su zamijenjeni Alder Lake hibridnom arhitekturom koja koristi Golden Cove jezgre performansi i Raptor Lake s Raptor Cove i Gracemont učinkovitim jezgrama.

Glavni pogođeni proizvodi su Tiger Lake-H45 serije, u rasponu od Core i5-11260H do Core i9-11950H, a Xeon W-11855M se također nalazi na popisu. Ali modeli uključujući Xeon W-11955M, Core i7-11390H i Core i5-11320H još ostaju u ponudi do 30. lipnja 2023., ali datum isporuke razlikovat će se ovisno o konkretnom modelu.

Intel ukinuo neke Core procesore 11. generacije i okrenuo se novim proizvodima_1

PROČITAJTE JOŠ

Intel lansira NUC 13 Pro s procesorima serije Core 13 generacije

Stiže Intelova druga generacija Arc diskretne grafičke kartice

Vrijedno je spomenuti da serija Core i9- 11900KB, Core i7-11700B, Core i5-11500B i Core i3-11100B (Tiger Lake čip za desktop platforme) 11. generacije s TDP-om od 65 W također ulazi u EOL (End-Of-Life) fazu. Kao i kod Tiger Lake-H čipova, kupci imaju rok do 30. lipnja 2023. da predaju konačne narudžbe, a Intel će ih isporučiti do 26. siječnja 2024.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft uz ChatGPT predstavlja sve veću prijetnju Googleu, ali Magi je na putu

Datum objave 20.04.2023

Microsoft uz ChatGPT predstavlja sve veću prijetnju Googleu, ali Magi je na putu

Microsoft uz  ChatGPT tehnologije predstavlja sve veću prijetnju Googleu

Integracija tehnologije umjetne inteligencije u preglednik Bing pretvorila ga je u moćnog konkurenta. Predstavlja najozbiljniju prijetnju Googleovom poslu pretraživanja u 25 godina i izaziva paniku u američkom konglomeratu sa sjedištem u Mountain Viewu.

Osobito nakon što su saznali da Samsung razmišlja o tome da Bing postane zadana tražilica za Galaxy telefone i tablete. Razlog su moćne AI značajke koje nude u pretraživanje weba i visok rast popularnosti.  Prema podacima tvrtke Data.ai nakon integriranja OpenAI tehnologije, preuzimanja Bing aplikacije porasla su za 8 puta na globalnoj razini, dok su se preuzimanja Googleove aplikacije za pretraživanje smanjila za 2 posto u istom razdoblju.

Ali konačna odluka Samsunga još nije donesena, iako su mnogi prenijeli vijest kao da su pregovori završeni. Postoji šansa da se Samsung ipak ne odluči za Bing uspije li Google donijeti nešto unosno na stol. Primjerice niže cijene za licenciranje Google Mobile servisa. 

Međutim, kako bi se suprotstavio Microsoftu i OpenAI-ju, Google ubrzava razvoj vlastite AI tehnologije. Trenutno više od 160 dizajnera, inženjera, rukovoditelja i drugog osoblja radi na projektu tražilice kodnog naziva “Magi” sa značajkama umjetne inteligencije (AI). Ima za cilj pružiti korisnicima personaliziranije iskustvo i predvidjeti njihove potrebe. Trebala bi uključiti pretraživanja koja se mogu koristiti u web pregledniku Chrome, funkciju traženje glazbenog sadržaja putem chatbota, odgovore na pitanja o softverskom kodiranju, pisanje koda prema zahtjevu korisnika, automatsko generiranje slika ( “GIFI“) putem usluge pretraživanja i alat za učenje jezika sličan Duolingu – kodnog naziva “Tivoli Tutor“.

PROČITAJTE JOŠ

Google otvara jezični model umjetne inteligencije PaLM API kako bi osporio ChatGPT

Bard – Googleov chatbot više nije samo glasina

Naravno, planirano je zadržati oglase u rezultatima pretraživanja jer su na pretraživačkoj mreži glavni način na koji Google zarađuje. Bit će dalje vidljivi u svim kombinacijama rezultata pretraživanja. Google je nedavno pozvao zaposlenike da testiraju mogućnosti kako bi procijenili konverzacijske sposobnosti tražilice.

Šuška se da bi  Magi web tražilica mogla biti predstavljena u svibnju 2023., što zvuči kao vrijeme I/O 2023 konferencije za programere. U početku će biti dostupna samo u SAD-u za 1 milijun korisnika. Google planira do kraja godine dodati više značajki i proširiti dostupnost na 30 milijuna korisnika.

Više... Vaš Komentar Top
Apple tiho ulazi u novi posao – izdaje štednu karticu preko Goldman Sachs banke

Datum objave 20.04.2023

Apple tiho ulazi u novi posao - izdaje štednu karticu preko Goldman Sachs banke

Apple tiho ulazi u novi posao - izdaje štednu karticu preko Goldman Sachs banke

Apple je pokrenuo Apple Card uslugu štednje s godišnjom stopom povrata od preko 4 posto što je razina kamatne stope 10 puta više od nacionalne prosječne razine kamatne stope u Sjedinjenim Državama.
Ne postoji zahtjev za minimalni depozit ili saldo za Apple Card, a korisnici mogu podići gotovinu sa svog računa u bilo kojem trenutku ili dodati dodatna sredstva sa svog bankovnog računa. Vlasnici iPhonea u SAD-u mogu se prijaviti za Apple Card putem aplikacije (Wallet) za novčanik na iPhoneu. Nakon što unesu svoje ime, broj mobilnog telefona, datum rođenja, adresu i druge podatke, traži se vezanje podataka o kartici Goldman Sachs Bank of America. Po otvaranju štednog računa, sav zarađen Daily Cash automatski će biti položen na račun. Uz to, pokrenuli su i program nagrađivanja Daily Cash za Apple Card, koji će omogućiti povrat do 3 posto iznosa kupnje za svaku kupnju putem Apple računa.

Ova nova usluga štednog računa predstavljena je samo nekoliko tjedana nakon što je krajem ožujka uvedena na iPhoneu i iPadu – Kupi sada, plati kasnije. Uz ovu uslugu, korisnici mogu dobiti zajam od 50 USD do 1.000 USD i otplatiti kroz 4 plaćanja u 6 tjedana bez kamata ili naknada.

PROČITAJTE JOŠ

Prva Apple Premium Partner trgovina u Adriatic regiji otvara vrata kupcima u Zagrebu

Apple superiorno pobjeđuje Samsung u globalnoj popularnosti pametnih telefona

Apple tiho ulazi u novi posao - izdaje štednu karticu preko Goldman Sachs banke _1

Do sada je Apple bio poznat kao stroj za tiskanje novca sa sposobnošću da temeljito iskoristi svaki kutak tržišta kako bi zaradio, od uređaja do usluga poput jamstava, provizije za kupnje unutar aplikacija, pakete usluga kao što su iCloud, Apple Music, Apple TV+, itd. Očito da sada cilja na novo plodno tlo:  potrošačko tržište vezano uz tradicionalni bankarski segment. Osobito sada kada su mnoge su američke banke u teškoj situaciji jer su osnovne kamatne stope iznenada porasle u prošloj godini uzrokujući ogromne gubitke za mnoga njihova ulaganja. Neke su se našle u stanje kolapsa poput Silicon Valley Bank.

To plaši korisnike i uzrokuje val masovnih povlačenja novca iz banaka u posljednje vrijeme. I, da, Apple ovdje vidi priliku da ponudi osjećaj sigurnosti da će depoziti biti manje rizični uz atraktivne kamate i profit. Naravno, krajnji cilj je i dalje držati korisnike čvrsto u  svom ekosustavu i zaraditi više novca od svake njihove potrošnje.  Što je ekosustav raznolikiji, korisnici dulje ostaju u njemu i u konačnici troše više na Apple.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.44]

Datum objave 18.04.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.44]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Provjerite što smo ovaj tjedan pripremili za vas od kratkih vijesti……

Čip u vašem sljedećem mobilnom telefonu može biti proizvod Intela

Čip u vašem sljedećem mobilnom telefonu može biti proizvod Intela

Intel se ponovno vratio mobilnoj platformi. Za razliku od prethodnog vlastitog dizajna, udružio se s ARM-om te će zajedno raditi na korištenju Intelove 18A (1,8 nm) tehnologije za proizvodnju čipova. Prvi val će se usredotočiti na mobilne uređaje (SoC), a zatim proširiti na automobilsku industriju, podatkovne centre, zrakoplovstvo i druga područja. Prema planu proizvoda koji je Intel ranije objavio, očekuje se da će 1.8nm procesna tehnologija biti spremna za proizvodnju 2024. godine.

Apple planira lansirati novi iPhone SE 2025., počevši s vlastitim 5G mrežnim čipovima

Apple planira lansirati novi iPhone SE 2025., počevši s vlastitim 5G mrežnim čipovima

Prema insajderima, Apple planira lansirati iPhone SE 2025. godine. Po prvi puta će biti opremljen TSMC-ovim 4nm procesom proizvodnje i vlastitim 5G mrežnim čipom koji proizvodi TSMC. To znači da će partnerstvo s Qualcommom biti prekinuto, a 5G mrežni čip bit će uveden u iPhone 16 modele i druge proizvode ako se stvarne performanse pokažu dostatne. Međutim, za razliku od dizajna 5G mrežnog čipa u suradnji s Qualcommom, Appleov prvi vlastiti 5G mrežni čip podržava samo frekvencijske pojaseve ispod 6 GHz i ne dodaje podršku za specifikacije milimetarskog vala.

FBI upozorava: dvaput razmislite prije korištenja javnih USB priključaka

Nedavno je FBI (Federalni istražni ured) na Twitteru upozorio korisnike pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja da se suzdrže korištenja punjača postavljenih u zračnim lukama, hotelima ili trgovačkim centrima. Razlog je što su hakeri pronašli način da putem javnih punjača instaliraju zlonamjerni softver (juice jacking) za praćenje i presretanje podatke o registraciji korisnika povezanih s raznim uslugama. U materijalima ne spominju konkretne slučajeve štete već naglašavaju da je objava samo savjetodavne prirode.

Preporučuje da je pametnije prilikom putovanja koristiti vlastite USB kabele i punjače ili vanjske baterije, ili nabaviti USB kabela pouzdanih dobavljača koji sprječavaju slanje ili primanje podataka tijekom punjenja. Također upozoravaju protiv korištenja javnih Wi-Fi pristupnih točaka za osjetljive transakcije, korištenje iste lozinke za sve račune i klikanje na neželjene poveznice u tekstualnim porukama i e-pošti.

Prihod na tržištu NAND flash memorije pametnih telefona u padu 20 posto u odnosu na 2022.

Prihod na tržištu NAND flash memorije

Može se reći da se ove godine događa eksplozija kapaciteta interne flash memorije za pametne telefone. Među njima ističe se nedavno predstavljen Redmi s kapacitetom od 1TB s mainstream cijenom. Zašto je terabajtni telefon tako jeftin? Glavni razlog je pad tržišta flash memorije.

Izvješće TechInsightsa pokazuje da je ukupni prihod na tržištu NAND flash memorije pametnih telefona pao 20 posto u odnosu na 2022. godinu. Samsung je na vrhu tržišta s gotovo 40 posto udjela u prihodima NAND memorije za pametne telefone u 2022.. Slijede ga Kioxia (21,5 posto) i SK Hynix (20,6 posto). Kapaciteti od 128 GB i 256 GB čine više od 60 posto ukupnih isporuka. Udio UFS 2.2 i UFS 3.1 memorije je porastao, a usvajanje UFS 4.0 proizvoda je kasnilo.

Kapaciteti od 128 GB i 256 GB čine više od 60 posto ukupnih isporuka. Udio UFS 2.2 i UFS 3.1 memorije je porastao, a usvajanje UFS 4.0 proizvoda je kasnilo.

Uskoro kvalitetniji Bluetooth pozivi na Androidu

Uskoro kvalitetniji Bluetooth pozivi na Androidu

Bluetooth tehnologija u svijetu slušanja glazbe napravila je znatan napredak. Ali kada je u pitanju kvaliteta poziva ona nije tako dobra. Čak i s najboljim bežičnim slušalicama glas zvuči prosječno kada treba doprijeti do uha druge osobe. Uskoro bi se to moglo promijeniti i Android Bluetooth pozivi dobiti kvalitativni skok.

Barem tako tvrdi Mishaal Rahman. On je u repozitoriju Android Open Source projekta pronašao zakrpu koja implementira funkcionalnost povezanu s Bluetooth Hands-Free Profile v1.9. Proširuje za hands-free opremu trenutno širokopojasni prijenos glasa od 50 Hz do 7 kHz na ultraširokopojasni (50 Hz- 14 kHz) uz relativno noviji kodek LC3. Međutim ipak ne proširuje reprodukciju pune širine pojasa (20 Hz-20 kHz) koju većina Bluetooth audio uređaja potrošačke razine može postići.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.43]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.42]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.41]

Apple još jednom ubrzava proizvodnju izvan Kine

Izvori kažu da je Appleov rad na opskrbnom lancu pod vodstvom Tima Cooka dobro prihvaćen, a diverzifikacija jedna od njegovih istaknutih prednosti. Prema Nikkei Asia, Apple je ovlastio dobavljače da se pripreme za uspostavu baza za sastavljanje MacBooka u Vijetnamu i Tajlandu.

Navodno planira uložiti i više resursa u Tajland za sastavljanje Apple Watcha. Vrijedno je spomenuti da u fiskalnoj godini koja je završile u ožujku 2023., Appleova proizvodnja iPhonea u Indiji čini 7 posto od ukupno svih proizvedenih u svijetu, dok je 2021. godine bila samo 1 posto. Nema sumnje da će se na tržištu sve manje pojavljivati uređaji sa znakom odgrižene jabuke „Made in China“.

OpenAI najavio širiti primjenu postojeće GPT-4 tehnologije, ali ne velikih razmjera u kratkom razdoblju

Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, rekao je da ne može razumjeti razloge potrebe za obustavom razvoja kao odgovor na nedavnu peticiju industrije koja poziva na obustavu najmanje šest mjeseci. Ne vjeruje se da će tehnologija umjetne inteligencije ugroziti ljudske živote ili izazvati veće skrivene opasnosti. Uz to do daljnjega obustavljaju obuku GPT-5 AI modela i prelaze na ‘druge stvari’ poput aktivnog jačanja sigurnosti tehnologije.

Više... Vaš Komentar Top
Glavne najave WWDC 2023. kojima se možete veseliti

Datum objave 18.04.2023

Glavne najave WWDC 2023. kojima se možete veseliti

Glavne najave WWDC 2023. kojima se možete veseliti

Postoji puno nagađanja oko ovogodišnje konferencije WWDC 2023 i onoga što bi Apple mogao predstaviti osim iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 operativnih sustava i watchOS-a 10, tj. ”velikog ažuriranja“ otkako je prva verzija operativnog sustava objavljena 2015. godine.

Sve više izvora poput Marka Gurmana, navodi da bi svjetlost dana mogle ugledati dugo očekivane Apple AR/VR slušalice (Reality ProxrOS) kako bi se osiguralo da programeri imaju dovoljno vremena za izradu softvera i aplikacija koje će moći koristiti prije komercijalnog debija.

PROČITAJTE JOŠ

Apple A17 jedini 3nm procesor za mobilne telefone ove godine

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine

Druga najava odnosi se na 15-inčni MacBook Air kodnog naziva “Mac 15,3″. Opremljen je M2 procesorom s 8-jezgrenim CPU-om i 10-jezgrenim GPU-om. Kapacitet radne memorije počinje od 8 GB. Čini se da je razlučivost zaslona blizu onog od 14-inčnog MacBooka Pro, odnosno 3.024 x 1.964 piksela. Očito je svrha dizajna ovog novog uređaja zadovoljiti potrebe većih zaslona. Ova ideja dizajna slična je dodavanju modela “Plus” iPhoneu 14 prošle godine, tako da korisnici koji nisu “Pro” također mogu dobiti iskustvo s velikim zaslonom.

Više... Vaš Komentar Top
Android 13 još je daleko od dominacije, a Android 14 je pred vratima

Datum objave 18.04.2023

Android 13 još je daleko od dominacije, a Android 14 je pred vratima

Android 13 još je daleko od dominacije, a Android 14 je pred vratima

Google je podijelio u Android studiju – razvojnom okruženju za programere, statistike povezane s operativnim sustavima. Android 11 dalje drži prvo mjesto s 23,5 poto tržišnog udjela i vrti se u gotovo svakom četvrtom pametnom telefonu. Slijede ga Android 10 (18,5%) i Android 12 s 16,5%.

Fragmentacija Android tržišta u siječnju 2023

Siječanj 2023.

 

Što je sa Androidom 13? Postigao je tržišni udio od 12,1 posto u osam mjeseci od službenog objavljivanja. Ova niska stopa usvajanja može se pripisati činjenica da mnogi uređaji lansirani prije kolovoza 2022. još uvijek ne ispunjavaju uvjete za ažuriranje.

Fragmentacija Android tržišta u travnju 2023

Travanj 2023.

Općenito, u usporedbi s Appleovim iOS-om može se reći da je situacija s fragmentacijom Android tržišta deprimirajuća unatoč naporima nekih brendova poput Samsunga, Oppoa, OnePlusa i Realmea u pogledu softverske podrške. Treba imati na umu da nedostatak ažuriranja ne znači samo da ne možete iskusiti nove značajke, već imati i sigurnosne probleme.

Više... Vaš Komentar Top
Fitbit kakav poznajemo je mrtav

Datum objave 18.04.2023

Fitbit kakav poznajemo je mrtav

Fitbit kakav poznajemo je mrtav_1

Sve je izglednije da Googleov interes nije bio spasiti Fitbit, već dobiti neke dobre ideje tvrtke i ugraditi ih u svoje proizvode.

Fitbit predstavlja početak ere pametnih nosivih uređaje za praćenje zdravlja i prije nego su pametni satovi postali IN. Tijekom godina, robna marka lansirala je nekoliko fitness trekera i novih pametnih satova među kojima su modeli Versa, Inspire, Sense, Charge i Luxe itd.

Međutim, kako su se na tržištu pojavljivali proizvodi drugih robnih marki s istim funkcionalnostima, Fitbit je počeo istraživati druge segmente u pokušaju stvaranja različitih izvora prihoda. U tom smislu, stvorili su Premium opciju, nudeći bolji pregled podataka i vođene vježbe. Ali mali broj korisnika ih je vidio kao dovoljno relevantne. Sve to je pomalo dovelo tvrtku pred zid, a Googleova akvizicijska ponuda se pojavila kao dar na tržištu potpuno pretrpanom ponudom.

Nakon što je akvizicija provedena, vidjeli smo nova izdanja i dublju integraciju Googleovih usluga. Međutim, sada kako vrijeme prolazi, Fitbit gubi relevantnost, proizvodi su lišeni nekih značajki poput izazova i grupa, podrške za Pandoru i Deezer također je uklonjena, kao i Fitbit Connect izvorni softver korišten za uparivanje uređaja s računalom. Google je također ugasio mogućnost programerima za izradu aplikacija trećih strana za Fitbit OS. Kao rezultat toga, teško je donijeti novi sadržaj na platformu.

S druge strane Google inkorporira Fitbit ostavštinu u vlastitu liniju Pixel satova. Potonja je stigla na tržište krajem 2022. godine. Ima sve Fitbitove zdravstvene tehnologije i značajke te otkrivanja pada. Eto, nažalost, nema svijetle budućnosti za Fitbit čim se Pixel Watch pretvori u konačnu zamjenu. Možda ćemo ih vidjeti samo u nekoj vrsti aplikacije ili usluge.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

Lenovo ThinkPad kutak

Objavljeno prije 11 minuta

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Objavljeno prije 24 minute

iPhone mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 25 minuta

Žderonje

Objavljeno prije 31 minuta

Vaši 3D printevi

Novosti

Meizu 21 PRO - uređaj sutrašnjice za AI eru

Meizu 21 PRO širine je 74,42 milimetra, što ga čini ugodnijim za držanje i korištenje jednom rukom. U tvrtci vjeruju da je ovo najbolja ergonomska veličina prianjanja, a prednje i stražnje staklo također su 2,5D mikro-lučnih rubova. Pozadin... Pročitaj više

Top 9 novih WhatsApp značajki za veću kontrolu, privatnost i kreativnost

WhatsApp se neprestano mijenja, donoseći novosti za svoje korisnike. Meta, tvrtka koja stoji iza ove popularne platforme za razmjenu poruka, ne pokazuje znakove usporavanja i nastavlja dodavati nove funkcije koje poboljšavaju korisničko isk... Pročitaj više

Sabrent predstavio PCIe 5.0 SSD serije Rocket 5

Sabrent Rocket 5 serija solid-state pogona (SSD) koristi PCIe 5.0 ×4 sučelje i NVMe 2.0 protokol. Dolaze u uobičajenom formatu M.2 2280 NVMe. Sabrent naziva Rocket 5 najbržom SSD serijom. Imaju Phisonov kontroler PS5026-E26 Max14um, Microno... Pročitaj više

[MWC 2024] Huawei predstavio high-end proizvode kojima uzlazi i u modni svijet

Tijekom Mobile World Congress (MWC) 2024. sajma, koji se održava od 26. veljače u Barceloni, Huawei je prikazao svoje serije tehnološki napredno dizajniranih flagship uređaja koji su privukli pozornost posjetitelja. Među njima su se istaknu... Pročitaj više

[MWC 2024] Ulefone Armor 26 Ultra

Nakon zatvaranja Bullitt grupe, koja je bila poznata po robusnim telefonima pod brendom CAT, Ulefone ima manje konkurencije u ovom segmentu tržišta. Ipak, tvrtka pokušava zadržati liderstvo predstavljajući model Armor 26 Ultra. Ekstremna ro... Pročitaj više

Sve novosti